Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Érdekelnének azok tapasztalatai, akik baba mellett (GYEd-en, GYES-en) tanulnak. Úgy tudom, az állam ilyen esetben finanszírozza a képzést. Jár ilyenkor diákigazolvány is? És milyen egyéb (anyagi) kedvezmények illetik meg a diákot?

Mire visszamennék a most egy éves fiam mellől, meg fog szünni a munkahelyem, és jobb esélyekkel indulhatnék a munkaerőpiacon, ha időközben mellette és a második baba mellett (aki még csak tervben van) diplomálnék még egy szakon...

Csak az a gond, hogy a második baba mellett akkor csak GYES-t kaphatnék, ami kb. 20 ezer (ugye?), mível most GYED-et kapok, ami több mint a duplája, úgyhogy emiatt is érdekel, hogy mennyibe is kerülne a második diploma. (Meg aztán valamiből élni is kell...)

És úgy tudom, hogy a cég GYED/GYES alatt nem bocsáthat el, de ha visszamegyek, akkor viszont már rögtön elküldhet? (Még csak most kezdek utánanézni ezeknek a dolgoknak, ezért nem tudom, hogy a felmondási tilalom egészen pontosan mit is takar...)

Vöcsök
Névtelen
 


Nem tudoma szabályokat, de én az első mellett fejeztem be egy posztgrad képzést, GYedet kaptam, nem gyest. MOndjuk ez egy távoktatás volt, kevés kontaktórával. TAndíjat valóban nem kellett fizetnem, sőt visszatéríteték a korábban már befizetett összeget. (bár ez még 2000-ben volt)
Zsuzsa
 
 


Szia Vöcsök!
Én is pici baba mellett, egy másikkal a pocakomban szereztem meg a második diplomát idén. Tandíjat nem kellett fizetnem, csak a könyveket/jegyzeteket.
Diákigazolványt is kaptam, bár mivel én levelezőre jártam, pl. az utazáshoz (bérlethez) nem használhattam, így én nem sokra mentem vele.

A felmondási tilalom azt jelenti, hogy a Munka Törvénykönyve előírja, hogy ha valaki táppénz, GYES, GYED,..stb miatt van távol, akkor ha ez megszűnik, utána bizonyos ideig (ez a távollét időtartamától függ) nem mondhatnak fel neki. Ha lejár a GYES, és visszamennél dolgozni, először úgyis az összegyűlt szabidat kell kivenned. Ha lejár a felmondási tilalom, akkor odaadhatják a felmondásodat, és a felmondási idő csak ekkortól kezd ketyegni.

Remélem, segítettem.

Szia:
Viki
 
 

 
 

Kedves Zsuzsa és Viki!

Köszi az infót. Nem is tudtam, hogy GYES, GYED alatt is "gyűlik" a szabadság... Ez azt jelenti, hogy ha két babával kétszer 2 vagy 3 évig otthon maradok, akkor 4 vagy 6 évnyi, azaz több hónap fizetett szabira mehetek el? És azt nem tudod, Viki, hogy az a bizonyos idő, ameddig nem mondhatnak fel, az mennyi? (Csak az a bökkenő, hogy mivel a munkaköröm megszünik, nem tudnak más megfelelő vagy hasonló munkát felkínálni, így előbb vagy utóbb úgyis elküldenek, de azért a jogaimat szeretném érvényesíteni...Majd igyekszem utánanézni a Munka Törvénykönyvében.) Egyelőre azonban nagyon ki vagyok akadva a felmondás miatt, mivel teljesen váratlanul jött.

A másik gondom pedig, hogy míg mi Budapesten élünk, a szak, ami nagyon tetszik, a Pécsi Tudományegyetemen van. Most léptem kapcsolatba az egyetemmel, még nem kaptam választ, így nem tudom, kivitelezhető e, hogy oda eljárjak.

És ti mikor tanultatok? Este (és napközben), amikor a baba aludt? Bírtátok energiával? Nem merültetek ki?

Vöcsök
Névtelen
 


Sziasztok!
Ha már egyszer benéztem a Babanetre, hát vérszemet kaptam. (Úgy értem, hogy na gyorsan még egy hozzászólás belefér, amúgy csak olvasni szoktam, azt se túl gyakran...)
Vöcsök!
Tanulás baba mellett témának a jogi oldalához nem értek. Viszont írtam doktorit (PhD) 1.5-2 éves, meglehetősen eleven gyerkőc mellett, s a másodikkal a hasamban. A doktori egyébként úgy 60 százalékig már készen volt, mielőtt a "nagyfiam" (most 3 éves) megszületett volna. Aztán meglehetős lassan készülgetett. Segítségem otthon -a páromat leszámítva - nemigen volt. Nálam úgy nézett ez ki, hogy du, mikor a kisfiam aludt, illetve este (éjjel) miután megfőztem másnapra , tudtam a doktorival foglalkozni. Aztán akkor, ami belefér. Volt pár hét, mikor olyan 4-5 órákat aludtam naponta. Ez várandósan nem olyan jó. (Amúgy se....) Meglehetősen kimerültem, persze.
Anyukám, pont akkor, mikor a legjobban kellett volna, nemigen tudott segíteni, mivel a nagymamám, aki 90 felé járogatott, plusz majdnem teljesen vak, ellátni magát nem tudta persze, szoval a nagymami a szüleimnél lakott. (Ez persze nem anyukámon múlott, hogy így alakult, a részletekkel nem untatnálak benneteket.) Ez tartott kb. 1-2 héttel azelőttig, hogy a 2. számú gyerkőc megszületett volna.
A doktorit megvédtem 2002. ápr. elején, a pici lányom május 28.-án született. A védésen aztán nagyon elfáradtam, a végén már alig bírtam állni. Hazamentem, a fejem fájt rettenetesen, anyukám még egy fél órát tudott maradni, azalatt kicsit magamhoz tértem, hogy a gyerekemmel tudjak aztan foglalkozni, a mamám meg tépett haza a nagymamihoz. A férjem nem emlékszem, hogy hol volt, valószínű a védés technikai hátterét pakolta vissza a helyére.
Sikersztori a köbön, mondhatnátok. DE ha tudom előre, hogy ennyire magamra maradok, nem biztos, hogy belevágtam volna.
Tapasztalataim:
1. Jó, ha van valaki, aki heti rendszerességgel helyettesít téged a gyerkőc körül. Ha csak annyi, hogy egy délelőtt ő viszi sétálni, az is sokat számít.
2. Jó, ha a sulival kapcs ügyintézésekre nem kell magaddal cepelni a gyerkőcöt. (Esetleg már a tesóval a hasadban!!!) Nálam ez se jött össze. (A doktorival kapcs elég sok efféle is járt. Hála Istennek jó stabil volt a terhességem, továbbá a nagyobbik nem egy elefántbébi, szóval nem szakadtam bele a babakocsis lépcsőzésekbe és effélékbe.
3. Ha van rá lehetőség. érdemes a napi főzést valahogy kilőni. Egyik barátnőm két gyerek mellett szerez épp másoddiplomát, nekik az anyukája főz. Van többféle társaság, akik ebédet visznek házhoz. (Pl. Foodexpress) Náluk gond lehet, hogy a kiszállító munkatárs időbeosztása nem feltétlenül igazodik a tiétekhez (délelőtti séta... stb). HA van a közelben óvoda v. iskola, oda is be lehet esetleg fizetni, aztán ételhordóban hazavinni. De ha a gyereked finnyás, rossz evő és nem ízlik neki ez a koszt, hááát.... az gáz. Ha van jó nagy mélyhűtő, meg lehet persze főzni több napra is előre. De ez utóbbi eleg egyértelmű, csak a rend kedvéért írom le.
3. Ha van aki időnként besegít a házimunkába, az is jó. (Suli és egyéb nélkül is jól jön... ;-) )
4. Időnként MUSZÁJ kicsit pihenni is.
5. Női magazinokban időnként megszólaltatnak ismert hölgyeket ("sztárokat") akik anyukák is egyúttal. És persze mind SZUPERÜL össze tudja egyeztetni a karriert meg az anyaságot. Az ilyennek nem bedőlni, pontosabban ne frusztráljon. Segítség nélkül vagy minimális segítséggel azért elég kemény ez.
Sok sikert
Bea
ubi
 
 


Én is a kisfiam mellett írtam a PhD dolgozatomat, illetve írtam volna. Ő nem aludt napközben jórészt semmit, ezért 1,5 évesen bölcsis lett, én meg nagy lelkifurdalás mellett írtam a hülye dolgozatot. Szerencsére a dolog jól sült el, imádta a bölcsit, nem volt semmi gond, csak sokat volt beteg, náthás (olyankor megint csak nem írtam). Aztán a védésen már a pocakomban volt a kistesó. Igazából ha előre látom a jövőt, akkor minden erőmmel azon lettem volna, hogy még az első szülés előtt végezzek az egésszel, mert a sok idegeskedést a családunk szenvedte meg. És most mégis azon gondolkodom, hogy valami átképzésre kéne járni... Egyszóval, szerintem jól alvó, nyugis gyerek mellett lehet csak tanulni, akkor viszont érdemes is. Ellenkező esetben tiszta idegbaj az egész. Klára
 
 


Sziasztok!
En a 3. diplomamat csinalom 2 gyerek mellett, igaz a kicsi is elmult 2 eves. A masodikat ugy csinltam, hogy egy evig egy gyerek, egy evig masfel(kicsi a pocakomban), egy evig 2 gyerek mellett. Szerencsere a kicsi jo baba volt, igy amikor aludt akkor tudtam tanulni, sot meg magantanitvanyaim is voltak mellette. Februarban alltam neki a 3. diplomamnak, az elso felev vizsgaidoszaka mar nehez volt, mivel de. nem aludt mar Viki, es du. meg magantanitvanyok voltak. De kibirtam, bar nem volt konnyu. Most bolcsis(csak felnapos), meg felallasba visszamnetem tanitani, magantanitvanyok tovabbra is vannak. DE sokkal konnyebb lesz, mivel heti ketszer kell bemennem dolgozni, heti 8 orat kaptam, es igy van 3 szabad de.-om. Aki kismamaval beszeltem, egyontetuen az a velemenyunk, hogy amig kicsibaba, addig konnyu, de ha mar izgo mozgo, es igenyli a foglalkozast, akkor mar sokkal nehezebb. De minden jo szervezese kerdese szerintem. En a nagyszulokre mindennaposan nem szamithatok, mivel 80km valaszt el minket egymastol, a ferjem vallalkozo, maradt a baratnom, de neki a 3. babaja most egy eves, igy ot sem akarom annyira igenybe venni...
Megis kacerkodom a PhD-vel en is, csak azt nem tudom, hogy az ilyennek hogyan kell nekiallni? Aki mar tul van rajta, vagy csinalja attol kerdeznem mekkora munka?
Moni

 
 


Kedves Moni! Hát, az erősen attól függ, hogy miből írod. Nekem pl. klasszika filológiából iszonyú nagy munka volt, még egyszer nem vágnék bele, és egyelőre úgy tűnik, nem is érte meg. Dehát te tudod a legjobban, hogy a tanszékvezetőd mennyire igényes. Minálunk a bölcsészkaron 250 oldalt szokás írni, meg még kellenek publikációk, aztán van egy doktori szigorlat is, nyelvvizsgák (ez már biztos megvan) és a végén a védés, az már csak "színház". De amint írtam, nekem nemalvós babám volt, ez igencsak megnehezítette a dolgomat, úgyhogy a te helyzeted egész más. Nekiállni meg úgy kell, hogy van felvételi a doktori iskolában. GYESen lévők tandíjmentesek, tiszta haszon. :-) Tudtam segíteni? Klára
 
 


Sziasztok! Én amondó vagyok (tapasztalat), hogy egy diplomát meg lehet oldani nemalvós baba mellett is, feltéve, ha az apja 100%-ig melléd áll. Viszont a szakdoli írása húzós dolog, - részben időbeosztás miatt. Plusz mi vidéken laktunk, és nekem a (használható) könyvtár nagyon hiányzik! Babával könyvtárba meg, ugye, főleg más városba....
 
 


Kedves lányok,

de jó hogy megtaláltam ezt a topicot, engem is éppen ez foglalkoztat éppen a legjobban.
Ha februárban indulna keresztfélév Bp-en valahol kommunikáció szakon (bármilyen, nemzetközi komm, nemzetközi kapcsolatok), arra szívesen beíratkoznék.
Mit tanácsoltok, hogyan csináljam? Annyi kérdésem van.. jajj.
Először is febr-ra várom babót, akkor előtte már (febr. 1 előtt) el kell mennem TGYÁS-ra, hogy a félév első napján (febr. 1) már jogosult legyek a tandíjmentességre.
MINDEN állami egyetemre érvényes ez? Muszáj felvételizni? Kép Ugyanúgy beadom a jelentkezési lapokat, várok, felvételi Kép, felvesznek, és akkor a tandíj befizetésénél egyszerűen igazolom, hogy jogosult vagyok nemfizetni? Kép
Kicsit káoszként látom most ezt, aki tud, legyen szíves segíteni.

Köszönöm: Fruzsi
Névtelen
 


Ja, és ha valaki hasonló paraméterekel tanult, adna támpontot, suli és szak megválasztásánál?
Ezer hála, F.
 


Sziasztok!
Klara!
Nem, sajna nincs meg nyelvizsgam... Kép De ha ugy kezdodik, hogy nyelvizsgak, akkor mar felejtem is el az egeszet, mert kettot, biztos nem tudnek osszeszedni... Kép
Egyebkent matek tanar szakos foiskolai, es informatika szakos egyetemi diplomam van. Hogy melyikbol irnam szivesebben nem tudom.

Moni

 
 


Moni, sajnos a nyelvvizsga az bizony kell, talán egyetemi lektorátusi is megfelel, de lehet, hogy manapság azt már nem lehet szerezni. Ismerek két embert, aki informatikából doktorál(t), elég kemény, legalábbis az ELTE-n. Általában a posztgrad. képzéseket elég komolyan veszik mindenütt, a normál diplomához képest. Azért ne add fel teljesen, érdeklődj a saját intézményednél, hátha én tudom rosszul.
Fruzsi, nálad ez első diploma lenne? Mert akkor tartok tőle, hogy csak a rendes úton haladhatsz, jelentkezési lap, felvételi stb. Keresztféléves képzést legfeljebb másoddiplomaként vagy estin vagy ilyesmi tudnék elképzelni. Kommunikáció szak felől leginkább a Pázmányon érdemes érdeklődni, vagy valami (még) újabb egyetemen. Tandíjmentes leszel mindenképpen, efelől legalább nyugodt lehetsz. Na, nem okoskodom többet, érdeklődjetek a tanulmányi osztályokon, az a tuti, amit ők mondanak. Sziasztok. Klára
 
 


Drága Klári!
Azért írtam a "Másoddiploma a baba mellett" c. topicba, mert másoddiplomát szeretnék Kép
És valami, ami nagzon fontos: TANDÍJMENTESSÉG CSAK ÁLLAMI FŐISKOLÁN/ EGYETEMAN van! A Pázmány pedig nem az!!!!!!

http://hi.ttk.unideb.hu/felvetel/taj2000/terkep.htm


Ha valaki tud segíteni, köszi!
Szóval kell felvételizni?

Pussz, Fruzsi
Fruzsi
 


Jaj, Fruzsi, nagyon figyelmetlenül olvastam én ezt valóban... De ha meg másoddiploma, akkor kézenfekvő lenne ott csinálnod, ahol az elsőt. Vagy az nem állami hely volt? Bocsi, Klár.
 
 


Szia KláriKép
De, állami, csak a Pécsi Egyetemre jártam Pestről, amit most nem vállalnék be, a babó mellett.
Pusz, F.
Fruzsi
 


Fruzsi, régi ismerős!

Helyesbítek, de lehet, hogy az előbbi hozzászólásom el sem ment.
Szóval a Pázmány is "állami", ha a tandíj felől nézzük, mert vannak államilag finanszírozott helyek és költségtérítésesek is. Felvételi van. (A Pázmány Bölcsészkarán tanítottam.)

A másoddiploma, hogy fizetős-e GYED v. GYES mellett? Hát ezt nem tudom. A szakmai továbbképzés az bizti, hogy nem fizetős. De a legjobb, ha felhívod őket telefonon.

Manga
Manga
 


Sziasztok!

Az állam-nem állami kérdést körbejártam.
Manga! A Pázmány (nem tom honnan megközelítve) nem állami, hanem egyházi intézmény. Felhívtam őket, GYES GYED melletti kedvezmény ott NEM vehető igénybe.


Valahogy így néz ki (azért teszem fel, hátha másnak is hasznos):

1. számú melléklet az 1993. évi LXXX. törvényhez
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEI

I. EGYETEMEK

Állami egyetemek

Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Budapest
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest
Debreceni Egyetem, Debrecen
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
Szent István Egyetem, Gödöllő
Kaposvári Egyetem, Kaposvár
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest
Magyar Iparművészeti Egyetem, Budapest
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest
Miskolci Egyetem, Miskolc
Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sopron
Pécsi Tudományegyetem, Pécs
Semmelweis Egyetem, Budapest
Szegedi Tudományegyetem, Szeged
Széchenyi István Egyetem, Győr
Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
Veszprémi Egyetem, Veszprém
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Budapest

Nem állami egyetemek

Egyházi egyetemek

Debreceni Református Hittudományi Egyetem, Debrecen
Evangélikus Hittudományi Egyetem, Budapest
Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest
Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem, Budapest
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest

Magán, illetve alapítványi egyetemek

Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, Budapest

II. FŐISKOLÁK

Állami főiskolák

Berzsenyi Dániel Főiskola, Szombathely
Budapesti Gazdasági Főiskola, Budapest
Budapesti Műszaki Főiskola, Budapest
Dunaújvárosi Főiskola, Dunaújváros
Eötvös József Főiskola, Baja
Eszterházy Károly Főiskola, Eger
Kecskeméti Főiskola, Kecskemét
Magyar Táncművészeti Főiskola, Budapest
Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza
Rendőrtiszti Főiskola, Budapest
Szolnoki Főiskola, Szolnok
Tessedik Sámuel Főiskola, Szarvas


Nem állami főiskolák

Egyházi főiskolák

Adventista Teológiai Főiskola, Budapest
Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Zsámbék
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Budapest
Baptista Teológiai Akadémia, Budapest
Egri Hittudományi Főiskola, Eger
Esztergomi Hittudományi Főiskola, Esztergom
Győri Hittudományi Főiskola, Győr
Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola, Debrecen
Pápai Református Teológiai Akadémia, Pápa
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, Pécs
Pünkösdi Teológiai Főiskola, Budapest
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Budapest
Sárospataki Református Teológiai Akadémia, Sárospatak
Sola Scriptura Lelkészképző és Teológiai Főiskola, Budapest
Szegedi Hittudományi Főiskola, Szeged
Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, Nyíregyháza
Szent Bernát Hittudományi Főiskola, Zirc
Szent Pál Akadémia, Budapest
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola, Veszprém
Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola, Esztergom
Wesley János Lelkészképző Főiskola, Budapest

Magán, illetve alapítványi főiskolák

Általános Vállalkozási Főiskola, Budapest
Budapesti Kommunikációs Főiskola, Budapest
Gábor Dénes Főiskola, Budapest
Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája, Budapest
Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár
Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, Budapest
Nemzetközi Üzleti Főiskola (International Business School), Budapest
Zsigmond Király Főiskola, Budapest


Az érvényes jogszabályban (147/2000. (VIII. 23.) Korm. rendelet az egyetemi és fôiskolai hallgatók részére nyújtható támogatásokról és az általuk fizetendô díjakról és térítésekrôl szóló 144/1996. (IX. 17.) Korm. rendelet módosításáról) én nem találok semmi olyat, ami a tandíjmentességet csak az első dipire korlátozná.
Kizárólag a GYES-GYED megléte a kritérium.
De fentebb már a többiek írták, hogy nekik sem kellett.
Épp most van a kezemben a felvételi tájékoztató, és sajnos nagyon kevés a keresztféléves képzés, pedig jó lett volna, mert így -1/2 év. Na, mindegy, biztos Isten akarata Kép

Fruzsi
 


Sziasztok,
hááát ez elég érdekes, én a Pázmány jogi karán diplomáztam az idén tavasszal, gyerek mellett és igencsak állt a kedvezmény. Szóval tandíjmentes voltam, pedig nem első diploma. A Pázmány bár nem állami egyetem, de tandíj szempontból annak minősül, tehát az első diplomás képzésen nem kell tandíjat fizetni, max. költségtérítést, ha nem férsz be az államilag támogatott helyre. Ösztöndíj és tsi járnak, ugyanúgy mint az állami egyetemeken. Szóval aki azt mondta, hogy nem az nem mondott igazat, vagy nem jól tudta.

Általános tapasztalat az egyetemekkel kapcsoltban, hogy nem mindegy, hogy kivel beszélsz, szóval érdemes személyesen bemenni és nem hagyni lerázni magadat.

Amúgy ahogy fenntebb mondtam, én is gyerek mellett fejeztem be a jogi egyetemet, ahol az államvizsa a legkevésbé sem tekinthető formalitásak. Nekem nem volt túl sok segítségem, a párom akkoriban sokat dolgozott, sokszor hetekre külföldre utazott, nagymama meg 200 km-n belül nem volt. A gyerek a legrosszabb korban volt, 10-14 hónapos kora között vizsgáztam.
Mégis meg tudtam csinálni, nem is akárhogy. Nekem a legtöbb segítséget az jelentette, hogy a vizsgák előtt a páom, vagy nagymami elvitte őt 3-4 napra vidékre (hozzá kell tenni, hogy a fiam az első pillanattól úgy volt szoktatva, hogy az apjával is ugyanúgy ellegyen, mint velem, apa is úgy volt szoktatva Kép , hogy elboldoguljon vele, így szerencsére lelki törés nélkül megúsztuk), szóval így volt pár napom a memorizálásra. Még egy szerencsém volt, hogy Ákos jó alvó, egyrészt az éjszakákat tekintve ebben az időszakban 9-9 között aludt és napközben még aludt egy nagyobban (2-3 óra) és egy kisebbet is sokszor.

Ezzel együtt nem volt könnyű időszak, én nagyon elfáradtam, 4 nagy vizsga volt, + előtte a szakdolgozat, védés. Én már elvégeztem korábban egy bölcsészszakot is, nem is a legkönnyebb fajtából, így utólag azt mondom, hogy bölcsészkart akár 5 gyerek mellet is, jogi kart max. 2 mellett, de ez is merészség. Egy barátnőm 2 gyerek mellett csinált summa cum laudét, szóval meg lehet csinálni. De biztos, hogy sok lelkierő kell hozzá. Viszont vannak előnyei is, hiszen lesz még egy diploma, ezzel könnyebb elhelyezkedni, és addig is hasznosan lehet tölteni az időt, mármint agyilag, amíg otthon vagy.

Lola
 
 


Kedves Fruzsi!

A "nem államit" a Pázmányra természetesen a tandíj szempontjából értettem. Nem akartalak/akarlak megkavarni, csak sokan gondolják úgy, hogy ott mindenkinek fizetnie kell. Pedig nem, ahogy a előttem szóló Lola is írta. Ő az élő példa arra, hogy nem kellett fizetnie.
Ha felhívtad őket és ők mást mondanak - háááát, akkor fogalmam sincs, én ez esetben azt a szakot hívnám fel, amelyik konkrétan érdekel.
Én csak segíteni szerettem volna NekedKép

Manga
Manga
 


Manga!

Nehogyámmá félreércsé!!!!! Kép
Tudom, hogy segíteni akarsz és nagyon-nagyon köszönöm!!
Lehet, hogy úgy vehetted ki a szavaimból, akkor bocsánat.
Kép Ezé' rossz ez a virtualvilág.. nem látod hozzá a fejemet Kép
Na, csók,
Fruzsi


Szia Lola,

én tényleg hívtam őket.
Az a legjobb, hogy a sok jogszabályban, annak módosításában, az iskola saját szabályzatában eligazodni... nos kissé nehézkes.
De nagyon jó, hogy mondtad ezt, mert a Pázmányon van olyan szak, ami nagyon érdekelne.
A tanulmányi osztályokról... nem tudom, azt a +1 embert miért nem lehetne felvenni, mindig az hiányzik.. semmire sincs idejük, lerázzák az embert.
Lola!
Nem tudod, van-e különbség abban, hogy képzési forma szerint alapképzésről vagy diplomás képzésről beszélünk? Vagy mindenképpen jár a tandíjmentesség?
Nekem ez azért olyan fontos, mert a gyes-gyed javakban dúskálva biztosan nem tudnám fizetni Kép
Szombaton meg nem sorsolták ki a számaimat, pedig a horoszkópom szerint 1:2,6535663 lett volna az esélyem Kép


Üdv.: Fruzsi
 


Pedig, Fruzsi, nekem is olyan érzésem volt, mint Mangának, ahogy lehurrogtál. Én is csak tanítani jártam a Pázmányra, de rémlett, hogy egy kismama tanítványom mintha tandíjmentes lenne. De nem tuti biztos. Amúgy meg a Pázmányról simán el tudom képzelni, hogy az egyik tandíjmentességet kap, a másik nem, nem véletlenül kaotikus egyetem a beceneve... Klára
 
 


Még egy apró kiegészítés:

Én is a harmadik diplomámat csináltam két gyerek mellett (már "csak" a diplomamunka hiányzik- valószínűleg ez lesz a legnehezebb...), valóban nem kellett tandíjat fizetni.
DE: Egy kolléganőm szintén kismamaként most szeptemberben szerette volna elkezdeni uezt e szakot, és neki már fizetnie kellene!!! Igaz, nem az egész tandíjat, de félévenkélnt 50ezer Ft-ot, ami egy kismamának "hivatalosan" ingyenes képzésért nem kevés....
A tanulményi osztály azzal magyarázza mindezt, hogy ők a 180e-es tandíjból mindössze 27e Ft-ot kapnak meg az államtól a kismamák után, az meg semmire sem elég. Így "technikai ktg" címen kérnek pénzt.
Ők ezt az utat választották, olyat is hallottam, ahol eleve föl sem veszik már a kismamákat, mert "ráfizetéses" üzlet.
Hogy jogilag mindez hogyan lehetséges ne kérdezzétek, nekem sem sikerült megértenem.- Ez van, aki bevállalja mehet, aki nem, az nem.

Tanulság: érdemes utána érdeklődni, mert ugyannál az intézménynél is változhat akár fél éve alatt is a rendszer.

SOk sikert mindenkinek,
Enci
enci
 


Csak egy kis belekontárkodás:
GYES idejére nem jár szabadság- mivel aláirod a papirt a mhelyeden hogy fizetés nélküli szabadságot igényelsz. Nem olyan nagy biznisz ez a szabadságos ügy, legfőképp meg ahány mhely annyiféle számitási mód. Én 99 óta vagyok itthon, évi 46 nap szabim volt, szültem 2 gyereket júniustól lemondtam a gyesről, visszamentem s kivettem a szabim, és az uszkve 5 évre 150 napnyi szabit számoltak ki (kb. 3 évemnek megfelelő.)
Második diploma: idén nyáron sikerült megszerezni, de 5 éve halasztgatom. Effektive a szakdolgozat megirása után másfél évvel tudtam leállamvizsgázni. Iszonyat volt szakdolgozatot irni, tanulni, papirokat intézni,könyvtárba járni gyerekkel, soha többé nem vállalnám. Ráadásul 5 év alatt a tudásom elavult, ennek aztán ittam is a levét rendesen. Na, de túl vagyunk rajta és ez a lényeg..:-))
ZA
ZA
 


Szia ZA!
Az alábbi idézet - amit most találtam a Nők Lapjának oldalán - magyarázattal szolgálhat arra, miért kaptál kevesebb szabadságot (forrása: http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=77&cid=11363):

"A munkaviszony szünetelésének időtartamára főszabályként nem jár szabadság, de ez alól a szabály alól a törvény kivételeket is megfogalmaz. Ilyen időszak többek között a szülési szabadság tartama és a 14 éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első éve. E szabályból következik, hogy a gyed, illetőleg gyes után visszatérő munkavállaló szabadságának kiszámításánál figyelembe kell venni a szülés évében ki nem adott szabadságot, a szülési szabadság tartamára és a gyes, illetve gyed első évére járó szabadságot. Ennek a szabadságnak a pénzbeli megváltására csak akkor kerülhet sor, ha a munkavállaló munkaviszonya megszűnik."

Vöcsök
Névtelen
 


Szia Klári, akkor Te se haragudj, kérlek.
Komolyan, eszemben sem volt. Mangával ismerjük egymást, neki tudnia kellett volna, milyen hüle vagyok (Manga, gondolj csak a masnira, de nyomban!!!) Kép Kép Kép Kép

Na, most egy kicsikét leálltam, mert odáig jutottam, hogy valszeg nem lesz keresztfélév, ami tetszik.. csak az a félév is számított volna.

Majd, amikor lépek valamit, megírom a tapasztalataimat, tanulságul. Az utókornak Kép

Fruzsi
 


Szia Fruzsi!

Az első babádat várod? (Egyébként szerintem neked lehed hogy jobb is, hogy csak szeptemberben bírsz kezdeni, mert azért egy újszülött mellől nehéz lelépni fél napra... Nagyon hiányoznál neki, meg a szoptatást sem könnyű megoldani. A fiam most egy éves, és az én tapasztalatom az, hogy kb. 6 hónapos koráig nem tudtam több órára elszabadulni tőle - vagy ha mégis megtettem, a melleim már szét akartak robbanni, ő meg cumisüvegből kapta azalatt a tejet Kép))

És melyik szakirányt nézted ki a Pázmányon (mármint a kommunikáción belül...)?
Nekem nagyon tetszik a pécsi másoddiplomás kommunikációs szak is (és ott díjmentes is kismamáknak, megkérdeztem), kéthetente egy napot kell ott lenni, csak úgy gondolom, hogy az innen, Budapestről (autó nélkül és kisbabával) nagyon nehezen valósítható meg...

Vöcsök
Névtelen
 


Sziasztok!

Jó látni hogy sokan vagyunk! Nekem van egy négy és fél éves és egy nyolc hónapos gyermekem, és tőlünk 100 km-re járok jogra. Nem halasztottam a szülés miatt, de ha előre tudtam volna milyen nehéz lesz a tavaszi félév (4 héttel szülés után kétszer másfél óra autózás és Zh-írás és társai...) nem biztos hogy így csinálom, de jobban sikerült a félévem mint reméltem. Most már könnyebb. A nagyobbik nálunk ovis, Édesanyám mindennap ellát ebéddel és sokszor sétálni is elviszi a picit. Az nagyon jó! Két óra alatt rengeteget lehet tanulni! A férjem is rengeteget segít, nélkülük nem menne a dolog. A hab a tortán, hogy van egy félig megírt PhD-dolgozatom is, de nem hiszem hogy be tudom így fejezni. Mindenesetre tandíjat valóban nem kell fizetni, minden félévben igazolást kell vinni a TB-től a Gyed folyósításának tényéről (a félév első napján ellátásban kell részesülni). Diákig. is jár.

Manka
 
 


Szia LányokKép
nem tudjátok véletlenül mik azok a szakok és hol, amit az SZCSM 100%-ban támogat GYED/GYES alatt?
köszi,
matska
 
 


(147/2000. (VIII. 23.) Korm. rendelet
(4) Az államilag nem finanszírozott, költségtérítéses képzésben részt vevő, az adott félév első napján terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő hallgatótól költségtérítési díj nem szedhető összesen a képesítési követelményekben meghatározott képzési időt meghaladó legfeljebb két félév időtartamon keresztül.
Hali
 


Mindenki túlélte a vizsgaidőszakot?
 


Sziasztok!

Én a levelezésünk óta egy másoddiplomás képzésre jelentkeztem Kép. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, kommunikáció szakon.

Még nagyon az elején vagyok, szerda délutánonként és szombaton vannak az előadások, amikor a férjem van a fiunkkal. Tegnap írtuk az első zh-t.

Hát veletek mi minden történt?

Vöcsök

Kép
 


Szia!

Bár nekem nem második diploma, de én is elkezdtem tanulni egyetemen. Most egy kicsit le vagyok maradva, egy üdülés miatt. Szerencsére csak áprilisban lesz zh-félénk, a többi csak otthoni dolgozat.
Ja, és Angliában vagyok.

Kati
 
 


Szia Kati!
Mit tanulsz? És mekkora a babócskád?
Azóta kikaptuk a dolgozatokat és a ZH-m 5 lett (és szombaton az első vizsgát is túléltem elég szerencsésen). Most éppen egy kisdolgozatt írok a Babanet internetes azonosítóiból Kép.
Vöcsök

Kép
 


Sziasztok!!!

Segítséget szeretnék kérni. GYED-en lévő anyuka vagyok. Másoddiplomás képzésre jelentkeznék LOGOPÉDIA szakra, a Bárczira. Ha lenne olyan kedves olvasó, aki épp most végzi/végezte e szakot és megtenné, hogy ír nekem, nagy örömet okozna!!!
Szeretnék érdeklődni a tantárgyakról, a követelményekről ill. a másoddiplomás képzés feltételeiről és mibenlétéről. No, szerintem csak első 1-2 levelünk lenne ennyire "száraz" .... :-) :-) :-)

Kérem, amennyiben lehet, jelentkezzen VALAKIIII! :-)

Hálás köszike!!!

Jucus e-mail: szalijucus@chello.hu
 
 


Sziasztok!

Örülök, hogy rábukkantam erre a topicra!
Két picur mellett (19 hónapos, és 6 hónapos) én is másoddiplomás képzésre járok, jogot tanulok. Kicsit húzós, de haladok. Buta kérdés, de hogyan oldjátok meg a vizsgaidőszakban a gyerekfelügyeletet, háztartást, tanulást, stb.? Néha úgy érzem összecsapnak a fejem felett a hullámok. Nagymamák dolgoznak, segítségem nincs a férjemen kívül, viszont tanul ő is.
Üdv: Romy

Kép

Kép
 
 


Sziasztok, már régen volt itt hozzászólás, de azért igyekszem egy kicsit megkavarni az állóvizet :)

Segítségre lenne szükségem. Baba mellett doktorira készülök, most csinálom a kutatást a disszertációhoz. Ki kellene töltetnem egy kérdőívet minél több egyetemi ill. főiskolai hallgatóval. A tagozat, intézmény, szakterület mindegy, egy dolog a fontos: hogy legalább harmadéves legyen az illető. Ja és külön kezelem azokat, akik valamilyen kommunikáció szakon (is) tanulnak, és azokat, akik ezzel a területtel nem foglalkoznak. Most első körben olyan embereket gyűjtök :), akik nem kommunikáció szakosak, de ez ne riassza el a kommunikáció szakosokat sem, nekik is küldök, ha kérik :)
Tehát ha van kedve valakinek kitölteni egy kérdőívet szép nyitott kérdésekkel, természetesen online, legyen szíves, jelezzen nekem a fodorne.tothkrisztina@chello.hu címen, vagy itt a topikban, de akkor meg kell adnia itt az emailcímét. Az első két jelentkező egy kicsit bele is szólhat a kérdőívbe :)

Üdv
Kriszi
 
 


Sziasztok!

Jár még erre valaki? :)
Tényleg igaz a hír, hogy megszűnt az állami támogatás? Kár lenne érte, már régóta ezt tervezem. Ha valaki tud friss infót, légyszi jelezze!

Köszi!
Orsi
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron