Új privát üzeneted érkezett!

Szia Dóri,

itt vettem kecskeméten, van egy kézimunkabolt, ahol sokat vásárolok. A tulaj most bezár és minden féláron van nála. Így a kötőfonalak is. Van köztük bambuszos meg gyapjú is, nagyon szépek, hirtelen ezt láttam meg, remélem beválik. De még lehet visszamegyek mást is venni, pedig már elköltöttem egy csomó pénzt tegnapelőtt :)
Majd teszek fel róla képet.
Hát tényleg mindenki nagyon elfoglalt lehet :(

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Kinga, írtam Neked privát üzenetet.

Andi
 
 


Igen, mindenki eltünt. Nekünk múlt héten volt az évzáró az oviban, és mivel a kisfiam karácsony óta nőtt jó pár centit, így kinőtte az ünneplő nadrágját. Először kellett varrnom neki egy másikat. Aztán beállítottak a szomszédok egy rakás nadrággal, hogy hajtsam fel az aljukat.
De ma végre volt időm a pelenkákra. Ma varrtam még 2 db újszülött méretű pelust és még kettőt kiszabtam. Ha elkészülök velük, teszek fel képet.
Jó varrogatást és kötögetést mindenkinek.

KépKép
Kép
 

 
 

Én is be szoktam nézni, de ha ti nem írtok... :wink:

Én most a gyerekeknek varrok nyári ruhákat (na nem kell semmi bonyolultra gondolni, tunikák, pólók, nadrágok - egy részük a mi kiselejtezett ruháinkból), plusz mamapelusokat, meg néhány pelenkát. Még néhány recycled pelust szeretnék a lányomnak, aztán elkezdem a pocaklakónak is a szettet.

Zorka, szerintem lehet, hogy normális a dolog a gyapjúgatyóddal, bár így látatlanban nehéz megmondani. Mindenesetre amit beszéltünk, hogy a gyapjú magába szívja a nedvességet, anélkül, hogy ő maga nedves lenne, viszont ha több a nedvesség, mint amit fel tud venni, akkor bizony nedves érzetű lesz (de még ekkor sem mondanád kifejezetten, hogy nedves). A másik, ami lehet, hogy túl szoros a body, vagy sokat ült rajta a gyermek :), és egyszerűen kinyomta a gyapjúból a pisit. Egyesek szerint pl. nem ajánlott a gyapjúgatya hordozáshoz pont emiatt, de én ezt nem vettem még észre. Esetleg ha nagyon kiváncsi vagy, le lehetne mérni a gatyót, és még egyszer olyankor, amikor nedves, hogy lásd, mennyit szívott be. Ebből talán tudnál következtetni arra, hogy vajon tényleg keveset bír és hamar átázik, vagy a gyermek pisil sokat.

Pindi
 
 


zorka1 írta:Vettem gyapjúfonalat nem tudtam otthagyni olyan gyönyörű volt. Színátmenetes. Féláron volt 5deka 600 ft, így csak 2 gombolyagot vettem.
Aki ért hozzá, esetleg Jucuu, ja erre jársz :):
Crystal Palace Yarns Taos nevű 100 % gyapjú fonala. Handwash-dry flat or dryclean, ezvan ráírva.
2 gombócot vettem, elég ez egy gatyára? Ja és meg annyi, hogy szerintetek, ha megkötöm és belanolinozom, és megsem jó, akkor áttudom kötni másnak, sálnak, ilyennek. Márhogy a lanolint ki tudom mosni belőle rendesen?
Elég jól bírta, de a sok pisinál már nedves érzetű volt és a nadrág ami rajta volt az is olyan érdekes,zsiros nyirkos volt :shock:
Ez normális dolog?


Jónak hangzik a fonal gyapjúkülsőhöz! 100g bőven elég egy rövidszárú nadrághoz. Ha nem lesz jó, akkor meg lebontod. A lanolon is kimosódik idővel belőle, de ártani nem fog neki, még ha marad is benne, hisz az ápolja a gyapjút és puhítja.
A gyapjúnadrág lehet nyirkos az elején, aztán ha bejáródik, akkor ez elmúlik. Nálam is így volt, mikor Szilárd megszületett, a body-ja is enyhén nyirkos lett. Engem nem zavart annyira, most már csak az új nadrágoknál fordul néha elő.

Rákerestem a neten a fonaladra, szép színei vannak! Melyiket vetted?

(Én a mamamin lógok folyamatosan, de azért néha ide is elnézek, pelust meg nem varrtam mostanában. :shock: :lol: )

Jucuu

Kép
 
 


Pindi

Még néhány recycled pelust szeretnék a lányomnak, aztán elkezdem a pocaklakónak is a szettet.


Ez milyen pelus?

KépKép
Kép
 


Pindi most nézem, hogy pocaklakónak? Vagy csak én nem figyeltem eddig, hogy gyarapodik nálatok a család? Mindenesetre gratulálok!

Jucuu

Kép
 
 


Ilkuchta, "recycled" pelus amit régi anyagból varrsz (ing, póló, törülköző, konyharuha). Ezek, mivel már bejáratódtak, általában jobb nedvszívó képességűek, emellett környezettudatosabbak és olcsóbbak. :)

Jucuu, köszi! Igen, szeptemberre várjuk a harmadikat. :)

Pindi
 
 


Én még mindig a külsővel szenvedek, nem találok olyan anyagot, hogy a lánynak egy bikinis külsőt kreáljak. Találtam itt Érden egy gyártót, aki hoteleknek készít textíliákat, ott van polycotton (ebből készül a BM külső), de náluk 50-50% a cotton és a poly.... A BM-nél 35-65%. Már írtam emilt, ha megtudok valamit, vagy jónak bizonyul az anyag, beszámolok.
Meg elkészült egy gyapjú kötött, most szárad, majd néhány nap múlva bevetés. Guzsalyas fonalból, szép kék színe van.

Jucuu, miért jobb a mamami? Én már eltévedek a sok fórum, meg topic között, azért írok olyan ritkán, mert olvasni is alig győzöm. Én nem is értem, hogy van időtök ennyire up-to-date-nek lenni, meg blogolni, meg varrni, meg...... Hu, én erre képtelen vagyok :oops:

Dóri
 
 


Jaj, Dóri én pont így vagyok :D
Igaz, én nem blogolok, csak fórumozok, blogot olvasok, diplomamunkázok, háztartás, stb... és egyéb nyalánkságok.
És egy csomó időt elvesztegetek, úgy érzem minden este. :(

Andi
 
 


Pindi,
ok, így már értem. Az én pelusaim 3/4 részben ilyenek, mert vagy csak a belső v. csak a külső réteg (3 rtegből készülnek a pelusaim) új, a többi újrahasznosított, a nedvszívó is, mivel azt elhasznált törölközőből készítem.
Így sokkal olcsóbb is.

KépKép
Kép
 


Dóri nem írtam, hogy jobb. :D Csak mivel az jobban pörög emiatt vagyok ott. Én szeretem az ilyen soktopikos helyeket, a mamami mellett egy finn fórumon is naponta vagyok, csak azon egy témában indul naponta kb. 5 topik, szóval lehet olvasgatni... Én sem értem, hogy hozom rá össze az időt? De pont tegnap fejtettem ki a férjemnek, hogy varrni nem tudok már, ha ő nincs itthon, mert Szilárd nagyon igényli a társaságom. Eddig eljátszott a földön, s néha összebújtunk, most folyamatosan összebújunk és néha eljátszik a földön. :D De nem baj, élvezem!

Jucuu

Kép
 
 


Sziasztok,

jó hír Jucuu ez a gyapjúgatyós dolog, hogy később nem fog bevizesedni. Akkor ezek szerint működik ez az olcsó pulcsika. Bár lehet varrok az ülepébe egy réteget még biztosami bizto, az leeső darabokból marad úgyis :)
A fonalaim, mert nem bírtam ki vettem még :) 2 féle színűek most már egy lilás a 18as sorozatszámú, de ott nem annyira szép a képen, szerintem nem ennyire sötét,ez az új szerzemény. Az első egy narancsos árnyalatú, a gombolyagon 1-es szám van, de ott csak 001-es látok és az sztem nem olyan teljesen.
Majd teszek fel képeket.
Haladok a mei tai-jal is, kiszabtam a body-ját, és kötötttem egy kis mintadarabot is :): Bár lenne több időm, annyi mindent szeretnék most csinálni.

Pindi, én is gratula a pocaklakóhoz, nekem se tűnt fel, hogy babát vársz. :oops: Sok örömet hozzá!

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Jucuu, a Mamami tényleg nagyon pörög, én már alig bírom követni :). Eszméletlen, hogy mennyit tudtok írni :lol: , győzzem követni, én még lemaradtam az avokádónal. :)
 
 


sziasztok,

régebben írtátok, hogy a polár anyagot szappannal dörzsölitk be jó sokszor, hogy eltömítődjenek a szálak közötti rések, és nedvességzáró külső pelus lehessen belőle. Emiatt kezdtem el gondolkodni: a poláros belső pelusokat folttisztító epeszappannal szoktam megkezelni, ezzel nem érem el ugyanazt a hatást? Mert a belsőben lényeges, hogy áteressze a nedvességet, azaz magam ellen dolgoznék, ha eltömítem a lyukakat. Köszi a segítséget,
Üdv

Jutka
Kép
 
 


Jutka, van rá esély. Észrevettél már valami különbséget? Az én polárbelsős pelusaim 1-2 popsikenőcsös alkalom után eldugulnak, a pisi ide-oda folydogál rajta, nem megy át rajta, oldalt/hátul kifolyik. Neked volt ilyen gondod?

Jucuu

Kép
 
 


Nagyon szép varrott, kötött darabokat lehet itt látni és nagyon sokat tanultam. Én is szeretnék varrni. Volna valakinek varrott gyapjúkülsőhöz szabásmintája? Vagy csak úgy érzésre szabja ki sz ember?
 
 


mesica
Én ezt használom, kisebb módosításokkal, saját szájízem szerint.

KépKép
Kép
 


Melyiket?
 
 


Ildi :D , nem jött át a link. :wink:

 
 


Hello,

Nesica, pulcsiból akarsz varrni? Ildi is sztem erre a szabásmintára gondolt, csak ne jött be a link. :)
Én ebből varrtam csak nagy méretet, de a fazon jó.

http://katrinassqs.blogspot.com/

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Igazatok van, bénáztam!
Zorka1 belinkelte azt oldalt, amire gondoltam!! KÖSZI :oops:

KépKép
Kép
 


Köszönöm!

Szerintetek egy kb.12 kilós, de magas kislányra a legnagyobbat érdemes varrni?
Ilona
 
 


Nesica
Mérd meg a babád popsikerületét, amikor rajta van a mosható pelus. Az alapján már tudsz következtetni, hogy melyik méret kell (leméred a szabásmintán is az eleje és háta szélességét).
A derékpasszét (vagy mi az) érdemesebb magasabbra varrni, mert úgy tapasztaltuk a próbakor, hogy kilóghat belőle a belső. Persze ez gyermeke válogatja.

Ildi

KépKép
Kép
 


Hát mikor én varrtam, én is lemértem és azért varrtam L-est, pedig elég lett volna az M-es.
Igaz én a derekát mértem asszem, de Ilkuchtának igaza van, mérd le pelussal együtt. Ha határeset én a kisebbet varrnám, tuti, így utólag :)

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Jucuu,
bocs, nem volt jó a netem. Én is popsikenőcsöztem már néhányszor, nem volt gond. Nem tudom, a papírbetét segít-e, mert én azt is használok. S ha jól belegondolok, hónapok óta szappanoztam a kakis polárt is. Reggelre néha pisicseppek is vannak a külsőn, de lehet, hogy csak amiatt, mert olyan sokat pisil...
Most akkor már nem merem szappanozni, csak engem a folt is zavar...

Jutka
Kép
 
 


Sziasztok! Gyújtsatok fényt a fejemben! :) A filc mindenképpen gyapjú vagy lehet kevertszálas is? :oops: :oops: :oops:

Zsófi
KépKép
 
 


Hát, boltban alig kapni 100% gyapjú filcet, többnyire műszálas. De elvben tiszta gyapjú...
 
 


Pindi és hogyan lehetne kideríteni? Mert kaptam egy nagy tekercset, tök jó gyapjúkülső válhatna belőle, de nem akarok feleslegesen pepecselni vele. Esetleg egy darabot tegyek forró vízbe, és ha összemegy, akkor jó? Vagy ez sem garancia?

Zsófi
KépKép
 
 


Hát, fogalmam sincs, esetleg meggyújtani?

De egyébként téged zavar, hogy nem 100%? Mert pl. egy 80-20%-os filc kézimunkázáshoz nem az igazi, de külsőnek lehet, hogy beválna.

Pindi
 
 


zorka7
Mire jutottál filc ügyben, megpróbálkozol vele? Kiváncsi lennék a végeredményre.

KépKép
Kép
 


Nem zavar, igazából bele sem gondoltam, hogy akkor is jó lehet. Akkor varrok egyet és kiderül.
A meggyújtásnál hogy viselkedik a gyapjú, meg a kevertszálas?

Zsófi
KépKép
 
 


Ilkuchta, Zoka7 :D és Zorka1 :D
Jövő héten megpróbálkozom vele, és ha jó, akkor adok bárkinek, mert iszonyatosan sok van. Sztem legalább 20 négyzetméternyi!

Zsófi
KépKép
 
 


"Wool, and other Protein Fibers: Burns, but does not melt. It shrinks from the flame. It has a strong odor of burning hair. The residue is a black, hollow irregular bead that can be easily crushed into a gritty black powder. It is self-extinguishing, i.e., it burns itself out.

Most manufactured fibers both burn and melt, and also tend to shrink away from the flame.
Polyester: Has a somewhat sweet chemical odor. The residue is initially a hard cream-colored bead that becomes darker. Flames gives off black smoke."

Forrás: http://www.fabriclink.com/university/burntest.cfm

Hátha ez segít. Sajnos többet én sem tudok.
 
 


Zsófi
Nagyon kedves vagy, hogy felajánlod a filced egy részét. Ha lehetek olyan pofátlan, akkor én is kunyerálnék majd belőle próbára. Nem jössz véletlenül 6-án a hordozós-pelusos találkozóra? Én megyek, és viszem a saját pelusaimat is tapizásra.

KépKép
Kép
 


Zsófi, én is kunyizhatok? :roll:

 
 


Persze mindenkinek szívesen adok, pénteken elviszem magammal egy részét. Meggyújtottam és a fentiek szerint viselkedett, így bizakodó vagyok.. :) Aztán majd megnézitek, hogy jó-e.

Zsófi
KépKép
 
 


Sziasztok,

ezek szerint filcből is lehet pelust csinálni?
És én is kérhetek belőle? Az a baj csupán, hogy én nem jutok el a klubba :(
Zsófi és varrtál is belőle vagy csak gyújtogattál?

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Zsófi :D , KÖSZÖNÖM!!!!! Ilkuchta megy a klubba, vele tudsz nekem küldeni! Még egyszer köszönöm!!! :wink:

 
 


Sziasztok!

Kinga, ide írok, hátha mást is érdekel.

Megkérdeztem a Rea Tex-től, hogy milyenek a 100% gyapjú fonalak, amiket árulnak. A válasz: "A 100 % gyapjú fonalunk, motringban nincs előkezelve ( 4.544 Ft /motring
( kb. 1,6 kg))."

Gondolom, akkor a többit valamivel már kezelték :-( Így én sem merek venni színátmeneteset, pedig már kinéztem. :(

Most akkor marad a Gyulyás-féle natúr fonal, már úhyis elkezdtem tegnap este.

Esetleg arra van valakinek jó ötlete, hogy milyen természetes anyaggal lehetne ezt festeni? És pontosan hogyan?

Köszi, szép napot, jó varrást
:D

Judit

Kép
Kép
 


Judit, keresd meg Indianyót az Életmód/Környezettudatos mama topikban. Ő szokott gyapjút festeni növényi anyagokkal.

Márti
Kép
 


Sziasztok,

Kösz Judit, akkor reatex kilőve.
Most akarok kötni én is egy külsőt, szerintetek lustakötéssel vagy sima kötéssel jobb? remélem más is így hívja ezeket a kötéstípusokat, és értitek miről beszélek? :oops:

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Sziasztok,

Kinga, én elkezdtem egyet úgy, ahogy itt olvastam, a háromszög alapút. És lustával kötöm. (Égés, hogy harmadszora sikerült jól elkezdenem, nem tudom, hogy miért gondoltam, hogy a sarkától kezdtétek. :oops: :oops: Mikor jó alaposan megnéztem a képet, akkor jöttem rá, hogy hülyeséget csináltam.) Nekem jónak tűnik, bár még csak a felénél tartok.
Én a Gulyás-féle fonalból csinálom, 6-os tűvel, de lehet, hogy nem a legmegfelelőbb.
Indianyót még nem ékérdeztem a festésről, úgyhogy egyelőre natúr színű lesz.

Judit

Kép
Kép
 


Judit mindegy melyik végéről kezded a nadrágot. :)

Jucuu

Kép
 
 


itt is elújságolom, mert nagyon örülök az újdonságunknak: Végre végre végre!!! Megérkeztek a PUL anyagaink peluskülső varrásához!!! Nagyon szépek, és már fel is tettem őket az oldalra, bár még kicsit a képekkel küzdök. Sokkal finomabb mint gondoltam volna, vékony és nagyon szép szinek. Egyenlőre csak két színt és két mintásat rendeltem illetve softis anyagot mamapelusba de azt csak próbának (nagyon klassz, kár hogy nem mertem többet kérni). Jucuunak köszönet a segítségért, hogy végre magyar honban is megvásárolhatók ezek a szépségek.


marica & levi
www.babamosoly.hu
 


Sziasztok!


Vett már valaki a Kenderkócból nyersgyapjút?
Milyen tapasztalatok vannak vele?

Ott lehet előfonatot kapni. Abból is lehet kötögetni?

Köszi a válszokat!

Ancsurka

KépKép
 


Ancsurka,
nézted a ceglédi gyapjúst? Írta is valaki meg közben anyósom elküldtem hozzá, neki is van fonala, színesek is. Most hirtelen nem tudom az árakat, de leírtam valahova. lehet felhívom azért, hogy a fonalukból a színes kezelve van-e, mert akkor azt mondta, hogy nem, de lehet csak a simára gondolt.
Ha megtudok valamit írok :)

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Remélem, még jár erre valami tapasztalt egyén. A kérdésem az, hogy a belső varrásánál a bevarrandó betétet a belső anyagba vagy a külsőbe varrjátok bele? Csak mert a Monapel belsőnél pl a külsejébe van varrva, de nem értem milyen megfontolásból, mert logikusabbnak tűnne a belsőbe belevarrni.
A választ előre is köszönöm.
Vendég
 


gira, én még kezdő vagyok pelusvarrásban, de a belsőbe varrtam a 3 réteg régi törölközőből vágott nedvszívót.

Márti
Kép
 


Márti!

Köszi! Én is többnyire ilyen leírást találtam. És neked hogy szárad ez az egybe varrt pelus? Mennyi idő? Mert ugye minél jobb a nedvszívó képessége, annál nehezebben szárad mosás után :roll: Semmi sem lehet tökéletes. Így most keresem az a megfelelő mennyiségű nedvszívó réteget, ami még elegendő, de nem is 3 napig szárad.
Vendég
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron