Új privát üzeneted érkezett!

ildike!
Igen ez így van, én is ezt láttam, a "mosolyt" átvitt értelemeben, mint plusz szolgáltatást értettem, tkp nem volt pontos hasonlat. Javítok:
A plusz szolgáltatásért fizetni kell: a biztosítónak. Nem paraszolvenciát, az a lényeg, hogy ez a plussz vagy jár, vagy nem.

gyuri
Dr.Csákány
 


A szülõotthon, ahol gyermekemet világra hoztam, nagyon is "álmaim kórháza" (most nem részletezem, a kecskeméti kismamák topikon és a szüléstörténetek topikon leírtam). Most más a kérdésem:
Ti is hallottátok, hogy az EU csatlakozás után a kisebb szülõotthonok és kisebb kórházak bezárásra kerülnek? Még amelyik anyagilag bírná is a létezést, azt is bezárhatják, mert az eu elõírásoknak nem felelnek meg minden szempontból...
Hallott errõl valaki valamit?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Nem hallottam, de ha igy van egyetértek.
dr.Csákány
 

 
 

A bezárással? Én nem. Az ismerõs kismamák zöme nem ért egyet. Mert akkor Kecskemét környékén pl. nem marad egyetlen normális intézmény sem, ahol szülni lehet. A kecskeméti kórház szülészete hírhedt arról, hogy hogyan bánnak a babákkal és az anyukákkal, tehát oda nem megyek szülni. Viszont akkor az EU csatlakozás után hová menjek majd? Mert abban nem tudok hinni, hogy a változatlanul hatalmas nõvérhiány és egyéb gondok ellenére a kecskeméti mészárszék hirtelen emberséges kórházzá szelidül.
Amellett ha ezek a híresztelések igazak, akkor nyilván a másik híresztelés is igaz, hogy sok kis iskola és óvoda is bezárásra kerül, pedig nagyon sok gyerek van, akik számára a túlméretezett gyerekgyárak nem jók. A századelõn épült Klebelsberg-féle tanyasi iskolák egy része elég lepukkant (de nem veszélyes), mégis nagyon fontos a tanyán élõ gyerekek számára. Sok közülük kimondottan jó oktatási színvonalú iskola! Mégis elbúcsúzhatunk tõlük. Pedig mekkora eredmény volt, mikor a huszas években megnyitották õket.
Eddig még volt egy-két ittfelejtett emberléptékû intézmény az országban. Most ezeket elsöpri az új bürokrácia, és mostmár amerre lépek, mindenhol az lesz az érzésem, hogy porszem vagyok. Kép

Eddig egyébként teljesen csatlakozáspárti voltam, de most ez a felfedezés nagyon elkeserít. A (néhány napja már a nem felé hajló) szavazatom viszont nem sokat számít, mert úgyis óriási többség fog igennel szavazni. Kép

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Új tapasztalat kórház (gyermekkórház)támához. Kép(
Álmaim kórházából a jó és kedves orvosokon, nõvéreken ill a tisztaságon kívül nem hiányzik néhány jó szervezõ munkatárs.
Néhány tábla a falon, néhány tájékoztató füzetecske, és mindjárt nincs az az idegeskedés, bosszúság, fölösleges sorbanállás, tehetetlenség, fölösleges viták és nem esünk el a pénzünkért minket megilletõ ellátásoktól.
Röviden ennyi.
simine
simine
 


Adrien!
A bezárással.
Kecskemét környékén most sincs szülõotthon, csak a szabadszállási "kórház" szülészete. Van még Kalocsa, Baja, Kiskunhalas, Cegléd. Ha Kecskemét környéki vagy ide mehetsz.
Egyébként, ha a "kecskeméti mészárszék" nem tetszik, és még sokan vannak így, arra való a média, a civil szervezõdés, tessék tiltakozni, éppugy mint itt is. Nem mondom, hogy azonnal lesz változás, de az idõ könyörtelen és ha a kórház müködését veszélyezteti rossz híre, akkor lépni kell. Nem vagyok naív, tudom, hogy ez hosszú, kemény harc. De enélkül nincs változás.
(Egyébként az iskola tök más ügy)

A világban sehol sem mûködik gazdaságtalanul semmi, mert ki állja a ráfizetést? (utoljára szocializmusnak hívtuk ezt és meg is bukott) Magyarországon 1993 ban még 125 szülészeti intézmény volt, a számuk fokozatosan csökken, ma már a közben megnyílt Telki (magán) kórházzal együtt csak 98 helyen van szülés. Utoljára Zircen szünt meg a szülészeti osztály, mert csak havi 10-20 eset volt.
dr.Csákány
 


Lehet,hogy gazdaságtalanul mûködött a zirci szülészet,de ez egy olyan kismamát,aki mejdnem a világ végén lakik(pl.Bakonyszentlászló stb),nem vígasztal,ha éppen már 3 perces fájásai vannak és 10 km helyett 40km-re lakik a kórháztól,ahol világra hozhatja gyermekét.Nem?
De ha otthon szülöd meg a gyerekedet,akkor nem kaphat anyakönyvet,mert nem látta orvos...Ez az igazi bürokrácia.
Vagy az,hogy az én gyerekem azért nem kapta meg az anyakönyvet,mert nem volt lakcímkártyám(ellopták és az okmányiroda "elfelejtette" kiküldeni,igazoló szelvényt nem volt kedvük adni).Ekkor én megkérdeztem,hogy akkor egy hajléktalan gyerekének sem jár anyakönyv?!!! Erre csak hümmögés a válasz.Állampolgári jog?Persze errõl nem a kórház tehet.

És mitõl rosszabb a havi 10-20 eset a napi 10-20-nál?Egyik sem normális,azt hiszem.
De sok embernek nem mindegy a mi környékünkön,mert a gyereke vagy a saját élete múlhat rajta.A mostani téli idõjárást alapul véve...
Megoldás?=Bezárás.

Vera
Névtelen
 


A bezárandó kórházak, iskolák környékén lakók mindig méltatlankodnak, de senki sem gondol bele, hogy mivel ezek költségvetésbõl, fejpénz alapján mûködõ intézmények, a kihasználatlanság a szolgáltatás, ellátás rovására megy.
Ha kevés a beteg v. diák, akkor valahonnan el kell szívni a pénzt a mûködéshez, ez viszont azt jelenti, hogy nem lesz pénz algopirinre, sterilizálásra, vagy éppen arra, amin spórolni tud a kórház, ill. elõször a számítógépes szakkör szûnik meg az iskolában, utána az angol tanítása, stb. és a végén meg azért háborognak a betegek, szülõk, mert elégedetlenek a színvonallal.
Amúgy a legritkább esetben indul 3 perces fájásokkal egy szülés. Ha tudom, hogy messze lakom a kórháztól, inkább idõben elindulok, minthogy egy közeli, de pénzhiány miatt rosszul felszerelt, kevés ápolónõvel mûködõ kórházban szüljek, mert az aztán az igazi kockázat anyára és babára nézve, nem a plusz 20 perc utazás.
 
 


Érdekes,én nem egy olyan anyukáról hallottam,hogy 3 perces fájásokat észlelt elõször.Sõt,olyat is,akinek semmiféle fájása nem volt,még pocakkeményedése sem.

Az általad 20 percesnek ítélt út a Bakony közepén egy átlagos téli idõjárásnál is akár a duplája lehet,ha nem több.

Egy jól felszerelt kórházban is kevés lehet az ápoló személyzet egy fõre jutó száma,ha radikálisan növekszik a betegszám,jelen esetben a szülések száma.Nem?

Vera
Névtelen
 


Radikálisan csak egy-egy front következtében szokott hirtelen megnõni a betegszám, amúgy annyi mamát vesznek fel, amennyi ágy van, és legfeljebb nem 5 napig vannak bent a problémamentesek, hanem hamarabb hazamehetnek, hogy átadják a helyet. Én amúgy folyton csak azt hallom a médiában, hogy egyre kevesebb baba születik. A 3-perces fájásokkal kapcsolatban továbbra is állítom, hogy nem ez a jellemzõ, azért a néhány anyukáért akinek így kezdõdik a szülése és a kórháztól is távol lakik, nem lehet fenntartani egész intézményeket.
Plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy egy-egy kórház nem csak szülészetbõl áll, hanem egy csomó egyéb osztályból is, és a mûködõképesség szempontjából egyben kell nézni az egészet.
 
 


És mi van a szülõotthonokkal? Azok nem ezt lennének hivatva kiküszöbölni?
Solya
 
 


Sziasztok!

Elnosztalgiáztam a zirci szülõotthonon. Unokabátyám ott volt orvos... Szintén orvos felesége meg ott szülte ... na nem tudom, hogy a másodikat is, de a harmadikat tuti. És Zircen laktak. És a harmadikat úgy szülte, hogy éjjel felébredt, na most már menni kell, ott laktak egy köpésre a szülõotthontól, ezzel együtt a baba feje koppant a szülõágyon, merthogy mire odakerültek, már jött kifele. Mutogatták utána nekünk a fényképeket, sárga volt a baba feje, mert bejódozták neki... És orvosok mindketten, tudták milyen a szülés, de ha akkor már nincs a zirci szülõotthon... hááát nem tudom, hol született volna az a baba.

Ildi

Ildi
 
 


Mindenki tud egy olyan történetet, ahol gyorsabban született a baba az átlagosnál. Attól még nem lehet komplett intézményeket fenntartani vesztességesen.
Névtelen
 


pildi!
Évente kb 400 szülés zajlik intézeten kivül, (nem tervezett), mert az anya nem ért be idõben. Ezek fele Budapesten!.....

vera!
Zirctõl Veszprém 12 km-re, van jó úton 10 perc. Ennyivel több max. Ha az utak járhatatlanok, Bakonyszentlászlóról se Zircre se máshová nem ér be idõben. Ilyen nap Magyarországon átlag 15 van, a 365 bõl. És ha leeseik a hó lehet a szülésre felkészülni, pl. elõbb bemenni. stb. Egyébként rjuli megirta.... valamint Névtelen(III.7.15,36)
dr.Csákány
 


PIldi, akkor otthon szuletett volna meg! Kép Ket orvos harmadik gyerekenek miert kell korhazban szuletni?
idike
 


Mert pl. nem tudja magát megcsászározni.
Névtelen
 


Nevtelen, neked nem csak neved, de eszed sincs Kép. PIldi irta hogy a baba feje koppant a szuloagyon alighogy beertek a korhazba. Itt nemigen kellett a csaszar.

Ismertem egy csaladot, ahol hasonlo volt a helyzet, csak ott nem ert ki a mento, ugyhogy a baba otthon szuletett meg. A szulok teljesen ketsegbe voltak esve es a makkegeszseges ujszulottel beszirenaztattak magukat a korhazba, eltoltottek ket napot, aztan hazajottek.
idike
 


Tegnap voltam "nogyogyasznal". Elso alkalommal miota itt vagyunk 1 eve Londonban. Eloszor a haziorvostol kerdeztem hova kellene menjek egy pap-teszt miatt, azt mondta, azt itt nem orvos csinalja hanem apolono. Eroskodtem, nekem doki kell (az utobbi idoben tobb rendszertelen ciklusom is volt). Vegul kaptam egy idopontot a haziorvoshoz es elmentem. A rendeloben tobb orvos is dolgozik (talan 10), nem ismertem aki fogadott. Ez a doki egy altalanos haziorvos, de alap nogyogyaszati probemakat is kezel (szulest is kiserhet Kép ). Amennyiben a problema meghaladja a szakertelmet, beutalot ad szakorvoshoz a korhazba. (Termeszetesen van maganorvos, de szuleseket a magandokik altalaban amugysem kisernek es megfizethetetlenek az atlagembernek).
Tehat ott ultem a doki elott, eloadtam a gondomat, mire NEM vizsgalt meg, mert szerinte (es szerintem is) nem szervi gond okoz rendszertelen ciklust hanem hormonproblema, es adott egy beutalot vervetelre. A vervetel eredmenyevel a kezemben megint fogunk beszelni. A pap-tesztre meg kulon kell jojjek a noverhez Kép. Es sumakolnom is kell majd, mert itt 3 evente van ingyen pap-teszt, szamitogepen ellenorzik es ha surubben akarnek menni, meg kell fizessem a vizsgalatot. Ez mar Olaszorszagban is ugyanigy volt. Persze ha a vizsgalat eredmenye nem kielegito, akkor gyakrabban van kontroll, velem ez is elofordult, fel ev utan megjott az ellenorzesre hivo level.

Hogy lesz nekem itt "fogadott" orvosom? Kép
idike
 


Az eszemrõl is nyithatnánk topicot, lenne mirõl beszélni! De legyen elég ennyi:
kérdés: "Ket orvos harmadik gyerekenek miert kell korhazban szuletni?"
válasz: "Mert pl. nem tudja magát megcsászározni."
És amikor elindultak, vajon tudták, hogy koppanni fog?! Miért kell egy általános kérdésre konkrétan válaszolni?

Újabb kérdés: Két nem orvos harmadik gyerekének miért kell kórházban születni? Szerintem, mindegy, hogy orvos vagy sem, a teste mindenkinek ugyanúgy (na jó, hasonlóképpen) jelez.

Még valamit szeretnék kérdezni. Én nem voltam gonosz, csak névtelen. Ha vigyorogsz, miközben sértesz, azt lehet, mert van neved?

Névtelen
Névtelen
 


Nevtelen,

Te teljesen gaga vagy !

Egy biztos, hogy nem penzel foglalkozol es nem vagy tajekozott ember. Persze mindenki irhat mindent a neten !
Az ember onmagaert is felelos aki meg ezt nem tudja felfogni az "ignorante "!
Nem gonosznak kell lenni ahhoz hogy szulj vagy belasd mire jo a korhaz es mire jo az ha egy ember elorelatoan gondolkodik !
PL. tudni kell az elojeleket ! Ember ebreszto !

PLC
Névtelen
 


Tudod, mit ne nyissunk Kép Van eleg erdekes topic itt Kép
idike
 


Névtelenül PLC!
Mi Vaaaaan??????????????

Nem én vagyok "gaga", olvass vissza és megértheted, mit, miért írtam.
Azt mibõl szûrted le, hogy nem pénzzel foglalkozom? És nem vagyok tájékozott? Miben nem vagyok tájékozott?
Kétszer szültem. Az elsõ szülésem komplikációjába majdnem belehaltam. Ha nem egy jó hírû intézményben szültem volna, ma nem próbálhatnám megfejteni az írásodat. A második gyermekemnél már meg sem fordult a fejemben, hogy ne kórházban szüljek. Hihetetlen, hogy mennyi feszültség halmozódik fel az emberben, ha fél a haláltól. Azt hittem sikerült feldolgoznom, de nem. Most is remegek. Az elsõ szülésemnél nem éreztem, csak a 2-3 perces fájásokat. Ha nem lettem volna már bent a kórházban, akkor ilyen intenzitású fájásokkal sem indultam volna el.
Nem állítottam, hogy gonosznak kell lenni ahhoz, hogy szüljek. Azt írtam, hogy nem gonoszkodni akartam a megjegyzésemmel.
Szerintem eléggé elõrelátó voltam, amikor úgy döntöttem, hogy kórházban szülök, bár álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire fontos lehet.
"PL. tudni kell az elojeleket!"
Két szüléssel a hátam mögött, tudom az elõjeleket. Azonban én is ismerek olyat, akinek a mentõsök segítették világra a második gyermekét, otthon! Budapesten! "Ember ébresztõ!"
Ugyanarról beszéltünk, nem?! Csak én név nélkül Névtelenül, Te pedig PLC Névtelenül.
Pusszancs
Névtelen

idike!Kép
Névtelen
 


PLC!
Az elõttem szóló névtelen nem én voltam, ha ez zavart volna meg, sosem írnám a veszteségesent dupla s-sel! Névtelen
Névtelen
 


Az a névtelen, aki nem PLC, teljesen korrekt volt, eltekintve attól, hogy névtelensége miatt összekeveredett egy kevésbé korrekt beíróval. Teljesen igaza volt abban, hogy honnan tudná akár a két orvos is, hogy nem császár lesz a vége... Amellett nem csak õk szültek ott hirtelen, ebben biztos vagyok. Õk csak egy példa voltak névtelen állítására, miszerint a zirci szülõotthon akár életet menthet. És ez igaz. Biztos van más példa is, de õ ezt tudta.

Azzal pedig nem tudok egyetérteni, hogy azt meg kell szüntetni, ami nem gazdaságos. Sokminden van, ami gazdaságtalansága ellenére feltétlen szükséges a társadalom egészséges mûködéséhez. Vegyük csak például a kultúrát. A magaskultúra nem kifizetõdõ. Helyette itt a gagyi szórakoztatóipar, az bezzeg megéri, tehát maradhat. Hát, úgy is nézünk ki...
Ugyanez van az iskolákkal. A ritkásan lakott területeken valóban nem éri meg mûködtetni õket. Akkor a tanyás vidékeken a gyerekek kerüljenek hátrányba a városiakkal szemben? Persze, minek ragaszkodnak foggal-körömmel a vacak kis életformájukhoz? Tessék alkalmazkodni korunk farkastörvényeihez, ahol minden a pénzrõl szól. Tessék idegölõ metropolisba költözni, nem ott kinn a tanyán mindenféle jótéteményekre várni... Így gondoljátok? Mert én ezt a többség diktatúrájának, pontosabban a pénz diktatúrájának tartom.

Nem érzitek, milyen embertelenség a kisközösségeket igénylõ embereket nagy tömeg-egységekbe kényszeríteni csak azért mert ez éri meg?
Mennyivel jobb lenne a közérzetünk, ha nem a jó helyen lévõk anyagi érdeke irányítaná az életünket, ha nem a hatalmas massza kis jelentéktelen és kiszolgáltatott icipici egységei lennénk, hanem - mint régen - emberléptékû kisközösségek tagjai. De ezért tennünk kéne. Pl nem kéne elfogadni azt ami nekünk rossz. Akkor se, ha nagyon mondják, hogy az nekünk jó.
Tudom, hogy bátorság az egész rendszer jóságát megkérdõjelezni. De nem mindig jó az, amit a többség elfogad. Ugye érzi mindenki a válság-hangulatot? El lehet gondolkozni rajta, hogy amit nagyon nyomnak és sokan kritika nélkül elfogadnak, az még nem biztos hogy jó.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!
Teljesen megértem a véleményedet, de gondolj bele abba, hogy mit szólnak azok, akik a saját jólétükért dolgoznak és az általuk befizetett adót másra használják, mint amit õk jónak látnak. Vagy pl. nekik egy lepukkant kórházban kell szülniük, mert nem tudták felújítani és korszerûsíteni, mert olyan intézményeket kell fenntartani, ami nem kifizetõdõ, veszteséges. De ha belegondolsz, a háztartásod kasszájában sincs mindig mindenre pénz. (Ha igen, úgy szerencsés vagy! Kép) Át kell csoportosítanod, ha meg akarsz valami elõre nem tervezettet venni, ugye? Sõt, sokszor ami életet menthet, azt nem is tudjuk megfizetni. (pl. külföldi mûtét, nagyon drága gyógyszerek). Ilyenkor gyûjteni próbálunk. Ha sikerül, örülünk. De ezek egyedi esetek. Adományokból nem lehet intézményeket fenntartani, mert mindenki úgy gondolkodik, fizetem az adót, fizetem a TB-t, miért kellene még plusz költségekbe vernem magam? Ez az egész nem fekete-fehér, pont ezért komplex megoldást igényel. Nem megoldás sem a szülõotthonok, kis iskolák hirtelen bezárása, (Te meg oldd meg, ahogy tudod alapon!) bár tény, hogy egyszerûbb, de az sem megoldás, ha veszteségesen, mindenáron fenntartjuk õket.
Lehet, hogy célszerûbb egy iskolabusszal összegyûjteni a gyerekeket és a közeli falusi vagy városi iskolába járatni. Így a tanító is és a gyerekek is jobb körülmények közé kerülhetnek, arról nem beszélve, hogy nem kell fenntartani egy plusz épületet, így az erre szánt pénzt át lehet csoportosítani és ezzel is az õ jólétüket szolgálni.
És ahogy Csákány doktor is írta, az esetek többségében könnyen, gyorsan megközelíthetõek a kórházak és a mentõsök is értik ám a dolgukat! Annál is inkább, mert éhbérért ilyen munkát szerintem csak fanatikusok végeznek! Hála Nekik! Kép Gondolj bele, hogy a felszámolt kórház fenntartására szolgáló összegen pl. fent lehet tartani mentõhelikopter(eke)t, és a másik kórházban korszerûsíteni lehet pl. a gépparkot. Így mindenki jól jár. A beteg is jobb körülmények közé kerül és az orvos is könnyebben diagnosztizál.
Solya
 
 


Sziasztok!

OFF
A nem otthon tervezett szülést követõen otthon született babát és anyukáját a kiérkezõ mentõegység nem az adott szülõk kérésére viszi kórházba, hanem kötelességbõl.
Az kb mindegy, hogy szirénáznak, vagy sem. Az anyuka le sem mondhat errõl a lehetõségrõl, mert a szülés után két órán keresztül nem döntésképes és saját felelõsségére sem maradhat otthon. A Peter Cerny alapítvány ellátási körzetében õket is riasztják háziszüléshez, mert az újszülöttellátásban õk az igazi profik és akkor is észreveszik, hogy baj van, amikor a laikus makkegészségesnek nyilvánítja a gyereket.
Ugyanis a mentõn dolgozóknak csak végszükség esetén áll jogukban pl hüvelyi vizsgálatot, vagy méhûri betapintást végezni, ezenkívül hogy a baba nem szenvedett-e bármilyen károsodást méhen kívül, vagy belül arról saját diplomájával csak a szülész/gyerekgyógyász nyilatkozhat.
ON
Snoopy
snoopy
 


Adrien!
Az álláspontod nekem is rokonszenves és nálunk gazdagabb és szerencsésebb (is-is) országokban (pl. Svédország) van is lehetõség arra, hogy az adófizetõk adójából finanszírozzák a magas kulturát, de az egészségügyet ott sem tudják mindenkinek kielégítõen finanszírozni. Bár jó lenne, nem megy, ezért abszolut elsõbbsége van a gazdaságosságnak ...
Valamint Solya-nak is igaza van abban, hogy a gazdaságtalanul mûködõ osztályok-kórházak bezárása olyan összegeket szabadít fel, melyekkel mások jobban tudnak dolgozni. Sajnos azonban nem vagyok biztos abban, hogy ez így megy. Ha bezárnak pl. egy iskolát nem lesz belõle iskolabusz.

Az otthonszülésrõl további vitalehetõség évek óta az "érdi" topikban. Ott ezek az érvek már többször pro és kontra elhangzottak ....
Dr. Csákány
 


"Az anyuka le sem mondhat errõl a lehetõségrõl, mert a szülés után két órán keresztül nem döntésképes és saját felelõsségére sem maradhat otthon."
Erre tenyleg van valami torveny? Mi van ha nem akar bemenni? Beviszik eroszakkal? 2 ora utan, amikor ismet "donteskepes", akkor hazamehet? Addig esetleg meg is kotozik, ha ellenkezik??? Vagy mit csinalnak vele? Ha eroszakkal bevittek es 2 ora eltelt akkor utana haza is viszik, vagy oldja meg?
idike
 


Kedves Gyuri!
Egyetértek persze Veled és Solyával is, tudom, hogy "nincsbõl adni nem lehet" (bár véleményem szerint átcsoportosítani éppen lehetne, vagy másként rangsorolni. De ebbe nincs tzúl sok beleszólásunk). Viszont amit írtál - hogy a rosszul mûködõ intézményeket média vagy épp a jog segítségével meg lehet javítani - az érdekelne. Hogyan kéne ezt csinálni? Mert nekem errõl elképzelésem sincs. Eddig én még személy szerint a kméti kórházban nem voltam, csak látogatni, én ugyanis a híre alapján messze elkerülöm. De akik már szültek ott, vagy voltak valamilyen okból azon kórház betegei, nagyon elégedetlenek, vagy éppenséggel fel vannak háborodva. Ha én lennék a helyükben, nem hagynám annyiban (sajnos ezzel eléggé egyedül vagyok). De hogyan kéne hozzáfognia annak a - Mo-n szokatlanul bátornak és tettrekésznek számító - embernek a dologhoz, akinek ehhez van mersze, önbizalma és elszántsága?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Petíció, herlyzet felmérése, felméretése, ÁNTSZ izzítása, attól függ, mi is az igazi baj a kórházzal. A médiát is be lehet vonni. Vannak újságírók, akiknek kivesézõs mûsoruk van, fel lehet hívni a médiumot, a mûsor szerkesztõségét, de lehet névtelen levelet küldeni, esetleg bizonyítékokkal. Kell egy orvos, aki hajlandó nyilatkozni az áldatlan állapotokról, akár neve elhallgatása mellett, vagy valaki, akit ott félre kezeltek, ez megint attól függ, mi indította el a "tettrekész embert".
Most elsõ blikkre ennyi. Sok sikert!
Solya
 
 


OFF
Idike!

Azt kell, hogy mondjam, hogy rendõri segítséget kell kérnie a mentõsöknek. Õk nem alkalmaznak erõszakot. Ahhoz fordulnak, aki alkalmazhat.
Aki nem akar otthon szülni, az hív mentõt. Aki mindent egyedül bonyolít, akár orvossal, bábával, akár anélkül, az nem hív. Nem is megy oda mentõs.

Ha a mentõs odamegy, akkor azt csinálja, amit kötelezõ neki és természetesen ami a szakma (egészségügyi dolgozó, orvos) szabályai ajánlanak.
Ennyi.
ON

Snoopy
snoopy
 


Snoopy!
Ez teljesen jogos, de azért megdöbbentem.
Solya
 
 


Igen, igazad van, aki nem akar bemenni, az ugysem hiv mentot Kép. Eleg eletszerutlen volt a felvetesem Kép

De maga szules utani ket oraban beszamithatalan no kitetel engem szemely szerint felhaborit. Melysegesen. Kép
Ezt a jogszabalyt tuti ferfi alkotta...
idike
 


Mint az a gyakorlat, hogy itt Angliaban meg par evvel ezelott is, veszelyesnek itelt elitelteket szules kozben az agyhoz bilincseltek a rabkorhazban! Volt, hogy a ket kezuket osszebilincseltek. Csak akkor vettek le roluk a bilincset, amikor mar hatott az EDA (vagy mas) es biztosan nem tudtak jarni. Aki ezt kitalalta meg nem szult, az biztos!
Allitolag ez mar nincs...
idike
 


Idike!

Ez a bilincses dolog elég szörnyen hangzik. Hiszen úgy mondjuk nemigen tudja megkeresni a neki megfelelõ testhelyzetet a szüléshez... Kép

Azért azt sokan elismerik, hogy egy fájdalomcsillapítást nem kapott vajúdó módosult tudatállapotban van a felszabadult endorfinok miatt, amik nem bomlanak ám le olyan gyorsan...
Ami akkor és ott teljesen jó dolog, pont ez szükséges a mélyen átérzett szüléshez, de pl végrendeletet, vagy adásvételi szerzõdést ne abban az állapotban írjon alá valaki, mert elég kevéssé összeszedett a hétköznapi élet dolgait illetõen...Kép

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok, PLC Nevtelen vagyok.
Mindenkitol bocsanat a heves kozbeszolasert.
En nem vagyok a szulootthonok bezarasa ellen hiszen en magam is szulootthonban szulettem. Mamam szerint nagyon embersegesek.En ugy ertettem a dolgot, hogy olyan szinten vannak mar problemak mikor papam balesetenel bordatores, kulccsonttores nem adtak fajdalomcsillapitot.(Mert sporolnak ? nem tudom )Mindenesetre a mellettefekvok is igy voltak es a csaladok vittek be gyogyszert.(Miskolci korhaz )
Szoval ha mar erre nincsen penz akkor a szulotthonokra meg foleg nincs.Egyebkent nekem is 4 honapos a babam nem vagyok igy szules ellenes sem. De : nem ott kellene kezdeni hogy egyreszt a "fekete munkat"+minimalber ami annyira nagy divat eltuntetni ? Szigoritani az adoellenorzest de tenyleg es mindenkire vonatkoztatva nem csak a kisemberekre ?
Es ezutan vagy maganbiztositokat bevezetni es akkor mondenkinek maganugye mennyit fizet es kinek es mikor vagy tenylegesen legalizalni az amugy "vadkapitalista" magyar viszonyokat. Igy ezert irtam azt hogy nem gondolkozni es nem latni azt ami evidens : hogy sajnos de nagyon sajnos edes keveset tudunk tenni a javulas erdekeben. Kulonben a media figyelemfelkeltese nem rossz otlet !(Ha Terry Blackkal meg Zalatnayval foglalkozik akkor mar ertelmesebb dologra is lehetne hasznalni. En nagyon bizom, hogyha az en generaciomban mar nem is de a gyerekemeben megvaltozik a helyzet. Hat ennyi es megegyszer bocsnat.
PLC
Névtelen
 


Kösz Snoopy, örülök, hogy ezt nem nekem kellett megírni, így hitelesebb. Elég nehéz lehet egy nem orvosnak azt bevenni, hogy a szülés körüli idõben (jogilag) az anya csa korlátozotta számít "bászítható"-nak. A végrendeletre is igaz amit írtál, de a jog pl. ezért ítéli meg viszonylag enyhébban az un. újszülött ölés-t, mert az egyedül szülõ anya nem kellõen jogképes. Ugyhogy ildi ne légy felháborodva, ez mindenhol bevett jogi kérdés, amit a biologiai megfigyelések támogatnak. Nem csak a férfiak megfigyelései.
Ami a média és a jog segítségét illeti és ép ugy gondoltam, mint Solya. Tudom, nem könnyû ügy, de kellõ motivációval végigvihetõ.
Most jut eszembe van kecskeméti topic. Olvassuk el.....
dr. Csákány
 


Orvosi mûhibákat meg ilyesmiket nem fogtok ott találni, de nem kell ahhoz feltétlen mûhiba, fekete angyal, vagy bármiféle nagy botrány, hogy az ember elégedetlen legyen egy kórházzal. Épp ez a nehézség. Az, hogy a nõvérkék az újszülötteket szinte hajigálják a kocsira, vagy hogy kitépik az anyuka kezébõl (ezt a barátnõm látta), miközben a baba még elmélyülten szopik, csak mert lejárt a fél óra, vagy hogy az éhesen üvöltõ babát nem behozzák az anyukának, hanem megtömik tápszerrel, stb, stb - nos ez egy nagy balhéhoz kevés, de elég ahhoz, hogy én ide ne akarjak menni.
Ezzel együtt érdemes elolvasni a kméti topikot, mert kiderül, hogy Szabadszállásról jókat írunk, a kórházról meg többnyire rosszakat.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szerintem a neonaticidiot nem kellene idekeverni. Elofordult valaha hogy egy anya szules utan az ujszulottje ellen fordult volna korhazban? Nekem nincs tapasztalatom, csak a magam korhazija es egy otthonszulese amin ott lehettem, de sem en sem a masik anyuka nem volt depresszios. Kesobb igen, akkor nem. De a korhazban a mellettem levo anyuka sem, aki 4 oraval utanam szult. En meg mindig fel voltam porogve amikor faradtan de diadalmasan bejott a korterembe es egesz ejjel csacsogtunk, egymast biztatva alvasra, de nem ment. Masnap ejjel tudtam eloszor aludni.
Gyuri, a tapasztalatod szerint, a kismamak mar a korhazban is depisek? Rogton szules utan?
A beszamithatatlansagrol sincsenek tapasztalataim, nekem nem kellett semmit alairnom, de azt hiszem ha valamiben donteni kell, akkor eszemnel lettem volna. A szules alatt NEM.

Akkor alljunk csak meg! Most jutott eszembe valami. Amikor valami komplikacio lep fel szules kozben akkor a "nem beszamithato" anyuka orra ala nyomnak alairando papirokat a csaszar miatt. Akkor ezek szerint beszamithato? Utana nem?

Kerem a kerdeseimet nem kekeckedesnek venni, es nem lekezelni, komolyan kivancsi vagyok, szerintem ez egy komoly ellentmondas.
idike
 


Idike!

Igen, ez szerintem is ellentmondás. De valószínûleg nincs más megoldás, gondolom. Hiszen az akár 1 perc alatt született döntés után nincs idõ jogerõsen "gyámot" szerezni az anyukának, aki felelõsen tudja képviselni az érdekeit...
Életmentõ beavatkozás esetén nem szükséges a beavatkozáshoz engedélyt kérni (pl eszméletlen állapot), de ebben az esetben gyakran a baba van életveszélyben, az anyuka nincs, ami speciális helyzetet teremt.
Mindamellett én csak arról tudok, hogy a SZÜLÉS UTÁN "nem beszámítható" jogilag az anyuka. Szülés elõtt szerintem jogilag még igen.

Snoopy
snoopy
 


Ildi!
Érdekes, ez nekem még nem jutott eszembe, talán, mert még soha sem nyomtam senki orra alá ilyenkor papírt....
Azt hiszem, hogy a nem beszámítható és a korlátozottan beszámítható között, fõleg itt, jelentõs különbség van. meg kellene kérdezni egy jogász?

Nincs itt jogász????
dr.Csákány
 


Nagyon koszonom a valaszokat Kép

Snoopy, ugye te is erzed a dolog komikus ellentmondasossagat? En szules kozben a labamat levagattam volna, ha azt mondjak akkor kevesbe faj. Utana koszontem, elsetalgattam a szobamba, fogadtam latogatot, meg az elozo nap kitort 2. balkan haborurol is ertekeztem kicsiket, bar a tema felvetojet azota sem tartom epeszunek.

Gyuri, ha te meg nem irattal ala vajudoval nyilatkozatot, akkor medalt erdemelsz, mint a magyar nogyogyasz kamara egyetlen ilyen tagja. Kép Surgossegi csaszarnal nem kernek nyilatkozatot?

Amugy szerintem a jogalkotok nagy resze ferfi. Meg a jogalkotasban segitseget nyujto szakerto orvosok is ferfiak. Fogalmuk sem lehet, megha 1000 szulest lattak is, milyen az igazan. Kép (Gyuri meg ne bantodj, en sem tudom elkepzelmi, milyen lehet egy pl. herebiopszia Kép(( )

Amugy meg a depi es a kulonbozo foku beszamithatosag figyelembe vetele a neonaticidiot elkovetok eseten egy kegyes hazugsag. Igy probaljak valahogy a nyomorultat menteni valoszinuleg. Amire altalaban nagy szuksege is van Kép((

Nem konnyu dolgok ezek.

Es hogy a topic cimeben szereplo kerdessel is kapcsolatos legyek, most az EU csatlakozas kuszoben, milyen valtozasok varhatoak egy magyar korhazban? Mennyire lesznek figyelembe veve a WHO ajanlasai, pl ami a szulesek szuleszno altal torteno kisereset illeti? Van mar EU-konform szulesznokepzes? Gyuri te meg tanitasz? Vagy az maradt a Szabolcs utcaban?
idike
 


Kedves Mindenki!

Most visszaemlekezve a szulesemre nekem is az orrom ala nyomtak a papirt, hogy na most tessek itt alairni, hogy igenigen en is csaszart akarok.Indikacio:befolyasolhatatlan fajasgyengeseg, meconiumos magzatviz, szivhangeses, toxemia,teraranytalansag. En meg is mondtam a dokinak, aki jott a papirral, hogy gondolja, hogy en ezt most erteni fogom, es megertesem tudataban irom ala?Persze alairtam, persze gozom sem volt rola, hogy mit irtam ala.Hmmm.Szoval legalabb annak tudataban voltam, hogy most nem vagyok esznelKépKépKépKép

ani
ani
 


Én úgy emlékszem, hogy amikor az adataimat felvették akkor dugták az orrom alá a papírt, hogy ha a helyzet úgy kívánja beleegyezem a császárba. Mindezt 3 perces fájásoknál.
vacskamati
Vacskamati
 


Sziasztok!

Én nem akartam a szülésemrõl írni, mert rövid volt és alig emlékszem valamire, de - épp az "észnél lenni" téma kapcsán - az a kevés ide illik.
Egyrész amire én emlékszem, az maga az a bizonyos "beszûkölt tudatállapot". (Nem kaptam se fájásgyorsítót, se semmiféle fájdalomcsillapítót.)Egyszerûen fel nem foghatom, hogy egyesek hogyan emlékeznek olyasmire, hogy hányszor nyomtak, meg hogy a férjük mit csinált közben. Azóta csak nevetgélek a halk zenét meg szûrt fényt követelõk táborán. Tõlem akár trombitálhattak volna, nekem olyan mindegy volt.

Viszont:
Anyámnak nem mondtam, hogy szülni megyünk, mert különösen aggódós és beijedõs fajta. Persze neki megígértem, de magamban már rég eltökéltem, hogy csak akkor szólok, ha a baba megszületett. Na, erre telefonál a kétperces fájások kellõs közepén! Bármilyen fura, tökéletesen ura voltam a helyzetnek Kép. Párom tartotta elém az órát, én pedig tudva hogy kb. 40 másodpercem van a következõ kishalálig, édesen csevegtem arról, hogy "épp kint ülünk a CTG elõtt, és még nem történt semmi", majd a határidõ közeledtével "hopp, hívnak, be kell mennünk, szia", utána pedig telefon eldob, és kapaszkodás férjbe... Kép

A gátseb varrása után pedig megintcsak voltam annyira észnél, hogy a férjem én kapacitáltam, hogy most épp alkalmas, adja már át a lóvét a dokinak meg a szülésznõnek.

Szóval nemtom, jól kitalálta ezt a természet....

Méri
 
 


Méri!

Kép

Snoopy
snoopy
 


ildi!
Sürgõsségi császárnál:
1. Nem kell beleegyzést kérni, mert életveszély elhárításáról van szó - azért sürgõsség. Szóbn, tanuk elõtt kell tájékoztatni.
2. Aki a vajudáskor papírt irat alá: minden aláírás érvénytelen, ha az aláíró nem jogképes.
3. Azaz csak tervezett mûtétnél kell "papírt" aláiratni.

Oktatok ma is szülésznõket, de nehéz dolog EU konform módon, mert a tananyag ezt nem követeli meg, ergo ha én annyit követelek, a tanulók joggal háborognak. Azért próbálom, de háborognak is. Viszont én csak elméletet oktatok, a gyakorlat a különféle kórházakban van ...

Méri!
Amit irsz, igazolja a beszükült tudatállapotot, ami nem azonos sem a depivel, sem azzal, hogy nincs tudatánál. Dehogynem! Csak egy problémára koncentrál: beszükül! Ennek feltehetõ "biologiai célja", hogy a vajudó csak az utód világra hozására koncentráljon (ld. õsember)
Az egy érdekesség, hogy utána mire emlékszel. Ismert tapasztalat, hogy a szülés emlékképei igencsak elhalványodnak, az anya nem emlékszik (késõbb!) a fájdalomra, mint negatív élményre, akkor sem, ha akkor átkozódott is akár! Ennek is van biologiai haszna: a következõ szüléstõl nem tart vissza a félelem! Persze a civilizáció ezt már elrontotta, mert a mediumok (könyv is, pl. Biblia) a fájdalomérzést hangsúlyozzák.
Egyébként a biologusok szerint a rossz memoria oka: az oxytocin és a fájdalom felidézte endorfinok...
dr.Csákány
 


"Persze a civilizáció ezt már elrontotta, mert a mediumok (könyv is, pl. Biblia) a fájdalomérzést hangsúlyozzák."

Végre valaki észrevette! Igen, állandóan minden a nõrõl szól, mindenki arról beszél, hogy pl. milyen szülni. "Te hogy élted meg?" - tipikus tévésóbeli kérdés. Lassan ott tartunk, hogy a gyerek elsõ születésnapján az anyuka a saját fájdalom vagy egyéb élményeire emlékszik, nem arra, ahogy pl a kis meghatóan kiszolgáltatott újszülött ott pihegett a karjában. És persze - mivel állandóan a nõ (nem az anya, hanem a nõ, az ego) a téma - a fiatal lányok rettegnek a szüléstõl, van aki a terhességtõl és a szüléstõl való félelmében nem akar gyereket vállalni. Az elsõ szülésem elõtt én is rettegtem (engem könnyû bepánikolni), méghozzá már-már abnormálisan. A második szülés elõtt - mivel már vannak saját tapasztalataim, így nem kell a közbeszédre hagyatkoznom - már nem fogok úgy félni.
Szóval ennyit a médiáról.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Csak súrolnám a témát: röhejes, hogy a filmek zömében a szülõ nõk mind ordítanak tolás közben (és szakad róluk a víz).
Nem mondom, biztos vannak iszonyúan kimerítõ szülések, de azért ez az ordítva-nyomás belõlem mindig kacajt vált ki.
mikoo
 
 


Koszonom a surgossegi csaszarrol a felvilagositast, igy megis logikusabb Kép

A haborgo szuleszno tanulokat el tudom kepzelni Kép. Meg emlekszem a sajat tanuloeveimre. Sikk volt nem tanulni, lecket nem irni es meg nem tudni is. Ez a foiskolara merseklodott, de meg oda sem azert jartak a legtobben hogy minel tobbet megtanuljanak. Kép Talan mert ingyen van az oktatas?

Mikoo, teljesen igazad van, a filmbeli szuleseknel felall a hatamon a szor. Kb mint a prnofilmek az igazi szexhez, ugy viszonyulnak ezek a szuleshez. Kép Biztosan nem latott meg szulest aki ilyen filmet csinal...
idike
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: