Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Én Jardina vagyok és 130 kg. Szörnyen érzem magam, s mit szépítsük, ez vágósúly, és feleződnöm kéne.

Bár igen sokat tudok a Testkontrollról, és igen sokszor elkezdtem már, de mindig belém bűjt a kisördög és abbahagytam, vissszatértem a hagyományos, konzervatív táplálkozáshoz. Pedig 5 hét alatt leadtam 12 kg-ot. Az nem rossz ugye? Jól működik a dolog...
Mivel egyedül vagyok, így nincs aki biztasson, lelkileg támogasson, s pozitív megerősítést adjon.
Ebben szeretném a segítségeteket kérni, s egyben csatlakozókat, akik szívesen Testkontrolloznának velem.

A Testkontroll módszere pedig csodás dolog, hiszen KALÓRIASZÁMLÁLÁS ÉS ÉHEZÉS NÉLKÜL fogyaszt le annyira a szervezeted, ahogy számára a legjobb, ahogy a legoptimálisabban működni tud.

Néhány topikban már próbáltam terjeszteni a Testkontrollos ismeretieimet. Mivel a Testkontroll valójában életmód változás, helyes ételtársításban való táplálkozás és NEM fogyókúra.
Így akár kismama valaki, akár szoptat, akár babát szeretne, akár fogyni- vagy hízni szeretne... tehát mindenkinek csak ajánlani tudom!

Más topikban olvastam arról, hogy állítólag a 90 napos fogyókúra alapja a Testkontroll. Hát az biztos, hogy felhasználtak belőle dolgokat, de nagyon sok a helytelen ételtársítás van benne, így aztán a fogyás sem annyira sok és gyors, amennyire lehetne.
Aki fogyni szeretne, az minél előbb szeretné észlelni magán a változást.

A Testkontroll módszert egy amerikai házaspár állította össze, hosszas kutatás és kísérletezés után. Testkontroll 1.- 2. címmel jelent meg a könyvük Amerikában még a '80-as években, Magyarországon a '90-es évek elején. Harvey és Marilyn Diamond írta. Azóta sok táplálkozási guru bukkant fel, s szinte valamennyiüknél felfedezhető az ebből meríthető ismeretanyag, pontosan vagy pontatlanul.

Nem tartjátok furcsának azt, hogy életünk során szinte minden nap mosakszunk, fürdünk, mert hát különben "megbüdösödnénk", ugyanakkor belsőleg pedig legtöbben egyáltalán nem tisztítjuk magunkat? Sőt gondolkodás nélkül mindenféle egészségtelen kaját etetnek meg velünk. Extrán hagyjuk, hogy a reklámok kimossák az agyunkat, eltöröljék az ősi ösztöneinket. Együnk, ha éhesek vagyunk, igyunk, ha szomjasak...

Pedig szervezetünknek óriási szükságe van a belső mosdatásra, méregtelenítésre, hiszen akkor tud jól, összehangoltan működni, ha biztosítjuk számára az energiát úgy a méreg anyagok kiürítéséhez, az öngyógyításhoz, és külsőleg pedig a munkavégzéshez.
A szervezet belső megtisztulásának előmozdítását segítő táplálkozást Természetes Higiéniának hívják, ez az alapja a Testkontrollnak, ezt fejlesztette tovább a Diamond házaspár.

Mi az amivel belülről tudjuk a szerveztünket mosdatni? A VÍZ! Hát persze nem az a víz, amire az ember úgy egyből gondol...

Hanem az a víz, amiit a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak!!!

Fogyasszunk minél több magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt ÉLŐ formában!!!

Együnk sok ÉLŐ gyümölcsöt, KIZÁRÓLAG ÉHGYOMORRA, ÖNMAGÁBVAN, SEMMIVEL SEM KEVERVE!
Minden nap délig csak gyümölcsöt együnk!

Miért éppen így szabad enni a gyümölcsöt?


A szervezetünkben 24 óra alatt 3 ciklust különböztethetünk meg: 04-12-óráig a KIVÁLASZTÁS domináns, 12-20h-ig a BEVITEL időszaka, 20-04-ig, pedig a BEÉPÍTÉS zajlik a szervezetünkben.

Ezek közül a KIVÁLASZTÁS időszaka a legfontosabb, ekkor választódik ki a méreganyagok nagy része, és üríti ki a szervezet magából. Ezt az időszakot kell támogatnunk magas víztartalmú gyümölcsök bevitelével, mert a gyümölcsben lévő víz rögtön elszállítja a salakanyagokat.

A helyes gyümölcsfogyasztással támogatva ezt időszakot - érhetjük el a méregtelenítés következményeként a fogyást!
Ugyanis ha több méreganyag kerül a szervezetbe, mint amennyivel megtud bírkozni, akkor zsírszöveteket fejleszt, s azokban elraktározza a méreganyagokat, mindaddig, míg lesz "ideje" foglalkozni vele, kiüríteni magából. Ez a hízás! És mi van akkor, ha sosem jut oda a szervezet, hogy kiürítse magából? Az a kóros elhízás...
A megfelelő gyümölcsfogyasztással és a helyes ételtársítással való táplálkozással biztosítani tudjuk szervezetünk számára a folyamatos méregtelenítést, s idővel elérhetjük az optimális működést, óriási energiák felszabadítása mellett.

Miért éhgyomorra együk a gyümölcsöt?

A gyümölcsben lévő cukor, úgynevezett elő emésztett állapotban van így a gyomorban nem emésztődik, hanem csak áthalad rajta (30 perc alatt, a banán 45 perc), s a vékonybélből azonnal felszívódik a benne lévő "jóságokkal" együtt. Így a vitaminok, ásványisók, stb. azonnal a szervezet rendelkezésére tudnak állni, a benne lévő gyümölcscukor, könnyen és gyorsan alakul át az emberi hajtóanyaggá: szőlőcukorrá, tehát hamar energiát szolgáltat a szervezet számára. --- és a benne lévő víz pedig, mossa az ereket, beleket, és szállítja el a salakanyagokat, s lerakódott szennyeződéseket a belek faláról, így biztosítva a méregtelenítést.

A gyümölcsöt kizárólag TERMÉSZETES, ÉLŐ formában fogyasszunk. Bármilyen feldolgozás tönkreteszi a benne lévő lényeget. Tehát sem dobozos rostos, cukrozott gyümölcslevek, lekvár, vagy kompót sem jöhet számításba. Ezek aztán savasítják a szervezetet, méreganyagként kezeli ezeket.

ÉTKEZÉS UTÁN NE együnk gyümölcsöt soha! Ugyanis amíg a gyomorban tartózkodik akármilyen kaja, addig a gyümölcs csak a tetejére tud kerülni. S ott igen hamar, romlásnak indul (30 perc!), puff, már meg is van a gyomorégés egyik oka!

Hát kezdetnek ennyi!

Kedvcsinálónak: holnap a helyes ételtársításról írok és emésztési időkről!
Az is nagyon érdekes téma!
Később pedig leírom hogy MIÉRT EGÉSZSÉGTELEN A TEJ? Miért nem kéne kávét innunk? Miért nem szabad light-os dolgokat enni, inni! Ki hallott már az aszpartámról?

Nagyon várom a csatlakozókat, kérdéseiteket is!

Holnap elmegyek lemázsálom magam, hogy tudjam, mennyiről indulok! Le a kilókkal!

Üdv

Jardina
 
 


Szia kedves Jardina! Itt vagyok! Meglátjuk mi lesz belöle, bár én igy elöre nem igérek semmit, mert nem szeretem a gyümölcsöt! Szoval inkább nem eszem semmit csak maradok a reggeli kávémnál, pedig látom, hogy azt nem lehet! Pedig csak hétköznap iszom! :roll: :? 8) :wink:

Kép

Kép

Kép
 
 


Sziasztok Lányok!
Én is csatlakoznék!
Az elmúlt 3 évben nagyon szerettünk volna babát (bár van már 3 )
Először az Elevit, később a különböző hormonok és egyéb jótékony hatású gyógyszerek + mivel még itthon vagyok a legkisebbel kisé mozgásszegény az életmódom. Szóval több mint 20 kg jött rám másfél év alatt és legkevésbé sem érzem magam egészségesnek. Igazság szerint ekkora túlsúllyal teherbe esni sem akarok.

Nócika! Semmit sem evés: a lehető legrosszabb! Először takarékra állítja a szervezetet és minden falatot elraktároz, ráadásul előbb, vagy utóbb jön az iszonyatos farkasétvágy. Idővel megtanulja az ember szeretni az egészséges dolgokat.

Azt hiszem ez a legszerencsésebb időszak a fogyókúrára , van gyümölcs és zöldség bőven!

Éva

Kép
 

 
 

Sziasztok!

Nahát, nagyon örülök Nektek!

Nócika! Köszi a privát segítságet!

Hát tudod én sem vagyok oda a gyümölcsért, de e nemes cél érdekében megiszom és megeszem. Télen a narancsot és grapefruitot kicsavarom és megiszom a levét, másképp nem tudom beküldeni. Most itt van a dinnyeszezon, az könnyen csúszik. A banánért sem vagyok oda, de megeszem, mert laktat. Körte igen, alma nem annyira...
Bármennyire kevés gyümölcsöt és zöldséget eszik az ember, jobb, mintha meg sem enné.
Bár lehet, hogy most nincsenek egészségügyi problémáid (még), de legalább tudod, hogy ez egy olyan módszer, amelyet, ha alkalmazol, a szervezetedet segíted, hogy önmagát meggyógyítsa!
Ehhez bármikor fordulhatsz!
Igaza van Balimamának! Ugyanis, ha az ember zsinórban amolyan (pót) kajákat eszik, Pl: chips, hamburger, stb., ezzel a szervezet nem kapja meg, amire valójában szüksége van. Csodálkozik az ember, hogy most nem rég evett, s mégis éhesnek érzi magát. Aztán újra eszik valamit, ami valószínű ismét pót!
Ezzel persze méreganyagokat raktároz el a szervezetünk. Akkor is van méreganyag a szervezetben, ha valaki nem túlsúlyos.

A szervezetnek a magas víztartalmú étkekre van szüksége, ebből tud meríteni a energiát a "munkájához", s ennek segítségével tudja lebontani és kiüríteni a lerakódott méreganyagokat. Tehát TÁPLÁLNUNK KELL, nemcsak enni. Mennyiség helyett minőséget kell enni.

Ez tapasztalatból mondom: ha valaki sokat eszik (pl. én dupla adag kaja egy étkezésre) - ha egyszercsak elkezd minőségi táplálékot bevinni a szervezetébe, elég hamar lényegesen kevesebb is elég lesz. Ezt pár napon belül el lehet érni, ha valaki betartja a Testkontroll szabályait.


Balimama! Nagyon örülök, hogy Te velem tartasz!


Most leírom a helyes ételtársítást, és az emésztési időket, mert ez a lényeg!

Kis ismétélés: 04-12 h. - KIVÁLASZTÁS - időszaka zajlik, ezt támogatjuk "délig gyümölcs projecttel". Gyümölcsöt csak ÉLŐT!), mindig ÉHGYOMORRA, és ÖNMAGÁBAN, semmivel sem keverve együnk, igyunk.

12-20 h -ig a BEVITEL időszaka zajlik. Ez amikor megesszük a szervezet számára szükséges étkeket. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mit, mivel eszünk! Ha helyes ételtársításban eszünk, a táplálék könnyen gyorsan emésztődik meg, nem terheli sokáig a gyomrunkat, s a benne lévő tápanyag hamar hasznosulni tud. Így energia szabadul fel, amit másra tud fordítani a szervezet, pl: öngyógyításra.
Az emésztéshez ugyanis rengeteg energiára van szüksége a szervezetnek, ezért van, hogy álmosak leszünk akja után. Elmegy a vér az agyunkból, emészteni.

HELYES ÉTELTÁRSÍTÁS

KEMÉNYÍTŐT FEHÉRJÉVEL NEM SZABAD KEVERNI!

Tehát a hagyományos kaják(krumpli - hússal, dióstészta, tejbegríz- vagy rizs) nem jöhetnek számításba!

Miért? a keményítő tartalmazó kajákhoz lúgos kémhatású gyomornedv kell, míg a fehérjék emésztéséhez savas kémhatású gyomornedv kell. Anno tanultuk kémiából, hogy a sav és a lúg SEMLEGESÍTIK egymást. Ezért aztán egyáltalán nem emésztődnek meg ezek a kaják a gyomorban, hanem kb. 8 óra ott tartózkodás és romlás után a szervezet kituszkolja a gyomor tartalmat a belek felé. Sajnos, mivel ez a kaja romlik, így közben szépen mérgezi a szervezetet, semmi nem tud hasznosulni belőle. Ez a gyomorégés másik oka!
Ha keményitős kajákra vágyunk, bátran együnk párolt zöldséggel, s hozzá minél több ÉLŐ vegyes salit.

FEHÉRJÉT - FEHÉRJÉVEL SEM SZABAD KEVERNI!

Miért?

Különféle fehérjékhez más-más emésztőnedv kell. Tehát más kell a húshoz, más kell a tejtermékekhez, és más a növényi fehérjékhez is. Ezért nem szabad őket keverni, egyszerre egy félét kell enni.
Pl. csak húst - élő és párolt zöldségekkel, vagy csak sajt és tejföl zöldségekkel - (pl. ráolvasztani a sajtot), vagy pár szem erdei mogyoró, önmagában.
A tojás külön táma. Na azt nem kéne enni!
Miért? Mert az önmagában két féle fehérjét tartalmaz, amit egyszerre nem tud megemészteni a szervezet. Ez is 8 órát bomlik, romlik a gyomorban. Biztosan ti is büfiztetek már fel záptojás szagot? Na ez ettől van! Persze, aki tojást szeretne enni megteheti, de külön egye a fehérjét, s később meg a sárgáját.
Harrison Ford is tojásfehérjéből készült rántottát eszik!


EMÉSZTÉSI IDŐK


FEHÉRJÉK - 4 ÓRA

KEMÉNYÍTŐ - 3 ÓRA

ZÖLDSÉGEK - NYERSEN ÉS PÁROLVA 2 ÓRA

GYÜMÖLCSÖK - 30 PERC ALATT HALAD ÁT AZ ÜRES! GYOMRON (BANÁN 45 PERC, MAX. 1 ÓRA!)


A zöldségek mind a keményítős, mind a fehérjékkel jól emésztődnek együtt.


Első látásra talán megijedtek, hiogy akkor mit lehet enni?
Nagyon sok mindent. Persze új kajákat, s érdemes kísérletezni is.

Pédául: a hagyományos magyar konyhából Testkontrollos kaja: a krumplis - és káposztástészta, főzelékek - tej és tejföl nélkül is finomak, lencse- és sárgaborsó főzelék, levesek közül igen sok. Hirtelen, most ennyi jutott eszembe.

S ami még nagyon fontos: annyit együnk amennyi jól esik, egy falattal sem többet!
A következő étkezés akkor legyen, ha már eltelt az előző kaja emésztési ideje. Inni nem szabad ez alatt az idő alatt, mert felhígul a gyomornedv, s úgy nem tud rendesen emészteni. (ezt a részt én nem mindig birom ki, innom kell).


Balimama! Testkontrollra fel!

Bármilyen kérdésed van, kérlek írjál!

Nócika: te is látogassál el hozzánk, s légyszi népszerűsítsd más topikokban, hogy minél többen kukkantsanak be!

Te is Balimama! Jó?

Te két legyet üthetsz egy csapásra a Testkonrollal! Az egyik, hogy szépen lefogysz tőle, a másik, hogy méregtelenített, tiszta szervezettel várhatod a következő babádat! Ennek nagyon fog örülni a babád és a szervezeted is!

Jelentem, én ma elmentem lemázsáltatni magam, 130,1 kg vagyok! Borzasztó, ...szus.

Első gyümölcsnapomon: görögdinnye és 3 sárgabarack de 10-kor, 12-kor 1 banán. Délután 5-kor 1 sárgadinnye. 1 banán Mostmár éhes vagyok! Eszem egy banánt és egy almát, s nagyon gyorsan elmegyek aludni.

Holnap találkozzunk!

Üdv

Jardina
 
 


Kedves Jardina! Én megteszem a tölem telhetöt! De én is kérnék egy aprocska szívességet! Ha lennél oly kedves és írnál neke egy hétre valo receptturát és ugy megprobálom betartani! Tudod konyhán dolgozok mint pultvezető és igy elég nehéz lesz, de meg szeretném probálni!% Gomba máj hal ne legyen benne! Ha segitesz meg köszönöm! :wink: :P :lol: :D

Kép

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Én is itt vagyok :D Bár a lányokat nem akarom "elhagyni" a 90 naposban, mert a testkontrollal együtt is befogadtak, de mégiscsak ez az, ami megy nekem.

Én 85 kg voltam, amikor elkezdtem a TK-t. (Ez két gyerkőc után majdnem +25 kilót jelent. Már negyedik éve hordozom és baromira zavar.) Ez három hónappal ezelőtt volt, ha jól gondolom. Aztán másfél hónap alatt lement 8 kiló, és azóta stagnál a dolog. Pszichésen van nálam gond, valahogy elveszítettem az erőmet. Próbáltam, hogy összemosom a 90 napossal annyira, hogy velük tudjak tartani legalább abban, hogy milyen típusú dolgot egyek aznap, de nem megy, rá kellett jönnöm.

Nekem nincs gondom a gyümölccsel, meg igazából semmilyen részével a testkontrollnak. A húst azt nem sűrűn választom, az biztos, meg mondjuk ha nagy ritkán gabonakávét iszom, azt rizstejjel, de mondjuk a palacsinát tejjel sütöm a családnak, meg ha kell, teszek tojást pl. a piskóta tésztába. De a sütiknek és csokiknak egy rosszabb nap végén nehezen tudok ellenállni.

Tényleg, Jardina, hátha tudod rá a választ, miért lehet az, hogy amíkor elkezdtem a TK-t, akkor másfél hónapig eszembe sem jutottak ezek a dolgok? Ez is a kezdeti lelkesedésnek tudható be? És azt is akartam tőled kérdezni, hogy a jógán kívül milyen sportot akarsz még beiktatni?
Persze ez a kérdés mindenkinek szól.

Na megyek lassan aludni, jó éjszakát nektek!

Judit

Kép
Kép
 


Sziasztok!

Én 8 éve a testkontroll szerint étkezek a férjemmel együtt. 7 éve pedig emellett vegetáriánusok vagyunk. Nekem a 3. szülés után 5 kg nem akart lemenni,ezért kezdtem el. 3 hét alatt lement, a férjemnek pedig 10kg. Így lettem 55 kg a 172 cm -mel. Ezt simán tartottam is a testkontrollal. Végülis ez egy életmód váltás. Az elején nehéz volt a délig csak gyümölcs, ezért én 11.30-kor szoktam ebédelni. A reggeli egy kávé nem zavart be. 2007. augusztusban eldöntöttük,h szeretnénk még egy 4. babát. Elsőre sikerült is (35 éves voltam), és 2008. április 30-án megszületett az egészséges kislányunk 3000 g-al. Végig testkontrolloztam, továbbra sem ettem semmi húst, a vérképem mindig tökéletes volt. Szülés után 2 héttel már rámjött a 27-es farmerom. A terhességem abszolút problémamentes volt.
Szóval én esküszöm a testkontrollra. 8 év tapasztalattal a hátam mögött.
 


sziasztok! engem is érdekelne a dolog, sőt régebben csináltam is,
a gond, hogy még szoptatok, és ugye délelőtt van a méregtelelnítés ,
ami belemegy a tejbe , és az nem jó a babának! jól gondolom?
saJNA RAJTAM IS VAN 15-20KG, A MÁSIK GOND, HOGY NEKEM A REGGELI ÖRÖRMÖM, A TEJESKV, Amit nehezen hagynék el a többi még csak-csak.

Kép
Kép
Kép
 


Zsuzsa!

Nekem működött ill. működik a délelőtti capucino mellett is a testkontroll. A szoptatással sincs gond. A hasfájást nem is ismeri a kislányom.
 


emma! kösz ezzel nagy kő esett le a szívemről, lehet kipróbálom! nincs a neten esetleg 1 tájékoztató, hogy mit mivel lehet enni, esetleg receptek stb?

Kép
Kép
Kép
 


érdemes megvenni a könyvet.
 


Hű Lányok, de jó, hogy ennyien lettünk és van akinek pozitív tapasztalata is van már!

Én sajnos elég furcsán működöm. Délelőtt tulajdonképpen eszembe sem jut enni. A gyümölcs azért jöhet!
Délután általában alszom 15-20 percet a kisfiammal (amíg elaltatom) és amikor felébredek valami kritikátlan evési kényszer jön rám. Sajnos éjszaka is nagyon sokáig fent vagyok (hajnali 1-ig 2-ig) elég nehéz evés nélkül.
Igazából a hús nekem sem hiányzik. Viszont a családom olyan válogatós, hogy gyakorlatilag egész nap főzök és tálalok. :cry:
Persze már nem sokáig lesz így mert szeptembertől dolgozom. Annyira szeretnék addig legalább 10 kg-tól megszabadulni! :roll:

Éva

Kép
 


Sziasztok!


Nagyon örülök, hogy ennyien lettünk! Legalább tudjuk lelkesíteni egymást! Mindenkit szeretettel köszöntök!


Emma! Neked külön is örülök! Most teljesen megerősítettél a TK-ban! Igenis remekül működik, ellentétben a többi, időlegesen fogyasztó kúrával.
Meggyőződésem, hogyha mindenki így enne, a gyógyszer gyáraknak (is) felkopna az álluk, mert egészségesek lennének az emberek!

Mivel ilyen sok tapasztalat van mögötted, és Te tényleg mindent tudsz a TK-ról, így kérlek olvasd a topikot, s ha valamit nem jól tudok, kérlek szólj!
A másik, amit kérni szeretnék: minden bizonnyal tudsz néhány klassz receptet - saját kútfőből is. Beírnád a topikba?
A gomba mivel ehető, emészthető? Jól emlékszem, hogy zöldségféleként működik?

Gratulálok a szép nagy családodhoz! Gondolom a nagyobb gyerekeket is TK-szerint eteted? Sokszor betegek?

Nagyon szeretnék minél több ksimamát idecsábítani a topikba.
Jó lenne, ha sokan belátnák mennyire fontos a méregtelenítés támogatása babavárás és szoptatás alatt, s után is! A gyerekeket is ezzel lehet egészséges felnőtteké nevelni. Jó lenne ha tudnák, hogy ettől nem lehet bajuk, míg a sok vegyes kajától igen.

Te írsz/ vagy írtál valamelyik másik topikba?


NócI Igyekezni fogok receptek írni - minél előbb.

Előlegképpen - egyik kedvencem

Pirított fokhagymás ceruzabab

Vastagfalu serpenyőbe öntsünk annyi hidegen sajtolt növényi étolajat, hogy befedje az alját. Melegítsük fel, majd tegyük bele a mirelit (frissből is lehet, nem kell előfőzni) zöldbabot (én a sárga hüvelyűt szeretem), nagy lángon pirítani , hogy pirosodjon, Sóval, borssal, 1-2 gerezd préselt fokhagymával fűszerezni, kevés vizet alá, majd párolni fedő alatt, míg a víz eltűnik. Össz főzési idő max. 15 perc. Nekem nagyon ízlik. Önmagában salátával, köretnek húshoz vagy krumplihoz, persze szintén salátával.


A TK sem a vörös húsok, sem a pedig a belsőségek fogyasztását nem javasolja. A máj is kiválasztószerv, s tele van extra mennyiségű méreganyagokkal, akárcsak a tüdő és a vese.

Meg tudod oldani a dolgot a melóhelyeden? Gondolom, ha már konyhán dolgozol? Mi a viszonyulásod a délelőtti gyümölcsfogyasztáshoz? Zöldséglé is szoba jöhet, akár ebédre is. Bio boltokban kapható, finom. (emésztési ideje 2 óra).
Nagyon fontos a magas víztartalmú ételek fogyasztása (gyümölcsök és zöldségek), ez az alapja az egész működésének. A helyes ételtársítás önmagában nem elég. Persze sokkal több a hagyományos kajáláshoz képest.


Bocs, most nem tudok tovább írni. Lehet, hogy később még vissza jövök. Pedig mindenkinek írtam, csak most nem tudom begépelni.

Igyekszem vissza jönni.

Jardina
 
 


SZia Jardina!

AZ biztos,hogy soha nem vagyok beteg, náthás is nagyon ritkán. Nem is emlékszem, mikor. Csak a legnagyobb lányom (14,5 éves) eszik a testkontroll szerint. Ő is csak január óta, azóta húst sem eszik. A többiek, majd amikor úgy döntenek, hogy így akarnak enni, csak akkor , nem akarom erőltetni. A gomba szerintem zöldségnek számít. Szerintem nem kell megijedni, hogy most milyen receptek alapján főzzetek. Jók a régi kaják,csak ne keverjétek a szénhidrátot a fehérjével. Pl. rántott húst csak zöldséggel, ill a rizst is csak zöldségesen. Azért jó elolvasni a könyvet, hogy megértsétek, miért nem szabad keverni ezeket, ill. hogy a gyümölcsöt miért csak éhgyomorra lehet enni, mennyit kell várni egy-egy étkezés után. Ha megérted a logikáját, sokkal könnyebben fogod csinálni, így lesz értelme.
Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy gyümölcsöt mindig csak éhgyomorra egyetek!
Egyébként nekem a vasam azóta magas, hogy a testkontrollt csinálom. A nőgyógyászom ezen el is csodálkozott, hogy vega létemre átlagon felüli a vasam. Rengeteg gyümölcsöt eszem délelőtt, és sok zöldséget főételnek. Persze néha lehet "bűnözni", ezt a könyv is megengedi.
Mi egyeltalán nem iszunk tejet, én csak annyit, amit a napi egy capucinómba rakok. (ami épp hogy) A tejtermék sem egészséges. Mondjuk én nagyon szeretem a sajtot, arról nem mondtam le, de azt is csak zöldséggel. A rántott sajtot pl. görög salátával. Bele lehet jönni, csak kitartás kell. Jó, hogy hamar van eredménye, így nem megy el az ember kedve.
 


Szép estét mindenkine!

Jardina! nagyon fogom várni a receptúrát! Elöre is köszönöm!

Kép

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Én is csak egy pillanatra ugrottam be, de szuper, hogy ennyien vagyunk!!! :lol:

Én is pont azon gondolkoztam, hogy jó lenne recepteket írni ide. MOndjuk nekem megvan a Receptkönyv, ami sokat segít/segített.

Én, amikor elkezdtem, kb. 3 hétig követtem a TK I. könyvben leírt mintamenüt, az nagyon jó volt, mert nem kellett gondolkoznom, csak megnéztem, hogy mi kell hozzá és megcsináltam. Aztán már csak saját kútfőből, ami éppen volt itthon. érdekes módon úgy hozzászoktam a salátához, hogy leginkább oda jutottam, hogy megcsináltam egy alap salátát minden nap, ahhoz ettem kiegészítésként barnarizst, tofut.......aztán már az is megtörtént, hogy egyszer, gondoltam milyen klassz lesz, pároltam cukkinit, megszórtam sajttal és megsütöttem. Egész éjszaka fájt a gyomrom, elszoktam a sajttól. (Szerintetek ez létezik?) Azóta kenyeret csak a a teljes kiőrlésű saját sütésűt eszem, nagyon ritkán, salátával, amikor frissen sült. (Éltünk Görögországban, onnan jön a saláta őrület és a friss kenyérrel saláta az etalon:-)) Kicserélődött egy csomó minden a háztartásunkban. És kiderült, hogy én voltam a nagy sajt és vajfogyasztó itthon, mert azóta semmi ilyesmi nem fogy el, rendre ki kell selejtezni a hűtőből ezeket.

Sajnos májusban remgeteg ünnep van a családban, köztük az én szülinapom is, így volt néhányszor, hogy úgy gondoltam, hogy most bűnözhetek...egyre többször volt ez így. És most megint kívánom az édességet, leginkább délután. Addig simán megy minden, de olyankor elgyengülök. A súlyom szerencsére nem ment feljebb, de stagnál. Pedig a nyolc kiló már meglátszik kicsit.

Emma, klassz, hogy itt vagy, tényleg nagyon nagy segítség, hogy lát az ember maga előtt egy jó példát!

Zsuzsa, én is szoptatok, bár most hallottam, hogy a méreg kiválasztódik a tejben, de azt gondolom, hogy sokkal több méreg és haszontalan anyag kerül az anyatejbe, ha valaki minden hülyeséget eszik (gondolok a "műkajákra", E-számokra stb.), tömi a csokit magába, mint így. Mit gondoltok?

Erősítsetek, erősítsük egymást, pörögjenek lefelé a kilók! Köszi Jardina!

Meg lehet szerintetek valahogy oldani ezt a mintaétrendet? Esetleg egyet összeállítani együtt, amit lehetne követni? Vagy kövessem megint a könyvét?

Na, jól "beugrottam". Ráadásul jó nagy kavar lett az irományom, mert túl sok mindent akartam írni. Mindegy, remélem azért valamennyire érthető.

Jó éjt mindenkinek,
judit

Kép
Kép
 


Sziasztok Lányok!

Mindenkinek nagyon szép, kiló-lepörgős szép napot kívánok!

Judit! Tegnap elkezdtem már írni a névre szóló válaszokat, csak nem tudtam folytatni. Az előző írásodra visszatérve, - amikor stagnált a fogyás, akkor történt valami? Most láttam, hogy májusban eltértél a TK-tól.- a szülinapok miatt. Ez nem baj, hisz nem várhatjuk el minden rokontól, hogy TK szerint készítse a kajákat(milyen kár!), gondolom utána nem tértél vissza a TK-hoz. Emiatt talán egy kis lelkiismeretfurdalásod is volt, csalódás önmagadban egy picit (mintha magamről írnék), aztán jött a csokizás...
Az én tapasztalatom az, hogy akkor kívánom az édességet, én is főleg a csokit, amikor vitaminhiányom van. Ha TK-zom, és sok salátát, gyümölcsöt eszem, eszembe sem jut csokizni...
Ha úgy adódik, hogy nem tudunk 1 nap TK szerint enni, akkor másnap gyümölcsnap, és az kimossa az előző napot!
Szerintem, az nem jó ötlet, hogy összemosod a 90 napossal. A TK biztos segít, ez Te is tudod már tapasztalatból, ehhez bármikor visszatérhetsz. Kezd el a könyvből újra az étrendet, ha gondolod.

Itt megragadnám az alkalmat, hogy megkérjelek, segíts Te is recepteket írni - s hogy ne írjuk ugyanazt, Te írd a szakácskönyvből, én írom a TK 1-ből az étrendet. Számíthatok Rád?

A testmozgásról: - na ez nehéz ügy, nekem is. Pedig az előszobában állandóan vádlóan néz rám a szobabicikli. Megfogadtam, hogy legalább napi 15-20 percet tekerek, holnaptól..., ennyi idő alatt nagyjából 5 km-ert tudok megtenni. Ettől már rendesen kiver a víz. Bár nálam a mosogatás is aerob testmozgásnak számít...
Az az ötletem támadt, kezdetnek, s több a semminél, hogy betenni valami jó pörgős zenét, és végig ropni pár számot, 1-2 tornagyakorlatot beiktatva. Lényeg, hogy jól kimelegedj, s megdobogtassa a szíved. Ez is jó aerob testmozgás...

Zsuzsa 36 - Örülök, hogy Te is csatlakozol.

A szoptatás alatt is pláne nagyon fontos a méregtelenítés. Jól mondta Judit!
A méregtelenítés egész nap zajlik a szervezetben, bármit is eszel, valamennyi méreganyag keletkezik. Épp csak arról van szó, hogy 04-12 h között, ez dominál, főleg ezzel van elfoglalva a szervezet. Viszont ha tartózkódsz a mű-kajáktól, E-számok, édesítőszerek,stb. használatától, akkor ezekkel már nem kell bajlódnia a szervezetednek.
Sőt, ha támogatod a KIVÁLASZTÁs időszakát, magas víztartalmú étkek fogyasztásával - gyümölcs éhgyomora, semmivel sem keverve, önmagában - , akkor a gyümölcsben lévő vitaminok, s egyéb hasznos "holmik" hamar be tudnak kerülni az anyatejbe, s hasznosulnak a baba számára! A gyümölcsben lévő lé, pedig kimossa a vérből és a belekből a méreganyagokat. Ha ezt folyamatosan csinálod, egyre jobb lesz mindkettőtök közérzete.
Emma írta, hogy az ő babájának sosem fáj a hasa, nem gyötrik a szelek. Ez azért van, mert Emma TK-szerint eszik, nem keveri a keményítőt fehérjével. (pl.Hús-krumpli) Hiszen emiatt a hagyományos ételtársítás miatt vannak a görcsök, babának, mamának, mert ez nem emészthető társítás, ettől aztán fújhat ám a szél....

Balimama

Én biztos vagyok abban, hogyha neki látsz, meg lesz az a 10 kg fogyás szeptemberig! Még több is lehet, ha a szervezetednek az a jó.

Írd le majd, hogy mit eszel, hogy csinálod! Oszd meg velünk tapasztalataidat.

Én is kényszerítem magam a délelőtti gyümölcsevésre...

Tipp: ha délelőtt gyümölcsözöl, és mielőtt lefekszetek benyomsz 1-2 banánt, vagy egy pohár zöldséglét, idővel biztos változni fog a farkasétvágy. Ha meg már van, egyél TK kajákat.
Gondolom azért lehetsz addigra annyira éhes, mert addig semmit nem eszel, s ki van éhezve a szervezeted. Ilyenkor aztán előjön a falási kényszer...
Ha sokáig fenn vagy, s éhes vagy, ha már tudod, hogy üres a gyomrod, egyél gyümölcsöt újra. Inkább, mint bármi mást.
Próbáld ki! A kilóidon kívül semmit sem veszíthetsz!


Én is mindenkit kérek, hogy aki teheti vegye meg és olvassa el a könyvet! Én sok mindenről írok itt, mégis úgy lennétek teljesen képben.

Ami kimaradt: amikor felébredünk, csináljunk 5-6 hasi légzést, s nyújtózkodjunk jó nagyokat!
Igyunk egy jó pohár tiszta vizet! Ez is segíti a méregtelenítést.
A vízről külön fogok írni! A tiszta vizet inni az nem egyszerű feladat

Aludjunk télen nyáron nyitott ablaknál, hogy legyen állandó levegőcsere. Télen is nyitva lehet az ablak egy hangyányit, több a semminél. (ez az amit én évek óta betartok a TK-ból).
Erre azért van szükség, mert kilégzés közben is méregtelnítünk, + szén-dioxid, s ahogy fogy a szobából a jó levegő, egyre több méreganyagot lélegzünk vissza! Pláne, ha többen alszanak egy szobában...


"ENERGIALÉTRA


REGGEL

FRISS GYÜMÖLCSÖK ÉS GYÜMÖLCSLEVEK,
FRISS ZÖLDSÉGLEVEK, ZÖLDSÉGEK, SALÁTÁK,
GŐZÖLT ZÖLDSÉGEK,

NYERS DIÓFÉLÉK ÉS MAGVAK,
GABONAFÉLÉK, KENYEREK, BURGONYA

SZÁRAZ HŰVELYESEK

HÚSOK, SZÁRNYASOK, HALAK, TOJÁS, TEJTERMÉKEK

ESTE


Az energialétra segítségével reggeltől estig hatékonyan és eredményesen tevékenykedhetünk, így megadva a lehetőséget a szervezetünknek, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól." (TK 1.)

Ahogy telik a nap, úgy célszerűbb magasabb emésztési idejű kajákat enni, így több energia marad emésztés helyett más dolgokra. Estefelé már nem kell annyi energia másra általában.
Persze nincs ez bebetonozva! Ha valakinek húsra támad kedve, ebédre is eheti salátákkal, friss zöldekkel bátran! Mennyivel könnyebb lesz így az ember gyomra, mintha hagyományosan enne, attól teljesen elfárad az ember...

Tegnap délelőtt 10h görögdinnye (nem volt valami jó), 11h 1 banán, 12 h 1 banán, 16h zöldborsó leves - 2 tállal, 19.30 zöldborsóleves 1 tállal. Nagyon fini volt. Elég jól aludtam, de nem egyben 2-3 darabban.


Kérlek benneteket, aki TK-zik, írja le a tapasztalatait, s hogy mit eszik.

Bocs most mennem kell, este remélem tudok jönni még.

Hivatalos ügyeket intézek, útálom, brrrrrrrrrrr...

Szép napot!

Jardina
 
 


Sziasztok!

Most lehet, hogy kételkedni fogtok abban, amit írok, de én azt soha nem tartottam be, hogy este 6 után semmit. Sőt. A férjem is 8 körül szokott hazaérni, ő sem tud előbb vacsorázni, átalában én is este 7 körül vagy később szoktam. Na nem 10 órakor. Így is működött ill. működik a testkontroll. LÉnyeg, hogy tartsd be a szabályokat. Volt, hogy a férjem édességet kívánt, és vacsorára megevett két adag somlóigaluskát. Semmi mást. Reggelre kevesebbet mutatott a mérleg. Azt tudjátok,hogy reggel érdemes a mérlegre állni? Kevesebbet mutat, mint este. Én mindig reggel szoktam magam mérni. Küldök nektek egy képet, ami 2007. augusztusában készült, amikor terhes lettem a 4. babával. Csak azért küldöm, hogy lássátok, tényleg lehet tartani a súlyt a testkontrollal, úgy hogy soha nem kell éhezned. Kép a három lányommal
 


Sziasztok!

Régen én is a TK-lal fogytam le és sokáig a szerint is étkeztem. Sajnos mióta párommal lakom (anyóséknál) visszaálltam a régi étkezésre. De mostanság, hogy babát szeretnék újra megfordult a fejemben, hogy vissza kéne állni. Hízni nem nagyon híztam vissza, mert aktívan sportolok, de majd ha jön a baba, akkor nem tudok majd annyit és nagyon félek, hogy elhízom. Viszont itt anyósom főz és nincs lehetőségem azt enni amit akarok. vagyis nem akarom megbántani azzal sem, hogy megmondom neki, hogy mi a jó és mi a rossz, de azzal sem, hogy külön főzök magamnak. A házunk- és vele együtt a saját konyha, háztartás- még várat magára legalább 3 évig (építkezünk), de azt legalább megfogadtam, hogy ha összejön a baba, akkor tuti visszatérek a testkontrollra. Mert meghízni én sem szeretnék. Viszont én a reggeli csak gyümit eleinte betartottam, de aztán nem bírtam már, mert sok volt a savam. Úgyhogy inkább csak folyadékot vettem magamhoz 12ig, és az is bevált. Az édességet sem hagytam ki, azt esténként ettem, ha megkívántam. Viszont a fehérjéket nem választottam szét, én ettem húst sajttal is, meg hasonlók és nem volt belőle problémám, így is hatott a dolog. Azóta viszont kevesebb zöldséget is eszem, ezért is jó lenne visszaállni, még gondolkodom, hogy hogy legyek jó magamhoz is meg anyósomhoz is. Ráadásul a fiúk meg nem is bírnák, hogy a húst csak zöldséggel egyék. :roll:

Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Bekukkintottam a topikba, és örülök, hyog ennyien vagytok! :)

Én maradok egyelőre a 90 naposnál, és nem is leszek itt (állandó) topiktag, figyelembe véve, hoyg még oda is alig jut időm írni. :roll:

Most az késztetett írásra, hoyg látom, sokan aggódtok a szopi alatti méregtelenítés miatt. Nemrég oltotta be a dokinő a lányomat és elmondtam, hoyg fogyizok, és hoyg szerinte rossz-e ez. Ugyanaz volt a véleménye, mint Juditnak, hogy mintsem az ember ne figyeljen oda hoyg mit eszik, akkor inkább így. És tulajdonképpen én a 90 naposban sem éhezek, mert mindig addig eszem, amíg érzem, hoyg már nem vagyok éhes, nem méregetek, dekázgatok. Csak nem társítom a különböző ételféléket.

Szóval, mindenkinek csak KITARTÁST tudok kívánni! :) És hát gondoljatok bele logikusan. Ha agyba-főbe ennénk mindent, a kiválasztás időszaka amúgyis megvan, és lehet hogy úgy még több "korcs" salak, méreg távozna belőlünk, nem? :)

Hajrá, mindenki!!! :D

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Én is csatlakoznék Hozzátok!
A könyvet szándékomban áll megvenni, de csak egy hónap múlva jutok el Mo-ra, úgyhogy addig teljesen Rátok hagyatkozom.

Ami nagyon érdekelne:
- mit lehet tudni a kenyérfogyasztásról
- délelőtt a gyümik mellé vizet lehet-e inni
- édesség teljesen tilos-e

Nagyon örülök, hogy létrehoztad Jardina ezt a topikot; köszönöm Neked. Az én Csajom most olyan stádiumában van, hogy leköti az egész napomat. Nincs el egy helyben, minden érdekli. Úgyhogy azokban a 20 percekben (3x), amit naponta alszik, megpróbálom puccba vágni a lakást, és odakészíteni valami gyors estebédet mire Apácskánk hazaér. Sajna se időm, se energiám a testmozgásra, mert szellemileg a Kisasszony úgy lefáraszt, hogy néha azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány.

Szval próbálkozom én is Veletek!

Hajrá Mindenki! :)

Kép


Hú, Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy így pörög a topik!

Üdv közöttünk Tabati és Tittina, s reméljük Sedith és benéz még hozzánk.

Emma! Nagyon szépek és egészségesek vagytok, öröm rátok nézni!
Szép nagy család vagytok! Babuci hol van?

Kérlek feltétlenül gyere el hozzánk mindig a topikba, és sugározd ránk pozitív energiáidat!
Én sem tudom betartani az este 18 h (a TK szerint 20h?). Nem tudok éhezni este 10-kor sem, mert megfájdul a fejem - s rögtön elmúlik ha eszem. A legjobb lenne már 8-kor elaludni, mert akkor már nem kellene enni. Ha ezt teszem, legkésőbb hajnali 4-kor kuruttyolok már.

Tabati hát nem egyszerű a helyzeted, valamit biztosan ki tudsz találni majd, egy kis kreatív gondolkozással. Neki nem kell fogynia?
Milyen jó lenne, ha a fogamzás pillanatáig is tudnál méregteleníteni....
Jól látom, hogy másfél hónap múlva esküvő? Merre laktok?
Holnap még írok Neked, már kézzel leírtam.... Nócikának és mindenki másnak recepteket illetve a napi étrendet ígértem...


Tittina Rég óta élsz Írországban? Férjed angol vagy ír? Krisztina mennyi idős már, hogy ennyire kavar? Nagyon szép...

Kenyér: teljes kiőrlésű (bio)lisztből készült, lehetőleg élesztő nélkül. Magos kenyér nem jöhet számításba (szezám, tökmag, szotyi, fehérje). Ha nem bio, az is megteszi, csak ne fehér liszt legyen.
Tönkölybúza kenyér - itthon Bio boltokban - Piszkei Öko pékség gyártja. Nagyon laktató. Nem emészthető növényi rostok meg söprik ki a salakanyagot a belekből. Klasszul működik.
Lisztet is ilyet használhatunk otthon, valamint kukorica és barna rizsliszt. Sűrítésre burgonya és kukorica keményítőt is használok.

Víz ivással kezd a napot, mindjárt ébredés után., 2-3 dl. Ha gyümölcsöt eszel, nem leszel szomjas délelőtt. Ha mégis újra egyél lédús gyümölcsöt. Ha ezek után is vizet szeretnél inni, várd ki a 30 percet, amíg a gyümölcs elhagyja a gyomrot. Akár fél óránként is lehet gyümölcsöt enni. Főleg, ha szomjazol, igen valószínű, hogy a gyümölcsben lévő JÓ vízre vágyódik a szervezeted. Az minőségi víz...

Az édesség - az aszalt gyümölcs, méz, juharszirup jöhet számításba...
Ha csokira vágyódnál, vagy sütire... másnap gyümölcsnap...
Bár addig, míg beindul a dolog, próbáld meg csoki nélkül...

Lehet, hogy úgy jársz mint én - ha elég vitamint eszem, nem kivámom az édességet semmilyen formában...


Ha bármit is készítünk, fűszereket bátran használhatunk, salátákhoz is!


Tehát az Étrend


1. nap

Reggeli: mindig ugyanaz: frissen sajtolt gyümölcslé, legfeljebb 4 dl, friss, lédús gyümölcs, tetszés szerinti mennyiségben vagy gyümölcssaláta
erősen korgó gyomorra banán
Ezeket a délelőtt folyamán elosztva fogyasszuk

Ebéd Friss gyümölcslé vagy friss répalé 2dl
Energiasaláta - bármilyen nyers zöldségféléből tetszőlegesen Fátyolöntettel
vagy
Tökélyszendvics - uborka, zeller csíkokkal

Vacsora

Friss zöldséglé koktél
Igazi karfiolleveskrém
Burgonyacsónakok
vagy
Csiribicsirke
Fokhagymás zöldbab (ennek fentebb leírtam már a receptjét, kiemelve)
Francia zöldsaláta


Ígérem, hogy holnap. mindjárt reggel folytatni fogom az elkészítési módokkal...

Most már, nagyon fáradt vagyok, régen volt hajnali 4

Jó éjt!

Jardina
 
 


Érdekes, utolsó küldönek nem írt ki engem. Vajon miért?

Jardina
 
 


Hello!

Én vagyok Krisztina, a Leány neve Napsugár. 4,5 hónapos.
Párom is magyar; Ő több mint 3 éve, én 1,5 éve élek Íro-ban.

Köszi a gyors választ.

Legközelebb 7főn jövök majd csak, mindenkinek szép hétvégét kívánok!

Kép


Jardina!

Köszi a köszöntést. Nem ígérem, hogy sűrűn jövök, mert elég lusta vagyok, de asszem úgy fogom bevezetni a dolgot, ahogy anyuéknál is. Először amit ő főzött abból válogattam. Pl : Rántott hús burgonyával. Vagy megettem a burgonyát egy kis savanyúsággal, vagy csak a húst savanyúsággal. Aztán előbb utóbb úgyis rájön, hogy én másképp eszem. Majd beszámolok!

Esküvő július végén lesz igen! :D

Kép
Kép
 
 


Sziasztok Lányok!
Hű, de jó, hogy egyre többen vagyunk!

Emma!
A fénykép magáért beszél! Mondjuk én alapból sosem leszek ilyen szép törékeny alkatú, mert 180 cm vagyok.

Egész nap, amikor volt egy kis szabadidőm próbáltam tájékozódni. Hű, egy kicsit megijesztett, hogy el kell hagynom a tejtemrékeket és most egy kicsit olyan érzésem van, hogy szinte mást sem ehetek, csak gyümölcsöt.

Azt hiszem holnap nekivágok és az egyszerűség kedvéért csinálok egy vonalzót, hogy jól látható legyen a változás!

Tabati!
Az az esküvő már nagyon közel van! :lol:
Azt hiszem az én legnagyobb problémám is az, hogy másokról is gondoskodnom kell és a családom nem hiszem, hogy szeretne változtatni a táplálkozásán!

Csak ilyen rövidkére telett, de igyekszem gyakran jönni és örülök, hogy rátok találtam!

Éva

Kép
 


Sziasztok!

Eloszor is gratulalok Jardinanak az otletert, hogy letrehozta ezt a forumot. Hihetetlen, hogy mennyien gyultetetek mar ossze! Jo otletnek tartottam a topik letrehozasat, amikor Jardina emlitette, de nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz.

Jardina, Judit es Edith mar "regi" ismeroseim. En egyenlore nem csatlakozom hozzatok, de olvaslak titeket es raktarozom a hasznos informaciokat. Jelenleg a 90 napos dietat csinalom es mivel mar 61 napon vagyok tul, nem akarom megszakitani. Viszont van nemi hasonlosag a ketto kozott, persze elteres is boven akad. En arra gondoltam, hogy a 90 napos befejeztevel megprobalkozom a testkontrollal, mivel nem hiszem, hogy tartanam a sulyom, ha visszazokkennek a regi kerekvagasba. Azt mar elore latom, hogy 100%-osan nem fogok megfelelni a szabalyoknak, de majd igyekszem sok mindent betartani.

Annak is orultem, hogy Emma2008 emlitette, hogy ok nem mindig tartjak be az esti eves ajanlott idopontjat. Ez szerintem se veszes, foleg, ha valaki kesobb is fekszik. Mi pl. szinte sose vacsorazunk este 8-nal hamarabb, mivel az en ferjem is keson er haza a munkabol. A 90 napos dietanak is a szetvalasztas a lenyege, es ettol fuggetlenul, hogy keson vacsorazunk, sikerult fogynom.

A konyvet en is csak majd valamikor augusztusban tudom beszerezni, mivel akkor jarok Magyarorszagon. Addig is okosodom a tapasztaltabbaktol. :wink:

Ja, meg annyit, hogy en is szoktam tejes kavezni es a fogyasba nem kavart be, az mas kerdes, hogy egeszsegileg persze, hogy jobb lenne elhagyni. Mar nem is iszom minden nap, de vannak napok, amikor nagyon alacsony a vernyomasom es olyankor muszaj, kulonben mozdulatlanul terepeszkedenek egesz nap a kanapen. :roll: Viszont arra szoktam figyelni, hogy elotte es utana se egyek semmit jo sokaig.

Lenne is egy kerdesem. Mivel felmerult, hogy a tejtermekeket el kellene hagyni, mert nem jok az emberi szervezetnek, azon gondolkoztam, hogy mivel lehetne helyettesiteni. A kecsketej is ugyanaz a kategoria?

Egyebkent en sokat filozom a tehentejen. Na, nem azert, mert nagy tejfogyaszto vagyok, bar a joghurtot, sajtot, tejfolt nagyon szeretem. Egyszer a ferjemnek az egyik baratja, akinek farmerok voltak a szulei, igy a gyerekkorat egy farmon toltotte, mondta, hogy o sose iszik tejet es tejtermeket is nagyon minimalisat fogyaszt. O allitotta, hogy egyaltalan nincs szuksege ra az emberi szervezetnek. Azt mondta, hogy gondoljunk bele, a csecsemok is altalaban csak az elso eletevukben elnek anyatejen es az allatvilagban is a felnottek nem isznak tejet. Ez egy kicsit elgondolkodtatott. Csak olyan nehez kiverni az ember fejebol, hogy tej, tej, tej, amikor eddig mindenki azt hangsulyozta, hogy sok tejtermeket kell fogyasztani a kalcium miatt. Azert pl. a sajtot, joghurtot nem tudnam teljesen elhagyni az etrendembol.
Aztan ott van anyosom, aki viszont inapi legalabb 1 liter tejet fogyaszt. Most volt 78 eves es semmi, de semmi baja, makk egeszseges. Szoval, nem tudom, hogy akkor most tenyleg olyan egeszsegtelen-e a tej. Nehez eldonteni.

Mar nem is tudom, ki kerdezte a gombat, hogy hova sorolando. En ugy tudom, hogy az feherje es nehezen emesztheto az emberi szervezet szamara. Engem ez nem erint ugyan, mivel a hal es a gomba az a ket dolog, amit sose tudnek megenni. Viszont tisztan emlekszem ra, hogy egyszer, amikor utananeztem a kulonbozo dietaknak ezt olvastam valahol.

Judittol kerdeznem meg meg, hogy amikor gorog salit csinalsz, akkor kihagyod a feta sajtot belole? Vagy annyi bunozest megengedsz magadnak?

Na, a vegen meg kisregenyt irok, pedig az Jardina feladata. :wink: Hajra lanyok, aztan kesobb lehet, hogy en is csatlakozom hozzatok!

Olive

KépKép
 
 


Sziasztok!

Sajna nem úgy alakult a reggelem, ahogy gondoltam.
Mindjárt mennem kell főzni Anyámnak.
Ígérem később visszajövök, s ahogy látom sürgősen írnom kell a tejről. A TK-ban is lehet megfelelő társításban tejtermékeket fogyasztani, aki akar. Kifejezetten a tej az, amit nem kéne inni...! Kecsketejet sem. Azt is kiskecskéknek alkotta a természet, a tehéntejet, pedig a kisbociknak.

Mazsuzs rálelt a Testkontroll 1-2. könyvek fellelhetőségi helyére. Az egyik a http://www.agykonroll.hu(miért nem lesz kék?), neten megrendelhető. A másik a Hattyúházban (a Széna téren) van az Agykontroll bolt. A két könyv együtt 3-3,5 ezer Ft.
Antikvárium.hu oldalon megrendelhető - kicsit olcsóbb talán.

Nócika! Mostmár te is meg tudod venni a könyvvet, abban van 4 hetes mintaétrend. Sok lenne az egészet begépelni, hiszen minden naphoz több féle variációt ajánlanak. 2-3 napot azért begépelek, majd jövök! A baj csak az, hogy a receptolvasgatások közben megjön az étvágyam...

Jövök még!

Jardina
 
 


Sziasztok!

Felfrissítettem az emlékezetemet a tej- és tejtermékekkel kapcsolatban.

Amit most leírok a TK. 1-ből idézem, a Tej- és tejtermékek fejezetből. Később majd a húsról és egyéb fehérjékről is fogok írni. is fogok írni.

TEJ ÉS TEJTERMÉKEK

A tejtermékek egészséges voltát harsogó hírverés a kereskedelem befolyása alatt áll. A reklám a tejnek az úgynevezett egészséges voltát hangsúlyozva próbál me minket tejivásra rávenni.
Azok a hasznos baktériumok, amelyekhez - azt reméljük - a joghurt hozzásegít, már régen rendelkezésünkre állnak, olyan mennyiségben, amelyről testünk tudja, hogy a számára a legjobb.


Ha maguk a marhák nem isznak tehén tejet, akkor az emberek miért teszik? Lehetséges-e, hogy a teremtőnk úgy keverte volna meg a dolgokat, hogy az ember legyen a Földön az egyetlen faj, amely tehén tejet fogyaszt?
A tehéntej egyetlen célra lett kitalálva, és kizárólag erre a célra teremtődött: a kis bocik táplálására. Elválasztás után az állatok nem isznak tejet, és nem is akarnak tejet inni.

Élete kezdeti szakaszában valamennyi emlős anyja tejét fogyasztja, elválasztás után, hátralévő életükben más táplálékon tartják fenn magukat.
az emberek ezzel szemben azt tanítják, hogy az anyai szoptatás befejezése után, ezt a feladatot a tehénnek kell folytatnia. Vagyis eszerint létezik egyetlenegy emlős ezen a világon, amelyiket nem kell sohasem elválasztani: az ember! Miért?
A köztudatban elterjedt berögzülés, előítélet miatt nehéz a dolgot tárgyilagosan szemlélni, de nem bántja-e a józan észt, a logikai érzéket, hogy az ember az egyetlen, akit sohasem kell elválasztani?


A tej lebontásához a megemésztéséhez szükséges enzimek a renin és a laktáz.Ezek minden, de a legtöbb emberben már három éves kor után már nincsenek jelen. Mindenfajta tej egyik összetevője a kazein. A tehéntejben háromszor annyi kazein van, mint az emberi tejben. Szükség is van rá a hatalmas marhacsontok kialakításához. A gyomorban a kazein kicsapódik, s nehezen emészthető, durva, nagy túrócsomókká áll össze, amely a szarvasmarha négy gyomorból álló emésztőrendszerének még megfelel.
De ha egyszer emberi szervezetbe kerül ez a vastag ragacs, szörnyű terhet ró a szervezetre, amíg meg tud tőle szabadulni. Más szóval rengeteg energia elfecsérlődik , amíg elbánunk vele.
Sajnos ennek a ragacsos anyagnak egy része megszilárdulva hozzátapad a belek béléséhez, eltömíti a bélbolyhokat, és megakadályozza a tápanyagok felszívódását a szervezetbe.
Az eredmény: letörtség, letargia, fáradékonyság.

Ráadásul a tej emésztésének melléktermékei testünkön belül jó sok mérgező hatású savas nyálkát hagynak hátra, és ennek egy része elraktározódik, amíg valamikor majd valamikor testünk ráér vele foglalkozni, kiüríteni magából.
Mellékesen megjegyezve: a kazein az asztalosipar egyik legerősebb ragasztószere!


A kazein az egyik legfontosabb tényező a pajzsmirigy betegségeinek kialakulásában. Az egyéb fehérjék mellett, a tejtermékekről is sok ismeret áll rendelkezésére azon összefüggések bizonyítására, ami ezek fogyasztása, a szívbetegségek, a rák, az érelmeszesedés, a migrénes fejfájás, az allergia (túlérzékenység), a fülfertőződés, a megfázás, az asztma, a légúti megbetegedések és még egy sereg egyéb baj előfordulása között fönnáll.

Szervezetünkre még nagyobb terhet ró, hogy a tejtermékek mindenféle kezelést kapnak - ezzel nagyon messze kerülnek természetes voltuktól - , valamint nyomokban mindig található bennük antibiotikum. A széles körben elterjedt gyakorlat, hogy növekedésük meggyorsítása céljából a szarvasmarhákat antibiotikumokkal kezelik, végül is halálos fertőzőképességű, az embert is veszélyeztető baktériumok kifejlődésének lehetőségét teremtik meg.

A tej és tejtermék fogyasztásban az okozza a legnagyobb bonyodalmat, hogy a szervezeten belül nyálka jön létre. Bevonatot alkot a nyálkahártyákon, és minden áthatolási folyamatot megnehezít. [b]Elpazaolódik az életenergia. Az ilyen helyzetet orvosolni kell, s ha lehet el kell kerülni. A fogyás kétszer, vagy háromszor nehezebb, ha szervezet nyálkával telítődött. Az elhízás legfontosabb okai között szerepelnek a tej és tejtermékek.[/b]
Az ezt fogyasztók szervezete nem szívja fel olyan mértékben a tápanyagokat, mint azoké, akik nem fogyasztanak ilyet. A rossz felszívódás eredménye természetesen az idült fáradékonyság.

Ez a sok bonyodalom akkor is előadódik, ha a tejtermékeket alkalmas ételtársításban fogyasztjuk. A tejtermékek magukban fogyasztva is éppen elég hátrányt jelentenek a szervezetünk számára, nem megfelelő ételtársításban meg kész istencsapása.

Ha már valaki tejtermékek fogyasztására adja a fejét, nagyon kérem, csakis megfelelő ételtársításban fogyassza azokat, hogy a lehető legkisebb mértékben károsodjon tőlük.
A tej a legerősebb nyálkaképződést kiváltó termék a földön és nem megy semmilyen más ételhez.
Ha sajtot kívánnak akkor vagy reszeljék rá salátára (salátaolaj nélkül), vagy olvasszák valamilyen zöldségféle tetejére. Ne egyenek sárga sajtokat, mert azokat vegyszeres pácban cserzik. Ömlesztett sajtokat ne fogyasszunk.
Túró is mehet éhgyomorra.
A joghurtot NE gyümölcsre öntve fogyasszák: a szervezeten belül az egész keverék rothadásnak, erjedésnek indul.
Egyék a joghurtot önmagában, éhgyomorra, vagy salátaöntetként is alkalmazható, vagy salátához keverve.

Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a tejtermékek nélkülözhetetlenek a kálcium miatt. Arra a tévhitre vezettek bennünket, hogy a kálcium fő forrása a tej, s ha nem iszunk tejet kihullanak a fogaink, s tönkremennek a csontjaink.

Mindenekelőtt a tehéntejben lévő kálcium felépítése sokkal durvább, mint az emberi tejben találhatóé, és a kazeinhez kapcsolódik. Ez máris megakadályozza, hogy a kálcium fel tudjon szívódni. Másodszor minden tejívó és sajtfaló pasztörizált, homogenizált, vagy valamilyen más módon kezelt terméket fogyaszt. Ezek a kezelések leépítik a kálcium vegyületeket, ami nagyon megnehezíti fölhasználásukat. De még nyers termékek fogyasztása esetén is lehetetlen, hogy jót tenne, annyi káros hatást tartogat a tej magában. Ennénk-e dohánylevelet magas aminosav tartalma miatt? Az emberi test elképesztően képes alkalmazkodni, de a tehéntej egyszerűen nem ember számára teremtetett.

A helyzet az, hogy minden zöld, leveles zöldség tartalmat kálciumot. Minden - nyers - mag és dióféle kálcium tartalmú. A nyers szezámmag több kálciumot tartalmaz. mint bármi más étel a földön. A legtöbb gyümölcsben is elegendő a kálcium. Ha valaki naponta fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt. s alkalmanként némi nyers magot, dióféleséget, az nem vállhat kálcium-hiányossá. A kálcium legmegfelelőbb forrása a - nyers- szezámmag, minden nyers dióféle, ahető moszat és ehető alga, minden leveles zöldség, és szárított tömény gyümölcsök, mint füge, datolya, aszalt szilva. S aki még mindig aggódik, az hintse meg salátáját, zöldségét nyers, darált szezámmaggal, akkor aztán nem lesz kálciumhiánya, még ha akarná akkor sem!
Biztos, hogy kálcium szempontjából nem vagyunk ráutalva a tehenekre. Honnan szerzi a tehén a kálciumot saját magának? Fűből és takarmányból, s e célból tejet sem isznak.

Fontos, hogy megértsük a kálcium szerepét az emberi testben. Az egyik legfőbb feladata a savak semlegesítése a szervezeten belül. Sokan úgy vélekednek, hogy kálciumhiányban szenvednek, pedig csupán túl savanyú (savkeltő) az étrendjük, így a testükben lévő kálcium állandóan a savak semlegesítésére használaódik el. Étkeik útján rengeteg kálciumhoz jutnak, de az mind folyamatosan felhasználódik.
A VAJ KIVÉTELÉVEL VALAMENNYI TEJTERMÉK ERŐS SAVKIVÁLASZTÓ HATÁSÚ. a VAJ ZSIRADÉK, tehát semleges. De mivel a vaj késlelteti a fehérje emésztését, ezért a legjobb, ha nem fogyasztunk egyszerre vajat, és bármilyen fehérjét. A vajat lehet szénhidrátokkal, (keményítős) étkekkel együtt enni.

A dologban az a legironikusabb, hogy sokan a kálcium végett esznek tejterméket, és eközben a szervezetünkben a már benn lévő kálcium is elhasználódik, hogy semlegesítse a bevitt tejtermékek hatását (csontritkulás kialakulása).
Ne az a gondolat vezéreljen hogyan is töltsük fel a szervezetünket kálciummal, hanem inkább változtassuk meg étkezési szokásainkat, hogy kevesebb sav támadjon a szervezetben. Ezen a módon a kálcium a lehető legjobban hasznosul.

Ha a tejtermék visszafogásával egyidőben növelni kezdjük a nyers magok, diófélék bevitelét, heti két-három alkalommal, akkor egészen biztos, hogy a haj és a köröm erőteljessebbé és fényesebbé válik!

az utóbbi évtizedben az a tapasztalatom, hogy sok allergiás túlérzékenység, légzési nehézség - különösen az asztma - közvetlen összefüggésbe hozható a tej és tejtermékek fogyasztásával.
Ugyanez érvényes a fülgyulladásos gyerekekre is. A fülgyulladás oly gyakori, hogy úgy veszik, mint ami hozzátartozik a gyerekkorhoz. Biztos, hogy aza gyerek, aki valaha is átesett fülgyulladáson táplálták tejjel, vagy tápszerrel, esetleg mindkettővel. Ritkán kapnak fülfertőzést azok a gyerkek, akiknek szüleik elég bölcsek voltak ahhoz, hogy ne ilyen ellenételen tartsák gyermeküket.



Hát összefoglalva ennyi. Számomra is mondott még újat. Hiába, az ismétlés a tudás anyja...

Jardina
 
 


Sziasztok!

Jardina rám utalt utolsó hozzászólásában....bár még nem írtam ebbe a topikba! :) Tényleg nagyon felpörgött ez a topik de szerintem is nagyon jó és érdekes téma a Testkontroll. Remélem sokáig él majd és sokaknak sikerük lesz testkontrollal.

Jardina! Úgy tudom, hogy egy alkalmazást kell bekapcsolni, hogy a megadott címek "kékek" legyenek, nekem is a párom állította automatikusra a gépen.
Leírom Nektek ide, hogyha valakit érdekel, rátudjon keresni.
Szóval a Testkontroll 1. Testkontroll 2. c. könyveket a www.agykontroll.hu oldalon a webáruházban meg lehet rendelni vagy a Hattyúházban - mint már Jardina írta - személyesen megvenni.

Olive! Lebuktál, mert nem írtál a másik topikba ma csak ide! :D :D
Megértem, hiszen olyan későn mint mikor írtál már nincs idő két helyre írni, hiszen húz az ágy! :)

Röviden ennyit, olvasgatlak én is titeket majd, s ki tudja, még csatlakozom is csak elhatározás kérdése. Valamilyen életmódváltoztatás pedig kellene - érzem - és itt a lehetőség!

Üdv mindenkinek!

mazsuzs

Kép
 
 


Sziasztok,

Csak most jutottam ide, és már mindjárt megyek is aludni. Gondoltam, hogy bekukkantok és lám...ez szuper, hogy mennyien vagyunk!!!

Ami most megütötte a szemem, és én eddig így csináltam - nem este 8 óra elvileg az az időpont, ameddig lehet vacsizni? Vagy rosszul emlékszem?

Olive
, a görög saláta nálunk nem az a tipikus, igazi, mert nekünk Görögországban is leginkább oda települt, más nemzetiségű barátaink voltak (persze voltak görögök is :D ), és ha otthon csináltuk a salit, akkor mindig a következő volt: oliva olaj, citromlé, fokhagyma, só, oregáno (friss vagy szárított), paradicsom, hagyma, uborka, saláta, puha feta. Ez volt az alap, aztán ezt lehetett turbósítani. Majdnem minden nap ezt ebédeltük a férjemmel friss, ropogós görög kenyérrel, amilyet sajnos itthon sok-sok kisérletezés után sem tudtam sütni. Itthon most is ilyet csinálok átalában, de kihagyom a fetát, csak akkor teszek bele, ha mást nem eszem hozzá. Fetáról jut eszembe: ha valaki Gödöllő környékén lakik, van ott egy görög bolt, ahová a tulaj Görögországból, egy családi farmról hoz rendszeresen fetát, olajat, olajbogyót, meg mindent, amit el tudtok képzelni. Isteni, mi ott vesszük mindig a hozzávalókat.
Én majdnem minden nap ilyen salit csinálok és e mellé eszem a többi kaját.

Még amit akartam írni, bár szerintem a másik topikban már írtam, bocs lányok, hogy mi mindig saját sütésű kenyeret eszünk, ha van időnk befűteni, akkor kemencében sül, ha nincsen, akkor sütőben. Nem is tudnék már mást elképzelni! És baromi egyszerű megcsinálni, úgyhogy hajrá mindenki! A család is elfogadja, ha nem egyből csak teljes kiőrlésű lisztből csináljátok, hanem mondjuk először 2/3 - 1/3 arányban, aztán lehet növelni a TK liszt mennyiségét. Én a mai napig nem sütöm csak TK lisztből, mert azt én sem nagyon kedvelem, meg mondjuk amiatt a két szelet miatt, amit mondjuk hetente eszem, nem akarom. Az én receptem (kicsit mindig változik): 30 dkg bio finomliszt (vagy Tesco BL-80-as kenyérliszt), 20 dkg TK liszt (tönkölybúza és rozs általában), 2 csapott kk só, 5 dkg friss vagy fél kiló liszthet porélesztő, langyos víz. Összedolgozni - ha nincs kedvetek sokáig dagasztani, akkor pár percig robotgéppel, letakarva egy órát kelni hagyni, átgyúrni kicsit és olajozott tepsibe rakni, letakarni és amiíg felmelegszik 200 fokra a sütő, addig még keleszteni. Sütőbe alulra tepsiben vizet tenni és a kenyeret középre 45 percre, majd vizet kivenni, alsó lángra kapcsolni és újabb 15 percig bent hagyni a kenyeret, hogy ropogós legyen. Ha kong az alja, akkor jó. RÁcson kihűteni. Persze lehet variálni és tudom, hogy ez élesztős, de nekem ezzel is tökéletesen működik a testkontroll. (Általában amikor friss, akkor eszem belőle salátával és nosztalgiázom :lol:

A barátnőmnek szoktam sütni élesztő nálküli kenyeret, sütőporral, de azt hiszem, hogy én maradok ennél.

Jardina, holnap remélem lesz időm és írok néhány receptet, hogy akiknek nincs meg a könyv, azok is tudják őket használni.

Azt hiszem, most megint erőre kaptam a segítségetekkel!

Ó, még valami. A testkontroll könyveben, úgy emlékszem, hogy a gombát mint zöldséget említik. Én is eszerint szoktam enni. Sokszor csinálom barnarizzsel. Valóban nehezen emészthető, elvileg, de nekem nem szokott gondot okozni, a sajt és társai viszont annál inkább kiakasztják a gyomromat! Én a kávémba rizstejet szoktam tenni, ami persze szintén nem a legjobb, de nagyon ritkán iszom és csak gabona kávét, úgyhogy talán megbocsátható.

Na, most tényleg megyek, holnap talán több időm lesz. (Holnap megyünk egy biogazdaság nyíltnapjára és gyümölcsnapot tervezek holnapra, remélem, hogy összejön!

Mindenkinek jó éjszakát! (Bár már tutira mindenki alszik :lol: )

Judit

Kép
Kép
 


Jó reggelt!

Jardina, jó, hoyg leírtad ilyen részletesen a tejtermékekről való infóidat. Most is azt tudom mondani, hogy minden nagyon logikusnak tűnik így elmagyarázva, csak azt nem tudom, hoyg valóban így van-e. Ne érts félre. Arra gondolok, hyog mivel nem vagyok szakember, nem tudhatom, hogy mindez valóban így működik, ahogyan a Testkontrollban írják. A mmásik topikban írtam már egyszer, hogy éppen emiatt, legtöbbünk csak aszerint tud dönteni, hogy neki mi a szimpatikus. Ha egyezik az elveivel, vagy ha nem szereti a tejet (tejtermékeket) akkor megerősítést kap erre és biztos, hoyg ez lesz a szimpatikus neki, de ha szereti őket, akkor szkeptikusabban tekinti az olvasottakat.
Őszintén, bennem most nagyon kavarognak a most olvasottak és az eddigi infóim, hol megerősítik hol pedig kizárják egymást. Eddig is olvastam sokat a tej káros voltáról, de valahoyg nem tudtak meggyőzni. De most már nem tétlenkedhetek tovább, muszáj kiderítenem, hogy mi az IGAZSÁG. :D

Judit, éppen az este gondoltam, hoyg megkérdezlek, te hogyan sütöd a kenyeret. Tegnap végül úgy készítettem a pizzatésztát, hoyg sokféle lisztet kevertem. Nekem eddig sem volt idegen a teljes kiörlésű lisztből készült kenyér, és a családomnak sem. Amióta csinálom a 90 naposat, CSAKIS ilyet fogyasztok, csak éppen vásároltam. De a férjem mondta, hyog az neki is nagyon jó. Szóval, elég szerencsés vagyok ebből a szempontbó. tegnap lett piiza és kenéyr is a tésztából. Finom lett, nagyon, de talán puhábbra kellett volna hagynom a tésztát mégis. Nem baj, majd kikísérletezem. A pizzatésztám receptje szerint csináltam. Mindkettő ízlett. :)
Ha érdekel valakit, szívesen leírom, de végülis ezt inkább csak pizzának érdemes használni.
Judit, köszi, hogy "ráéreztél" a kérdésemre. :wink:

Tittina, örülök, hoyg benéztél, remélem, sikerül bekapcsolódnod, és rövid időn belül lesznek sikereid is! :)
(Tittivel egy másik topikból ismerjük egymást.)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
 
 


Szép napot mindenkinek!

Képzeljétek ma van az 5. TK napom! Egész jól bírom!

Pénteken, a 3. napon a hivatalos ügyek intézése előtt nem ettem. Amikor délután 3 körül kezdtem dinnyézni, akkor sem éhes, inkább szomjas voltam. Később megettem 2 banánt, majd 18 h körül egy sárgadinnye következett. majd 8 óra volt már, amikor ismét éhes lettem, de nem kivántam semmi szilárd kaját! Így aztán előkaptam egy bio céklalét (Sparos márkatermék), és fél 10-ig megiszogattam belőle fél litert.

Tegnap a 4. napon 10-kor dinnye, majd 1 banán 1 körül , majd 15h két tállal kedvenc zöldborsólevesemből. Képzeljétek, azóta nem voltam éhes! Szomjas igen. Ma 9-kor ettem már dinnyét, de a szomjúság miatt. Most is szomjas vagyok, éhes nem.

Tejfölös csirkepaprikást főztem Anyámnak tegnap, s tartottam tőle, hogy megkívánom. Ezért tejfölözés előtt vettem ki két combot, ezek most is ott pihennek a hűtőben.

A szomjúság az gyötör rendesen! Ebből látszik igazán, hogy a szervezetem mennyire ki van éhezve az élő lére! Tudom, hogyha feltöltődik a szervezetem, és kiürülnek a méreganyagok, már nem leszek ennyire szomjas.

A méregtelenítés egészen biztos, hogy beindult! Az egyik jele, hogy most nem dagadnak annyira a lábaim (mert, hogy szoktak) - ez főleg azért, van, mert nem ettem az utóbbi napokban savkeltő étkeket.(pl.állati fehérjék). Két éve, hogy leszoktam a cigiről, s azóta nem nagyon ürültek ki belőlem a lerakódások. Most e téren is kezd beindulni valami, remélem...


Lányok! Aki elkezdi a TK-t, előfordulhat egy kis székrekedést, hasmenés (akár felváltva is), fejfájás, rossz közérzet. Ez azért van, mert szabadulnak fel az elraktározott méreganyagok, hogy kitudjanak ürülni.


Balimama/Éva - Attól nem kell tartanod, hogy csak gyümölcsöt ehetsz. Sok-sok más is van a palettán. Ráadásul - talán benned is meg van a kísérletezőkedv, űj ízeket megismerni jó kaland!
Tervezed esetleg, hogy a kicsit eszerint szoktatod más ételekhez?
A család az persze más káposzta., bár ha látják a Te sikereidet, lehet ők fellelkesülnek...

Emma - amikor vártad a babádat, volt hányingered a terhesség alatt? Arra lennék kíváncsi, hogyha a kismamák Testkontoll szerint étkeznének, elkerülhetnék-e vajon a hányingert, rossz közérzetet? Volt bármi negatívum a 9 hónap alatt?

Tabati - bár jelezted, hogy ritkán látogatsz meg majd minket, remélem ez pár sor azárt hamar eljut hozzád.
Azt írtad, hogy nem tudtál gyümölcsöt enni, mert sok a savad.

A gyümölcsök semleges közegben haladnak át a gyomron. A keményítőfélék bázikus (lúgos) közegben, a zöldségfélék mindkettőben. A lúgos közeg a szervezetünk számára a legjobb. Ez nem marja szét az embert. A savak igen nagy kárt tudnak okozni. Ezért a savanyúságokat, ecettel készült dolgokat is célszerű élből elkerülni.
A narancsfélékről azt tartják, savasak - növénytani osztályozásuk szerint valóban - a testünkben azonban átváltoznak semlegessé, és így "nem bántanak".
Ismered a Salvus vizet? Ez egy sós ízű gyógyvíz, amely lúgosító hatású. Nem túl kellemes az íze, de ki lehet bírni - inkább ez, min t a szörnyű gyomorégés. Már néhány korty után is rögtön érezhető a hatása.
Ha az így nyert "közegre" ennél gyümölcsöt - nagy valószínűséggel nem okozna problémát a gyomor savad.


Sajnos nagyon sok savas dolgot eszünk, iszunk, fogyasztunk - a kávé, a cigi, az üdítők, az alkohol, a buborék, a fehérjék mind-mind savasítja a szervezetet. Ebben a közegben tudnak aztán támadni a betegségek.
Nemcsak a sok só és kávé fogyasztás miatt tart vissza a szervezet sok vizet, hanem főleg azért, hogy önmaga számára elviselhető mértékben felhígitsa a káros savakat. Eközben viszont nagyon sok kálciumot fogyaszt!

Judit - elvileg este 8 igen. Remélem, hogy később ezt majd sikerül tartanom. Egyenlőre még elég nagy a belem...
Alapszabály az is, hogy akkor együnk, ha éhesek vagyunk, s akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk.

Korábban én is sütöttem már tönköly kenyeret, de valamiért kiérezhető volt nagyon az élesztő íze, így nem jött be igazán. Hetente veszek egy szeletelt élesztő nélküli tönköly kenyeret, hűtőben tárolom. Általában nem szokott elfogyni, nagyon laktató.

A sütőporos kenyeret ugyanígy kell sütni?
Szerintem ezzel a gabonakávés dologgal nincsen semmi gond, bár én nem ismerem. Miből van és hol lehet beszerezni?

Jó, hogy leírtad a görög sali receptjét, épp kérni szerettem volna! Az eredeti görög feta sajt is annyira sós, mint amit itt lehet kapni?
Hogyan lehet turbósítani a görög salit? Jó lenne tudni mivel a paradicsomot képtelen vagyok megenni, pedig olyan jól néz ki. Már sokszor próbálkoztam vele, de nem megy - hipp-hopp, jön Vuk...

Biogazdaság nyílt napjára? Hová? Ó de kár, hogy nem tudtam róla! Már nagyon régen szeretnék ellátogatni egy biogazdaságba! Hátha találok a Neten a közelben. Bár nem nagyon van honlapjuk...
Létezik egy könyv, a címe: "Öngyógyító kiskert" , ez épp a biogazdálkodásról szól, s ezen belül arról, hogy milyen növényeket kell egymás mellé ültetni, hogy megvédjék egymást a kártevőktől. Egy csomó fűszer és gyógynövényről is fel van sorolva, hogy mennyi minden hasznos dolog található bennük.
Gödöllő környéken laksz?

Tittina - hétfőn várunk! Írsz az Írországi magyar kismamák topikba is?

Mazsuzs - köszöntelek itt a topikban, gyere máskor is! Kösz a segítséget. A másik topikban is írtam neked és Olive-nak!


Most egy kis szünet, aztán visszajövök recepteket írni - hogy aki akarja kezdhesse a TK-t. Persze nem az egészet, csak néhányat írok.

Jardina
 
 


Sziasztok!

Reggel írtam, de lefagyott a gépünk és aztán felébredt a kisfiam is. Úgy pörögnek itt a dolgok, hogy csak győzze az ember követni! :D

Jardina, az eredeti feta nem annyira sós, mint amennyire néhány itthon kapható, de van ott is több fajta. Mi mindig puhát vettünk, ami kicsit az itthoni juhtúróra hasonlít - amikor sztrapacskát csináltunk pl. azt tettünk rá. AMit most szoktam venni, az kicsit keményebb fajta, de egyáltalán nem nagyon sós, finom.

A Biogazdaság Babaton van, ami Gödöllő és Aszód között van, tőlünk kb. 5 percre. Sajnos mostanáig nagyon rossz volt az idő, így itthon maradtunk, ha délután kicsit kiderül tlaán elmegyünk. (Egész éjjel ömlött az eső, minden tiszta sár...hát nem tudom. Pedig annyira rákészültem.) Nézzétek meg a honlapjukat, nagyon sok érdekes info van fent:
www.nyitottkert.hu


Úgy gondoltam, ma gyümölcsnapot tartok, de inkább holnapra halasztom, mert rengeteg finom zöldség van itthon, meg a férjemnek is főzök, holnap meg egyedül leszek a picivel. (Nagyobbik nagymamázik :D )

Írok nektek receptet, ugyebár megígértem.

Először a CSAPATI receptje, mert szerintem ez isteni, egy kicsit más, mint amit szoktunk, könnyű megcsinálni és a család is imádja. (A gyerekek imádják, hogy bele lehet göngyölni mindenfélét!) 1/2 kg teljesőrlésű liszt, só, langyos víz
Ezeket jó alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy ne legyen ragadós, takarjuk le és szigorúan min. 1 órát pihentessük. Aztán gyúrjunk kis, kb. 3 cm átm. golyókat a tésztából (ezt a részét a kislányom imádja), lapítsuk össze és alaposan lisztes deszkán nyújtsunk belőle kis lapokat. Egyszerre ne csináljunk túl sokat, mert összeragad, kiszárad stb. Én forró teflonos palacsintasütőben szoktam sütni és elvileg úgy kellene, hogy amikor mindkét oldala halványan megbarnul és elkezd hólyagosodni, akkor megfogni csipesszel és nyílt láng fölé tartani, így felfújódik és tölthető lesz. Na én ezt a részt kihagyom és közepes lángon a palacsintasütőben készre csinálom, ha szerencsém van, akkor itt is felfújódik. Ha nem, akkor feltekerjük. (A lisztet a sütőről papírtörlővel érdemes 2-3 db után letakarítani, mert elkezd égni és megég a csapati is.) A kész csapatit pedig megkenni olvasztott vajjal, rá a köv, annak a tetejét is stb.

Én ebbe leggyakrabban párolt és friss zöldség keverékét szoktam tölteni, épp ami van itthon. Olivaolajon pirítok hagymát, rá pl. cukkinit, répát......, azokat is megpárolom fedő alatt, ha kell akkor pici vzzel. Biovegetát és tengeri sót teszek rá. AMikor ez kész, akkor a friss paradicsomot, uborkát, avokádót stb... felaprítom és azt is beleteszem, felgöngyölöm...de mindenki azt tesz bele, amit akar.
A TK I. könyvben az első néhány nap valamelyikének estéjére ajánlja a New york-i hammbe nevű ételt, az is hasonlít ehhez, csak az tortillával van.

Na, most megyek ebédet csinálni, a nap meg kezd kisütni :lol:

Szép napot mindenkinek,
Judit

Kép
Kép
 


Azt elfelejtettem írni, hogy a csapati Észak - indiai puha lepénykenyér. A hunzák receptje ez. Ők teljesőrlésű liszt, árpaliszt, kukoricaliszt, víz, tengeri só keverékéből csinálják.

J

Kép
Kép
 


A kezeletlen tehéntej, annak ellenére, hogy bociknak készül, összetétele alapján univerzális emberi táplálék, könnyen emészthető formában mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van.

Fehérjéje fájdalom- és vérnyomáscsökkentő, gátolja a vérrögképződést, megöli a mikrobákat, megköti a vitaminokat és mikroelemeket, erősíti az immunrendszert, antioxidáns és véd a ráktól.

Zsírtartalma tejtípusonként változó, s bár a legtöbben az olcsó, 1,5 százalékos tejet vásárolják, ebben is megtalálhatók a rövid szénláncú zsírsavak, egymással optimális arányban álló omega-6 és ome-ga-3 zsírsavak. A tej értékei közé tartozik még cukor-, vitamin, és ásványianyag-tartalma.

A tejcukor, illetve a laktóz segíti az ásványi anyagok felszívódását, serkenti az érfal regenerálódását, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, s nem mellékesen táplálékul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, így segít megőrizni az egészséges bélflórát.

Jó tudni! A tej remekül felszívódó kalciumja nélkülözhetetlen szervezetünk számára: rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. Szintén értékes a foszfortartalma, melynek döntő befolyása van a szervezet sav-bázis egyensúlyának szabályozásában.

Tartalmaz szelént is, mely gátolja a rákkeltő szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Vitamintartalmát különösebben nem érdemes elemezni, minden létfontosságú vitamint tartalmaz, folsav-, B12-, B2-vitaminjai külön kiemelendők. A tej jelentős biológiai értékét a tejtermékek tovább emelik, a kefir például ideális egészség-karbantartó, gyógyító táplálék.
 


Meghökkentõ adatok
Ha a tej és tejtermékek valóban egészségesek, akkor minél rend-szeresebben fogyasztva belõlük, az egészség annál kicsattanóbbá kellene hogy váljon. De a felmérések hidegzuhanyként hatnak és ennek az ellenkezõjét mutatják.

Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a "gyógyászat" címszó alatt. Ebbõl õ személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta:
"Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas minõsítésnél is rosszabbak egy picivel. Elõször is, egy szerzõ sem beszélt a tehéntejrõl mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételrõl és mint 'teljes értékû étel'-rõl, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A kiadott riportok fõ fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertõzés, belsõ vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemõknél és gyerekeknél, valamint fertõzések mint például salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérûség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevû szarvasmarha AIDS-szerû virusától, valamint a gyermek cukorbetegség elõidézésével való kapcsolatától. A tejben levõ vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne levõ kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fertõzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnõtteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvérûség, meg a lymphoma-ban és rákban való közremûködése."

A tehéntej hatása a cukorbetegség elõidézésében
Finnország vezet az egy fõre esõ tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az inzulin függõ cukorbetegek száma is. (forrás: New England Journal of Medicine - 1992. július 30.)
Finn, olasz, amerikai, japán, kínai tudósok kimutatták hogy a tehéntejben levõ fehérjék a szervezetet antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termelõ béta sejtjeit tévedésbõl megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tej fehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek. (Ennél a cikknél felhasznált összes forrásmunkát itt találja meg.)

Tejben sok a kalcium = erõs csontok?
Ez a tévhit a legerõsebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezõjét mutatják.
Csak összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsemõknek csak ennyi kell.
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma ahol igen jelentõs a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai - hong kongi adatok stb).
Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idõsek körében kb kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentõsebb Harvard tanulmány 12 éven át 77'761 nõt vizsgált meg: azoknál akik napi 3-szor ittak tejet nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.

Az okok kettõs eredetûek. A tejben levõ kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetû felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredetû fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülõ táplálkozás lassan 'felfalja' a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetû fehérjére építõ táplálkozásnál jelentõsen erõsebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az elsõ és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetû fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros.

William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti hogy a kis zsírtaltalmú tej (ami még így is jelentõs mennyiségû fehérjét tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méretû molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek negyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a szívpanaszokhoz vezet.

Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait ("Health & Healing") szerkeszti, ezt írta:
"...Ha azt akarod hogy erõs csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet... Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra, egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes õrlésû magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges hatása legjobb esetben is erõsen megkérdõjelezhetõ. Valójában a tejtermékek egyértelmûen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel.
A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem."

Váladék-termelõdés, légúti nehézségek, allergia, bélgörcs
Dr Norman W. Walker szerint nagyon könnyû felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: õk azok akik legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermelõdés miatt, pl. 'folyó orr', sok krákogás, nehezebb légzés.
A tej allergiái bizonyos gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz mint az emberi tej) okozta vérszegénység és erõs bélvérzés, fáradtság, viselkedés-zavarok formájában. A hat éven aluliak krónikus fül fertõzésének kb 40 %-át a tej allergiái okozzák dr. Julian Whitaker orvos szerint.

Tüdõrák, vastagbél-rák, petefészek-rák
A tej maga nem okoz rákot, de elõsegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa, japán biokémikus 1978.-ban egy tanulmányban a következõ megdöbbentõ adatokat közölte:
Míg 1950 és 1975 között Japánban az egy fõre esõ tej és tejtermékek fogyasztása 38%-al nõtt, addig a szívrohamok száma 35%-al nõtt, a mellrákos esetek száma 77%-al emelkedett, a vastagbél rák is 77%-al nõtt, a tüdõrákos megbetegedések száma pedig 300%-al növekedett. Természetesen minden nem írható csak a tej számlájára, de az adatok valóban megdöbbentõek.
1989. április 15.-én a Nemzetközi Rák Magazin beszámolt a Roswell Parkban 569 tejfogyasztó és 569 kontrol egyén vizsgálatáról. A tanulmány szerint kétszeres volt a tüdõrák, 3,1-szeres volt a petefészek-rák, 2,49-szeres a prosztata-rák megjelenésének az esélye a tejfogyasztóknál.
Norvégiában 1422 személyt vizsgáltak 11 és fél éven át. Azok körében akik naponta 2 vagy több pohár tejet ittak 3,5 szeresen több volt a nyirokszervi rákos megbetegedések száma, amit az okozhat hogy bizonyos állati fehérjék emésztésénél antigén (ellenanyagképzõ) fehérje-töredékek keresztül jutnak a bélrendszer nyálka-membránjain.

A tejcukor (laktóz) érzékenység, allergia
Az emberi test 4-5 éves korig termel tejcukrot lebontó enzimeket, majd erõsen beszünteti az ilyen enzimek termelését. Ki az az épeszû emlõs, aki még ezután is "szopni" akar? Az állatvilágban ez ismeretlen, csak az emberek fogyasztanak késõbb is tejet, ráadásul egy más fajét.
A sötét, vagy fekete bõrû emberek rendkívül túlérzékenyek a tejcukorra. Legkevésbé a fehérbõrûek érzékenyek, persze egyénenként különbözõen. Feltevések szerint az emberiség kb fele túlérzékeny a tejcukorra, akiknél ez hasmenést, erõs gáztermelést, hasi görcsöket válthat ki.

Baktériumok
Ezek egész garmadája, veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek, vagy szaporodhatnak el a tejben.
Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: salmonella, E. coli, staphylococcus, TBC, BLV ("bovine leukemia virus") a szarvasmarha fehérvérûség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP "Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis") vírus, ami a legújabb tanulmányok szerint a "gyógyíthatatlan" (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen fertõz), stb.
A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV ("bovine immunodeficiency virus") ez a "gyógyíthatatlan tehén AIDS", meg a BSE ("bovine spongiform encephalopathy"), ezek terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a "kerge-kórt".

Az egyetlen dolog ami a vírusok és az ember között van az a pasztörizáció (15 másodpercig 72 °C) . Sajnos ez nem nyújt tökéletes védelmet. India az egyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-kór ismeretlen, mert õk forralják a tejet. De az alább említett IGF-I-re a forralás sem jelent teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vett tejek akár 25%-ában is találtak paraTB vírust szezontól függõen, Irországban 19%-ában. Azaz a pasztörizáció bizonyíthatóan nem ad kellõ védelmet!
A tudósokat rendkívül megdöbbentette egy kanadai, majd egy orosz riport, akik elõször mutatták ki az emberi testben a BIV (a "szarvasmarha AIDS") ellen formálódott antitestecskéket. (A kutatók számos fertõzõ betegség jelenlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos antitesteket hozott létre ellenük, tehát jelen vannak már.)
Elképesztõ még rágondolni is, hogy ez a vírus már leküzdötte a fajok közötti lépcsõt.

Mellrák, prosztata-rák
Ha eddig a tej még nem lett volna elég rossz, Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi engedélyezte a szintetikus rBST ("recombinant bovine somatotropin", ami másnéven az rBGH, "recombinant bovine growth hormone") nevû genetikailag létrehozott tehén hormont, ami kb 10-25%-al megnöveli a tej termelõdését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 - 10 szeresen több IGF-I hormont ("insulin-like growth factor-I") is tartalmaz. Ez a növekedési hormon a sors szeszélyébõl teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan elõsegíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkezõ nõknél 7-szeresen megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein jelenléte meggátolja a teljes emészthetõségüket. A baj nem jár egyedül, a tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat, tõgy-fertõzést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe.

Robert Cohen a könyvében neveket említve, dokumentumokkal is igazolja, hogy Monsanto milyen mértékben hamisított meg mérési eredményeket az rBGH egészségre kifejtett hatásairól, félrevezetve számos tudóst és a nyilvánosságot.

Két FOX tévés riporter (Steve Wilson, Jane Akre) nyíltsága miatt elveszítette állását Floridában, mert Monsanto nyomására a FOX tv menesztette állásaikból. A riporterek a szarvasmarha növekedési hormon sötét oldalát tervezték bemutatni. E két riporter pert indított a tévéállomás ellen és meg is nyerték azt 2000. augusztus 18.-án. Egy év múlva Goldman Környezetvédelmi díjat is nyertek azért az erõfeszítésükért, amit az rBGH egészségre való hatásainak nyilvánosságra tárásában fejtettek ki.

Mivel lehet helyettesíteni a tejet?
Például kókusztejjel, ami meg a propagandával ellentétben nem káros, sõt nagyon is egészséges.
Szóba jöhet még a rizs-tej is. De semmiképpen sem szója-tejjel, mert az is rendkívül káros. (Kérem olvassa el a szójáról szóló cikkemet is!)

Dr. Norman W. Walker szerint az újszülött csecsemõknél nyilvánvalóan csakis anyatejjel kell helyettesíteni. Ha ez semmiképpen sem megoldható, akkor egy hónapos korig adva a kecsketej ajánlatos, mert ez hasonlít még úgy-ahogy, de mégis legjobban az anyatejhez.
4 hetes kortól a tápital 1/4-e sárgarépa kicentrifugázott leve legyen és 3/4-e pedig kecsketej. Idõvel a sárgarépalé mennyiségét fokoza-tosan növelni kell. Csecsemõknek abszolút tilos szója italt adni.

Hogyan lehet a csontokat kalciummal feltölteni?

Súlyosabb esetben egy fél pohár friss citromlébe alaposan megmosott, feltöretlen nyers tojást rakva, egy-két napig hagyva a hûtõben, csak ügyeljen a kis mennyiségre, mert nagyon tömény. (A Twist.hu egykori cikke alapján - "ez az egyetlen hasznavehetõ" gyors kalciumkiegészítõ.)

Egyébként 5 lépésen keresztül:

1. - Fogyasszon csakis növényi eredetû kalcium-dús ételeket, ilyenek pl. zöld leveles növények, saláta-félék, (sótlan) mandula, szezám-magok vagy a belõle készült "tahini", dióbél, mogyorók (de kivéve a földi mogyorót), szárított füge, mazsola, spárgakel (brokkoli), hüvelyes termések (borsó, bab stb), narancs, szõlõ, karfiol, káposzta, retek, barna (hántolatlan) rizs, fõtt burgonya, paradicsom, bogyók, alma, eper stb. Mint látja, széles a választék.

2. - Rendszeres mozgás kell, de az ne legyen leterhelõ él-sport.

3. - A kalcium megtartásához a szervezetnek szüksége van D vitaminra, ami egy kis napon való tartózkodásból képzõdik. Ha ez nem kivitelezhetõ, akkor tengeri halakkal, vagy D vitamint tartalmazó (lehetõleg organikus) gyógykivonatokkal kell pótolni.

4. - Minél kevesebb sót fogyasszon, mert az megnöveli a kalcium veszteséget, a vesék felingerlésén keresztül. A vesék tisztán tartása végett kerülje a kávét, üdítõitalokat és fogyasszon elegendõ mennyiségû tiszta vizet, gyümölcs-, zöldségleveket.

5. - Ne dohányozzon! A dohányzás 40%-al nagyobb rizikót is jelenthet a csontritkuláshoz.

Végszó
Rod Chiodini foglalta össze mindezt frappánsan: "Amit észre kell hogy vegyünk az az a tény hogy a gyógyászatban sok politika van. Nem azon múlik valami is hogy tudod-e azt igazolni, hanem hogy a gyógyászati szakma el akarja-e azt fogadni, vagy sem."

A tej mentségére talán csak azt lehet mondani hogy a kazein kivonatából erõs ragasztót lehet készíteni.* A tehéntejjel nem érdemes hazárdírozni, minden kis mennyisége ártalmas. Egy biztos, ezzel az információval felfegyverkezve saját magunk dönthetjük el, hogy ki akarjuk-e tenni magunkat ennek a sorozat veszélynek, vagy sem. Én már döntöttem, most Önön van a sor.

* E sorok írása óta értesültem egy másik hasznos, tejbõl is kivonható származékról, aminek a neve: laktoferrin. Bár a laktoferrines kutatások igen bíztatóak, de a tejfogyasztás rizikói túlságosan nagyok a benne levõ hasznos laktoferrinhez képest, és ez utóbbit inkább kivonat formájában javaslom fogyasztásra, amit csak kis hõkezeléssel, fagyasztás nélkül állítottak elõ, serkentõszerek-, antibiotikumok nélkül és legelõn nevelt tehenek szöcstejébõl kivonva, mert a tehéntejben csak nagyon kis mennyiség van. Errõl többet is olvashat az immunrendszer cikkben, a 2.22-es immunerõsítõ szer alatt.
 


Na most legyen az ember okos? :? Egyik ezt írja, a másik meg azt :roll:
 


És ez hogyan fér össze az eddig leírtakkal?

"A divatos diétás rendszereket ismertető könyvek egy részének vannak olyan vonásaik, amelyek a Diamond házaspár művében(3) is megtalálhatók. Az ajánlások alapja nemegyszer olyan diétás rendszer, amelynek alapelveit több évtizeddel az adott könyv megjelenése előtt állapították meg, mégpedig tudományos alapok nélkül. Így a diéta alapja legfőképp ideológiai. Ezt bizonyos fogalmak ismétlődő hangoztatása is mutatja, pl. a "holt étel" elnevezés az állati, illetve az "eleven étel" a növényi élelmiszerekre vonatkozóan. A szerzők azonban megkísérlik "tudományosan igazolni" módszerüket. Ennek megfelelően kiragadott tudományos részigazságokat sorakoztatnak írásaikban, azonban csak a saját ideológiájukat támogató adatokat veszik figyelembe, az annak ellentmondókat vagy elhallgatják, vagy valótlannak bélyegzik, s a gyökeres ellentétét állítják. Gyakori érvük szerint a módszerük annyira új, hogy a tudományos élet még nem fogadta el az "igazságát". Elveiket nemegyszer egy-egy légből kapott közbevetéssel, mondattal bizonyítani vélik, pl. a módszerük "emberek százezreinél bevált". Más esetben kiragadott egyedi eseteket hoznak fel, amikor is az egyéb egészségügyi-életmódbeli tényezőket nem vizsgálták, s egyediségüknél fogva különben sem nevezhetők általánosan érvényesnek. Mindemellett számos szakmai hiba, tévedés, durva egyszerűsítés szerepel az elméleti fejtegetésekben. Nem utolsósorban a könyv jellegzetes stílusa "érdemel említést": sértődöttség, sárdobálás a nekik nem tetsző tudományos berkek irányába, vaskalapossággal, nemegyszer tudatos valótlanságállítással vádolva azokat, miáltal a szerzők mintegy "el nem ismert prófétákként" állítják be magukat."

Pontosan erről "beszéltem" az előző bejegyzésemben. Nem vagyok szakember, tehát el kell hinnem, amit valaki más mond. De egyik ezt mondja, a másik meg homlokegyenest ellenkezőt állít. Szóval, nem tudom, talán mégiscsak középen van a helyes út? :wink:

Kiara, én is olvastam ezt a cikket és még sok mást is a tejjel kapcsolatban. Abszolút nem lettem okosabb. :roll: Sőt.

Még amit nem értek: azt mondják sok helyen, hogy az ételfélék szétválasztása nem tudományosan bizonyított. De akkor mégis miért működik? És én most magamról beszélek, mert addig eszem, amíg jóllakom, nem dekázgatok, mégis a viszonylagos (mert azért 100%-osan nem lehet) szétválasztással sikerül fogyni.

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Nem semmi amit Kiara beírt vagy másolt a tejről...egyetértek Edith-tel, hogy egy arany középút kellene.


Egyébként szerintetek a szénsavas ásványvíz miért egészségtelenebb mint a szénsavmentes? Csak a szénsav miatt ami esetleg felfúj?
Vagy ennek is van tudományos magyarázata?? :roll::) Kiváncsi lennék rá...

mazsuzs

Kép
 
 


Sziasztok!

Hát én jól elaludtam, és mindjárt megyek is vissza! Így aztán a receptírás megint elmarad... Bocsi...

Üdv Kiara 1980! Örülök neked!
Amikor az első bejegyzést olvastam, kicsit megijedtem, de a másodiktól megkönnyebbültem.
Az első bejegyzés épp azt mutatja, amit a kereskedelem és lefizetett emberei állítanak a tejről, pénzzel bármit eltudnak érni. Még azt is újabb nagy pénzekért cserében alaposan megbetegítsék az embereket, hiszen a gyógyszeriparnak is élni kell...
Jó lenne tudni, hogy hol találtad ezt a cikket, vagy cikkeket?
A második bejegyzésed igen hasznos volt számomra. Sokat tanultam belőle.
Azt tudtam, hogy a szója sem igazán egészséges - ellentétben szintén az itt-ott olvasható állításokkal szemben. Hol lelhető fel, hogy a szóját szigorúen tilos adni csecsemőknek? Olvastam az egyik topikban, hogy az egyik kismama szójatejjel eteti kisded gyermekét. Szólni szeretnék neki.
A másik - ami igen valószínűsíthető, hogy a cukorbetegség kialakulásának egyik oka is ez lehet. Lehet, hogy a kismamák a terhességük - a kálcium miatt több tejet isznak, s ezért gyakoribb náluk a cukorbetegség kialakulása.
A harmadik dolog, ami bővebben érdekelne - a nyirokrendszerrel kapcsolatos káros hatásai. Igencsak valószínű, hogy a nyirokrendszerre nemcsak a tej fehérjék hatnak károsan, hanem a hús fehérjék is. Én ugyanis alig fogyasztok tejtermékeket, tejet meg egyáltalán nem, a nyirokrendszerem mégis tropa. Húst viszont annál inkább, egy egész grillcsirkét is meg tudok enni egyszerre...
Kérlek írd meg, hogy hol leltél rá ezekre a cikkekre.
Légyszi gyere máskor is! Ha tudsz valamilyen hasonló cikkről, jöhet... Hússal, vízzel, üdítőkkel, stb. kapcsolatban. Kérlek írd mindjárt alá, hogy honnan származik az idézet... Köszi!

Hogyan lehet ide másolni dolgokat máshonnan? Légyszi segíts kérlek, mert nem tudom!

Edith - Légyszi Te is írd meg, hogy honnan az idézet.

Hiába itt van az, hogy az emberek a saját józan eszükre sem akarnak már hallgatni...
A gyakorlat megmutatja, hogy kinek van igaza!

Én hiszek a Testkontrollban, MIVEL MŰKÖDIK!!!
A Diamond házaspár mindjárt a könyvük elején említi a Természetes Higiéniát, ez a módszerük alapja.

"A TERMÉSZETES HIGIÉNIA ALAPVETŐ JELENTÉSE, HOGY A TEST ÁLLANDÓ EGÉSZSÉGRE TÖREKSZIK, ÉS EZT AZZAL ÉRI EL, HOGY FOLYAMATOSAN TISZTÍTJA ÖNMAGÁT A KÁROS SALAKANYAGOKTÓL"

"A Természetes Higiéniában az a leszebb, hogy lehetővé teszi a testsúly fölötti ellenőrzést kézben tartását, mert erre alkalmas hasznos eszközökkel tud segíteni."

TK. 1. 34. old.


Ha valaki több méreganyagot visz be a szervezetébe, mint amennyivel az meg tud birkózni, ezeket a méreganyagokat a szervezet elraktározza a zsírszövetekbe, és így alakul ki a hízás.
Ettől megszabadulni a Testkontroll módszerével a legegyszerűbb, vélemény szerint.

Ha valaki elkezdi alkalmazni a TK-t, s javul tőle közérzete, fogyni is tud éhezés nélkül, s meg is tudja tartani a súlyát - ennél nem kell fényesebb bizonyíték arra, hogy a TK jó és működik!

Ha visszaállunk az eredeti "keverék" hagyományos étkekre, akkor a kilők is visszajönnek, mert nem támogatjuk a Kiválasztás időszakát, így a mérgek ismét lerakódnak kilók formájában.

Ha valakinek allergiája, asztmája, stb. van, és kipróbálja a TK-t, az elhagyván a tej és tejtermékeket, ettől az egészségi állapota idővel erősen megjavul, akkor vajon vissza állna-e az eredeti táplálkozási módra?

Egy biztos, a TK-ban nincs semmi ártalmas dolog, csak javulhat tőle egészségi állapotunk!
Ha valaki kipróbálja, nem lesz tőle semmi baja, az biztos!

Viszont, ha igazuk van a tej és tejtermékek, húsok fogyasztásának ártalmas voltáról, akkor az nagyon veszélyes ránk nézve!
Érdekes az E-számokról már elhisszük, hogy ártalmasak...

Judit - kösz a csapati receptjét, ki fogom próbálni! A TK-ban olvastam már róla, bár még sosem csináltam. Így azért más, hogy Te írtad le, mert mindjárt konkrét gyakorlati tanácsokat is tudtál adni, s ez nagyon jó!

Mégse maradjunk recept nélkül - egy nagyon kellemes szösszenet, saját kútfőből:

Kellemes, zöldséges csibe - apró hús 2-3 személyre

Hozzávalók: 30 dkg csibe apró hús, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, egy kisebb csillagtök, 2-3 szál sárgarépa felkarikázva, 1 szál fehérrépa felkarikázva, egy kis fej édes káposzta felszeletelve, 2-3 szál zellerlevél apróra vágva, 1 csomó petrezselyem apróra vágva, hidegen sajtolt étolaj, tengeri só, bors.

Vastagfalú serpenyőbe hidegen sajtolt étolajat öntöttem,csak annyit, hogy bevonja az alját, majd beledobtam az apró húst, és a hagymát egyszerre, együtt pirítottam őket. Amikor kifehéredett a husi beledobtam a többi hozzávalót, a fele petrezselyem kivételével. Kevergetve dinszteltem egy kicsit, sóztam, borsoztam, vizet öntöttem alá, majd lefedtem. 10 perc után elzártam. Amikor már hűlt egy ideje, rászórtam a petrezselyem másik felét, s lefedve állni hagytam pár percig, hogy a petrezselyem aromái kioldódjanak.

Friss retket, paprikát, uborkát, vöröshagymát, karalábét, fejes káposztát ettem hozzá. Ez volt a kései ebédem 15h, vacsorám 19.30h. Nagyon kellemes aromát adott az éteknek a zellerlevél.

Ezt az ételt tetszőleges zöldségekkel is elkészíthetjük, akár hús nélkül.

Mostmár tényleg megyek! Jó éjt!

Jardina
 
 


Sziasztok!

Bennem is kavarognak a gondolatok. Most mar vegkepp nem tudom, mit gondoljak a tejrol. Mondjuk en sose voltam nagy tejivo, meg gyerekkoromban sem. Osszesen kb. fel decinyit szoktam inni a kavemban. Magaban nem is esik jol a tej, felfuj, nincs tole jo kozerzetem. Viszont a sajttal, joghuttal, tejfollel, turoval nincsen ilyen problemam es azokat szeretem is.

Most mar en is szeretnek utanajarni ennek a tej mizerianak. :? Meg fogok kerdezni pl. cukorbeteg ismerosoket, hogy ok mennyi tejet, tejtermeket fogyasztanak, mivel az egyik cikkben az allt, hogy az 1-es tipusu cukorbetegseg kivaltoja is lehet a tulzott tejfogyasztas. Van Chron-os ismeros is, ot is meg fogom kerdezni. Viszont arra emlekszem, hogy amikor ez a Chron-os ismeros korhazba kerult es probaltak gyogyitani, valami tapszer szeru lottyot kellett innia es nem ehetet szilard kajat sokaig. A tapszer is tehentej alapu, ugyhogy ez erdekes. Csutortokon talalkozom az anyukajaval, ugyhogy akkor majd kifaggatom.

A Monsanto cegrol is hallottam mar eleget. Nagyon mocskos dolgaik vannak. Ha jol remlik (mar regen olvastam a tortenetet), egy magyar szarmazasu (Pusztai vezeteknevu) kutato dolgozott nekik es o bebizonyitotta patkanyokkal valo kiserletekben, hogy a genkezelt elelmiszerek rakkelto hatasuak. Minden patkanynak, amelyet genkezelt kajaval etettek, rakos daganata lett, ellentetben a tiszta, kezeletelen kajaval etetett patkanyokkal. Erdekes modon, ennek a kutatonak rogton fel is mondtak. Persze ez nem egeszen ide tartozik, de a Monsatorol jutott eszembe. Nem is reszletezem a tobbi mocskos dolgaikat, ez csak egy volt a sok kozul.

A tejre visszaterve, az biztos, hogy valadek-termelodesre hatassal van. Azt mar regen hallottam egy gegesztol, hogyha torokfajasunk vagy mandulagyulladasunk van vagy meg vagyunk fazva, ne igyunk tejet, mert tovabbi valadekot termel.

A szojarol is rosszakat hallottam mar. Kimutattak, hogy a szivre karos hatasa van. A szojatermekek egeszsegessegenek hangsulyozasa valoszinuleg csak nagy marketingfogas volt. Viszont lehet, hogy nem maga a szoja van karos hatassal, hanem a feldolgozasa soran keletkezett egyeb anyagok.

Emma, ti vegetarianusok vagytok. Ti esztek sok szojas termeket?

Rizstejet meg nem ittam, ugyhogy fogalmam sincs, hogy milyen az ize. Hallani se nagyon hallottam rola, ugyhogy az egeszsegre gyakorolt hatasaval sem vagyok tisztaban. Kokusztejrol mar termeszetesen hallottam es hasznaltam is fozeshez, de csak ugy inni meg nem ittam.

Judit, a gabonakaveban nincsen koffein, ugye? Szivesen atternek ra, de nekem nem annyira a kave ize a fontos, hanem inkabb a hatasa. Neha nagyon alacsony tud lenni a vernyomasom es akkor szoktam kavehoz nyulni. Tudom, hgoy nem egeszseges, de akkor mivel valtsam ki? Amikor annyira alacsony a vernyomim, hasznalhatatlan vagyok es meg a fejem is meg tud fajdulni.
Ma egyebkent gondoltam rad! Gorogos ebedunk volt es meg frappeet is ittam. Arra azert vigyaztam, hogy ne kozvetlen kaja utan kavezzak, mivel meg egy kis tej is volt benne. 4 orat vartam ebed utan. Mar nagyon szenvedtem, legszivesebben hamarabb megittam volna, de nem akartam keverni a kajaval. Ami erdekes, hogy regebben nem birtam meginni a kavet keksz nelkul, mert borzasztoan marta a gyomrom. Most meg, amiota a 90 napos dietat csinalom, siman megiszom a kavet (keksz nelkul) es nem marja a gyomrom. Azert azt oszinten bevallom, hogy egy fel kanal barnacukor is belecsuszik, cukor nelkul meg nem megy. Regen egyebkent 1 kanallal ittam, ugyhogy mar ez is valami.
Jardinanak most forognak a szemei, hogy mennyit bunozok. :roll: :wink: Azert igy is sikerult fogynom. :D

A csapati receptjenek meg nagyon megorultem. Iszonyu regen ettem es eszembe se jutott, hogy azt lehetne. Nagyon jo otlet, koszi!

Mazsuzs, tudom, ismet lebuktam. :wink: A masik topikban mar regen elkoszontem, hogy megyek lefekudni, mert hulla vagyok. Viszont az itteni hsz-ok is irasra kesztettek. :) Ez a tejtema nem hagy nyugodni. :? Az meg hagyjan, hogy en mit csinalok magammal, de azt nem tudom eldonteni, hogy a lanyommal mit csinaljak. A legjobbat szeretnem neki es nagyon nehez eldonteni, hogy mi az. Raadasul az angolok reggelire kukoricapelyheket, zabkasat es egyeb gabonakat esznek reggelire tejjel. Sok esetben a gyerekek valami csokis-cukros valtozatot. Na, ezt aztan majd mindenkeppen ki szeretnem hagyni az etrendjebol. En nem is birtam sose az ilyen reggeliket, mert hirtelen felpuffaszt, aztan meg nagyon hamar megehezem. Az angolok meg ezt tartjak egeszsegesnek. Ez is biztos a gyartok jo marketingjenek koszonheto.

Lanyok, ti mit gondoltok, a gyerek-tej keresrol? Ugy olvastam ki az egyik iromanybol, hogy a gyerekek 4-5 eves korukig termelnek tejcukor lebonto enzimet. Akkor ez azt jelentene, hogy addig mehet a tej es utana probalkozzunk mas kalciumforrasokkal? En igazabol eddig meg csak nehany ujnyi tehentejet adtam a lanyomnak a kajajaba belekeverve. Eddig meg tisztan tejet nem adtam neki inni. Most nagyon agyalok, hogy hogyan is legyen tovabb. Mar regebben is gondokoztam azon, hogy inkabb kecsketejet adnek neki tehentej helyett. Az egyik baratnomeknek Magyarorszagon vannak kecskeik es a kisebbik unokhuga mar kecsketejen nott fel es azt mondjak, hogy o sokkal kevesebbet betegeskedett, mint a nagyobbik, aki tehentejet ivott es abbol keszult tejtermekeket fogyasztott. Szoval, engem ez is elgondolkodtatott.

Most mar tenyleg elkoszonok, mert a vegen aludni sem fogok tudni, annyira ezen a tejkerdesen fogok agyalni. :roll:

Olive

KépKép
 
 


Ja!


Mazsuzs! Van tudományos magyarázata, hogy miért ártalmas az ásványvíz - akár buborékos, akár nem.

A vízről is fogok írni hamarosan, abban benne lesz erre is a válasz.

Jó éjt!

Jardina
 
 


Sziasztok,

Az írásra szánt időmet elvette az olvasás :lol: Így most csak annyit, hogy azt találtam ki, hogy -mivel már mással is csinltam ezt - vagy beszkennelem, vagy lefényképezem és képként mentem el a 28 napos mintaétrendet, hogy akinek nincs könyve is tudjon valamihez igazodni. Tehát akit érdekel, az priviben küldjön email címet és küldöm majd folyamatosan, szerintem 2-3-4 napra előre. (Ha szkennelve meg tudom oldani, mert lesz időm :lol: , akkor természetesen többet, akár az összeset is. Csak képként nem megy át annyi :cry:

Egyébként voltunk a biogazdaságban, mint utóbb kiderült, nem csak nyíltnap volt, hanem országos bionap is. Beszámoló később.

És ma elkezdem a mintaétrend szerint megint, szigorúan. És ma mérekezek, centizek.....a múltkor az elmaradt, csak a súlyomat mértem, és az nem mindig mérvadó.

Szép napot, majd jövök!

Judit

Kép
Kép
 


Sziasztok!

Húha mennyit írtok!

Olvastam, hogy a tejről is szó volt. Én alapból nem nagyon kívánom a tejet, viszont van amikor nagyon megkívánom. (ez vajon miért van...? ) Viszont nekem elég érzékeny a bőröm, meg a gyomrom is amúgy, és észrevettem, hogy tejivás után a bőröm is jobban pattanásos, meg van, hogy megiszom a tejet és rohanok a wcre. :oops: Úgyhogy tapasztalatom szerint tényleg lehet valami abban, hogy a Tk szerint nem lehet tejet inni.

Még ezek a párosítás dolgok ihlettek meg. Egyszer a tesóm összeevett gyümölcsöt hagymával. (hogy hogy jutott eszébe ne kérdezzétek :lol: ) Utána elviselhetetlen volt mellette létezni (bocsi gusztustalan leszek :oops: ), mert olyan büdiket böfögött fel. Bocsánat, de mintha valaki egy jó büdöset ereget. És ő mindezt a szájából produkálta, és a végén már ő is kellemetlenül érezte magát, mert ha bezárta a száját, akkor az orrán jött ki a büdi. Egyszóval rohadt belül neki a zöldség meg a gyümölcs együtt. Szerintem... Na azóta ő is odafigyel, hogy mit mivel eszik.

Jardina!

Mivel innom mindig kell reggelente, teát szoktam. Lehet, hogy valamelyik tea miatt volt ott bent savas a közeg és a gyümölcsre fogtam, holott nem is az volt a hibás...

Kép
Kép
 
 


Gondolatébresztő !


Volt egy nagyon érdekes beszélgetés múlt péntek reggel a Tv-ben, Dr. Csáky István professzorral (Állatorvostudományi Egyetem) beszélgetett Pataki Enikő a SZÓJA szerepéről.

Ugyanis több mint egy éve már Angliában felfigyeltek arra, hogy nemcsak a felnőtt sportolók, de 13-14 éves gyerekek közül is évente 3- 4-en halnak meg sportpályán szívelégtelenségben. Mivel a szívelégtelenség okát a boncolásnál nem találtak, elkezdték vizsgálni, mi lehet közös az áldozatokban. Egyetlen ilyen volt:: az étrendjükben a Szója!

Arányos mennyiségű SZÓJA -- nem mellékesen - 4-5-ször annyi női nemi hormont (vagy azzal azonos hatású alkaloidot) tartalmaz, mint egy db antibébi tabletta. Ez férfiakra nezve még veszélyesebb, mint a nőkre! Ezek után amerikai kutatók elvégeztek egy tesztsorozatot 30-30 egérrel. (30 minta és 30 kontrollállat). A 30 kísérleti egér - melyeket SZÓJÁVAL etettek - MINDEGYIKE elpusztult szívelégtelenségben. A kontroll csoport, amely normál kaját kapott, semmilyen problémát nem mutatott.

A prof összerakta az információkat, s javasolja, vizsgálják a sportolókat étrendjük vonatkozásában is.

S a végén, csak mint érdekességet megemlítette, hogy az allergiás megbetegedések óriási méretűre növekedésének kezdete szignifikánsan egybeesik a SZÓJA-fogyasztás általánossá válásával.

Múltkor körbement egy nagyon jó cikk a margarinról, mint mesterséges élelmiszerről (kőolajszármazék). Itt ez a szója, mely szintén az élelmiszeripar "találmánya". Miből lehet olcsón, nagy tömegben "élelmiszert" előállítani? Hát kőolajból, gombamód szaporodó szójababból... Főleg, ha még génkezelik is, az már abszolút katasztrófa. A Greenpeace-esek épp ma ragasztottak tele egy áruházban egy csomó konzervet figyelmeztető cetlikkel, hogy a termék génkezelt szóját tartalmaz. Persze kiverték őket onnan és az érintett gyártó mindent tagad Nahát! Miért nem csodálkozom én ezen....Szóval ne egyetek szóját, haszáljatok margarin helyett vajat!

Más!

Egy pohár Colát szeretnél, vagy inkább egy pohár tiszta vizet?
A vízről:
Az emberek 55-65%-a krónikusan vízhiányos.
Az emberek 37%-ánál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor is esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene inniuk - sokan ezért híznak el.
A Washingtoni Egyetem felmérése szerint egy pohár víz maradandóan csökkentette a diétázók 100%-ának éhségérzetét.
A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány.
Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát- és izületi fájdalmakban szenvedők 80%-ánál naponta 8-10 pohár víz csökkenti a fájdalmakat .
Már 2% folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet,nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál.
Naponta 5 pohár víz elfogyasztása 45%-kal csökkenti a vastagbélrák veszélyét, a mellrákét 79%-kal és 50%-kal kevesebb a rizikó a hólyagrákra.
Tényleg annyi vizet iszol, mint amennyi szükséges lenne?
Általában 8-10 pohár víz minden nap elengedhetetlen.

*
A Coláról:
Vizsgáljuk meg a Coca-Cola-t:

Az USA több államában a rendőrség baleseti helyszínelői 2 gallon (kb. 7 liter) Cola-t
visznek magukkal, hogy a baleseteknél az úttestre folyt vért azzal távolítsák el.

Ha egy steak-et egy tálba tesznek és Cola-val leöntik, két nap alatt feloldódik.

A WC-kagyló tisztítása: önts bele egy dobozos Cola-t a kagylóba éshagyd ezt az igazi(?) csodaszert(?) egy óráig hatni, utána öblítsd le. A kagyló maradéktalanul tiszta lesz.

Rozsdafoltok
eltávolítása egy krómozott felületről: dörzsöld be a felületet egy Cola-ba
áztatott alumíniumfóliával.

Az autóakkumulátor pólusairól könnyedén eltávolíthatod a korróziót,ha egy doboz Cola-t ráöntesz. Figyeld, ahogy pezseg.

Egy berozsdásodott csavart könnyen meglazíthatsz, ha egy pár percig egy Cola-ba áztatott rongyot teszel rá.

Ha kenőanyagokat akarsz eltávolítani egy szövetből, önts bele a mosógépbe a mosószer mellé egy doboz Cola-t, és futtasd le a programot.

Eltávolítja a szélvédő szennyeződéseit is.

*Hasznos információ:*

A Cola aktív hatóanyaga a foszforsav, melynek pH értéke 2,8.

Egy vasszöget négy nap alatt old fel. A foszforsav kioldja a csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás kialakulásához.

A Coca-Cola szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat különösen korrodáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell ellátni.

A Cola-t már 20 éve használják a teherautók motorterének tisztítására!

Szóval, mit szeretnél inkább, egy pohár tiszta vizet, vagy egy Cola-t?

Jardina!

Én Flp-s vagyok, és ezeket a "tudományos ismertetőket" freemailen kapom , de a legtöbbet a neten is megtalálod, csak írd be a google-ba amit keresel, és ezeregy oldalon keresztül szapulják, avagy istenitik a tejet is :roll: :lol: És bármilyen cikket találsz, csak ki kell jelölni, és átmásolni a hozzászólásodhoz. Ilyen egyszerü :wink:

Egyébként az ásványvizről még annyit, hogy a csapvíztől csak jobb lehet, mert az már tele van hormonokkal, ami növeli a meddő nők számát (ugyebár sokan szednek fogigátlót, ami vizelettel ürül, körforgás lévén ivóvízbe kerül mert nem tudják csak a 60000-ből 2000 káros anyagot kiszürni belőle). Viszon az ásványvízeknél pedig a szénsavmenteset klórral mentesítik..... szóval :roll:
 


Sziasztok!

Jardian!Sajnos gyötört 12 hétig a hányinger. Nem mentett meg tőle a TK. Viszont utána semmi bajom nem volt, mint ahogy írtam már. A 12. hét után a terhes vitamint sem szedtem, a vasat is csak napi egyet , pedig az orvosom 3-at írt elő. Azt az egyet sem szedtem be mindig, mert a vasam terhesen is magas volt, és a vérképem egyébként is jó volt minden alkalommal. Hízni is alig híztam, mármint nem maradt rajtam sok a szülés után. Szombaton voltam a 6 hetes kontrollon, mondta az orvosom, hogy hihetetlen, amit én produkálok.

Olive!Még soha nem ettem szóját. Csak zöldséget és gyümölcsöt vmint tésztaféléket eszünk.

Sedith! Igazán csak akkor fogsz tudni hinni a TK-ban, ha kipróblod és látod, hogy működik. Én ugye már jó pár éve csinálom, nem vagyok beteg, tartom a súlyom, energikus vagyok, szóval minden bejött, amit a könyv írt.
A helyes táplálkozás lényege, hogy nem megy el sok energia az emésztésre. Most,hogy éjjel kétszer is felkel a kislányom szopizni, csak 4-5 órát tudok aludni, de azt sem egy huzamban. Mégis magamtól kelek 1/2 7-kor, napközben nem vagyok fáradt, csak este 10 körül érzek fáradtságot.

Tejterméket mi sem fogyasztunk sokat, de azért az ételbe nem félek pl. tejfölt tenni (módjával), ha az úgy finom. Nem lehet mindent száműzni, mert az embernek elmegy az egésztől a kedve. Az alapszabályokat kell mindig betartani, és működni fog a dolog.
 


Sziasztok!

Jardina ma még nem jelentkezett de látom írtatok ti is az ásványvízről.
Nálunk nagyon rossz a vezetékes víz, külön mellékíze van...szóval én azért gondoltam eddig hogy az ásványvíz jobb.
Sőt azt is hallottam már amit Kiara is írt, a hormonokról és a vezetékes vízről. Néha már az az érzésem a sok információt hallva hogy minden káros a levegővételtől kezdve...Csak hozzászokunk....és immunisak leszünk... :wink:

Emma! Olvastam már előző hozzászólásaidat is és nagyon irigyellek, főleg most az utóbbiért. Energikus vagy stb...Akkor ha jól értettem/olvastam a legnagyobb lányod kezd most a TK szerint étkezni? És ti a pároddal mennyire tartjátok be a TK-t? Csak a fő vonalakat (nem keveritek az ételeket) vagy teljesen? Hiszen ha jól elmlékszem akkor írtad hogy egyik este a párod édességet akart enni és somlóit evett, igaz mást semmit mégis fogyott. Ez nem kételkedés akar lenni de végül is a TK nem enged édességet, hiszen Jardina leírta hogy mit lehet édesség gyanánt enni a TK alapján...Szóval igazán arra lennék kiváncsi hogy a TK-ból mennyit kell betartani ahhoz, hogy ilyen fitt és energikus legyek mint amiről te írtál?


Kiara! Akkor végül is a szójából van egészséges mennyiség ami ehető?

mazsuzs[/b]

Kép
 
 


Sziasztok!

Mazsuzs, Jardina biztosan fog majd meg irni az asvanyvizrol, addig leirom neked, amit en tudok. Valoszinu a TK mast mond rola, de legalabb tobbfele allaspontot latsz rola.

Nekem egyszer egy termeszetgyogyasz mondta, hogy a szensavas asvanyviz extra sot is tartalmaz, ugyhogy sokkal egeszsegesebb, ha mentest iszol. Ezen kivul meg azt hallottam, hogy legalabb havonta valtogatni kell az asvanyvizet, ne mindig ugyanazt a fajtat igyad, mert mindnek kulonbozo az osszetetele! Ha valtogatod, akkor biztos, hogy nem viszel be tul sokat a szervezetedbe bizonyos asvanyi anyagokbol. Mar, ha lehet tul sokat bevinni, ugyanis ez is vitatott, hogy van-e hatar.
En regen csak szensavast ittam es el nem tudtam volna kepzelni, hogy mentest igyak. Most mar viszont kb. 4 eve csak mentest iszom. Csapvizet sosem ittam. Amikor meg nem volt ilyen "nagy divat" az asvanyviz, akkor meg artezi vizet ittam, kutrol hordtuk. Mondjuk arrol is megoszlanak a velemenyek, de sose volt tole semmi bajom, a gyerekorvos ajanlotta annak idejen anyukamnak. Az apukam a mai napig ezt issza.

Kiara, pontosan ezt hallottam a szojarol kb. 1 eve, hogy szivproblemakhoz vezet es halalhoz. Mondjuk szerintem csak akkor, ha valaki tenyleg rendszeresen fogyasztja. Ha nagy ritkan eszel szojat, nem hinnem, hogy gond lenne. Bar en nem cserelnem le a hust szojara, ugyhogy engem ez nem erint.

Jardina, ezt felejtettem el neked irni tegnap, hogy a hanyinger a terhesseg alatt szerintem nincs osszefuggesben az etkezessel. En pl. azt hiszem a 17. hetig voltam rosszul (kegyetlen volt, ahogy kikeltem az agybol, maris jott a rosszullet). Mindenfele praktikat kiprobaltam, de semmi sem segitett. Masok eskudtek a kekszre, piritosra vagy a gyomberre. Na, en meg csak rosszabbul lettem mindegyiktol. A gyumolcsre pl. ra se tudtam nezni. Kb. 1 honapig sajtos-paradicsomos pizzan eltem, ez volt az egyetlen egy, ami nem jott ki belolem, meg az ures csontleves. Ja, meg a vanilias jegkrem. Ezutan jott egy idoszak, amikor csak ketchupos sultkrumplit es McDonalds-es McNuggets-et tudtam enni. (Pedig nagyon Meki ellenes vagyok alapjaraton). Se zoldseg, se gyumolcs. Azok gondolatatol is rosszul voltam. Terhes vitamint szedtem, de ezen kivul nem szedtem extra vasat. Aggodtam is a vereredmeny miatt, de vegig tokeletes volt a verkepem. A korhazbol kijovet 2 kiloval voltam csak tobb, a pocakos korszag elotti sulyomnal, viszont utana, a szoptatas alatt sikerult hiznom boven. Pedig akkor sem zabaltam ossze mindent, csak akkor mar kepes voltam megenni egy egesz adag kajat, mig a terhesseg alatt csak fel adagokat sikerult legyurnom. Viszont elgondolkoztam rajta, hogy mi lett volna, ha a szoptatas alatt a TK szerint etekezem. Valoszinuleg akkor most nem kene fogyokuraznom, de akkor veletek se "taliztam" volna. Szoval, mindennek van egy jo oldala is.
:wink:

Emma, pont azt szerettem volna toled kerdezni, hogy mennyit hiztal a terhesseg alatt es mennyi maradt rajtad szules utan? Meg felreppent mar korabban az is, hogy a baba nem lesz hasfajos, ha a szoptatos mama a TK szerint etkezik. Na, engem ez is nagyon izgat, mivel a lanyom iszonyu hasfajos es bukos baba volt. Kar, hogy nem tudunk tobb TK-s kismamat megkerdezni errol. Tejtermekek fogyasztasaval hogy alltal a pocakossagod alatt? Miket es milyen rendszeresseggel ettel?
En nagyon minimalis tejtermeket fogyasztottam a terhesseg alatt, azt is mar csak az utolso idoszakban.

Mazsuzsnak, nehogy azt valaszold, hogy egyaltalan nem szabad semmifele edesseget fogyasztani a TK-s etrendben, mert akkor elmegy tole a kedve! :wink: :lol:

Olive

KépKép
 
 


Szép jó reggelt!


Bocsi, hogy így eltűntem! Olvasgatni voltam, s közben olyan álomkór jött rám, hogy le kellett feküdnöm vasárnap és tegnap is korán.
Most is darabokban aludtam, de legalább 12 órát. Írtam, hogy sok folyadékot iszom - szomjazom - ennek következtében éjszaka is kihaladok néhányszor dobni egy sárgát. Jó lenne erről valahogy leszokni, s nyugodtan végigaludni egy éjszakát. Remélem ebben is lesz változás, ahogy haladok előre a TK-val.
Hajnali 4-től már itt ülök, és olvaslak benneteket!

Nagyszerű, hogy mások is tesznek fel hasznos infókat, nagyon örülök neki! Arra kérlek benneteket , hogyha a Neten kalandozva ráakadtok valami hasznosra, ti is töltéstek fel. Köszi!


Judit! Örülök, hogy fel lelkesített a TK, hogy ismét bekevágsz Te is!
Klassz!

Nagyon várjuk a beszámolót a bio gazdaságról! Hallottam a TV-ben - sajna már későn -, hogy országos Bioportya volt.

Milyen ügyes és rendes vagy, hogy eszedbe jutott ez a szkennelős dolog. Nekem sajna nincs ilyen kütyüm, ráadásul állati béna vagyok ilyen dolgokban.

Ugye nem haragszotok Lányok - mivel Judit ilyen rendes, és átküldi Nektek a mintaétrendet - így fölöslegessé válik, hogy begépeljem. Legalább ki tudjátok nyomtatni is egyből.
inkább hasznosabb dolgokat gépelnék be a TK-ból. A vízről fogok írni legközelebb.

Kiara - Na ez a kóla és szója dolog keményebb, mint gondoltam. Én néha egy kis szójaszószt használok, de azt hiszem nélküle is megleszek.
Légyszi a margarinról szóló cikket is tedd fel légyszi! Köszi!
Én is FLP-s vagyok, csak az én szponzor vonalam elveszett. (na nem mintha keresném őlet).

Tabati - köszi, hogy benéztél, és megosztottad velünk tapasztalataidat! Ebből is lehet tanulni!
Szerintem a pattanásos tinik egy része biztosan iszik tejet, vagy mind...

A vonalzóidnak nem kellene számolniuk? Bár én nem értek hozzá... ugyanazt mutatja, mint előzőleg?

Emma - nagyon kiváncsivá tettél, milyne konkrétumot mondott az orvos, "hogy hihetetlen miket produkálsz"? Gondolom megdicsért. Említetted neki, hogy TK-zol?

Egyetértek. Az alapszabályok betartása a lényeg a TK-ban. Nem kell túl bonyolultan felfogni a dolgot, mert nem az.
Ha pedig eltérünk, másnap egy gyümölcsnappal korrigálhatunk.

Mazsuzs - hát, jól mondod, lassan minden káros, még a levegővétel is...
Alig több, mint 100 év kellett, hogy így hazavágjuk gyönyörű bolygónkat. Ez köszönhető a Nép tudatlanságban tartásának, és a pénzemberek gátlástalanságának - legfőképpen.

Amikor valami balhé van az élelmiszerszállítmányokkal - már ami nyilvánosságra kerül belőle! - s kiderül, róluk, hogy mérgező, sokszor mondják, hogy határérték alatt van. Kérdem én ki határozta meg a határértékeket, mikor, és milyen alapon? Ezeket sem ártana felülvizsgálni már. A méreg, az méreg! Akármilyen kicsi is! Főleg, mivel legtöbbször összeadódnak, s nem tudnak kiürülni a szervezetből. Hát köszi! Elbagatellizálják az egészet!
Ki tudja, hogy hány szállítmányról nem derül ki semmi, mindent nem tudnak ellenőrizni, bevizsgálni!

Nekünk, önmagunknak kell résen lennünk, vigyázni magunkra! Védekeznünk kell! Nem kell a propagandának és a reklámoknak mindent elhinni.

Biztosan Emma is válaszol majd: a férje azért fogyott a süti ellenére is - mert mindig betartja a délelőtti gyümölcsfogyasztást, így támogatva a KIVÁLASZTÁS időszakát. Gondolom gyümölcsnapot is beiktatnak rendszeresen.
Ha édességre vágysz, azt vacsira edd szerintem, s másnapra cészerű beiktatni a gyümölcsnapot.


Olive! - sajnos sok orvos is tagadja a nyilvánvaló dolgokat is. Csoda, hogy a tej nyálkaképző hatását már elismerik.
Azt is próbálják tagadni, hogy a megevett táplálék az oka nagyon sok betegség kialakulásának.
Ha valaki ráakad valami érdemleges dologra a kutatók közül, s azt bizonyítani is tudja, nem nézik jó szemmel a különféle gátlástalan tőkéscsoportok, akiknek gazdasági kárt okozna az új eredmény. Épp ezért lefizetnek egy másik kutatót, hogy bizonyítsa az ellenkezőjét, hiteltelenné téve a nyilvánvaló és logikus dolgokat is. Így már a Nép közé hintették a kételkedés magvát...

Ami azt illeti egyáltalán nem forognak a szemeim, s nem tekintem bűnözésnek sem, ha valaki eltér a TK-tól. Sőt! Nagy gratula a kitartásotokhoz a 90 naposban.
Remélem nekem is lesz ilyen kitartásom 60 nap után is! ... lesz, mert Ti erőt adtok hozzá!
Egy biztos, bármit is írok, jó szándék vezet, ráadásul nem kötelező érvényű. Mindenki eldöntheti hogyan tudja önmaga számára hasznosítani a TK-t, s megfelelő módon átalakítani étkezési szokásait.

A TK-ban 3 éves kort írják a gyerekeknél, amikor megszűnik a szervezetükben tejcukorbontó enzim. A tejben lévő durva kálcium-nem jó! Jó kálcium a diófélékben, és rengeteg a natúr szezám magban van. Célszerű megőrölni, illetve porítani - az apró magokat nehéz összerágni, s emészteni is ha egyben maradnak. (pl. kávédarálóval) Így szórni a salátára. Ha mégis tejet adnál neki, akkor az tényleg inkább forralt kecsketej legyen, hiszen ez még hasonlít valamennyire az emberi anyatejre.

"Az anyatejen kívül keresve se találhatunk az élő gyümölcsöknél, gyümölcsleveknél jobb bébiételt." (TK.1).

Az anyatejes elválasztás után nem lenne szükség további tejre.

Van-e valami akadálya, hogy kislányodat a TK-szerint szoktasd enni? Ezzel megadnád számára a betegség mentes gyerekkor lehetőségét...

"Gyermekünknél születésétől kezdve soha nem akadályoztuk a kiválasztás működését, kisfiunk életéből kimaradtak a náthák, bedugult orrok, sajgó fülek, szaggató köhögések. Ezeket pedig elkerülhetetlennek tartja s szülők többsége, oly gyakoriak az ilyen megbetegedések.
Mivel mindennap elvégezhette a kiválasztás munkáját, kisfiunk szervezetének sose kellett fölösleges anyagokat tárolnia. A gyerekek általában nem ilyen szerencsések: reggeltől estig nehéz ételek támadásainak vannak kitéve. Kicsi szervezetük, pedig csak harcol, egyre harcol." (TK.1.145.old.1990-es kiadás).

Én biztos így etetném... Ha csak 1 % is az esélye, hogy nem lesz beteg...


Van még néhány érdekes könyv, amely az élelmiszeripar sajátosságaira hívja fel a figyelmet:

Az egyik: a "Halál a konyhában" , ezt egy német szerzőpáros írta, a másik Dr. Lenkei Gábor: "Cenzúrázott egészség" - ez már a hazai állapotokról szól.

Most egyenlőre befejezem. Muszáj kiszaladnom a piacra egy kis lédús gyümölcsért. Banánon kívül nincs itthon más.

Aztán a vízről fogok írni, az is van olyan érdekes, mint a tej!

Szép napot mindenkinek!

Jardina
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet: