A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2004. nyári kisbabák

Sziasztok!

Csak gyorsan, mert aztán rohanunk még a meleg előtt a játszóra.

Rita: pro-mama: bevallom nekem se ment. Így a férjem elküldte a hivatalos netes címére (amit az előfizetéssel adtak)és onnan tovább az enyémre, ahonnan én is továbbküldtem nekik. Gondoltam is, hogy írni kéne nekik, hogy ez így elég gázos.
Göd: önkormányzat: az a kastélyszerű épület az?

Lino: jól megtréfáltál minket. Kép Finom volt a vacsi? KépMilyen érdekes, hogy ált. azt mondják a szopi alatt fogy az ember lánya. De te sem vagy egy átlagos anyuka. Kép

Szöszi: rossz éjszaka az nem jó. Kép Én ma csak 2-szer voltam kinnt.

Bori: a 16-át ajánlom. Kép

Ildikó: te is rendsen gályázol még itt avégén is. Kép
Élet: na igen, szeret megviccelni. Kép

Swen: kezed? Tüdőszűrés: akkor megnyugodtam. Tanácsadás: tök fölösleges, a lényeg a doki és, hogy meglegyen a 4 pecsét. Kép

Orsi: ne bánkódj, puszi!!

Zita: a zselés indítás is ártana?
Akkor úgy néz ki mégse úszod meg a csaszit. Kép

Na, rohanok, csók:
Linda
bellana

Profilomba tettem fel nektek egy képet a kutyámról, hátha felvidít benneteket. Egy kicsit nagy, de nem tudok rájönni, hogyan kéne kicsinyíteni.

Maci
maci2

Tenyleg kicsit nagy, de a kutyus tunderi...Olyan mint a Jamie es a csodalampabol a kutya!Kép MIlyen fajta?
szoszi
szoszi

Sziasztok!

Maci: szerintem a mentonek barhova el kell vinnie es barhova ki kell mennie ha kihivjatok oket surgos esetben. Vegul is ezert vannak ok.
Foton is jo lakni. Lattam a kutyas kepedet. Gratula a kutyadhoz, nagyon szep. De a kertetek is. Es a hatterben valaki nagyon elvezi a medence hus vizet. :-))

Bellana: Igen, az onkormanyzat az a kastelyszeru epulet. Pont egy gyogyszertarral szemben. Jo jatszokazast. :-)) Most tenyleg nagyon jo ido van hozza.

Most voltam kozmetikusnal. Elvegeztettem a szules elotti utolso szorteleniteseket. :-)) Gyorsan vegeztem.

Sziasztok Rita

Kép
Kép
trita

Maci!
Nagyon szép a kutya! Bobtail, nem?
Nekem a terheskönyvem hátuljába be van írva pecséttel, hogy szüléskor helyet biztosítanak!
Így odavisz esetleg a mentő is!

Bellana!
Itt egyáltalán nincs meleg! Kicsit aggódom is, mert kiteregettem a ruhát és teljesen be van borulvba!

Rita!
Legközelebbre beteszlek a táblázatba!
Nekem a lányom hívják Ritának, nagyon tetszik ez a név! Te szereted?

Panó
panó

Szia Pano!

Koszi, hogy beteszel a tablazatba. Nekem is tetszik a Rita nev, bar fiatalabb lazongo koromban nem igazan csiptem. :-)) Az a jo benne, hogy nem igazan lehet becezni es en nem szeretem a beceneveket. Edesapam mindig Ritukam-Cicukam-nak hivott. Huuu de nem szerettem. Meg a macskakat se csipem. Bocs, a macskas gazdaktol. Szoval nincs bajom veluk, de nem tartanek. En maradok a kutyaknal. :-))

Szia Rita

Kép
Kép
trita

Bori!

Net és WC egyszerre nem probléma. A laptop megy ott is, ráadásul a vezetéknélküli kapcsolat is működik. Kép

Maci!

A kiskönyvedben legyen benne az orvosod, meg a kórházad. Ennek elégnek kell lennie. A múltkor a pékségben támadtam le a mentősöket és kérdeztem meg tőlük, mert ezt időnként szokták változtatni. Volt egy időszak, mikor külön igazolás kellett. De azt mondták a kiskönyvben kell, hogy benne legyen. Egyetlen esetben vihetnek máshová, ha olyan a helyzet nagyon gyors beavatkozás válik szükségessé, és a kórházadnál közelebb is van fogadóképes kórház.

Linda!

Az a bizonyos zselé. A gyógyszerindexből másolom, a felesleget töröltem. :

Gyógyszer név:
Prepidil gél

ATC:
Oxitocinoidok (nőgyógyászati készítmények)

Kiszerelés:
0.5 mg gél 3 g
Kizárólag fekvőbeteg gyógyintézeti felhasználásra.
Erősség: ++

Ellenjavallatok:
Túlérzékenység valamely összetevőre
Méhműtét
Erős vérzés graviditás alatt
M: ha fájás keltök ellenjavalltak,
ha a méh tartós összehúzódása nem kivánatos, cefalopelvikus téraránytalanságban,
multiparáknál (>5 terhesség esetén),
rendellenes magzati fekvés,
magzati distress,
az alsó genitális utak fertőzése,
burok repedése,
tisztázatlan eredetű hüvelyvérzés esetén ellenjavallt még.

Óvatosság szükséges:
Asztma bronchiále, vagy egyéb obstrukció
Glaukóma (általában szűkzúgú esetén)
Beszűkült vesefunkció
A májparenchima müködési zavara

Mellékhatások:
Hányinger, hányás
Hasmenés
M: Magzati szivfrekvencia változásai, magzati distress, méh összehúzódó
képességének rendellenességei előfordulhatnak.

Szóval ez sem lehetséges, mert ugyanaz a helyzet vele, mint ha más formában adnák az oxytocint. Úgyhogy már csak a csemetében ill. a természetben, esetleg a ricinusban bízhatok.

Üdv:

Zita
pzita

Sziasztok!

Gyorsan kell írnom, van kb. 5 percem, de tudtam jönni már ilyen korán, kész csoda!(Bent vagyunk a suliban és innen írokKép)

Swen
Nagyon jól estek a soraid, én is így gondolom, hogy jobb lesz már a házban és akkor nyugisan lehet pakolászni és nem lesz ez az állandó utazás, amit már utálok! Köszi, hogy mindig olyan kis figyelmes vagy mások bújára-bajára, jól esik az embernekKép Sok puszi nekedKép

Bori
Én is egyetértek Swennel és Panóval, légyszíves ne cenzúrázd med utólag a soraidat!!! Az nem ér!Kép Csak hibákat szabad javítani, a többi marad, ok?Kép
TorkodKép Remélem azóta elmúlt!

Linda
Köszi, már elmúlt a rosszkedv és ma ismét pozitívan látom a dolgokat. PuszikaKép

Orsi
31+4

avocado

Sziasztok!

Ma voltam vérvételen és CTG-n. A gép 80-as fájásokat mutatott végig amiből én semmit nem éreztem. Csodálkozott is a hölgy aki csinálta. Mozogni viszont nem nagyon akart a leányzó úgy látszik neki sem tett jót a hajnali felkelés. Kép

Megyek lepihenek mert a lábaim rémesen néznek ki megint. Ha tudok még ma benézek.

Chello
chello

Sziasztok!

Megjöttünk, ettünk, most tombolunk az ágyon. Kép
Jó volt, csupa kedvenc anyukám, kigyerekem volt a játszón. Kihozták a 2 nemrég született babát is. Kép
Valaki megkérdezte hogy vagyok, mondtam : irigyen Kép Kép

Zita: nagyon alaposan válaszoltál.Kép Szóval az ugyanaz mintha az oxitocint kapnád. Kép A hányásra felkaptam a fejem, lehet, hogy emiatt volt nekem annó? Remélem most minden hasonló közjáték elkerül. KépNeked meg
csak sok szerencsét tudok kívánni. Kép

Pozitív Orsi: örülök, hogy jobban vagy. Kép

Panó: na jobb az idő?

Rita: szőrtelenítés: brrrr...
Macskák: én imádom őket és a kutyákat is szeretem. Hiányzik is nagyon az a 2 őrült szőrgolyó akik most anyósoméknál laknak. Kép
A pro-mamásoknak írtam, azt válaszolták másoljuk át a kérdőívet egy új levélbe.

Maci: jó nagy maci a kutyusod. Kép

Bori: hogy vagy? Torkod?

Mariannról ki tud valamit??

Puszi: Linda
bellana

Sziasztok!

Bori:Papucs kényelmes,de kicsit szerintem öregasszonyos.Kép Mindegy,ebbe legalább beleférek.Megyünk jövő héten esküvőre,na ott lesz gondom.
Dorci-Morci Kép
Torkod Kép Reméljük most nem tart olyan sokáig,mint legutóbb.

Lino:Igazán szép estétek volt.Kép NST Kép Vizelet Kép
Vacsi Kép
Te miket vettél a Megatoysban,mesélj!

Ildikó:paprika-sztori Kép

Zita:a Réka nagyon szép név.Kép Továbbra is szugerálom a babádat,hogy induljon el kifelé!

Orsi:még nem voltál dokinál? Már nagyon kíváncsi vagyok!

Swen:jól kiszúrt Veled ez a paprika.Kép

Panó:El kéne már kezdenem a csomagolást,de még nem bírtam magam rávenni.Kép Csütörtökön jövünk majd haza!

Rita:mi oda járunk vásárolni minden héten.Kép
Informatikai osztály pedig nemrég segített rajtunk.Elvesztek az Áfás számláink,és ők tudták pótolni.Kép Tök jó,hogy fizetik a netet.Kép
Te nem tennél fel képeket a házatokról?Nagyon kíváncsivá tettél! Kép (Belső terek,színek...)

Hajni:hol vagy Te a bojlertől?! Akkor én mi vagyok?
A doki végülis normális volt,de minden szót úgy kellett kihúzni belőle,és amikor éppen poénkodni próbált,akkor sem mosolygott.Nekem nagyon furi.
Azt sem értettem,hogy miért nekem kellett rákérdezni arra,hogy ki veszi át a kismamáit,amíg ő nincs.Ráadásul,mivel úgy néz ki,hogy a terhességem nagyobb,mint gondoltuk,könnyen lehet,hogy addig megszülök,amíg ő szabin van.Azért ilyen esetekre fel kell készülni,nem?
Neked mit mondott,szabi alatt lehet hívni? Én elfelejtettem megkérdezni. Kép

Linda:Ma jó időtök volt a játszótérhez! Kép

Képzeljétek,azt álmodtam,hogy megszületett Bencus,és nekem egy csomó dolog hiányzott még.Nem is én hoztam haza a kórházból,csak itthon vártam.Egész nap aludt,és azon gondolkoztam,hogy nem kéne-e már feszülnöm a tejtől,hiszen nem is emlékszem,mikor szoptattam.Semmit nem találtam,és sírva fakadtam,hogy előbb kellett volna bevásárolni a babacuccokat.Szerintetek ez valami jel?Kép Nagyon kiborulva ébredtem.

Süncsiék vajon már hazaértek? Kép

Puszika:Anikó
vakili

Valaki el tudná nekem mondani,hogy mit jelentenek ezek a számok a CTG-n? Én ugyan már kétszer szültem,de foggalmam sincs róla. Kép

ButuskaAnikó
vakili

A kutyusom Bobtail "típusú" és Tóbiásnak hívják.
A neve telitalálat! Pontosan olyan hebehurgya.

Anikó - én még a telcsi számát sem tudom, mivel nem adta meg. Csak annyit mondott, hogy reméli addig semmi gond nem lesz, mert az még túl korai lenne, és majd júli végére egyeztessek időpontot a Csillánál.
Egyébként júl.14-én megyek laborba, Te mikor?

Lányok - valaki nyomja már be a topikba Zsuzsa képét, mert én nem láttam. Vagy nem publikus?
Nagyon kíváncsi vagyok!

Süncsi(kedves kisállat társam) - otthon vagytok már?

Maci
maci2

Sikerül végre betennem az e-mail címemet a profilomba,ha valakinek szüksége lenne rá.

Maci
maci2

Sziasztok!

Bocsi, hogy átkukk az ősziből, de olyan jó olvasni, hogy nálatok már bújnak kifelé a babák.Kép

Maci! Én megkértem a dokimat, hogy írja be a kiskönyv hátuljába, hogy ő gondoz és bármi van az Istvánba vigyenek a mentősök. /nem lesz, de fő a biztonság/ Különben az éppen ügyeletesbe visznek.
linato

LanyokKép

Megjottem a kozmikustol. Megoldottam a ferj-krem-borotva-tukor kerdest, meghozza teljesen(!!!), ha eretitek mire gondolok, khmmmKép. Buszke vagyok magunkra, hogy kibirtuk. Most mar csak annyi a dolgom, hogy szuljek a kov 3 hetben, kulonben mehetek ujraKép

Jutalomkepp befizettem magam egy arc-masszazsra is, hat, ez nem sokat javitott rajtamKép, de a dupla szemoldokombol ujra valami elfogadhatot csinaltakKép.

Este etterem a ferjem volt osztalytarsaival.Nem ismerek senkit, de mivel enni lehet, nekem mar rossz nem lehet.Kép Ott a helyemKép.

Puszi!
szoszi
szoszi

Maci:Én is 14-én megyek!!! Kép
De jó,akkor találkozunk!
Nem adott neked telcsiszámot? Én ezt nem értem.Igaz,hogy én sem tőle kaptam meg,de megkérdezte még az elején,hogy megvan-e,mert akkor megadja.Elküldjem Neked?

Linato:Ugye milyen izgi itt már minden nap? Kép
Csak azt nem értem,hogy erre miért kell megkérni a dokit,miért nem írja be automatikusan.Nekem nincs benne. Kép

Szöszi:kozmetikus Kép Te egy hős vagy!
Az arcmasszázs persze,hogy nem javított,hoszen már így is nagyon szép kismami vagy. Kép
Estére jó mulatást! Én is úgy vágyom egy étterembe,valami finom husikára,mert nekem bizony nincs kedvem főzni.Összedobtam egy borsólevest,és még csinálok egy paprikáskrumplit (ez a gyerekek kedvence),de az én pocim nem erre vágyik. Kép
Na ,majd a nyaralás alatt!!! Kép

Puszi:Anikó
vakili

Maci, küldtem mailt. Kép

Anikó, én sem vagyok túl profi CTG ügyben, csak annyit tudok amit ott mondtak nekem. Nálam két görbe van, a felső a baba szívverését jelöli, 100-180 között bármi jónak számít. Ennyit ver a szíve 1 perc alatt. Az alsó görbe pedig a méhtevékenységet figyeli, fájásokat, keményedéseket. Nekem a múlt héten egyáltalán nem mutatott fájásokat ma viszont 80-as fájásokat produkáltam. Erre csak annyit mondott a hölgy, hogy lehet, hogy hamarabb szülök.

Chello
chello

Anikó - légyszi küld el a doki számát. köszike!

Maci
maci2

Chello: Kép Köszi

Anikó
vakili

Hajni!

Mail ment! Kép

Anikó
vakili

Sziasztok Kép

Nem tűntem el, csak látszatilag, olvasni olvaslak Benneteket.Kép

SwenKép
Annyira felizgattál a lecsóval, hogy muszály volt csinálnom, mert beleőrültem volna, ha nem ehetek.Kép

LányokKép
Múlt héten randiztam egyet a szülésznőmmel, kérdeztem Tőle ezt a mentős dolgot, mivel én vidéken lakom, de Bp-en fogok szülni (80km a táv).
Én is úgy hallottam, hogy ha van igazolás a dokitól, akkor a mentősök kötelesek az adott kórházba vinni, de Ő azt mondta, tudomása szerint a lakóhelyhez legközelebb lévő kórházba visz a mentő, ha nem súlyos a helyzet akkor lehet, hogy felvisznek Bp-re, de bizti, hogy fizetni kell érte.
Az én esetemben szerinte érdemesebb saját kocsival elindulni, közben pedig telefonon tartani a kapcsolatot, hogy mi a helyzet és ő elindul elém. Ha gáz van a magzatvizzel (szineződik), akkor csakis a helyi kórház.
DE nem lesz semmi gond, csak a biztonság kedvéért informáltattam magamat, mindenre fel kell készülni.

Szerdán voltunk UH-n, akkor volt az UH szerint 1.5 kg a leányzó, doki kérdezte is, hogy mennyit híztam (8-9kg), mivel a 32. hét környékén kellene annyinak lennie, mi pedig a 30. hétben jártunk.
De ahogy hallottam mástól nem mindig megbízhatóak ezek a mérések. Szerintetek?

Üdv:
bnemethm
Bnm

Sziasztok!

A lábam katasztrófális méreteket ölt, ma nyűgös vagyok, apa vidéken, úgyhogy ma nem szülhetünk.

Anikó: mi Lilinek vettünk új autósülést, igaz ráért volna még, de most le volt nagyon értékelve, így most legalább 5-6 évre letudtuk minden gyerkőc autósülését Kép Jó nyaralást, remélem kipihened magad!!! Hülye álmokkal nem törődni!!!! CTG-n a számok az egyik sorban a baba szívverését számolja, a másik pedig elvileg a fájások erősségét skálázza, és elvileg minél nagyobb a szám, annál nagyobbak a fájások. Aztán vagy jól működik, vagy nem. Függ attól is, hogy milyen szorosan rakják fel azt a gumiövet, vagy ha az érzékelőfejre rakod a kezed, máris erősebb fájásokat mutat.

Linda: nekem a homeós dokinénim azt mondta, hogy hormonilag két féle nő van: az egyik fogy a szoptatás alatt, a másik hízik. Na ez vagyok én Kép Jó, hogy jól sikerült a játszóterezés!!! Visszakaptátok a légkondi garanciapapírját?

Swen: ne is menj többet tanácsadásra ! Kép

Szöszi: éjszaka Kép Sajnos csak csatlakozni tudok hozzád Kép Nekem is szimpi volt a hordozókendő, azért is vettük, csak Nóra utálta. Lehet, hogy Gömböcnek meg tetszeni fog. Befejezted a kórházi cucc összepakolását? Kozmikus Kép Vacsora Kép

Bori: torkod Kép Nem lett jobb ?

Rita: jó, hogy ilyen rendes a munkahelyed Kép

Maci: nekem az utolsó oldalra bepecsételt a dokim, hogy hol szülök, azt mondta biztonság kedvéért. Kutyád nagyon édes!

Zita: neked továbbra is drukkolok, hogy elszánja magát a kisasszony és kibújjon még hétfő előtt!!!

Chello: vizesedés Kép Remélem a pihenéstől jobb lett Kép

Szilvi
lino

Sziasztok!

Még mindig egyben vagyunk, csak bekakukkolt a netünk ma és most tudták megcsinálni.
Nem tudok sokat írni, mert nagyon szenvedek már és nehézkes az ülés is, a lábaimról nem is beszélve. Holnapra megpróbálom összeszedni magam egy kicsit és visszaolvasok!

A kóbor fájásaim még mindig nem erősödnek és nem is rendszereződnek, de kitartóan nyúznak, ezen kívül más jele nincs annak, hogy szülni kéne. Remélem, ez a hétvégére megváltozik! Már nagyon szeretném!

Most tudtam meg, hogy az unokatesómat tegnap császározták (aug. 13-ra volt kiírva), mert toxémiája lett és állítólag az utolsó pillanatban jöttek rá, hogy az a baj. Csak iszonyatosan vizesedett, de nem nézték se a vérnyomását, se a vizeletét, csak tegnap. Durva! Sajnálom szegényt! De az a lényeg, hogy ő is és a baba is jól vannak, bár a pici össz-vissz 1 kg. Ja, és kislány!

Most megyek és ha tudok, még benézek ma!
Vigyázzatok magatokra!

Puszi:
Mariann
hivatalosan ma 40, de valójában még csak 39
marcsababa

Sziasztok!

Lino: láb Kép Reméljük nemsokára már megkönnyebbülsz. Kép Légkondis: köszönöm kérdésedet, nem jött. Kép Kép Már röhögök rajta. Viszont idetelefonált. Ezek szerint a pasi fejleszthető. Csak mondjuk úgy 20-30 évvel előbb kellett volna elkezdeni. Állítólag holnap jön....ha-ha-ha

Szöszi: te hős! De akkor ne várj még 3 hetet, mert addigra mehetsz újra kínoztatni magad. Kép
Jó vacsit!

Anikó:rossz álmok: én azt álmodtam, hogy megszültem és lány lett, de olyan pici, hogy a pelenka a nyakát is betakarta...Elég nyomasztó volt, de nem hiszem, hogy rosszat jelentene. Szerintem csak sokat gondolunk már a szülésre. Kép

Bnemethm: az eltűnt megkerült. Kép
A súllyal az a baj, hogy nagyobb a baba mint a kora indokolná? Legfeljebb nem lesz kicsi. Kép Amúgy tényleg össze-vissza mérik őket, ne aggódj!

Valiról tudtok valamit?
Bori: hogy van a torkod?
Swen: minden oké?
Mariann: mi van veled?

Linda
bellana

Mariann: na, végre! Már aggódtam. Kép
Unokatesód: hát ez elég szomorú! jobbulást neki és sok erőt a kicsi lánynak!!
puszi: Linda
bellana

Sziasztok!

Mariann:na,jól megijesztettél! Az én lábam is nagyon vizes,és nem néztek se vérnyomást,se vizeletet.Legközelebb csak 1 hónap múlva fognak.Kép
Nem vagyok nyugodt,egyáltalán.
Én már azt hittem,hogy azért nem írsz,mert... Kép

Lino:Nagyon sajnálom a rossz kedvedet és a lábadat is. Kép Apa ma haza sem jön?
Az én lábam ma egész elfogadható volt,igaz,nem is volt annyira meleg.
Mi számít erős fájásnak? Olvastam itt 80-ast és 120-ast is.

Csajok!
Most olvastam a MÁV-os topicban,hogy nem szabad tejserkentőt inni rögtön szülés után.Ha érdekel Titeket,nézzétek meg,én sajnos nem tudom,hogy lehet átmásolni valamit.

Linda: akkor ma jobb napod volt. Kép
Pici babák miatt én is mindig irigykedek,pedig nemsokára nekünk is lesz. Kép

Puszi:Anikó

Orsi: ?
vakili

Sziasztok!

Apa hazajött! Ezzel aztán be is fejeződött a mai napra a jó történés. Letört a bölcsességfogamból egy darab Kép

Anikó: nem tudom, hogy hol milyen skálán mérik a fájásokat, spec nálunk csak 100-ig van számozva, nekem múltkor írt a gép két 56-ost, amit keményedésnek éreztem, de fájásnak nem. Vényomásodat nem tudod megmérni valahol?

Linda: szerelő Kép Még az is lehet, hogy egyszer viszahozza a papírt!

Mariann: unokatesódéknak drukk, hogy minden rendben legyen velük! Meg neked is, hogy rendszereződjenek a fájásaid végre! De akár még napokig is tarthat így. Na jó, nem akartalak eljeseríteni Kép

Linda: apa szerint nem csak a lábam vizes, hanem az arcom is Kép Kíváncsi vagyok, mit mond holnap a doki.

Bori: merre jársz?

És a többiek?
lino

Írjon már valaki,mert nemsokára megyek aludni,és még akarok valamit olvasni! Kép
Már csak a holnapom van,és utána 1 egész hét szünet!!! Mi lesz velem nélkületek? Kép

Anikó
vakili

Sziasztok,
visszaolvastam mindent becsületesen, de egyenként már nincs erőm válaszolni, annyira fáj a torkom. Ma kb. 20x gargarizáltam Phlogosol-lal, ez az egyetlen, amit tehetek az ügy érdekében, és sokat iszom.
Azt látom, Marcsi még egyben van, Zita nem jelentkezett délután, ugye? Bár ha van valami, már biztos üzent volna valakinek.

Süncsi vajon betolta a hazai garázsba Dömperkét?

Igyekszem összeszedni magam, holnap találkozunk.
Puszi mindenkinek, egyenként és külön-külön is.
Anitabori
drbusborbala
Budapest, XX.

Sziasztok!

Anikó: írok-írok. KépBár lehet, hogy már szunyálsz. Kép A védőnődnél nem lehetne vizeletet nézni és vérnyomást??? Nálunk ők csinálják, de vérnyomást a körzeti is megnézheti! Én azt mondom, ne hagyd magad, jobb a biztos mint a bizonytalan, pláne még 1 egész hónapig!
Kár, hogy nem leszel 1 hétig, de persze nagyon jó nyaralást kívánok neketek! És majd váltunk sms-t jó?
Főleg ha valaki osztódik akkor értesítelek. Kép
Sok puszi!

Lino: ez a szerelő tiszta dili. Csoda, hogy ennyi munkájuk van az ilyen link alakoknak. Vicces, hogy tegnap rákérdeztem, hogy biztos jön-e és esküdözött, hogy persze. Kép
Arc,láb: Kép És a hányingered is megvan még?
Nagyon ügyes anyuka vagy, hogy ezt a sok nyavalyát így viseled 2 gyerek mellett! Le a kalappal elötted!

Linda
bellana

Hello csajok!

Latom otthon senki nem szult, itt viszont igenKép
Az izraeli baratnom ma reggel 10-kor megszulte a kislanyat. 1 hettel hamarabb.
2-kor hivott, hogy elkezdodott es kavezik. 7-kor mentek be a korhazba 4 cm-re nyitva volt, ugyhogy azt mondja uvoltenie kellett az epiduralis erzestelenitesert, mert itt 2 centiig adjak. Vegul megkapta, de nagyon faj a torkaKép.
Annyira rohogtem, mert gazt is hasznalt es 10 perc utan megkerdezte a ferjet: - dragam milyen a baba, ugye szep? Valasz - dragam nem tudom meg bent van.. hi-hi-hi
Remelem gyorsan kovetem, ugy ket het mulva szeretnem, ha lehetKép. Holnap megyek orvoshoz, remelem kozli, hogy a mehnyak rovidult a kulso mehszaj puha es hamarabb fogok szulni.

Bellana
ez a fogyi-szopi nalam egyszersem jott be, na de hatha mostKép.

Bori
Mi ujsag, nagyon csendben voltal ma!

Tobb gyermekes anyukak kis segitsegre volna szuksegem.
miota Lucas szobaja kesz Laura eloszeretettel bujik a baldahin moge, alig talalom meg es az istenert sem akar kijonni onnan, meg sir is pedig nem hisztis fajta. Biztos feltekeny! Van valami jo otletetek, hogyan lehetne neki megmagyarazni a dolgokat, minden nap emlegeti a babat, puszilgatja a hasamat stb. most 2,5 eves. Remelem nem lesz problemas!

Zsuzsaek mikor jonnek ki a korhazbol, es Suncsalad?
Tudtok valamit roluk?
Puszko
Ildiko
salla

Lino:Akkor ez ma nem a Te napod! Kép
Vérnyomásomat mérem itthon,de csak digitális van,ami állítólag nem megbízható.Legalábbis hagyományossal mindig többet mér a védőnő és körzeti is.
Gerivel nekem is vizes volt az arcom,de az már a szülés egyik előjele volt. Kép Apa csak Duck Tailes kacsának hívott.Kép (Nem tudom,hogy jól írtam-e.)
remélem,holnapra jobb kedved lesz!

Bori:Jobbulást Neked,holnapra kérünk egy egészséges Borit!

Orsi:Hát lehet,hogy már nem tudom kivárni a beszámolódat,pedig nagyon vártam. Kép

Jó éjt:Anikó
vakili

Pano
Dehogy vagyok gondolat olvaso, de aki engem ismer az mind Kiminek szurkolKép.
Tudod nalunk a Forma 1 csaladi program, de sajnos az iden mindig nagyon rovid ideig tart, mert szegeny Kimi autoja mindig bedoglikKép.
A srac kulonben nagyon szereny, szegyenlos. A sz<mszedja a ferjem ugyfele, nagyon szegeny csaladbol szarmazik es meg nem szallt el vele a rozsaszin leggomb, Beszelni (artikulalni) viszon nem tud egyem a szivet, de azert meg nagyon szeretjukKép.
csok
Ildiko
salla

Linda:Lehet,hogy holnap megpróbálom felhívni a védőnőt,bár mindkét gyerek itthon lesz,és ráadásul ma volt a terhesrendelés.Majd meglátom.Egyébként ma kicsit jobb volt a lábam.Kép
A körzeti az gáz,2-3 órás várakozás a sok göthös között,és nagyon tudnak óbégatni,ha soron kívül behívnak.Még akkor is,ha csak egy betegpapírért megyek.
Szerelőtök: no comment!
Sms: OK Kép

Ildikó:tanácsot sajnos nem tudok adni,nálunk nem volt ilyen.Kép
Barátnőd történetén én is jót mulattam! Kép
Süncsalád ma elvileg hazament,bár nem jelentkeztek. Zsuzsáéknak a holnapi napot mondták.

Üdv:Anikó
vakili

Sziasztok!

Aniko
Remelem meg elkaplak itt, hatha meg bekukkantasz lefekves elottKép
Dokinal minden rendben volt, picurkanknak 86-os a buksija es mindene rendben, folyasom komoly nincs, inkabb kivulrol van valami macera, es azt ereztem, de kaptam ra kenocsot. Dokit kifaggattam mindenfelerol, a homeos bogyokat jonak tartja, ugyhogy tokre orultem, a legjobb dokit valasztottam! Nala nyugodtan lehet bogyokat bekapkodni szules kozben isKép Megkerdeztem az anyagi vonzatrol is es azt mondta o nem szokott arat mondani, amennyit mi gondolunk, de mostansag 40-50 kozott szoktak adni, tehat abszolut nem mondott sokat es ennek ugy orultemKép
Amugy erdekes, hogy Neked nem neznek se vernyomast, se vizeletet! Nekem minden alkalommal es a vedoneni vernyomast ugyszinten, ugyhogy ma 2x mertek, mert delelott ott voltunkKép A CTG-t viszont nekem meg nem kezdtek el, majd csak 4 het mulva, akkortol viszont mar hetente. En is megmeretnem a helyedben a vernyomasomat es a vizelet is fontos lehet a feherje miatt! Erdekes a dokid!
Remelem jo lesz a nyaralasotok, erezd nagyon jol magad, egyel fincsiket es azert egy sms-t nekem is kuldhetsz, hogy milyen ott, ok? Sok-sok puszika Legkedvesebb pocaktarsam, vigyazz magadra!KépKépKép

Bori
Sajnalom a torkod, en aztan tudom milyen az, egesz telen ezzel nyuglodtem en isKép De nem hittel nekem akkor, hogy az az ecsetelo milyen szuper! Nekem masnap mar nem fajt annyira, aztan mar nem is ereztem es itthon is tudtam magamnak ecsetelni. Acriflavim az oldat neve, venni kell hozza steril vattat es hurkapalcat, amire a vattat fel tudod csavarni, de ugy, hogy egy jo buci vege maradjon, hogy minel nagyobb teruleten elteritse az oldatot. Szerintem erdemes lenne feliratnod, mert amiota en ezt ismerem nem akarok mast a torkomra! Es en nagyon sokat kinlodtam mindig is a torkommal, de ennyire jo meg semmi nem volt neki! Remelem segitettem valamitKép Jobbulast es puszika!

Linda
SzereloKépKép Ma tenyleg jo napom voltKép Puszi Neked isKép

Az elejen leirtam Anikonak a mai doki latogatast, olvassatok el, szerencsere semmi kulonos. Ja, a mehszajam is zart, ugyhogy tenyleg minden ok, a doki nagyon aranyos volt, mindig szeretek hozza menniKép Most mar olyan gyorsan mennek a hetek! Olyan, mintha 2 hete lettem volna nala utoljara, szoval ha igy megy tovabb, pikk-pakk itt a szulesKép De elotte meg koltozunk, most mar tuti, hogy csutortokonKép

Megyek pihizni, puszi mindenkinekKép

Vajon lesz ma ejszaka kisbabank?Kép

Vigyazzatok magatokraKép

Orsi
31+4

avocado

Jó reggelt!

BallanaLinda, kedves pocaktársam!

Nagyon nagyon sok boldog szülinapot kívánok!
Most megyek visszaolvasni, csak én akartalak először köszönteni!

Panó
panó

Na látom ebben a borongós időben senkinek nincs kedve felkelni!

Rita!
Én a macskákat is szeretem meg a kutyákat is, van mindkettő! A becézéseket viszont én sem nagyon, pont ezért tetszik a Rita név nekem is.

Zita!
Réka is nagyon tetszik!

Mariann!
Sajnálom, ami az unokatesóddal történt! Remélem azért jól vannak a körülményekhez képest!

Bori!
Jobbulást neked, tessék hamar meggyógyulni, mert betegen biztos még fárasztóbb szülni! Nyomjad magadba a vitaminokat, homeós bogyókat igyál sokat, na és persze aludj sokat!

Ildikó!
Hát ezt eddig nem tudtam, hogy aki téged ismer, annak Kimit kell választani, de persze logikus. Én igazából úgy örököltem, hogy az elődje volt a kedvencem. Nagyon szimpatikusak nekem ezek a finn pilóták!
Laurával kapcsolatban nem tudok tanácsot adni. Lehet, hogy nálunk is probléma lesz, mert Rita még mindig a kiságyban alszik, persze már nincs rajta a rács és elég nagy az ágy, pedig van neki már új ágya, de ezt jobban szereti. Én is abban bízom, hogy ha most kész lesz az új szobája az új ággyal, akkor majd oda szívesen beköltözik.

Anikó!
Remélem ma már tényleg csomagolsz!
Nagyon jó nyaralást kívánok nektek és küldök egy kis jó időt Keszthelyre! Ha látod Kingát, kérdezd meg mi van vele!

Orsi!
Örülök, hogy minden rendben volt az orvosnál! CTG-re csak a 36. héttől kezdve kell járni!
Akkor holnap már az új házban alszotok? De jó nektek!

Bellana!
Úgy tűnik ma nem lesz szükség a klímára, de a szerelőre kíváncsi leszek, hogy odaér-e.
Én ma megyek orvoshoz, de majd csak este. Kíváncsi vagyok, hogy nyílik-e már a méhszájam.
Te mikor mész orvoshoz?
Képzeld tegnap este elkóborolt két kiscicánk és még mindig nincsenek meg! Pedig pont az a kettő volt a kedvencem, ők voltak a legbátrabbak és legbarátságosabbak.

Szöszi!
Ma hogy aludtál?

És te, Swen?

Mindenkinek szép napot!
panó

LindaKép
BOldog szulinapot!

PanoKép
Neked is boldog szulinapot, igy utolag is...
Sikerult megtudni valamit ValiKép-rol?

AnikoKép
Jo utat kivanok, erezzetek jol magatokat! JOl is teszitek, hogy kihasznaljatok meg a szules elotti idot!

SuncsiKép, ZsuzsaKép
Varunk haza Benneteket nagyon. Remelem ma mar mindenki otthon lesz es ha idotok engedi, jelentkezzetek be.Esetleg majd egyszer a szulestortenetet is irtok?Persze nem most, majd ha a picik, mint a kisangyalok, atalusszak az ejszakat es idot hagynak ra.

OrsiKép
Csutortokon is nagyon vigyazz a koltozesnel! Doki: Kép Szerintem jobb, ha koltozkodtok es majd meg ha ott leszel pakolgatsz. Mi is igy voltunk, sokaig a foldon voltak a konyvek es szivacson aludtunk, de a lakas mar tiszta volt, az a lenyeg... Persze, Te most ne fekudj a foldreKép

Mindenkit puszilok, a finiselok jelentkezzenek!

szoszi (megyek reggelizni...ki gondolta volna?Kép)
szoszi

Szebb jó reggelt Mindenkinek!

Linda:NAGYON BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK !!!:o

Orsi:Örülök,hogy minden OK. Kép Téged is irigyellek a dokidért.
CTG-t nekem is csak a 36.héttől csinálnak.Valami mást írtam?
De izgi napod lesz akkor holnap. Nagyon sok boldogságot kívánok az új fészketekhez! Kép
Azért csak óvatosan duhajkodj a költözésnél!
Sok-sok puszika Neked!

Panó:ma már nem úszom meg a csomagolást.Kép
Régebben nagyon szerettem,de most egy testrészem nem kívánja. Kép
Jó időt köszi,ránk fér. Kép Én kiegyeznék ilyennel is,csak a gyerekeket sajnálnám,ha nem tudnának fürödni.
Kingát majd figyelem. Kép Senki nem tud róla?
Valit nem hívtad még?
Kiscicák Kép
Doki:ha nem jössz túl későn,talán még meg tudom nézni a beszámolódat.Vigyázz magadra! Kép

Szöszi:Köszike Kép

Na,majd még jövök!

Pussz:Anikó
vakili

Jó reggelt mindenkinek,

Linda,
boldog szülinapot!!!
Tudod, hogy ez az egyik kinézett dátumon, ugye? Miattad és a barátnőm miatt...
De semmi előjele eddig a Nagy Eseménynek.(bár Manónál sem volt)

A torkom rettenetes, mostmár az orrüregeim is be vannak durranva, és -szokás szerint- hátul folyik le a váladék a torkomon, hogy minden percben újrafertőzze szegény gigámat.
Ma bevetem az infrát is, és a kamillás gőzölést is, bár mindkettőt utálom csinálni.

Zita,
megittad a ricinuskoktélt...?

Orsi,
holnapra jó időt, sok erőt kívánok nektek!
Megkérdezem a patikában, adnának-e olyan oldatot, már fel is írtam egy darab cetlire a nevét. Tudod, a múltkor is -tényleg a te tanácsodra- elmentem a gégészetre, 2 órai várakozás után annyit mondott, Bioparox...Mondtam, azzal próbálkozom már mióta, erre ő: adjunk neki még egy kis időt! Annyira nem volt ott a nő, hogy nem volt merszem megkérdezni az ecsetelést. Iszonyat gázos nálunk az a szakrendelés. Már próbáltam a környéken maszekot keresni, de nem találtam.

Anikó,
az utolsó napod velünk! Ígérem, mint szabadságosnak mindenképpen küldök neked sms-t, ha van valami, az egész csapatnak úgysem tudok küldeni, csak legfeljebb 2-3 embernek, de ígérem, köztük leszel. És szinte tuttira mondhatom, hogy meglesz Dorka, amíg távol vagy{Kép}

Jövök még, ha bírok
Anitabori

Valaki megmagyarázná nekem, miért jelennek meg a Smiley-k mellett ezek a jelek? Nekem nem megy, most próbálok rászokni...
Pontosan mit nyomkodjak?!
drbusborbala
Budapest, XX.

Kép
Kép
?!?!?!
Heuréka!!!
drbusborbala
Budapest, XX.

Tegnap a nagy macskakeresésben elfeljtettem Valit felhívni, csak este 9-kor jutott eszembe, akkor meg már nem akartam zavarni. De majd ma próbálkozom újra!

Anikó!
Csomagolni én is utálok mióta gyerekek vannak és mindenkinek minden vackára nekem kell figyelni, mert mindent rajtam keresnek, ha nem lesz ott!
Neked már Gergő tud segíteni ez ügyben? Peti még a játékokat se képes magának berakni, mert ha rábízom, az első keze ügyébe akadó játékot beteszi a táskába, akkor is, ha azzal éppen soha nem szokott játszani!

Panó
panó

Jó reggelt.

Szoszi, jó étvágyat, én már túl vagyok rajta. Kép

Linda: Bolgod szülinapot! Kép Kép Kép

Mariann, sajnálom az unokatesódat és kívánom, hogy ne legyen semmi probléma és a pici lány hamar gyarapodjon. Kép

Én is megijedtem a vizesedéstől de szerencsére a vérnyomásomat eddig még nem sikerült 100/60 fölé tornázni.

Süncsi, Zsuzsa, olyan jó lenne ha kapnánk hírt rólatok !!

Anikó, elolvastam ezt a tejserkentős dolgot. Lehet, hogy van benne valami bár az ismerőseim általában már a szülés után 2-3 nappal el kezdték inni és nem volt semmi probléma. Ki érti ezt? Én majd megkérdezem a kórházban.
Kellemes nyaralást kívánok nektek és várunk majd haza. Kép

Bori, remélem mára már jobb lett a torkod. Jobbulást kívánok! Kép

Lino: fog ! Kép Mikor mész ma dokihoz? Remélem ma jobb kedved lesz.

Jó pocsék idő lett mára. Asszem ki sem mozdulok a lakásból.

Ma lecsót fogok főzni végre. Kép

Chello
chello

Panó, neked is kellemes napot. Kép

Puszi
Chello
chello

Sziasztok!

Tegnap időhiány (eperszedés, körzetihez papírért menés, vásárlás) miatt nem tudtam jelentkezni. Olvasni olvastam napközben, csak írni már nem tudtam. Egyben vagyunk. És egyelőre semmi jele, hogy készülődne odabenn a kisasszony.

Mariann!

Sajnálom, hogy unokatesódékkal ez történt. Kép Neked meg szurkolok, hogy minél előbb "eredménye" legyen a kellemetlenségeidnek.

Anikó!

Szerintem menj el a védőnőhöz, vagy a körzetidhez, mert tudod, jobb félni, mint megijedni. Az óbégatókkal meg ne foglalkozz. Inkább fuss egy felesleges kört, minthogy bármi bajod/tok legyen. Ha megreggeliztetem a csemetéim, meg magam, akkor egy WORD doksiba begépelem gyorsan, hogy a Szülészet-nőgyógyászat tankönyv szerint mikor milyen vizsgálatokat kellene végezni. Ill. egy rövid leírást a toxémiáról.

Bori!

Valószínűleg te fogod az első SMS-t, ha úgy alakul a helyzet, hogy a kórházból kell tudósítanom, ugyanis az Anitabori álnévvel kerültél a telefonomba, így az elsők között szerepelsz a telefonkönyvben.

Kicsit később jövök a leírásokkal.

Üdv mindenkinek!

Zita
pzita

Panó,
Dani pontosan Peti-módon pakol be, de azt nagyon lelkesen teszi! Ahogy mondod, az első keze ügyébe kerülő játék megy a ládájába...Én próbálom meggyőzni, de általában nem sok sikerrel.

Chello,
átmehetnék lecsózni...? Ma én tojásos nokedlit ígértem apukámnak, fejes salátával, azt is szeretem, de napok óta a lecsót emlegeti itt "mindenki", szóval már kívánom nagyon.
(viszont az eper-téma kicsit hallgatásba merült...mindjárt megyünk piacra, remélem, már mézédes és olcsó!)

Puszi, épp reggelizem, közben pedig megírom -végreKép -Swennek Dani történetét, olyan régen ígérem neki...
Anitabori
drbusborbala
Budapest, XX.

Sziasztok Lányok!

Anikó! Most nem is tudom itthon vagytok-e még, mindenesetre nagyon jó nyaralást, jó időt és kellemes pihenést kívánok nektek! Remélem még el tudod olvasni! S persze nagyon vigyázz magatokra!Kép

Maci! Cuki az ebed!Kép

Orsi! Örülök, hogy költöztök, az remélem úgy eltereli a figyelmed a negatív dolgokról, meg az idő múlásáról, hogy hipp-hopp már ti következtek a szüléstörténetek közkinccsé tételében!KépJó pakolászást, rendezkedést!KépEbben a kívánságban azért van némi önzés is, mert addigra már én is túl leszek rajta, de ugye ennyi belefér?Kép

Chello! Az a lényeg, hogy nálad is rendben volt minden tegnap, bár a lábaid nagyon sajnálom, remélem a tegnapi pihi segített. Egyébként úgy gondolom ezek a gépek nemcsak fájdalmat, hanem inkább méhösszehúzódásokat mérnek, amiből persze az erősebbek fájnak. Legutóbb nekem is elég szabályos ilyen összehúzódásokat mutatott a gép, mégsem éreztem mást csak keményedést. Azért írj ha tudsz!Kép

Linda! Ma is jó időtök lesz délelőtt a játszón, itt legalábbis elég hűvös van, de ne menjetek messzire mert bármikor eshet! Látod, megvagyok én is.KépPuszi nektek!!!KépAzért a szerelőtől nyíltan rákérdezhetnél, hogy elvégzik a garanciális javítást még időben vagy máris fordulhatsz a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez? Ami a lényeg: ISTEN ÉLTESSEN A SZÜLINAPODON!!!!!!Kép

Szöszi! Szóval még szebb lettél? Ne vakíts el bennünket!Kép Milyen volt a vacsi? Mit kajáltatok? Jól érezted magad?

Bnm! Szia újra itt!Kép Főztél lecsót? Még nekem is maradt egy adag mára.Kép

Lino! Ne légy már ilyen nyűgi a végére, inkább beszélj a pocaklakóddal, hogy bújjon ki hamar és dobja fel a mi napunkat is!!!! Lábad pihiztesd, azt hiszem ma ti se tudtok medencézni odakinn!Egyébként hatnak rád a frontok? Mert a holnapra ígért, állítólag már ma ideér! Hidegfront. A dokiról beszámolni! Most olvasom vizes az arcod, az azt jelenti, hogy picit dagadt? Mert tudod Süncsi szerint ez is a szülés egyik jele...bár nála nem jött be hátha nálad!Kép

Mariann! Hát téged is jól ijesztget ez a leányzó! De hátha ma ez a front vagy bármi más már kíváncsivá teszi a külvilágra! Szorítok folyamatosan!Kép

Bori!!! Nagyon-nagyon hamar gyógyulj meg!!!! Legfeljebb nem fogsz kiabálni a szülőszobán:Kép Bocs a hülye humorértKép

Panó! Cicákat sajnálom, remélem azóta előkerültek.Kép Nektek milyen kutyátok van? A szerelők már pontosabbak?

Köszönöm kérdésed, de pocsék éjszakám volt. Most csak háromszor mentem ki, de a derekam nagyon fájt egész éjszaka, úgyhogy óránként, fél óránként ébredtem. Ehhez képest érdekes módon nem érzem magam fáradtnak.KépDélután megyek NST-re meg dokihoz, majd beszámolok.

Addig is szép napot mindenkinek!!!

Kedves Zsuzsa- és Süncsalád! Isten hozott itthon benneteket, ha hazaértetek! Csatlakozom Szöszihez, s nagyon várom, hogy jelentkezzetek, ha hagynak ezek az angyalkák egy kevés időt erre!!!Kép

Swen

Botond Kép
EneseKép
swenson

Bori, gyere nyugodtan. De hozzál egy kis tojásos nokedlit mert azt is szeretem. Kép Én is azért főzök mert itt már mindenki lecsót evett mostanában. Már tegnapra terveztem de nem jött össze a főzés.

Én már tele ettem magam eperrel. A zöldséges meglát és már méri is a kiló epret. Kép Tegnap már 400-ért láttam a csarnokban.

Zita, küldtem mailt. Kép

Chello
chello

Sziasztok!

Tegnap este komolyan megijedtem, úgy bedagadt a lábam Kép Még jó, hogy ma megyek dokihoz. Ez a hülye idő is! Nem csoda, hogy ilyen időben még a babák sem akarnak kibújni Kép

Linda: boldog születésnapot!!!

Linda: dehogy vagyok én ügyes anyuka! Csak azontúl, hogy elviselem nem tudok mit tenni. Egyébként ma a két lánykám anyuhoz ment, de este jönnek is haza. Azt mondták nem alszanak sehol máshol, mert ők vigyáznak az én álmomra Kép Hányinger van még, de vannak olyan napok, hogy nem hányok már!!! A szerelőre már nem is tudok mit írni!

Bori: gyors jobbulást Neked!!!

Chello: csak este hatra megyek dokihoz! És jobb a kedvem, köszi Kép Főleg, hogy mindjárt visszabújok az ágyamba Kép

Swen: egész pontosan az arcom olyan mint Ms Röfié Kép Lánykám nem hallgat az anyjára, és egyáltalán nem akaródzik neki kibújni Kép A frontok eddig soha nem hatottak rám, de hátha most! Nekem szimpatikus dátum a 17 és a 21! Neked is drukk az NST-hez + dokihoz!!! Éjszaka Kép

Ildikó: barátnőd Kép Laura: nehéz bármit is mondani. Nóra szintén két és fél éves, ő lesz a középső. Én azt hittem (naivan) hogy ő nem lesz féltékeny a kicsire, mert neki mindig is volt tesója. De ahogy látom őt jobban megviseli (pedig ő is nagyon várja, puszik a hasra, ő hasában is baba, stb), de minden nap elmondja, hogy attól hogy majd megszületik a baba, ő marad a legkisebb, ma hajnalban is átjött, és mellémbújt, hogy ő most kisbaba, úgyhogy muszáj mellettem aludnia. Azért nincs nagyon ötletem, hogy mit is lehetne velük csinálni, mert a nagyok közt csak 19 hónap van, és ott nem jött ki ilyen féltékenység. Na ezzel sokra nem mentél Kép

Anikó: jobb kedvem van Kép Összepakoltál már? Hiányozni fogsz ám Kép Én digitálissal mérem itthon, ha ez az alacsony, akkor lassan agyvérzést kell kapjak Kép A lábam meg úgy néz ki mint egy rajzfilmfigurának, de jobb esetben is felfújt lufinak Kép Csak nem tart már sokáig! Bár apa szerint, ha így haladunk, a foci EB döntőjén még egyben leszek (júli 4) Kép

Szilvi
lino

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?