Új privát üzeneted érkezett!

Milyen a jó játszótér? Mi a fontos a gyerekne, mi a mamának? Ti hol tudtok jó, rossz példát? Írjatok, írjatok, nem árulok zsákbamacskát, újságcikk készül a témában, de jó lenne ha minél több véleményt tükrözne, meg hát én sem ismerem az egész országot... Amit meg szeretnék, az az, hogy Nektek is meg a gyerekeknek is jobb legyen. Az újság igyekszik a babás társadalom érdekeit képviselni, és még nagyon kezdő. Játékkalauz, fent van a neten is, ha vkit érdekel.
sofka
 
 


SZia Sofka!
Legyen többféle játék. pl. A köztársaság téri játszón az a jó, hogy külön vagy egy rész babáknak való picicsúszdával, babhintával stb.
A Károlyi kert gyönyörűen parkosított, elég sok játék van, bár egy háttámlás hinta elkelne ide is. Csak nem lehet a fűre lépni, ami elég bizarr. A közönsége nagyon jó, főleg de.

Jó lenne, ha egy téren lennének pl. bérelhető motorok, biciklik vagy egyéb nagy terjedelmű játékok.
Árnyék, víz, wc.

Rossz pl. Micimackós játszótér a 8. ker. Horváth Mihály téren. Aranyos, jó játékok, egyedi, de hihetetlenül elhanyagolt, koszos.
Zsuzsa
 
 


Szia Sofka!

Ha egy játszó mondjuk nem egy park közepén található, akkor hasznos a zárható kerítés. Tényleg legyen zárható! Látok kisgyerekeket pillanatok alatt az úttesten teremni anyjukkal a nyomukban... Pl lehetne még a játszók közelében kutyás gazdiknak zacsis-minikonténeres valami ami néhány helyen fel van szerelve már most is, igaz nem játszókon, de itt ha baj történik és nincs kéznél semmi akkor sem maradhat ott. Ez főleg nyitott játszóknál érdekes. A csúzdák teljesen legyenek bent a homokózóban és ne csak félig, mert a homokozó betonkeretébe beüthetik a fejüket a gyerkőcök, ha nem rendeltetés szerüen szeretnék használni a létrát.

sasha

Kép
 
 

 
 

Kellene egy igazi babajátszótér minden városnak. Az én kisfiam nagyon jó kis babajátszóteret tudna tervezni! Kép Ő most tizenöt hónapos, pont abban a korban van, mikor a játszótér már nagyon kell neki, de a nagyok játszóterei még balesetveszélyesek a számára. Persze azért járunk, csak sok a "nem szabad".
Épp tegnap gondolkodtunk, milyen a babáknak való játszótér. Szerintem kerítés veszi körbe, melynek kapuját csak felnőtt vagy nagyobb gyerek tudja kinyitni. Kutyáknak természetesen tilos a bemenet. A játékok: homokozó, megfelelő méretű csúszda, magas peremmel, hosszú vízszintes szakasszal a végén, fa létrával. Aztán kellenek mindenfajta csövek, amin át lehet mászni, kis házak, amiben lehet bújkálni, ajtót csapkodni baj nélkül. Kell még babáknak való hinta, baba-mama nagyhinta, sok árnyék, akár egészen fedett rész is. Minden puha műanyagból kéne hogy legyen, vagy néhány dolog fából, mert a vas nem babáknak való. Ha lenne fedett vagy fedett-őrzött játszótér (játszóház?), oda tennék sok párnát, amivel birkózhatnak, nagy matracot, amiben ugrálhatnak. Sok gumilabda kéne még, esetleg több gumilabda felkötve valahová, és lehetne köztük bomolni. Labirintust is lehetne csinálni, persze csak akkorát, hogy anyuka belelásson. És óriási, de puha műanyag építőkockák is lehetnének (ez megint inkább játszóházba való). Én egyébként most szeretnék a fiamnak a leendő saját szobájába matrac-építőt varratni. Fél méteres építőelemeket matracból. Remélem, szeretni fogja. Kép
Ja, a gömbökkel telerakott homokozókeretet is imádják. És a minivárat, ahonnan a gömbök közé lehet lepottyanni, és nem ütik meg magukat.
Szeretik egyébként (tapasztalat) a nem sík homokozót, hanem a homokdombot is, lehet rajta hegyet mászni.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


A gyerekeim naygom szeretik a Millenáris játszóterét és az állatkertit is. Ami tetszik nekik, azok a várszerű építmények, ahol lehet föl-le mászkálni, mindenféle alagutakon, járatokon, lépcsőkön közlekedni.
Zsuzsa
 
 


Sofka!

Az előttem szólók, már szinte mindent felsoroltak, ami egy jó játszótérhez kell.

Engem az bosszant, hogy sokszor ész nélkül felújitanak egy játszóteret, ami papiron esetleg jónak tűnik, de a valóságban már nem az.És sok-sok millióba kerül állitólag!
Jobb esetben felújitanak, rosszabb esetben csak romlik a sok játszótér "állaga" és bizonyos kerületek sajna erre nem forditanak kellő gondot.

Kiváló játszótér a MÁltai Szeretetszolgálaté Békáson. BEkeritett. Minden korosztály számára van hinta, csúszda és egyéb játékok. Óriási, a naptól fedett homokozó. Kis faasztalok,hogy le lehessen ülni netán uzsonnázni stb. Homokozószett van, kismotor van, nem kell cipelgetni. Szerintem ez már lehetne egy követendő példa minden kerületben, minden városban lehetne legalább egy ilyen, vagy ehhez hasonló.

Giti
Giti
 


És Sofka, a Máltain van pelenkázó és wc. Azt hiszem ez is szuper ötlet. Mielőtt elkészült a játszó, a kisjátszókon a padon pelenkáztam, haza kellett rohanni szoptatni, mert nem volt erre alkalmas hely. Itt van játszószoba, teli játékkal kicsiknek, nagyoknak, ideális a nyári záporok ellen és kisebb babás találkozókra, foglalkozásokra az őszi, téli napokon. Amióta kiköltöztünk, nagyon hiányzik. A jót könnyen meg lehet szokni. Mert itt a németországi játszóterek nagyon jók, de ritkán bababarátok. (Persze lehet, hogy ezt befolyásolja, hogy kisvárosban élünk.) Amit hallottam az EU-szabványról, nos... Khm. A legközelebbi játszón korhad a fából készült vár, néhol látni a csavart belülről. Ha több gyermek mászik fel egyszerre, vagy ne adj isten egy felnőtt, akkor imbolyogni és nyikorogni kezd. A csúszda a homokozóban lamdol (ami szerintem nem rossz, nem tudom, miért nem lehet?!) Viszont és ez nagyon JÓ: a homokozó betonszegélyét befedték gumival. (Hasonló a futópályák anyagához.)
És a bababarátságról. Sokszor azt gondolják, hogy egy rugóshintával, vagy egy sima hintával + homokozóval eleget tesznek a kicsik igényeinek. Az én gyerekeim korán elkezdtek felmászni mindenhová. Engedem is őket, ha nem veszélyes, de nagyon kevés helyet láttam, ahol igazán biztonságos, babamászókák lettek volna. Valahol ügyesednie kell a piciknek is. Kép

És még valami: Magyarországon, úgy gondolom sok szülő kis korkülönbséggel vállal gyermeket. Erre is érdemes lehet odafigyelni. Nekem nagyon fárasztó, mikor kilómétereket kell loholnom egy "Anya segíts!" felkiáltásra. Mert nem lehetek egyszerre két helyen.

Kicsit bő lére eresztettem, bocsi.
Merre van ez az újság?
Solya
 
 


És még valami. Badacsonyőrsön a kempingben nagyon-nagyon rossz mászókák vannak. Egyrészt kiállnak a szögek, szálkák, másrészt kiszegezték rá: max. 50kg. Úgy gondolom, egy mászókának ennél többet kellene bírnia. A hinta elvileg 3 hintás, gyakorlatilag az említett táblát erre is kitették. Ha jól számolok, akkor 3, 17 kg-os gyermek már nem ülhet fel egyszerre! Az a játszótér kriminális és balesetveszélyes!Kép Pedig fajátékokról van szó.

Solya
 
 


Köszi, köszi!!! Máris sokkal okosabb vagyok. A Játékkalauz-t a weben a www.mikkamakka.hu oldalról lehet elérni. Elvileg. Ha nem megy, jelezzétek. Köszi, sofka
 
 


Én vettem egy pár hete ilyen újságot. Nagyon hosszan kutattam, hogy mivel lepjem meg magam, amikor a kezembe akadt. Kép Azt hittem valami szakmai lap. Aztán végiolvasva kiderült, hogy nem. Nagyon tetszett a játékértékelő rovat. Ez ragadott meg legjobban. De öszességében jó kezdeményezés.

Zsunya

 
 


A Micimackó azért is rossz, mert nem átgondolt tervek alapján készült: több helyen is kifejezetten balesetveszélyes kezdetek óta. Hiába aranyos az ötlet, de pl. a favár három emeletes, de alatta annyira kicsi a homokozó, hogy ha netán egy gyerek kiesik, nem biztos, hogy beletalál a homokba. Az egész játszótéren terméskőhalmok vannak, elég durva felületű kövekkel, amikbe egy tipegő, vagy még ügyetlenebbül szaladó kicsi pont belütheti az orrát vagy a homlokát. A játékokból letört darabokat senki nem pótolja, ezért azok szintén felsérthetik a gyerekeket. Viszont pont ezektől a halmoktól nem lehet betolni babakocsit, ami persze megint agyrém.

Zsuzsa, ti ott laktok a környéken egyébként?
Kíváncsi
 


Zsunya! Végre egy önkéntes olvasó!!!! Hétvégén is kijártok a Millenárisra? Mert akkor a lányaimmal együtt el tudnánk menni.
sofka
 
 


Kíváncsi! Ott lakunk, egy-két háznyival feljebb. Csak nem ti is itt laktatok?
Játszótér. Nem árt ha van sok fű, de ne legyen tilos rámenni! Labdapálya a nagyoknak, elkerítve.
zsuzsa
 
 


Zsuzsa, 32-esek tere, de nem múltidő! Tavasztól már otthon vagyunk többet, ősztől meg már nem csak részidősen! Kép
 


Kíváncsi, mit csináltok Bécsben? És ott milyenek a játszóterek? sofka
 
 


Itt dolgozik a férjem - sajtóattasé. A játszóterek rendben vannak, és elég jól karban is tartják őket. Épp ma láttuk, hogy fektetik fel a gyepszőnyeget ott, ahol már kitaposták a gyerekek a füvet. A játszóterekkel itt általában nincs gond.
Kíváncsi
 


Ezt itt a Babaneten talltam:
http://www.babanet.hu/hol-mi/jatszoter.php
A Máltai játszókról.
Solya
 


Solya! Köszi, köszi, köszi!!!Kép
sofka
 
 


Szóval a rózsák Neked.
 
 


Szorgalmas kis Tündéreim!
Betehetem a véleményeteket név nélkül? Ha valakinek vannak fenntartásai, bátran jelezze. Igyekszem korrekt újságíró lenni. Bár férjem szerint ilyen nem létezik.
sofka
 
 


Ne higgy a férjednek! Kép
De ha tudom, hogy ilyen "komolyak a szándékaid", összegyűjtök még egy-két konkrétumot! Rögtön eszembe is jutott egy: azon pl. gyakran bosszankodom az egyébként egész jó bécsi játszótereken, hogy a kiskapu kifelé nyílik. Így amikor babakocsival, gyerekekkel és homokozójátékokkal, valamint az aznapi kisbevásárlással küzdöd be magad a térre, kifelé kell nyitnod a kaput, ami hááát...eléggé nehezedre esik. Viszont amikor egy pillanatra nem figyelsz oda, gyermeked könnyedén kilöki a kaput és máris szökésben van. Kép
Meg az is elég gáz, hogy vannak ezek a drótkötélpályák, tudjátok, amin végig lehet csúszni egy kis tányérra ülve, nos, ezeket nem védi sehol korlát, szóval a tipegők könnyűszerrel alátotyognak. Kép
Kíváncsi
 


sofka,
már megint egyetértek Kíváncsival! Kép Ne higgy a férjednek! Kép
És persze, már ha épp az enyémet szeretnéd betenni. Kép

Solya
 
 


Sofka

Budán, majdnem az Árpád hídnál, a panelházak és a hév közötti zöld területen van egy nagyon komoly játszótér. Kicsikre és nagyokra egyaránt gondoltak a játékokkal, teljesen körbe van kerítve a terület, vannak motorok, baby-taxik, rollerek, homokozók, szóval szinte minden. Van egy kis ház a játszón, ami tulajdonképpen játszóházként szolgál. Itt is van bébi játéktól kezdve komoly társasjátékokon keresztül minden. (festék, tempera, gyurma, memóriajáték stb.) És ami nem elhayagolható, pelenkázó helység a picikre gondolva. És mindez ingyenes a többi játszóházzal ellentétben. Ja, és ha valakinek megettszik egy játék, akkor pár napra el is viheti. Egy hátránya van: nagyon picik méga fák, így alig van árnyék.

Bea
 
 


Bea, az az egyik Máltai játszó. Kép De a III. kerületben elég sok helyen van már ilyen játszótér. Sajnos, a Máltai Szeretszolgálat Bp-en - ha jól tudom, - eddig csak ebben a kerületben épített játszóteret. Pedig nagy igény lenne rá mindenhol!
Solya
 
 


KÍváncsi! A te fiaid meg az én két fiam az már majdnem egy focicsapat!Ha itthon vagytok, sétáljatok át!
Sofka! Szerintem az is jó, ha egy játszótéren többféle játék van, inkább legyen mindből kevesebb, de különböző típusúak. Más. Pl. itt a 8. kerületben felújítottak sok játszóteret, de mindenhol ugyanazok a játékok vannak. Ezt hamar megunják a gyerekek.
Zsuzsa
 
 


Zsuzsa!
Kép Hol vannak a felújított játszóterek a Józsefvárosban?
 


SZia Kíváncsi!
MEgcsinálták a Mátyás teret, a Kálvária teret, a Leonaardo da Vinci közt, ezeket láttam. A Mátyás tér nincs bekerítve, a többi igen. Nem tudom mikor, áprilisban már ilyenek voltak (azóta lakunk itt), előtte nem tudom hogy néztek ki. Rugós játékok, mászófal, állványsoron hinták, mászókák, csúszda. Persze a közönség a régi, így kosz az van, üvegtszilánk szétszórva, stb, stb.
Zsuzsa
 
 


Helló!

Képzeljétek, itt Kispesten, legalábbis a környékünk játszóterének javán lecserélték a régi láncos-kapcsolós hintákat bébihintákra, illetve laphintákra. Ez nagyon szuper, csak pl a gyerekek kedvenc játszóterén az eddigi 2 hinta így 1-re csökkent. Állítólag van valami új EU szabvány és meg van határozva a hinták közötti távolság és ezért. Na meg eredetileg ide is egy laphintát tettek, de valószinűleg túl nagy volt a morgás, még az illetékes fülébe is eljutottKép A laphintába hogy a fenébe teszel bele egy 1 évest, vagy akár egy 5 évest? Na de lecseréltékKép
Tegnap az egyik játszón együtt hintáztam a fiammalKép Érdekes voltKép
Vanak nagyon jó játszók, de ez a bébihinta nagyon hiányzott már, sokan akár ennyivel is beérnék... Lehet, hogy mindeféleképpen történni fog valami a magyar játszóterekkel?

Sofka!
Ez a Te műved, vagy tényleg valami EU szabvány miatt történt ez a hintacsere?

sasha

Kép
 
 


Még egy kicsi dolog: nekünk mindig az volt a gondunk, hogy fiam a játszón nem tud motorozni, mert nincs betonút, csak kavics vagy murva vagy faháncs vagy hasonló. Ebből a szempontból pozitív a városmajori, ahol lehet "rodeózni", ráadásul van külön kicsiknek meg nagyoknak való csúszda, több homokozó. Azért annyira ez sem jó, mint a máltaiak, de azokkal meg az a baj, hogy mindig iszonyatos tömeg van. Ez a többi, szép, új játszónál is hasonlóan alakul, ellepik őket a kiéhezett szülők és gyerekek. Talán jobb lenne, ha lennének kisebb, szintén biztonságos, de kevésbé pazar játszók nagyobb számban. a kicsiknek nem kell annyi szuper játék, viszont így jobban lehetne figyelni rájuk, nem sodornák el őket a nagyok, családias lenne. Ja, kövezzetek meg, de mi utáltuk a Millenárison a Zöld Pétert, az említett okokból. Sokkal jobb a Marczibányi téri játszó, ráadásul a motorozás is lehetséges. (Persze a Millenárison is, csak nem a játszóterén.) Sajnos azóta elköltöztünk, most Zuglóban lakunk, itt a Vezér úti meg a Kerékgyártó utcai a szuper, rajtuk kívül alig találni valamit, km-eket kell zarándokolnunk, ha játszózni akarunk. (Kertvárosban alig építenek játszót, úgyis mindenkinek van kertje...) ;-) Klára
 
 


Egy újabb szempont jutott eszembe. Jó lenne, ha a játszótereken megoldanák a vízproblémát. Tehát a vízcsap legyen mindig jó, de en legyen eltömve a lefolyója, ne leygenek fölösleges pocsolyák.
konkrét példa: a Károlyi kertben elég jó játszó van, normális közönséggel, tisztán tarva, gyönyörűen parkosítva.DE: a csap körül állandó pocsoly, képzelhetitek a vízmániás serdületlneket és dedeket. Ráadásul az egyik automata locsolófej pont az utat locsolja a homokozó mellett, így ot állandóan pocsolya van, hatalmas.
Zsuzsa
 
 


Nálunk kispesten a Hunyadi-Rákóczi-József Attila utca fonákjában van egy játszó. Na nem hiper szuper... Egy közepes homokozó, ahová minden tavasszal hozzák a friss homokot és azt lángszóróval leperzselik. A homokózóba két csúzda is van, kicsiknek nagyoknak egyaránt biztonságos -mármint a lecsúszás és van még benne egy árva rugós valami. A létrája a csúdának a homokozón kívül van. A homokozót 30 cm-es betonpalánk veszi körbe, így aki a létrának a másik oldalán mászókázik az nagy veszélyben van, főleg ha leesik, mert akkor pont rá arra a fránya betonra. Van egy nagy vasból készült mászóka nagyoknak, két gyűrűvel, meg egyéb dolog gimnasztikához... Mellette meg a mostmár 1-re redukálódott bébihinta (eddig kettő sima hinta volt). Egy másik részén meg 3 ping-pong asztal van. A hinta és a mászóka mögött van egy csap ami egész nyáron folyik, persze pocsolya is van, de távol a játékoktól. A játszót C alakban csípő magasságban farönkök veszik körbe és nagyon sok pad van. A rönkök hiányosak, a padok nem éppen a legújabbak, de épek. A C nyitott felén betonjárda van, mellette meg egy nagy focipálya elkerítve. Itt általában nagyon ritkán fociznak már, de a kicsik ott rodeóznak a motorjaikkal.

sasha

Kép
 
 


sofka,
nezd mit talaltam:
http://www.kia.hu/konyvtar/szemle/269.htm

az oldal aljan van teljes letoltheto verzio is

-Afonya
Névtelen
 


sasha: a lap hintán gyönyörűen ül a 2 évesem egy fél éve Kép

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Köszi Áfonya!
Ez a szám elkészült, de a játszótéri történetek folytatódik majd. Úgyhogy továbbra is jöhetnek az ötletek!
sofka
 
 


Sofka,
nem találom a JátékkalauztKép Hol van a Mikkamakkán?
 
 


Solya, én megtaláltam. Kettővel ezelőtti szám van fenn. Kép Nem így kellene lennie. (www.jatekkalauz.hu)
Holnap utánajárok!!!
sofka
 
 


Nem mosolyit akartam, hanem szomorút. Vagy mérgeset. Bocs.
sofka
 
 


Sofka,
ez normális, hogy decemberi (tavalyi?!) programajánló van fennt?
http://mikkamakka.hu/jatekkalauz/mozaik.php
Solya
 
 


Mamik
Nyitok egy új topikot ahova szeretném összegyűjteni a véleményeket tapasztalatokat, hogy hova érdemes költözni Budapest környékére... hol milyen lehetőségek vannak? Milyen az iskola óvoda?

http://www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopi ... 21&start=0


Itt a topik gondoltam, jobb ha egy helyen van és minnél több embert meg tudok kérdezni...

Kép
Kép
Kép
 
 


Muzsikával az újszülöttekért
- jótékonysági gálakoncert a Gólyahír Egyesület javára -

Időpontja: 2007. november 03. szombat - 16h

Helyszíne: Otthon Művelődési Ház – Soroksár Bp. XXIII. Ker. Szitás u. 112 (a Hősök terei Templomtól egy percre)

Műsorunkban felejthetetlen dallamok hangzanak fel
egyebek mellett Puccini - A bohémélet, Gounod - Faust, Donizetti - A szerelmi bájital
és Donizetti - Don Pasquale című operáiból!

Fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei:

Cecília Loyd, Boross Csilla, Csák József, Szvétek László, Vághelyi Gábor, Ghillány Márta
Németh Mónika, Szentidai Szilvia, Töreky Katalin, Angyal Enikő, Czira Judit, Réder Katalin
Zongorán közreműködnek: Katona Anikó és Köteles Géza
„Szívből reméljük, e nemes cél érdekében sokan döntenek majd úgy, hogy részesei kívánnak lenni e remek szórakozást ígérő koncertnek, és adomány-tartalmú jegyeik megvásárlásával segítik a Gólyahír Egyesület munkáját!”

Jegyek 2007. október 1-től válthatók 2000 Ft-os áron az Operaház jegypénztáraiban,
vagy elővételben a Gólyahír Egyesületnél, számlára befizetve a jegy árát 2000 Ft/fő, név megjelöléssel, (a jegyek a koncert előtt a helyszínen vehetők majd át).
Érd és Vidéke Takarékszövetkezet: 64800073 - 10705005
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet: