Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Hogyen telnek nálatok az ünnep előtti hetek? Hogyan teremtitek meg a hangulatot? Jóval korábban, vagy csak a finisben érzitek a "fenyőillatot"? És hogyan volt mindez a gyerekkorotokban? Ilyesmikről szeretnék beszélgetni, ha van kedvetek.
Kíváncsi
 


Kiváncsi!

Imádlak!Kép

Én még mindig úgy várom, mint gyerekkoromban! Csak most az a különbség, hogy az ünnepi hangulat megteremtése az én feladatom! Mi már most írjuk a listát, kinek mit vegyünk! Gyűjtöm a süti recepteket! És advent környékén megkezdem részletekben a takarítást és ahogy haladok vele úgy díszítem a lakást is! Ja, az adventi koszorút én szoktam csinálni...Kép

Süti
 
 


Kíváncsi!Olyan jó topikokat indítasz!
A legjobb gyerekkori emlékeim egyike, amikor Szenteste elmentünk hárman tesók a templomba a betlehemes játékra. Én lehettem vagy 12 éves, az öcsém 11, és a kisebbik öcsém 6, egyedül mentünk. mi a nagyok már azt hiszem tudtunk mindent, de még benne voltunk a játékban, és "cinkosai" lettünk a szüleinknek, mert a templom után elmentünk sétálni, hogy minél később érjünk haza, minál több idő legyen az otthoniaknak. mIndent magyaráztunk az öcsénknek, mutogattuk a már látható fákat, nagy kerülővel mentünk haza. Jó volt, olyan felnőttes fontosságunk lett.
Azt hiszem jövök mégKépKép
ZSuzsa
 
 

 
 

Kiváncsi!
Zsuzsa a szivemből beszélt! Mindig megtalálod azt a témát, ami engem /is/érdekel!!
Igazából én nem tudok még jó ötletet adni, nálunk szokványos az ünneplés. Bár amig gyerekek voltunk, mindig énekeltünk a szüleinknek. Mondhatjuk úgy is, hogy karácsonyi műsort adtunk nekik. Sőt én még verset is irtam a nagyszüleimnek . Ez volt az ajándék nekik.
A lányomnak ez lesz a második karácsonya, és szeretnék valami családi hagyományt elinditani. Ha valami jó ötletetek van, irjátok meg!!
sziasztok,
Betti

KépKép
KépKép
 


Sziasztok Lányok!
Én "waldorfiában" annyi klassz ötletet tanulok, szívesen megosztom veletek.

Tavaly csináltam először Betlehemet, és nagy sikere volt a gyerekeknél. Advent első vasárnapjának reggelére az évszakasztalunk kiürül (eltünnek a novemberi törpék), helyette csak egy angyal és a betlehemi csillag, plusz egy zsákocskában egy öntapadós aranycsillagocska, amit minden nap a gyerekek ragasztottak fel a kék selyemháttérre, meg egy ásvány. Van képem tavalyról, majd beszúrom.

Kép

És minden reggel van egy új valami az asztalon, a csillagocskán kívül.
1. héten ásványok, kristályok
2. héten növények (szárított virág, mohadarab, különféle termések)
3. héten állatok (bárányok, ökör, csacsi - itt csaltam tavaly, csak 3 bárányom és egy csacsim van)
4. héten egyesével az emberek: 3 pásztor - bár nekem csak egy van, ők "építik" a jászolt, majd József, Mária, és végül 24.-én a kisded.
(Ez a sorrend nem véletlen, ezek a világ tudatszintjei, amit a kisgyerekek bizony kérdezés nélkül értenek...)

Kép

Azután 30.-án eltűnik a jászol és a pásztorok és jönnek a királyok. Jan. 6 után pedig mindenki elindul "hazafelé", és kb. 1-1 1/2 hét alatt minden eltűnik. Ez az időszak lehetne a "sivatagi vándorlás", sárgás selyemkendőn, tevékkel, de ekkorra már elfogyott az energiám és nem varrtam tevéket. Idén se fogok. Vagy kapok a hidegkúti bazárban (ez itt a reklám helye), vagy nem.
Egyébként a nemezelt csacsin és az egyik bárányon (no meg a jászolon) kívül a többit én csináltam, s.k.

És mi első adventtől kezdve énekelünk karácsonyi dalokat a gyerekeknek/gyerekekkel. A lefekvés dalai ilyenkor karácsonyiak.
Az ablakokra csináltam színes zsírpapírból csillagokat, megpróbálom megkeresni a leírását...
Most ennyi, még át kell gondolni, mi mindent lehet még.
 


Megvan a papírcsillag.
http://home.arcor.de/fehrke/weihbast.htm#Fenstersterne
a képre iszonyú sokat kellett várnom, pedig eddig sose volt gond.
Ha segítség, vagy magyarázat kell, szóljatok,
jó éjt,
szilvi
 


Nekünk ma először sikerült egy kicsit "előrevarázsolni" az ünnepet. Sétáltunk a belvárosban, és volt egy kirakat, ahol már állt a feldíszített fa. Mind a négy kicsi velem volt, de inkább Bencének magyaráztam, hogy mit lát, persze mit tudja ő, de amikor elkezdtem énekelni a karácsonyi dalokat, tényleg átszellemült. Kép Máskülönben nem nagyon tűri, hogy énekeljek, annyi "mondanivalója" van.
Csak írjatok, írjatok, én annyira nem érzem magamat a helyzet magaslatán, sokkal szebb és átélhetőbb ünnepet szeretnék, mint ahogyan általában sikerül! Kép
Kíváncsi
 


Szilvi! NAygon szép a Betlehemed!
Egy prózai kérdést megengedsz? Hol lehet színes zsírpapírt venni?
Zsuzsa
 
 


Eszenbe jutott még egy gyerekkori emlék. Mindig tartottunk egy kis műsort a kivilágított, gyertyás fa alatt. Egyikünk a Bibliából olvasta fel a történetet, a másikunk ill. Anyu v. Apu verset olvasott fel. Ált. Anyu osztotta ki a szerepeket.
Tavaly a férjem minden előzetes megbeszélés nélkül elővette a Bibliát, és felolvasott belőle. Jó volt.
Zsuzsa
 
 


A topik ötlete jó, csak volt már pár. Egy másik topikba begyűjtötte valaki névtelen, onnan ollózom:

Babanet Társalgó: Ötletek, tippek: Unnepi készülõdések, avagy hogyan születik pl.: egy meghitt karacsony este
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/39/380.html?1008853940

Babanet Társalgó: Anyaságról: Karácsonyi jókívánságok
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/460.html?1009150804

Babanet Társalgó: Gyermekek: Ünnepek - Karácsony
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/1988.html?1008858098

Babanet Társalgó: Gyermekek: Karácsony gyermekszemmel
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/432.html?975793708

Babanet Társalgó: Errõl - arról: Nekem tetszett! Avagy (karácsonyi) ajándékötleteink.
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/284/1957.html?1023714845

De csak a karácsony a topik cimben is kiad vagy 9 topikot. Tudom, igértem, hogy teszek a rend ügyében, de szerkesztőknél most épp nem megy a dolog... Remélem azért nem kapok nagyon a fejemreKép


Ildi

Ildi
 
 


Mi egy hete minden este gyertyát, vagy mécsest gyújtunk. Ez csak úgy jött, és nagyon behozta a "karácsonyt" már most az életünkbe.

Gabi
Gabi
 


Ildi,
csodálkoztam is volna, ha nincs erről a témáról topik! Szerintem a káosz méregfogát a legegyszerűbben úgy lehetne kihúzni, ha végre megjavítanák a rendszergazák a keresőt. Én már bele se kezdek régi beszélgetéseket keresni, ott úgyis akkora katyvasz van, hogy hihetetlen. Ezért nyílik aztán annyi hasonló topik. Lassan már hiába is fáradsz, lehetetlen lesz rendszerbe foglalni a számtalan megkezdett vitát.
A segítséget köszi, majd átnézem azokat is! Kép
Kíváncsi
 


Zsuzsa,

"transparent-papír" lelőhely: Katica játékboltok (Király u. 101. a Lövölde térnél, a másik pedig a Bécsi út Vörösvári "sarok", a 15 emeletes ház aljában.)
Ugyanitt színes selyempapír is van, meg filclapok, meg mesegyapjú (amiből a betlehemem van).
Láttátok a papírhópehely topikot? Nagyon jópofa!
szilvi
 


Nálunk már megkezdődött. Sötétek az esték, a lányok barkácsolni vágynak, apával gipszet öntenek, anyával szalvétát ragasztanak, pingálnak. Komolyan gondolkodom azon, hogy meggyúrom az első adag mézeskalács tésztáját. Tavaly láttam belőle tuti adveti kalendáriumot.
Elővettük az évek óta gyűjtögetett karácsonyi újságokat. Nézegetünk, tervezgedtünk. Közben pedig Kaláka szól: Itt a karácsony már...

Szilvi, a Betlehem kunyhóját is Te csináltad? Vagy az is van a bazáron? Aranyalmában?

sofka
 
 


Gabi,

igazán nagyon jól eltaláltad, mert Márton naptól (nov. 11.) szokás gyertyákat gyújtani, ünnepváró célzattal. Sőt, meg lehet próbálni a lakásban több helyen gyertyát, mécsest égetni és minél később lámpát gyújtani. Ilyenkor érdemes "átélnünk" a sötétet (meg az elmúlást, a természetét legalábbis), mielőtt az adventtel aztán egyre több fény szivárog be a lakásba...
szilvi
 


Sofka,
a bazáron "rendeltem" meg, mert előttem adta el az utolsót, és házhoz hozta a srác, amikor kész lett. Olyan olcsó volt, hogy szégyelltem magam. Kéred a telefonszámát?
szilvi
 


Szilvi, igen igen!

sofka@freemail.hu

köszi!

sofka
 
 


Sofka,

mail ment.

szilvi
 


Kíváncsi!

Én nagyon! Imádom a fenyő illatot és a díszítést.A csomagolást meg sütés-főzést.A lányok arcán a boldogságot.Kép

Ma például jégvirágokat vagdostam az ablakra. Azokat amit Nimaat javasolt egy másik topikban. Holnap mézeskalácsot gyártok. Hétvégén meg tésztából angyalkákat. Csak még utána járok pontosan, hogy is kell. Egyik anyuka csinált az oviban és az ovónénik lefújták aranyra. Csudi szépek lettek.

Szilvi! Nagyon jó a Betlehem! Bár nálunk lesz arca a babáknak. Engem kifejezetten zavar, hogy nincs a waldorf babáknak. Tudom, hogy jobban el tudják képzelni a gyerekek, hogy szomorú vagy vidám a baba, de szerintem ez az arcos babákkal is jól működik.
De ez csak az én szerény véleményem.
 
 


Linato,
tésztaangyalkát épp tegnap láttam itt a neten, felnyitottam egy belinkelt oldalat, csak tudnám, hogy melyiket...Nézd meg, hátha a Szilvi által ajálott oldal volt! Kép
Kíváncsi
 


Kíváncsi!
Nagyon köszi! Megtaláltam.Kép Ezek is gyönyörűek, de mintha kicsit másmilyenek lettek volna. Majd holnap megvizsgálom közelebbről az oviban lévőket. Ha hűdenagyon ügyi leszek hétvégén gyártok párat.
 
 


Linato,

praktikus oldala is van ám nálam az "arcátlanságnak". Félek, hogy azzal rontanám el! Mert milyen arca legyen egy Máriának? Vigyorgó pálcikaember-arc? És az időst és a fiatalt is nehéz másképp magrajzolni...

Kíváncsi, igen, a TÉSZTAANGYALKA, a fent linkelt oldalon van!

Én is csinálok majd hópelyheket, nekem is nagyon tetszenek!
szilvi
 


Gyapjúangyal,
bonyolult, de gyönyörű, itt a leírása (németül)
http://www.rundumdiepuppe.de/engel.html

Ha találok egyszerűbb fajtát is (mert van!), felrakom!!!
 


Sziasztok!
Az én lányom még csak féléves, és elég sokat töröm a fejemet, hogy milyenek legyenek majd a karácsonyaink. Mivel nem vagyunk vallásosak, családi ünnep jellege lesz. Azzal kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményetekre, hogy fontos-e azt mondani a gyerekeknek, hogy a Jézuska vagy az Angyal hozza az ajándékokat. Nálunk gyerekkoromban a Jézuska hozta, és emlékeim szerint nem is volt semmi gondom ezzel sem akkor, sem amikor kiderült az igazság. Én mégis szeretném, hogyha a gyerekeim kezdettől fogva tudnák, hogy mi ajándékozzuk meg egymást.
Mit gondoltok erről?

Liana
Liana
 


Liana,
Egy kedves barátnőmék úgy csinálják, hogy szenteste csak a szűk család van együtt, és akkor kapják a gyerekek a "nagy" ajándékot, amit az angyalok hoznak. A gyerekeknek ez nagyon "kell", mármint a csoda, a földöntúli, a rácsodálkozás, minden. De megbeszélték, hogy a Karácsony a szeretet ünnepe (is), ezért az emberek ilyenkor megajándékozzák egymást. Másnap, harmadnak jönnek össze a nagyszülőkkel, rokonokkal, akikkel ajándékcsere van, és így kikerülhető a nagyon kínos "ezt a nagyi jézuskája hozta" mondat, mert álljon meg a menet, hány jézuska is van akkor? És így a gyerekek is egész hamar el tudnak kezdeni bekapcsolódni az ajándékozásba. Szóval nekem nagyon tetszik ez a csoda is és őszinteség is egyszerre.
szilvi
 


Bocs, de a Karacsony a kis Jezus szuletesenek a napja, azt unnepeljuk, szerte a Vilagon!!!!!
Szomoru, ha valaki azt tanitja a gyerekenek, hogy ez a szeretet unnepe.Kép
Kriszta
 


Kedves Kriszta.
Az "is" szócsaka is szerepel a hsz.-ban. A pontosság fontos erény.
Amúgy szerte a világon nem Jézus születésnapját ünneplik, hiszen nem keresztény régiókban is meghonosodott az ünnep, ami lehet a multik térnyerése, de az egyes családoknak azért még adhat pozitív élményt!
És: dec.6-án sem Szent Miklós valós történetét meséljük a gyermekeinknek, attól még a mese lehet szép.
HAgyjuk egymást ünnepelni!Legalább advent közeledtével ne minősítsük egymást!
Zsuzsa
 
 


Szerintem semmi szomorú nincs abban, ha a szeretetet ünnepeljük Karácsonykor. Hogy is szól az ide vonatkozó ige? (Klára, pontosíts!!!Kép) Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érette...
Erről szól az egész, tudod, Kriszta?
Kíváncsi
 


Zsuzsa
Szerintem Kriszta ezzel a hozzászólással csak magát minösítette.
Nyanya
Nyanya
 


Szilvi,
és a gyerekek nem furcsállják, hogy a szüleiktől nem kapnak semmit ajándékba? vagy ezt is megoldják?

Nálunk egyébként az a blőd szöveg, hogy a Jézuska tudja, hogy a nagymamákhoz is megyünk, ezért oda is visz ajándékot nekünk, hogy mindenki kapjon egyszerre. Hát ez sem okos, de aki a Szentestét összekeveri a busójárással az már csak így jár. KépKép
Mi aznap is megyünk a nagyszülőkhöz és csak este jön hozzánk a Jézuska. Kicsit fáradtak már addigra, de így alakult. Próbálom rávenni a családot, hogy akkor inkább legyen mindenki nálunk, de eddig kevés eséllyel indulok. Az mindenkinek kényelmesebb, ha mi rohangálunk...
 
 


Solya!

Nekünk is nagy harcok árán sikerül összeszedni a családot karácsonyra! Nagymamámnak heteket kell könyörögni, hogy jöjjön fel vidékről, apukám baromi lusta, nem sok kedve van átjönni meg hasonlók! Amikor kicsi voltam, nálunk is mindehova jött a Jézuska!KépKépKép
De amúgy meg olyan jó volt hinni benne, hogy igenis ő hozza az ajándékot!

Süti
 
 


Sziasztok!
Nálunk eddig úgy volt, hogy szenteste anyuékkal voltunk, és 25-ikén mentünk mamámékhoz. De mióta az apróság megszületett, a szenteste a saját kis családé, és csak ezután megyünk máshová. Nekem tetszik ez a nem "ámitjuk" a gyereket csodával megoldás. Szerintem nálunk is hasonlóan lesz. De akarok valami misztikus dolgot is, persze nem 15 éves koráig, csak amig tényleg azt hiszi hogy vannak csodákKép!
Kitaláltam egy családi hagyományt! Minden évben választhat a lány egy diszt a karácsonyfára. Ha lesz kistesó, akkor ő is választ majd minden évben... és igy tovább. Tudom elég sok diszünk lesz egy pár év múlva, de úgyis mindig akad, aki eltöri..KépKép!

Mi nem vagyunk vallásos család. Szerintem tiszteletben kell tartani, ha valaki az, de azt is aki nem! Nálunk is Jézuska jön, de ez a szeretet ünnepe, mert mindannyian együtt vagyunk, és mindenki boldog. Szerintem már ez is egy csoda!!

Betti

KépKép
KépKép
 


Sziasztok!
Köszi a véleményeket! Ezek szerint nincs köztetek senki, akinél nincs Jézuska-Angyal-mese?

Kriszta, szerintem a mai karácsony annyira eklektikus, annyira sokféle hagyomány és szokás keveredik, hogy mindenki válogathat belőle. Nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem biztos, hogy Jézus ezen a napon született, csak a Római Birodalomban élő rengeteg pogány népnek volt a téli napfordulóhoz kapcsolódó ünnepe, ezért tették ide a karácsonyt is.

Liana
Liana
 


Még valami: a decemberi Kismama újságban van szó arról, hogy ki hogyan ünnepli a karácsonyt. A Török Moni-féle nekem nagyon tetszett!

Liana
Liana
 


Kivancsi, en eddig ugy tudtam, hogy Te hivo katolikus vagy! Most meg egy megrogzott ateistanak tunsz! Kép
Legkozelebb azt irod majd, hogy a Husvetkor meg a locsolkodast unnepeljuk?Kép
Kriszta
 


Engem meg az ilyen intoleráns hozzászólások szomorítanak el Kép
Nálunk sosem hozta a Jézuska az ajándékot, mivel mi nem vagyunk vallásos család. Mégis nagyon szép ünnepeink voltak, meghittek, szeretet-teljesek.
Akkor most mi van? Imádjunk inkább totemoszlopot? Kép

Na, nem ezért jöttem Kép karácsonyra mindenféle az Ötlettárban
Jamina
 
 


Kriszta,
eszméletlen, micsoda következtetésekre jutsz! Esetleg nem lehet, hogy nem jól olvasol? Valami nincs egészen rendben veled. Csak a te kedvedért elárulom, hogy nem vagyok hívő katolikus, nem vagyok ateista sem, és nem ünneplem a locsolkodást. Szememben egy az Isten, akár tetszik ez neked, akár nem.
Kíváncsi
 


Nem is ezt akartam írni valójában Krisztának, ez csak az első indulat.
Kriszta, ha cirka 2000 évvel ezelőtt csupán az történt volna, hogy megszületett egy fiú, nem ünnepelnénk ma Karácsonyt. Még akkor sem, ha történetesen Isten fia született meg akkor, a Fiú. Ha csak ennyi történt volna, akkor az ünneplés pusztán Isten belügye lenne, a vacsorára pedig meghívná legfeljebb a szűk baráti körét. Amiért itt mi és még sokmillió ember a Földön Karácsonyt ünnepel, az maga a születés oka, amitől egy fiúból a Fiú lett. Ez az ok pedig nem más, mint amit leír a bibliai idézet is, lásd fenn, ami talán szövegben nem pontos, de tartalmilag igen. Az istenhit maga is nem másért van, mint azért, hogy jobbá, szeretettel gazdagabbá, lélekkel teltté tegye a puszta porhüvelyt. És itt most tökmindegy, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, az eredmény a lényeg, az, hogy a lélek épülhet a hit által, és az épülés lényege az embertársaink tisztelete és szeretete. Na valahogy így. Biztos nem a legszabatosabb, nem vagyok katekizmusból képzett, de így látom, és remélem, nem látom nagyon rosszul.
Te, Kriszta, ezekről a dolgokról lehetne klasszakat beszélgetni is ám! El lehetne mondani, te hogy látod, vagy mit tudsz, amit mi nem! De ha mindig kötekedsz, az emberből csak mindenféle zsigeri indulatot hozol ki. Vagy ez is a célod? Akkor viszont nem találta meg a lelkedet sem a katolikus, sem másmilyen istenhit, ezért kérlek, ne is oktass ki minket belőle.
Kíváncsi
 


Nálunk Karácson a szeretet ünnepe és Jézuska hozza az ajándékot. Gyerekkorom óta úgy zajlik a karácsony, hogy a gyerekek csak akkor mehetnek be abba a szobába, ahol a karácsonyfa áll, mikor Jézuska csenget. Ilyenkor a sötét szobában csak a karácsonyfa égö és a csillagszóró világít. Amíg a csillagszórók végigégnek elénekeljük a "Mennyböl az angyal"-t mindenki boldog karácsonyt kíván a másiknak és ezután ajándékosztás. A forgatókönyv csak annyiban változott, hogy most már mi csilingelünk.

KrisztaKép
Nyanya
 


Kriszta!

És akkor azzal mi van, hogy én sem isten hívő nem vagyok, sőt uram bocsá, még meg sem vagyok keresztelve, ezáltal ne is ünnepeljem a karácsonyt???

Süti
 
 


Nagyon elment a topic kekeckedésbe, holnapután első advent, ne rontsuk mááá a hangulatot.
Kíváncsi, :-)))) kösz.

Eszembe se jutott, hogy a barátnőm gyerekeinek feltűnik-e, hogy a szülőktől nem kapnak... Majd megkérdezem.

Kriszta, és mi van azokkal, (pl. mint mi), akik Jézusban hisznek, Jézuskában nem? Van azért az "államvallásokon" kívül rengeteg más misztikus felfogás, más hitrendszer, azok az emberek is hívők, mint ahogy mi is azok vagyunk, de MÁSKÉPP) Szóval nálunk van betlehem, meg angyalok, meg "Mária szamara" decemberben, de az ajándékot mégis a Télapó hozza (Santa Claus). Igy alakult. Ennek ellenére, olyan áhitat van a gyerekekben, ami engem nagyon meglep, lévén, hogy én "istentelen" családban nőttem föl, és azt hittem, hogy hitre nevelni kell. Ma már tudom, hogy a hitből KINEVELNI kell, mert a kisgyerek alapvetően vallásos (na nem egyházi tekintetben).

És mi a véleményed, Kriszta, azokról a "hívő katolikusokról", akiknek baromi nagy a szájuk, de évente max. 10 alkalommal jutnak el templomba?!

De tényleg szálljunk le egymás hitéről... :-)))
 


Sziasztok!

Mi sem sokat járunk el a templomba, de karácsonykor boztosan elmegyünk minden évben. Ettől függetlenül hiszek Istenben, és nem hiszem, hogy attól függ ki mennyire vallásos, hogy minden vasárnap a templomban csücsül. Tisztelem azokat, akiknek ez fontos, de én inkább a családommal töltöm ezt az időt.

Karácsony: nálunk annak idején úgy telt, hogy együtt feldíszítettük a fát ( egyik legfontosabb, és szebb emlékem), aztán be a szobába, és vártuk a Jézuskát (szülői ajándékot). A mai napig így teszünk, 24.-ét anyuéknál töltjük, és minden évben eljátszuk ezt a szertartást: Nagyon jó, hogy újra gyerek lehetek egy kicsit!
És imádok fát díszíteni, így kettőt is díszíthetek!
Egyszóval, a Jézuska felnőtt korban is megállja a helyét, és nem okozott törést bennem amikor rájöttem , hogy Anyuék a Jézuska. Kép

Dikó

KépKépKép
 
 


Kíváncsi! Biztos az öt gyerkőc miatt jutottál buzgó katolikus hírébe Kép! Idézeted helye Jn 3,16. (Amúgy nem javítgatok ám én mindent, csak a filológiai dolgokat Kép)
Lányok, én meg arra vagyok kíváncsi, de nagyon, hogy ahol a család nem vallásos, de mégis a jézuska (direkt kis j) hozza az ajándékokat, ott mit mondotok a gyerekeknek, ha megkérdezik, hogy az meg kicsoda? Illetve nektek mit mondtak anno a szüleitek?
Liana, bár valóban nem tudható, hogy Jézus mely napon (sőt, évben) született, az Egyház mégis dec. 25-öt fogadta el az Üdvözítő születésnapjának, és valóban ezt ünnepli Karácsonykor. Igaz, hogy a téli napfordulóra a pogány római sol invictus (legyőzhetetlen nap) kultusz ellenpontjaként is tették, de mivel Krisztus a Biblia hasonlata szerint az Igazság Napja is, ennek is szimbolikus értelme van.
Klára
 
 


Klára,
javítgass csak, felhatalmazlak egyszer s mindenkorra! Kép Mindig tanulok valamit, és az jó. Most pl. az ige helyét, amit most el is fogok majd olvasni.
A leleplezéshez: kb. négy éves lehettem, amikor a kulcslyukon át elémtárult a valóság. Emlékszem a látványra máig. De érzelmileg semmi törést nem okozott! Gyerekek, az annyira mindegy, hogy ki hozza az ajándékot! A lényeg az, hogy ki hozza a meghitt, békés hangulatot azon az estén a családba. Az örömöt. A nyugalmat. Szerintem, ha felnőnek, a mi gyerekeink is erre fognak gondolni, ha Karácsony közeleg, és nem arra, amire sajnos most: hogy mit kapnak. Dehát ez a gyerekek dolga, talán.
Kíváncsi
 


Krisztike(?) drága!

És a diaszpórában élő zsidó családok mit csináljanak? Jézust ünnepeljék? Vagy ne is karácsonyozzanak, lógjanak ki a sorból? Magyarázzák el a gyereknek, hogy náluk miért nincs semmi 24-én? Mit javasolsz? Ha a karácsony csak vallási ünnep lenne, akkor nem lenne hozzá ajándékozás. Mert a Bibliában, gondolom ajándékról szó sincs. A Pünkösd tényleg tisztán vallási ünnep, de a húsvét, Karácsony már rég nem csak az. Akár tetszik, akár nem, ezek családi ünnepekké váltak, és azok is tartják, akik nem hithű keresztények.
Kérdésem van:
 


Lányok,
nem akartam megsérteni a ritkán templomba járókat, csak a férjemtől (aki katolikus hitben nőtt föl, kat. ált. iskolába járt) úgy tudom, hogy az egyház szemében az a hithű katolikus, aki eleget tesz ennek a kötelességének. Mert, hogy vasárnap misére menni Kötelesség. Csak ezért.
(Mi nem járunk, soha, bár a középső fiam (6) nagyon szeretne látni egy "igazi" misét. Most tájékozódom éppen, hogy hol van olyan, amire jó szívvel be tudom vinni.)
szilvi
 


Diaszpórában élő zsidó családokat is ismerek, akik Hannukah-t is ünnepelnek (ilyenkor valahogy 12 napon keresztül kapnap ajándékot, de lehet, hogy info-m nem pontos, ne rohanjatok le), és Karácsonykor is van egy szép vacsora, meg együttlét. Szóval "különleges" nap az is, de vallási jellege az előbbinek van.

És bizony, szerintem mindenkinek hagyni kell azt ünnepelni, amit ünnepnek érez. Már mengint "waldorfozok", de ott nagyon jól megfér egymással a nagyon is katolikus "ízű" Advent, a Vízkereszt napi teremszentelés, a Márton napi lámpásos felvonulás a nyári napfordulón tartott tűzugrással...
 


Lanyok, szeretnek elnezest kerni mindenkitol, akit megbantottam vallasaban, hiteben (avagy pont nem hiteben!)! Igy visszaolvasva tenyleg eleg ronda stilusban szoltam hozza.Kép
Na, akkor most ujra nekikezdenek.Kép
Szoval: en szerintem a gyerekeknek mindenkeppen el KELL mondani, hogy a hagyomany szerint mit unnepelunk Karacsonykor. persze ha meg pici babarol van szo, akkor nincs jelentosege, de ovodas-kisiskolas gyereknek mar illene ismerni ezeket a dolgokat. Meg ha a szulok nem is hisznek benne, es tortenetesen a "Szeretet unnepet" tartjak meg Karacsonykor akkor is meg kell mondani a gyerekeknek, hogy errol es errol szol erdetileg a Karacsony, de...es itt hozza lehet tenni, hogy anya+apa ugyan nem hisz ebben, de az emberek nagyresze igen.
Ezt azert tartom alapveto dolognak, mert amikor kinyilik a gyerekek szeme, kozossegbe, baratokhoz kezdenek jarni, nagyon kinos pillanatokat elhetnek at, amikor a masik gyerek, kiskamasz elmondja, hogy mi a Karacsony, es a te gyereked meg mitsem tud rola. Kép
Ugyanugy meg kell tanitanunk, mit azt, hogy mit unneplunk Marcius 15-en, Punkosdkor, vagy Augusztus 20-an.

Kivancsi, ezek szerint jol mellenyultam? Kép Tenyleg meg voltam rola gyozodve hogy katolikus vagy!!! Akkor elarulnad, hogy milyen vallasu vagy?

Szilvi, szeretnek gratulalni a betlehemes alkotasaidert. Csodalatosak!

Sziasztok! Kép
Kriszta
 


Éljen!!!! Tényleg jön a karácsony! Meg szeretet, meg minden! Kriszta! Üdv nálunk! Továbbra is várjuk a klassz hozzászólásokat! KépKépKép Ma jó napom lesz!!!! Végre valakivel nem véres harccá fajult a vita hanem béke van!!!!

Süti
 
 


Kriszta! CSatlakozom Sütihez! NAgyon jó volt olvasni a hozzászólásodat! köszönöm! Egyet is értek veled!
Zsuzsa
 
 

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet: