Új privát üzeneted érkezett!

Még mindig nincs elég időm kimáésolni a szép könyvből a szappanos részt, de találtam újabb csemegéket:

http://jv.gilead.org.il/mek/00525/ 17. fejezetben van szó a szappanfőzésről, no meg rengeteg praktika van ebbena könyvben, tiszta Walsrf-tananyag :wink:

Mire jó még a valódi háziszappan?

http://www.horognyel.com/03_Eszkoz/Cikk ... zappan.htm

sok dolgot el kéne dönteni: 1. ki mit hoz - nagoyn sok dolog kell hozzá 2. mennyi időnk van - ez egy nagyon hosszadalmas eljárás 3. a megfőzött szappant formába öntjük - hogyan és az onnan majd hogy jut el a készítőkhöz (újabb tali?) 4. edény - van-e akkora edény és fakanál Orskoáknál, amilyet használnánk?

Kétféle eljárás létezik: a fahamubúl lúg készítése: nos, tit kéne egy szakártő /gyakorlott ember, hogy megállapítsa, elég tömény-e a lúg. No meg honnan is lesz annyi lúg? Orsko ajánlotta a faanyag eltüzelését, az viszont sok idő, no meg kell hozzá esővíz is és a lúgot is érdemes előre elkészíteni

a másik a nátronlúgos eljárás, eza klasszikus, ezt ism,eri az összes öreg néni - nagymamám is - ehhez tudok adni recepteket. Viszont kell hozzá a nátronlúg, ennek beszerzése is feladat.

Kellenek még olajok.

 


Natronlug: azert gyerekekkel eleg necces, en fahamuval csinalnam inkabb, ha van valakinek ideje, h elore megcsinalja, akkor nem kell ott kivarni.

Egyebkent natronlugot dugulaselharitasra is aruljak, ugyh haztartasi boltban arulnak valoszinuleg.
 
 


Szomszédunkba költözött a NaturaGreen irodája. Ismeritek? Úgy látom, az átlagnál is drágább a környezetbarát tisztítószerek közt...

www.naturagreen.hu

KépKép
KépKép
 
 

 
 

 
 


Biobaba :) Te már főztél fahamuval? Most olvasom itt a recepteket és mindenféle ötleteket adnak, hogyan lehet megtudni, elég tömény-e. Nekem is szimpatikusabb, így lehetne fürdéshez is használni a jó kis szappanokat

 


Szappant nem foztem fahamuval, de mosogatni, surolni mar suroltam parszor vele:) pontosabban a belole keszult luggal. Nem feltetlenul kell hozza esoviz. Legalabbis, amit en hasznaltam, nem esovizzel keszult:) Valami tesztaszurobe bele kene tenni gezt v hasonlot, arra a hamut, atcsorgatni rajta lagy vizet. Ami atfolyik viz, pontosabban mar lug, azt fozni, enyhen sargas lesz. Aztan az Elfeledett mestersegekben le van irva, h lehet tovabb ebbol szappant kesziteni. Az a nedves hamu meg, ami megmarad kivalo suroloszernek. Csaptelepeket, mosogatot, sutot, leragadt eteles edenyeket nagyon jol lehet vele tisztogatni.
 
 


Klari, koszi :) lehet, h erdemes lenne beszereznem a konyvet ;)

szappanfozes: engem is erdekel :D
az biztos, h nem kezdhetjuk a fa eltuzelesenel, mert akkor napokig ott fogunk vendegeskedni :lol:
en parszor csinaltam itthon lugot fahamubol (kis mennyiseget, mosashoz) ez alapjan. es tenyleg kellett az az egy nap az ulepedeshez! es a kesz lugtol a kesz szappanig is meg van mit tenni... :?

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
 
 


igen, ugyanez a recept van az Okonaptarban is a lugkeszitesre, amit en hasznaltam az is igy keszul

Lehet kapni valahol: Geum urbanum rad. Rh D3-at vagy Veratrum alb. rad. D6-ot? Esetleg nyirfaszen kapszulat (Birkenkohle comp.)?
 
 


Biobaba, es te tenyleg tudod hasznalni azt a visszamaradt hamut surolasra? (nekem vhogy nem mukodott :?) viszont a klotyoba szoktunk szorni ejszakara hamut, es reggelre gyonyoruen kifeheriti :D

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
 
 


Én akkor ma hamubeszerző-körútra indulok. Vajon a faszénből is ugyanolyan értékes fahamu nyerhető? Mert akkor ma grillezett ebéd lesz wink:

 


Igen, tok jol lehet vele surolni. Baratnom folyamatosan azt hasznalja ilyenekre, neki van fa tuzelesu kalyhaja, en is tole szereztem a hamut.
 
 


szappanfozeshez meg: valamennyi lug elkesziteset szivesen vallalom. de 1. nekunk nincs kemeny fank (ami igazan jo lenne hozza), igy nem tudom, megfelelo lesz-e a minosege, 2. limitalt szallitasi kapacitas miatt csak biz. mennyiseget tudok vinni (mondjuk 5, max 10 litert). johet azert? ;)
Indi, honnan lehet tudni, h eleg tomeny-e a lug?

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
 
 


Recca :) itt tojással mérik (21. ábra fölötti rész)
http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/38.html#40

Mindjárt nézem a könyvemet is

 


Régi recept szappankészítéshez
Egy nappal a szappanfőzés előtt lúgot készítünk úgy, hogy fahamut forró esővízzel leöntünk és egy dézsában állni hagyjuk, hogy ülepedjék. Következő nap 10 liter lúgba 5 kg zsírt és 1 kg zsírszódát teszünk, s addig főzzük folytonos keverés közben, míg a szappan a lúgtól el nem válik. Mikor a hab szűrődni kezd, hogy a lúgtól könnyebben elváljék, két-három marék konyhasót szórunk belé. Lyukas ládikába rongyot teszünk, és abba öntjük belé.
(1918. július 11.)

Bár csak mi nyüzsgünk itt, de ha már együtt főzzük a szappant, akkor az legyen olyan, amit mosakodásra is lehet hazsnálni, jó? Én az olivaolajat javaslom. Recca :) te hozzál lúgot, én meg hozom a te olivaolaj-adagodat is, jó? Orsko lábaskapacitásától függ, de fejenkánt egy liter olajjal számolok én, szerintem kevesebbel ne ugorjunk neki - ha egyetértetek.

Szép könyv (Elfelejtett mesterségek)szerint a hamulúgot addig kell forralni, míg a belerakott tojás lebeg benne.
Az ő receptje: fél liter lúghoz 1 kg tiszta, olvasztott zsírt 3 órán át kis lángot forral, hagyja kihűlni majd fél kiló sót tesz hozzá. Ezután ruhával bélelt formába önti - a sóoldat hátrahagyásával (ezt majd értelmezzétek nekem) majd illatosító- és színezőanyagokat kever hozzá (szín: sárgarépa, spenót, cékla , illat: levendula, rozmaring, citromfű)

 


egy kis film a sajtkeszitesrol:)
nemetul van
http://www.fromagerieamstutz.ch/
a jobb oldali menubol a kurzfilm
 
 


Az Elfeledett mesterségek című könyv érdekelne. Ki írta, ki adta ki, mikor? Esetleg hol lehet megszerezni?

 
 


 
 


Ha tényleg fogunk szappant főzni, olívaolajból milyet vigyünk? Enni mit fogunk? Gondolom, ahhoz is kellene vinni dolgokat, akkor is, ha ott főzünk.
Érdeklődve figyelem, miket írtok a szappanfőzésről. Egyedül nem is mernék belevágni, elég bonyolultnak tűnik.
Fahamuval súrolásról leginkább tábori emlékeim vannak, ott nagyon jól működött bográcstisztításhoz.

KépKép
KépKép
 
 


Sziasztok,

Kicsit pontositanék, a szappanozás 18-án lenne, az a péntek. REmélem ti is igy értettétek.
Fa: van egy egész kivágott diófa itt a kertben, azt fel tudom ajánlani, a héten nekilátok elégetni. Esővizet is gyűjtök. Kérdés, hogy mennyi kell? Lábost vagy lábosokat is össze tudok szedni szerintem, majd a szüleim sufnijában is körülnézek.
Mint házigazda, más problémák is eszembe jutottak.
1.Lesz egy halom gyerek is velünk, akiknek egy idő után nem lesz nagyon izgi, hogy az anyák valami kevergetnek. A kertben szabadon garázdálkodhatnak, néhány csenevész hagymán kivül nincs védendő dolog, ámde veszélyes dolog annál több lehet. Mi már megszoktuk, hogy épitési terület vagyunk, fel sem tűnik egy fűrész itt, egy kalapács ott. Majd figyelni kell. Lehet, hogy érdemes lenne majd lefoglalni őket valamivel, pl összedobunk sóliszt gyúrmát, vagy kirakok festéket, papirt, vagy nagy köveket amiket be lehet mázolni, vagy más ötlet? Esetleg önkéntes óvónéni lenne valaki (mintha anno Gyezsu ajánlotta volna fel ezt :))? Végső esetben el lehet a gyerkőcökkel menni játszótérre is.
2. A várhatóan nem egy-két órás esemény alatt jól meg fogunk éhezni. Minden speci igény kielégitését nem tudom bevállalni, ha ilyen van, hozzatok magatokkal kaját vagy alapanyagot, meg lehet itt főzni. Amit bevállalok, az egy nagy kondér gyümölcsleves, és krumpli, amit meg lehet héjában főzni, vagy a tűzben becsomagolva sütni, és tejföllel, vajjal, hagymával megenni. Megfelel igy? A gyümilevesbe nem szoktam tejszint, tejfölt rakni, most sem teszek, azokat utólag is bele lehet keverni.
3. Van kutyánk. Nem eszik embert, de majd vadul fog ugatni, ami egészen addig tart, mig keritésen belülre nem kerül a betolakodó. Készitsétek fel a gyerekeket, ne ijedjenek meg nagyon tőle. Szükség esetén bezárom majd valahová.

most ennyi jutott eszembe.

orsi
 
 


sziasztok, szappanfőzők! :lol:


:?:
lenne egy kérdésem: ki használ mosható wc papírt? vagy ez már sötétzöld? :wink: ha valaki igen, akkor meséljen róla!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


Orsko :) És ha az egy fűrész, egy kalapács valami biztos helyen landolna átmenetileg? :wink:
Én hozok egy adag fűszeres rizst (gyerekek számára is ehető fűszerezéssel) , az jó kiegészítő a hamuban sült krumplihoz.

Eszter :) Normál (nem bio) olivaolajra gondoltam - persze bármi más megoldásra is vevő vagyok ám! Természetesen az ár is lényeges, szívesen venném az olcsóbb megoldásokat - ha az vállalható kompromisszummal jár (Nagymamám aranyosan rögtön ajánlotta, hogy gyűjtsünk faggyúnyesedéket és avas zsírokat :shock: - gyorsan lebeszéltem róla :mrgreen :).

 


Liv, moshato vecepapir:) Bide? Esetleg zuhannyal lemosni a dolog utan? Szerintem kornyezetbaratabb, mert nem kell kulon mosni valami ruhafelet, hanem rogton lemosod az anyagot a tett szinhelyerol:)

Extra szuz olivaolajnal alt. mindegy, h bio v nem bio. Sot, ahogy neztem multkor, a nem biok kozt jocskan van, ami dragabb is a bional. De nem is biztos, h szappanhoz extra szuz kellene.
 
 


CSatlakozoöm Biobabához: Én se extraszűzre gondoltam, hanem sima olivaolajra, valamint vécépapír helyett a jó kis vizecske - ahogy Indiában szokás :wink:

 


Orsko, ha neked nem problema a lug-keszites, nem tul nagy fajdalommal mondok le +10 kilo cipeleserol ;) vagy vigyek azert en is? persze ha nem lugot, akkor viszek mast (olajat, v amit kell)
(a diofaval kapcsolatban eszembe jutott vmi: a diofa tartalmaz vmi olajat, amit mas fak nem (ezert nem szeretik a szunyogok, meg nem no alatta fu, stb.) azt - sajna - nemtom, h szappanfozes szempontjabol szamit-e ez vmit :? remelhetoleg nem, ill. nem sokat. mondjuk biztos nem veletlen, h foleg tolgybol szoktak (ha jol tudom), de az nekunk sincs... szoval felre ne ertsetek, nem kekeckedni akarok :P :lol: nekem teljesen tetszik a diofas megoldas :D)

ugy olvastam, h szappankeszitesre az olivabogyo 2. preselese utan meg kinyerheto olajat hasznaljak (meg ugy 4 lepcsoben gyomoszkolnek belole olajat :roll:). vagyis nyilvan nem kell a legjobb minoseg ;)

Biobaba, sajtkeszitos kisfilm nagyon tetszett :) (bar egy szot sem ertettem a szovegelesbol ;))

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
 
 


Recca, a sajtot a szerzetesek tonzurajarol neveztek el:), mert mielott raszurjak arra a fa korongra levagjak a tetejet es ugy nez ki, mint a szerzetesek lenyirt feje. Egyebkent 3 honapig erlelik a sajtot. Es nagyon finom. Es szamit is az izenel, h ilyen vekonyka virag formara vagod. Nekem tetszett, h igy a gyereknek meg lehet mutatni, h h keszul egy sajt.
 
 


Köszi, Biobaba a könyvet! Valahonnan csak megszerzem valahogy, mert elképesztően érdekel, csak most hirtelen túl drága.
Köszönöm a joghurtinformációkat is mindenkinek, aki annak idején adta – nagyon ízlik a családnak.
Köszönöm a mosószódainfókat is. Amióta előre feloldom a mosószódát meleg vízben és úgy öntöm a dobba, fehérebbek a pelenkák.

 
 


Indi, persze, rendet rakok majd :) nem lesz gond. Talán még a homokozót is sikerül addigra beüzemelni.

Szappan ügyben kicsit bizonytalan vagyok, el fog készülni??? Kérnék szépen egy kis segitséget, vagyis had ne én legyek a főnök, aki megmondja, hogy mi kell, és mennyi. Tekintsük
át a teendőket.
1. faégetés: tölgyünk nincs, szerintem maradjon a diófa. Kérdés: mennyi hamu kell?
2. lúgkészités: hogyan is pontosan? Recca, amit belinkeltél, ott több módzser is van, melyik a tuti? Kérdés ugyanaz: mennyi lúg legyen a végén? És milyen eszköz kell hozzá?
3. szappanfőzés: a lúgba olajat öntünk és főzzük. Ehhez a kertben fogunk tüzet rakni. Kérdés: mekkora edény kell majd?
4. kisózás? lesz?
5. szappan formázása: mibe tesszük majd bele, milyen eszköz kell?
Jól mondtam, ezek a munkafolyamatok?

orsi
 
 


Orsko :) Egyikünk se főzött még szappant , úgyhogy akár irányíthatod is a munkálatokat :wink: Én csak az eddig olvasottakból tudok kiokoskodni valamit: érdemes nagyjából 1:3 arányban adagolni a hamuhoz a vizet - esetleg kicsit kevesebbet, aztán inkább jobban higítani, ha szükséges - a beletett tojás mutatja, hogy jó-e már - ez izgalmas lesz :wink: a lúg és olaj aránya nagyjából 2:1 legyen. A szappan a lúgtól habzik, forr, tehát érdemes egy jó nagy - kétszer akkora bográcsot, edényt keríteni.

Mindenki egyetért az olivaolajas megoldással, esetleg egyéb javaslat? És tényleg, hányan leszünk?

Az az igazság, hgoy én annyira beindultam a szappanfőzésre, hogy már mindenféle nagyszabású terveket szövögetek, tehát én mindenképp fogok később is főzni illatos gyógynövényes szappankákat. Most készülök NAHO-t venni(nátronlúg/lúgkő), nagymamám szerint a trisó is jó, és ezzel is kipróbálom majd a dolgot - ez egy egyszeűbb megoldás, fahamu híján is lehet majd alkalmazni.

Maga a lúggal és olajjal való főzési folyamat legalább 3-4 órát biztosan igénybevesz.

Forma : mivel a szélrózsa minden irányából jövünk, talán céklszerűbb lenne, ha kik-ki vagy hozna saját formát, vagy hazavinné az adagját és otthon öntené ki a szappant, mert legalább egy napig szárad - akár tovább is. Szerintem kisfiad homokozós formái is simán használhatók :wink: eredetileg faládákba öntötték - nézd meg a videót, amit belinkeltem a minap, a teljes folyamatot bemutatja.

 


Sziasztok!

Teljesen elmerültem (és kimerültem) az óvódaválasztásban, -beíratásban, azért tűntem el. Nekem a 18. péntekkel az a gondom, hogy a főiskolán elmaradt egy összevont órám, és arra a napra tettük át a pótlást, délutánra (2*1,5 óra). Mondjuk utolsó óra, és művházlátogatással egybekötött órát ígértem be, a művház pedig még nem lett lebeszélve, szóval lehet Csepel is vagy Pesterzsébet, de mettől meddig tervezitek/tervezzük a szappanozást? És elvállaljátok-e a két gyerekemet, amíg tanítok? Huhh, hétfőn lesz még órám a csoporttal (összesen két lány :D , de ők nagyon lelkesek és lelkiismeretesek), megpróbálok pontosítani, de ez az utolsó hét, szóval nem tudom, hova tudjuk még átpakolni. Mert egyébként olyan szívesen óvónéniskedek, még az is eszembe jutott, hogy a sólisztgyurma lehet igazi tészta is, amit aztán megsütünk. (Katának a mézeskalács-készítés a gyurmázás - az lett végül az anyák napi ajándék is :))

PROGRAMAJÁNLAT: Holnap lesz a KincsM - Művházak Majálisa az Orczy-kertben. Nagyon jó családi program, és még ingyenes is, én mint szervező mindenképp kint leszek, családostul. Bővebben itt: http://www.bpbne.hu/ (fenti menüben van a részletes program linkje)

GyeZsu
 
 


Orsko, diofa jo lesz! :D
lug: sztem a hamuhoz lobogo forro vizet ontenek, majd hagyjak leulepedni megoldas jo lenne, nem? a leirasban az all, h 1kg hamuhoz 4 l viz, de lehet kevesebb is (pl 1:3, ahogy Indi irta). aztan esetleg kiprobalni, h tojas fennmarad-e... ha nem, akkor meg mindig lehetne fozni, es utana leszurni. v ez igy hulyeseg?
ja es sztem nem kellene ipari mennyiseget csinalni! pl. itt van egy link, ahol vannak pontos mennyisegek is (igaz ok naoh-dal csinaltak, tehat a lug-olaj arany mas!), es ugy tunik, nem tul sokbol is baromi sok lesz! ja es talan nem csak olivat kene beletenni :? tobb helyen is lattam, h tesznek hozza kokusz-, palma- stb. olajat/zsirt. szerintetek?
formazas: mondjuk nekem a sima tegla alaku is teljesen megfelel ;)

Indi, :) en is dedelgetek hasonlo elkepzeleseket :lol: (itthoni szappanfozes) es fahamut/lugot tudok majd adni neked, ha gondolod :)
ja es lug:olaj arany nem 1:2? ;)

Biobaba, koszi :)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
 
 


Recca :) igen - ott a találat, 1:2 az arány :) Lehet, hogy csak vérszemet kaptam és azért mondtam az 1 liter olajat :mrgreen:

Gyezsu :) Én bevállalom a gyerekeket szívesen, úgyhogy szervezd az órádat nyugodtan :)

Itt vannak még mindenféle finom szappanok:

http://www.millersoap.com/castile.html

 


Valami vedokesztyu is jo lesz a lugozas miatt. Jol ki tudja szaritani az ember boret.
Mi nem tudunk menni, nem leszunk itthon.

Agi, az Elfeledett mestersegek a Szabo Ervinben megvan. Talan erdekel ez is, szerintem gyerekeknek tok jo kis bevezeto a magyar neprajzba: Kepes magyar neprajz (Arva Attila irta) ill. Mihez kezdjunk a termeszetben? (dr. Kos Karoly, az epitesz fia irta).
 
 


Hú, Indi, köszi! Orsi, megírod nekem, merre laktok? Csak hogy melyik művházat környékezzem meg :) És a mettől meddig kérdés is él még :)

GyeZsu
 
 


Köszi Biobaba! A kp-i Szabó Ervinre gondoltál? A Mihez kezdjünk a természetben? megvan. :)

 
 


Agi, igen, ott is megvan.

1. IV. Király u. 5. 620 Kölcsönözhető
2. IV. Lóverseny tér 6. 600 Helyben olvasható
3. V. Vadász u. 600 Kölcsönözhető
4. VI. Andrássy út 52. 600 Lejár:2007.06.01.
5. VI. Liszt Ferenc tér 6. 600 Kölcsönözhető
6. XIII. Dagály u. 9/A. 600 Kölcsönözhető
7. KK Általános olvasóterem 600.9 S 52 Helyben olvasható
8. KK Szabadpolc 600.9 S 52 Lejár:2007.06.05.
9. KK Szabadpolc 600.9 S 52 Lejár:2007.06.05.
10. KK Gyerekkönyvtár 600.9 S 52 Lejár:2007.05.16.
11. KK Gyerekkönyvtár 600.9 S 52 Kölcsönözhető
12. XVI. Veres P. u. 53. 600 S 52 Kölcsönözhető
13. II. Török u. 7-9. 600 S 52 Lejár:2007.05.16.
14. III. Füst Milán utca 26. 600 S 52 Védett
15. XI. Etele út 55. TEREM 600 Kölcsönözhető
16. XII. Ugocsa u. 10. 600 S 52 Helyben olvasható
17. XXII. Tóth József u. 36. 600 S 52 Helyben olvasható
18. X. Szent László tér 7-14. 600 S 52 Kölcsönözhető
19. XIV. Rákosfalva park 1-3. 600 S 52 Kölcsönözhető
 
 


Sziasztok,

kezdek képben lenni :)
najó, elsőre ne akarjuk az egész évi szappanmennyiséget elkésziteni, vagyis nem esek kétségbe, ha nem sikerül ipari mennyiségű lúgot előállitanom.
Részvevők (ha valaki kimarad, sikitson): Indi, Recca, Eszter, jómagam, Móni (helyi erő, a mondókázást tartja a dedeknek), Gyezsu(?); ez 6 adag, ha mindenki 1 liter olajjal száll be, akkor kell 3 liter lúg. Eddig komolyan azt hittem, hogy keritenem kell valami hektoliteres üstöt.... 3 liter lúghoz pedig kell 1 kg hamu. Simán megoldom :lol: A szappanozáshoz azért lesz majd egy nagyobbacska edény, vagy bogrács.
A formázást azért kérdeztem, mert az én gyerekem erre indult be, a legújabb, hogy traktor alakú szappant akar csinálni...

Hely: Csepel, Tárház utca 7. BKV-val először is el kell jutni Csepelig, ott az 59-es buszra szállni Csillagtelep felé, és a Kölcsey utcánál leszállni (Erzsébet felől jövőknek: a busz arra kóvályog valahol, érdemes megnézni, hátha rá lehet csatlakozni korábban is). Buszmegállótól pár méterre kezdődik a Kölcsey utca, ott el kell indulni, bal oldalon lesz egy kisebb tér, az azután következő első utca a Tárház. Itt jobb oldalon a 4. ház vagyunk. Csengő nincs, de észre szoktuk venni a hozzánk érkezőket.

Idő: kb 9 felé már fogadóképesek vagyunk, és 6-7 körül kezdődik az esti műszak. Közben bármikor el lehet minket lepni.

Gyezsu! a legközelebbi művházak: Nagy Imre Általános Művelődési Központ: Simon Bolivár sétány 4-8. tel: 4207874; Radnóti Miklós Művház: Vénusz u. 2. tel: 2782757. Mindkettő gyalogos távolságban.

Tésztát nem tudunk sütni, nincs sütőnk... és még kemencénk sem...

orsi
 
 


Sziasztok!

Mi is mennénk, csak annyira rég néztem ide...

Én panelbetyár vagyok, így se tüzet rakni, se hamut szerezni nem tudok. De olivaolajat igen. A második préselésű az a Sansa, nem? (amit tilos fogyasztani, ha jót akarsz magadnak:)) Akkor 1 liter?

Mi 10 előtt tuti nem érünk oda innen Óbudáról..
De lelkesek vagyunk.
Ja, és miben visszük haza? Még folyós lesz, nem? Mekkora térfogatú és milyen anyagú dolog a legjobb?

Kaja:
Készítsek salátát? Hmm...

klári

Orskó!

Jó, h mondtad a kutyát, Julinak 1 óra kell, míg feloldódik a kutya közelében. Szóval lehet, hogy kimaradok az érdemleges részéből. (Egyébként is mostanában nehéz időket élünk, de elindulok azért velük:))
 
 


Sziasztok!

Nekem sem volt időm mostanában írni, mert a héten egyedül voltam a gyerekekkel. :roll: De jelezném, hogy mi is jönnénk! Szappanfőzéshez nem értek, de gyerek felvigyázásba szívesen beszállok.
Még arra gondoltam, hogy ha olcsó olívaolaj valami horror helyen kapható, ahol egyébként egyikünk sem fordulna meg (pl. biztos van Tesco gazdaságos sansa?), akkor érdemes megvenni egyszerre. Akár fel is áldozom magam, ha muszáj. :?

Pindi
 
 


Pindi :) ez aranyos volt, de ha ennyire fájdalmas, akkor ne áldozd fel magad :lol: A Lidl-ben van sansa olcsón (800-900 körül egy liter, ha jól emlékszem - ami a felháborító, hogy például a CBA nevű műintézményben ugyanez 1500 - majdnem megegyezik a jóféle oléaj árával. Jó, itt faluhelyen nemigen esznek az emberek effélét, persze az eladók se tudják, mit árulnak.

A sansa a 3. fázis, a második lépés az olivaolaj, amit még préseléssel nyernek ki az első adag maradékából, a sansát már hőkezeléssel ezután - ez ugyanaz az eljárás, amivel a növényi étolajat állítják elő.

A kész szappan nem folyékony. Mégegyszer ajánlom a filmet, amit belinkeltem....

 


biobaba írta:Liv, moshato vecepapir:) Bide? Esetleg zuhannyal lemosni a dolog utan? Szerintem kornyezetbaratabb, mert nem kell kulon mosni valami ruhafelet, hanem rogton lemosod az anyagot a tett szinhelyerol:)

Extra szuz olivaolajnal alt. mindegy, h bio v nem bio. Sot, ahogy neztem multkor, a nem biok kozt jocskan van, ami dragabb is a bional. De nem is biztos, h szappanhoz extra szuz kellene.


nem....... arra gondoltam, hogy megoldható-e, hogy a wc papírt ne dobáljuk kilószám a wc-be...szóval általános használatra gondoltam. :D :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


Liv, nem ertem. Ha vecezes utan lemossa magarol az ember a maradvanyokat, akkor nem kell vecepapirt dobalni a vecebe:) En erre gondoltam.
 
 


Klári, bocs, tényleg irtad régebben, hogy jönnétek :oops:
Akkor most 8-an vagyunk (4 liter lúg, 1,5 kg hamu csak magamnak...). Ha valakit még mindig kihagytam, esküszöm nem direkt, jöjjetek csak minél többen :)

Leendő állatseregletünk új tagja egy nyuszi, és lehet, hogy addigra megérkezik a macsek is :) ők mindketten gyerekek még.

orsi
 
 


csajok, arra gondoltam, h oliva helyett megprobalok vmi mas olajat/zsirt vinni (kokusz, palma, amit kapok). jo?
ja es mi sztem 11 elott nemigen erunk oda :?

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
 
 


Ja, az állatokat csak azért irtam, hogy a bébik gyömöszkölhetik őket, amig birják.

o
 
 


Sziasztok!

Na, én is jó rég voltam itt... De jönnénk mi is pénteken, és akkor viszünk mi is olajat. Egyelőre még nem tudom, hány fele...

Orsi! Mit vigyünk még? Esetleg még valami étel, ital...

Orsi
 
 


Mi 11 körül fogunk odaérni, mert reggel még tanítok.
Klári, a saláta jó ötlet, én is gondoltam, viszek párfajta zöldséget, és összedobunk belőle valamit. :)
Teszünk a szappanba illóolajat? Milyet és mennyit tegyünk, ha igen? Én szívesen megveszem.

KépKép
KépKép
 
 


Akkor úgy tűnik 11 körül fog elkezdődni a móka. Remek.
 
 


Orsi,
bocs, hogy kihagytalak :oops:
valami étel-ital jöhet, arra tényleg nem lesz kapacitásom, hogy kajahegyeket csináljak.
Kocsival jön valaki? Irjak útvonalat?

o
 
 


Elfeledett mestersegek
BME konyvtarban is van (www.omikk.bme.hu-n lehet megnezni, eppen benn van-e).
Petine
 
 


Sziasztok!

Én egy nagyon régi-új kismama vagyok, először 2001-ben kezdtem itt a babaneten, akkor született a kislányom (azóta jött hozzá még két fiú :D ). Aztán gyorsan elmenekültem innen pár rossz tapasztalat miatt (áttekinthetetlenné váló honlap, rosszindulatú hozzászólások :( ).

Most kizárólag e miatt a topik miatt jövök vissza.

Én csak amolyan világoszöld anyuka vagyok, de azért igyekszem :wink: ....

Összegyűlt pár kérdésem, nagyon örülnék, ha tudnátok tippeket adni:

1. Lassan ott tartok, hogy nem merek a csapból vizet inni, a gyerekeimnek meg pláne nem szívesen adom. Tudtok-e olyan házi víztisztító berendezést ajánlani - kizárólag objektív alapon -, ami szerintetek a legjobb és nem kerül egy vagyonba. Százfélét árulnak ezer honlapon és természetesen mindegyik a sajátját tartja kizárólag a legjobbnak, a többit meg károsnak.

2. A középső fiam elmúlt két éves, de még mindig pelenkás és az a problémám, hogy akármit csinálok, mindig hamar átázik a textilpelus - reggelre tuti, de napközben is sokszor kétszer váltunk ruhát :oops: Egyébként poponella pelust használunk (poponella külsővel, de monapelt is próbáltunk már).

3. Tudtok-e olyan megbízható listát, amiből megtudható, hogy mennyire károsak a kozmetikumokban található egyes összetevők?

4. A DM-ben kapható, elvileg tisztán növényi alapú babaszappant nyugodt lélekkel használhatom? Csecsemőfürdetéshez mit ajánlotok? Én mindig a gyógyszertári fürdetőt használtam a gyerekeimnél, de itt olvastam, hogy az is káros... A patikusunk megesküdött rá, hogy semmi rossz nincs benne és a leginkább hipoallergén dolog, amit a gyerekre kenhetek.

5. Kinek mi a tapasztalata a mosódióval?

Egyelőre ennyi, de száz van még, majd apránként.

Előre is köszönöm és szép napot Nektek!

Kati (Tejbemami ) - Piliscsaba
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet: