A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2004. őszi kisbabák

Macs
én pesttöl 100 kmre jártam ugyanugy mint te,és jöhettem haza.Nekem is jo lenne vmi ötlet,mert kezdödik a vizsgaidöszak és nem mindig akkor van vizsgám mikor ö nem enne.

Judy
igaz ebbe belefér akár még egy rud is Kép

Kép
Kép
nikk0830

Babs,
mivel Bálint a 36,5 héten született, ezért a Tétényi kórházból, amikor elbocsátotak automatikusan kaptunk egy beutalót 4 hetes korára a schöpf méreibe (gondolom lehet valami szerződés köztük vagy mittudomén). Szóval 4 hetesen voltunk ott a csecsemő ambulancián, mindent jónak találtak és egy 4 hónapos kontrollt írtak csak elő. Közben persze saját gyerekorvosunk, védőnőnk rendszeresen látta, 2x voltunk csípőszűrésen, ott is minden oké volt stb.
Szóval most a 4 hónaposra vittem tök rutinból, úgysincs semmi baj felszólalással, mert hát értelmes, reagál, dumál a maga nyelvén, nevetgél, nyúl a játékokért, kitolja magát, szeret hason feküdni, jár keze-lába stb. Erre az arcomba mondták, hogy ez a baj.
Neki hátsó-fej tartása volt és köldökzsinór a nyakon és igényelt ballonos lélegeztetést is a szülőszobán azonnal, csak az a borzasztó, hogy ezt nekünk senki nem mondta és úgy volt nekünk beadva az egész, hogy minden oké, csak a 30 óra vajúdás miatt a pici is elfáradt. mindezt csak a zárójelentésben olvastuk, amikor már a kórházból hazajöttünk, de úgy gondoltuk biztos csak egy kis kezdeti nehézség volt és tényleg tök oké a baba.
Ehhez képest, most jól betojattak, merthogy ez a végtagokban jelentjező izomtónus feszesség a kor előrehaladtával válik egyre súlyosabbá és ha nem kezelik, akkor akár az is lehetne, hogy képtelen lenne az önálló járásra és a karjait könyékben hajlítva és csak zárt ököllel kellene leélnie az életét.
Felháborít, hogy senki nem hívta fel a figyelmünket, hogy figyelni kellene rá és lehet, hogy kezelésre fog szorulni. Most hálát adok a sorsnak, hogy olyan gyerekorvoshoz kerültünk a schöpfiben, akinek jó a szemen.
Holnap megyünk 4 hós oltásra, kiváncsi vagyok a saját gyerekdoki észreveszi-e.
Szóval Babs, ha neked oké volt a szülés, semmi gond nem lesz, ne izgulj!
Egyébként pedig ugyanúgy ahogy a csípőszűrés kötelező én úgy gondolom ezt is azzá kellene tenni, hiszen sajnos rengeteg ilyen probléma van.
Ha kérdés van, nyugodtan írj, de tényleg ne aggódj!
Puszi Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

Köszönöm a tisztábatevős hozzászólásokat, csak azért kérdeztem, mert nem nagyon akar múlni a piros csíkunk. Hát majd kenegetem. (Peti nem ugrál annyit tisztábatevés közben, hogy mindene krémes legyen, illetve ha mégis, akkor inkább a lába lesz olyan. Kép)

Edit,
köszi szépen, hogy leírtad! Még mindig nem nyugodtam meg teljesen, bár Peti 10/10es APGARral született, a vajúdás összesen 34 óra volt és (mint az a zárójelentésből kiderült) neki is a nyakán volt a köldökzsinór). Ez nem tudom, mennyire számít oké szülésnek - bár Peti a 38,5 héten született, az utolsó hónapban nem hízott semmit, nagyon sovány volt. Szóval azt hiszem, pont határeset...

Orsi,
köszi szépen a szimptómákat. A leírtak közül a hasonfekvés már mindig is probléma volt, soha nem maradt meg hason. A kezei és a lábai pedig bár szimetrikusan de mindig feszesek, nehéz kinyújtani őket. Amióta csinálom vele a babamasszázst, azóta egy kicsit jobb, de azt hittem, minden baba ennyire magához szorítja a végtagjait. Megnéztem a dévényesek honlapját, de azt írták, orvosi beutaló kell a vizsgálathoz. Majd megpróbálok szerezni egyet. Annyira határesetnek érzem magunkat, hogy nem merek hátradőlni. Kép A doki bácsink meg nem nagyon szokta nézegetni Petit, valahogy azt gondolom, hogy ez se tűnne neki fel...

Macs,
kedves vagy, hogy kérdezed. Kép Nem volt túlpörgés - vagy legalábbis nem több, mint itthon, de olyan nagy megmagyarázhatatlan kiabálás nem volt, mint a keresztelője után - szerencsére. Midnenki megfelelő módon el volt ájulva tőle, a legjobban az tetszett, hogy mindenki mondta reggel (ahol aludtunk), hogy milyen jól átaludta az éjszakát. Mondom nem ám, kelt 2-3szor, csak nem sír, hanem halkan kezdi a panaszkodást, ha anya arra is felkel, a többiek átaludhatják az éjszakát. Kép Nem volt rossz kint, de azért már nagyon vágytam haza, főleg miután a kedves a 6 napból 3at totál végigdolgozott, egyedül anyósékkal meg nem volt olyan vidám - valahogy nem voltam olyan fesztelen, mint itthon... Ráadásul a hátamat teljesen tönkrevágta az az 1 hét, mert minden babaágy és járóka amiben Peti aludt "földszintes" volt - nem volt megemelve az alvófelület, úgyhogy gyakorlatilag a földről kellett felemelnem minden alkalommal. Mire hazajöttünk már állni/járni is fájt, annnnnnyira örültem a kiságyunknak meg a pelenkázónak - mind a kettő olyan jó magas. Kép De a párom nagyon jól érezte magát, meg azt hiszem, Peti is, de azért én dugiban örülök, hogy legközelebb csak augusztusban kell mennünk. Inkább itthon keresek valami programot Petinek, hogy ne unjon engem annyira. Kép
babs

Babs Kép
nekünk a gyerekorvos egy perc alatt megírta a beutalót. Mondd meg neki, hogy el szeretnéd vinni a babát. Hívd fel őket, mert most már csak februárra tudnak időpontot adni, ha nem sürgős a dolog. Nagyon be vannak táblázva.
Ti mennyi idősek vagytok?

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya

Babs,
10/10-es érték az szuper, nekünk 7/9 volt Kép
Kérj beutalót, ha egy picit is izgulsz, jobb ha megnyugtatnak.
És tényleg február, hacsak nem kezdesz könyörögni a korotok miatt....

Edit
Kép

Kép
reditke

Edit Kép
Máténak 5/8 volt, Levinek 8/9. Máté nem sírt fel azonnal, csak pár másodperc múlva, ezért lett valószínűleg 5 az első érték.

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya

Sziasztok!
Jó rég írtam, de remélem mentségemre szolgál a négy gyerkőc.Kép

Macs!
Nekem is most volt 3 napos konzultációm a suliban, ami 170 km-re van, Szarvason.
Mi úgy oldottuk meg, hogy négyesben utaztunk le: Kisrobi, anyósom, nagyfiam meg én, és 30 km-re a sulitól, anyósom barátjának a lakásában laktunk. (A másik két kissrác itthon maradt az apjukkal és a másik nagymamával.Kép) Az előadások alatt anyósom sétált a fiúkkal. Amikor eljött a szopi ideje, bejött a főiskolára, Kisrobi "kihívott" az előadásról, bementem a könyvtárba egy kis irodába, ott megszoptattam a kicsit, aztán visszamentem. Írtam 4 zh-t is, előtte inkább mindig megetettem a gyerkőcöt, hogy közben ne zavarjanak. Legközelebb január 4-én megyek zh-t írni, valószínűleg azt is hasonlóképpen fogom megszervezni.Kép
Ez is egy lehetőség, hogy ha nem tudják máshogy megetetni a picit.Kép

Gabi
efgabi

Orsi Kép
akkor nem tudom mi hogy kaphattunk 7-t, mert nekünk csak jóval később már az inkubátorban sírt fel Bálint. Bár lehet, hogy általunk nem hallhatóan azért sírásnak minősítettek valami hangot előbb is, amit mi nem hallottunk.
Na mindegy, ezen már kár filózni...Kép

Edit
Kép

Kép
reditke

Edit Kép
Figyelj! A mi zárójelentésünkön olyan is volt, hogy lélegeztetést kapott Kép Na már most a gyerek nem kapott lélegeztetést, mert kb. óránként voltam nála, nem beszélve arról, hogy a 4. napig nem is a PICen, hanem a normál osztályon volt, ahol NEM lélegeztetnek. A PICen pedig nyitott inkubátorban volt, amiben NEM LEHET lelegeztetni. Szóval a zárójelentések sem tutik.
Nálunk ráadásul a két gyerek betegségeit is összekeverték, mert pl. Máténak volt tüdőgyulladása, de a röntgene negatav, míg Levinek nem volt semmi baja, de a mellkanröntgen elváltozásokat mutat Kép Kép Kép Elég vicces! Persze én is csak itthon olvastam. De már nem foglalkozom vele!

Nálunk a fiúk csak a 2. napon kerültek inkubátroba, mert a hőháztartásuk nem volt valami jó, és nagyon fáztak. De ott is csak melegedni voltak Kép meg szolizni, mert mindkettő besárgult.

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya

Sziasztok lanyok!

Szerintem ez az 10/10 hulyeseg.
Nekunk az volt es egyaltalan nem sirt a gyerek.
Szerintem meg sem vizsgaltak.
Megszuletett, beraktak egy torulkozobe es a hasamra raktak.
Ott volt 15-20 percet, feloltoztettek, majd visszaadtak.
Utana vittek el mert sok magzatvizet nyelt.
Szoval en ezt nem ertem.
Na ma drukkoljatok a delutani alvasra.
En 11 vagy 12 korul fogom lerakni.
Addig nem hagyom majd aludni. Kép

Nalunk az uj modi, hogy tepi a hajam, hangosan nevet es be nem all a szaja es meg sem allnak a kezei es labai ugy kalimpal.

Magi Kép
Vendég

Sziasztok!
A zarojelentesre tenyleg ne adjatok. Nekem is mas volt oda irva pl a szulesre. Gondolom csinaltak sablon szovegeket. Es nalam biztos hogy pl infuzio stb amit rairtak nem volt, mert nem is szuloszoban szultem.

Faj a torkom es rogton eszembejutott, hogy mi van ha lazas leszek? Akkor is szabad szoptatni?
En alapbol ugy gondolom igen, de azert megkerdezlek titeket. (azert remelem nem karacsonyra betegszem meg)

csengo
Vendég

Csengő Kép
38,5ig lehet szoptatni. Felett állítólag nem, de a pontos okokat nem tudom.

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya

Ja azt el is felejtettem, hogy a szovegben nekem is az van, hogy tulhordas, pedig napra pontosan szultem. Kép

Magi
Vendég

Orsi, koszi!

Megegy kerdes. Ti beadattok valami plusz oltast a babanak? Gondolok itt pl. az agyhartyagyulladas elleni oltasra.

csengo
Vendég

Sziasztok! Lorinak és Rubennek is 7/8-as volt az Apgarja.

Nem kell, hogy felsírjon. Az a lényeg, hogy lélegezzen magától.
Ma megyünk három hónapos oltásra. Bár szerintem ne fogják beadni, mert kicsit szuszmognak és köhögnek.
linato

Sziasztok!

Zárójelentés: Nátánnál és Hannánál már az volt benne, ami történt, de Beninél érdekesen alakult. Ha az én zárómat és az övét összehasonlítottuk, akkor abból az derült ki, hogy nem is én születemKépKép (én addigra már távoztam a kórházból, amikor ő született (elírták a dátumokat),) és más apró pontatlanságok is voltak benne.

Csengo!

Szabad szoptatni lázasan, nem a láz mértékétől függ.
38,5 fölött is lehet szoptatni (az infóm IBCLC szoptatási tanácsadótól származik, direkt rákérdeztem (bár előtte is így tudtam)).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti Kép
Köszi az infót. Tehát akkor mindig lehet szoptatni Kép

Csengő Kép
Mi semmi pluszt nem adunk be, bőven elég a kötelező.

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya

Edit

Én is a Szt Imrében szültem. Veled ellentétben nekem turbo szülésem volt, nem vajdútam semmit.
Viszont mielött hazajöttünk a gyerekorvos megvizsgálta a picit és amikor az izmait nézte akkor azt mondta, hogy határeset. De azt nem mondta, hogy mégis miért. A zárójelentésen csak annyi van, hogy csípőszűrésre menjünk. De mióta olvasta amit írtál kezdek beparázni. Törpike csak akkor van el hasan ha alszik, ahogy felébred elkezd sírni. Ha a hátára teszem akkor mindig balra fordítja a fejét és a kezei szinte mindig ökölben vannak. Érdekelne, hogy kinél voltál a Söphibe mert elvinném a picurt, mert kezdek aggódni, hogy nálatok sem vettek észre semmit. Légyszives írd meg a nevét. Ha itt nem akarod akkor itt az emil címem: tillygigi@freemail.hu

Köszi szépen, Gigi

KépKép
gigi28

Nos a lefekves 12-kor siman ment.

Meg alszik. Kép

Kivancsi vagyok, hogy meddig.

Remelem 2-3 korul ebred majd.

Juj olyan izgatott vagyok!

Kép Kép Kép

Magi
Vendég

Magika!
Drukkolok.

Miki most delelott aludt nagyot. Raadasul hason, 6 het utan eloszor.
Remelem tenyleg nem hibaztam nagyot, hogy elfelejtettem hasra rakni neha.

Nekunk azt mondta a dokibacsi hogy vigyazzunk a karacsonyi hazautazassal. Szerintetek azonkivul hogy megprobalok otthonos korulmenyt teremteni neki, van valami extra tenni valo? Remelem nem. Mert kisagy nyugodt szoba befutve stb ott is lesz. Nem fogom furdetni otthon, de amugy remelem minden oke lesz.

Koszi a szoptatas tanacsot. Pont most gondolkodtam rajta en is, hogy mi van ha a ferjemnek valamiert kettesben kene maradnia a fiunkkal. Meg cumija sincs...
Remelem nem lesz ilyen.

csengo
Vendég

Gigi Kép
Az ökölbe szorított kéz egy bizonyos korig normális. Mennyi idős a babód?

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya

Sziasztok!

Editke!
Szurkolok, hogy megtaláljátok a legjobb, helyet, és Bálint, minél hamarabb rendbe jöjjön.

Nálunk is beindult az ököl szopizás. Volt, hogy cumi a szájában, és úgy próbálta betömni a kiskezét a szájába. Nagyon édes, és egyre többet beszél, egyre több hanggal.

További jó készülődést!
Kép

Moszi

KépKép
Kép
moszmota

Sziasztok!

Nem olvastam vissza, most a segítségeteket szeretném kérni.
Mint a múlt héten is írtam, újabban (kb. egy hete) Pipike nem bírja kivárni a 3 óránként kajákat. Ez önmagában nem is lenne gond, egy hete átálltunk a 2 óránkénti evésre. Csakhogy már azokat sem mindig várja meg, van, hogy 1,5 óra múlva is sír és cicit követel. Pár napja pedig már éjszaka is felkel és 4-szer, 5-ször eszik, holott előtte már volt, hogy az egész éjszakát végigaludta, de ha fel is kelt, akkor is csak egyszer-kétszer. Mindig is rövid ideig szopizott, eleinte 20 percig, azton volt, hogy csak 5 percig. Na, mostanában sincs ez másképp, ha öt percig cicin tudom tartani, már örülök! Eddig mindig csak 1 ciciből evett alkalmanként. Ma délelőtt megpróbáltam a következőt (arra gondolva, hogy nem elég a tejcsi, ha csak az egyikből eszik): egyik cici, büfi, másik cici, büfi, első cici megint. Így majdnem 20 percig elvoltunk. De nem telt le a 2 óra, sírás, cicire tevés, nyammogás pár percig... Sírás abbahagyása... Mitől van ez? Kevés a tejem? Vagy gyenge? De úgy tudom, olyan nincs, hogy "gyenge" vagy "erős" tej. Mit tegyek???
Egyébként nem látom rajta, hogy fogyna, sőt, továbbra is jó kis hurkái vannak. Fejlődni és szépen fejlődik, pár napja nyúl dolgokért (pl. az ujjamért, amit, ha megszerez, rögtön a szájéba tömKép), sikongat, rengeteget nevet, napközben alszik és ha fent van, figyel, nézeget, gagyog.
Szerdán lemegyünk a védőnőhöz méretkőzni, kíváncsi vagyok.
Ja, és talán fontos: ahogy evett és felemelem büfizni, egyből hallom, hogy megy a cucc a pelusba. Anyagcserével lenne gond???
S.O.S.!!!

Beszti, amúgy megsütöttem a marcipános korongot. Isteni lett és igazad van, csak nagy szerencsével fog kitartani karácsonyig...Kép.
Vendég

Andi!

Örülök a marcipános sikerének. Ma épp én is azt alkotok, a várható sikerre való tekintettel kb. 2-szeres adagot (~120 db). Én mindig sütit is szoktam ajándékozni, úgyhogy biztos elfogy!Kép
Szopi: olyan nincs, hogy erős meg gyenge tej. Azt tudod, hogy a sírás nem feltétlenül az éhségének a jele, még akkor sem, ha ilyenkor a cicin megnyugszik. Ha a pisis-kakis pelusok száma megvan és gyarapszik, akkor nem a tejcsimennyiséggel lesz gond...
De azok alapján amit írtál, szerintem hívj fel szopis tanácsadót. Ő talán jobban meg tud nyugtatni vagy tanácsot is tud adni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Nos lanyok lehet hogy megvettek, de nalunk is volt nagyon sok gond a kajaval.
Nalunk a nem eves volt a gond.
Most mar minden ok es hizik is szepen.
Vettem tapszert, amit csak receptre lehet venni, teljesen hipoalergen es a gyerek is szereti ezt kapjak a koraszulottek, ha nincs tej. Egyebkent meg receptre is 900 Ft.
Szoval megszoptattam mind a ket cicibol, majd kapott meg tapot, ha nem volt eleg.
Ezt 3-4 hete kezdtuk.
EGyenlore csak napi 100-200 gramm tapot eszik.
De szereti, cicit is szopja tejem is van.
Szoval nincs ertelme, hogy miert adom, de megnyugtat engem is meg ot is, ha esetleg meg sincs eleg tej.
Szopi utan van hogy eszik 10 gramm tapot van hogy 100 grammot es van, hogy nem is eszik.
Nincs semmi baja tole es ugyan olyan mint volt.
Nem faj a hasa, ugyan ugy es olyat kakil, meg az ido sem befolyasolja, hogy hany naponta.
Szoval nekem bejott ez is.

Magi

Az eros tej letezik.
Az egyik baratnomnek volt rengeteg teje, csak zsir nem volt benne.
Tehat hiaba evett a gyerek egy csomot meg is fogyott.
Ha sok tesztat es krumplit evett, akkor javult a helyzet.
De fejot ami egyforma az en fejommel en alig tudom kimosni olyan zsiros, mig neki eleg lenne csak leobliteni annyira nem zsiros.
Igy neki is tapozni kellett.
Vendég

Beszti/Magi, köszi a tippeket. Én is gondoltam arra, hogy nem feltétlenül az éhség miatt sír, de akkor vajon éjszaka miért kel fel? Mellettem alszik, ott vagyok neki bármikor, számomra furcsa, hogy éjszaka kel fel "komfortszopizni". De ha nem változik semmi szerdáig, tényleg felhívok vkit.
Vendég

Sziasztok,

Andi,
nalunk is eleg furan müködik a dolog szombat ota a szopival, mar akartam kerdezni, hogy itt mindenki boldog es kiegyensulyozott szoptato anyuka es csak nekem van mindig gondom a szoptatassal, vagy csak nem mondjatok. (Apa mar reg feladta volna, de nem hagyom. Szerinte akkora ügyet csinalok az egesz szopibol, hogy csak na. Ha nem müködik rendesen, akkor hagyjam a fenebe. De hat en nem akarom hagyni! Abelnek ez a legjobb, meg ha szenvedünk is vele.)
Abel is ezt csinalja, arrol nem is beszelve, hogy a bal cicimet nem keri. Egyszerüen ket perc utan üvölt es eltolja magatol, kiköpi es ha vissza akarom tenni akkor hisztizik. Szerencsere a jobbal meg elvan, de nem tudom,hogy meddig lesz neki eleg. Az utobbi napokban szerintem mar nem volt neki mindig eleg csak a jobb meg a balbol egy kicsi, mert hisztizik es üvölt, mint a fabaszorult fereg ha nem jön mar belöle ugy, ahogy az neki jo lenne, hanem csak kevesebb, vagy eppen varni kell a tejleado reflexre. Szoval nagyon türelmetlen, ha ehes, cici.. siras...cici... siras..Aztan öt perc utan bealszik, nem kell mar neki es persze ebred ket ora mulva, ha mazlim van akkor kesöbb, hogy megint ehes. Ejszaka egesz jo, negy orankent jön, nappal viszont 2,5-3 orankent, de inkabb 2,5.
Kaka nalunk is azonnal van, meg amikor a cicin van mar rottyant jo nagyot szinte mindig.
De ö is növöget, hizik es mosolygos ezen kivül, elvan ebren gügyög es figyel. Szoval nem tudom mi lehet vele is. Mintha Lilikevel összebeszeltek volna.

Ezt a bal cici megtagadast pedig vegkepp nem ertem. Nem tud valaki valami tanacsot, hogyan tudnam megis ravenni az evesre a balbol is? Es egy szopiszakertö talan arra is tudna nekem tippeket adni, hogy hogyan lehet a szopitechnikat javitani. Arra gondolok, hogy talan azert nem eszik csak addig, amig rendesen folyik, mert meg most is neha de az elejen cicisapkaval vagy hogy hivjakkal szopiztunk, mert az also ajka befele altt, mintha beszivta volna es ezert nem tudta a mellbimbot a szajaban tartani, csak ezzel a sapkaval. Ha faradt akkor most is kell neki, mert kicsuszik a bimbi. Lehet, hogy ez is beleszolt?
Remelem tud valaki tippeket adni.
Köszike
es puszi
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Magika,
egy cipöben jarunk, en is adok neki neha tapszert, de nem minden nap, csak epp ahogy jön. Ha nagyon üvölt szopi utan, mert nem hajlando megvarni amig ujra jön tejci, akkor kenytelen vagyok neki adni egy kis tapszert, amit mohon mindig be is fal. Persze nem sokat adok, csak hogy ne legyen ehes, probnalom inkabb mindig szoptatni, ha kell, akkor sürübben is. De sajnos nalunk is kell neha az a franya tapszer. Egyebkent meg örülök, hogy megeszi es elfogadja az üveget is, mert epp ahoyg irtak a lanyok mi van, ha el kell mennem valahova vagy akarmi olyan dolog törtenik, hogy nem vagyok ott egy ideig, akkor nyugodt vagyok, mert tudom, hogy nem ehezik.
Nekem egyebkent mindig faj a szivem ahanyszor tapszert nyakal, de hat mit csinaljak? Bar tenyleg csak heti szinten 3-4 alkalommal kap. Az talan meg nem olyan sok.
Szoval en megertem, hogy Te is aggodsz neha, hogy nem eleg a tej. Nekem sajnos tenyleg nem mindig eleg, vagy inkabb ö nem tudja kivarni amig ujbol jön. Pumpaval pedig egy grammot sem tudok belöel kipreselni, de ha megnyomom spriccel. Akkor persze nekiallok kezzel, de hat az sem az igazi, nem tudom olyan effektiven csinalni, hogy meg is erje, tehat marad a harc. Remelem azert csak tudom hat honapig szoptatni, nagyon szeretnem.
Puszi
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Sziasztok!
Miki is sztrajkol neha az egyik cicire. Azt hittem a fule faj. Egyszer a ruhaja (body) volt szuk ha oldalfordult, miutan levetkoztettem szopizott. De sokszor ez sem segit. Most a jobb cicimre sztrajkol. Ilyenkor azt csinaltam, hogy elobb a balbol kapott egy picit, aztan at a jobbra es azt elfogadta. Ha igy sem, akkor atvertem es a bal oldalrol kapott a jobb cicibol. ez a poz arra hasonlit, mint amikor a farkas taplalja romolust es remust. Tehat fekszik a baba az agyon es en felehajlok ugyhogy az a cicim legyen kozepen, amelyik neki kell. Eleg faraszto, de mivel nem fejek muszaly hogy a cicit kiuritse. Ha a tanacsadonak irtok, mindenkepp erdekelne hogy lehetne megoldani ezt a problemat.

csengo
Vendég

Motiot!

A cicimegtagadásra: meg lehet próbálkozni azzal, hogy nem forgatod meg annál a cicinél, amelyiket nem szereti, hanem olyan pózban eteted, ahogy a szeretett mellet enné. Csak hogy értsd: pl. jobbat szereti és ülve bölcsőtartásban szoptatod. EKkor balra van a lába és a jobb kezedhez közelebb a feje. Ha a bal cicire kerülne a sor, akkor bölcsőtartásban ugye megfordítanád, jobbra lenne a lába, a feje a bal kezedhez közelebb. ezt ne tedd, szoptasd a balból is úgy, hogy balra legyen a lába és jobbra a feje. Próbálkozhatsz hónaljtartással is. Ill. fekve is meg lehet próbálni az előző trükköt. Úgy fordítod, mintha a jobb cicit kapná, de egy kicsit jobban föléhajolva a bal cicit kapja meg (kivitelezhetőKép, próbáltam).
Segíthet a cici elfogadásában, ha a szopi közben a bimbótól egy kicsit távolabb C alakot formázva a kezeddel megfogod a melled és megnyomod. Ekkor egy extra szopilöketet is kap, hátha ez elég ahhoz, hogy az érdeklődését fenttartsad és ne ordítson.
Egy szopiszakértő szerintem a bimbóvédő radikális elhagyását javasolná, lehet hogy Ábel cumizavaros? Főleg hogy időnként tápszert kap üvegből (amiből könnyebb enni, mint szopizni).
A cumisüveghez és a szopizáshoz teljesen különböző technika is kell, ez is ronthatja a technikáját!!!
Ha azt gondolod, hogy a technikával is baj van, akkor azt mindenképpen látnia kéne szakértőnek.
Egyébként a szopiban lehetnek hullámvölgyek is, szerintem érdemes nem feladni. Nátán 6,5 hónaposan szopisztrájkolt, nem volt hajlandó elfogadni a cicit (csak pár napig, de nem is tudom, min élt akkor, mert mást sem volt hajlandó enni), de túléltük és végül 21 hónapig szopott. Pedig ez azokban a napokban nem úgy tűnt...
Egyébként most ecsetelhetném, hogy mennyivel egyszerűbb szoptatni és a párodnak meg főképp menyivel egyszerűbbKép, ha te szoptatsz, de nem teszem...

Andi!

Ha idősebb lenne, akkor azt mondanám, hogy nem ér rá enni, vagy túlságosan érdekli a környezet. Igaz nálad nappal is eszik...
Van olyan ismerősöm, aki nappal alig tudja megszopiztatni a 9 hónapos fiát viszont éjszaka 4-5-ször kell.
Az egyébként teljesen természetes lehet, hogy a már jól alvó babák is újra gyakrabban kelnek 3-4 hónaposan, ez élettani sajátosság: kezdik az anyát különálló személynek tekinteni és ellenőrizni kell, hogy megvan-e?
Vigasztaljon, hogy a gyakori ébredés viszont védi a bölcsőhaláltól...
De szopis tanácsadót tényleg érdemes felhívnod...

Magi!

Megvetni nem foglakKépKép, de tényleg nem értem, minek a tápszer? Lehet, hogy egy mérce a cicire elég lenne?KépKép Csak olyan ugye nincs...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Help, en is a Beszti fele marcipanos sutit sutom. Lehet sutopapiron is sutni? Vagy ne probaljam , mert odaragad? Masik kerdes, tok porhanyos a tesztaja, rakjak meg tojast bele, vagy fagyasszam le kicsit?

csengo
Vendég

Csengo!

Lehet sütőpapírozni, semmi baja nem lesz, én is azon sütöm. Normális ha porhanyós, ha nagyon kicsi volt a tojás, akkor egy icipici még kellhet bele, de semmiképpen nem még egy egész. Csak hűteni kell, fagyasztani nem.
A másik, hogy ahogy írtam, a lekvár majd tényleg vékony legyen!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Andi!
Benedek már hetek óta ezt csinálja, vagyis kb 2 óránként szopizik 5-6 percet, nappal van, hogy akár 4 óra szünet is van, de éjszaka tutira max 2 óránként kel. Én lemértem, 6 perc alatt tud 120 ml-t is szopizni, ha éhes, akkor iszonyatos huzatja van. Azt is tudom, hogy az éjszakai szopik egy része nála biztos, hogy komfortszopi, s kiváltható lenne kb félórás lakásbanhurcolással, ha lenne hozzá energiám. Én nagyjából beletörődtem a helyzetbe, krónikus kialvatlanságom van, visszasírom azt az időt, amikor 3 hetesen 2 részletben átaludta az éjszakát. Már nem is emlékszem, mikor aludtam 3 óránál többet egyhuzamban... Talán mostanában kezd javulni a helyzet, s egyre többször sikerül a kiságyában is aludnia (ez az én alvásomnak tesz jót, mert egyre inkább aggódom azon, hogyha ő alszik szélül, akkor mikor fogja magát egyszer letornászni, ha meg középen, akkor meg mikor fog az apja ráfeküdni.) Most abban is reménykedem, hogy egy hétre elutazunk nagyszülőkhöz, hátha a más környezet változtat a szokásain is.

Ma volt az utolsó alkalom a babamasszázson. Sokat tanultunk, nagyon jó volt. Most a babák mozgásáról beszélgettünk többet, miért is kell a babáknak minél többet feküdniük, miért nem jó, ha sokat felültetjük, ilyenekről, nagyon hasznos volt. A védőnő mutatott néhány egyszerű tornagyakorlatot, ami segít a babák mozgáskoordinációjának a fejlesztésében. Benedek is határeset kicsit a feszesség tekintetében, nála az a baj, hogyha idegen helyen van, akkor még mindig ökölbe szorítja a kezeit, s szinte meg se lehet mozdítani a karjait, olyan mereven tartja. Természetesen mindhárom védőnő, akivel találkozni szokott, mindig ilyen állapotban látja, s egyre inkább elkomorodnak a dolog miatt. Én nyugodt vagyok, mert itthon, nyugodt körülmények között látom, hogy egyáltalán nem merev, s ökölbeszorított a keze, csak valahogy a feszültség jön ki nála így. Viszont általában vigyorog az idegenekre.
Legújabb tudománya az, hogy az oldalára fordul, majd elkezd a lábaival úgy kalimpálni, hogy keresztbe tudjon fordulni, s utána bőszen rugdalja a kiságy rácsait. Tegnap is ezt csinálta, csak épp mezitláb volt, s nagyon belerugott a rácsba, rettenetesen elkerekedett a szeme, de nem sírt, inkább meglepettnek tűnt. Lehet, hogy nem tudja, hogy neki a fájdalomra sírnia kell? Lehet, hogy ezért nem sírt az oltásoknál sem?

Kormi

Kormi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
kormi

Beszti koszi!
Vegulis egy evokanal tejet raktam hozza.
csengo
Vendég

Sziasztok!

Néha átolvasom a fejleményeket, remélem Dáviddal már minden okés. Nem tudom, hogy nektek hogy van időtök , engem Maszat teljesen lefoglal, alig várom, hogy a párom hazaérjen a munkából, és leváltson. Ha napkzben van egy kis szünetem, akkor alszom-vagy háziasszonykodom.

MIndnyájatoknak Boldog karácsonyt kívánok! Bár azt hiszem, hogy a Picurkák miatt nem is lehet másként Kép

TRompipi!
Hasonlókon megyünk mi is keresztül Kép
Noha Mózi még nem aludta át az éjszakát (max óra telik el két szopi között, de nem mind alvással Kép ). Maszat majdnem 6 kg, én még nem gondoltam tápszerre, bár üvölt, ha üres a cici, sztrájkol nem hajlandó nyugodtan szopizni, hogy újabb tejleadó reflaxet váltson ki. iLyenkor átteszem másik cicire. Néhány napja átállt háromórás hamira, ez csodaszámba megy nálunk, mert eddig ált 2-másfél óránként evett, éjszaka kétóránként. Szopi max 4-5 perc, viszont múlt héten negyed órákat cicizett, és mindkettőt üresre.
Amíg nő, én nem aggódom.

üdv:zsófi

ui: ha valahol taliztok én is szívesen mennék (IKEÁban szuper a szopis szoba Kép)
papzso

EditKép
Ha már egyszer ezzel a problémával kell szembenéznetek, próbáld a dolog pozitív oldalát nézni (persze könnyű mondani, tudom), szerencsére még időben kiderült és reméljük, hogy tornáztatással, odafigyeléssel rövid időn belül már a múlté lesz ez az egész.

MacsKép
Egyáltalán ne legyen lelkiismeretfurdalásod a hozzátáplálás miatt. Ha ez megoldja a kislányod kakilási nehézségeit, mindannyian vidámabbak tudtok lenni.

BesztiKép
Látom, hirtelen mindenkinél előjöttek a szopizási gondok. Én sem vagyok kivételKép Nálam az van, hogy Marci napközben 3-3,5 óránként eszik, ezzel nincs is semmi probléma, szerencsére tej is van, szerintem lenne már olyan alkalom is, hogy átaludná az éjszakát. Nekem viszont baromira feszül a mellem, lefejni nem tudom teljesen, hiába próbálom mellszívóval, vagy kézzel. Ezért olyankor - az akár alvó gyereket - felkapom, félálmában megszoptatom. A gondom az, hogy ha nem csinálnék semmit, másnapra valami iszonyatos módon megcsappan a tejtermelés. A múltkor írtam, hogy Babónak nem volt elég a termelődött mennyiség, ezért 8x cseréltem egyik oldalról a másikra. Na ez épp egy ilyen "nem-kiürítéses" éjszaka után volt.
Félek, ugyanaz történik most is, mint amikor Hannát szoptattam, ő is réges-rég végigaludta az éjszakát, én meg még mindig 3 óránként keltem fejegetniKép
Van valami ötleted, hogy ezzel mit lehetne kezdeni? Tök jó lenne legalább éjjel olyankor is aludni, amikor gyerkőc alszik.

A találkozás nagyon jó ötlet, én is szeretnélek látni BenneteketKép

Kata

Kép

Kép
anyamanya

Marci is kezd megbarátkozni a hasazással, pedig mennyire utálta...
Kép

Kata

Kép

Kép
anyamanya

Sziasztok!!

Magika, Maccs: szerintem ne legyen lelkifurdalásotok amiatt, hogy hozzátápláltok a szopi mellett!! Helyettetek senki sem döntheti el, hogy mi a jobb a babának és a mamának. Én is hozzá fogok táplálni, ha nem lesz elég a tejem, igaz, először csak tápszert, majd 6 hónapos kora után mást is. Ezért nem vetheti meg senki a másikat, miért is tenné??

Érdekes dolgot vettem észre, nem tudom, hogy lehet, lehet, hogy a mérleget nem jól állítottam az asztalra?? A helyzet a következő: Bazsi éjjel két alkalommal is 2x felkelt szopizni, és reggel, mikor lemértem, hogy mennyit evett éjjel, nem mutatott változást az esti, lefekvés előtti állapothoz képest!!Kép Pedig hallottam éjjel, hogy rendesen nyeli a tejcsit. Ilyet még nem pipáltamKép

Hu, lányok, pár napja elkezdtem tornázni, először csak 15 percet, aztán 20-at, ma már 25 percetKép Ennél többet nem akarok naponta mozogni, nehogy a tejcsi rovására menjen, de hihetetlen módon jólesettKépKép Igazából nem a súlytöbblet idegesített, hanem a hasam és a párnácskák a csípőmönKép

Egy kicsit intimebb téma: nálatok előfordult olyan, hogy apával összebújva elkezdett csöpögni a tejcsi??? Ez mitől van?? Meg kell mondjam, kicsit zavarba jöttem, nagyon fura érzés voltKép

Fejni már én sem fejek hetek óta, de ha próbálnék, nem biztos, hogy jönne, annyira beállt már a mennyiség Balázs igényeihezKép Addig nem is idegesítem magam, amig látom, hogy szépen fejlődik és ha nem is ugrásszerűen, de megy felfelé a súlya.
Épp tegnap néztem, hogy Ákos 6,5 hónaposan volt 6330 gramm. 3100 grammal született, tehát nála a klasszikus eset jött be, hogy 6 hónapos korára duplázta meg a súlyát. Tehát elvileg Balázs 6 nónaposan 7500 gramm "kellene", hogy legyen, az kb. 2 kiló 3 hónap alatt, azt teljesíteni fogjukKép
SzerintemKép

Lau
lau

LányokKép
Az elmúlt időkben nekem is nagyon megcsappant a tejem. Elsősorban amiatt, hogy a fiúk keveset szopiztak, másodsorban amiatt, hogy Samu már átaludta az éjszakát, és csak Olivért kellett éjjel szoptatnom, aki éjjel max.80 grammot eszik, és visszaalszik. Nagyon kétségbeestem, hogy én igenis még szoptatni akarom őket, így 2 napra beköltöztem a hálószobánkba a 2 fiúval, és 2 óránként mindkettőt mellre tettem, könyörtelenül, szinte összeértek a szopik. Persze marha fárasztó volt, mindhárman vért izzadtunk, és mire a párom hazajött 3 kitikkadt embert talált. A fiúknak nem volt türelmük a tejleadó reflexet megvárni, üvöltöttek, én meg csak azért is megmakacsoltam magam, és nem adtam pótlást nekik. Viszont a 2 nap meghozta az eredményt, meg persze az, hogy éjjel amíg Olivér szopott a másik cicmre rátettem a fejőgépet, és leszívtam azt is. Most megint rettenetesen folyósak a cicik, a fiúk napi 2*750 grammos adagja mellett napi 450 grammot fejek is. Én bevezettem, hogyha 100 gramm alatt esznek, akkor fejek a ciciből, és már nem hagyom, hogy megint elapadjon. Magam sem hittem, hogy sikerülni fog visszahozni az eredeti állapotot, de jobb lett mint új korában.KépKép Ezt azért írtam le, hogy ne adja fel senki, mert igenis lehet szaporítani, és visszahozni a tejcit. OrsivalKép közösen egymást bátorítottuk, és ez is erőt adott.KépKép

Cat

Cat
Kép
cateye

Kép Kép Akkor már csatlakozom én is Kép Kép
Tehát a tejet tényleg lehet szaporítani. Nekem azt hiszem a fáradtság miatt csökkent le nagyon egyik napról a másikra (napi 2lről 1 lre).
Mi is bevezettük a 2 óránkénti szopit és tényleg eredményes. Küzdeni kell, de megéri!!! Kép Kép Kép

Orsi + Levi + Máté

Orsi
KépKépKép
icsilya

Sziasztok!!!

Néha vagyok ám én is.

Cat olvastam a tejszaporító sztoridat, irigyellek, becsüllek, hogy ilyen kitartó voltál no és könyörtelen.
Sajnos én folyamatosan kavés a tejci- vel kinlódom. Próbáltam én is a sűrűn teszem mellrét, eszik 60ml-t utána félóra mulva kér mert nem volt elég adok neki, utána már büfizés után reklamál ismét cicizünk, a végén már 2-3 órát folyamatosan cicizik szinte, persze nagyon éhes addigra belőlem már 1órája csak cseppeket tud kipréselni és akkor szoktam föladni és kap tápszert.
Kislányom 7 hetes és mind két mellből szoptatok.
Nem tudom megállni amikor egész nap csak sír miatta és nem alszik egy hunyást sem.

Na elkezdek visszaolvasni

Sziasztok
Márti
márti05

MártiKép
Ahogy OrsiKép is írta, rettenetesen kimerült voltam én is, és a legnagyobb gond az volt, hogy estére, amikor a fiúk a legtöbbet ennék, már alig volt tejem. Az is segített, hogy éjjel lefejtem tejet, amikor több van, és a délutáni fürdetés előtti etetésnél a párom cumisüvegből megetette őket, és elzavart engem aludni. Így én tudtam aludni 1,5-2 órát, és estére bedurrantak a cicijeim. Az esti szopi után még fejtem is. Eleinte csak 10 gr jött le negyed óra alatt, mostmár 100 is. Biztos Te is nagyon fáradt vagy. Próbáld meg, hogy valakit megkérsz, hogy etesse meg a lurkót, amíg Te alszol egy nagyot. Sajnos a fáradtság a tej legnagyobb ellensége.Kép

Sokszor én is odajutottam, hogy feladom, ha még 2 percig nem indul el a tejleadó reflex, de a párom aki azóta a kinevezett szoptatási menedzserem, erőltette a dolgot.KépKép Sokszor az ordító gyereket nyomta oda a melleimre, hogy erőltesse, hogy szívják addig amíg beindul a reflex.

Cat

Cat
Kép
cateye

Kata
Az én fiam sem kel már fel éjszaka enni,én viszont minden éjjel 4 körül kelek már magamtol és megyek fejni.Muszáj mert szétdurrannék reggelre KépIgazán ötletem nincs mit lehetne csinálni,bár ez nekem igy nem okoz gondot és még nem is gondolkoztam rajta,mert félek hogy akkor napközben se lenne elég tej.

Lau
Nálunk is volt tejcsöpögés Képigaz én már elöre szoltam neki hogy elképzelhetö hogy lesz igy nem volt kellemetlen a dolog jot nevettünk KépHogy mitöl van azt nem tudom,gondolom a reflex ilyenkor is beindul.

Magi
hogy ment a délutáni altatás?Nálunk már ez a 4. nap és eddig jol megy.2 fél 3 körül alszik el és alszik 6-ig minden nap KépMost az esti elalvás macerásabb,ha nem altatom,csak berakom a kiságyba akkor reklamál,igy már altatás van.

Lányok megjött a mensim Kép pedig olyan jo volt nélküle.Azt hittem tovább fogom birni legalább 1 éves koráig Kép de nem Kép

Kép
Kép
nikk0830

Sziasztok!

A zárójelentésekkel kapcsolatban annyi, hogy egy csomó pluszt, nem létező betegséget és kezelést is rá szoktak írni a zárójelentésekre meg vizsgálati lapokra. Nekem pl egy sima UH-nál anno ráírt még vizeletcsapolást, vérvizsgálatot, magzatvíz vizsgálatot a dokim, és mondta is utána, hogy ne lepődjek meg, csak nem árt egy kis plusz pénz a tb-től. Szóval az, hogy miket írtak a zárójelentésekbe, koránt sem biztos, hogy úgy is volt.

Judy! Igen, nagy a szerelem Manócskák között, bár néha nem ez látszik. Ugyanis Dóri időnként elég durván tud Fannihoz nyúlni, majd infarktust kapok KépKépKép De néha men a másik véglet: csak úgy odarohan hozzá, körbepuszilgatja, majd játszik tovább KépKépKép

Macs! Azért nem mindig ilyen meseszerű ám a helyzet a két csajszival, lásd korábban KépKépKép Néha mikor már tök kivagyok, meg szoktam kérdezni Gábortól, hogy kellett ez nekünk, miért nem vártunk még 2-3 évet??? Persze csak poénból KépKépKép

Pocó

Kép
Kép
pocó

Sziasztok!

Beszti! Kép Ha már elözönlöttek a kérdések, hadd kérdezzek én is. A manó mostanában alszik 9-ig. Utána napközben 4-4,5 óránként eszik, klasszul alszik a két szopi között. Viszont van hogy csak 4-5 kaja fér így bele a napba. Ma például lemértem, és ugyan 6 kilós, de csak 720 ml körül evett. Ugyanakkor nem látszik éhesnek. Szerinted hagyjam, hadd aludjon amíg jó neki, vagy próbáljam meg azért többször felkelteni és mellre tenni? Ha jó lenne a nyavalyás fejőgépem, megint nekiállnék fejni, de sajnos pont most sz*rt be az is.
Az is érdekelne, hogy pl. a tápszeres babáknál megadják, hogy x hónapos korukban kb. hányszor és kb. mennyit kell enniük. Hogy alakul ez az anyatejeseknél? Vagy ez mind egyéne függő? Normális a napi négy kaja? Vagy az túl kevés? Vagy később akár napi 3 is elég majd egyszer nekik? Hogy van ez? Szégyen, de erről semmit nem tudok.. És a legtöbb szopi tanács a neten meg kifejezetten az újszülöttekre vonatkozik. Azt már elfelejik, hogy azért ha hat hónapig akarja minimum szoptatni a gyerekőcöt az ember, akkor azért az újszülött kor és a 6 hónap között van egy két hónap még amikor teljesen tanácstalan tud lenni az ember elsőgyerekes lánya /bár ahogy így olvasom nem csak az elsőgyerekesek/..

Nikk, már akartam kérdezni múltkor, amikor írtad, hogy Szolnokra mentél vizsgázni, hogy csak nem SZF-es vagy? Mert én igen csak a Bp-i távoktatáson...

Magi, Nikk, csodálkozva olvasom, hogy délutáni altatás, én azzal vagyok gondba, hogy hogyan tartsam ébren a gyereket, normális-e, hogy még négy hónaposan is szoptatásonként csak max. 2 órát van fent, ha azt nézzük, hogy 4-5x szopizunk, akkor az napi max. 10 óra (bár ez igen ritka.)

Efgabi! Nálunk nem minden óráról lehet kijönni, és csak úgy megetetni, amúgy meg 20-30 perceket eszik még mindig a manócsek. A 2*2 órás előadásokból nehéz 1/2 órákat szoptatni... Kép Budapesten tömegközlekedve meg nem szeretném, ha utánam hozná anyám a manót, pláne ilyen ramaty időben, mint pénteken volt. Kép

Motiot, Magi, ezek szerint ti cumisüvegeztek. Nektek hogy sikerült rávenni a babát, hogy abból igyon?

Lau! Kép Csak az állandó kaki-probléma kapja a kiegészítést. Úgy tűnik jobb neki tőle. Kép Tápszert meg kizárólag a suli idejére akartam adni neki, de az nem jött össze.. Kép

Babs, azt hittem a változatosság gyönyörködtet téged is! Kép Papa ilyenkor is dolgozik? Kép Augusztusra már egyévesen olyan nagy lesz a manó, hogy el sem hiszed, hogy valaha ilyen kicsi volt! Kép Akkor már jobban fogod élvezni a kirándulást! Kép

Kormi!Andi! Kívánom, hogy rendeződjön a dolog mi hamarabb Kép
Nem akarok szopis tanácsadóval ellenkezni, de én is hallottam olyant, hogy a tej tápértéke nem megfelelő. Engem állítólag ezért nem tudott szoptatni anyám. Úgy tudom, akkor is ellenőrzik, hogy a leadott tejcsi elég tápanyagdús-e, amikor pl. a tejgyűjtőközpontnak akarsz leadni... Aztán lehet, hogy ez is csak egy hiedelem, amit jól elterjesztettek.

Macs
maccs

Andi! Ezt most találtam a szoptatásért honlapon. Nem lehet, hogy a fogzás miatt sír és kér gyakrabban cicit Lilike?
(Bocs, hosszú lesz!)

1.3. Fogzás, harapás, komfortszopás fogzás idején

A fogzás már hetekkel azelőtt elkezdődik, hogy a fogak áttörnének. Gyakori velejárója a korábbinál sűrűbb éjszakai ébredés, a nyűgösség, kivételes esetben az íny fájdalmas feszülése miatti szopási sztrájk. Ilyenkor próbálkozhatunk valamilyen fájdalomcsillapító ecsetelő szopás előtti használatával. Ha a baba elszántan sztrájkol, napi öt-hatszori fejéssel tartsuk fenn a tejtermelődést addig, amíg, amíg ismét hajlandó szopni. Kísérletezzünk újra és újra a szoptatással olyankor, amikor a baba félálomban van. (Lásd: Szopási sztrájk)

Az első fogak kibújása körüli időszakban gyakori, hogy a kisbaba próbálgatni kezdi, mire is jó ez az éles szerszám. Ezért ínyével néha rászorít a mellbimbóra, amivel váratlan és éles fájdalmat okoz. A "harapásra sosem olyankor kerül sor, amikor a baba szopik, vagyis folyamatosan szív és nyel. Általában a vége felé, a komfortszopás idején mélázik el egy-egy pillanatra, és közben jó erősen zárja a két ínyét. Ilyenkor mondjuk határozottan, de ne hangosan, hogy NEM!, és nyomban csúsztassuk kisujjunkat a szája sarkába, hogy kiszabadíthassuk a mellbimbót.

Szopni és harapni nem lehet egyszerre. Ezért a fogzás idején nem árt az éberség és az óvatosság. Figyeljük szopás közben a babát, s ha abbahagyja a szopómozgást, és megáll egy pillanatra, tartsuk készenlétben az ujjunkat. Az éjszakai szopásoknál ügyeljünk arra, hogy ne aludjunk el közben, mert ilyenkor a baba is el-elbóbiskol, s önkéntelenül is haraphat. Ésszerű lehet, ha éjszaka csak addig szoptatjuk, amíg valóban szív és nyelv. Amikor már csak cumizik, óvatosan vegyük le, fektessük magunk mellé vagy a kiságyába.

Ha a mellbimbón harapott sérülés keletkezik, ügyeljünk rá, nehogy elfertőződjék. Ha a szoptatás hatodik hónapja után alakul ki magas lázzal járó mellgyulladás, az okok közt mindig gondolni kell erre is.

1.4. A menstruáció visszatérése

Az első hat hónapban kizárólagos és igény szerinti szoptatás esetén csak nagyon ritkán fordul elő, hogy ismét visszaállna a termékenység és ezzel együtt a menstruáció. Sok nőnél még a szoptatás abbahagyása után is eltelik egy-két hónap, mire a termékenység visszaáll. A menstruáció nem akadálya a szoptatásnak. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a baba a vérzés előtt pár nappal elutasítja a szopást, majd a vérzés kezdetekor már elfogadja. Amíg nem szopik, fejjünk rendszeresen, és kínáljuk meg újra és újra. Ha a lefejt tejet sem fogadja el, valószínűleg érzékel olyan íz változást, ami nincs kedvére. Ha csak a szopással van baja, valószínűleg nem a menstruáció az oka, hanem inkább valami más, ami csak véletlenszerűen esik egybe a menstruációval (fogzás, középfülgyulladás, torokgyulladás).

Jóval gyakoribb, hogy az anya úgy érzi, csökken a teje a menstruáció előtti héten. Ez rendszerint nem okoz nagyobb fennakadást. Talán segít áthidalni ezeket a napokat, ha gyakrabban tesszük mellre a babát. Amikor a vérzés elkezdődik, a tejmennyiség is visszaáll az eredeti szintre. Ha viszont a szűkebb napokon pótlást kezdünk adni a babának, a tejmennyiség még jobban csökkenni fog, s a vérzés kezdete után is hosszabb ideig fog tartani, amíg visszaáll a szükséges mennyiség. Ezért jobb pótlás nélkül átvészelni ezt az időszakot.

Azoknál a nőknél, akiknél korábban is jellemző volt a premenstruális szindróma jelentkezése (fejfájás, migrén, mellérzékenység, aluszékonyság, ödéma) a szoptatási időszakban visszatérő menstruáció előtt is számíthat a kellemetlen tünetekre. A szoptatás szempontjából a mellérzékenység a legkellemetlenebb, hiszen ilyenkor zavaró és fájdalmas, ha a baba sokáig cumizgat a mellbimbón. A vérzés kezdetén szerencsére ez a kellemetlen tünet is elmúlik, ezért csak azt a pár napot kell valahogy átvészelni, és átmenetileg korlátozni a komfortszopást. Más gyógymód nem nagyon létezik erre a problémára. Annak, akinek viszonylag korán visszaáll a termékenysége, talán vigasztaló, hogy sok más nő is menstruál a szoptatás idején, ám ez többnyire nem akadálya annak, hogy akár évekig szoptassanak.
maccs

LauKép,NikkKép
A tejcsöpögés amiatt van szerintem, hogy a tejleadásért, és az orgazmusért is ugyanaz az oxitocin hormon a felelős. Azért olyan kellemes a tejleadó reflexes bizsergető érzés. Nálam is van tejcsöpögés, de a párom szeretiKépKép

MaccsKép
Szerintem ne ébreszd Lilit, hiszen az igény szerinti szopi szerint eszik annyit amennyi neki kell. Amint láttam nem egy alultáplált babaKépKép, a 720 gr tuti elég neki. Azt ne felejtsük el, hogy a korukkal nem a mennyiség nő, hanem kalóriadúsabb lesz az anyuka teje.

Cat

Cat
Kép
cateye

Beszti,
köszi a tanacsokat, ma megprobalom ugy szoptatni ahoyg irtad, remelem bejön. Ja, es beszerzek egymasik fejögepet is, hatha azzal tudok valamit kezdeni. Megegyszer köszi!

Maccs,
en egyszerüen csak oodaadtam Abelnek a cumisüveget es ö evett. Ilyen egyszerüen. Elöször minden alkalommal egy picit izlelgeti, probalgatja, hogy mit is kell vele csinalni, mert ez nem cici, aztan hamar rajön es eszik. Nalunk ezek szerint ez "szerencse" volt.
Egyebkent Abel is kb 2 orat van fent szopik között, aztan irany az agy! De en nem banom, legalabb jutok itthon valamire.
Na megyek, mert felebredt.
Puszi
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Lau!
Tejcsöpögés nálunk is van, de csak engem zavar Kép

Menzi: nekem a 7. héttől visszaállt 29 naposra, mint azelőtt, pedig abszolút igény szerint szopatok. Egy előny lett: nincsenek görcseim, mint szülés előtt, no fájdalom, csak vérzek.

Nálatok milyen volt az olrtás? Nálunk Maszat nagyon megszenvedte, egész nap és éjjel is sírdogált, vagy nagyon bágyadt volt, rossz volt ránézni. Ez csak a 3 hónaposnál van, van ezután havonta ilyen lesz?

Vigyázatok magatokra, hajrá Picurik!

zsófi
papzso

Sziasztok!!

Gigi is szépen használja a cumit. Én nukkot vettem állítólag az anya mellre nagyon hasonlít ezért nem zavarodik tőle nagyon össze.
Nálunk max néha túl nagyra tátja a száját a cumisüvegnél, de hamar rájön, hogy most kis Á van és eszik. Pont azt figyeltem, hogy ugyanúgy tartja a száját mint cicizésnél, kifelé forduló ajakkal szívja a cumit.

Márti
márti05

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?