Új privát üzeneted érkezett!

Hahó,
Kinga, de jó, hogy itt vagy. Nagyon kellene a véleményed az Aludj jól, gyermekem! - módszerről. Tudom, hogy van már egy ilyen topik a Gyermekekben (bele is néztem), és mindenki más véleménye is természetesen érdekel, és nem akarok újabb ilyen témájú topikot, DE! A páromnak a kollégája nagyon híve, ők így szoktatták le a babájukat az éjszakai felébredésekről. Na mármost: én olvastam erről jókat is, meg rosszakat is, és jó lenne egy hivatalos szakember véleménye is (a mi védőnőnk viszont a "ne vedd fel, ha sír!" iskola híve, ami megint egészen más). Abban maradtunk, hogy többfelől érdeklődünk, elolvassuk tüzetesen a módszert, és az adott aktuális helyzet szerint döntünk. De ehhez nagyon kellene Kinga véleménye is Kép
Előre is köszönöm,
üdv
Kriszi
 
 


Sziasztok!

Kriszi!
ha nem baj, én is válaszolok, mint anyuka és szakemberKép Illetve anyukaként inkább nem írom le a véleményemet a könyvről, mert elpirulna a klaviatúraKép
Szakemberként annyit mondhatok, hogy a könyv az empátia teljes hiányáról tanúskodik, ami azért elég gáz egy gyerekekkel foglalkozó "szakember" részéről, ráadásul súlyos tárgyi tévedésekkel van tele. Nincs tisztában alapvető idegélettani, érési, lelki folyamatokkal. A módszer kellemetlen mellékhatása, hogy a szülőknek sikerül magukat teljesen deszenzitizálniuk babájuk jelzéseire, ami azért ugye nem egy kívánatos állapot. A baba nem átaludni tanulja meg az éjszakát (mellesleg sokszor nem is alszik, csak a szülők már nem ébrednek föl a sírására, mert "lelki füleik" süketek lettek), hanem azt tanulja meg, hogy éjszaka hóttegyedül van, nem érdemes jelezni és pszichésen visszahúzódik önmagába. Vélem, ennek elérése szintén nem lehet cél.
A főoldalra írtam pár hónapja(?) néhány reagálást egy anyuka levele kapcsán, nem olvastad véletlenül? Sajnos a gépen már nem találom, de a Liga honlapján is olvasható egy változata, itt: http://www.lll.hu/archiv/ujsag/0302/0302_05.shtml
Néhány jó gondolat van a könyvben, pl. a napok strukturálásáról vagy az elalvás előtti rituáléról, amit érdemes lehet megfontolni. De egészében a szellemisége nem elfogadható számomra.
Az az igazság, hogy személyes ügyemnek is érzem, hogy föllépjek a könyv ellen. Sajnálom, hogy nálunk pont ez a könyv terjedt el ilyen széles körben, pedig vannak sokkal emberbarátabb szemléletű kiadványok is, amik az éjszakai szopival/ébredésekkel foglalkoznak. Nem tudom, beszélsz-e idegen nyelven, a Ligától kölcsönözhető pl. a Nighttime Parenting c. könyv, amit érdemes elolvasni a témában. Azt hiszem, németül is elérhető. Nagyon-nagyon szeretném, ha ezt a könyvet le tudnánk majd fordítani, és magyarul is kiadni.

Pele
 
 


Kedves Kriszi és Pele!

Először is köszönöm Pelének, hogy már megint helyettem válaszolt, annál is inkább, mert sajnálatos (vagy nem is???) módon a fent említett könyvet nem olvastam. Látni ugyan láttam, a kezemben is volt, de megvallom becsülettel, nem igazán keltette fel az érdeklődésemet.
Nagyon nehéz téma ez a hogyan aludjunk végre című történet,én a hugomékat asszisztáltam végig majdnem három évig - nem volt könnyű nekik. Ők is kipróbálták a fent említett módszert: nem sok sikerrel. Aztán egyszercsak vége lett.
Én nem tudom, mások hogy csinálják, amikor azt vallják, hogy 2-3 hetesen átalussza az éjszakát a ded, az enyémek kivétel nélkül minimum nyolc hónapos korukig (bár Borival most tartunk itt és semmi jelét nem mutatja annak, hogy le akarna mondani az éjszakai szopiról, minimum kétszer!)felkeltek éjszakánként. Pele! Van valami ötleted?
Úgyhogy csak kitartás és próbáld meg Pele könyvét, hátha segít!
Üdv: Kinga
 
 

 
 

Szia Kinga!

Nem, szerintem egyáltalán nem sajnálatos, hogy nem olvastadKépKép
Szerintem ha bírod az éjszakázást, akkor szoptass nyugodtan. Borinak még mindenféleképp szüksége van arra a tejecskére is, nem beszélve a mami megnyugtató közelségérőlKép Ez teljesen normális. Egyébként érdekes módon az enyémek is úgy voltak, hogy minél többedik gyerek, annál később aludták át az éjszakát. De azért egyszer mindenkinél eljöttKép

Üdv: Pele
 
 


Pele!
Nem lehet, hogy a könyvet sokan rosszul értelmezik? Mikor benézek az alvós topikokba, akkor onnan csak az jön le az egészből, hogy "hagyjuk a gyereket sírni", azaz mindenki ebben látja az egész lényegét. Ez nagyon nem tetszik! Nekem a könyv arról szólt, azaz azt olvastam ki belőle, hogy 1.)legyünk következetesek (az alvás, az alvás, nem játszás-idő) 2.)Legyen rendszerünk, a dednek ez biztonságot nyújt 3.) keressük meg a sírás okát, és szüntessük meg. Itt ok lehet az is, ha a gyerek "csak" anyázni akar. 4.) Ne legyünk idegesek, görcsösek, nincsen semmi baj! 5.) Figyeljünk oda, ha a gyereket stressz éri, akkor ne zaklassuk. Nálunk ilyen volt az ovikezdés.
Persze az is lehet, hogy könnyen beszélek, mert nekem két mormotám van, de talán a következetesség-rendszer-nyugalom, amit a könyvből "tanultam" meg, az hozzásegített az ő jó alvásukhoz. Nem sírnak fel éjszaka, ha felébrednek reggel, akkor sem sírva, hanem nevetgélve. Ha éjszaka felébrednek valami miatt, akkor bemegyek hozzájuk, és amikor megvan a paplan-zsepi-maci, rögtön visszafekszenek, és becsukják a szemüket. Mindkettő tökéletesen nyugodtnak látszik.
Van olyan, hogy nyugodtan alvó kisgyerek, aki önként alszik el, pszichés gondokkal kűzd? Már csak azért is érdekel, mert amikor stressz éri őket rögtön látható rajtuk, ez arra enged következtetni, hogy amikor békésen alszanak, akkor csak nem lehet gond...
Vagy tévedek?

Csi
 
 


Sziasztok,
ez a könyv engem is megérintettKép. Elolvastam, de használhatatlannak találtam, valahogy úgy éreztem, az ösztöneimet kellene megerőszakolnom. Úgyhogy belenyugodtam, én vagyok az az állhatatlan, gyenge, stb. szülő, aki nem tudja megnevelni a gyerekét. De most örömmel látom, hogy nem vagyok egyedül.
Nekem a nagyobbik lurkóm rossz alvó, és akkor még enyhén fogalmaztam. Ő egy nagyon izgőmozgó, eleven srác, és szerintem éjjel pótolja az egész napos anyaigényétKép. Ja, 3 éves, ezt nem írtam eddig.
Az én tapasztalatom szerint, ha egy gyerek igazán rosszalvó, akkor ha az anyuka fejreáll, akkor sem lehet eredményt elérni, sérülés nélkül. Ideig-óráig bejönnek a csodamódszerek, de jön az első betegség, és minden kezdődik elölről. A környezetemben elég sok ilyen példát láttam, látok. Ha meg alapvetően nem rossz alvó a baba, csak pillantnyi kilengés történt (fogzás, nátha, stb.) akkor meg amúgy is visszaáll a rend, mindenféle dresszúra nélkül. A lányomnak sokszor van nyugtalanabb időszaka, ilyenkor sokszor cicilünk, mindig kiveszem, énekelek, stb (tehát csupa tiltott dolgot művelekKép). És a csaj "nem él vissza vele", ha elmúlik a nyavalya, ami okozta a zűrt, akkor ugyanúgy alszik, amint beteszem az ágyába. Ilyenkor Ő dalol a cimboráinakKép.

Csi,
én láttam olyan kisgyereket, aki az alvásba menekülKép. Volt alkalmam végignézni, hogy milyen remek módszerekkel érték el, hogy a gyerek egyedül aludjon. Hát most alszik, szinte egész nap.

megyek, mert szétszedik egymást az utódaimKép

Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!
Én nagyon szenvedtem az éjszakai 3-5 szopitól (néha több), ráadásul Abus (3 és fél) is átjött hozzánk éjjelente. Alig fértünk el, elgémberedve ébredtem, küszködés volt a pihenés helyett. Mígnem úgy döntöttünk a párommal, hogy a francba az ággyal, vettünk 3 db 90*200-as matracot az IKEÁban (részletre simán kifizethető), és ezen alszunk a két kisebbel. Nekik nincs is már külön ágyuk. Azóta nem pisil be Abus, sokkal nyugodtabban napközben is, éjszaka meg pláne.

Ami viszont pocsék (ennek sztem semmi köze az eddigiekhez), és Pele, vagy bárki más tanácsát szívesen fogadom, hogy miért van az, hogy Recsi (20 hó) nagyon gyakran, akár 20-szor is felébred az utóbbi napokban szopizni. Kijött az összes foga, nem beteg, nem fázik, nincs melege. Én viszont fááááradt vagyok. Kép Kép

Virág
Virág
 


Zulu!
Lehet, hogy lánykám is menekülKép
Most komolyan: Lehet, hogy ha az alvással komoly gondjaink lettek volna, akkor én is ellenezném a könyvet. Már ami az 1perc-3perc-stb. részét illeti. De nálunk az éjszakai szopik, sőt, az összes szopi azért volt gond, mert nem voltak hajlandóak felkelni. Eleinte az enyhe sárggaságra fogta mindenki, de ez aztán elmúlt, ők meg aludtak továbbKép.A kicsi mondjuk többet kelt magától, de ha jól emlékszem az éjszakai három szopi is csak újszülött korában volt meg.
Én úgy gondolom, hogy elég volt az alváshoz megteremteni az alapokat-körülményeket. Talán. Nálunk mindenki mormota, lehet, hogy ez is számítKép.


Virág!
Nálunk is vannak felébredések az utóbbi napokban...

Pele!
Mikor kezd el egy gyermek félni? Nagyobbiknál is volt ilyen, de már nem emlékszem, hogy kb. mikor. Ne érjen váratlanul a kicsinél...

Csi
 
 


Sziasztok!

Csi!
Nagyon fején találtad a szöget!! Erre próbáltam célozni akkor, amikor azt mondtam, hogy vannak a könyvben használható ötletek is. Viszont ami nagyon helytelen az író részéről, az egyrészt a lelki szükségletek figyelmen kívül hagyása, másrészt az éjszakai szopik fontosságának tagadása.
Ha nem "idomítottad" a gyerekeidet az elalvásra, tehát nem azért alszanak el, mert megtanulták, hogy este muszáj pszichésen visszahúzódniuk (ahogy Zulu is írta), akkor a nyugodt elalvás és békés alvás nyugodtságot jelez.
Mire gondolsz, mint "félés"? Az idegenektől való markáns szorongás először többnyire 8 hónapos kor körül jelenik meg.

Zulu!
Hát ez borzasztó!Kép Mi lesz így a gyerekeidből, ha ilyen kilengéseket engedsz meg nekik?KépKépKép

Virág!
Fűtéstől nem szomjazhat meg? Nálunk mostanában többször volt, hogy Bálint sírva ébredt, hogy "Inni, inni!" Meg én is többször megszomjazom éjjel.

Üdv: Pele
 
 


Lehet. Meg éjjelre betaknyosodott... Kép Szörcsizett végig, de legalább levegőt kapott. Kép Akkor egész télen millió szopi lesz??? Ááááááááááááááááááá... KépKépKép

Virág
Virág
 


SZiasztok! Pele, Csi kérdésére válaszoltad, hoyg a nyugodt alvás nyugodtságot jelez. A kérdésem már megintKép Attilával kapcsolatos. Ő még mindig bekakil (valszeg visszatartja, csak az jön ki, ami már szinte kilóg), biztos emlékszel a problémánkraKép. most éppen nem ios hajlandó bilire-wc-re ülni, sőt legtöbbször le sem engedi venni magáról a kakis bugyit, "pácolja" magát. (akárcsak régebben a pelenkában). Viszont magától elalszik fürdés-mese-mese-mese-beszélgetés után. Éjjelente is max. 1-szer ébred, betakarom, alszik tovább. (pedig ez nála nayg szó!!! korábbban órákat ült az ölemben, pánikrohamozott, tucatszor ébredt). Sőt van hogy nem is ébred! Reggel is nyugisan kel fel. Akkor most merhetem azt gondolni, hogy nincs nagy baj az ovival a bekakilások ellenére?Kép

Virág! Szegény szörcsögő!Kép

Zsuzsa
 
 


Hahó,
Pele, Kinga, Csi, Zulu, Virag,
köszönöm a válaszaitokat, többször is végigrágtam őket, és ittam minden szavatokat Kép
Ami azt illeti, én nem olvastam semmiféle "csodamódszert", még az aludjjólt sem, csak erre felénk nagy a nyomás, több imserősünknek úgymond "bejött", és ez a páromat ezzel kissé megzavarták. Én az első pillanattól tudtam/tudom, hogy leánykám éjjeli ébredései nem hisztik és nem ok nélküliek, és különösebben nem is zavarnak, csak meg kellett találni a megfelelő alvási szisztémát Kép Cicó sosem aludta át az éjszakát, és most sem alszik többet egyszerre három óránál se éjjel, se nappal. Egyébként is nagyon kicsi az alvásigénye, kb. öt hónapos kora óta nem több tizenegy óránál egy teljes nap (nappal + éjjel) alatt. Nappal alig alszik, későn fekszik, korán kel, éjjel felébred, stb. Csak néha, ha nincs jó időszak, és Cicó négyszer-ötször kel éjjelente, késő délutánra-estére nagyon elfáradok. Apát pedig az zavarja, hogy miután letesszük Cicót, én már tökéletesen használhatatlan vagyok bármire, befordulok és alszom. Kép
Na de a lényeg: én tudtam, hogy NEM FOGOM Cicót egy percig sem szándékosan egyedül sírni hagyni. Nem olvastam "a módszert", de betonbiztos voltam benne, hogy NEM AKAROM kipróbálni. Soha. Most még inkább az vagyok - de most már a párom is érti ezt Kép

De most már biztosan el fogom olvasni a könyvet, azért, mert ezek a heves reakciók már kíáncsivá tettek. Kép

Pele,
hogyan tudom a Nighttime Parenting kölcsönzését innen Pécsről lebonyolítani? És mennyi időre lehet? Mert angolul elég lassan olvasok. Németül sokkal jobban megy. A fordításhoz a pénz hiányzik, ugye?

Virag,
kitartás szegény Szörcsöginek, náthásan még én is hússzor ébrdedek - csak már nem tudok szopizni Kép

Üdv
Kriszi
aki ma kialudta magát Kép
 
 


Sziasztok!

Tegnapra hőemelkedése lett Recsinek meg Rebekának is, így egy izgalmas hét elé nézünk. Kép Apa is beteg, én sem vagyok jó, valszeg csak idő kérdése, hogy a maradék 2 gyerkőc is elkapja, így senki nem megy ma sehová. DE! Este 7 körül lefeküdtünk, 1-ig Recsi csak 3-szor ébredt, és úgy éreztem, fantasztikusan jól aludtam! Aztán orrszívás, üvöltés, nehezen visszaalvás, de aztán 6-kor ébresztett a kicsi!!! Pedig általában 4 és fél 5 között szokott! Úgyhogy viszonylag jól érzem magam. Kép (Pele, éjjel le van kapcsolva a fűtés. De odakészítettem inni, és jól jött. Kép Köszi az ötletet. Kép)

Kriszi,
köszi. Kép

Virág
Virág
 


Zsuzsa,
nem tudom, annó írtam-e Ruben fiam esetét. Ő majdnem ugyanezt csinálta. Mindig bement a kaki eleje. Mikor beszélgettem vele erről, azt mondta, hogy vissza akarja tartani, és ilyenkor nem sikerült. Azt viszont nem tudta megmondani, miért akarja visszatartani. Ő kínosan ügyelve mindig elment a fürdőbe, és kimosta magának a bugyijait (5 évesen), és nem szólt. Elvittem pszihológushoz. Nagyon sok minden kiderült (számomra is!), mennyi minden bánthatta a kicsi lekét. Mennyi trauma érte fogantatása óta. Pedig nem gondoltam volna korábban. Amellett, hogy Ruben járt hozzá, kaptam néhány instrukciót a pszinénitől. Pl. hogy beszéljem meg Rubennel, hogy ez a bekakilás kettőnk dolga, legalább tartozik annyira rám, mint rá. Kértem, hogy mindig szóljon, és adja nekem a bugyijait, majd én kimosom. Több hetembe, hónapomba telt, hogy elérjem, hogy ne szégyellje előttem, hogy bekakilt. Nekem erősen úgy tűnik, hogy Attila azért "pácolja" magát, mert szégyelli, hogy bekakilt. Én minden alkalommal elmondtam Rubennek, szeretettel, kedvesen és türelemmel, hogy nincs semmi baj. Ez előfordul sok kisgyerekkel. Annyira szégyellik ezek a kismanók!!! Fájt a szívem látni a szorongását emiatt. És az, hogy visszatartja a kakit, azt jelenti, hogy nem akarja odaadni. És akkor nem csupán a kaki, hanem minden más odaadásával is probléma van.

Meg azt is tanácsolta a pszinénink, hogy töltsünk több időt Rubennel. Attól kezdve, hogy nagyon odafigyeltünk, hogy legyen vele külön is személyes élményünk (vagyis neki velünk), és hogy érezze, ő mennyire fontos nekünk, hirtelen radikálisan lecsökkent a bekakilások száma. Ezt nem volt könnyű megoldani úgy, hogy 3 testvére van...Mostanra bevezettem egy külön neki szóló esti rituálét, amit csak vele csinálok (a lányok hallgathatják, de elsősorban ez Rubennek van, és érdekes módon a lányokat ez nem bántja, szívesen hallgatják, és persze nekik is mesélünk.) Amióta van ez, azóta Ruben egyetlenegyszer sem kaiklit be!!! És az éjszakai bepisilések is nagyon ritkák lettek. Remélem, segítettem, és kíváncsian várom Pele válaszát is. Kép

Virág
Virág
 


Köszi Virág! Az biztos hogy most szégyelli(pedig mindig elmondom neki, hoigy nem baj, stb), bár arra még mindig nem jöttem rá, hogy pelusos korában miért nem hagyta magáról leszedni!
Amúgyg most én is azt csinálom, hogy amikor lehet (hetente többször) du. külön programot csinálok vele, együtt megyünk el valahová. Napközben is a kritikus időkben (pl.oviba indulás előtt)hangsúlyozottan csak vele foglalkozom. Ezt csináltam amikor Gergő megérkezett, és akkor is bejött.Kép
A dolog szimbolikáját most próbálom az Ő esetében megfejteni. TEgnap pl. mesét nézett, és közben kivette a bugyiból a "termést", kis bogyóba görgetve "gyurmázott" vele. Most mindenre (csúnya, rossz, buta stb. jelzők helyett) azt mondja "kaki".
Az odaadás, mint probléma egyelőre nem feltűnő, odaadja a játékát, cserél játékot, normális intenzitással védi a sajátját. (csak két tárgy van amit nem ad oda, az alvó pelusa és egyx zsiráf, de ez is normális szerintem). Igaz , mostanában többet veri a tesóját, de ezt meg ovifeszültséglevezetésnek értelmeztem.
MOst vettem neki ujjfestéket, kap új gyurmákat, hátha ezek a tevékenységek is segítenek.
Egy biztos, nehezen éli meg a tőlem való elszakadást, tkp. az ovival semmi baja nincs, "csak" az, hogy nem vaygok ott. KÉt du. dolgozom, erre is azt mondja, hogy "csak apa keressen pénzt", én legyek mindig itthon.
Viszont nem tudom az egészet csak az ovira fogni, mert az oviról még nem volt szó, de ő már bekakilt a nyáron is.
Odaadni engem másnak? Ez is lehet (ezért jó a babanet, hogy így leírva új ötletek jönnek eszembeKép), bár ez még mindig nem magyarázza a korábbi hónapokat, amikor még szinte vásárolni sem voltam egyedül.
egyébként az ovipszichológussal már felvettema kapcsolatot, ő azt mondta hogy várjunk.
Apropó, tud valaki ajánlani egy jó gyerekpszichológust?
Na hagyok másnak is teret
Sziasztok
Zsuzsa
 
 


Sziasztok! Még pár szót az "Aludj jól..."-ról: elszomorított, hogy az egyébként egész normális védőnőnk milyen buzgón ajánlgatja ezt a könyvet. Nekem speciel hiába, mert belül mindig is éreztem, hogy a gyerekem abszolút cserbenhagyása lenne egy ilyen módszer, sosem vitt rá a lélek, bár az enyémeknél azt hiszem, nem is működne, mert ha valamiért sírnak, akkor addig abba nem hagyják, amíg el nem érik a céljukat. (Ha azt akarja, hogy kivegyem a kiságyból, akkor hiába nyitogatnám ötpercenként rá az ajtót, ugyanúgy ordítana. A nagyobbikkal tettünk egyszer próbát, de nagyon meg is bántam.) Szóval csak az bánt, hogy a kevésbé elszánt, befolyásolhatóbb mamiknál arat ez a könyv, méghozzá a védőnő hathatós közreműködésével. Pedig mondom, egyébként haladó nézeteket vall.
Másik dolog: írtátok, hogy milyen nehéz ár ellen úszni, ha mindenki hülyének néz, amiért 1 éves korig nem adok ezt-azt, ha éjjel szoptatok stb. Hát igen, én családon belül és ismerősök között is rengeteget kaptam ezért, sokakkal összevesztem, nagyon nehéz. Főleg, ha ők merő jóindulatból szólnának bele, én meg már ugrom is. Miért érzi mindenki feladatának, hogy velem szemben képviselje a gyerekem állítólagos érdekeit, úgymint édességevés és hasonlók?
Na, csak egy picit szerettem volna kipanaszkodni magamat. Köszi, hogy meghallgattatok. Klára
P.s. Zsuzsa, nekem egy barátnőm gyerekpszichológus, a Bethesdában van. Érdekel?
 
 


Zsuzsa,
ha sikerül telálni jó pszichológust, beszéljük meg, engem is érdekel!
A másik téma teljesen off, de most itt érlek el: kérlek, írd meg, hogy a 12-13 éves korosztálynak milyen köveltelményeknek megfelelő fogalmazást kell írnia! Hossza, részletessége, stb. Nekem vannak elképzeléseim a jó fogalmazásról, de nem tudom, hogy nem követelek-e túl sokat a gyerektől. Gondolom, inkább magánba írd, hogy ne tartsuk fel a sort a védőnői szoba előtt! Kép Előre is köszi!
Kíváncsi
 


Pele!
Jó, hogy ezt írod a könyvvel-véleményemmel kapcsolatban. Ezt is, mint más könyvet nem szabad szó szerint értelmezni, vagy kiragadni belőle dolgokat. Egyébként pocsék szerintem a stílusa, ez a "mertmegérdemlem", TVshop stílus is félreértésekhez vezet. Ráadásul (szerintem) a sírások között is van különbség, más az, amikor a gyereknek esze ágában sincs aludni, persze, hiszen mennyivel jobb lenne játszani a kockákkal, és az is más sírás, amikor a szülők a hátteret nem megteremtve hagyják sírni a dedet, aki nem az alvás miatt sír, hanem mert fél a sötétben, vagy éhes. Nálunk az előbbi sírás volt, nem tagadom, mint ahogy akkor is sír az összes gyerekem, ha a bevásárlóközpontban nem tesszük be a huszadik kisautót, vagy csokit. Ha ilyenkor viszont megértette, hogy nincs játék a kockákkal, éppúgy, ahogy autót sem veszünk mindig, akkor többet nem is próbálkozott. És szerintem ez nem pszichés visszahúzódás volt.
A másik, amit nem értettem, az az, amikor az ismerősöm a rossz alvásra panaszkodva kipróbálta a könyvnek CSAK a hagyjuk sírni részét, persze nem jött be (mitől is jött volna be), majd amikor a gyerek éjszaka felébredt, akkor megkapta a Mikulás reggelre kikészített ajándékát. A gyermek rögtön játszani kezdett, persze esze ágában sem volt többet aludni. Na, én ilyen esetekben nem szeretem, ha azt mondják a könyvre, hogy "nekem nem jött be". Nem minden esetben a könyv "módszere" nem jó, hanem a szülő saját balgaságainak köszönheti, hogy ő is, és a gyermek is kialvatlan...

Félelem--valami olyasmit hallottam, hogy eljön egy kor, amikor a gyermek félelmet érezhet, ha a sötétben van, vagy bizonyos árnyakat rossz dolgoknak néz. Fiamnál volt egy ilyen időszak, amikor azt mondta, hogy ő fél, és emiatt nem akart aludni. Félt a párnától-kivittük, félt a széktől-kivittük, félt a függönytől-kivittük, majd közölte a majdnem üres szobában, hogy fél a karnistól. Azt is kivittük, és eztán jót kacagott, majd elaludt. Nyilván ez nem volt valós félelemKép. Viszont nem sokra rá néha rosszakat álmodott, leginkább akkor ha este sokat evett, vagy nehéz napunk volt. Na, engem ez az időszak érdekelne. Mikor kezd egy gyermek rosszakat álmodni? Van egyáltalán ilyen?

Zsuzsa!
Lánykám, ha bekakilt, akkor nem akar kijönni az ágyból, hosszasan kell őt győzögetni, gondolom, ő is azt gondolja, hogy az az övé, és nem adjaKép.Fiamnál ez úgy változott meg, hogy nagyon sokat dícsértük az eredményt, azóta nagyon büszkén mondogatja, hogy "kakiltam sok szépet", sőt külön öröm neki, ha este kukoricát is eszik...Kép Persze, ő már nagyobb, de biztos nálatok is csak idő kérdése. KitartásKép

Csi
 
 


Virág!
nálunk most ebben a taknyos időben sokat segít, hogy NAGYON vizes törölköző-hegyeket teszek a radiátorra. Hiába van párásító, ami elég sok vizet elpárologtat, ez mégis jobb. Sőt, és azt is szoktam csinálni, hogy a gázon felteszek egy nagy kondér vizet, és alágyújtok. Ott nem érik el a dedek, és amikor kezd kihűlni, akkor megint meggyújtom a gázt. Így estére már az ablakról is a pára csöpög...
Csi
Névtelen
 


Sziasztok!

Virágom!
Áááá, nem lesz egész télen ilyen sok szopi, csak amikor épp taknyos lesz a dedKépKép
Jobbulást!

Zsuzsa!
A kakilás egy másik fajta probléma. Én azért azt gondolom, hogy ha nyugodtan elalszik, pláne olyan előzmények után, mint amit írtál, akkor alapvetően nem szorongó. Viszont valamiért nem akarja adni a kakit, ezért is nem szól, hogy vegyétek le róla. És pontosan, ahogy Virág is írta, ez ilyenkor nemcsak a kaki adásáról szól, hanem általában az adásról.

Kriszi!
Lehet, hogy németül is megvan a Liga könyvtárában. Szerintem Ibolynak írjál, biztos postán is meg lehet oldani.
Örülök, hogy sikerült meggyőznöd a párodat!

Klára!
VédőnőKép Örülj neki, hogy a lurkóid így ki tudják fejezni a szükségleteiket!

Csi!
Na igen, ez az amerikai ízű sikerszöveg még külön riasztó! Egyébként sem bírom, amikor valaki úgy áll hozzá, hogy a gyerek és a mama érdekei szembenállnak egymással, és meg kell mutatni, hogy ki győz. Mintha egy család így működne, brrrrrr!!!KépKép
Én azt gondolom, hogy alapesetben a gyerek nem ellensége önmagának, nem tagadja meg a biológiai szükségleteit. Ha nem akar elaludni, akkor annak oka van. Persze, van olyan, hogy inkább játszana, de lahat, hogy azért, mert 1.nem álmos még, 2.nem akar elaludni, mert fél egyedül maradni a sötétben, ezért húzza az időt. Persze ilyenkor sem szabad játszani hagyni inkább, de akkor mellette kell maradni. Tökéletesen igazad van abban, hogy egyértelművé kell tenni a határokat. Amit az ismerősödékről írtál, akiknek "nem jött be" a könyv, az egyszerűen elképesztő!!!
Fiadnál valszeg azért valós volt a félelem, csak éppen attól félt, hogy egyedül marad, de ezt egyrészt nem tudta megfogalmazni, másrészt emiatt húzta az időt, amíg nagyon álmos nem lett.
2-3 éves korban jelenik meg az félelem (rosszakat álmodás), amiről te is írtál, és utána bármikor fölbukkanhat.
KakiKép: érdekes, nekem nem olyan öröm, amikor kukoricát evett a pelenkásomKépKép

Pele
 
 


Kakilásról jut eszembe: Bence éppenséggel nem titkolja egyértelműen, ha bekakilt, de mindig lehet tudni, hogy "alkot", mert akkor elvonul csendes magányba. Kép Azt viszont mostanában veszem észre, hogy - kivéve, amikor valamiért zavarja, és akkor külön szól, hogy valami van - nem nagyon akarja, hogy megszabadítsam a terhétől. Ha mégis hozzájárul, hogy kitakarítsam, mert büdös, és ő is mindig mondja, hogy pheee, akkor is nagyon tiltakozik az ellen, hogy a fenekéhez érjek, és bármilyen kíméletesen is, de letöröljem a dágványt. Szó szerint utálja, igaz, a maszatot is, de azt is, hogy én ahhoz hozzányúljak, kvázi elvegyem tőle.
Izé. Akkor most adja, vagy nem adja? Kép
Kíváncsi
 


Kíváncsi!

Most tanulja adni!Kép Ezt is meg kell tanulni!

Puszi: Pele
 
 


És én hogyan segíthetném az Attilát az adás megtanulásában? Mert amúgy a játékát néha odaadja a játszón is, az öccsének is. Vagy csak azért, hogy én örüljek? Szidni nem szoktam ilyenért, de megdicsérem, ha odaadja.
Vagy az örökebfogadásról szólhat a történet? Hogy őt odaadták nekem? És akkor ezzel az adással vigyázni kell? De akkor mit tegyek, hogy segítsem?
Zsuzsa
 
 


Pele, hát igen, elég határozottan kifejezik a szükségleteiket Kép nem nagyon lehet őket "becsapni", pl soxor tanácsolják, hogy ajánljunk fel választási lehetőségeket. Nos, fiam egy ilyen kérdésre: "Mit kérsz uzsonnára, almát vagy körtét?" biztos azt feleli: "Túró Rudit" Kép
Kíváncsi, nem lehet, hogy Bencének az a baja a popsitörléssel, hogy picit fáj? Az a terület elég érzékeny, az én fiam is üvöltött (most is nyekereg), ha hozzáértem, de egyértelműen azért, mert kellemetlen volt neki. Törlőkendővel csinálod? Mert az picit csíp általában. Nem akarom a pszichológiai részt megkérdőjelezni, de jómagam először a prózai okokat szoktam keresni. Kép
Viszont Zsuzsa, bár a ti esetetekben is sokáig így gondoltam, most már kezdek én is arra hajlani, hogy forduljatok pszichomókushoz, főleg a pánikrohamok, ébredések, egyebek miatt, amik ugyan már javulnak, de azért arra utalnak szerintem, hogy tényleg sok elutasítás érhette Attilát magzatkorában. Hiszen a szülőanyja biztos mindent megtett ugyan érte, de tudat alatt vagy tudatosan nem kívánta őt, és már a terhesség alatt biztos igyekezett elhatárolódni tőle, hogy kevésbé fájjon a lemondás. Persze ezt csak laikusként gondolom, biztos Te is ilyenekre jutottál. Reméljük tudnak segíteni!
Sziasztok, Klára
 
 


Klára,
én is arra gondolok, hogy hideg a törlőkendő, azért húzódozik, meg hát azt is utálja, ha az arcáról törlöm le a koszt, szóval mindenféle macerától herótja van. Kép Csak ahogy itt olvastam a lányokat, eszembe jutott ez a más megközelítés.
Kíváncsi
 


Klára! Érdekel a pszichológus barátnőd!
Amúgy Attilánál a szülőanya részéről az elutasítás egyértelmű volt, nem járt terhesgondozásra, sőt el is akarta vetetniKép, a szülés után néhány órával már hazament, stb. Ezt biztos valamilyen szinten megérezte pocaklakó korában. Amúgy az éjjeli pánik stb. nem szükségszerűen jelentheti az elutasítást, a barátnőm abszolút várt és kívánt fia 4,5 éves koráig hetente többször pánikolt. Bár uatlhat arra is...fura dolog ez a lélekKép

Kíváncsi! Küldök mélt!
Az a szép a dologban, hogy mire rájövünk bármely probléma megoldására esetleg okára, addigra már újabb problémák, megfejtésre váró jelenségek kerülnek elő! Legalább nem unatkozunkKép
Amúgy olvastam valahol, hogy az anyák IQ-ja nő a gyerekkel otthon töltött évek alatt! Kíváncsi, Te leszel közöttünk a legokosabbKép

Zsuzsa
 
 


Sziasztok!
Szia Kinga!
A dr bácsink szerint kisfiam immúnrendszere gyengébb az átlagnál. Egy kisebb megfázás,orrfolyás esetén sem reagáll rendesen a védekező szerepe. Elkapott egy csúnya vírusfertőzést,amiből elég nehezen lábadozott ki. Szerinte a szervezete nem védekezik elég erősen. Most is piros kicsit a torka,de azt mondta,hogy ezt most nem akarja "elfolytani" hogy egy kicsi próbállkozzon a szervezet védekező funkciója,tehát erősödjön,az immúnrendszer.
Sok vasban gazdag ételt,és piros húst javasolt. Kérdésem a következő lenne: Tudnál egy-két ilyen ételt mondani? Esetleg immúnerősítő bogyót,vagy valamit tanácsolni?
11 hónapos,eszik darabos ételt,fejlett gyerkőc,8,és fél hónapos kor óta megy,13 foga van.Anyukám elmondása szerint,én is ilyen gyerkőc voltam,folyton betegeskedtem.
Mára kinőttem,ez örökölhető?
Köszönöm.
Noémi
Noémi
 


Kedves Noémi!

Valóban vannak olyan gyerkőcök, akik érzékenyebbek a vírusokra, bacikra, többször megbetegszenek. Ennek több oka is lehet. Pl. az, ha minden kisebb bajra is rögtön antibiotikumot kap a gyermek. Ilyenkor a szervezet nem védekezik, mert megteszi helyette a gyógyszer. Nálatok nem ez a helyzet? Dokibácsi nem erre mondta, hogy most nem akarja elfojtani a betegséget? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy erről is szó van!
Ami a vasban dús ételeket illeti. Vörös húsok: disznó, marha, vad, de azért akad vas a többiben is. A piros bogyós gyümölcsök, ribizli, bodza, áfonya, szeder, stb. elég sok vasat tartalmaznak. Esetleg kellene keresni egy homeopátiás dokit, aki segítene gyerkőcödnek megfelelő homeopátiás szerek összeállításában, akkor pl. enyhébb betegségeket nyugodtan lehetne ezekkel kezelni. Ezek is segítenek a szervezet saját védekezőrendszerét mozgásba hozni.
A többieknek is biztosan vannak használható ötleteik, úgyhogy őket is kérdezd nyugodtan!
Szia: Kinga

Lányok!

Borinak kijött a hetedik foga, kb. 3* ébreszt éjszakánként. Lesz ez még jobb valaha?????
Vagy törődjek bele, hogy ez már így marad örökre?
Pusszantás: Kinga
 
 


Kinga, kedvesem,
ha tudnád, mennyire boldog és kipihent volnék, ha Recsi csak 3-szor ébredne éjjelente...! KépKépKép

Virág
Virág
 


Sziasztok!
Kinga!
De tényleg sok antibiotikumot kapott szegényKép
Lehet,hogy ezt akkor rontotta el a dr néni (mert akkor,még nénink volt) amikor megszületett,és betegen jöttünk haza mind a kettenKép Ő rögtön antibiotikumot írt fel,és már akkor is elég nehezen gyógyult megKép
Megkérdezek,egy homeopátiás orvost is.
Köszönöm szépen a segítséget!
Noémi
Noémi
 


Sziasztok!

Én azon szerencsések közé tartoztam eddig, akiknek magától átaludta a babája az éjszakákat, tíz napos korától hat hónapig. De ennek most hirtelen végeKép Véda éjjelente óránként többször is felsír, és addig ordít, amíg föl nem veszem, és nem ringatom. Szopizni nem akar ilyenkor, azt mereven elutasítja. Most is például már másfél órája ébren van, és már összeesek a fáradtságtól. Ha sír, én bemegyek, fölveszem, próbálom megnyugtatni, megszoptatni, stb., ha leteszem, újra ordít.
Légyszi segítsetek, mi történt most hirtelen vele?
Eddigi tippek:
-biztos nem elég már neki az anyatej, ideje mást is adni neki
Véda még csak szopik, próbálkozunk már a gyümikkel, de nem lelkesedik, nem kell neki, én meg nem erőltetem. Éjjel, mikor felébred, nem kér szopni, sőt, ha mellre akarom tenni, feszíti magát és üvölt
Szerintem egy hat és fél hónapos,csak szopizó baba, aki 10 kiló, biztosan nem éhezik az anyatejtől.
-jön a foga
Már van neki kettő, az is gond nélkül kijött. most sem piros, duzzadt, stb az ínye, nem látom jelét, hogy amiatt ne aludna

Gondolom azt szeretné, ha egész éjjel a karomban hurcolgatnám, mert az olyan jó, de hát én nem bírom és nem is akarom.
Bemegyek, fölveszem, megpróbálom szopiztatni, picit hurcolom, aztán szépen leteszem. Ő meg üvölt. Pár perc múlva megint bemegyek, és előlről. Így megy órákon keresztül. Hullafáradt vagyok.
A két nagyobbal ezt már végigcsináltam, csak ők születésüktől kezdve rossz alvók voltak. Nem vált be semmi, egyszer csak maguktól többet kezdtek aludni, úgy másfél éves koruktól.
De én azt most nem szeretném kivárni, mert fizikailag, lelkileg is ki vagyok már purcanva.

SEGÍTSÉG!!!

Anyakati
 


Anyakati,
kizárt dolognak tartom, hogy éhes, ha elutasítja a mellet. Viszont igenis lehet, hogy jön a foga, éppen ezért, mégha nem is duzzadt, nem is látszik. Nappal ugyanúgy szopizik, mint eddig? Ha mégsem a foga: ha egy baba felébred az éjszaka kellős közepén, pláne úgy, hogy előtte nem tette, az nem lehet azért, mert egy este úgy gondolta: "Hmmm. Már 6 és fél hónapja végigalszom az éjszakákat. Mostantól jobb lenne, ha éjjelente anya ringatna, mert az olyan jóóóó. " KépKépKépKépKépKépKép Úgy gondolom, oka van annak, ha egy baba sír, és nem heccből ébreszt. Kép Ha mégsem a foga, akkor valami más, de komoly ok. Szerintem érdemes lenne együttaludni vele. Mit gondolsz?

Pele, vagy Kinga, vagy akárki más, ha van ötletetek, ne tartsátok vissza! Kép

Virág
Virág
 


Virág,
szerintem is kizárt, hogy éhes. Nappal is gyakran előfordul, hogy ha szoptatni akarom, megfeszíti magát és üvölt, eltolja magától a cicit. Ritkábban eszik, mint korábban, viszont szerintem eleget, amit az is mutat, hogy szépen gyarapszik(10 kiló).
Lehet, hogy mégis a foga?
Éjjel 12 és 3 között végig teljesen ébren volt, ha bementem gagyogott, ha kijöttem üvöltött, de még ezt a három órát leszámítva is felkeltett vagy hatszor biztos.
Együttalvás: már négyen alszunk együtt a hálószobában, egy ötödik már nehezen fér, de hiába is veszem magam mellé, mert ha nem állok fel vele, egy bizonyos pózban a karomban tartva, akkor üvöltKép

Ha valaki még tud segíteni, légyszi-légyszi, várom a tippeket!!

Anyakati
 


Anyakati,
de rég láttalak! Kép
Milyen a kiscsaj mozgásfejlődése? Arra gondolok, hogy talán most kezdett el lendületesebben mozogni, több élménnyel szembesülni, és ezeket éjszaka dolgozza föl. Éhesnek nem gondolnám, ha nem akar enni. Hogy a foga jön-e, nem tudom, az én gyerekeim mind különösebb nyűglődés nélkül fogzottak. De az álmok már gyötörhetik talán. Vagy lehet hasgörcse, egy kicsit arra enged következtetni, hogy csak állva, egy bizonyos pózban felel meg neki. Habár azt is írod, ha bementél, gagyogott, ezek szerint tartogatás nélkül is.
És ha megpróbálnád átstruktúrálni a napját? Lehet, hogy nappal túl sokat alszik, vagy este túl hamar kerül ágyba, és egyszerűen sok neki.
Ezek jutottak hirtelen az eszembe. Kati, próbálj meg egy kicsit napközben ledőlni, ha csak 20 percre jut is idő, az is sokat segít! Kép
Kíváncsi
 


SZia Anyakati!
Az én fiam - a naygobbik -lehetett hasonló. Ő 2,5 hónapos korától 9 hónaposig aludt éjjel, onnantól meg...
Vele szinte mindenéjjel a kanapén kellett ülni órákat, ha megmozdultam, vagy betettem magunk közé, akkor is sírt. Hónapokig tartott, azután jöttek a pánikrohamok, azután a sima felébredések, azután...most naygjából alszik már, 3,5 évews korára megértük ezt is.
SZóval semmi ötletem nincs, de nagyon együttérzek veled, idegőrlő, kimerítő dolog az éjszakázás. Próbálj pihenni napközben, ahogy Kíváncsi is mondta, néha 20 prc is jó. A családból tud valaki neked segíteni, hogy kikapcsodódj egy picikét?
Kitartást, sok erőt!
Zsuzsa
 
 


Sziasztok!
KíváncsiKép Kedves tőled, hogy hiányoltál.Kép
Mozgásfejlődésben nem túl ügyes, legalábbis a testvéreihez képest, de ez a nagy súlya miatt van szerintem, mert egyébként hihetetlen erő van benne.Egyedül ül, valamennyit haladni is tud, ha nagyon erőlködik, de nem tud még igazán se kúszni, se mászni (ami miatt sokszor elég dühös magáraKép). Állandóan ácsorogni akar, kapkod a kezünk után, hogy felhúzhassa magát állásba, és csak akkor érzi jól magát. Szerintem nem ettől nem alszik.
Hasgörcsre én is gondoltam, csak furcsállom, hogy hat hónapos korára jön elő, mikor sosem volt hasfájós, egész piciként sem.
Nappal nagyon keveset alszik szerintem, 2-3szor fél órákat.
Eddig úgy volt, hogy este fél nyolctól reggel hatig-hétig aludt, lehet, hogy ez már tényleg sok neki. De ha tízkor kerül ágyba, akkor is ezt csinálja..
Egyébként jó jel: ma csak fél háromkor és fél ötkor ébresztett!!!KépKép Akkor viszont azonnal visszaaludt, mikor felvettem, ill. fél ötkor szopizott is.

Zsuzsa!
Három és fél éves korára oldódott csak meg? Jaj, szegények, nem lehetett könnyű.

Igazatok van, napközben pihenés jó lenne, de olyan nincs, hogy nekem egyszerre három gyerek aludjon, akár csak 20 percre is...
De most remélem visszatérnek a nyugis(viszonylag) éjszakák, ez a mai biztató volt!Kép

Köszi mindenkinek.

Anyakati
 


SZiasztok!
Megint jövök tanácsot kérni. Szóval ismét az Attiláról lenne szó. Sokat gondolkodom az ovin. Most afelé hajlanék, hogy kiveszem. Nem csak a bekakilások miatt, hanem mert a GErgővel állandóan verekszik, kb. azóta, hogy a bekakilás újra probléma lett. Úgy értelmezem a dolgokat, hogy haragszik, mert az öccsével itthon vagyok, ő meg az oviban. Ez rímel a kakilás szimbolikájára is (adni tudás), mert állandóan mindent elvesz Gergőtől, a játszótéren is folyamatosan a játékait őrzi. Tudom ez kortünet is, de neki már elég jól ment az osztozkodás.
Végigondoltam, hogy minek erőltetni az ovit - hacsak arra nem gondolok, hogy ott mindennap találkozhat a legjobb barátnőjével, akivel szinte össze vannak nőve már 1 éves koruk óta -, neki nem jó, nekem nem jó. Azt hittem a beiratáskor, hogy kell már neki az ovi, bizonyos mértékben kell is, a gyerekek hiányoznak neki, egy üres játszótéren pl. nem érzi jól magát.
viszont most úgy érzem, hoyg a tesójával való kapcsolatát is befilyásolná mindez, ráadásul folyamatosan mondja, hoyg nem akar oviba menni. igaz, hogy magát mint ovodást definiálja. Az oviban nagyon jó, eszik, alszik, játszik, nincs vele semmi baj. De ez is "gyanús" , úgy érzem túl jó, semmi csibészség, csintalanság!
Nagy baj ennek ellenére sem lehet vele, mert jól alszik, tkp. nem ébred éjjelente, pedig ez nagy szó nála! mInden változás rögtön az éjjeleit izgatja fel.
Szóval szerintetek mit mondjak neki, miért veszem ki az oviból? Nem akarom, hogy egy későbbi játszmát alpozzunk meg, vagy az ovi mumus legyen, a negatív érzéseit sem akarom felerősíteni, stb.
Mit tanácsoltok?
Bocs, hogy hosszú lettem, de olyan összetettnek érzem a dolgot, amit nem tudtam rövidebben leírni.
Zsuzsa
 
 


Szia, Zsuzsa!

Amikor Recsi (a 4.) megszületett, 2 ovis és egy bölcsis volt rajta kívül. Úgy döntöttem, jobb nekik itthon, így kivettem mindegyiket mindenhonnan. Annyit mondtam, azt hiszem, hogy azért, mert úgyis itthon vagyok, és szeretek velük lenni. Én nagyon jó ötletnek tartom, hogy kivedd Attilát. Rubennél a bekakilás azonnal megszűnt, amint kivettem (de azonnal visszatért, ahogy egy másik oviba fél évvel később elkezdett járni, így nálunk a tünetet csak "elhalasztottuk", a valóságos és tartós javulást, gyógyulást a pszinéninknek köszönhetjük).

Virág
Virág
 


Szia, Zsuzsa!

Amikor Recsi (a 4.) megszületett, 2 ovis és egy bölcsis volt rajta kívül. Úgy döntöttem, jobb nekik itthon, így kivettem mindegyiket mindenhonnan. Annyit mondtam, azt hiszem, hogy azért, mert úgyis itthon vagyok, és szeretek velük lenni. Én nagyon jó ötletnek tartom, hogy kivedd Attilát. Rubennél a bekakilás azonnal megszűnt, amint kivettem (de azonnal visszatért, ahogy egy másik oviba fél évvel később elkezdett járni, így nálunk a tünetet csak "elhalasztottuk", a valóságos és tartós javulást, gyógyulást a pszinéninknek köszönhetjük).

Virág
Virág
 


Kétszer. Bocsi. Kép
Virág
 


Köszi Virág. Meg tudnád adni a pszinéni elérhetőségét? Attila jövő szeptembertől mindenképpen ovis lesz, mert akkor megyek vissza dolgozni, és nem szeretném a problémát elodázni.
Zsuzsa
 
 


Szia, Zsuzsa,
a pszinéni a IV. ker nevelési tanácsadójában dolgozik, bár eléggé valószínű, hogy van magánrendelése is. Csakhogy nyáron elütötte egy autó Kép, és csak januárban dolgozik újra. (Rubent eléggé megrázta.) De közel a január!!! KépKépKép

Virág

(merre laktok?)
Virág
 


SZegény Ruben! és pszinéni! mi a VIII. ker.-ben lakunk.

ZSuzsa
 
 


Kedves Kinga!
Szoktalak olvasgatni Benneteket, mégis lehet hogy volt már ilyenről szó, akkor bocs. Akkor csak áruld el hol lehet róla olvasni Kép
Szóval fél éves a kicsim, csak szoptatom, és úgy néz ki el kell mennem egy vizsgálatra, ami miatt kb két napig nem szoptathatom.
Fejni tudok, van is aranytartalék a hűtőben, de még sosem adtunk neki, nem volt rá szükség. Semmi mást nem kapott cicin kívül: teát sem.
baromira félek, hogy itt lesz a kölyök, ordít, nem etethetem, vöröslik a feje és csak szenved(ünk). Doktornéni egyszer azt mondta, hogy aki éhes az elfogadja a lefejt tejet is, meg a tápszert is. hát nem tudom. A nagyobbik három hónaposan képes volt több mint két órát artikulálatlanul üvölteni, de semmit nem fogadott el.
Arra is gondoltam hogy úgyis időszerű a gyümölcspép, elkezdem, hátha a másfajta íz megszokása miatt a lefejt tejet is könnyebben elfogadná .... Vagy kínáljuk majd tápszerrel? Azt a nagyobb is gond nélkül elfogadta amikor egyik percről a másikra elválasztotta magát....
Szóval segítsetek, itt töröm a fejem, hogy tudnánk viszonylag zökkenőmentesen elintézni Kép
ja, még annyit, a vizsgálat nagyon fontos, de viszonylag nem sürgős: egy-két hetet még húzhatom Kép
nagyon megköszönök minden tapasztalatot, tanácsot...
sziasztok
anyaorsi
Névtelen
 


Orsi,

én lánykám sem fogadta el a cumisüveget, mai napig utálja, de azért már legyűri belőle a fagyitejet, ha muszáj.
Nálunk az volt a megoldás, hogy nem én etettem, sőt a szobából is kimentem, így elfogadta nagy fintorgások közepette. Most már én is adhatom nekiKép.
Másik tipp, ami nekünk bejött, a csőröspohár, pontosabban az Avent üvegre a csőrt tettem, azt jobban szereti.

Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


Anyaorsi,
semmiképp sem javasolok tápszert, még akkor sem, ha elmúlt fél éves, mert sajnos van benne tejfehérje (tehéntej persze). Fejjél, amennyit csak tudsz. A mélyhűtött anyatej íze és szaga megváltozik, és vannak babák, akik nem fogadják el. Két-három napig viszont eláll a hűtő legfelső polcán, és ha eleget fejsz a vizsgálat előtti napokban, akkor nagyjából ugyanolyan ízű és szagú anyatejet tudtok neki adni, mint amilyet a ciciből kap. Emellett persze elkezdhetitek óvatosan megismertetni az új ízekkel, de ha 2 hét múlva is lesz a vizsgálatod, és a babád elfogadja a hozzátáplálást, akkor sem fogja ez kiváltani a szopit (és ez nem is cél, sőt).

Szabad tudni, mi ez a vizsgálat? Van a közeledben szoptatós anya, aki tudná szoptatni, amíg te nem teheted?

Virág
Virág
 


Izotópvizsgálat, ezután én is és a tejem is sugárzik kb két napig.
szóval alapban anyám jönne ide ellátni, ő etetné.
Oké, igazad van, Virág, megpróbálom a sima hűtött tejet, hátha azt jobban elfogadja. Ki kell előtte próbálnom, mert egyszerűen nem merek próba nélkül belevágni Kép
Szoptatós anya: valahogy nem bíznék benne, lehet ez hülyeség de valahogy taszít hogy más szoptassa a kölköt. Meg annyian gond nélkül otthagyják mamára a babát lefejt tejjel, vagy fagyi tejjel, biztos nekünk is sikerülni fog, csak eddig nem volt rá igazán szükség így nem erőltettük .
Anyaorsi
Névtelen
 


Biztos vagyok benne, hogy nem fog éhenhalni. Kép Azért is gondoltam másik szoptatós anyukára, mert a cici nem csak kaja, tudod. Kép De az is lehet, hogy nem is fogadná el más anyukától. Kép Még annyit, hogy érdemes már most elkezdeni fejni, hogy a vizsgálat előtti pár napra termelődjön annyi tej, amennyi a babának kell alapból + félretevéshez. Szóval szaporítani. Akár a fagyasztóba, akár kísérletezéshez, hogy elfogadja tőled, apucitól, nagymamától. És nem baj, hogy nem mersz próba nélkül belevágni! Még szép! Kép

Virág
Virág
 


Anyaorsi!

Már megint régen voltam erre, de egyszerűen nem bírok többfelé szakadni, így szegény topicom marad a mostoha. Még az a szerencse, hogy ilyen klassz csajok látogatnak ide, akik mindenben nagyszerű tanácsokat tudnak adni , így sosincs magára hagyva a topic.
Ami a fagyitejet illeti. Tényleg megváltozik az íze, meg a szaga is, de ez nem mindegyik babót zavarja. Van amelyiket viszont olyannyira, hogy nem is fogadja el. Én is azt tanácsolom, amit Virág mond: próbálj friss tejet hűtőbe tenni. (Épp ma hallottam, hogy 8 napig is tárolható gond nélkül! (???))És mindenképp próbáljátok ki a dolgot, mielőtt elmész a vizsgálatra. Egy fagyi tejet nyugodtan feláldozhatsz az ügy érdekében!
És remélem nincs komoly bajod, amiért izotópvizsgálatra kell menned???!!

Virág!

Képzeld, kijött a 8. foga is, és hogy ennek örömére-e, nem tudom, de három napja este nyolctól reggel nyolcig alszik. Szinte el se merem hinni, beleélni meg végképp nem merem magam abba, hogy ez mostmár így is marad. De hátha mégis!

Anyakati!

Mi újság az éjszakákkal?
Azóta már biztosan jobbak, mert nem írsz, vagy lehet, hogy csak végkimerültél?????
Sokszor szerintem nem lehet megtudni, hogy miért ciriburiznak éjszaka a babók, én ilyenkor leginkább azzal nyugtatom magam, hogy biztosan csak rám van szüksége. Megijedt valamitől,rosszat álmodott, fáj a hasa, vagy jön a foga, gyakorlatilag tök mindegy, üvölt és rád van szüksége, a lényeg ez. Aztán egyszercsak elmúlik minden karikacsapásra. Remélem már ti is túl vagytok rajta!

Pusszantás mindenkinek:

Kinga

(A Smile-kat honnan szerzitek?)
 
 


Kinga,
ez szuper!!! KépKépKép


smájlik: : és ) egymás mellett = Kép

:+(= Kép

\ image {angry} = Kép

A többit megtalálod a Formázás (baloldalt) Képek, mellékletek és jelzések címszó alatt a clipart-nál az indexre rákattintva. Kép Puszi,

Virág
Virág
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron