Új privát üzeneted érkezett!

Olyan sokat beszéltünk már a városból való kiköltözésrol, gondoltam összejöhetnénk ebben a rovatban egy kis tapasztalatcserére, mi kiköltözok és kiköltözni vágyók.

Mi tavaly osszel költöztünk ki Pilisszentlélekre, ami egy kis zsákfalu Esztergom és Dobogóko között. Gyönyöru környék. Állandóan kirándulunk, a gyerkocök egész nap kint vannak a jó levegon, hatalmas az étvágyuk, kevesebbet betegek. Csak be vannak tojva a darazsaktól. Igaz, én meg a siklóktól vagyok betojva.

Iboly
Iboly
 


Szia Iboly,
az éjszakázós topikban pont meg akartam kérdezni hogy hol laktok, mert elfelejtettem, és lusta voltam utánakeresni... Nem te találtál bennük kullancsot? (Annyian vagyunk - szerencsére - hogy már nem tudom, kui kicsoda, hny gyerekevan...
Szóval mi áprilisban vettünk egy kis házat Kutasón, Nógrád megyében (Hollókõtõl 10-12 km, Pásztózól kb. 15). Gyönyörûséges dombos vidék. Egyeklõre nyaralónak vettük, de sajnos most ott áll resen, mert a bútor leköltöztatésére sem maradt pénz (meg ha felújítani, rendbehozni nem is, de legalább pl. a cementpadlót befedni, meg a mosógépet beköttwetni ilyesmikre kell pénz)...
De nagyon gondolkodunk rajta, hogy végleg leköltözünk. Ill. a fértjem munkáéja miatt a pesti lakást megtartanánk, de gyakorlatilag lent laknánk. Nagyon remélem, jövõre sikerül.
Iboly, és a többi hasolnó cipõben járó anyuka, hogy bírtaátok ki, hogy sikerült túlélni a barátoktól való elszakadást, a "magányt", a nyüzsgéshez szokott embereknek a nyugit, a csöndet?
A gyerekek gondolom maximálisan élvezik a zöldet, akertet, ezt a fiamon látom...
Ja, amúgy én a kullancosktól vagyok betojva (nógárd kiemelten kullancsos vidék). Meg az utcánk végében legelõ tehénztõl...
üdv
ZSóka
Zsóka (zsóka)
 


Sziasztok!

Mi tegnap voltunk ökörsutésen Dobogókon. Tényleg gyönyöru. Azon gondolkodtunk a férjemmel, hogy ki kéne költözni.
Olyan mások voltak az emberek is. Mosolygosak, kedvesek, volt mindenkihez egy kedves szavúk....

Zsóka,
mi teleettük magunkat Polybével. Tudod a kullancsok miatt. Na, meg 2 percenként néztem magunkat.
Már ajánlottam azt hiszem, hogy nézz körül Béren is, ha kint vagytok a zöldben. Nagyon szép hely.

Sziasztok
Andi2
andrea (andrea)
 

 
 

Szia Andi2,
igen írtad, el fogunk menni arra is.
Kullancs: ha lemegyünk, nálunk is megy a Polybé, mg vettem kullancscsipeszt is, no meg be vagyunk oltva (a 8 hónaposom még nincs, mert nem érdemes - nem alakul ki immunválasz).

Ugye milyen mások at emberek? Fõleg a pici falvakban. Kutasó 120 lelkes kis falu. Ha találkozol vkivel az utcán, mindegy hogy nem ismeritek egymást, köszöntök. Megállnqak egy-két szóra, beszélgetni. És ami számomra fantasztikus: nem zárják a házakat... Tárva-nyitva lehet hagyni a kaput-ajtót, nem fog eltûnni semmi... Amikor eéõször lementünk, és elmentünk sétálni, beztártunk ajtót-kaput, és az ottani ismerõsünk csak mosolygott rajtunk (pestiek...). De mára Kutasóiak lettünk, az ajtó nyitva marad... (Igaz, hogy bútorozatlan még a ház, de ha be lesz bútorozva, akkor is így marad)
üdv
Zsóka
Zsóka (zsóka)
 


Szia Zsóka!

Akkor most már értem, hogy a fiamat miért nem oltja be a doki. (6 hónapos) Igaz o a lányomat se nagyon akarja, de majd eroltetem.
Most már jovore érdemes, hogy kialakuljon pár hónap alatt a védettség, ugye?

Gondold el, hogy ha itt Pesten nyitva hagynád az ajtót... 1 órán belül eltünne minden, ami mozdítható.

Ott lesz azért a közelben orvos, patika, közért...
Tudod a kényelmes pesti nonek a fontos dolgok.

Andi2
andrea (andrea)
 


Szia Andi2,
Az van az oltási tájékoztatón, hogy a második oltás után már kialakul a védettség (a hamradik oltás a második után 9-12 hónappal adandó be, vagyis gyakorlatilag már emlékeztetõ oltás; a harmadik oltás után pedig háerom évenként kell 1 emlékeztetõ oltás).

Orvos a szomszéd faluban van, kórház Pásztón, ami 10-15 km, kb. 15-20 perc kocsival, asszem gyógyszertár is csak Pásztón van, bolt ott is van, de két részletben van nyitva (Pásztóra fogok heti nagybevásárlásra járni asszem). Azt nem tudom, ha nyüzsi-hiéányom lesz, mit csinálok... De egyben biztos vagyok: AKKORA lesz a telefonszámlánk, hogy...
üdv
Zsóka
Zsóka (zsóka)
 


Szia Zsóka!

Valóban nagyon barátságosnak tunnek így az emberek, ezzel én is így voltam. De mióta itt lakunk, kicsit megváltozott a véleményem. Az emberek annyira unatkoznak, hogy egész nap azt lesik, ki jön hozzád, ki mit csinál, mit mond. Panaszkodnak egymásra, intrikáznak, pletykálnak. Ja, és kiutálják az óvó néniket.
Amúgy egész jókat mulatok rajtuk, például a múltkor az volt a téma, hogy a férjemmel csókolóztam a romoknál. Lehet, hogy ok nem szoktak? Kép

A nyitott ajtó itt is áll, de azon be is jönnek. Egyszer rámnyitotta valaki az ajtót, hogy "Jónapot szomszéd, hoztam egy kis körtét". Én meg odafönt szoptattam Gergot, a frász jött rám.

Iboly
Iboly
 


Sziasztok!

Bocsi, hogy belekotyogok mint falun felnövõ. (És várost nehezen megszokó.)
Iboly írta leskelõdésrõl jutott eszembe, hogy a szüleimnek van egy olyan szomszédja, aki mindig mindent tud. Ha lakodalomból jöttünk haza éjjel 2-kor, másnap megkérdezte: "Hol voltatok? Mert éppen ki kellett mennem, amikor hallottam az autótokat." Ha húsvétkor nem jött X. Y., másnap megkérdezte tõlem, talán összevesztünk? Mindezzel együtt lehet élni, megszokás kérdése. Anyukám például azt mondta, hogy hozzánk biztosan nem fog betörni senki, mert azt is látja, sõt megcsalni sem tudják egymást. Kép
Itt Db-ben a lépcsõházban három család lakik egy emeleten, de a harmadik szomszéd férfiját talán kétszer, ha láttam az elmúlt egy év alatt. Nem szeretnék nagyon mély kapcsolatot kialakítani, de számomra ez a furcsa.

Juca
Juca (juca)
 


Szia Zsóka!
Ezek szerint, ha beoltatom még júniusban, augusztusra már meg lenne a védettség.
A doki szerint még ilyen kis korban, jobb ha anyuka otthon a fürdetésnél jól átnézi a gyereket.

Juca,
debreceni vagy? Nálunk a panelben is olyan volt a szomszéd, hogy mindent tudott. Hová mész? Mit vettél? Csörgött a telefon kétszer délután. Ki volt? És hasonló finomságok. De meg szoktuk....!
Most meg furcsa, hogy ebben a házban nincs ilyen közvetlen szomszéd. Bár a földszinti öreglány se semmi....! De mindenhol van ilyen.

Én a kertes házra szavazok, mert akkor kiengedhetem a gyerekeket a kertbe. De ott sem válogathatom meg a szomszédot. Bár a kerítést megoldanám valahogy, hogy ne lássanak ott be.

Andi2
andrea (andrea)
 


Andi!

Igen Debrecenben lakunk, bár még nem vallom magamat igazi debreceninek.

