Új privát üzeneted érkezett!

SZiasztok!
Azért indítanám ezt a topicot, mert Manó 3,5 hónapos. Még nem kapott cumit (pontosabban a nagybátyja jóvotlából kapott, de nem használjuk.) Nekem nem nagyon maga a cumi, de már a kórházban a szomszéd ágyon levõ második gyerekes anyuka felajánlotta, hogy neki kettõ van, az egyiket szívesen ideadja. Gondolom, mert már zavarta, hogy az alig egy napos fiam bõgését hallja... Naszóval, eddig még nem igényelte a fiatalember, de beindult a fogzás-mizéria, és nem tudom, mi legyen. A pici ujját rágná néha, de nem ám középen nõl a foga!
Tapasztalatokat, véleményeket várok! Köszi.
Adrien
 
 


Bocsi, nem nagyon szimpi a cumi - ez kimaradt.
 
 


Kedves Sadrien! Nekem egyik gyereknél sem kellett a cumi (három gyerekem van), és az ujjukat sem szopták. Idõlegesen rágókáztak, de tulajdonképpen az ujjszopás is kimaradt. Ellenben hosszú ideig szopiztak, 18 hó, 24 hó és a kicsi még szopizik, õ most 16 hónapos. Azt gondolom ez nagyban hozzájárult ahhoz hogy nem igényelték a pótszert, a cumit, mert sokszor raktam mindet mellre, a kisfiam még mindig napközben is szopizik amikor csak akar, este és éjjel is. Utóbbi nagyon fárasztó, de még mindig jobb mintha cumival aludna és azért ébredne fel mert kiesett a cumi a szájából. Nem tudom ez segítség volt-e, de nálunk ez a tapasztalat. Szerintem ha nem akarja, akkor ne is erõltesd,hátha megússzátok ti is az ujjszopást is.

Norcsi
norcsi
Lenti
 
 

 
 

Nalunk cumi nem volt, ujjszopas igen. Az elobbit mi sem tudtuk volna meg eroltetni sem, az utobbira maga jott ra. Az meg ma is van este, elalvas elott, de nagyon keves, napi max fel ora mar csak. A cumi nekem sem tetszik, de ha a gyereket csak az nyugtatja meg, akkor inkabb cumi mint egy visito csecsemo Kép Persze amikor mar nem csecsemo akkor tudni kell nem betomni vele a gyerek szajat Kép
idike
 


Szia sadrien!
Nálunk sem volt és most sincs cumi. Se cumis üveg se "játszó cumi" Egyébként szóról szóra ugyanazt írhatnám mint norcsi. Volt/van sok cicizés. Kép
Most hogy jön a foga a kicsinek rágja az ujját, kezét. Nem szopja, rágja. Az én kezemet is rágja. Kép
Persze sokszor találkoztam én is jóakaratú emberekkel akik szörnyûlködtek, hogy miért nincs cumija szegénykének
pedig az nem egy drága dolog... :P

Üdv.
Malacka
 
 


Nálunk igény szerinti cicizés volt/van (9 hó), és ujjszopás is van 3 hónapos kora óta. Nem a cicit pótolja, mert azt eltolja, ha nem kell neki, aztán bekapja az ujját (leginkább, ha fáradt vagy álmos). Szóval nem kell általánosítani.
Ami a cumit illeti, nálunk nagy veszekedés volt belõle, mert baba hasfájós volt, és Apa nem nagyon bírta idegekkel. Én meg kötöttem az ebet a karóhoz, hogy sosem fogom neki megbocsátani, ha cumizavar miatt lesz tápszeres a lány. (A kórházban kapásból kidobtam az ajándékcsomagban lapulót.) Mert olyan is van, hogy a játszócumi megzavarja a szopizást, Adrien, vigyázat, ezt nem írták az elõttem szólók!!!
Laura
 


Látjátok, Laránál van egy elejtett mondat: hasfájós, tehát adjunk neki cumit. Ez a cumi szerepe, elfedni a valódi okot, nem kell megkeresni a valódi megoldást. Mert ha kap cumit, kevésbé fog fájni a hasa?! Laura, ügyi vagy, hogy kitartottálKép S szerintem a cumizás nagyon gátolja a gyerkõcöt a világ felfedezésében: hogy fog így annyi mindent megkóstolni, amit nem kéne? Beszélgetni?
Névtelen
 


Sziasztok!

Az én nagyobbik fiamnak nem volt cumija, nem igényelte, de én nagyon cumi ellenes is voltam. Mikor már megtalálta a kezét, az ujját szopizta, egésszen addog, amig el nem kezdett probálkozni a felállással (soha nem mászott), akkor egyszerüen elhagyta. Õ egyébként 4 hónapos korától tápszeres volt. A kicsi most 7,5 hónapos. Igény szerint szopizik, általában naponta 6*. Már a korházban adtak neki cumit az intenziven (sárga volt), bár én nem örültem neki. Aztán itthon is lett cumija, különben egész nap üvöltött, pedig nem volt éhes. Érdekes, hogy 5,5 hónaposan egyszerüen nem kellett neki többet, viszont elkezdte szopni az ujját. Szinte egész nap a szájában volt, csinálhattam bármit. A cumit többet nem is probáltam, örültem, hogy elhagyta. Most, hogy végre egyedül is elücsörög, és így tud játszani, már nem szopizza az ujját, csak ha fáradt, vagy unatkozik.
Foga még nincs, viszont rág ezerrel.

Djeszter
 


Ja, most jut eszembe: az egyetlen dolog, ami kicsit megingatott, az a ferde fogakkal való fenyegetés volt. De van egy topik (nemtomhol), ahol számosan azt írják, hogy nem függ az ujjszopástól!

Laura
Laura
 


Sziasztok!

Az én tapasztalatom az ha kell a gyereknek a cumi akkor add oda neki ha nem kell neki akkor ne add neki. Az elsõ gyerekem amikor megszületett persze vettem neki cumit mert ugye minden gyerek cumizik, és használtuk is az elején pedig én is igény szerint szoptattam de úgy négy öt hónapos korában észrevettem, hogy egy pár napja elfelejtettem odaadni neki a cumit, és a lányom nem is hiányolta, hát akkor gondoltam ennyi volt a cumiból és többet nem adtam neki.
A fiam amikor megszületet elhatároztam, hogy nem adok cumit a szályába és nem is vettem neki, de annyit cicizett hogy kérte az orvos hogy ne adjak neki mindig cicit mert már zöldet kakilt a sok kajától, de a fiam mindig csak sírt és meg nem akartam mindig cicire tenni mert néha akkora volt a pocakja, hogy azt hittem kipukkad neki, így hát lementem és vettem egy cumit amit el is fogadott és így nem ette tele magát, mert elvolt a cumival is. De nagyon izgultam mert nem akartam azt, amit gondolom ti is láttok néha hogy ott ül a nagy gyerek a babakocsiba és lóg a cumi a szájából ki, vagy azzal együtt beszél vagy a legrosszabb hogy úgy mennek oviba. Szóval ezektõl a dolgoktól féltem, így megpróbáltam hogy ne legyen annyira függõ és az utcára sose vittünk cumit, egy ideig rossz volt de aztán megszokta és elaludt anélkül is, hozzá kell tennem hogy nagyon sokat cumizott a fiam, szinte mindig lógott a szájából. De amikor kinöttek a fogai elharapta a cumit és én nem találtam meg a többit, szegény kérte de mutattam neki hogy ez már nem jó , õ meg nézte és mintha montda volna hogy oké akkor nincs cumi (kb. 1 éves volt) és azóta nem cumizik.
Összegzésnek csak annyit nem gond ha cumizik de próbáljátok meg azt hogy ne legyen vele mindig, ne legyen függõ teljesen tõle és így talán könnyebb tõle elvenni.
Remélem valakinek segít majd az én tapasztalatom.
Anett
Anett
 


Sziasztok!

En nagyon cumi ellenes voltam, aztan mikor a fiamat vartam, voltam a szülök iskolajaban.Ott azt ajanlottak, hogy inkabb cumi, mint ujjszopas.Mert, hogy akkor arrol könnyebb leszoktatni, mita z ujjarol, ami mindig keznel van.
Aztn mondtam, OK,ez jol hangzik.
DE azert azt is, hogy ha elfogadja es szükseg van ra akkor legyen, de nem mindenkeppen.
Felajanlottam a fiamnak, neha kerte.De eleve szigoruan csak elalvashoz es autozashoz.Tehat jatek közben, vagy azzal szaldgalni - olyat semmi keppen sem akartam.Be is jött, igy hasznalta a cumit többe-kevesbe.(Inkabb kevesbe)Aztan 8 honaposan egyszer csak kiköpte es nem kellett neki egyaltalan.Ujjszopas egyaltalan nem volt.Ö 3,5 eves majdnem.
A lanyomnak is felajanlottam, talan ha ketszer hajlando volt rajta par percig cumizni, aztan kiköpte.Es azota nincs.Most 7,5 honapos. Ö idönkent ragja az ujjat, de nem szopja.
Mindket gyerekemet igeny szerint szoptatom(tam) es sok idöt cumikent is eltöltöttem, vagy meg mindig, ha a lanyomnak szüksege van ra.
Tehat en ugy gondoltam, ha kell neki es elfogadja legyen, felajanlottam, de nem kelett.
ES ha valakinek a gyereke cumicik, akkor sem kell ugy szoktatni, hogy azzal rohangaljon eleg akkor, ha nyügös vagy ha el akar aludni.Ez ugyanugy nveles kerdese, mint az is, hogy eves közben az asztalnal kell ülni es nem össze-vissza rohangalni.

Hat ennyi.Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
 
 


Sziasztok!
Manónál a cumi-cici kavarás nem aktuális talán. Mostmár. Két hónapja kap plusz tejet mástól, - hó végéig, - és azt bizony cumisüvegbõl. (eleinte nem ment...) Viszont ugyanúgy szopizik tovább, sõt mostmár kicsit több tejcsi van, mint korábban, de NEM ELÉG =((( Viszont ismeri és kéri a cumisüveget is és engem is. Gyakran van rajtam, mivel még mindig bízok a csodában, hogy még mindig lehet több tejem, és ez az egyik nagy érvem a cumi ellen. De most, hogy elkezdett fogzani, néha olyan hevesen rágja-szopja a kezét! (Néha ellenõrzöm az ujjammal, és elõfordul, hogy harap párat, aztán mintha elbizonytalanodna, hogy rágjon, v. szopjon; pedig akkor már nem éhes.) Az apja már többször arra lett figyelmes, amikor "séráltatta", hogy Manó úgy ráharapott az ujjára, hogy az reccsent! A cumit (MAM, félhold van rajta), amit kaptunk, egyszer kipróbáltuk, elvolt vele végülis, de nem ragaszkodott hozzá, ráadásul az a mûanyag a cumirész körül kicsit nyomta az orrát. Szóval én még mindig nem vagyok híve a cuminak, és ebben egyelõre nagy a családi egyetértés. De nekünk Õ az elsõ, nincs körülöttünk babás pár, a védõnõt meg inkább hagyjuk. Szóval a Ti tapasztalataitokból szeretnék okosodni. Az eddigi hozzászólásokat pedig nagyon köszönöm!!! Ja, rágókát (többfélét) próbáltunk, de ált. nem fér be a szájába, v. nem oda, ahova kéne, és hamar elejti. Én meg csak nem foghatom neki a végtelenségig.
Adrien
Malacka! Na ja. Az "jóakaratú" beleszólók persze mindig megtalálnak.
 
 


En a lanyomnal kiprobaltam a cumit olyan 3 honapos kora korul bar ellene voltam eleinte de aztan a faradsag gyozott. Igazsag szerint nem nagyon kellett neki egy ket perc utan ivesen kopte ki, mert rajott, hogy nem jon belole semmi. Amikor a fogai kezdtek jonni, nana hogy az ujjamat ragta hevesen. Kesobb a cumi jott be mint "ragoka" mert azt meg tudta fogni es nem a cumi reszet de a muanyag reszet ragta. Aztan a cumi tortenet le is csengett ezzel pedig neha komolyan azt szerettem volna, hogy par percig el legyen vele. Amig nem jottek ki a fogai a legjobb ragka nalunk a meretre vagott sargarepa volt. Jol alakithato, hideg, stb. csak arra kell vigyazni ne fekve, hanem inkabb felulo helyzetben ragcsalja, hogy ledugja a torkaba.
norcsa
Himesháza
 
 


Én azt láttam az ismerõseimnél hogy az anyatejes babák nem cumiznak. Kiköpik.

Mi tápszeresek voltunk nálunk vol tcumi, nem sokáig,mert szépen leszoktattam õket. Éjszaka csak addig kellett amíg el nem aludtak aztán kb. 1 éves kora körül már akkor sem.

Sokat segített, hogy hozzászokott a cumijához, amit a végére szinte teljesen elrágott. Mivel nem akartam hogy lenyelje a darabot, kapott új cumit. Ami repült is ki a szájából úgy kiköpte.
De más nem volt. jgy hüppögve elaludt és 2-3 nap múlva elfogadta hogy nincs a régi cumi új meg nem kell.

LÁgi
LÁgi
 


Sziasztok!

Szerintem a fogzásért nem érdemes rászokni a cumira. Akkor inkább rágókát neki.

Én nagyon cumiellenes voltam, ami 93-ban még nem volt túl gyakori. Viszont nagyfiam hakapeszi volt már akkor is, amit viszont a pocija nem bírt. Egyszerûen nem lehetett igény szerint szoptatni, mert minden visszajött belõle. Két hétig a kisujjunk lakott a szájában, aztán beadtam a derekam. két éves koráig volt cumis, akkor a kistesói érkezése mellett egyik napról a másikra szûnt meg (elharapta). Szopiban gondot úgy technikailag nem jelentett, viszont hibáztam, mert éjjelre is cumis volt, és amikor vissza kellett volna állni az éjjeli evésre (2 hetesen elhagyta, de 3 hó körül újra ébredezni kezdett), akkor a kényelmes cumit választottam, ami így utólag hiba volt, akkor már bírt volna több tejet a pocakja. (7-8 hónaposan 4 dl fõzeléket tudott egyszerre megenni, ekkora volt a pocak ûrtartalma, akkor már bírta is). Ja, az ujját sose találta meg...
Ikreknél lányom az elõs napokon meg-meg találta az ujját, cumit nem fogadott el, de végül az ujjára se szokott rá.
Kisebb fiam cumis lett, de 5 hó körül elvettem tõle, amikor úgy éreztem, kezd a szopi kárára lenni a dolog.

Summa summárum: véleményem szerint vannak babák, akiknek óriási szopásigénye van, és ha ez párosul a sok tejcsivel (mama részrõl) az túlterhelheti a pocakjukat. Az ilyen babáknál átmeneti megoldás lehet a cumi. De náluk is érdemes vigyázni, hogy csak minimálisat, és hogy ne menjen a szopi kárára.
Ha pocakkal gyõzi a baba, akkor viszont inkább a cicin kell kielégíteni a szopásigényüket.

Fogzás miatt viszont nem cumit adnék.

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Nálunk is ez volt a helyzet, mint Ildiéknél. Martinnak nagyon nagy volt a szopásigénye, és elõször mi is a kisujj technikához fordultunk, majd vettünk egy cumit. Viszont õ kizárólag addig igényelte, amíg elaludt (ha nem aludt el cicin), utána kiköpte, alvás közben nem kellett neki. Olyan is volt, hogy gonosz módon én csempésztem ki a szájából, hogy ne szokjon rá nagyon.Kép Napközben, ha játszott, sosem volt a szájában! Aztán ahogy nõtt egyre kevésbé kellett az alváshoz is, és 6 hónapos korában végleg eltettem. Azóta se cumi, se ujjszopás nincs. Nálunk abszolút nem befolyásolta a szopit, de sokat mondok, ha naponta kb. 1-2 órát összesen a szájában volt. Viszont akkor nagyon kellett. Úgyhogy örülök neki, hogy ennyire feladtam a cumiellenességemet. De tényleg csak addig legyen cumi, amíg muszáj!

Lina
 
 


Kedves Lányok!
Az én idõmben 2 vélemény volt. Pikler Emmi könyvében: ne adjunk cumit a gyereknek, a keze mindíg kéznél van, a cumit meg mosoogatbni kell, mi van ha kiesik a cumi a kiságyból/kocsiból. Hadd szopja a kezét. - Aztán láttam olyan gyermekeket, akik még az iskolában is szopták az ujjukat, és bizony csúnya csempe fogaik voltak! És rémes arra gondolni, hogy amikor elkezd mászni a gyerek, a koszos földön, utána ha valami bánat éri, leül és bekapja a maszatos ujját. Lehet, hogy kell az immunitásához, de én azért inkább nem akartam, hogy így legyen!
A másik vélemény Spock, az amerikai gyermekgyógyász véleménye (Csecsemõgondozás-gyermeknevelés): ne engedjük, hogy az ujját szopja, mert azt nem tudjuk elvenni tõle. A cumiról gyorsan le tudjuk szoktatni, amikor ott az ideje. Valamit pedig általában szopik a gyermek. A jó kialakítású cumi nem árt a fog fejlõdésnek, az ujja viszont még a szájpadlás deformitását is okozza.
2 homlokegyenest ellenkezõ vélemény - valamelyiket el kell fogadni. Én Spock-ét fogadtam el. Korábban tapasztaltam, hogy a testvérem kislánya 3 éves korában is szopja az ujját(akkor velünk lakott, késõbb már nem, így azt nem tudom, meddig tette). Hiába akartuk leszoktatni, paprikával bekenve az ujját, még akkor is szopta.
Az én lányom azonnal elfogadta a cumit, sose kapta be az ujját. Csak elalváshoz adtam a szájába,(meg amikor nagyon sírt), és amikor elaludt, ki is vettem a szájából és nem hiányolta. (Igaz, az én idõmben a szoptatás szigorúan 3 illetve 4 óránként történt.) Amikor 1 éves lett, egyszer beejtette az ágy mögé. Nem vettem ki. 2 napig sírdogált utána elalváskor, harmadik nap már nem hiányolta.
A fiam születése után hamarosan megtalálta az ujját. Neki se szerettem volna csempe fogakat és betegséget. Mondhatni, erõszakkal szoktattam rá a cumira az ujja helyett. Úgy egy hétig kiköpte és vissza az ujját a szájába. Aztán elfogadta a cumit. Õ 2 éves koráig szopta, akkor vettem l tõle, neki 3-4 napig hiányzott, de akkor már nem kereste meg helyette az ujját.
Nem értem a cumi ellenességet! Szerintem ez így helyes, ahogy az amerikai nagy tudású és tapasztalatú gyermekgyógyász leírta.
Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Az, hogy ad cumit a gyereknek v. sem mindenki döntse el maga. Hallgassa meg a véleményeket azután alakítsa ki a sajátját.
Amikor a csemetém megszületett mi is kaptunk 2 db játszócumit. Feltettem a polcra, azzal: én nem szeretném, de ha úgy érzem szükség lesz rá akkor legyen mihez nyúlni. Nem kellet.
Nekem nem is a cumival van gondom, hanem azzal ahogyan használják. Azt látom (az utcán, parkba, rendelõben, stb.), hogy a cumi ott lóg a gyerek ruháján, és ha kiesik a szájából, vagy megnyikkan anyuka azonnal a szájába tömi. Nem keresi az okot mi baja a gyereknek, hanem azonnal ezzel a pótszerrel él és csak akkor hajlandó a gyerek problémájával foglalkozni amikor az sokatszorra kiköpte a cumit és már tényleg sír. Azt még egyetlen egyszer sem láttam, hogy az anyuka a gyerek ujját rakta volna a gyerek szájába. Kép
Nem akarok senkit megbántani, biztosan van rengeteg anyuka akik a cumit csak akkor veszi elõ amikor tényleg szükséges de ez ugye én nem látom.
Erazmusz! Azt hiszem az a gyerek aki 6-7 évesen nyilvánosan szopja az ujját, egy nagyonszorongó gyerek (esetleg a családban van a felszín alatt valami probléma)
A cumiról való leszoktatásra is tudok ellenpéldát mondani (bár ez se jellemzõ). A szomszéd kisfiúk (ikrek) miután elvitte a cica a cumijukat úgy vigasztalódtak, hogy átölelték magukat és elõre hátra hintázta.
Megyek, felébredt a gyerekem.
Üdv.
Vacskamati
Vacskamati
 


Kedves Erazmusz!

A te babáid milyen idõs korában kaptak elõször cumit? És mennyi ideik szoptak csak anyatejet? Nem kekeckedés! tényleg kíváncsi vagyok! Kép
Azóta, amióta igény szerinti szoptatás van, azóta merült fel a cumizavar kérdése is. Tudom, hogy a kérdezõt jelen esetben nem érinti, de nálunk ez volt az elutasítás fõ oka, és most is úgy gondolom, jól csináltam.
A nem szoptató anyukák körülöttem folyvást arra panaszkodnak, nogy "nincs tejci", én egy ilyen alkat vagyok, a csecsemõ szájában meg ott lóg a cumi. Ez TAPASZTALAT. Ha szóváteszem a dolgot, kerek-perec közlik, hogy NEM a cumi az oka. Honnan tudják? Tán neonbetûkkel világít a gyerek homlokán?
Egyébként szerintem nemcsak a gyerek keze lesz koszos, de a cumi is állandóan leesik, és úgy látom az anyukák többsége (már) nem fárad a lemosásával.
Errõl van egy vicc: "Ti hogy tisztítottátok a cumit?
Az elsõ gyereknél még felvettem, fertõtlenítettem. A másodiknál felvettenm, lemostam sima vízzel. A harmadiknál felvettem, a negyediknél szóltam a kutyának, hogy hozza vissza."
Laura
 


Bocsi, az kimaradt, hogy nem ismerõs ismerõsétõl hallottam: az én anyukám iskoláskoráig szopta az ujját (náléuk is paprika volt a leszoktatóKép), és gyönyörûek a fogai, még most is, pedig 60 éves Kép. Szóval ez inkább genetika.
Laura
 


Sziasztok!
Elõrebocsájtom, Vacskamatinak igaza van, mindenki döntse el maga, ad-e cumit a gyereknek, de én is leírnám a véleményem, hiszen az van itt alul, hogy "szólj hozzá!" KépKépKép

Nekem 3 lányom van, mindhárom cumizott (Dóri 10 hónaposan még most is).
Semmi gond nem volt egyiknél sem a leszokásról. A nagyobbik odaadta a nagyapjának, mondván nem kell neki. Este kérte, de elmagyaráztuk, hogy nincs cumi, odaadta papónak.
A középsõ lányomtól elvettük, amikor egy hétvégére elmentünk az öcsémékhez, hogy sajnos otthon maradt. Elfogadta.
Tudom, tudom nem minden gyerek válik meg tõle ilyen hamar, de még mindig könnyebb ezt elvenni mint az ujját. Valahogy engem taszítanak azok a bizonyos paprikás leszoktató módszerek.
A lányomnak van olyan osztálytársa, aki boldog kiegyensúlyozott családban él, de még a nagycsoportban is szopta az ujját a takaró alatt, ahol nem látta senki. A szájpadlásán rendesen egy bemélyedés van.
Hát akkor inkább a cumi.
Mellesleg azért a cumizásnak is kell szabni egy határt szerintem. Nekem Dóri csak alváskor cumizik. Semmi gondot nem okozott a szopizásnál sem, hogy cumija van, mert a mai napig, napi négyszer szopizik 10 hónaposan. Szépen szopizik, a cicim is csak a kórházban volt sebes, amíg meg nem jött a tejem, mert szegény éhenkórászom véresre szívta, hogy jöjjön belõle végre valami. Kép
Mi nem is visszük magunkkal sehová a cumit. Pont azért amit írtatok. Undorodom amikor egy anyuka a leesett cumit bakapja és már adja is a gyereknek. Akkor már inkább ordítson. Na meg ez az elhallgattatás, hogy tudjon a mami beszélgetni...
Hát ez a halálom. A mama rázza a babakocsit, fél percenként visszaadja a cumit.

Kata

KépKép


KépKép
 
 


Kedves Erazmusz!

Miért is a cumiellenesség? Elsõsorban azért, mert szopó babáknál cumizavarhoz vezethet. A rugalmas, puha anyamellet egészen más technikával szopizzák a babák, mint a kemény, mesterséges cumit. A mellet úgy kell bekapni, hogy nem csak a bimbót szopogatják, hanem az areola (bimbóudvar) nagyobb részét is beveszik a szájukba. Alatta helyezkednek el a tejöblök, amelyek a tejet "tárolják". A bimbóban nincs tej, a tejmirigyekben termelõdött tej a tejcsatornákon keresztül jut el a tejöblökbe, ahonnan a baba szívó, préselõ mozdulatokkal nyeri azt ki. Ahhoz, hogy ez a szopás hatékony legyen, a baba nagyra tátja a száját, jó mélyen veszi be a bimbót és az areola nagyobb részét, vácuum keletkezik, a bimbó ellapul, hozzápréselõdik a szájpadhoz. Ezzel a technikával olyan hatékonyan szopik a kisbaba, hogy a megfelelõ ingerek eljutnak az agyalapi mirigyhez, ennek hatására prolaktin termelõdik, amely a tejképzõdést beindítja.

A mesterséges cumit nem tudja a csecsemõ ezzel a technikával szopni. Pl. a cumisüvegbõl folyamatosan jön a tej, tehát a baba, ha nem akar fuldokolni, befogja a nyelvével a lukat, amíg levegõt vesz, újra szív, befogja, stb. Közben a fogínyével tartja a cumit. Az a baba, amelyik az anyamellet ezzel a technikával próbálja szopni, nem ér el eredményt. A bimbóvédõre és a játszócumira is igaz, hogy nem tudja a baba ugyanúgy szopni, mint a puha, rugalmas anyamellet. A kicsi nem jut elég tejhez, nem jut elég inger a prolaktin termelõdéséhez, apadni fog a tej. A kisbaba súlygyarapodása is lassul, megállhat, hiszen nem jut hozzá megfelelõ mennyiségben a tápláló hátsótejhez, ami a hatékony szopás eredményeként ürül. A cumihasználat általában korai elválasztódáshoz vezet. Ráadásul sok kisbabát már az elsõ cumihasználat annyira megzavar, hogy többé nem, vagy csak nagyon nehezen fogadja el az anyamellet.

Természetesen akadnak kivételek. Vannak olyan babák, akiket egyáltalán nem zavar meg a cumi, és olyanok is, akiknél hetek, akár hónapok múlva jelentkezik elõször a probléma. De nem létezik olyan "jó kialakítású" cumi, amely ne zavarhatná meg a szopáskészséget

A cumizavar szempontjából az ujjszopás sokkal jobb, az ujjukat ugyanis ugyanazzal a technikával szopják a babák, mint a mellet. A gyermek fejlõdése szempontjából nagyon fontos, hogy a komfortszopási igényét mindaddig kielégíthesse, amíg erre szüksége van. A legtöbb gyermek valamikor 1,5-4 éves kora között elválasztja magát. Magad is megfigyelted már, hogy sokan még iskoláskorukban is bekapják az ujjukat. Õk azok a gyerekek, akik nem szoptak elég ideig, vagy ha cumiztak, idõ elõtt elvették tõlük a cumit. Ez legalább olyan drasztikus, mint amikor paprikával kenik be az ujját.

Iboly
 
 


Engem közel 1 éves koromig szoptatott az anyám, pedig 30 évvel ezelõtt ez azért nem volt mindennapos, mégis 10(!) éves koromig szoptam az ujjamat, igaz, hogy csak alváskor. A fogaim teljesen szabályosak, a tejfogaim is azok voltak, úgyhogy ennyit a pótcselekvésrõl és a fogszabályozásról.
Névtelen
 


Sziasztok!

Nekem hatarozott elveim voltak, mikor a lanyom megszuletett: cumit soha. Aztan ugy 2-3 hetesen, egy atbogott nap vegen, mikor a ferjem hazajott, elso dolgom volt lemenni es cumit venni. Alig birtam kivarni a fertotlenitest, aztan nagy remenyekkel odaadtam a lanyomnak. Hat fogalma nem volt, hogy mit csinaljon vele, kikopte azonnal. Parszor meg probalkoztam, mas napokon is, de nem jott be. Azota remek jatek, egy a sok kozul, gurul zorog, a pereme kivaloan raghato fogzaskorKép
Szerintem sok fugg attol is, hogy mikor kap eloszor cumit. Valoszinuleg, ha az elso napokban mar azt kap, hozzaszokik.
A masik, hogy Rekam 8 honaposan elvalasztotta magat /pedig volt tejem/, s kenytelenek voltunk az addig sose hasznalt cumisuveghez folyamodni. Hat, komolyan mondom, szopizni konnyebb volt megtanulniKép En is benaztam, a gyerek is kuzdott vele, nem ehhez volt szokva.

-Afonya
 
 


sziasztok
Már kismamként úgy gondoltam, nem adok cumit, s ehhez tartottam is magam (tegnap estig Kép. Végigszenvedtük a hasfájást, s néha bizony odaadtam volna, ha lett volna mit. Most meg nem alszunk (több okból sem szerintem), ezért már ott tartottam, hogy vettem éjszakai cumit. De ugyanúgy jártam, mint Áfonya, azaz nem fogadta el, amit nem is bánok. Az ujját viszont nagyon szopizza, ezért most beültettétek a bogarat a fülembe, most mit csináljak? Pedig nem unatkozik, de elalváshoz mindog szopizik, vagy ha álmos, vmi baja van (úgy értem, hogy felveszem az ölembe, és úgy is) és az autóban is, ha épp nem tart vmi mást. Csak reménykedjek, hogy szép fogsora lesz, vagy mégis próbáljam meg a cumit nappalra is? Kb. három hete eszik mást szopin kívül is, igény szerint szopik (majdnem 7 hónapos).
bringa
 
 


Sziasztok!

Az én kislányom sajnos nem szopizott sokáig, már 5 hetesen tápszert kapott, 2-3 hét poharas, kanalas küzdés után rátértünk a cumisüvegre.
Cumija sosem volt, de 3 hónaposan megtalálta az ujját és attól fogva az ujját szopva aludt el mindig, illetve minden evés végén, amikor elég volt már neki, bekapta az ujját pár másodpercre.
Aztán 10 hónaposan kinõtt a két elsõ felsõ foga, majd 11 hónaposan a két alsó és miután többször ráharapott az ujjára, 1 éves korára magától leszokott az ujjszopásról.
Cumit egyszer próbáltam a szájába adni, akkoris csak azért, hogy mit szól hozzá, de úgy kiköpte, hogy csakúgy repült a cumi.
Egyik ismerõsömnek a kisfia két hónappal idõsebb a lányomnál, Õ cumizik, az én lányom csak nézi és ha a kissrác elhagyja a cumiját, akkor utánaviszi és a szájába adja, soha nem próbálta bevenni a saját szájába.

Lehet, hogy szerencsés vagyok, hogy igy alakult, de az a véleményem, hogy nem túl szerencsés cumival elvonni a gyerek figyelmét a gondjairól, inkább megoldást kell találni.
Annak ellenére, hogy lányom van, nagyon hasfájós volt 3 hónapos koráig. Én ezen nem cumival segitettem, hanem azzal, hogy miután minden nap kb. ugyanabban az idõben kezdte a sirást, lábfelhúzást, szenvedést, megpróbáltam már elõtte elkezdeni masszirozni a hasát, beszéltem hozzá, simogattam. Ez többnyire segitett és az esti elalváskor már nyoma sem volt a hasfájásnak, ébren raktam és rakom be az ágyába a mai napig is és mindig magától sirás nélkül elaludt, illetve elalszik. Most 17 hónapos.

Kb. 9 nap múlva megszületik a kisfiam, akinek ugyancsak nem szeretnék cumit adni. Most úgy gondolom, nem lesz rá szükség, de ne vessetek meg érte, ha pár hónap múlva azt irom, hogy a lányom nyugalma érdekében benyomtam a fiam szájába a cumit.
Nem biztos, hogy minden gyereknél bejön az a módszer, ami a lányomnál segitett és nem biztos, hogy minden gyereket zavar, ha megharapja az ujját, sõt nem is biztos, hogy minden gyerek megharapja a saját ujját.

Most elbúcsúzom és mivel nem a lakóhelyemen szülök, hanem Bp-n, sajnos csak pár hét múlva tudok ismét géphez ülni, lehet, hogy már egy cumizós gyermek anyukájaként.

A nõvéremnek két fia van, az egyik majdnem 3 éves koráig cumizott, a kisebbik nagyivben kiköpte a cumit és az ujját sem szopta.

üdv: Réka
Walacky
 


Bringa! Csak nézek! Mi volt, ami az elmondottakban a cumi felé lendített? Hogy valaki azt hallotta, hogy valaki azt hallotta (stb.), hogy egy gyereknek boltozatos lett a szájpadlása, mert kisiskolás koráig szopta az ujját? Ugyan, mennyi esély van erre nálatok, amikor csak elalváskor van ujjszopás? Inkább a cumi? Még akkor is próbálnád rávenni, ha most nem kell neki? Ugyan, mi volt ilyen meggyõzõ az elmondottakban? Csak kíváncsi vagyok!
Iboly, a fentiek alapján úgy látom, sok foganatja nincs az általad leírtaknak. Megjegyzem, tuti szabály, hogy ilyen topikokba azok fognak írni, akik közlik: "volt cumi, de a gyerek 5 éves koráig szopott", azok pedig, akiknek cumizavaros és tápszeres lett a gyereke, már csak azért sem írnak, mert nem tudják vagy nem akarják elhinni, hogy ez a cumitól van.

Laura
Laura
 


Laura
Sajna nem csak elalváskor van ujjszopi, s lehet, hogy félreérthetõ is voltam. Nemcsak az itt olvasottak, hanem pont csütörötkön voltam dokinál is, s a váróban (szokás szerint) okoskodtak páran, amint meglátták hanna ujját. Hozzáteszem, ismerek vagy 25 kismamit (nem a neten, hanem nálunk), s egyedül én vagyok megrögzött cumiellenes. 24 baba cumizik, 1 pedig nem fogadta el, s persze hanna, aki nem kapott az anyukájától (a fent vázolt eseten kívül).Egyébként én nem azért adtam neki, mert beijedtem, hanem elsõsorban azért, mert az égvilágon mident próbálok azért, hogy éjszaka vissza tudjon aludni.
bringa
 
 


bringa,
es szoptatassal ok hogy allnak? Mert az en "körömben" is hasonlo az arany, 9-bol 1, de a szopi-tapszer teren is, igaz, valamivel jobb, 9-bol 3 szoptat csak.

-Afonya
Névtelen
 


Áfonya Kép Kép Én is ezt mondom.
Egyébként még a Rendelõben olvasgattam errõl szóló leveleket, és egy csomóban az volt, hogy éjszaka meg azért ciki a cumi, mert sokszor akkor ÉBRED FEL, amikor kiesik a szájából.

Laura
Laura
 


Áfonya
Rajtunk kívül egyetlen kismami van, aki hathós korig kizárólag szoptatott a többiek hamarabb kezdték a hozzátápit (nem egy-két nappal..).
bringa
 
 


Szerintem ez teljesen gyerekfüggö, és kár is mereven ragaszkodni egyik vagy másik elmélethez.
Én cumi-cumisüveg nélkül nöttem fel és nem vagyok semmivel sem jobb, vagy rosszabb a bátyáimtöl, akik viszont cumiztak, és nem is szopiztam tovább. (ellenben olyan girbe-gurbán nöttek ki a fogaim, hogy fél életemben ettöl szenvedtem) Amikor a lányomat vártam eldöntöttem, hogy az én gyerekem sem fog cumizni. De az élet (és a gyerköc) másképp akarta. Pár átbögött hét után beadtam a derekam és vettem egy cumit. Most 3 hónapos, és igen még csak anyatejet eszik és remélem ez így is marad még jó sokáig, bár este kap pótlást a napközben lefejt tejciböl (ez nem újkeletü nálunk - estére kevesebb a tejci, és nagyobb a namó igénye). Igaz, nem arra használom, hogy betömjem vele a gyerek száját, de öt nagyon meg tudja nyugtatni. Már a pocakomban is szopta az ujját, elég nagy a szopásigénye, de mivel hasfájós, nem adhatok neki cicit ahányszor csak cumizni támad kedve, mert megterhelné a gyomrát. Alvásnál legtöbbször már félálomban kiköpi, de ha felébred én bizony visszaadom neki, mert ez megint olyan eset, hogy ha felveszem cicire rakni, akkor bizony menthetetlenül felébred teljesen.
Mostanában még az öklét is rágja, szóval az sem törvényszerü, hogy ha van cumija, akkor nem fogja szopni az ujját.
Az elmegy a tejed, ha cumizik a gyereked elmélethez meg csak annyit, hogy képzelj el mondjuk egy hasfájós gyereket, akit ugye nem tehetsz mindíg mellre, ha ordít. Mikor fog jobban csökkenni a tej, ha álló nap merö idegként, bögve járkálsz fel-alá a lakásban a kezedben az ordító gyerekkel (nálunk ez volt a cumi elött), vagy ha cumizik ugyan, amitöl egy kicsit talán megnyugszik, de van egy nyugodt anyája?

Odi
Névtelen
 


Ja, és a bátyám majdnem 9 hónapos koráig nem fogadott el a tejcin kívül mást, és volt is elég tejci, pedig ö kemény cumis volt! (azért is nem kaptam én cumit, mert öt nagyon nehezen lehetett leszoktatni óla)

Odi
Névtelen
 


Kérdésre válaszolva: a gyermekeim 3 és fél hónapos korukig csak szoptak, akkor kezdtem az akkori elméletnek megfelelõen a fõzelék-hozzátáplálást. Sétához nem vittünk soha cumit, csak elalváshoz használtuk. 6 illetve 7 hónapos korukban befejezték a szopást, mivel 6 hónapos koruktól dolgoznom kellett. Cumizavarról Tõletek hallok elõször. Amikor én jártam egyetemre és tanultam gyermekgyógyászatot, akkor ilyenrõl nem szólt a tudomány, pedig akkori gyermekgyógyász professzorom is nagyon fontosnak tartotta a szoptatást. Ez is olyan divat lehet, mint az, hogy a beöntés szülés elõtt a személyiségi jogaitokat sérti (nem pedig azt célozza, hogy egyrészt oxytocinos infúzió nélkül rendezõdjenek lehetõleg a fájások, másrészt ne nyomódjon a széklet a baba feje alá, harmadrészt ne kerüljön a végtelenül sok coli és egyéb baktérium a hüvelybe a szülés közben a kinyomódott székletbõl!) Minden nézõpont kérdése, és attól függ, hogy szóban és írásban mit magyaráznak be az embernek, és abból mit fogad el.
Mindemellett természetesen mindenki azt teszi, amit jónak lát cumizás ügyben. A véleményét pedig gondolom, mindenki megírhatja.
Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Ja, és cumit kb. 5 napos koruktól kaptak.
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Erazmusz!

akkor neked nagy szerencséd volt, hogy nem lett cumizavaros egyik gyerkõcöd sem. Nem is arról van szó, hogy tuti az lesz egy kisbaba, ha cumit kap, hanem arról, hogy mivel nem lehet elõre tudni, hogy ki lesz cumizavaros és ki nem, ezért jobb elkerülni az egész mizériát azzal, hogy nem is kap cumit a baba, mert hogy nagyon jól elvan anélkül is. Sõt, talán mégjobban elvan, ha a cumi helyett cicit kap. Kép

Azt neked is tudnod kell, hogy az egyetemen egyáltalán nem fektettek nagy hangsúlyt a szoptatás gyakorlati kérdéseire. Szépen bevágatták velünk az anyatej összetevõit és a tápszerek fajtáit és kész. Nézd meg a tankönyvedet, hogy hány oldal szólt ténylegesen a szoptatásról. Elkeserítõen kevés. Kép

Nem hinném, hogy divatról van szó, mert az LLL már 1956-ban megalakult, már akkor szó volt cumizavarról. A férjem 1974-es és õ is cumizavaros volt, olyannyira, hogy végül csak a cumit fogadta el. Pedig az sem ma volt. Kép

Menta
 
 


Sziasztok!
Laura!
Ezt írtad feljebb:
"Nálunk igény szerinti cicizés volt/van (9 hó), és ujjszopás is van 3 hónapos kora óta. Nem a cicit pótolja, mert azt eltolja, ha nem kell neki, aztán bekapja az ujját (leginkább, ha fáradt vagy álmos). Szóval nem kell általánosítani. "
Nálunk is ugyanez volt, én néha adtam neki cumit, de rövid idõn belül eldobta, cicizni annyit cicizhetett amit akart, de lecuppant és vette be az ujját.
Egy éves kora után nem akart szopni. A cumisüveget csak hírbõl ismerte,a kórházban megüvegezték,de én vissza tudtam szoktatni.És egy idõ múlva már egyszerûen nem is tudott inni belõle. ! Pohárból ivott fél éves kortól.
Szerintem más miatt is szophatja az ujját, lelki okok stb.
Szerintem jó ha nincs cumija de az ujjátúgyis megtalálja ha akarja. Vera
dvera
 


Sziasztok!

Névtelenül írok, mert ki nem állom a vitát, de jó lenne ha szem elött tartanátok valamit.
Ehhez szükséges idéznem Laura írását:
Iboly, a fentiek alapján úgy látom, sok foganatja nincs az általad leírtaknak. Megjegyzem, tuti szabály, hogy ilyen topikokba azok fognak írni, akik közlik: "volt cumi, de a gyerek 5 éves koráig szopott", azok pedig, akiknek cumizavaros és tápszeres lett a gyereke, már csak azért sem írnak, mert nem tudják vagy nem akarják elhinni, hogy ez a cumitól van.

Nem a fentiek miatt nem fogunk ide írni, hanem azért, hogy ne kritizáljon minket senki és ne nyeljetek le minket egészben, mert cumit merészeltünk adni a gyereknek. Olvasunk benneteket, de az ilyen megjegyzések miatt nem osztjuk meg a tapasztalatokat!
Látszik a sorokból, hogy mit gondoltok arról aki megosztotta veletek a cumi mellett szóló véleményét (Erazmusz, Kata007, félig-meddig Bringa, Odi). Nem tanácsot adtak csak leírták a véleményüket vagyis inkább a tapasztalatukat!!! Mi a francnak akkor ez a topic, ha már a tapasztalatot is kritizálják???????

Ennyit akartam, köszönöm ha végigolvastatok!
Névtelen
 


Jajj.

Kata007,Bringa,
ugye tudodjatok, hogy eddig csak azert nem nyeltelek le Benneteket keresztben, mert tul messze vagytok?!Kép Sot, Kata007, a pilotakekszes hozzataplalasi modszeredet is csak azert neztem el, mert gyori termekKép Hogy mik vannak.

-Afonya
 
 


Sziasztok,

az en kislanyom is rettenetesen hasfajos volt es minden elvem ellenere kapott cumit. De nagy ivben kikopte. Ez volt kb 1 hetesen. Aztan anyam, aki itt volt harom hetet segiteni, szepen benn tarotta neki, hogy en tudjak napkozben aludni, a gyerek meg hallgasson. (Nekunk is mam volt eleinte, es nalunk is beverte az orrat a baba) De nem nagyon ragaszkodott a cumijahoz. Kb ugy nezett ki a dolog, hogy ameddig valaki tartotta neki, addig jo, utana fel percen belul kilopte. Aztan vettunk neki Avent cumit, na ezt utalta, uvoltott, ha betettuk a szajaba.
MAs eset kapcsan cumisuveget kellett/kell hasznalnunk minden szopi elott es ki kellett kiserleteznunk, hogy melyik cumit hajlando elfogadni. (A Nuk az) Vegul vettunk neki egy ilyen cumit, ami nagyon tetszett neki, szivta lelkesen.
Neha alvashoz kapta meg, ha mar zavarta, hogy a tejcsi omlik a szajaba es setalaskor szinte mindig, mert utalta a babakocsit es kulonben uvoltott. En meg feltem, hogy megfazik, mert azert iden telen eleg hidegek voltak.
Aztan par hete azt vettem eszre, hogy mar nem kell neki cumi. Legalabbis a hagyomanyos ertelemben. Mert kapott o is cumilancot es a legjobb jateka lett. Odacsiptetem a ruhajahoz es o forgatja, ragja es beszel neki folyamatosan marmint a cuminak Kép ). De masra mar nem hasznalja. Ellenben elkezdte szopni az ujjat, de nam tul gyakran. Viszont annyi esze van, hogy nem a sajat ujjat ragja, ha nem a mienket.

AMugy 6 honapos mulott a napokban es meg igeny szerint szopizik, delban kap szopi utan egy kis mast is.
En naygon feltam, hogy a cumisuveg majd megzavarja, de szerencsere nem igy lett.

most mennem kell, mert rotyogott a pelus...

macsek
macsek
 


Kedves Névtelen és Minden Felháborodott Cumiztató!

Leszögezem, kizárólag a MAGAM nevében írok/írtam. Az én stílusom miatt ne másokra haragudj, és rólam ne is általánosíts. Egyébként nem értem, mi bajod a vitával, lévén, hogy az érvelésnek más módja nincs, érvelni viszont azért kell, mert egy netes "felmérés" sajnos korántsem reprezentatív.
Mint írtam, nálunk is nagy volt a kísértés, hogy cumit adjunk (nálunk is a hasfájáskor). De ha adtam volna, most nem azt írnám, hogy "a cumizavar hülyeség, hisz nálunk nem volt" (szerintem EZ az arrogancia, kedves Névtelen Kép, én CSAK ezt kritizálom). Én azt mondanám, hogy "hál' a jó istennek nem volt, megúsztam, bár lekopogom, a gyerek még csak 9 hónapos, jó lenne, ha 1 éves korán túl is szopna!".
De közelítsük meg máshonnan. Tegyük fel, valaki feltenné a kérdést: nem tudom bagózzak-e vagy sem, nektek járt valamiféle hátránnyal? Egészen biztos, hogy érkezne egy csomó hozzászólás, miszerint nem járt. (Pedig az így nyilatkozók közül valószínûleg jó párnál még fog jelentkezni a mellékhatás, csak késõbb.) Lenne egy pár ember, aki elmondaná, hogy tud valakit, akinél ártott. Lehet, hogy olyan nem is nyilatkozna, akinél már visszafordíthatatlan dolog történt, mivel valószínûleg épp kisebb baja is nagyobb annál, semhogy ide írogasson.
Szerinted hiteles volna ez a "felmérés"? Néhány olvasó mégis statisztikai érvényûnek teintené, mert van egy ilyen "látszata". EZ (valóban) irritál. Ilyenkor azt szeretném elérni, hogy tudatosuljon: egy tapasztalat nem az ÁTLAG tapasztalat, és nem is biztos, hogy HITELES. Fõleg nem a cumizavar esetében, ahol semmi látványos jele nincs, hogy éppen ez történik. A baba szép lassan egyre kevesebbet szopik, ennyi. Amire a mama azt mondja, hogy "a hozzátáplálás hatása", vagy "neki ennyi a teje és kész", vagy épp "a gyerek olyan, hogy korán akarta elválasztani magát". Mert a cumizavart nem lehet hõmérõvel megmérni vagy vérvétellel kimutatni. Épp ezért kéne megelõzni.
Végül pedig a cumi (szerintem) nem jár olyan látványos elõnyökkel, hogy érdemes lenne emiatt megkockáztatni a tej elapadását, a cumisüvegre és tápszerre való átszokást ésatöbbi. És most jöhet, hogy a tápszer sem méreg, stb. Kép. Várom!
Laura
 


Névtelen!
Pont azon gondolkodtam reggel óta amit írtál, vagyis valami hasonlón. Konkrétan nem feltétlenül attól jó anya valaki hogy ad cumit a gyerekének vagy nem. Mert mi van ha adott neki, és még cumizavaros sem lett.Itt a babaneten mégis sokan elítélik az ilyen anyát mert nem mindtent a "nagykönyv szerint " csinált.
Van olyan ismerõsöm aki nem adott cumit a gyerekének és 1,5 évesen még szoptatott.
Énmeg 1,5-3 hónapos korágig cumit is adtam neki és volt a képemen bõr hogy 12,5 hónapos kora után -mivel nem nagyon akart már- nem szoptattam tovább. Akkor most õ a jobb anya én meg a rosszabb?
Jaaa, hogy õ cigizett mellette ?.../Dobozszámra/
Akkor is õ a jó anya , mert az én gyerekem szopni fogja az újját az iskolában.

Szerintem sokan direkt élvezik ezt a cumi - szopi témakör vesézgestését, mivel így a saját sikertelenségüket és kudarcaikat el tudják azzal feledtetni, hogy õ két évig stb szoptatott és a gyereke cumit nem is látott. Csakhogy ezáltal a vita sokat veszít az objektivitásából, mert nem a megvitatás a lényeg, hanem hogy õ kerüljön ki gyõztesen, és megtépázott önbizalmát valahogy megpróbálja helyreállítani.

Vera
dvera
 


Vera!

Szívemböl szóltál! Kép Kép Kép
Lassan már meg sem mer szólalni vagy kedve nem lesz hozzászólni a BABANETEN annak, aki már nem szoptat, 6 hónaposan elkezdi a hozzátáplálást és még cumit is ad a gyereknek........
Névtelen
 


Sziasztok!

Egy ideje olvaslak már titeket és egész szépen alakultok. Kép
Nekem mindkét gyerekem elvbõl cumizott, mégis mástél éves korukig ciciztek és rengeteg tejem volt.
Én azért adtam cumit nekik és adok majd a harmadiknak is, mert nem egy kisiskolást láttam, aki még akkor is az ujját szopta, mikor suliba ment és ez nekem nagyon nem tetszik.
A lányom cumiját egy idõ után elvitte a cica és így pillanatok alatt leszokott róla, a fiam mostanában kezdi elveszíteni az érdeklõdését a cumi iránt, de szerintem mire nyáron jön a következõ, addigra õ is elfelejti. Mindketten imádtak cicizni és a kicsit azért kellett a cicirõl másfél évesen leszoktatni, mert amíg szoptatok, nem tudok teherbe esni és szerettünk volna még egy babucit. Amint leálltunk a cicizéssel egybõl összejött a kistesó, addig nem.
Szóval meg lehet kövezni, de én cumipárti vagyok és a gyerekeknek ebbõl semmi problémájuk nem volt.

Magdi
26+2


Sziasztok!

Itt egy nagy cumipártiKép
Na nem mindig így gondoltam. Mikor még gyermektelen voltam, azt mondtam , hogy az én gyerekem nem kap cumit, nem azzal kell megnyugtatni stb. Aztán a lányom már a kórházban megkapta 1. cumiját, mert a nõvérek szerint túl nagy a szopásigénye.
10 hónapig szopott igény szerint, és Õ döntött úgy, hogy köszöni ebbõl nem kér többet. Kb. 4 hónapig 1-1 szopi eltartott 40-60 !! percig, tehát elvileg a szopásigénye ki lett elégítve, de mégsem. A szopikat úgy hagyta abba, hogy szinte rögtön nyomni kellett a cumit a szájába. Éjjel-nappal, megállás nélkül cumizott. Pedig Isten bizony sokat foglakoztunk, foglakozunk vele. Nekem ma már egyáltalán nincs ellenérzésem a cumival szemben. Ha kell a gyereknek, akkor odaadom és kész. Ugyanakkor ha nem igényli, nem kell erõltetni. Ha csak a fogzás miatti gondok, rágás stb. lett volna mûsoron, biztosan rágókával próbálkoztam volna, de nem errõl volt szó.
Most 26 hónapos a lányom és szinte ugyanolyan erõsen cumizik mint másfél éve. Egyszer-kétszer már próbáltam leszoktatni, de nem szeretem szomorúnak látni és nincs kedvem sírást és hisztit hallgatni fölöslegesen. Hogy kudarcot vallottam a leszoktatásban? Aki akar így is fogalmazhat, én úgy érzem, hogy egyszerûen csak megadom Neki amire nagyon szüksége van. Amikor nincs meg a cumi, bármit csinálhatok, csak 1-2 percre feledteti vele a hiányt. Régebben csak sírt, ma azt mondja nagyon szomorúan " anya, üres a szájam".
Mint nemrég megtudtam én 3 éves koromig cumiztam meglahatõsen erõsen. A férjem még kisiskolás korában is szopta az ujját elalváshoz. Most viszont teljes értékû felnõttek, szülõk vagyunk és egyikõnk sem cumizik vagy szopja az ujját. Sõt a körmünket sem rágtuk soha. Nem értem miért vannak sokan annyira a cumi ellen. Csúnya? Persze ezt mondja minden nyanya a boltban a gyereknek, amitõl meglehetõsen ideges leszek, mert ha nem tetszik neki, akkor ne nézze. Az én gyeremekem, nekem cumival is nagyon aranyos és szép.Különben is milyen jogon szól bele minden utcasarkon minden idegen, hogy az én gyermekem cumizik-e vagy sem. 26 hónaposan szépen, folyékonyan és elég választékosan beszél. Már gyakorlatilag csak az R betût nem tudja kimondani. Igen, cumival a szájában is beszél, ilyenkor csúnyábban, rosszabbul érthetõen, de ilyenkor mindig szólok, hogy vedd ki a cumit, mert nem értem. Általában kiveszi és megismétli amit mondott. Más képességei fejlõdésével sincs semmi baj, nagyon ügyes kislány. Állítom, hogy a kézügyességét fejleszette az amikor megpróbálta, majd megtanulni visszarakni a kiesett cumit a szájába (már nem emléksze hány hónyposan). Legylábbis sokak szerint nagyon jó a kézügyessége. Bocs, nem áradozni akarok a gyerekrõl, csak bizonygatni szerteném, hogy szerintem a testi, lelki, szellemi fejlõdését nem befolyásolja a cumizás.
Hamarosan megszületik a kistesó és én még elõtte megyek és veszek Neki is cumit. Nem nyomom majd mindenáron a szájába, de ha kell Neki, megnyugtatja, akkor meg fogja kapni.
Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de szerettem volna én is leírni a véleményem.
Sziasztok
simine
simine
 


Sziasztok!

Van olyan, hogy komfort szopás kényszer, vagyis a babának folyton szopiznia kell. A testvérem elsõ babája soha nem cumizott és az ujját sem szopta soha, a második viszont egy komfort szopis baba (a papa is ilyen volt). Õ most 16 hónapos és folyton cumizik, egyszerre több cumija is van, és néha csak azzal szórakozik, hogy ki be kapja õket (egyiket a másik után).

Az én kicsi fiam pedig sajnos szopja (mit szopja, harapja!!!) az ujját (a papája csládjában mindenki ezt csinálta gyerek korában)és épp most próbálom rászoktatni a cumira. Ennek az egyetlen oka, hogy az ujján a bõr a sok harapdálástól teljesen felázott és kisebesedett. Nekem bárki bármit mondhat, inkább a cumit harapja, mint a kezét. A cumit egyébként soha nem fogadta el, csak cicizett. Most is csak játéknak használja (na igen, jön a foga).

Milla
 
 


Sziasztok!

Egy ujabb cumiparti jelentkezik Kép!
A terhessegem alatt ugy gondoltam, hogy az en gyerekem nem fog cumizni, de aztan megadtam magam. Levente (aki most 14 hetes) a korhazban kapta az elso cumijat, azota itthon is tartunk parat (kulonbozeket, mindet elfogadja). Elalvaskor mindig keri (ha melyen elaludt kikopi es nem is kell tovabb), illetve ha nyugos, akkor szokott cumit kapni, mert sokszor hiaba talalgatok, mi a baj, nem jovok ra, viszont a cumival bekesen nezeget.
En seta kozben is hasznalom neha, mert TUDOM, hogy az a baja, hogy kenyelmetlen a sok ruhaban, nem igazan tudja mozgatni a kezet, de cumival megnyugszik.
Az ehavi Kismama ujsag szerint mindig legalabb 3 cumimentes megoldas letezik. Lassuk csak a lehetosegeket ebben az esetben:
1. nem megyunk setalni hetekig
2. nem oltoztetem fel teli ruhakba
3. hagyom, hogy a seta alatt vegig orditson

Azt hiszem, a negyedik lehetoseg a cumi humanusabb mindegyiknelKép!
Tudom, hogy aki jart mar a Szoptatas topicban, az most azt gondolja, hogy meg is van a cumizas eredmenye, de en egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy a cumi a hibas. Az a baj, hogy soha nem fogjuk megtudni, mert mire beszelni tudnak a kicsik, elfelejtik az egeszet, nem tudjak elmeselni a cicisztrajk okat Kép.
Azt viszont meg hozzateszem, hogy jatek kozben, vagy ha azt latom, hogy cumival a szajaban gagyog, mosolyog, akkor szigoruan elveszem, es ezt O tudomasul is veszi. Egyebkent az ujjat meg mindig nem sikerult 'megfeleloen' a szajaba illesztenie, bar gyakran ragcsalja valamelyik ujjat, oklet, de nem szopja.
Szoval a velemenyem roviden: ha a kicsi igenyli, miert ne?
Udv, Virag

U.i.: amikor Angliaban au-pair voltam, egy 8 eves fiura is vigyaztam, aki intenziven szopta az ujjat. Szamomra eleg furcsa latvany volt, egy autoban, TV nezes, alvas kozben ujjat szopo 'nagyfiu'... Es emlekszem, a baratai is csufoltak erte.
 
 


Sziasztok!
Nem olvastam végig a topicot, mert csak félig-meddig idevaló a kérdés. Nálunk Sára mikor pici volt azért kapott csak cumit, mert amikor sétálni indultunk, ordított és nem szerettem volna, ha a hideg télben megfázik. Lehet, hogy hülyeség, egyébként kiköpte a cumit. 4 hónaposan leszokott magától, akkor már szép idõ is volt. Máténak vettünk egyet, sosem erõltettem, viszont õ egybõl rákapott és látszólag imádta. Különbség: Sárát volt, hogy két óránként is tudtam szoptatni, fél-egy órán át, Máté max. 15 percet kapott Sárától kb. 3-4 óránként. Viszont Sára féltékenységének egyik jele, hogy 15 hónaposan elkezdett cumizni. Kivette az újszülött öccse szájából és bekapta. Így vettünk neki is. A gond, hogy míg Máté ritkán cumizik (1 éves koráig tudtam szoptatni és még mindig tudnám, ha akarná...), addig Sára állandóan. Egyet sikerült elérni nála: a játszótéren felesleges a cumi. Nagyon útálom a cumit, fõleg mikor úgy beszél, mint egy öreg bagós, lógó cumival... Szerintetek mit tegyek? Azt hiszem az "elvitte a cica" nálunk nem mûködne, mert pszichés eredetû a cumizás. Arra gondoltam, hogy esetleg ha mindkettõt megpróbálnám valahogy leszoktatni... Nincs ötletetek, hogy lehetne kevésbé drasztikusan megválni a cumitól?
Köszi
Solya
 
 


Hello! Nekünk sajnos még nincs gyerekünk, de a testvéremnek van egy 11 hónapos kislánya. Kezdettöl nem adtak neki cumit, igy természetesen cumisüveg se jöhetett szóba, ha itatni kellett ott volt a pohár. Eleinte kesztyüt huztak a kezére, hogy ne szopja, idövel kinötte és most már mindig a szájában van az ujja. Hiába mondom, hogy a cumit el lehet venni egyik napról a másikra a kezét nem, a kislány már szinte mindig az ujját szopja. Szerintük csakis igy helyes ahogy ök csinálják, én meg látok nagy gyereket is aki még mindig úgy alszik v. nézi a mesét (5 éves elmúlt) hogy még mindig bekapja az ujját. Én biztos a magam kényelme érdekében cumit adok majd a gyerekeimnek.

Ezért érdekelne, akik nem adnak cumit, hányan vannak, akiknél nem szopja az ujját helyette.

Karmen
karmen
 


Egynek jelentkezem, nalunk se cumi, se ujjszopas nincs. Mi kibekkeltuk elso idoket cumi nelkul /sarga volt a gyerek, jol aludt, utana pedig volt egy jo szobahintankKép/, kesobb meg mar el sem fogadta a cumit, ujjat viszont nem "talalta" meg. Bevallom, nekem nagyon nem tetszenek a nagy gyerekek, szajukban cumival jatszoteren, beszeduk nem ertheto, stb... A kezuk viszont kell a forgashoz, jatekhoz, maszashoz, felallashoz, en lanyomnak nem volt ra ideje, hogy szopizzaKép

-Afonya
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron