Új privát üzeneted érkezett!

Katica!
Amit csinálnak azt törvény írja elő! (A magzati élet védelméről szóló törvény), tehát nem lehet azt mondani, hogy helytelenül járnak el. Igaza van, nagyon kellemetlen dolog és én személyesen nem is tartom elég hatékonynak, de ez magánügyem. Én is "csak" CTG-t és UH-t végzek, illetve, ha a méhszáj elég érett, szülésindítást. Az amnioscopiák "hatására" is hamarabb indul a szülés, lehet válaszomaz már nem is olvassa.
Dr. Csákány M. György
 


Kedves Csákány Doktor Úr!

A Sztakó Péternél kezdtem a terhességem és Ö adott át a Doktor úrnak a cukrom miatt, aztán mivel átment a Dél-pesti kórházba én átkerültem a Zsiraihoz. Én jártam le internetezni. Kép Tudom, hogy ott is van cukorbeteg gondozás, viszont belgyógyász szakorvos nincs (legalábbis a terhességem alatt még nem volt) és elég kényelmetlen lett volna hetente keresztülutazni a várost.
A csecsemöosztályról és konkrétan erröl a gyerekorvosról már több lánytól hallottam negatív véleményt. Azért nem szeretnék álltalánosítani, 2 ember miatt.


Gabi
Ne haragudj, nem nézlek hülyének, csakhát hálapénzröl beszélünk és mint Te is mondod megvásároltad a kedvességét. Sajnálom ami veled történt, én a helyedben kimondanám a nevét, mert ha csak egy páciense is olvassa, már megérte és csökken az áldozatainak a száma. Leírásod alapján inkább gondolnék mészárosra, mint orvosra.

Kriszta
Nyanya
 


Kedves Doktor Úr!

Köszönöm szépen a válaszát, közben valóban megszületett a kisfiam és most minden negatív élményt magam mögött hagyva a vizsgálatokkal kapcsolatban egyszerűen csak örülök a gyermekeimnekKép

Katica
Katica
 

 
 

Gratula.

Van egy latin mondás:
Medicus curant, natura sanat.

Az orvos kúrál, a természet gyógyít....
dr.Csákány M. György
 


Gyuri,
ujra szeretnem a velemenyed kerni. Van egy nagyon halvany pozitiv tesztem a mai, a 26-dik napon. Viszont halvany rozsaszint is lattam egy mellekhelyisegi latogatasKép alkalmaval a tegnapelotti. 24-dik napon. Mit erdemes a terhesseg tenyenek megerositese szempontjabol tenni? Ugy ertem, vervetel, nogyogyaszati vizsgalat? Hanyadik napon? Mivel pajzsmirigy-problemaim miatt a menses erkezesenek datuma bizonytalan, ez nem ad tampontot. Viszont ha tenyleg terhes lennek, szeretnek minel elobb pajzsmirigy-kontrollra menni, ezert sietos a "tudas".

Valaszod elore is koszonom.
-Afonya

ui: Elozo ciklusom mar normalis volt, a kezeloorvosom nem latta akadalyat a terhesseg vallalasanak.
 
 


Afonya!
Szerintem várj három-négy napot és ha nem jött meg a menses, úgy ahogy kell, csinálj még egy tesztet, ha pozitiv fordulj a nőgyógyászodhoz, ha negatív nem vagy terhes.
dr. Csákány M. György
 


Gyuri,
koszi a valaszt, mar megvettem a tesztet. Nehez kibirniKép

-Afonya
Névtelen
 


Kedves Gyuri,
nagyon érdekelne a vélményed - ill. a "hivatalos" álláspont (már ha van ilyen).
A lányom 2000 szeptemberében született, császárral ('98-ban szintén császárral a bátyja). Úgy 2001 óta próbálkozunk, hogy újabb kistestvér jöjjön közénk. Hát nem jön. Tavaly nyáron valószínűleg volt egy koraterhességi vetélésem (ha így nevezik) - két héttel később jövő menzesz, ami a szokottnál fájdalmasabb volt, két hétig tartott, és "csomós" volt.
Az orvos, akihez elmentem a múlt héten, megkérdezte, meddig szoptattam. Most júliusig. Akkor meg mit akarok, ugyanis a jelenlegi álláspont szerint a szoptatás után egy évvel kezdik nézni, miért nem esik teherbe az anyuka.

Ez ellen csak egy kifogásom van: már a kislányommal is úgy lettem terhes, hogy a bátyja javában szopott, és bizony sokkal gyakrabban, mint most a lányom. Azonkívül a baráti körömben tönbb mint tíz olyan anyukáról tudok, aki szoptatott gyerkőc (sőt, több egyszerre szoptatott gyerkőc) mellett esett teherbe.
Olyan érzésem van, hogy leráztak.
Mi a véleményed, ill. mit javasolsz?
köszönöm
Zsóka

Zsóka
 
 


Kedves Zsóka!
Türelmetlen vagy. Egy egészséges pár átlag egy év alatt "hoz össze" egy terhességet. A szoptatásnak fogamzásgátló hatása van, tehát az egy év a szoptatás utáni első mensessel kezdődik. Mivel semmi sem mutat arra, hogy bármi bajod lenne, szerintem légy türelmes jövő nyárig. A kivizsgálás kellemetlen dolgokat is tartalmaz.
Dr. Csákány M. György
 


Gyuri!

A tesóm babát szeretne, abba akarja hagyni a gyógyszer szedését (Regulon). Még 14 db-ot kellene ebből az adagból beszednie. Szedje be, és utána álljon le vele, vagy akár most is abbahagyhatja?

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Gyuri,
Nem hiszem, hogy két év várakozás türelmetlenséget jelentene... És kb. két és fél éve menstruálok már.
Amit az előbb nem írtam:
anno voltak hormonális problémáim, amit kivizsgáltak, szóval tudom, mivel jár.
Nem akarok az orvosoknál okosabb lenni, de nem hiszem, hogy napi 1-2 szoptatás annyira fog.gátló hatású lenne (főleg, mint írtam is, a lánykával is szopi alatt estem teherbe, és - nem túlzás - az összes többgyermekes barátnőm is.
Zs.

Zsóka
 
 


Zsóka!
Azt irtad "most juniusig". Azaz vszeg max. két-három peteérésed volt. Ez nem két év. A szoptatás, annak ellenére, hogy mit tapasztaltál hatékony, de nem teljes fogamzásgátló, azaz szoptatás alatt erősen csökken a valószinűsége a fogamzásnak. De nem nulla. Ebben az összefüggésben nincs jelentősége a tej mennyiségének. A magyarázat az, hogy a tejtermeléshez prolaktin nevű hormon kell (van is) és a prolaktin fogamzásgáló hatású ...

Panda!
A megkezdett csomagot be kell fejezni, mert különben össze-vissza fog vérezni. Ha megjött a tbl abbahagyása után (szerintem!) azonnal lehet terhes.
dr. Csákány M. György
 



Gyuri,
nem akarok tovább kötekedni, úgyhogy befejezem, de: két és fél éve menstruálok (ami tudom, nem MINDIG egyenlő a peteéréssel). Sajnos egyéb problémák is vannak, mindenképpen kell(ene) egy kivizsgálás...
köszönöm
Zsóka

Zsóka
 
 


Sziasztok!

Tudtok olyan nőgyógyászt ajánlani a Margit kórházban, aki kellően felkészült, figyelmes, van magánredelése is, de nem lesi a pénzt?
Azzal tisztában vagyok, hogy a magánredelés pénzbe kerül, de a szülésért ne kérjenek már konkrét összeget, azt had döntsem el én az elégedettségem alapján, mennyit adok hálám jeléül. Szóval azok a dokik nálam nem jönnek szóba, akik előre "fix hálapénzt" határoznak meg.

Köszi
Anonymous
Anonymous
 


Kukkants be a margitos topikba!
Névtelen
 


Sziasztok!

Sose értettem, hogy miért nem döntheti el a doki, mennyit kér: ő szolgáltat, adja a szabadidejét, rendelkezésre állását, miért ne szabhatná meg az árát? Te meg eldöntheted, ennyiért kell-e, vagy keresel más dokit. A hálapénz fogalma szerintem max. az ügyeletes orvos esetében helytálló.
Nekem is van átalánydíjas karbantartási szerződésem, annak is fix ára van, ez miért lenne más?

-Afonya
 
 


Áfonya,
azért, mert nem magánpraxisban rendel, és nem magánkórházban vezeti le a szüléseket. (De még ez utóbbi esetben sem ő személy szerint szabná meg az árat, hanem volna kórházi díjszabás.) Nagyon nem mindegy, szerintem.
Közkórházban az orvos fizetésért dolgozik, még ha az a fizetés kicsi is, tehát akár megbeszélted vele előre, akár nem, ezen felül már csak hálapénz járhat.
Kíváncsi
 


én meg sosem értettem, hogy egy orvos, aki a kórházban fizetést kap hogyan jut el odáig, hogy tarifát szabjon! A magánrendelésen terhesgondozásért természetesen, de a szülésért szabottan pénzt kérni? Nevetséges. Vagy kérjen 15-20 ezer forintot, de 60-80-100-at??? Kiszámolta valaki, hogy egy orvos aki csak 4 szülést vezet le/hó ilyen áron+a kórházi fizetés, túlórák+esetleg magánrendelés+nem saját betegek hálapénze az mennyi pénz is?? (nagy része adómentesen!!)
Nem lenne sokkal jobb, ha az a 60-80-100 ezer ft vagy csak a töredéke a kórházhoz kerülne, lenne az orvosnak normális fizetése, több gép, kevesebb ügyelet, kipihentebb dokik, jobb felszereltség? (ahogyan külföldön: fizetsz minden kórházi napért 30 eurót, a baba után is. Ezért megkapsz mindent, értsd ezalatt korlátlan mennyiségű hálóing, pelenka, babaruha, étel, ital, stb.)
Nem tudom megérteni.
Rita
 


Kivancsi,
akkor nem ugyanarrol beszelunk. Illetve, akkor ugyanarrol.Kép
Irod: "azért, mert nem magánpraxisban rendel"
de, Anonymous ilyet keresett.
"és nem magánkórházban vezeti le a szüléseket"
ez igaz, akkor valoszinuleg nem is usznank meg ennyivel. Viszont nem ugyeletes dokinal szulsz, munkaidejeben, amiert a fizeteset kapja, hanem "berendeled", azt pedig meg kell fizetni, nem?

"Közkórházban az orvos fizetésért dolgozik, még ha az a fizetés kicsi is, tehát akár megbeszélted vele előre, akár nem, ezen felül már csak hálapénz járhat. "
Ez stimm, en is ezt irtam. Ha TB-s rendelesre jarsz es az ugyeletesnel szulsz, nem is kell fizetned. Max. ha halas vagy es halapenzzel kifejezed.

Rita,
ugyeletes orvos nem szab arat sose. Vagy tevedek, Pesten mar ez szokas? Az durva lenne, nem is hiszem, hogy igy lenne.
Az, hogy ingyen hasznalja a korhazi cuccokat, tenyleg extraprofitotKép biztosit.
Az arakrol: en azt hiszem, errol mi, paciensek tehetunk, felullicitaljuk a masikat, tobb penzert jobbat akarunk, stb...
A masodik reszevel egyetertek, de az egeszsegugy reformjarol szolo ertekezes mar nem fer bele a topicba, nem csak annyibol all a dolog, mint leirtad. De gondolom, ezt te is tudodKép

-Afonya
 
 


Most latok még egy reszletet Kivancsitol:
"akár megbeszélted vele előre, akár nem..." - ha megbeszelted, akkor azzal Te is tisztaban vagy, hogy nem szivesseget kersz, kvazi szobeli megrendeles, szerzodes tortent. Annak pedig ara van. Nem az allam fizeti az "extra" ugyeleti idejet, a tulorait, hanem mi.

-Afonya
Névtelen
 


Áfonya!

persze, tudom hogy nem csak ennyi! Csak ez rajtunk, pácienseken is múlik Kép És attól félek, ez csak egyre rosszabb lesz ahogy tényleg egymást felüllicitálják a betegek, szülő nők. De ez már tényleg off, bocs.
Az ügyeletes nem szab tarifát, nem úgy értettem! De én túlzásnak tartom a fogadott orvos 60 ezer fölötti fizetését is. (azért ha belegondolunk, az orvos nincs ott az egész szülés alatt, nem rossz órabér ez...)

Rita
Rita
 


Áfonya,
abban igazad van, hogy van itt egy jókora félreértés, ami a szabad választást illeti. Nos, a törvény azt a jogunkat adja meg, hogy szabadon választhatunk kórházat, orvost azonban nem. Ha mégis igen, ahhoz kell az orvos beleegyezése is. Ennek ellenére én azt mondom, ne szabjon senki tarifát a saját szakállára, miközben egy közkórházban, állami felszerelést igénybe véve vezeti le a szülést. Ha el is fogadom az érvelésedet, hogy más munkákért is szabott árat kell fizetni, akkor is azt mondom, hogy legyen kifüggesztve a közkórházakban is, hogy ha ragaszkodsz a saját orvosodhoz, az ennyibe és ennyibe kerül, és tényleg, ahogy Rita írta, az lenne jó, ha ennek legalább egy része a kórházhoz folyna be - hiszen ők biztosítják az infrastruktúrát.
A másik dolog az, hogy ebbe az orvosok is nagy boldogan belementek anno, mármint abba, hogy nem tisztázták: nem szabad orvosválasztás van, hanem szabad intézményválasztás. Végülis nem tudom, mennyire jogszerű, hogy felkérsz egy orvost és fizetsz neki zsebbe egy közkórházban, ennyire nem ismerem az eü törvényt, de nem lepődnék meg, ha csak megtűrt szokásjog lenne. Valahogy úgy látom, azért nem halad előre a hálapénz-kérdés, mert az orvosoknak sem áll érdekükben ezen változtatni. Sajna.
Kíváncsi
 


Nem csak az orvosoknak, hanem az államnak sem. Mennyivel olcsóbb így, hogy a betegek adják az orvosnak a fizetést, nem pedig az állam...

Zsóka
 
 


Rita,
akkor nagyjabol egyrol beszelunkKép
Oraber: en ezzel is ugy vagyok, hogy a piacgazdasag itt is mukodik. Aki irrealisan magas arert nem szolgaltat annyival magasabb szinvonalat, ahhoz valszin. kevesen mennek, nem? Te dontod el, annyiert megeri vagy sem.

Kivancsi,
irod:
"én azt mondom, ne szabjon senki tarifát a saját szakállára, miközben egy közkórházban, állami felszerelést igénybe véve vezeti le a szülést. "
En inkabb azt tartanam realisabbnak, hogy a korhaz szabjon ki hasznalati dijat, esetleg berleti dijat, adjon koltsegszamlat, stb... nem igazan tudom a jogi lehetosegeket.

"legyen kifüggesztve a közkórházakban is, hogy ha ragaszkodsz a saját orvosodhoz, az ennyibe és ennyibe kerül" - de minden doki mas arat szabhat, ez a sajat joga, nem? Ki mennyire taksalja a sajat tudasat, szabadideje arat.

"mennyire jogszerű, hogy felkérsz egy orvost és fizetsz neki zsebbe egy közkórházban" - igazan en sem ertek hozza, de azt tudom, hogy az adotorvenyben ugye kulon rublika van a paraszolvencianak, tehat megturt szokasjognal mindenkeppen tobb.
Az, hogy az orvosoknak erdekeben all-e valtoztatni ezen, osszetett kerdes. Egyreszt nem tudom, mennyire lejatszott a jogi hatter ilyen maganszulesek eseten. Arra gondolok, hogy pl. egyertelmuen megallapithato-e a felelosseg valamilyen malor eseten.. Hallgatolagos dolog, hogy ugyeletes maganbeteghez nem "nyul". Es ha kene, ha emiatt valami elmarad? Az ugyeletese-e, avagy a magandokie a felelosseg, aki esetleg be sem ert meg. Gondolom, nincs ilyenkor jelenleti iv, ki mikor erkezett be, ki mit csinalt, stb... Aztan ugye a szamlaadas kerdese. Csak egy joakaro kell egy kis kapcsolattal, maris kellemetlen helyzetbe lehet hozni barmelyik dokit /legalabbis a nagy tobbseget, emrt ugye szamlat azt nem adnak/.

Aztan itt van az en dilemmam: lehet-e az embernek /a magyar embernek/ annyi fizetest adni, ami mellett nem akar maszekolni, még tobbet, amire azt mondja, eleg?
Ugyanez masik iranybol: lehet-e olyan paradicsomi allapotot teremteni egyaltalan Mo-n, ahol az emberek egy resze nem akar kivetelezett lenni, soron kivul bejutni, kek haloinget kapni sarga helyett, stb.. szoval a jonal is jobbat kapni, mert van penze? Mert ilyenek mindig is vannak, lesznek.

Amiert igazabol en megszolaltam, az a kovetkezo: Te tudod, hogy megint varandos vagyokKép.
Orvost akarok valtani. Ilyenkor ugye korbekerdezgeti ismerosoket az ember, ki kit ajanl. Es ha eleg sok embert megkerdezel, akkor abba a szituba kerulsz, hogy minden dokira hallasz jot es rosszat is, nem marad egy semKép Es ha hozzateszem, hogy minden ugyeletes doki egyben maganpraxisos doki, akkor a kor bezarult, patthelyzetKép
Most ott tartok, hogy a "korzeti" dokimat megnezem magamnak, aztan dontok. De valoszinu, hogy szulesznot akkoris fogadok, tehat ez is csak felmegoldas, tk. struccpolitika.
Szerinted az naivsag, hogy egy magandoki tudasa, precizitasa ugyeletben ugyanolyan? Hogy nem ketyeg a maszekkent behivott dokinak a fejeben, hogy "ez fizetobeteg, ez fizetobeteg, ennek szepen varrok, szepen varrok", mig ugyeletben tojik a fejemre? Vagy ez a mai magyar valosag?

-Afonya
 
 


Zsoka,
az allamnak sem egyertelmuen nem jo: nem adoznak a dokik; az allam dolgait, eszkozeit hasznaljak ingyen; a korhaz koltsegveteset terhelik a rezsikoltsegek; a gepek, eszkozok amortizaciot csak az allam fizeti...

-Afonya

ui: ebedido, joetvagyatKép
Névtelen
 


Áfonya, na igen...

Ügyeletes doki:
anyuka ügyeletesnél szült, varratszedés (anyuka nincs jó anyagi helyzetben), megköszöni a fáradozást (szóban ugye), mire az orvos: Nincs mit asszonyom, 50.000 ft.
Megtörtént.

Zsóka
 
 


Ejha!
 


Ehh. Kiveteles, szelsoseges eseteket mindenki tud mondani, de ez alapjan nem lehet altalanositani.

Zsoka,
az altalad irt eset: mondta volna nekem az a doki, nem teszi zsebre, amit kapKép Na, pl. az ilyen esetek /márha fizetett az anyuka/ is hozzajarulnak a mostani allapotokhoz, ez is a "mi" hibank.
Es ama anyuka mit lepett ra?

-Afonya
Névtelen
 


Köpni-nyelni nem tudott... De nem adott egy fillér sem (nem is lett volna miből...)

Zsóka
 
 


Huh. Elég nagy port vertem fel.
Tapasztalatlan vagyok a témában, miután elküldtem a sorokat, utána gondolkodtam el, ha fogadok egy orvost és azt szeretném, hogy ő vezesse majdan a szülést akkor is ha neki ez akkor épp nem munkaidő, vagy ügyelet, ezt nem hiszem hogy elvárhatom tőle ingyen. (Én sem dolgozom a munkaidőmön kívül ingyen szívesen, akár az én eszközeimmel, akár a munkaadóm eszközeivel kell ezt elvégeznem.) Ez esetben ez nem is hálapénz, hisz én felkérem valamire, ami rendesen nem lenne a kötelessége. (engem is megfizetnek külön, ha "másnak" dolgozm a szabadidőmben, és én sem adózom, ha nem muszáj)

Viszont, ha fogadok egy orvost de csak azt szeretném, hogy a kórház helyett a magánredelésén fogadjon (hogy ne kelljen órákat várakozni), ezt meg is fizetem, ugyanakkor a szülés majd annál történik aki épp az ügyeletes. Ennek nem tul sok ertelme van, vagy igen? Érdemes inkább szülésznőt fogadni?

Leginkább azzal nem értek egyet, ha mondjuk az ügyeletes orvosnál szül valaki, az meg tartja a markát utána, pedig csak a munkáját végezte. na ettől megy fel a pumpa. Zsoka irt pont egy ilyet esetet.

Anonymous
Anonymous
 


Anonymus!
én mostanában jutottam oda, hogy tényleg ki akarom rántani az dokimat a frissen beújított barátnője ágyából, a 48 órás ügyelettel kiérdemelt forró fürdőjéből, a legjobb gyerekkori haverja legénybúcsújáról??? És azt akarom, hogy ő legyen velem, álmosan, morcosan, pityókásan, "vőlegény-betegségtől" gyötörten???? Mert hát emberek, nem tettek szerzetesi esküt...
Nem jobb, ha megpróbálom megismerni a választott intézményt, kiokítom az igényeimre a vajúdásra választott társam (pl. apuka, anyós, tesó, ki mit szeret), hogy képviselje hathatósan az érdekeimet, és szülök az épp ott levő dokinál.

Borcsa
(Aki már két alkalommal szült ügyeletesnél, bár nem így tervezte)

Borcsa
KépKépKép
 
 


Tökéletesen egyetértek azzal, hogy ha a fogadott dokit berendeled szüléshez, azt az "extra" munkaidőt ki kell fizetni. Logikus.
De akkor mi van azzal, amikor a fogadott doki "berendeli" a kismamát szülni (bocs, megállapodik vele, hogy milyen jó lesz neki MOST szülni), mert éppen ügyeletes?! Ha ezek után nem fogadna el egy fillért sem, akkor is önzőnek és tiszteletlennek tartanám. De elfogad.
Magam is a fix tarifa híve lennék, esetleg megspékelve az egyedi elbírálás esetével (azaz, hogy a doki adhat "kedvezményt").
Én úgy szültem, hogy előre tudtam a fix tarifát és ki is fizettük mindháromszor, de ismerek jópár embert, akinek ez túl nagy megerőltetés lett volna, így ők fizethettek nagyságrendekkel kevesebbet, vagy később, vagy részletekben...

Férjem sógora sebész Amerikában. Magánorvos, és fizet a műtőhasználatért, az eszközökért, stb. Csákány doki mindjárt jön, hogy azért az más helyzet, valóban, de mégis megvalósítható a magán és a "medicare" (vagy mi) szétválasztása.

Hogy ügyeletes pénz kérjen, ezt most hallottam először. Szép.
 


Borcsa,
jót szóltál! Tulajdonképpen pont erre ad lehetőséget az eü törvény. És ez elegendő is lenne. Csak itt ez a fránya megszokás...
Kíváncsi
 


Annyi bizonytalanság van a dologban.
Kérdés mennyire jó az ügyeletesnél szülni? Nem a szakmai képességeiket vitatom, nem is a hozzáállást. De vajon mennyire túlterheltek ezek az orvosok ügyeletben??? Jut-e elég figyelem minden szülő nőre?
Tényleg tapasztalatlan vagyok, de egy fogadott orvostól elvárható, hogy úgy álljon a munkájához, hogy bármikor ugrania kell, nem? Ezért is kapják az "extra" pénzt. Nem tettek szerzetesi esküt, de ha valamit elvállal egy orvos - ez esetben egy szülést, akkor azt felelőséggel kell végigcsinálnia. Normális, hogy áldozatot hoz az extra fizetségéért, nem?
Tényleg nem tudom hogy működnek ezek a dolgok, csak elképzelésim vannak...

Anonymous
Anonymous
 


Erre csak azt mondom neked, hogy az ötből hármat szültem ügyeletesnél. Nem volt lényeges különbség.
Kíváncsi
 


Anonymus!
Az, hogy mennyire van ideje, eléggé lutri. Történetesen én kétszer is úgy szültem, az enyémen kívül még egy szülés zajlott csak, pedig nem kis forgalmú helyek voltak: MÁV illetve Szabolcs. Nekem nagyon jól jött, hogy senki nem zaklat vajúdás közben, főleg másodjára, amikor már tudtam, hogy mikor kell kikövetelni a figyelmet.

Szóval ez erősen szülő nő függő. Én azt szeretem, ha békében vajúdgatok, és csak akkor néznek rám, ha kérem. Aki olyan, hogy attól érzi jól magát, hogy folyamatosan van mellette szakember is, az válasszon orvost, szülésznőt.

Anonymus!
Persze, hogy ezt vállalják fel extra pénzért, de azért nem hiszem, hogy 100%osan absztinensek, és nem lesznek idegesek, ha beleriasztanak az intimszférájukba, és nem álmosak, ha 30 órája nem aludtak. Szóval valljuk be, képtelenséget kérünk tőlük!!! Nem egy orvostól, senkitől nem lehet elvárni, hogy a hét 10 080 percének (kiszámoltam!KépKép) bármelyikében a képességei/tudása maximumát adja. Mert az fizikai képtelenség.

Ha az ügyeletes dokinál szülsz, az legalább tudta jó előre, hogy aznap 10-6-ig mindenképp ott kell lennie, úgy készült. Nem biztos, hogy masszírozza a lelked is, erre jobb a törvény biztosította nagykorú hozzátartozót használni. És persze elintézni, hogy végig jelen lehessen.

És még egy dolog: annál nagyobbak az esélyeid egy szép szülésre, minél jobban tudod, hogy mik az elvárásaid.
Lehet, hogy hasznos számodra, ha ezt valamiféle szülési terv keretében írásba foglalod.

Jó gömbölyödést!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Sziasztok!

Én magándokihoz járok, tehát nem csak magánrendelése van hanem a kórházba is magánban van.
A tarifákat a kórház szabja meg és ezt kell fizetni. pl szülés 50 ezer forint, de ez nem zsebbe megy hanem ebböl a kórháznak kell fizetni fix összeget a többiből adózik, és marad neki valamennyi, kb 25-ezer marad neki. Nekem a szülésre nem csak az utolsó pillanatba jött hanem velem együtt érkezett és végig ott volt.

Van egy barátnőm aki szintén ahhoz a dokihoz jár akihez én, már túl hordta a babát 1 héttel, éppen pénteken volt ügyeletben a dokink, de nem indította meg neki, nem is tehette volna ha akarta volna akkor sem mert a főorvos szava a döntő ha a kismama bent fekszik a kórházban. Persze más a helyzet ha csak úgy berendeli a kismamát, de szerintem ott a kismamának is van beleszólása hogy engedi e.

én sajnos szültem ügyeletes dokinál is, aki mint ahogy írtad Borcsa tudja hogy neki 10-6-ig ott kell lennie, még is aludt a szülésemnél, még az ágyamra is ráült és úgy aludt, majd amikor megunta akkor fogta és kinyomta a gyereket belőlem. aztán legközelebb csak a varratszuedésen találkoztam vele, majd amikor a zárót vártam és kértem tőle azt sem tudta hogy ki vagyok. Ráadásul a dokim telefonon értesítette hogy figyeljen rám mert nagyon szűk a medencém és lehet hogy császár lesz belőle, ezt is lesz@arta, 17 varratom lett, mert kívül belül repedtem.
Akkor fogadtam meg hogy én nem szülök ügyeletesnél többet, bár azt sem magamtól akartam, hanem mert a dokim betegen feküdt otthon.

Gabi( Aki most 25 hetes kismama)

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
 
 


A hosszászólásokból csak azt tudom leszűrni, hogy nem lehet egyértelműen megmondani melyik a jobb(ügyeletes vagy magán doki). Midegyik esetben vannak jó és rossz talapsztalatok is. És persze az ember lánya egy-két szülés után már tudja hogy mi kell neki, könnyebben el tudja dönteni mit tegyen legközelebb.
Én azt hiszem orvost fogok fogadni.
Legfontosabb, hogy legyen megbízható és felkészült, és szimpatikus. Bizalom nélkül nem fog menni.
Köszi a hozzászólásokat.

Anonymous
Anonymous
 


Anonymus!
Régi mániámat ismétlem meg.
Honnan tudod, hogy megbízható és felkészült? Azt hogy szimpatikus azt nyilván meg tudod ítélni. De csak azt. A többi lutri.
dr. Csákány M. György
 


Kedves Doktor Úr!
Nem értek egyet azzal, hogy lutri lenne. Szerintem mindenkit le lehet informálni, és mások tapasztalatai alapján el tudom dönteni, hogy megbízható és felkészült orvossal állok-e szemben. Ilyen alapon az is lutri, hogy szimpatikus-e, mert lehet, hogy csak épp aznap jó kedve volt, egyébként meg mindig morcos.
Kriszta
Nyanya
 


Helló Mindenkinek!

A témához kapcsolódóan őszintén megmondom, hogy én bizony nem fogadtam orvost. Ugyanahhoz a nődokihoz járok 8 éve (tb rendelésre), soha még csak célzást sem tett, hogy fizetnem kellene, pedig már műtétem is volt nála. Amikor terhes lettem, ugyanúgy hozzá jártam tb alapon, pénzről szó sem esett közöttünk. Úgy gondoltam ha elégedett leszek vele, úgyis meghálálom, ha nem akkor meg minek fizessek. Ha akar be fog jönni a szülésemre, ha nem akkor pénzért sem fogja megtenni. (A szobatársamnak fogadott orvosa volt, végig fizetett, mégsem jött be a szülésére mondvacsinált indokkal). A lelkiismeretességet nem lehet pénzért megvenni. Amikor sor került a szülésre az orvosom minden további nélkül bejött, pedig nem tudta fogok-e fizetni. A szülésem remekül sikerült így adtam a dokinak 20.000 Ft-ot, a szülésznőnek 10.000 Ft-ot ő volt velem többet és igazán sokat segített. Egyikük sem tett még csak utalást sem a pénzre, én adtam, mert gyönyörű (bár fájdalmas) élménnyel lettem gazdagabb.
Timi
Névtelen
 


Sziasztok!

Amit írsz egyet értek vele, az én dokim fogadott, de nem volt az, csak közben átment maszekba, és akkor én azt mondtam hogy nekem nem kell más orvos csak ő, így maradtam nála.

Szerintem is le lehet informálni, nekem pl elég volt már azt is látnom hogy melyik orvosnál mennyi beteg van, ha láttam soha sincs seni akkor már elgondolkoztam vajon milyen orvos lehet.
aztán persze más tapasztalatait is meghallgattam, de emi a legtöbbet ért az az hogy anyukámék is hozzá járnak 15-20 éve, szülések, műtétek, tehát tapasztalat az volt.

Most megyek

sziasztok

Gabi

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
 
 


Szia Gabi!

Köszi az egyetértést. Az orvosválasztás nehéz dolog, mert azt hogy ő milyen szakmailag, azt csak az ott dolgozók, vagy egy másik orvos tudja megmondani (ha akarja, de általában nem minősítik egymást). Egy alkalommal tudod, hogy választottam orvost a mamámak? Beballagtam a kórházba, szóba elegyedtem a nővérekkel és megkérdeztem tőlük, hogyha a saját mamájuknak lenne ilyen műtétje, ők kihez vinnék. Mondtak egy nevet, ő csinálta a műtétet, minden jól sikerült. De a szomszéd néni, kolléganő és más véleményére egyáltalán nem adok ilyen esetben, mert sajnos az csak a felszín, amit ők látnak egy orvosból, lehet hogy kedves beszélgetős stb... típus, de az egy műtétnél nem számít. Aki a műtétet csinálta nem volt ilyen típus, hanem korrekt, egyenes, lényegretörő, semmi felesleges sallang.

Timi
Névtelen
 


szia!

Igen igazad van, az én esetemben még az is könnyítette a helyzetet hogy én is nővér vagyok, amikor pedig még tanultam, az én dokim volt a szülészet nőgyógyász tanárom, plusz ugye a gyakorlatok, így nagyon sok embernek ajánlottam már az orvosom, és szerencsére eddig még mindenki meg volt vele elégedve.

Gabi

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
 
 


Timi módszere egy járható út. Egy orvos szakmai kvalitásait a legjobban a munkatársai ismerik, ha őszinték egy idegennel, ezért kell többeket kérdezni.
A többi luri, fenntartom
dr. Csákány M. György
 


Ez igaz, de ha egy orvosról több negatív véleményt hallok, akkor már eleve nincs bizalmam hozzá, még ha a kollegák szerint jó orvos is.
Én pl. úgy választottam aneszteziológust, hogy felírtam a 8 anesztes nevét és mindegyikröl kérdeztem. Volt idöm érdeklödni a növérkéktöl és másoktól is, mert elég sokáig vendégeskedtem a kórházban. A vélemények alapján kiválasztottam egyet, és így utólag is nagyon jó választás volt. Viszont volt egy doki akiröl csak rossz véleményeket hallottam. Egy barátnöm pont nála szült és azóta is fáj a háta, ráadásul nem is hatott az EDA. Azóta megismertem egy másik lányt, akinek szintén Ö adta az EDA-t és neki is szülés óta fáj a háta. Mindig kérdezik, hogy "neked nem fáj?" Nem, nekem egy percig sem fájt. Lehet, hogy csak véletlen, de én inkább adok a véleményekre. Persze én sem a szomszéd néni véleményére gondolok. De a növérkék vagy egy régi barátnö, akit az ajánlott orvos évek óta kezel és szült is nála, nekem elég biztosíték. Én ez alapján választottam nögyógyászt és nem bántam meg. (aztán a sors úgy hozta, hogy mégsem nála szültem)
Kriszta
Nyanya
 


Sziasztok! Nyanya, miért vendégeskedtél olyan sokaig a korhazban? Szerintem is jo ötlet a kérdezösködés a kollégaktol, csak éppen nem vagyok biztos benne, hogy mindenki az igazat mondja!!! A baratnök véleménye az természetesen mas!Kép
Vendég
 


Kukacz!
Abban sosem lehetsz biztos, ezek az infók csak támpontok, ezért kell több véleményt meghallgatni.
Kriszta
Nyanya
 


Nyanya! Ez igy van, csak éppen az sem biztos, hogy valaki, aki masoknak megfelelt, Neked is meg fog... Kép
Vendég
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: