Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Úgy gondolom, sokmindenkit foglalkoztat, hogy szoptatás alatt mit lehet enni és mit nem. A bátran fogyasztható ételek listája igen karcsú, ezért elég nehéz az engedélyezett alapanyagokból változatos kajákat készíteni.

Tehát, mindenki, akinek van jó ötlete, vagy egyszerûen csak egy jó receptje, az írjon.

Én mostanában elég sokszor eszem csirkét, különbözõ módon elkészítve. Grillcsirkét pl. megeszem, csirkecombot úgy csinálom, hogy megvajazom, sózom, majoranna meg pirospaprika rá, esetleg szalonna alá (egy pici, az íze kedvéértKép), meg egy pici bort öntök alá és be a sütõbe. A csirkemellet (akár lehet pulykamell is) ezzel Kotányi féle azt hiszem) meditterán zöldségkeverékkel szórom be és csak úgy kisütöm. Köretnek jó a rizs, krumplipüré, tarhonya.

Na, hirtelen most ez jutott eszembe; persze ha van ötlet, írok.

Sziasztok!

Szila
Szila
 


SZiasztok!

Hát, idetaláltam :-)))

HIrtelen nekem sem jut eszembe más, mint a csirke: besózott csirkemellet kell olajon megpirítani (kissé, épp fehérre), felönteni fehérborral és puhára párolni, a bort lehet pótolgatni. Mikor puha a csirke, a lébe bele kell keverni tejfölt. Sima rizzsel szokás enni. A bor alkoholtartalma elpárolog a fõzés alatt, nyugodtan fogyasztható és gyorsan készen van, + nem is nagyon hízlal!

A grillcombokat kipróbálom!

Márti
 
 


Szila

Otlet jo, de minden baba mas, van olyan akinek a piros paprikatol faj a pocakja.
Igy aztan igazan jo etel nem letezik.

Kiscica
Kiscica
 

 
 

Szila!

Látom, nem sokan térnek be ide, pedig én nagyon örültem, hogy létrehoztad ezt a topikot. :-((( Ezt akkor akár megbeszélhetjük mailben is, nem?

Márti
 
 


Márti!

Jó, ha van jó tippünk, akkor írunk mailben.Kép

Szila
Szila
 


Nana! Hát én is itt vagyok. Egy anti háziasszonyhoz van szerencsétek.
Receptet írni nem tudok, de talán olvasnék. Szerintem több ilyen látogatótok is van...
Borcsa
 


Sziasztok!
Recepteket én sem tudok írni, de azt szívesen elmondom, hogy mitõl lett sok tejem. Korántsem fogyókúrás. de a madártej csodákat mûvel. A barátnõm tésztát tésztával eszik és õ sem panaszkodhat, van teje szépen. De Kiscicának igaza van, minden gyerek más. Én sokáig nem mertem zöldborsós ételeket enni, mert úgy hallottam, hogy attól fáj a pocija. Aztán egyszer nem tudtam ellenállni és mégsem lett semmi baja. Szerintem mindenki bátran kísérletezhet, nagy baj nem lehet belõle, legfeljebb egy kicsit többet kell babusgatni néha a babát (de annak csak örül)
Sylvike
 
 


Sziasztok!
Sylvike, érdekes amit írsz, de én úgy tudom a sok tehéntejet nem javasolják a szoptatás alatt, mert allergizálhatja a babát.Ez egyik ismerõsömnek azt mondta a doki, hogy napi 2 dl-nél többet semmiképpen ne igyon. Egy másik lánynak pedig akkor múlt el a babájának a hasfájása amikor teljesen leállt a tehéntejjel. És hát a madártejben azért elég sok van. Nekem a kapros ételeket ajánlották anno, hogy segít a tejtermelésben de szerintem humbug.
Vera
dvera
 


Sziasztok! örültem en is hogy idetalaltam, jo lenne ha minnel több recept lenne itt talalhato. Jelenleg en is szoptatok, a kisbabam 3 hetes es eleg nagy gondom az hogy szinte minden felfuj engem. Itt valaki a csirket javasolta, nahat nekem a csirke is nagyon elönytelen most. A kaposztafelekröl, hüvelyesekröl, barna kenyerfelekröl nem is beszelve. Ugy szolvan alig van valami ötletem. Kivancsian varom javaslataitokat. Köszönöm.
 
 


Sziasztok!

Nekem van egy tejbomba neveztű ételreceptem, direkt szoptató anyukáknak, napi 2-3 elég belőle:

30 dkg rozs
30 dkg árpa
30 dkg búza
megpirítani aranybarnára

bele:
20 dkg főtt rizs
30dkg méz
30-40 dkg vaj

Ezeket mindet jól összegyúrni, és kis golyókat formáni, kb. 2-3 centi átmérőseket. Hűtőben sokáig eláll, és szerintem tényleg jó tejgyártásKép céljára.

Ajánlom még mindenkinek a sok-sok párolt zöldséget, Mexikói mix-et, meg a többit, mirelit csevapcsicsával-tudom, ez nem recept, de nekem tej-re nagyon bejött.


Éva
 
 


Sziasztok!
Ezt a listát a védőnő írta, de persze ez is babánként változó. Én úgy vettem észre, hogy a kisfiamnak, aki 2 hónapos a piros paprikától nagyon fájt a pocija. A tökfőzelékbe tettem egy csomót.
ehető és nem ehető élelmiszerek csoportjait szoptatás alatt.
Ezeket főleg az első két hónapban kell betartani, utána mindig egy tiltott ételt lehet enni, hogy megtudjuk, hogyan reagál a pici. Mint majd később a piciknél, ha elkezdünk nekik szilárd ételt adni.

EHETŐ ÉLELMISZEREK CSOPORTJA:
-hal, csirke, máj
-burgonya,spenót,cukkini,padlizsán,patisszon,sóska,tök,répa,saláta,sütőtök,geszt enye,cékla,spárga
-paradicsom,barack,ananász,alma,banán,rebarbara,naspolya,megy,zeller,kapor, petrezselyem
-gépsonka,virsli,krinolin,párizsi
-kevés kávé,tea(főlegy gyümölcstea)
-napi tej mennyiség max.2dl
-olajos magvak,
-pékárú, tészta
-szénsavmentes ásványvíz
-levesek-főzelékek
-tejföl,joghurt,túró,sajt,tojás

NEM EHETŐ ÉLELMISZEREK CSOPORTJA

-csípős,borsos,füstölt alapanyagok és ezekből készült ételek
-nehéz, fűszeres,puffasztó ételek
-szalonna,kolbász,szárazszalámik,füstöltsonka
-lecsó,hurka,uborka,paprika(de a füszerpaprika igen),brokkoli
-"K"betűs zöldfélék
-narancs,grapefruit,mandarin,körte,cseresznye,retek,HAGYMA-FOKHAGYMA
-bab,borsó,lencse,sárgaborsó,szója
-szőlő(csak keveset lehet, mert meghajt),kiwi,eper,málna,szilva,kukorica

Remélem segítettem

Ines
ini
 
 


Kedves Ines!

Ne vedd személyed elleni támadásnak, véletlenül sem annak szánom, de a tiltólistán szereplő ételek egyikének fogyasztása sem tilos a szoptatás alatt. Ellenben a tehéntejjel és a tejtermékekkel érdemes vigyázni és keveset fogyasztani belőlük.

Üdvözlettel,
Iboly
 
 


Lányok, bevallom, én mindent eszem, és a kisfiamnak soha életében nem fájt a hasa, kis vasgyúró, csak szopik, szóval...esete válogatja.

Ajánlom ezúttal a banánt palacsintatésztában:

-vegyél 3 banánt, vágd félbe őket
-normálnál kicsit (30-40%-al) sűrűbb palacsintatésztába mártsd meg, és forró olajban süsd ki
-kb. 2 perc alatt kész van; a végén csorgass rá mézet, és lehet szórni rá mazsolát is


Tápláló, édességKép, finom, gyors. Írjon már még valaki! Csak én eszem ?????


Kép

Éva
 
 


SziasztokKép

A tejhez kapcsolódóan, a dokinénink nekem is mondta, hogy napi 2 dl többet ne nagyon, mert allergizálhat. Mivel én nagyon tejes vagyok és már a terhesség alatt sem ihattam szénhidrát megszoritások miatt, ezért nagyon nehezen állom meg hogy ne igyak. Amit kitaláltam az az, hogy mostanában nagyon kivános vagyok a tejbegrizre vagy a rizsre, mikor főzöm, akkor felhigitom, ugymond feles tejet csinálok belőle, vagyis két deci tejhez adok két deci vizet és ugy csinálom a tejbegrizt, a rizsnél meg ugy is a vizben kell megfözni, és mikor kész akkor adok hozzá egy kevés tejet.

Kép

Ági

KépKép
KépKép
 


nem akarlak elborzasztani titeket, én 3 hónapig kb 1,5 liter tejet ittam ,de volt, hogy 2-őt naponta, kisfiam élt és virult, most azért vittem lejjeb az adagot (egyébként is túlzás azért), mert hizlal, mint a fene.

Éva
 
 


Én immár a negyedik gyerkőccel vedelem a tejet. Anyám is itta velem. Napi 2 liter simán lemegy, nyáron főleg. Kop-kop nem allergiás egyik se tejre, nem zavarja-ta őket ha sokat iszom. Szóval vannak, akiknek lehet, van, akinek viszont nem.
Ildi

Ildi
 
 


Pont azt akartam írni Ibolynak, hogy nálunk az volt a baj, hogy ezt a tej-dolgot nem nagyon mondta senki. A fiamnál kerültem szépen a k betűseket meg amit "kell", mégis hasfájós volt, nem is csak 3 hónapig. Nagyon szenvedett, és mi vele. A lányomnál hallottam erről, hogy a tej is ludas lehet, elhagytam, és nagyságrendekkel jobb lett a helyzet!!! Néha kipróbáltam, hogy tényleg emiatt-e, de bármilyen formában fogyasztottam tejet (csak tejberizsben akár), nagyon megkínozta szegényt. Szóval érdemes kipróbálni ezt is, van, akit tényleg a tej bánt. Az erős fűszerek viszont valóban szinte minden babát meggyötörnek. Kép
Üdv, Klára
 
 


Kérdésem van: nagy tejivó vagyok, de mikor sokan huhogtak, hogy szoptatás alatt mérsékeljem a tejfogyasztást, akkor levittem az adagot elég drasztikusan. És az történt, hogy a fiam székrekedős lett. Lehet hogy nem ezért, nem tudom. De el tudjátok képzelni, hogy ha újra iszom sok tejet, akkor neki újra menni fog a rendszeres széklet?
Ha ez nem segít, akkor mit érdemes ennem, hogy neki könnyebb legyen (és ne őt kelljen macerálnom hőmérővel meg kamillateával)?

Bármilyen ötletet szívesen veszek, mert már nagyon nyűglődünk pár hete, heti egy széklet van, de ahogy érzi magát szegény... És az étvágya se jó, mikor "nagyon teli" van, és olyankor sokat bukik vissza.
Ja, igen: és mit NE egyek, mi az, ami az anya étrendjében "fogós" kaja?

És ha van a témában topik (én nem találtam), megköszönném, ha valaki elárulná, hol találom meg.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn, egyél sok gyümölcsöt, hajtósabb fajtát, (szilva, barack), sokszor az is elég. MEg többeknek bejött a hohes c narancsléje.

Egyébként bevallom őszintén, én sose birtam korlátozni a saját tejfogyasztásomat, nagyon tejivó vagyok, szoptatáskor meg pláne igénylem a folyadékot ugye, és én ilyenkor a tejet kivánom leginkább. Mondjuk szerencsére úgy tűnik, egyiknek se lett baja tőleKép.

Amúgy a heti egy széklet tulképpen a csak anyatejes babáknál belefér a normálisba. Persze ha zavarja őt, az nem jó. Anno nagyobbik lányom volt ilyen, de ő 6 napig jól el volt, csak a kakilás előtti naptól volt nyűgi kicsit. Aztán apránként kinőtte, legalbábis a nyűgitKép (ma sem egy mindennap kakilós tipus, de nincs belőle gondja általában)

Ildi

Ildi
 
 


Adrienn,
fogós kaja: minden, ami neked fog: rizs, sárgarépa, banán (már akinél), csokoládé, stb. Ami nekem bejött anno (bár nálunk másik véglet volt, naponta négy-öt kaka), az a hagyma, szilva, barack, narancs, stb. A tejfogyasztást én sem korlátoztam, de nálunk így visszatekintve csinált is gondot. Ja, a szopistea is hajt, bár néha csinálhat szelet is, óvatosan kell vele bánni.

Üdv
Kriszi
 
 


Sziasztok!
Immár 9 hónapja szoptatok, de még egyetlen korty tejet sem ittam./utálom/Viszont tejterméket sokat fogyasztok(sajt, vaj és natúr joghurt). Nagyon ke vesetolvasok a rovatbana a gabonakásákról barna rizs köles hajdina. Eszem rengeteg húst zöldséget de vagy krumplival, vagy gabonákkal. Én úgy tudom nem a tejtől lesz sok anyatej hanem a sok folyadéktól.(az orvosom ezt mondta és igaz is).
 
 


Kedves Reé Ines bár nem vagyok szakértő a témában de én úgy tudom a banán éppn, hogy puffasztja a picurt így én nem ajánlanám senkinek.
 


sziasztok!
nekem se lett a tejtől több tejcsim, pedig a család hozta volna minden nap.De nem is kivántam.
Ráadásul totál szelesek voltunk töle, én is +a fiam is.
Titimke
 
 


Sziasztok szoptatós anyukák!
Akinek szelet csinál a tejszaporító tea(vagy a picinek), igyon görög szénát. Iszonyú finom, és ráadásul kicsit el is lazít. Egyébként, pl. a kurkuma alapanyaga. Én imádom! 2 gyerekem szoptatom, ha úgy érzem kevés vagy csak megkívánom Kép) iszom, és mindig lesz még több, főleg most, hogy fél éves lett a kicsi, nagyon megnőtt az ő étvágya is.
Üdv mindenkinek G.R.
 
 


Én is hallottam a görögszénáról (más néven lepkeszegmag), hogy jót tesz a tejcsinek. Ki is fogom mostmár próbálni. Különben a g.széna a curry egyik alapanyaga lehet, a kurkumával együtt, ami egy gyökérféle sárga színű őrleménye, indiai sáfránynak is hívják, mert élénksárgára festi az ételt. Nem kötözködésből vagy okoskodásból írom, csak a főzés és a fűszerek a "hobbim"...

Amúgy a szoptatás nem kedvez nagyon e hobbinak, én leginkább attól szenvedek, hogy időm nincs főzni, így én most olyan kajákat próbálok kitalálni, amelyek időben is és összetételben is szoptatásbarátak. Mit mondjak, egy művészet, hogy ne minden nap tészta legyen vagy csirke. Bár én nagy tésztás vagyok, szóval nem zavar, ha gyakran eszem. Szerintem, ha valaki szereti az olaszos, mediterrános ízeket, akkor nagyon ajánlom az efféle kajákat szoptatás mellett. Egészséges, változatos, egyszerű, gyors! Kép Ja és finom is. Kép Ideális, szerintem, például az olívaolaj miatt. Ebben telítetelen zsírsavak vannak, amik elősegítik a babóca agyfejlődését. (érdemes felkeresni a www.extraszuz.hu című honlapot, meg a nívós olívaolajgyártók honlapjait, ahol recepteket is bőven találni.) A mediterrán konyha amúgy is ideális a sok zöldség használata, és nem túl hízlaló volta miatt is.
Na, befejezem, mielőtt még kisregény lesz belőle.

Nem mondtam, hogy lelkesít a téma? ;) Kép

Eszter

KépKép
KépKép
 
 


Sziasztok!

Van süti receptem,ha gondoljátok felteszem-tejszaporítós. Kép
Görögszénáról még nem hallottam, de, ha így mondjátok kipróbálom én is.

Ez a második gyerkőcöm..most is van elég tejem, de kevesebb,mint az elsőnél.
Most is raktam a fagyasztóba tejet, de kevesebbet.
Szoptatós teát iszom.. ez bevállt.
Kesudió a másik amit nagyon jónak tartok. Kép

Most megyek, majd írjatok.

Kép


Rég nem járt itt senki, azért reménykedem... Mi ez a görögszéna? Bioboltokban lehet kapni?

Beusa
Kép
 
 


Sziasztok. Én új vagyok itt, de látom, hogy nem vagyunk sokan.
A görögszénamag (lehet, hogy már tudod) apró kis magvakból áll. Minden gyógynövény üzletben lehet kapni. Teának kell megfőzni és iszonyú rossz az íze. Mézzel elviselhetőbb. Lehet, hogy használt valamit, de nem lett jelentős a változás a mennyiségben. A legjobb a víz. Sok- sok víz.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron