Új privát üzeneted érkezett!

Remélem sikerül elindítanom a topikotKép....
Igaz mi még javában nyáron születtünk, de végig a nyárvégi topikban beszélgettünk a kismamikkal. Gyertek anyukák , várlak benneteket Robikával együttKép.

Anita+Robika (7hetes)
 
 


Szia Anita itt isKép

Kezdeném is feltenni a kérdésemet, ami a legjobban aggaszt. Boróka képes 4 órát egyfolytában is aludni, ha nem ébresztem fel. Egy csomó szakkönyv azt írja nem szabad hagyni ennyit aludni, egy csomó másik pedig azt, hogy soha ne ébresszük fel a babát, mert az később alvás zavarokat okozhat. Szerinted? Te hogy csináltad?
Köszi
Szisz
szisz
 


Szisz!

Dejó, hogy jöttél.Nálunk is van olyan , hogy Robika többet alszik három óránál, de főképpen este jellmző.Volt olyan is, hogy majdnem 5 órét is aludt. Nekem azt tanácsolták, hogy ne ébresszem fel...
De ez nálunk nagyon változó. Mostanában délelőtt nem is alszik, csak eszik, nézelődik, levegőzünk. Este van nagyobb alvókája. Szóval szerintem ha nem fontos ne ébreszd fel.Ha éhes , úgyis jelezni fog.De azért túl sokáig ne engedd alukálni, mert enni is kell ámKép.
Remélem jól vagytok és nálatok nem jelentkezett a hasfájás. Írjál majd egy pár sor a pindurkáról. Olyan édes. Hogyan telnek napjaitok? van segítséged?
Örülök, hogy jöttél, és várjuk a többiket isKép
Puszi BorókánakKép.(ezt Robó küldte ám;) )

Nyugodt, jó éjszakát: Anita+Robó
 
 

 
 

Sziasztok!

Jövök ide is Kép

Az én kisfiam augusztus 31-én született 2280g, 48cm, és még kórházban van mert korababa. Én meg kimenőn, és fejek ezerrel.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Sziasztok Lányok!

Bár igazából a másik topicban vagyok még illetékes, ha nem gond közbeszólnék itt is, lévén van már tapasztalatom babázásügyben Kép
Szerintem se ébresszétek fel a picurokat, Anita teljesen jól mondta hogy ha éhesek, úgyis követelik majd a tejcsit Kép Mindenesetre ha túl hosszúra nyúlna az alvás (5-6 óra), akkor annyit meg lehet tenni hogy óvatosan kézbe veszitek, picit simizitek, puszilgatjátok őket. Ettől általában picit kómásan, de magukhoz térnek, nincsenek igazán ébresztve, mégis lehet szopiztatni őket. Mert azért túl ritkára sem szabad hagyni az etetést.
Remélem nem gond hogy közbekotyogtam Kép Ha bármiben tudok esetleg segíteni, csak kérdezzetek.

Sziasztok, Diti
 
 


Diti!

Te már javában ide is illetékes vagy, tapasztalt anyuka lévénKép
Tényleg ébresztgetni kell , én pl pelusozom kibontom kicsit attól is jobban felébredKép

Cory: jó, hogy jöttélKépJó nagy baba, ahhoz képest, hogy előbb született. Kitartást és semmi depi, hamarosan hazajöhet a pindurkátokKép.persze tudom, hogy legjobb lenne már otthon tudni.Nameg a tesója is várja már biztosanKép

Jó éjt: Anita
 
 


Sziasztok!

Szisz!
Ne haragudjatok, hogy bekotyogok, nekem már nagyobbak a gyerekeim, de az alvás miatt szólok bele, amit kérdeztél Szisz!
Az én kislányom, aki most lesz 2 éves, ugyanezt művelte, hogy 5-6 órákat aludt.KépKép Kb fél éves koráig meg is tartotta ezt a jó szokását. Nekem azt mondták a kórházban, hogy ne ébresszem fel, de az 5-6 óra alvás után igen is illik ébreszteni az evéshez. DE a sárgaság megelőzésére a legjobb a gyakori szoptatás. Na most, aki úgy látja, hogy a baba szeme fehérje sárgul, vagy a bőr színe más mint amilyen volt, akkor bizony ébressze fel a babáját sűrűbben, és szoptassa meg!
Ja, és az alvásproblémához csak annyit, hogy a Bea kb. 1 éves kora óta egyszer alszik délután kb 1,5-2 órát, és éjszaka meg este 9-től reggel 9-ig. Azt hiszem ez elég jó alvóka, és semmiféle alvás problémát nem láttam még nála abból, hogy csecsemőkorában olyan sokat aludt.KépKépKép

Egyébként gratulálok a Picurokhoz, és nagyon sok boldogságot kívánok nektek. KépKépKép Ilyenkor irigykedni szoktam ám, de én már nem valószínű, hogy babázni fogok, mi már a nagycsaládosok táborát gyarapítjuk.KépKépKép

Sziasztok
Zsuzsa + hétalvó Beababa

 
 


Sziasztok!

Énis jövök ide Fannival...bár nyár elején született, júni.17-én....de egyik topicba sem tartozunk Kép

Most mennem kell...de itt leszek Kép

Barbi+Fanni (11 hetes)
DBarbi
 


Sziasztok!

Az éjszakánk elég nyugis volt, de este szegénykém alig akart elaludni. Nem tudom mi van mosatnában, de egész nem jóformán ébren van és alig alszik egy keveset. Szerencsére az éjsazkát (három szopi között) végigalusszaKép.
Bízom benne, hogy ez a fránya hasfájás elmúlik...

Barbi: üdv közöttünkKép

Remélem mindenkinek jól telik a hétvége. Nálunk apa sajna nincs itthon, dolgozik és csak reggel jön hazaKép.

Anita+Robika
 
 


Sziasztok!

Nálunk az éjszaka ok, egyszer kel a Fanni Kép Ellenben ma napközben elég nyűgös...eddig 2X aludt vagy fél órát, és kiabál, ha berakjuk a kiságyba....sírni nem sír Kép Ha kikapjuk, akkor megnyugszik...
Most nem szabadna elszúrni! Kép

Anita77: köszi szépen Kép

Cory: látom ittvagy Te is Kép Mégegyszer gratula Zsomához, egyszerűen gyönyörű kiskrapek....tüneményes! Kép

Barbi
DBarbi
 


Sziasztok Anyukák!

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Sajnos csak most jutotottam gép elé, 3 napig magas lázam volt, és csak a szopikra meg egy kis dajkálásra maradt erőm. Szerencsére apuka itthon van velünk, mindent megcsinált, így könnyebben átvészeltük ezt a pár napot.
Boróka amúgy beállt a 6x szoptatásra. Ebben van olyan ami sajnos 2 óráig is eltart. És pont éjszaka. Egyszer kel fel 1-2 óra között, viszont szopi közben elalszik (felébreszteni csak lefektetéssel lehet), így ez a huzavona hajnalban elég fárasztóKép Lázasan meg pláne az volt. Viszont nagyon szép mennyiségeket eszik, illetve nem tudom mi a szép mennyiség, csak a fejlődést látom. kb. 60-110g közt van egy evés. 1 nap így 500 g körül jön ki. Szerintetek egy 3kg-os babónál ez elegendő?
Apropó: ti hogyan fektetitek a babót? Oldalt, hát, has, változó? Mi sokat fektetjük oldalt, mert nem az a könnyen büfizős fajta, de nem tudom jó-e ez a kis gerincének?

Anita
Hasfájás hogy van nálatok? Csillapodik?
Nálunk is jelentkezik néha, olyankor egy kicsit megtornáztatom a pici lábát, vagy hasra fektetem. Egyelőre ez még segít. Te még miket próbáltál?

Barbi
Jó hogy jöttélKép

Zsuzsa

Ilyen kisgyerekről álmodik az ember, este9-től reggel 9-ig aludni...mintababa. Gratula és kérlek mondd el a titkot!!;)

Szép napot mindenkinek!
Szisz
szisz
 


Szia Szisz!

Fannit én hasra ill. hanyatt fektetem, oldalt nem marad meg. Szerencsére könnyen büfizik, ha mégsem akkor teszem le hasra Kép vagy ha felébred és eddig háton aludt Kép
Fanni mostmár 6 kg körül mozog, ma fogjuk mérni fürcsi után, ő 150-180-akat eszik. Legjava tápszer, tejem erősen elapadóban, de ma kaptam a chaten mindenféle jótanácsokat, úgyhogy igyexem visszahozni Kép

Nyugis éjszakákat!

Barbi
DBarbi
 


Szisz,

szerintem nyugodtam altathatod oldalt is, de amíg ilyen pici, jól támaszd meg a gerincét valamivel, pl. egy felgörgetett takaróval.
Nekem két babám van, Tomi (aki májusban volt 2 éves) és Luca (aki pénteken volt féléves) is így aludt, mert hason nem nagyon maradtak meg, és nagyon jól aludtak így. Egyébként Tominál még nem is nagyon támasztottuk a hátát, ezt csak most tanácsolták a kórházban, és szerintem is jobb így a babának.

Nyugodt éjszakákat kívánok nektek és sok örömet a babákban!

Erika
 
 


Szisz: mi elalvás előtt, mivel hasfájósak vagyunk , így rajtam alszik e, és utánna csempészem be a kiságyba, ahol háton fekszik. nem igazán merem éjszaka hasra fektetve hagyni.Amúgy a büfi miatt tényleg az a jó, ha kissé oldalra fordítod, és kitámasztod a kis hátát. Amúgy a karon feve(hassal lefelé) próbáltátok már? Nagyon jó büfizésre ez a póz. próbáljátok ki.

Erika!
Gyere hozzánk sűrűbben, biztosan sok mindenben tudsz segíteni.

Nálunk sajna ma majdnem egész nap hasgörcs ment. Annyira szenved szegénykém.Szisz: sajna nálunk a gyógyszer sem segít , most Espumisant adjuk.
Nem tudjátok hogy a hasmenés az miben nyilvánul meg? Nálunk eddig nem volt rendes széklet , csak 2-3 naponta kúppal. Mostanában pár napja van egy nap egy kaki, de kissé folyós...
ma viszont kettő is volt. Hallottam, olyan esetről is, hogy minden etetés után egy kaki. De most azt nem tudom, hogy a hígság mennyire fontos, vagy mennyire gond???

Megyek is mert nagyon sír szegénykém.

Anita+Robó
 
 


Sziasztok Lányok!

Szisz, Anita, szerintem pocakfájás ellen nyugodtan alkalmazhatjátok a hason altatást. Persze, tudom, bölcsőhalál meg minden, de anno én is csak úgy tudtam aludni, és még most is itt vagyok Kép A hugom szintén hasonfekvős volt, ő is megvan még Kép
A kisfiam nagyon sokat küszködött az alvással 1-2 hetes korában, aztán anyósom egyszercsak hasra rakta, és egyből tudott aludni. Onnantól engem más nem nagyon érdekelt, mint hogy nyugodt és kipihent, a pocakjának is úgy volt jó. Úgyhogy nyugodtan kipróbálhatjátok, nem kell túlaggodalmaskodni a dolgot.

A kakakérdés nehéz ügy, mármint olyan értelemben, hogy szinte nincs 2 baba akinél egyformán alakul. Teljesen normális az is ha csak pár naponta van, és az is ha naponta 5x-6x. Kicsit hígnak is kell lennie, bár a jó anyatejes széklet inkább olyan krémes jellegű. De semmi esetre sem kemény és nem is vízszerű.
Anita, az én kisfiam eleinte minden szopi közben/után bekakált, aztán folyamatosan a hónapok alatt csökkent a mennyiség, ma már napi 1. Ha nagyon vízszerűnek látod ami kijön, kicsípi a popóját, és ez napokon keresztül tart, akkor lehet gond, hogy az már tényleg hasmenés.
Egyébként ha megengedsz egy baráti jótanácsot, ne nagyon szokjatok hozzá hogy csak kúppal menjen a kakilás, mert egy idő elteltével a baba nem fogja tudni saját magának kiváltani a székelési ingert, és az sokkal súlyosabb problémákhoz vezethet, mint hogy fájdogál a pocakja, mert ritkábban tud kakilni. Tudom hogy szörnyű érzés látni ahogy szenved, én is átéltem ugyanezt, és a szívem akart megszakadni tőle, de érdemes volt kivárni azt az 1-2 nehéz hetet hogy utána magától beálljon minden.

