Szia Apropó!
Ingrid vagyok,a Szülőben szülésznő!
A császárnál nálunk vagy altatás van,vagy spinális érzéstelenítés.Az epidurál és a spinál majdnem szinte ugyanaz,mindkettőt a gerincbe adják,csak pici anatómiai különbség van,hogy a gerincnek melyik részébe.Az epidurált mindenhol döntően a vajúdás alatt használják,a spinált pedig döntően a műtéteknél.Csak ugye az emberek között az epidurál megnevezés terjedt el,mindkettőre.Úgyhogy nyugi,jó fajta érzéstelenítést fogsz kapni
A tapasztalataim szerint sokkal jobb az érzéstelenítés,mind a baba,mind a mama szempontjából.Ugye nem megy át a baba keringésébe altatószer,mint altatásnál,te pedig végig magadnál vagy a műtét alatt,rögtön látod a babát,a műtét után már tudsz babázni,inni,kommunikálni,nem esnek ki percek-órák az életedből.Ugyan annyi hátulütője van a dolognak,hogy egy darabig nem tudod a fejed megemelni,meg felülni(néhány óra;fejed fájhat).De a mamák ált.sokkal hamarabb talpra állnak érzéstelenítés után,mint altatás után.Soha nem felejtem azt a mamát,akit este 6kor operáltak,éjjel már felkelt,mert elege volt a fekvésből,és már mozogni akart,reggel meg fogta magát,közölte velem,hogy nehogy megmosdassam,ő megy zuhanyozni.Szépen kikísértem,segítettem neki,délelőtt meg már "szaladgált".
Érzéstelenítés után előfordulhat fejfájás,de ezen ált.bő folyadékkal és egy kis fájd.csill.-val lehet segíteni.
Remélem elég gyorsan és kimerítően válaszoltam!
Sok sikert kívánok!!!
Marcsi,Ivon,Apropó!
Ha bármi kérdésetek van,tudni szeretnétek vmit,írjatok nyugodtan!
Boldog babavárást kívánok mindenkinek!
Sziasztok:Ingrid