Még egy kis adalék anyukámék szomszédjáról: a nö anyukámtól kicsit kövérebb. Mivel szembe szomszéd, egyszer szólt anyukámnak, (aki melltartóban-bugyiban rohangál reggelente a lakásban) hogy az ö ablakjukból belátni a mi szobánkba, ahol anyukám öltözni szokott!!!! (Azért látott be, mert az ablakkal szemben van egy ajtó és így "átlát" a lakáson.)
Anyukám itthon mondta, hogy legalább a szomszéd férje lát egy kis érdekességet is. Kép Megjegyzem a férfi abba a szobába be sem mehetett, mert a lakásuk elsö része "kirakat", ök hátul laknak a kis konyhában. Egyébként a szüleim aranyesöt ültettek a "látómezöbe" és anya továbbra is úgy rohangál, ahogy neki tetszik...

Juca
Juca (juca)
 


Mi is nemreg( ket eve) koltoztunk falura, es az elso hetek utan nagyon elvezem, ugyanugy, mint a gyerekek. Nekunk meg az is nagy orom, hogy a Balaton 50 meterre van. Nyaron ugyan elkepeszto mennyisegu a turista, de egyebkent elviselheto. Zsoka kerdezted, hogy mit lehet csinalni, ha radjon a nyuzsoghetnek. En sokat szenvedtem ettol az elso idoben. En Debrecenben laktam elotte 27 evig, hozzaszoktam ahhoz, hogy ha kedvem van egy kis maszkalashoz, csak kimegyek a hazbol es mondjuk kirakatokat nezegethetek, vagy valami ilyesmi. Itt errol szo sem lehet. Amikor idekoltoztunk, nem volt kocsink, a varosban feleslegesnek tartottuk, meg amig volt, egyfolytaban azon rettegtunk, hogy mikor lopjak el-nem volt garazsunk... Itt akkor alakult ki a helyzet, amikor megvettuk Opeliat( erre a nevre hallgat a kocsink), azota nincs gond, hiszen Veszprem mindossze 20 percnyire van, ha nyuzsoghetnekem van, hat ott nyuzsgok. A bevasarlasokat is ott intezem( az a baj, hogy Tihany turistakozpont, es itt mindent lehet kapni, amivel a turistaknak kedveznek, tonnaszamra all a paprika meg a matyobaba, de a normal hetkoznapi elethez szinte semmi nincs...)
A baratok kerdese mar nehezebb. Akik Debrecenben voltak, lassan elmaradoztak, bar meg tartjuk a kapcsolatot emilben, de a mindennpos erintkezes ertelemszeruen elmaradt. Viszont meg abbol a szempontbol is szerencsenk van, hogy a kutatointezet, ahol a ferjem dolgozik, tele van fiatal kutatokkal, es rengeteg uj baratsag szuletett. ( A hazunkban rajtam kivul meg ket kismama van, szoval nem vagyok eyedul) Es mindenert karpotol a kornyek, az, hogy a kolkok ilyen nagyon jol erzik magukat.
Udv
Eva
Eva
 


Sziasztok!
Mi is vidéken lakunk, jobban mondva mindig is itt laktunk. Én régebben Leányfalun laktam, születésem óta, most Szentendrén vettünk egy kertes házat. Nálunk is az volt a gond, hogy a barátok ott maradtak, bár csak 5 km és mégis alig találkozunk, mi a gyerekes pár gyakrabban látogatjuk meg a gyermektelen, söt egyedülálló barátainkat. Nagyon lusták!
Én szívem szerint szívesebben laknék falun, a párom viszont élvezi, hogy minden a szánkban van. Kocsival pár perc. Én a nyugalmat jobban kedvelem, bár Pesthez képest nagyon csendes város.
Evey
Evey
 


Sziasztok!

Nemsokára én is kiköltöző leszek, de nagyon félek tőle. Az a baj, hogy még csak autót vezetni sem tudok, hogy mobilabb lennék majd a gyerekekkel. Meg persze amúgy is a párom viszi majd el az autót munkába.
Ráadásul nekünk még az az előnyünk se lesz meg, hogy házunk lenne, mert ahová költözünk az csak társasház, közös kertrésszel. Viszont egyes-egyedül erre volt pénzünk, és már elég vacak egy 12m2-es szobában szorongani 4-en itt az anyukámnál, miközben a lakásban tartózkodik még anyukámon kívül az öcsém és a barátnője isKép
Szóval az meg klassz lesz, hogy miénk lesz az EGÉSZ lakás. De azt még nem tudom, hogy hová fogom kivinni a gyerekeimet.

Iboly!
Az ismerősödéknek vannak gyerekeik? Jó lenne, ha tudnánk fordulni valakihez praktikus tanácsokért pl. orvos stb ügyben...

Üdv: Pele
Pele
 


Szia Pele!

Van egy hároméves kisfiuk. De ha jól tudom, ok most beköltöztek a nagyszülokhöz. Beszélek velük, mindenesetre. De egy kolléganom is ott lakik, bár nem abban az utcában, megkérdezhetem ot is.

Üdv. Iboly
Iboly
 


Köszi, Iboly!
Pele
 


Sziasztok!

Mi ugyan Pesten lakunk, de a legszélén. És ahogy Evey írta: " bár csak 5 km és mégis
alig találkozunk, mi a gyerekes pár gyakrabban látogatjuk meg a gyermektelen, söt egyedülálló barátainkat." nos nálunk is ilyesmi van. A barátnõm a belvárosból egyszerûen úgy áll hozzá, hogy ez már falu, ide ki kell túrázni, télen ki se mer jönni. Eszméletlen számomra, de mindegy.
Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Sziasztok!
Csatlakoznék a "falusiak", azaz a városszéliek táborához. Sajna, tényleg az van, hogy az már egy kirándulással felér, ha valaki idejön. Sok embert zavar, hogy 1 órát is utaznia kell, ha pl. színázba vagy moziba akar menni. Én fontosabbnak tartom, hogy ha kinyitom az ablakot, levegő jön be, nem benzingőz. Színházba nem mindennap jár az ember, jó levegőn élni viszont mindennap szoktunk. És ez, szerintem, jó.
Mit gondoltok, városszéliek?
Emese
Emese (emese)
 


Emese!

Egyet értek veled. Nálunk a legnagyobb baj az, hogy a szomszédság egy része nem azért jött ide lakni,hogy jó levegõn legyen, hanem még korábban és azért, mert ide volt pénze. És abszolút nem jut eszébe, hogy mi már másért (is) költöztünk ide. (sajnos van teherautós szomszéd, aki szombat vasárnap is a ház elõtt járatja a kocsit, szereli stb, a kék füst egyenest a másik szomszéd meggyfájára megy...)
Én gyerekkoromban is ilyen távolságokon laktam,így lényegében megszoktam az 1 óra utazás már nem zavar. (sajna most 2 órát utazom a munkahelyemre, ez már azért nekem is sok)
Szeretném, ha a környékünkön élõ többi ember is úgy vélekedne, használjuk ki a városszéle elõnyeit, élvezzük a jó levegõt, a csendet. Ne égessenek, ne rakják az utolsó háztól 100 méterre le a szemeteiket stb. Nálatok vigyáznak a környezetükre az emberek?
Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Ildi!
Azt hiszem, a miénk ebböl a szempontból viszonylag jó környék. A saját portáját mindenki renben tartja, ez pont elég ahhoz, hogy az egész utca, környék tisztességesen nézzen ki.
Elég sokat járunk a közeli kiserdöbe (lehet, hogy ismered), ott viszont szörnyü a helyzet. Ne tudd meg, miket dobálnak szét. Amikor tanítottam, többször kellet kivinni a gyerekeket erdöt takarítani, hát, érdekes dolgokat szedtek össze. (Próbáld megmagyarázni egy elsösnek, hogy mi az a ragacsos, nyúlós, rózsaszín gumidarab, amit jobb, ha nem is vesz a kezébe...) Azért lehet az erdönkben tisztább helyet is találni, szoktak ott családok, iskolák, baráti társaságok szalonnázni, bográcsozni, úgyhogy azért jó hely.
Én semmi pénzért nem mennék be a belvárosba, inkább utazom a színházért egy órát. Azért a két óra, föleg a munka kedvéért tényle nem lehet leányálom Kép!
Emese (emese)
 


ILDI!
Bocs, elfelejtettem aláírni:
Emese
Emese (emese)
 


Mi is most költöztünk ki (de csak úgy, mint Emese vagy Ildi, Budapesten és mégis távol a külvilágtól). Arra a környékre, ahol dolgozol, Ildi. A táj gyönyörû, a levegõ tiszta, én mégis tele vagyok aggályokkal. Jó olvasni ezeket a "megerõsítéseket", hogy a dolgok, amik miatt aggódom, nem olyan életbevágóak. (Itt, meg a panelos topicban is.) Ugyanis a legközelebbi buszmegálló 15 perc, babakocsival igen bajos a közlekedés, az autót (amit többnyire a férjem használ) csak pár 100 méterre tudjuk hagyni a háztól, ha nem akarjuk tönkretenni, olyanok az utak, bolt egyelõre még csak ígéret. Hát ezek (és mások) miatt aggódom én, meg félek a téltõl. Egyébként nagyon jó itt, meg hát nem 28 négyzetméter, mint eddig (ami szerintem akár válóok is lehet, 7 év tapasztalata alapján!).
Ági
 


Sziasztok,

Mi is most fogunk kiköltözni őösszel, tél elején de Nagytarcsára. Igaz csak 3km Cinkota és max 15 az Őrs, mégis.. Kicsit félek, hogy mi lesz, hogy lesz. Egy új lakóparkba megyünk a falutól kicsit távolabb, ahol ráadásul szerintem mienk lesz az első ház (nagyon belehúzunk az építkezésbe, mert decemberben jön az első baba) és attól tartok a pusztában én leszek egydül a gyerekkel... Persze ez majd évről évre változik és ahogy benépesül a most még szántó, biztosan jobb lesz.
Hát.. majdcsak lesz valahogy. Mindenesetre már nagyon vágyom a kertes házra, főleg pár év múlva lesz klassz mikor talán a környék is civilizáltabbá válikKép
Remélem megszeretjülk, de az eddigi hozzászólásokból csak pozitív dolgokat vettem kiKép
Évi
Évi
 


Sziasztok!

Jaj, de irígyellek benneteket! Én falun nöttem fel, aztán vidéki kisvárosban éltem, amíg el nem szántam magam rá, hogy egy Budapesthez (a munkája miatt) erösen kötödö férfihoz kössem az életem. Azóta is fáj a szívem a kertért, a levegöért, és (amit soha nem hittem volna) még az orrát mindenbe beleütö szomszéd néniért is. Itt Bp.-en néha úgy érzem, hogy ha felbuknék és meghalnék az utca közepén, akkor is átlépnének rajtam. Kép

Mi egyelöre panelben lakunk, Békásmegyeren, (Apropó, Ági, hol van az a panelos topik, amit emlegettél?) de nagy álmom a kertes házba költözés. Úgy tünik, lemaradtam a beszélgetés elejéröl, így nem mindenkiröl tudom, mennyire is költözött ki. Tudnátok esetleg olyan Budapest közeli helyet ajánlani, ahonnan még Életem Párja is be tud járni dolgozni, de azért már kertes, és még megfizethetö? "Vidéki lány" vagyok, nem ismerem eléggé a várost, azt meg várhatom, hogy Életem Párja felderítse a városszéleket... Kép

Márti
Márti
 


Ja, közben a panelosat megtaláltam... Kép

Márti
Márti
 


Szia Márti !

Mi éppen most áruljuk a házunkat, ha érdekel, akkor bővebben írok emilben.

Szia

Szilvy
Szilvy
 


Szia Szilvy!

Bocs a belemagyarázásért de légyszi irj nekem e-mailt,merre is van a házatok ,stb ,stb.Mert mi is szeretnénk elkőltőzni.Hátha.....
Katka@index.hu
Kőszi előrre is HÁTHA..........

Szia Katka
Névtelen
 


Szia Szilvy!

Sajnos nálunk még nem napi aktualitás a költözés, inkább csak álmodozok, tervezgetek, és arra lennék kíváncsi, hogy merre, milyen környékben lehetne gondolkozni. Milyenek a budapesti vagy bp. környéki kertes övezetek, és hol milyenek az árak. Azért persze nagyon örülnék, ha írnál róla, hogy a tiétek hol van, milyen, és mennyiért adnátok, de sajnos potenciális vevő nem vagyok.
Az e-mail címem mbakos@mol.hu, és minden infónak nagyon örülök!

Márti
Márti
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet: