Tej:
Mint írtam, nekem is apadt a múlt héten. Még nekem se jött meg, és fogamzásgátlót sem szedek. (Ez egy külön téma, de nálunk David ellenzi a tablettát, a spirállal meg a dokim szerint meg kell várni az első mensit, úgyhogy várunk. Zsuzsánál persze 6 hét után megjött!!!) ELkezdtem fejni, kétóránként, amennyit ki tudtam préselni még plusszban, és azt elraktam vagy odaadtam Zsuzsának. Hát nagyon gyatra volt, ilyen 20-40 grammot sikerült első nap összesen, és mellé láttam Szilvin hogy nagyon nincs megelégedve a dolgok menetével, kevesebb is a tej, lassabban is jön. Szóval jó nyűgös volt.

És Zsuzsa miatt nem is tudtam megtenni azt, hogy egész egyszerűen egész nap szopizunk. Szilvi a békés szopit szereti, és ha megzavarják akkor képes abbahagyni végleg. Békés szopi elég nehéz egy totyogó mellett aki jön, ráugrik az ágyra, esetleg belerikkant a fülébe. Ezért alig vártam hogy Anyu átvegye Zsuzsát és össze tudjunk bújni Szilvivel hogy feltornázza a mennyiséget. A jó hír az, hogy 2-3 nap fejés és gyakori szopi meghozta az eredményét, tegnap már el tudtam tenni 150 ml-t a mélyhűtőbe. De most az a cél, hogy Zsuzsa is kaphasson 150 ml-t egy nap, és el is tudjak tenni, mert megcsappant a hűbőben a tartalék.
Lorca:
De, ez a terv, felhívom a háziorvost, elmondom neki mi történt és megkérem, erre való tekintettel írjon nekem beutalót, ne kelljen már még egyszer elmenni az ortopédiára emiatt...
Csongria:
Ha nem jól érzed magad a gyógyszer ellenére, és van rá lehetőséged, szerintem menj el pszichoterapeutához! A pszichoterapeuta lehet pszichológus vagy pszichiáter alapképzésű valaki, a lényeg hogy a "beszélgetős terápiából" is legyen szakképzettsége. Ha gondolod, tudok ajánlani olyat, aki elég méltányos áron vállal klienseket, illetve meg tudom mondani hol van ingyen szakrendelés, de hát azokat sorra szüntetik meg.

És jó hosszú a várólista. Remélem hogy már jobban érzed magad!
Most olvasom amit utána írtál. Miről mire váltottak? (Ha nem indiszkrét...) Én nem vagyok gyógyszerellenes, de szerintem megérne egy próbát a beszélgetős terápia, a tanulmányok alapján a gyógyszerelés és pszichoterápia kombinációja a leghatékonyabb a depresszió ellen. Bizonyos esetekben meg egyik vagy a másik elég, de ehhez tényleg a te konkrét esetedet kéne felmérnie egy olyan szakembernek aki mindkettőhöz ért.
Szopi és sírás:
Szilvi is csinál olyat, hogy úgy néz ki, éhes, rácuppan a mellemre, kiköpi és sír. Vagy be se kapja, csak forgatja a fejét és sír.

Borzasztó frusztráló. Én persze mindenhol a cumizavart látom, mert ugye mostanában volt, hogy éjjel cumiból kapta a tejet, és gondoltam, lehet hogy máris cumizavaros? És olyan is volt, hogy nappal vizet adtam neki üvegből, arra rácuppant mohón és itta aztán kiköpte és azután is sírt.

Szóval nem tudom mi baja van ilyenkor, próbálom megőrizni a nyugalmamat (nem könnyű) és időnként újra meg újra felkínálni a mellemet, és közben megnyugtatni máshogy.
Kami:
Sajnálom hogy így felborult az eddig jól bevált rendszeretek!

Próbáld a jó oldalát nézni: legalább eddig volt. És biztos lesz is, azért Áron alapjáraton egy jó baba és szerette a rendszerességet, biztos elmúlik ez a nyűgössége és akkor vissza tudtok állni. Tudom, addig is borzasztó frusztráló nem tudni, mi a baja és hogy kéne megoldani. Sajnos Szilvi sok ilyen helyzetet produkál nekem, ilyenkor megpróbálok rajta segíteni ahogy csak eszembe jut, de van hogy kiborít.
Timi:
Én a szopis teát (meg minden teát, kivéve a feketét) úgy főzöm, hogy három filtert rakok egy literes kancsóba, és ott hagyom ázni őket, aztán mézzel, citrommal ízesítem és nagyon finom frissítő innivaló lesz belőle. FŐleg behűtve. Én kombinálni szoktam a filtereket, attól függően mi van itthon. Bodza, kamilla, laktoherb, borsosmenta, csipkebogyó, hársfa...
A fekete teát (Earl Grey-t) viszont olyan sűrűn iszom mint más a kávét...
Nyűgösség:
Érdekes mennyire egyszerre voltan nyűgik a babák... lehet tényleg időjárásfüggő? Szilvi is nagyon nyűgös volt tegnap-tegnapelőtt, azt hittem, a tej miatt.
(Látszik hogy most olvasok vissza?

)
Kerekedés:
Szilvit hétfőn vittem három hós oltásra,és gyorsan le is mérték. 5800 gramm. Zsuzsa KÉT hónapos korára volt HAT kiló, tehát Szilvi jóval el van maradva. Szerintem ez alkati kérdés leginkább, Szilvi kis vékony és hosszú, Zsuzsa tömzsi és gömbölyű. Nem tudom, ha nem lenne Zsuzsa, Szilvi többet/többször szopizna-e, de tény hogy mivel ő nem igazán komfortszopizik és gyakran meg van zavarva evés közben (ami neki az evés végét jelenti) ezért biztos kevesebb tejet vesz magához mint kicsit optimálisabb körülmények között... de hát ez van.
Lorca:
Sokat gondolkoztam azon amit írtál, hogy a kis korkülönbség aránytalanul sokat von meg a gyerekektől az elején... és szeretném tagadni, de attól félek, igazad van... úgy érzem, egyiküknek sem tudok optimális körülményeket teremteni, annyira eltérnek az igények... Remélem ez majd javul egy kicsit.
Etetőszék téma:
Az 2005-ös őszieknél nagy téma volt az etetőszék. Mindenki rohant minél hiper-szuperebbet venni, így dönthető, úgy állítható... de ha megkérditek őket most hogy megérte-e a 20-40e forint amit költöttek, a nagy többség azt mondja, nem. Elég a legolcsóbb 2000 forintos műanyag bigyó az Ikeából, mert ugyanúgy használja a gyerek. Persze ha még nem tud ülni mikor a hozzátápit kezditek, akkor megéri venni a dönthetőset. A tálca szerintem nagyon jó dolog, mert én még mindig azt használom asztalként Zsuzsának, és akkor csak azt kell letakarítani (meg alatta) és nem az egész étkezőasztalt.
Ülés:
Ez is olyan dolog amiben megoszlanak a szakvélemények. Az angolszász irodalom azt írja, ha a gyerek igényli és ülve tud maradni, akkor kitámasztva már ülhet. A magyar szakirodalom azt mondja, amíg magától fel nem tud ülni, addig nem szabad kitámasztani se.
Szerintem ez utóbbi hülyeség, mert a felülés és az ülve maradás két teljesen különböző tudomány.
Egyébként az átlag baba 6 hónapos korára stabilan ül - ha ültetik. De felülni csak jóval később tanulnak meg.
Bozótka:
Nem igaz, hogy arányában egyre többet kéne ennie a gyereknek ahogy nő a súlya. Hat hónapos korig a babák adagja 500-700 gramm naponta. Azért elég nekik ugyanaz a mennyiség, mert egyre lassabban gyarapodnak. Hat hónapos kor után marad (elvileg) a kb fél liter anyatej/tápszer és plusszban jön (elvilveg) a hozzátápi.
100 gramm anyatej ÁTLAG tápértéke 75 kcal. Sokkal több mint 100 gramm főzeléké. De ez már egy másik vesszőparipa...