Remélem nem gond hogy ilyen hosszasan okoskodtam itt nektek, csak a segítő szándék beszél belőlem.

Sziasztok, Diti
 
 


Diti!

Köszi szépen a megnyugtató soraid. Szörnyű volt a mai napunk, ami a hasfájást illeti. Egész nap csak kevés cici sírás görcs, ebből állt a napunk. Hát teljesen kifáradtam benne.
Kaki dolog: szerencsére már régen kellett kúpozni, pár napja van kaki rendesen , csak ma 3 hígabb kaki is volt. Szerintem annyira még nem nevezhető hasmenésesnek, de eddifg a keményebb kúppal produkált kaki volt megszokva...
Hát bízom benne, hogy nem vmi fárnya vírus lehet.
Egyáltalán nem okoskodsz!!!Sőt! Nagyon örülök, hogy leírod a tapasztalataidKép.Köszönöm szépen.
Remélem a többiek is jól vannak.Habár most éln is olyan hulla vagyok csak bekukkantottam egy pár sor erejéig. nem igen volt tartalmas a napom, semmit nem csináltam, Robikával voltunk egész nap, mert nem is aludt a drágám egy percet sem.De úgy elfáradtam....
Szörnyű látni, ahogyan a picurkák szenvednek.Kép
Jó éjt mindenkinek: Anita
 
 


Sziasztok!

Anita: nálunk ha fáj a poci (nagyon ritka szerencsére) mindig adok neki kamillateát. Megnyugtatja a pocakot és segít a kakilásban is.
Nálunk bevált, és mellesleg Fanni imádja. Pici cukrot adtam hozzá csak Kép
Vettem kamillavirágot is szárítva, de a pickwick is jó volt Kép Ettől baja nem lehet Kép

Barbi
DBarbi
 


Most is ez történt, fájt a pocak, kamillatea és vigyorgott is Kép
DBarbi
 


Sziasztok Lányok!

Anita, Barbinak teljesen igaza van, a kamillatea nem árthat, sőt, pocakfájás ellen kiváló. Én is azt adtam a pici fiamnak, nagyon kevés cukorral. Vagy esetleg édesköményt, persze mindkettőt csak nagyon gyengére főzve.
Most hogy így belegondolok, lehet hogy ezeket már elmeséltem neked, akkor bocsi az ismétlésért Kép

Sziasztok, Diti
 
 


Lányok: nem tudom mi lehet, de két napja hasfájásban szenvedünk Kép.Lehet kamillatea , vagy hason fekvés, Espumizan, vagy bármi semmi nem használt. Most vettünk egy másik görcsoldót talán majd az. NAgyon el vagyok keseredve, két naja egy szemhunyást sem aludtunk, már lassan állva is elalszom.Szegénykém annyira szenved, de mindenki azt mondja, hogy sajna ez a három hónap ilyen leszKép.
Diti: hason fektetni szoktam én is napközben, de este nem merem úgyhagyni. Habár pár napja nem is hajlandó a kiságyba aludni. Kicsit elalszik, természetesen rajtam,azután ha be szeretném csempészni a helyére , szemei kipattanak és lőttek az alvásnak. Egyedül a hasamon fekfve alszik el. Nem tudom meddig lesz ez így?

Barbi: nálatok ezek szerint a három hónap után sem lett jobb a hasfájás?Ne keseríts el légyszi...
ez az egy bizadalmam van, hogy már csak egy hónap!!

Köszönöm a segítséget mindenkinek. persze a kamillateát régebben próbáltuk már, akkor jó volt és a hasonfekvés is bevált , de úgy látszik most valahogyan erősebb görcsei lehetnekKép.

székenalvó Anita és a síró RobikaKép
 
 


Sziasztok Lányok!

Anita, nagyon sajnálom hogy Robika így szenved Kép Nem lehet most könnyű neked...
A legtöbb amit tehetsz most, ha valóban úgy néz ki épp nem válik be semmi sem, hogy igyekszel a pici komfortérzetét biztosítani ahogy csak tudod. Értem ezalatt hogy ha most csak rajtad fekve érzi jól magát, akkor hagyd neki. Tudom hogy úgy te nem tudsz annyira pihenni, de mégiscsak többet mint ha folyton ugrálni kellene hozzá. Így ő is tud pihenni, meg te is. Ha az nyugtatja meg hogy veletek alszik, szerintem ilyen hasfájós időkben nyugodtan megengedhető neki, ettől még nem lesz elkényeztetve. Kicsi fiam az első hetekben köztünk aludt, aztán egyszercsak egyik napról a másikra vissza lehetett szoktatni a saját kiságyába, minden zokszó nélkül.
A hason alvást pedig próbálhatod éjszakára is nyugodtan, nem lesz semmi baj, hidd el.
Küldök egy kis pozitív energiát, hátha segít a pocakfájáson: +~~~~~~ Kép Kép

Kitartás és jobbulást Kép

Sziasztok, Diti
 
 


Szia Anita!

Nálunk nagyon nagyon ritka a hasfájás szerencsére, Fanni nem hasfájós baba. Néhanéha fordul csak elő, akkor használ a kamillatea, neki nincsenek görcsei meg ilyesmi. Sírni sem szokott, csak nagyon ritkán...pontosan ha fáj a pocak. Onnan tudom, hogy kapkodja a lábát. Gyorsan el is múlik neki.
Fanni még nincs 3 hónapos, még van egy hete Kép

Remélem gyorsan túl lesztek ezen a nehéz időszakon!

UI: Fanni is szokott hason aludni, énis paráztam tőle, de semmi baj vele Kép
DBarbi
 


Sziasztok!

Fekvéssel kapcsolatban úgy döntöttem, minden poziciót váltogatunk. Hasfájasnál pocakon, büfi híjján oldalt, eszményi esetben háton fekszünkKép

Anita most olvastam, hogy a hasfájás 3. hónaptól általában megszűnik, csökken...kitartás!

Én úgy tanultam a mamámtól, hogy a kamilla mindenre gyógyszer. Tehát bizti jó lehet pocakra is. Én is kipróbáom.
Édesköményteából illetve kamillából mennyit raktok a pici teájába? Mondjuk 2 dl-hez?

Üdv
Szisz
szisz
 


Szisz: az édesköményből csak keveset, mert az is puffaszt, szelet okoz. nem tudom iszol e tejserkentő teát, mert abban is található valamennyi.Van már büfitek rendesen?

Köszi mindenkinek a segítséget: Anita
 
 


szisz!

Én a színéből állapítom meg, mert ált. filterrel csinálom. Elég világosra Kép

Barbi
DBarbi
 


Sziasztok Lányok!

Szisz, a kamillateát én is filterből csináltam, azt a forró vízbe épp csak belemártogattam, hogy legyen egy kis sárga színe, annyi idő alatt már megfelelő mennyiség oldódik ki.
Édesköményből 2 deci forró vízhez egy csapott evőkanálnyit tettem, 10-15 percnyi áztatás után leszűrtem, pici cukor hozzá és már kész is. Ebből szerintem elég is ekkora adag egy napra, mert nagyobb mennyiségben tényleg már nem használ. Viszont saját tapasztalat, hogy kevés belőle nagyonis hatékony Kép

Sziasztok, Diti
 
 


Szia Szisz!

Én ált. filteres teából csinálom a kamillát, jóóó világosra Kép

Barbi
DBarbi
 


Sziasztok!

Csináltam kamillateát, remélem jót. Majd kiderül, most adja neki éppen a papájaKép

Tettem fel képeket Borókáról: http://www.nexus.hu/boroka_anna

Anita
Iszom Milupa tejserkentőt, mert vettünk pár dobozzal, de asszem akkor leszokom róla. A doktornő szerint erősen kell hinni benn, akkor biztosan hat, de amúgy nem sok értelme van. Ehhez képest az ára húzosKép
A büfi még nehezen jön, de kitartóak vagyunk.

Lányok, nem tudom normális-e, de nekem néha szabályosan folyik a tejem. Ez mikorra áll be rendesen, hogy csak szopinál jöjjön? Vagy végig így marad? Lassan nem bírom elég melltartóbetéttel;)

Diti, én is raktam cukrot a teába. Nálunk pl. a gyermekorvos is ajánlja. Egy csomó helyen azonban lebeszélik a mamákat a cukorról. Nem értem miért. Még tápláló is nekik...

No minden babának és mamának mosolygós szép napot kívánok!
Szisz
szisz
 


Szisz: nagyon édes Boróka, tüneményKép.
nem tudom a Milupában mennyi vagy van e egyáltalán édeskömény, Én először a laktoherb teát ittam, de váltottam a Fitolac-ra, ebben több összetevő van. Úgy vagyok vele, hogy ártani nem árt , ha még esetéleg nem is serkenti a tejcitKép Szóval iszogatom , igaz 1-2 pohárral csak.
A cukrot azt hiszem a fogacskák miatt nem ajánlották.A tejcsim nekem nem csöpög, cvsak akkor mikor a másik mellemből elkezd enni Robika, és belövel. De az sem mindig. Így ebben nem tudok segíteni.

Lányok: tudtok vmit a fogzásra? lehet, hogy Robókám azért síros, mert a fogcsirák ágyazódnak be. Két napja erősen nyáladzik i, de nem gondoltam, hogy nyolc hetesen ez már bindul. Jó Mi? lehet, hogy nem is a ahasa fáj ismét, hanem a kis ínye???Mert csodálkoztam is, hogy régen fájt már a hasa és három napja ismét sírósabb, de tényleg ki kell tapasztalni , mitől sírhatnak. Én olyan tehetelennek érzem magam ilyen esetekben....


Anita+Robika
 
 


Sziasztok Lányok!

Először is a tejnövelő csodaszerekről: egyetlen dolog van, ami növeli a tej mennyiségét, az pedig nem más, mint hogy minél többször kell mellre tenni a babát. Lehet inni amit akartok, ha közben a baba nem szopik elégszer, a tej úgyis csak apadni fog. Legalább 8x kell hogy szopizzon naponta a pici, ha kevés a tej, akkor mindkét mellből (szopizik az elsőből, utána büfi, aztán szopi a másikból, következő alkalommal pedig azzal kezded amelyikkel előzőleg abbahagytad). Persze a tejserkentő teák nem ártanak, de önmagukban csodát nem tesznek Kép

Szisz, Boróka tényleg nagyon szép, egész sokat gyönyörködtem ma a képekben Kép
A tejcsorgás teljesen normális dolog, persze egyénileg változik kinek mekkora mennyiségű. Még biztos meglesz egy darabig, el kell telnie pár hétnek mire teljesen beáll rendszeresre a napi menetrend, kialakul hánykor és mennyi ideig szopiztok, és akkor szinte teljesen eltűnik a napközbeni tejcsorgás. Legalábbis én így tapasztaltam. Persze ha Pindur pl. elkezdett sírdogálni, rögtön nekiállt folydogálni a tej Kép Na meg reggelente voltam általában jól elázva, mikor már úgy néztek ki a cickóim mint két nagy keményre fújt lufi Kép

A cukrot nekem a védőnő kifejezetten javasolta mikor panaszkodtam hogy Pindi nem tud rendesen kakilni. Olyankor kicsit cukrosabb kamillatea vált be. Amúgy pedig 2 decihez 1 kávéskanálnyit tettem, attól nem marad teljesen ízetlen, viszont fogroncsoló hatása szinte nulla.

Anita, a nyáladzás tuti nem a fogai miatt van. Ilyen hamar még nem jönnek ki, a fogcsírák meg már régesrég kifejlődték, mikor még a pocakban volt Kép Nemcsak a tejfogaké, hanem már a leendő csontfogaké is. Pindurral nekünk is kb. ilyen tájban kezdődött az erős nyálcsorgás, "szakavatott" anyósom persze rögtön mondta, hogy 10000% hogy a foga jön. Természetesen nem így volt, az első fogacskánk 5 hónaposan bújt ki Kép Viszont a nyáladzás már 2 hónaposan elkezdődött, és érdekes módon akkor csökkent, mikor elkezdtek kijönni a fogacskái.
Annyit megtehetsz, hogy kamillás ruhával vagy puha szivaccsal megdörzsölgeted a kis ínyét, ha viszket neki, az enyhíteni fogja. Lehet kapni hűtőbe rakható rágókákat is kifejezetten fogzáshoz, elvileg az ötlet jó, de Pindi nekem soha nem rágicsálta Kép Pici korában azért nem mert még nem tudta hogy kell, utána meg inkább rágott minden mást Kép Kép

Amúgy ne aggódjatok, nagyon sokszor fordul elő, hogy semmiképp nem jön rá az ember mitől is sírdogál a pici babája, én is rengetegszer átmentem már rajta. Egyszercsak abbamarad, és sose jössz rá mi volt a baj Kép

Sziasztok, Diti
 
 


Sziasztok!

Anita
a következő megnyugtatási dolgokat találtam fogzásra az egyik könyvemben:
- fogzási karika, hideg vizzel tölthető és lehűthető hűtőben.
- hűs vizzel is kínálhatjuk a babát
- masszírozzuk a baba ínyét lehütött ujjheggyel (tegyük ujjunkat csap alá)
- van valamilyen homeopátiás fogzási por
- végső esetben baba fájdalomcsillapító
Egyelőre én tapasztalatból egyikről sem tudok nyilatkozni. Holnap jön Anyukám kérdezek tőle, bevett hagyományos megoldásokat, mégiscsak 3 gyermeket nevelt felKép

Diti
Ha ennyire folyik a tejem, azért fejjem még? Félek hogy nálam már így is túlkínálat alakult ki. Habár azt sem szeretném ha meg nem lenne majd később elegendő tejKép Viszont tényleg csak annyi tejet szeretnék, amennyi a picinek kell. A hűtő már így is lassan tele...És az érdekesség az, hogy ő naponta max. 6x eszik a kezdettől fogva. Nem lehet többször felébreszteni...

No lányok vigyázzatok magatokra és a babákra!
Szisz
szisz
 


Sziasztok Lányok!

Először is a fogacskákról: ha tényleg minden más kizárható a sírdogálás ügyben, akkor valóban jó lehet kipróbálni valami hűsítő módszert, ínydörzsölgetést, pici hűvösebb vizet. A fogkarika nekik még valószínű nem nagyon válik be, hacsak nem úgy, hogy az anya a szájába adja és tartja neki, hátha rágogatja.
A fogzásra való port és a fájdalomcsilapítót én egyelőre mindenképp elfelejteném, hiszen egyrészt biztos hogy nem a foguk jön, másrészt az nagyobb babáknak ajánlott, főleg azért mert az első fogak csak később bújnak ki.

Szisz, fejni akkor kell, ha szopizás után még úgy érzed hogy maradt benne tej. Biztos kicsit kényelmetlen most a folyamatos csordogálás, de inkább több legyen mint kevesebb Kép Amúgy biztos tudod hogy fagyasztva nagyon sokáig eláll az anyatej, úgyhogy később majd a picur főzelékeihez is felhasználhatod, sokkal szívesebben fogadja majd úgy.
Egyébként ha sok tejed van, tényleg nem kell túlzásba vinni a fejést, de ha marad benne, az csökkenti a későbbi termelődést. Ha rendes mennyiségeket fogyaszt a baba, akkor a napi 6x étkezés szerintem teljesen megfelelő, ha éhes lenne, úgysem aludna, hanem jelezné neked hogy cicit kér Kép Szerintem főleg emiatt is fog könnyebben megoldódni a sok tej kérdése, egy idő után a szervezeted beáll arra, hogy kevesebbszer van szükség a tejre, és nem áll majd állandó készenlétben az evésre Kép

Sziasztok, Diti
 
 


Diti, Szisz!!

Köszi szépen az infókat, nagyon aranyosak vagytok. Képzeljétek a sírás ma sem múlt el, mostmár fel is hívtam a dokit, hogy jó lenne, ha mondana vmi hasznosat, erre ki is jöttKép. megnézte Robikát, és mindent rendben talált. Szerinte a fogzás még korai, de akkor nem tudom mitől nyáladzik??Az egyik könyvben amúgy azt olvastam, hogy ritka igaz, de van olyan babó, aki már foggal születik. Jó mi?KépMost próbálom vhogyan azért hűsíteni a kis ínyét. Egyik ismerősünk ajánlotta a Dentnox gélt, ami kicsit zsibbasztaná az ínyt, de majd még a gyógyszerésznőnél rákérdezek, mit is mond rá. persze nem szeretnék rögtön gyógyszerek után nyúlni, próbálok inkább természertesebb megoldásokat találni.A orvos azt mondta szépen fejlődik Robika és hogy a picik is érzik az időváltozást, lehet ettől is rosszabb napjuk. A hasfájás meg , mint én is sejtettem, attól lehet, hogy túl mohón eszik, és kapkodja befelé az ennivalót.Sok levegőt nyel. Hát ezen sajna nem tudunk segíteni .

Diti: olyan jó, hogy hasznos ötletekkel segítesz, köszi szépen.Remélem jól vagytok és sok szerencsét a szüléshaz, szorítunk nagyon!!!A nagyobbik gyerkőcöd fiú vagy lány? mennyire várja már a tesót?

Szisz: a fejéssel kapcsoltaban, amúgy 3 és 6 hetesen is van növekedési ugrás, amikor többet fogyasztanak a babák. Elejében én is többet fejtem , aztán később csökkent a kifejt mennyiség. Habár nálunk Robika a sárgaság miatt is evett kevesebbez az elején. Aluszékonyabb is volt.Fejni már én sem fejek állandóan. Van mikor pééen csak 10 ml tudok kifacsarni, de kifacsarom, egy elkerülöm a mellgyuszit, kettő: tejtermelésnek jót tesz.Habár megfigyeltem, vhogyan este sokkal több tejcsit fejek és duzzattabbak a melleim is.Amúgy mennyire sok tejcsit fejsz? Az pedig nem árt ha van a hűtőben pár adag. Ha meg nagyon sok a tej érdemes leadni, habár ezzel nem igazán bajlódnék...
A hatszori étkezés pedig jó szerintem, majd biztosan fog nála is változni. Nálunk elejében Robó pontban 3 óránként evett, most meg azért vannak csúszások, de van olyan eset is, hogy egy óra múlva még ráteszem a cicire, mert igényli, holott az már éppen csak konfort szopiKép.Remélem vmit sikerül kihámozni belőleKép

Nem tudom a többiek miért nem jönnek egy pár sor erejéig, érdekelne mi van velük!

Szép napot mindenkinek: Anita+éppenalvóRobika
Anita77
 


Miért írta, hogy nem regisztrált felhasználó??Na mind1Kép
 
 


Sziasztok Lányok!

Anita, valszeg azért írta hogy nem vagy regisztrált, mert félregépelted a jelszót Kép
A nyáladzással kapcsolatban szerintem fölösleges túlaggodalmaskodnod magad, én babás könyvben is olvastam hogy nagyon gyakori 2 hónapos kortól, és abszolút nincs összhangban a fogak kibújásával. Mindamellett ugyanígy jártunk mi is, ahogy már tegnap meséltem.
Az időjárástól tényleg lehet rosszabb a picinapja, olyankor ha lehet még több babusgatásra és gyengédségre szorulnak mint addig.
A kapkodó evésen pedig igenis tudsz segíteni. Ha úgy látod túl mohón eszik, hagyjátok abba 1-2 percre, vedd a válladra, simogasd, nyugtatgasd, remélhetőleg jön egy kis büfi is, aztán folytathatjátok. Ha újra kapkod, néhány perc után ismét iktassatok be egy kis szünetet. Így van ideje közben felbüfizni a lenyelt levegőt, és elég hamar meg is tanulja hogy nem kell sietni, úgyis annyit kap amennyit kér, nem eszi el előle senki Kép
Amúgy csak a saját jól bevált tapasztalataimat írom le, nem mondjuk valami kézikönyvből nézem ki Kép Csak olyasmiket osztok meg veletek, ami nekem nagyonis bevált, és remélhetőleg nektek kezdő anyukaként könnyebbé teszi picit a dolgotokat.

Kicsi fiam egyébként még csak most lesz 14 hónapos, úgyhogy nem nagyon fogja fel, hogy hamarosan valaki picit kitúrja őt a központi szerepkörből Kép Mindig mondogatjuk neki hogy ott a hugi a pocakban, de nem nagyon látom rajta hogy felfogná, pedig egyébként -nem dicsekvésből mondom Kép- nagyon értelmes kölyök. Csomó dolgot megcsinál amit kérünk tőle, és bár beszélni még nem tud, kétségtelenül jól érti mit magyarázunk neki. Na de ilyesmiket nem is olyan soká majd ti is tapasztalhattok Kép

Sziasztok, Diti
 
 


Helló!

Tettem fel képet a nyár végére várom topicba, ott megnézhetitek a 3 napos Gabókát. Majd jövök én ide, csak egy kis plusz idő kellene. Ha Gabika beáll valami rendszerre, akkor már könnyebb lesz ideülni.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Juj!

Ma kapjuk a 2 hós oltást, már kicsit tartok tőle....

Remélem mindeki jól van:

Anita+Robika
 
 


Sziasztok!

Végre mi is itthon vagyunk! Kép
Anita, örülök hogy megnyitottad ezt a topicot, hamarosan jövök ide is, mert ezer kérdésem lesz hozzátokKép
Egyelőre a másik nyár végi topicban megírtam a mi kis történetünket.Kép jó hosszú lett...
Remélem minden babuci és anyukája jól van, igyekszem minél hamarabb bekapcsolódni közétek!

Üdv:
Vera + Bence (14 napos)

KépKép Kép
 
 


Sziasztok!

Lányok, rögtön lenne is pár kérdésem:
- a D-vitamint ti hogy adjátok be a babának? Közvetlenül a szájába cseppentitek vagy tejjel elkeverve kanállal? Félek hogy egyszerre több csepp is becsúszik...
- meg kell-e mosni a haját minden nap? Mint tudjátok Bencének elég nagy haja van...Kép
- ha valakinél volt már szemgyulladás, akkor a szemcseppet hogy kell alkalmazni? Nem merjük és nem is tudjuk közvetlenül a szemébe cseppenteni.
- van-e valakinek Madarász utcai kórházas légzésfigyelője? Nekünk ajánlották hogy vegyünk, mivel koraszülött is Bence és légzésproblémái is voltak az első pár napban. Érdekelne hogy mennyire szokott tévesen riasztani?
Bár a férjem most délután elmegy az előadásra, valószínűleg meg is veszi, de kicsit félek tőle.

Íme egy nagyon kezdő, nagyon aggódos anyuka kérdéslistája, ami valószínűleg folyamatosan növekedni fogKépKép

Köszi előre is!
Üdv mindenkinek:
Vera + Bence

KépKép Kép
 
 


Sziasztok! Kép

Végre én is csatlakozhatom hozzátok! Kép Itt is megköszönöm mindenkinek a gratulációt, Anitának külön a gólyaküldést! Kép
Vasárnap délután jöttünk haza a kórházból, a kis Virág tündéri, csak az első itthoni éjszaka sikeredett sírósra, alig aludtunk. Azelőtt és ma éjszaka is csak enni kelt fel, meg nézelődni. Kép A védőnő szerint ezek a picik nagyon megérzik a szelet, a frontokat, olyanok még, mint a kis állatkák, bennük van ez az ösztön és nagyon érzékenyek.
Anita, a hasfájás mikor alakult ki? Virágnál még nem látom a jelét, pedig csak piciket büfizik, igaz, már púzni többször is hallottam. Kép
Jövök majd még,

Judit
Judit74
 


Sziasztok!

Anita
Hogy vészeltétek át az oltásokat? Minden rendben?

Nálunk is elindult a pocakfájás. Most próbálom kitalálni mitől. Mit ehettem, ami nem jó a babónakKép Múltkor a cukros kamillateától hasmenést kapott. Visszatértünk a sima forralt vízhez. Viszont legalább tudjuk mit adjunk neki ha szorulása van.
Remélem minden baba és mama jól van. Mosolygós szép napot!
Szisz
szisz
 


Ne haragudjatok, hogy tegnap nem jelentkeztem.

Szisz: köszi szépen, átvészeltük , szerencsére láz sem jelentkezett. Nem használtunk előtte kúpot, mert a védőnő atz mondta, hogy adja, nehogy lázas legyen, de a doki mondta, hogy ne adjak amég nincs láz. Szerencsére eddig még nem jelentkezett lázKép.Kicsit sírt a szúrástól, de ez természetes.
Szisz: a hasfájás tudod málunk is tart még sajna, most a Gripe Watert adom neki, igaz még nem régóta, de úgy vettem észre, hogy nem rögtön fejtette ki hatsát, jó hét telt el azóta, talán jó lesz, de megírom...Eddig az espumisant adtam, az kicsit szelet okozott, de nem volt hatásos a pocofájásra. Így néha azt is adom, meg a másikat. A Gripe Water azért jobb, mert gyógyhatású készítmény, így kevésbé káros...
Próbáld ki még a babamasszázs, hátha az is segít. Ha kell róla leírat el tudom küldeni.

Vera:
-D vitamint én kiskanállal adom be, meg a K vitamint is. REgy pici tejcsit cseppentek még hozzá, szerncsére Robika ügyesen lenyeli, igaz a K vitamin kissé rossz izű, de azt sem köpi kiKép
-haját külön samponnal nem mosoom, de én vízzel átmosom azért minden nap, Robónak is hosszú haja vanKép
-szemcseppről sajna nincs tapasztalatom, eddig még nem kellett és a légzésfigyelőről sem. De úgy tudom, hogy a Madarász utcaa az azért jó minőség, egyik legjobb.Bencinek pusszancsKép

Judit: ami a gólyát illeti, igazán nincs mitKép
Nekünk a hasfájás picit később jelentkezett, mert Robóka kicsit sárgácska volt, így aluszékonyabb is és nehezebben kezdett el enni is. De jó hét múlva jelentkezett sajnaKép.A puki viszont természetes, ha nem hasfájós is,:Lehet éppen azért mert vmi olyat fogyasztottál éppen.

Mindenkinek nyugodt éjszakát : Anita+Robika aki ma 9 hetesKép
 
 


jah és nagyon édes minden babó, megtekintettem a másik topikbaKép
Vera: Benci tényleg nagy hajú tüneményKép

A többi babóról is ha van kép, szívesen nézegetem ám!!
Robóról most nem tudok feltenni, mert nincs itthon a gép.Kép
 
 


Sziasztok!

Sajnos nem nagyon tudok írogatni, mert az én Gabóm is hasfájós lett, és ráadásul tegnap este észrevettem, hogy még köldöksérv is kialakult nála.Kép Holnap megyünk a dokinénihez.

Anita,
mint tapasztalt anyuka pocifájás ügyben, nekünk mindig van kaki, még ha erőlködve is, de a szelek borzasztóan bántják, nincs erre valami praktika?

Judit,
nálunk két és fél hetesen jelentkezett a pocifájás, remélem, ti megússzátok.

Vera,
én tejet fejek kanálba, abba teszem a vitaminokat, és így kapja be. Szájába nem csöppentek, mert a D vitaminból így is nagyon nehéz csak egy cseppet adni. Mi a haját minden nap bevizezzük, külön nem mossuk samponnal, de a koszmó megelőzésére olajjal fürdés előtt át szoktuk törölni. A szemcseppet a nővér úgy adta be, hogy mikor aludt a baba, két ujjal széthúzta a szemhéját, és belecseppentett. Légzésfigyelőm ugyan nincs, de úgy hallottam, hogy a Madarász utcai nagyon jó, nem riaszt tévesen.

Mindenkinek pocifájásmentes napot!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Köszi a válaszaitokat.
Tegnap a férjem végül megvette a légzésfigyelőt, úgyhogy ma már többet aludtunkKép Bár miután elmondta hogy hogyan is működik, mire kell figyelni, és mi van ha riaszt, teljesen kikészültem. Remélem soha ne lesz benne részem...
Természetesen az első kivételnél ma éjszaka félkómásan nem kapcsoltam ki mielőtt Bencét kivettem volna, úgyhogy klasszul be is risztott. Még meg kell szoknom, hogy figyeljek rá.

A D-vitamint is elfelejtettük reggel beadni, de gondolom az a köv. szopinál is jó lesz.
Még olyan összevisszaságban élünkKép
Éjszaka 2kor felébredt a picurka, evett 90! grammot (most először ennyit), majd ahogy az Apukája felvette büfiztetni, ki is dobott belőle vagy 20at. Utána csak nézett ránk szegényke nagy szemekkel, és egyáltalán nem akart elaludni. Teljesen meglepődtünk, mert olyan ügyesen emelgette a fejét, nem is gondoltuk volna hogy ilyen erős. És ennyire éber még talán sosem voltKép
Úgyhogy a hasamra fektettem és úgy pihentünk 4ig. Akkor végre be tudtam tenni az ágyába, és 6ig aludtunk is.
Nektek kb. mikorra állt be valamiféle rend az életetekben? Egyáltalán lehet erre számítani? Most nem is igazán a szopikra gondolok, hanem az összes többire, amit mellette csinálni kell. Háztartás, étkezések megoldása, saját magunkra fordított idő (gondolok itt a fürdésre pl., semmi luxusra egyelőreKép) Bár ma épp hajat festünk a következő két szoptatás alatt.Kép Muszáj, mert a konfortérzetem rohamosan csökkenKép

Na megyek is, mert mindjárt ébred BencikeKép
Remélem mindenkinek ilyen tündérien jó kisbabája van, és tudtok pihenni egy kicsit!Kép

Üdv: Vera + Bence (aki tegnap volt 2hetesKép)

KépKép Kép
 
 


Sziasztok!

Anita,
a babamasszás nagyon érdekelne a pocakfájásra, köszi előre is ha elküldöd!
Pocakfájás az nálunk pont a 3. héten jelentkezett, de azonnal iszonyatos görcsökkel. Együtt sírtam szegénnyel. Aztán egyszer csak elmúlt. Bevallom még cumit is adtam neki, fogtam az ölemben és szépen megnyugodott tőle. Igaz azóta kiköpiKép Lehet hogy csak pocakfájásnál használja majd nyugtatóként?Kép Én már nem ellenzem. Minden oda adatam volna akkor neki, ami kicsit is segít elviselnie szegénykének a görcsöket...tényleg nagyon szenvedett.

Zsizsa
Köldöksérv? Az milyen?

Vera
Nálunk megmaradt, hogy éjszaka és nappal is van egy-egy éberebb 2 órás időszaka...olyankor vagy odavesszük magunk mellé, vagy a karomba veszem. Ő nézeget, nyögdécsel és egyszer csak elalszik. Én már erre állítottam be magam. 1-től 3-ig babaműsor. Viszont 9kor már a picurral együtt úgy alszom, mint a bundaKép

Szép, mosolygós napot a babáknak és mamáknak!
Üdv
Szisz
szisz
 


Hali!

Vera,
nálunk semmilyen rendszer nincs, remélem majd kialakul, mert irtó fáradt vagyok. Tegnap például délután 1 óránként szopizott, és a köztes időkben karban kellett tartani (hihi, ennek másik jelentése is vanKép). Éjjelente 2-2.5 óránként ébred, de mióta pocifájós, van, hogy 3 órát alszom csak, a többi időben dajkálom, hogy jobb legyen neki.Kép Nappal meg örülök, ha sikerül kirohannom a konyhába kenyeret kenni magamnak. Most alszik, rohanok is mellé durmolni, bár ezt mindig megérzi, és ilyenkor felébred a kis huncut.Kép

Szisz,
a köldöksérv olyan, hogy a köldök kidudorodik a köldökcsonk leesése után, és amikor erőlködik, akkor még jobban, nálunk kb. cseresznye nagyságú, de puha, és vissza lehet nyomni.Kép

Szép napot!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Én is bekapacsolódnék akkor ebbe a topikba is.

Nekem a fejéssel van gond: szopizás után max 10 ml-t tudok lefejni. Szerintetek ez nagyon rossz? Ráadásul a doktornő azt mondta, ha nem megy ne erőltessük... De mi van ha elapad??? Parázok rendesen. Nektek ez hogy megy?

Docka
Docka
 


Sziasztok Lányok!

Látom főleg napirendben, tejcsikérdésben meg pocakfájásban van gondotok. Remélem megengedtek 1-2 tanácsot ezekkel kapcsolatban.

A napirend kérdésében ne aggódjatok, olyan picik még a babáitok, egyelőre az köti le őket hogy alkalmazkodjanak a külvilághoz, igazi napirendről majd inkább csak 2 hónapos kor után lehet beszélni. Addig sajnos szegény anyukáknak kell alkalmazkodni a rendszertelenséghez Kép Nem mondom hogy túl könnyű, de ez az időszak márcsak ilyen.
Vera, amúgy nem akarlak elkeseríteni, a kisfiam most 14 hónapos, és bár van kialakult napirendünk, de az teljesen hozzá van igazítva, a háztartásban utolérni magam a mai napig nem tudom Kép Fogalmam nincs mit csinálok majd pár hét múlva, ha már 2 gyerekkel leszek itthon Kép Kép

A pocakfájásnak a legtöbb esetben 2 oka van: túl gyakori etetés és nem elég büfiztetés.
Zsizsa, épp ezért főleg neked mondom hogy az 1 óránkénti szopiztatás nagyon sűrű. Hidd el, én is megjártam így a kisfiammal tavaly. Egy ideig úgy tűnik megnyugszik tőle, de aztán újult erővel jön a hasfájás. A túl sűrű etetéstől egy ördögi kör alakul ki: fáj a hasa, megszoptatod, megnyugszik, majd megint fáj, újra megszoptatod, de már egyre ritkulnak a nyugodt időszakok. Nincs ideje a pocijának a 2 evés között megemészteni a bentlévőket, és ez oda vezet, hogy egyre jobban és egyre gyakrabban fáj a hasa. Szegény anyuka pedig azt hiszi jót tesz ha megszoptatja, hiszen akkor egy időre megnyugszik. De sajnos nem... mindenképpen ki kell várni minimum 2,5 órát két szopi között. Ha nagyon nyűgösködne, próbálj vele pici teát itatni, az segíteni szokott.
A másik a büfiztetés: evés után mindig tartsátok vállon a babát minimum 15 percig, de ha lehet, akár tovább is. Még ha nem is hallatszik különösebben hogy büfizgetne, jót tesz neki a függőleges testtartás, valahogy jobban eloszlik a lenyelt levegő, nem szorul be annyira a pocakba. Ha meg észreveszitek hogy szopi közben kapkodja a levegőt, nyugodtan szakítsátok félbe az evést, tegyétek vállra pár percre, annyi idő alatt meg is nyugszik kicsit, meg valószínű büfizik is párat, amitől már akkor megkönnyebbül.
Mi kis tornát alkalmaztunk hasfájásra, megfogtam a Pindur lábait térd alatt, és gyengéden de határozottan rányomogattam őket a pocakjára, hol egyszerre a kettőt, hol felváltva. Amellett hogy hatékony volt, még élvezte is, sokszor hangosan nevetett úgy tetszett neki Kép

Docka, a fejéssel kapcsolatban ne aggódj, nekem sem ment soha, mégis pontosan annyi tejem volt amennyi kellett. A dokinak igaza van hogy erőltetni nem szabad. Ha a babád nem marad éhes, akkor csak örülhetsz, hiszen szinte tökéletes összhang van a kereslet-kínálat között Kép Ha pedig úgy látnád hogy csökken a tejed mennyisége, azt fejéssel sem lehet különösebben növelni. Egy nagyon hatékony megoldás van rá: többszöri szoptatás. A babánál jobban senki nem tudja fokozni a tejtermelést Kép

Remélem tudtam valamit segíteni Kép

Sziasztok, Diti
 
 


Sziasztok!

Olyan jó, hogy beindult ez a topic! Kezdtem beparázni, hogy valami gond van velünk, aztán végigolvastam amiket írtatok, és kicsit megnyugodtam, hogy mindenki küszködik azért...
Nekünk a következő a gondunk. A kisfiam nappal egy tündéri baba, szinte percre pontosan 3 óránként eszik, most 2 és fél hetesen általában 70 grammot. Aztan úgy este nyolc-kilenc óra körül elkezd nyűgösködni, hisztizni, sírni, és semmivel nem tudom megnyugtatni. Olyan mintha éhes lenne, megszoptatom, de újra kezdi. Már megpróbáltuk kicsit sírni hagyni, de nem fáradt el 15 perc alatt. Általában éjjel 2-ig megy ez a műsör. Nincs valami öteletetek, miért sírhat? Mivel lehetne megnyugatatni? Felvenni csak végső esetben szoktuk, általában a kiságyban próbáljuk megnyugtatni. Szerintem nem a hasa fáj.

Tegnap már állatira kivoltam, sírtam miatta, hogy nem tudok rajta segíteni.Kép

Docka: én már feladtam a fejést, nekem sem ment 10-20 grammnál több. Szerintem (remélem) annyi van, amennyi neki kell, bár én is azon aggódom állandóan, hogy mi lesz, ha majd több kell...

Köszi előre is a tippeket!
Kati
Kati
 

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

 

cron