Új privát üzeneted érkezett!

Szisztok!
Ez a topic azt a célt hivatott szolgálni, hogy ha bármilyen kérdésetek van a kismamasággal, babavárással kapcsolatban, vagy bármilyen nõgyógyászati témában, itt kérdezhettek és ERAZMUSZ-(doktornõ) válaszol.))

Ancsi
Ancsi
 


Jaj Ancsi ez nagyon jó ötlet volt.
Pont nagyon gondolkodom, hogy mit csináljak. Két császár után szeretnék valamilyen fogamzásgátlást. Eddig a spirálban gondolkodtam, de az orvosom ma nem ajánlotta a császárok miatt. Tablettát a pajzsmirigy-alulmüködésemre már szedett egyéb hormonpótlás miatt nem szívesen szednék. Bár egy alacsony hormontartalmún esetleg elgondolkodnék.
A második csaszi 7 hónapja volt, így nem lenne túl jó most újra teherbeesni.
A Pharmatex-et ajánlották. Erről mi a véleménye a doktornőnek? Vagy Ő milyen módszert ajánlana nekem?
Köszönettel
Andi2
andrea (andrea)
 


Jó reggelt minden kedves idelátogatónak!

Kedves Erazmusz,
Remélem, hogy visszatér ide hozzánk, hiszen
valószínûleg ez a topic is "beindul" és sokunk kérdését sikerül megválaszolni!Kép

Köszönettel,
Ancsi
Ancsi
 

 
 

Köszönjük néked Ancsi ezt a fantasztikus lehetőséget. De még jobban megköszönnénk Erazmusnak, hogyha segítségünkre lenne.
Én adagolom ezt az UTROGESTAN nevű kúpot, de nem igazán tudom, nem okoz-e terhességi jelek. Nem tudom abbahagyam-e egy időre, hogy megbizonyosodjam arról, hogy ennélkül megjön-e, vagy terhes vagyok-e? 32.napon vagyok.
bubi
 


jaj, lányok...kezdek attól tartani, hogy nem látjuk többé Erazmuszt...(((

Olyan jó lett volna ez a topic...


hmm...hátha mégis visszatér közénkKép


Pussz mindenkinek,
Ancsi
Ancsi
 


Ancsi

Csak optimistán..... visszajön hozzánkKépKépKépKép

Pussz, Pucur
Pucúr
 


Kedves Lányok!
Igazad van Picur: csak optimistán! Nem azért kerestelek meg Benneteket, hogy utána cs3erben hagyjalak! Jó ez a topic, okos otlet, így itt sűritve látom a hozzám intézett kérdéseket. A másik topicban leírtam, hogy miért nem jelentkeztem két napig. De bizonyára nem is tudok minden nap írni, mert egyébként nagyon elfoglalt vagyok: láthattátok, hogy az első írásom is éjfél körül keletkezett. Most szombat van és kivételesen nappal is tudok írni.

Kedves Andi 2!
Császármetszés után a spirál semmi képpen nem javasolt, én 1 után se tettem fel soha. Ma már egyébként is nagyon negatívan állok a spirálhoz: rengeteg olyan szovodmény van tóle, hogy ki kell pakolni a teljes belsó berendezést miatta, ami azért fiatal holgyeknél nem éppen ideális megoldás! A császármetszés hegén pedig konnyen keresztül tud hatolni, és egyszer csak a hasüregben vagy a hólyagban landol! Az utóbbi 8 évben ezért én mindossze 2 db spirált tettem fel, akik mindenképpen ragaszkodtak hozzá.
Az alacsony hormon tartalmú fogamzásgátlók a legbiztonságosabbak. Véleményem szerint azt nyugodtan szedhetsz. Nyugaton viszont sokkal jobban elterjedt a nálunk ma már szinte egyáltalán nem használt diafragma: a pesszárium. Ha valaki nem akar gyógyszert szedni és a férje se akar óvszert használni (a mai óvszerek már igazán jó minóségűek), akkor ez egy jó megoldás. De kell hozzá egy olyan nógyógyász, aki ért a méret meghatározásához és meg is tanítja a használatát. Ilyet azt hiszem, nehéz találni. És pesszáriumot is .

Kedves Bubi!
Ne hagyd abba az Utrogestan alkalmazását, mert ha szükség van a hormonpótlásra (az Utrogestan a sárgatest hormont pótolja, ha keveset termel magától a petefészek), akkor a hormonszint eséstől akkor is bevérzel, ha terhes vagy, és a korai baba meghal. Inkább nézz meg egy jó érzékeny tesztet- ilyen pl. a Medi Lab- és ha kimutatja a terhességet, akkor feltétlenül folytasd a hormonpótlást.

Ancsi!
Még nem olvastam végig az e-mail-edet, este válaszolok rá. Most mennem kell a hétvégi bevásárlásokat megcsinálni (ilyenkor már a Tesco-ban szoktam lenni szombaton). Közben kikapcsolt a telefon -remélmem, vissza tudok még kapcsolódni a net-re.
Üdvozlet mindenkinek
Erazmusz
Erazmusz
 


Este majd leírom pontosan, hogy hogyan kell a homérozést csinálni és hogyan kell értékelni.
Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Nagyon szeretem és megbízok az orvosomban, de mástól is szerettem volna véleményt hallani/olvasni a spirálról.
A Dm-ben láttam egy fogamzásgátló filmet és más is ajánlotta a Pharmatex-et. Erről is írna valamit? Mennyire megbízható?

Köszönöm még egyszer
Andi2
andrea (andrea)
 


Kedves Andrea!
Saját tapasztalatom nincs még kellö a Pharmatex-ről, leírás szerint a Pearl-indexe olyan, mint az óvszernek (annyi terhesség keletkezik 100 asszony év alatt, mint óvszer használata mellett).

Kedves Szonja!
Mint írtam, a sikertelenségnek sokféle oka lehet.
Volt-e PCT teszt? Néztek-e Chlamydiát? Milyen volt a spermavizgálat eredménye? Kapott-e Gynevac-ot a férjed is? Gondolom, átjárhatósági vizsgálat volt- milyen volt pontosan az eredménye? HSG volt vagy laparoscop? A hormonokat - gondolom - Siklosi prof beállította- milyenek ezek? Mérsz-e alaphömérsékletet? Milyen gyakran van a sex? (Nem igazán célszerü a minden napos sex a peteérés környékén, de az se vezet eredményre, ha éppen az az idő marad ki. A spermiumok éréséhez 3 nap kell, ezért akkor van a legnagyobb számú, legjobb minőségü spermium, ha a peteérés idején csak 3 naponta van sex.Figyelembe véve a spermiumok és petesejt életidejét is, ez az optimális ritmusa a szeretkezésnek.) Ez a magyarázat nemcsak Neked, hanem mindenkinek szól, aki olvassa. Ha az átjárhatósági vizsgálat nem laparoszkóppal történt, hanem röntgennel, akkor még mindig nincs kizárva az endometriozis lehetősége, ami meddőségben 40 %-ban előfordul. Ha ezekre a kérdésekre válszolsz: kiderül, hogy minden rendben van-e?

Kedves Pucur!
Ha alacsony volt a hormonszinted, az vetélést eredményez. Elöször be kell állítani, addig nem szabad próbálkozni, amíg a progeszteron szint a peteérés után nem emelkedik 21 ng/ml érték fölé (vagy 64 nmol/l). Ha jó a progeszteron, akkor is célszerü peteérés után 1 héttel elkezdeni Duphastont szedni (2-3x1/nap) és csak 36 hetes terhesen abbahagyni, Igy jók lesznek a hormonok a következö terhességben.

Kedves Száva!
Nem értem a kérdést:"10 nap elég-e a peteéréstöl as menstruációig"? Mire elég-e? A peteéréstöl a menstruációig meglehetösen stabilan 14-16 nap szokott lenni. Ha valóban csak 10 nap telik el a peteéréstől addig, amíg megjön a vérzés, az hormonzavart jelent. De lehet, hogy az alaphö görbe nem jól van értékelve. Ha faxon el tudnád küldeni a görbédet, akkor meg tudnám mondani pontosan, hogy jó-e? A fax számKépbudapesti szám)
215-4361. Nem kell fax hangot várni, hanem tárcsázás után azonnal kell küldeni a faxot, mert másképp üzenetrögzitö kapcsolódik rá. A becenevedet írd rá.

Kedves Bubi!
Valóban vérböl is meg lehet állapitani a terhességet, meg hogy fejlödik-e a terhesség. A vérvétel eredményét nem befolyásolja az Utrogestan. De abbahagyni nem szabad, amíg nem biztos, hogy nincs terhesség.

Kedves Lotti!
Írd meg a hormon leleteidet, és hogy mikor történt a vérvétel (a ciklus hanyadik napján, és mikor jött meg utána a vérzés.

Kedves Éva!
Ugyanezt kérem Tőled is. Kaptál-e (és a férjed is) Gynevac-ot? Volt-e befejezés (méhkaparás) a terhesség elvesztése után? Ha ezeket megírod, azután tudok tanácsot és véleményt írni Neked.

Kedves Ancsi!
Írtam egy hosszú levelet, de nem sikerült cstolt file-ban elküldenem. Talán a lányomnak sikerülni fog, ha hazajön, de úgy gondolom, erre legjobb esetben vasárnap kerülhet sor. Ha sikerül elküldenem, és megengeded, azt a levelet is elküldöm ebben a topic-ban, mert nem egyedülálló a problémád.

Kedves Mindannyian!
Azt igértem, hogy ma este leírom a hömérözést.
Én ezt rendszeresen csináltatom a babaváró hölgyekkel. A jó görbéböl sok mindent ki lehet olvasni. Tehát:
1.reggel ébredés után, mozgás nélkül (se pisilés, se szex)
2. 5 percig
3. Végbélben, mint a kisbabáknak (ezt nem szokták Budapesten az utóbbi 10 évben így kérni, pedig az alaphömérséklet mérésnek az a lényege, hogy konstans legyen, ne függjön a környezettől- márpedig a szájban való hömérözés eredménye függ a külsö hömérséklettöl, függ attól, hogy éppen jó reggelt kívánsz-e, attól is, hová teszed a szádban)
4. Japán higanyos lázmérővel mérni a hömérsékletet, a mért értéket úgy ábrázolni a diagrammon, hogy a diagramm 1.napja a menses 1. napja legyen, és a következö menses 1.napján uj diagrammot kezdeni.
Ha így van mérve és ábrázolva, akkor lehet értékelni. De az értékelésben is szokott hiba lenni: sokan azt gondolják, hogy akkor van a peteérés, amikor a hömérséklet eléri a 37 fokot. (Láttam olyan alaphö görbékt, amelyeken bejelölték az inszeminációkat is: mindig a peteérés után 4-5 nppal csinálta az illetö orvos: még ö se tudta, hogy akkor már régen késö- természetesen minden inszemináció sikertelen volt). Valójában akkor van a peteérés, amikor a legmélyebb pont, és ezután folyamatosan emelkedik a 37 fok körüli vagy fölötti értékre. Ha nem éri el a 37 fokot, biztos a sárgatest hormon elégtelenség.

Az e-mail-emet majdnem minden nap megnézem, és válaszolok rá, aki gyorsabb választ akar kapni, az irja meg az e-mail címét, hogy oda írjak.
Mindenkit szeretettel üdvözöl
Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!

Két kérdésem lenne hozzád remélem tudsz biztató választ adni.
Elso babám 2000 áprilisában született. Hosszu és kimerito volt a vajudásom , két méhösszehúzódás között nem emlékszem hogy mi történt és minden fájás végén hánytam. Ezek után Epidurális érzéstelenitést kaptam mivel már a korházba érkezésünk óta csak 1,5 újnyi volt a méhszájam, és azt mondták hogy igy nehéz lesz a szülést befejezni ha már most ilyen kimerült vagyok. Egy órával az epidurál után a babám szivhangjai romlani kezdtek a méhszáj állapota nem változott ezért a császármetszés mellett döntöttek az orvosok.
Az elso kérdésem hogy a babám szivhangjai esetleg az epidurális érzéstelenitol romlottak-e vagy annak nincs semmijen káros hatása a babára nézve? Második kérdésem pedig az lenne, hogy van-e esélyem hogy a mostanában tervezett testvérkét esetleg hüvelyi úton szülhessem?
Nagyon szeretném ha a második babám rendesen születne, de szeretnék élni az epidurális érzéstelenitéssel is mivel az nagyon nagy megkönnyebülés volt.
Válaszodat elore is köszönöm Gigi
Névtelen
 


Kedves Erazmus!

Problémám a következő:ciklusom 23-dik napján a terhességi teszt pozitiv eredményt mutatott.A peteérés szerintem és az LH-teszt szerint is a 12-13.napon volt.Azért csináltam ilyen korán tesztet mert furcsa huzó menstruáció szerű fájdalmam volt,ami azóta is tart.Ez a második terhességem /van egy 2éves fiam/,és ezt az érzést az első terhességemnél a baba kora szerinti 6.héttől éreztem.Rohantam az orvoshoz mert azt gondoltam,hogy öregebb terhesség.Az orvos azt mondta,hogy petezsákot még nem lát,valami elvékonyodást mutogatott és azt mondta oda ágyazódik majd be a petesejt.Másik amit szerettem volni tudni ,hogy milyen a progeszteron szintem mert nem szeretném sárgatest elégtelenség miatt elveszteni a babát.Szerinte ezt már hülyeség terhesség alatt megnézni,de azért adott laborpapirt./az eredményt még nem tudom/Azért aggódok annyira mert előző tehességemnél az első 3hónapba barna váladék jött belölém és feküdnöm kellet/Turinált és Pippolpfent kaptam/.Végülis elmulott és megszületett a fiam,de most aggodok szeretném megelőzni a bajt.Szerinted normális-e a hasfájásom?Foglalkozzak-e a sárgatest szintemmel?Szerinted az ultrahang a terhesség hányadik napjától mutatja ki a petezsákot?Még csak a ciklusom 29.napján vagyok és már ennyi minden izgat.Válaszodat elöre is köszönöm!


Teddy
Teddy
 


Kedves Erazmus!
Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre a topickra és mindjárt meg is ragadnám a lehetőséget,hogy kérdezzek.
A problémám a következő:idén márciusban volt egy torokgyulladásom aminek szokásom szerint nem tulajdonítottam nagy jelentőséget,- egy hét alatt rendeződött.A gyógyulás után egy héttel viszont nagyon elkezdett fájni az alhasam.Elmentem a nőgyógyászomhoz aki megállapította,hogy petefészek gyulladásom van,amire Doxycyklint és Klion tablettát írt.A gyulladás ezekre a szerekre nem rendeződött,ezért felírta az orvos az Augmentin tablettát.A gyógyszert bevettem a gyulladás még mindig fennálltK.Azóta eltelt öt hónap és szinte állandó hasfájással küszködök.Főleg középidőben lobban fel a gyulladás, ami eltart a ciklus 21-22-ik napjáig.Én ugy gondolom,hogy a gyulladás lekűzdésére már mindent kipróbáltam. Nemrég fejeztem be a Summetrolim kúrát,két hónapja járok akupunktúrára(minimális javulást hozzott),ülőfürdő kúrát csináltam Sárvári termál kristállyal,cickafarkfűvel(az utóbbit ittam is palástfűvel együtt)és semmi javulás.Azt szeretném kérdezni,hogy létezik-e valamilyen gyógymód a fentieken kívűl vagy bele kell nyugodnom,hogy ezzel a krónikus gyulladással kell leélnem az életem?
Számomra azért is fontos volna a teljes gyógyulás ,mert elmúltam 34 éves és szeretnék még gyereket szülni. Van már két kisfiam és ha nem is jön össze a kistesó, nagyon szeretnék megszabadulni az állandó fájdalomtól.Előre is köszönöm válaszát.
Anita
Anita
 


Kedves Gigi!
Az epidurális érzéstelenítés nem rontja a szívhangokat.
A 2 szülés között jó lenne eltelni 3 évnek, ennyi idö alatt eléggé megerösödik a heg a méh izomzatban, és kedvezö esetben lehet spontán a második szülés.
Mivel a terhesség alatti problémák egy jelentös része krónikus nögyógyászati gyulladások eredménye, ezért a terhesség elött ennek megelözése céljából javaslom megkapnod a Gynevac vakcinát. Én mindenkinek adom, aki gyereket szeretne. Több olyan szülést vezettem, ahol az első császárral volt, a második spontán.

Kedves Teddy!
A sárgatest hormont- ha adtak rá beutalót - érdemes megnézni, de az eredménye a leggyorsabb laboratóriumban is 2 hét alatt érkezik meg, addigra pedig már károsodások keletkezhetnek az alacsony sárgatest hormonszint miatt a babában. Ha az elsőnél a problémák Turinál segítségével szüntek meg, akkor legjobb lenne máris elkezdeni a hormon pótlást. Ma erre legjobb a Duphaston tabletta (3x1/nap), amit elégtelen sárgatest müködés eseteiben már az ovuláció (=peteérés) után néhány nappal el lehet kezdeni, és célszerü a terhesség 36. hetéig folytatni.
Az UH az ovuláció után 3 héttel kezdi kimutatni a petezsákot, 4 héttel az embrió kezdeményt.

Kedves Anita!
A krónikus petefészek gyulladás legjobb, legtartósabb kezelése az immunterápia: Gynevac vakcina adása. A kúra 5 injekcióból áll, melyet a leghatásosabb 10 naponta adni mélyen farizomba. 27 év óta ezzel gyógyítom a krónikus petefészek gyulladást, nagyon jó eredménnyel.

Üdvözlettel Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!

A hormonleleteim:

Dátum: 03.22., a ciklus 7. napja
Ösztradiol: 177 pmol/L
FSH: 7.0 IU/L
LH: 6.5 IU/L
Progesteron: 1.5 nmol/L
Prolactin: 176.0 mIU/L

Dátum: 03.29., a ciklus 14. napja
Ösztradiol: 357 pmol/L
FSH: 8.2 IU/L
LH: 16.9 IU/L
Progesteron: 6.7 nmol/L
Prolactin: 379.0 mIU/L

Dátum: 04.05., a ciklus 21. napja
Ösztradiol: 265 pmol/L
FSH: 2.1 IU/L
LH: 2.8 IU/L
Progesteron: 33.1 nmol/L
Prolactin: 207.0 mIU/L

Ebben a ciklusban az LH teszt (Corax) márc. 28-án volt egyértelmüen pozitiv. A következö menzesz április 11-én kezdödött. A menzeszt megelözöen a 23. napon kevés pecsételö vérzés jelentkezett. Ez nekem szinte mindig van. Kérlek, ird meg a véleményedet. Elfaxolom neked a hömérsékleti görbéimet is.

Köszönettel: Lotti
Lotti
 


Sziasztok!

Tulajdonképpen nem kérdésem lenne, de lehet, hogy tudok segíteni egy kicsit itt-ott.
Alapinformációk közé tartozik, hogy aneszteziológus vagyok, egy 2 hónapos baba anyukája.

Kedves Gigi!
Epidurállal kapcsolatban további információk: Szülésről topicon belül az epidurálos rész, baba-EDA múlt hónap közepén valahol.

Akit esetleg a pesszárium érdekel, egy fajta magyar terméket lehet kapni Budán, az Aquincum HÉV megállónál. Amióta arra jártam, már van új beszerzés, nem csak lejárt szavatosságú. Doktort még nem találtam, így autodidakta módszerrel használtam és választottam méretet. Bevált.
Kedves Erazmusz!
Tudnál segíteni?
Nem sürgős, egyelőre a Continuin teljesen jó.
Köszönöm.

Snoopy
snoopy
 


Kedves Lotti!
A hormon értékek azt mutatják, hogy az általad megjelölt napon lehetett az ovuláció, de a sárgatest hormon elégtelenség fennáll: felényi, mint amennyi a terhességhez és annak zavartalan kihordásához kell. Ez lehet az oka a menses elötti vérezgetésnek is. Így a Clostylbegyt (esetleg Serophen) szedésére szükség van, és emellett controll progeszteron mérésre a 21. cyclus napon. Ha délután elindítottafd a fxot, úgy én toltam el: mikor csengett a telefon, felvettem, de csak egy zúgást hallottam, gondoltam, hogy fax akar lenni. Máskor nem szoktam felvenni: ez a rendelő telefonom, csak hétfő, kedd és csütörtök délután ill. este. De szokatlan volt vasárnap délután a hívás.

Még átnézem a korábbi kérdésedet, és ha valamire nem válaszoltam,késöbb megteszem. (Sikerült kinyomtatnom az egész elözö hetet, bár nem akartam mindet, de minden kijött: 62 oldalon.)

Kedves Snoopy!
Ha nagyon muszáj, akkor szeptemberben fizikálisan is tudok segíteni, bár szeretném megtartani az inkognitómat, és a személyes segítség esetén ez már megszünik. Igaz, a faxom is megszünteti az inkognitómat, de azért ez még majdnem az.
Üdvözlettel: Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz !

Ami engem aggat egy kicsit, az a menstuaciom hianya. 13 honapos a babam, 10 honapos koraig intenziven szoptattam, ami alatt OK, hogy nem jott meg. Meddig normalis a menstruacio hianya?
Terhessegem elott sokaig szedtem a Tri-Regolt, aztan abbahagytam, hogy terveztuk a babat, es teljesen felborult a periodusom, magyaran a baba elott sem volt minden tokely, sot ugy lettem terhes, hogy ket honapig nem is volt menstruaciom.
Szoval szerinted mi lehet a gond.
Termeszetesen tervezem nogyogyo "meglatogatasat" ezzel kapcsolatba, csak mivel kulfoldon elek, eleg huzos dolog egy vizsgalat. /penzbe/ Ugyhogy meg adok remenyt hogy MEGJON !
Hormonalis hattere is lehet a dolognak, es ha igen, csak a folyamatos gyogyszerszedes fog segiteni? Azert aggaszt, mert mar szeretnenk a kovetkezo babat, tenyleg ez a tervezett baba szempontjabol baj lehet?

Valaszod elore is koszi, Liz
Liz
 


Szia Eramusz!!

Jaj de jó hogy itt vagy!
Igaz meg akarod tartani a kilétedet de ha mégsem akor szeretném tudni hol is "rendelsz" és melyik kórházban vagy.Nagyon gyors (nekem legalább is) segitság. kellene mert ott ahol és akinél szültem nem szivesen mennék vissza.Sajna nem jó tapasztalattom van és most keresnék magamnak "új megbizható nogyogyit"Arrol lenne szó hogy szülés után minden tökéletes volt sőt még a sulyom is kevesebb volt aterheség előttinél,de amint abba hagytuk a szopiztatást(sajna nem sokáig ment)azota rohamossan hizok és csomoban hullik a hajam.Volt egy csunya nagy mütétem 98-ban sebészetileg,na már most vissza is mentem oda ahoz az orvoshoz nem é ott van a bibi,de ő sem az uh. nem találtak semmi "bajt".Vérkép vizelet teljessen normális.
De a bajom akkor is nagy mert már alig van hajam és ugy nézek ki mint aki megint terhes.

Nekem az is megfelelne ha e-mailban küldenéd el a cimedet merre vagy található.

De buta is vagyok:A lényeget kifelejtettem hogy sajna Closty segitségével maradtam nagy nehezen babás.Nem tudom de lehetséges hogy ez is számit?

Izgatottan várom mielőbbi vigasztaló jelentkezésedet,és köszi előre is a segitséget.

L-né
Névtelen
 


Rosszul irtam a nevedett elnézésedet kérném ERAZMUSZ!!

L-né
Névtelen
 


Kedves Erazmus!

Köszönöm a segítségedet, az Utrogestant 2 napig nem szedtem,de mára már megint elkezdtem. Semmi nem történt, se vérzés, se a teszt nem mutat semmit a ciklus 35.napján vagyok. A nőgyógyászom csak aug 1-én jön. Mit tegyek? Közben van erős váladékom, hányinger ritkán, annyit alszom mint egy anyamaci. Néha szúró fájdalmat érzek a két oldalamon. No és egy vetélésem már volt 7 hetesen.
Nagyon-nagyon köszönöm a segítségedet, lassan nem is tudom mit tegyek? Türelem babát terem???
Bubi
bubi
 


Kedves Erazmus!

Mi is már 8 hónapja eredménytelenül próbálkozunk.
Voltunk a családtervezési tanácsadón ahol több vizsgálatot elvégeztek és azt mondták, hogy minden rendben van.
Azután voltam egy nőgyógyásznál aki azt mondta, hogy ő érdemben csak egy év sikertelen próbálkozás után foglalkozik csak velem.
Nagyon szomorú vagyok mert nincs nőgyógyászom.
Nem tudna valakit ajánlani Budapesten aki már most hajlandó lenne velem foglalkozni?
A ciklusaim szabályosak, a hőmérőzés pontosan mutatja, hogy mikor van a peteérésem, az akciózás is akkor van.
Üdvözlettel: Veronika
Névtelen
 


Sziasztok!
Kedves Erazmus!
Köszönöm, hogy irtál! Kérdezted, hogy volt-e PCT teszt: Akkor most én kérdezek: az mi fán terem? KépKomolyan: EZ MILYEN TESZT? Netán ez takarja az összeférhetetlenségi vizsgálatot? Chlamydiát nem tudom, hogy néztek-e mert többször volt kenet vizsgálatom pl. a júniusban végzett méhszájplasztikám elott, de nem tudom, hogy akkor néztek-e Clamydiát. A férjem sprema eredménye nagyon jó volt, és o nem kapott Gynevacot. HSG-m volt, bár én is jobban örültem volna a lapornak mert tudom, hogy azzal meglehet állapitani az endot...A hormon eredményeimet soha nem láttam és amikor rákérdeztem a Siklósi dokinák csak annyi választ kaptam, hogy nem jók, és felirt 2x1 Clostyt 3 hónap után felemelte 3x1-re aztán sorozatos gyulladásaim voltak: húgyhólyag, petevezeték, aztán júniusban mutét...Ehhez kapcsolódva lenne is egy kérdésem:
HOGY LEHET AZ HOGY LÉZERREL VÉGZETT MÉHSZÁJPLASZTIKA UTÁN 5 HÉTTEL MÉG MINDIG NEM GYÓGYULT BE TELJESEN A SEBEM? És mellette újra begyulladtak a petevezetékeim. Most úgy látom 1,5 évig teljesen feleslegesen jártam Siklósi prof-hoz. Nagyon csalódott vagyok...
Köszönöm válaszod!
Üdvözlettel, Szonja
Szonja
 


Kedves Erazmus!

Leírnám, hogy mi történt velem eddig, hogy könnnyebben tudj válaszolni a kérdéseimre.
Két éve szeretnénk babát. Mérem a hõmet, ami
szerint minden ciklusban 13.-14.napon van tüszõrepedés. Volt hormonvizsgálatom, aminek az eredményét most nem tudom fejbõl, de az orvosom szerint rendben van. Volt olyan vizsgálatom,
ami a középidõben a levett nyákból páfránylevélrajzolatot mutatott. Volt olyan vizsgálat is, hogy éjszakai együttlét után reggel vett az orvos mintát, hogy nem termelek-e ellenanyagot a spermiumok ellen és elegendõ számban vannak-e és rendesen mozognak-e. Ez is rendben volt. Szedtem Clostylbegytet és Serophenet összesen 3 ciklusban, de a több megrepedt tüszõ ellenére sem estem teherbe. Ezeken a ciklusokon
uh.-val végig nézett az orvos, hogy megfelelõ-e
a nyálkahárty vastagsága és megfelelõ ütemben érik-e a petesejt. Itt is minden rendben volt. A férjem járt andrológiai vizsgálaton, nála nincs
semmi gond.
Kérdésére, hogy használtam-e Gynevac-ot a válaszom, hogy még az elõtt, hogy akartuk a babát a nõgyógyászom azt mondta egy rákszûrés alkalmával hogy lehetséges egy kis gomba. Ezért adott valami kúpot (a férjemnek semmit sem javasolt), azt hiszem 3 vagy 4 db. volt benne. Eztuán már nem beszéltünk a gombáról, mert nem volt semmi panaszom. Folyásom sem szokott lenni, csak az a jellemzõ nyák 2-3 napig, de nem a 13. napon, amikor a tüszõrepedés, hanem a 10-11. napon. Ez normális?
Idén májusban végezték el nálam a laparoszkópiát, amely során a jobb oldali petevezetéknél egy kis elzáródást találtak, de ezt a mûtét alkalmával feloldották és teljesen átjárhatóvá tették. Más elváltozást vagy egyéb gondot nem találtak. Ez után a mûtét után egybõl (júniusban) teherbe is estem. ezért gondolom, hogy a mûtét segített talán. 5 hetesen halt el a terhességem, de végig
görcsöltem és úgy éreztem bármikor megjöhet.
Egyedül a hõ további emelkedése és a kimaradt vérzés jelezte nekem, hogy terhes lehetek. Mikor leesett a hõm 36.5-re aznap este elkezdtem vérezni. Másnap mentem az orvosomhoz és az uh.-n látott egy 7 mm-es petezsákot és azt mondta, hogy már a méhszáj körül van, úgy hogy ez ki fog magától ürülni, nem kell beavatkozás. Úgy, hogy nekem semmilyen befejezés nem volt. Igaz a vérzés 2. napján jött valami, ami nem vér és nem nyák volt, hanem valami hártya. Mert mikor ujjaimmal
megfogtam, nem lehetett szétnyomni, teljesen egyben maradt, csak a hártyához tudom hasonlítani. Az orvosom most azt javasolta elõször, hogy a tüszõrepedés után kezdjem szedni az Utrogestant. Aztán mégis úgy döntött, hogy még ne szedjem, mert olyan jó minden uh. szerint, hogy még várjunk inkább. Aztán végül abban egyeztünk meg, hogy ha
késik a vérzés, akkor a vérzés kimaradásának elsõ napján kezdem el szedni az Utrogestant.
Drága doktornõ. Köszönöm, hogy végigolvasott.
Kérem segítsen. Mennyi idõ múlva várható (kb.) újra terhesség? Mikor érdemes és kell szedni az Utrogestant, ha a hormonvizsgálat jó? A fentiek mellett mit lehet még tenni, milyen vizsgálatokat kell még elvégezni ahhoz, hogy mielõbb egészséges gyermekünk szülessen?
Ajánlja-e gyógytea fogyasztását? Én palástfû teát iszom, ami állítólag erõsíti a méhet.
Várom mielõbbi válaszát, amit elõre is nagyon köszönök.

Õszinte köszönettel: Éva
Éva
 


Kedves Erazmusz!
Lehet, hogy megvan a valaszom egy kerdesre, amit meg fel sem tettem neked. A kovetkezorol van szo: az elozo terhessegemkor en is szedtem Turinalt, kb.4-5 hetes kortol, mar nem emlekszem, de ugy remlik, a szulesig kellett 3x1-et bevennem egy hormonpotlo gyogyszer mellett (noi hormon-alacsony szintjet emelo.. a nevet elfelejtettem, sajnos). Plusz a verkepre nehanyat, amig nem rendezodott, ja es az altalanos vitamin es asvanyi anyag koncentratumot kismamaknak valot. Ha a Turinal a sargatest elegtelensegre szedendo gyogyszer, nem lehet, hogy ujra ez a problemam, es nem a Clostis /nincs peteeres, stb./ a gondom.. Es az altalad fentebb leirtakbol arra is kovetkeztettem, hogy a 3x-i heti egyuttlet elmeletben idealis lehetne, s bar mi 3 naponta egyutt vagyunk a ferjemmel kura ide vagy oda, eredmeny megsincsen.. Mi a velemenyed, igy, virtualisan? Mit kellene csinalnom, csinaltatnom? Elore is nagyon koszonom a valaszod, Lella
e-mail cimem: noralib2000@yahoo.com
Lella
 


Meg azt szeretnem megkerdezni, mi a Duphastin hatoanyaga, es a mennyiseget is legyszives leirni, plusz, hogy nem arthat-e a szedese vizsgalat nelkul... Haat, lehet, hogy szornyulkodni fogsz, de arra gondoltam, esetleg, ha megtalalom az itteni gyogyszertarban, akkor talan en is szedhetnem.. Ma vagyok a 10.napomon, a 12.-en kapom a Pregneil injekciomat a tuszorepedesre, s te azt irtad Teddynek, a peteeres utan nehany nappal kellene elkezdeni a terhesseg 36.heteig folytatva. Lehet, hogy hulyeseg volt erre a tablettara gondolnom, igy, latatlanban... Esetleg, ha mail-ben valaszolnal, ill. megadnad a mail cimed, elkuldhetnem a Tri-regol dec-i befejezese utani ciklusaimat, ha latod ertelmet... Most azon gondolkodom, hogyan is szabadkozhatnek, sajnalnam, ha arra a kovetkeztetesre jutnal, hogy nem erdemes tovabb virtualisan folytatni a tanacsadasod, mert en is rad szeretnem zuditani az egesz ilyen jellegu gondomat... Pedig nagyon sokat segitesz a tapasztalataid atadasaval nekunk, ez biztos.

Szia, Lella
Lella
 


Lella!
A Turinál: 5 mg allylestrenol
a Duphaston: 10 mg dydrogesterone tablettánként.
A diagrammot elküldöm este.

Éjszaka többet írok.
Aki személyesn akar e-mailt kapni tőlem, az írja meg az e-mail címét.
Üdv. Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!
Én reggel már irtam, de akkor nem adtam meg az emilcimem: csipike@kgb.hu Nagyon szeretném ha irnál mert teljes a kétségbe esés nálam Sikósi proffal kapcsolatban Kép
Üdv, Szonja
Szonja
 


Erazmusz!
Csatlakozom Lellahoz, talán lehet,hogy most fogsz ráunni, amiért ilyen nagy lavinát inditott el a felajánlásod, de gondolom a szakádban minidg ilyen nagy érdeklödés mutatkozik a tudásod iránt!Én is örülök hogy vagy, igy tökéletes ez a topic, hogy kérdéseink nem csak költöiek (amire ugye nincs válasz), hanem valaki szakértö probál az éteren keresztül segiteni.
Tudom,hogy hömérésröl már irtál, és kérdeztek is, most én mégis ezt folytatnám. Mi teendö akkor, ha nem azonos idöben kell ébrednem, magyarán nem tudom mindig ugyanakkor mérni a hömet? Az én ébredésem ugyanis a férjem munkabeosztásátol függ,mivel két hetente éjszakás, olyankor majdnem délben ébredünk fel. (Én felvettem az ö ritmusát, hogy igy tudjunk legalább együtt élni, máramennyire sikerül) Másik két hétben pedig nappli müszakra jár, akkor meg hat után van ébresztö. Igy egyszer35,9 az ébredési höm, egyszer meg 36,5, a ciklus ugyanazon részében.Igy nem nagyon tudom követni saját magam, de mit lehet esetleg tenni? Probálok visszaaludni, és utána egy normálisabb idöben ujramérni, de ez nem csalás egy kicsit???
Lehet,hogy kicsit bugyutának tünik ez a kérdésem, de nem tudom, hogyan valositsam meg a reggeli méricskélésemet, amikor ilyen a helyzetem, és tudom,hogy azonos körülmények kellenének a megbizhato eredményekhez.
Elöre is köszönöm, és a válasz jöhet e-mailben is:
rari@freemail.hu
Barbi
Barbi
 


Szia Erazmusz!
L-né vagyok e-mailom www.L-né@index.hu várom a válaszod

Szia L-né
Névtelen
 


Szia Erazmusz!!

Megint L-né vagyok mert a gyereknek diktáltam és ő az egészet félre értette és rosszul csinálta.Bocsi ő még nem érti egészen csak nagyon szeret segiteni szoval az e-mail cimem Katka@index.hu légyszi a fenti kérdésemre ha lehetne akor oda irjválaszt de ha ide az sem gond csak válaszolj.

Köszi szépen L-né
Névtelen
 


Kedves Erazmusz!

Olyan lett ez a topic mint a nyüzsgö méhkas. Kép
Elfaxoltam a hömérsékleti görbémet. Az emilem: visume@matavnet.hu

Felhivtam a saját orvosomat és mondtam neki a heves hasfájást és az alacsony progeszteron szintet is. Szerdán megnéz uh-val.Azt mondta, hogy a köv. ciklusban felezi majd az adagot, 2 x felet fogok szedni a clostilbegyt-böl.

Minden segítséget köszönök: Lotti
Lotti
 


Kedves Lella!
Most küldtem el a faxot, remélem, megkapod. Erröl a jól kivitelezett lázgörbéröl jól lehet látni, mikor lett terhes a rajzolója. A 32-33 napon már egyértelmü volt a terhesség.
Ezért javaslom mindenkinek, hogy csinálja a lázgörbét. Bubi se stresszelne annyit, ha csinálta volna. Akkor tudná, hogy azért késik a menses, mert nem volt peteérése, vagy azért, mert terhes lett. Tesztek nélkül is lehetne tudni. Az a baj, hogy azt gondoljátok, lányok, hogy a hömérözéstől lesztek terhesek, és ha néhány ciklus után nem jö össze, abbahagyjátok, mert "hiába csinálom, nem lettem terhes!" Szóval a lázméréstöl még senki nem lett terhes, de jó információt nyujt annak az orvosnak, aki ért hozzá, és annak a paciensnek is, akit megtanít rá. Igazán ajánlom mindannyiótoknak, és ha elkülditek faxon, szívesen kiértékelem. A kivitelezését úgy, ahogy azt korábban leírtam. Aki megírja a fax számát, annak küldök egy szép görbét és egy jól használható koordináta rendszert, olyat, amit most Lellának küldtem.
Nem én, a férjem dolgozott Líbiában, csak látogatni voltam ott egy hónapig.

Kedves Liz!
Az bizony nagy baj a következö baba szempontjából, ha nincs vérzés, mert akkor nincs peteérés sem. ( A vérzés akkor jelentkezik, ha volt peteérés és nem termékenyült meg.) Illetve ilyen esetbencsak nagyon ritkán van, és nagyon valószinü, hogy ha van is, a sárgatest hormon nem elégséges a baba kihordásához. Persze, minden alól van kivétel, de rendezni kell a hormon státuszt. Nemcsak hogy "hormonális háttere is lehet", hanem egyértelmüen hormonális háttere van a problémádnak. Valószínü, hogy folyamatos hormon kezelés kell (legegyszerübb erre a Clostylbegyt, persze kontroll vizsgálatok mellett). Ha egyszer véletlenül megjön a vérzés, az sem jelenti, hogy minden rendben.

Kedves L-né!
A hajhullásnak is sokféle oka van, de rendszerint megtalálható a háttérben valamilyen krónikus gyulladás. Ezért is szokták góckutatásra küldeni a beteget a börgyógyászok. Nekem sok paciensem számolt be csodálkozva arról a mellékhatásáról a Gynevac vakcinának, hogy megszünt a hajhullásuk töle. (Nem ezért kapták, hanem a krónikus nögyogyászati gyulladásuk vagy a meddöség, vetélés, koraszülés miatt.) Próbáld meg: veszíteni nem lehet vele, csaknyerni. Egyedüli kontraindikációja van: a thiomersal érzékenység.
A hízás valószínüleg a hormonzavar miatt van. Ez egyébként egy ördögi kör (circulus vitiosus). Ha megírod az e-mail cimeet, írok rá, akkor megtudod az én e-mail címemet is.

Kedves Bubi!
Az elözö irás Neked is szól, a hömérözésröl és a Gynevc-ról is (ha megjön a vérzésed).

Kedves Veronika!
Én az optimális családtervezés keretén belül (ezt én szerveztem meg egy vidéki városban, már elsök között kb. 1985-ben)attól kezdve foglalkoztam a párokkal, ahogy elhatározták, hogy gyereket szeretnének. Sok mindent meg lehet csinálni, csak az olyan aktív beavatkozást kell elhalasztani 1 év utánra, mint a HSG vagy laparoscopia. Ezek mütétek, rizikójuk van. De ezen kívül mindent. Nekem nagyon sok betegem van, ezért nem szeretném feladni az inkognitómat, mert így is alig birom már a hajszát. De szeretnék mindenkinek segíteni. Most szabira megyek, szeptemberben kezdek megint hajrázni. Ha addig nem találsz nögyogyászt, írd meg az e-mail címedet, megpróbálok tenni valamit érted.

Kedves Szonja!
A PCT test az egyik könnyen kivitelezhetö összeférhetetlenségi teszt. Peteéréskor kell nézni szex után 8-9 órával. A Chlamydia vizsgálatot azért csak megmondanák, ha csináltak volna, föleg, ha pozitiv. Az utóbbi években eredménytelen gyerekvárás eseteiben már mindig adok a férjnek is Gynevac-ot. Eredményesebb a terápia. A sorozatos gyulladások azt mutatják, hogy a Gynevac ellenére sikeresen ping-pongoztok a férjeddel! És éppen a ping-pong fertözés megelözése céljából kell a férjnek is adni.
Elöfordul, hogy 3 hónap is eltelik, mire teljesen behámosodik lézer vagy LOOP után a méhszájplasztika. A Clostylbegyt szedése alatt megmérte-e a hormonokat Siklósi prof? Ha rosszak a hormonok, nem szabad abbahagyni a C. szedését.

Keves Éva!
Ha a hormonok rendben vannak, felesleges a C. és a Serophen. De a labor által jónak véleményezett érték nem elegendö a terhességhezt. Kéne pontosan tudni, hogy mi mennyi és mikor. Tüszörepedés se jelenti, hogy rendben van.
A Gynevac-ot tehát nem kaptad. Ez nem gomba ellen van, hanem krónikus bakteriális gyulladások ellen. Amik a méhbe is felmennek és megakadályozzák a petesejt beágyazódását. (Egy egyszerü asszony mondta: hát persze, a rossz talajba a búza se tud kicsírázni!) Kúppal ezt nem lehet megszüntetni, antibiotikumokkal se!

MINDENKINEK
szól a következö tapasztalatom. Az elmult 2és fél évben kb. ezer házaspárral foglalkoztam. Volt köztük 32, akiknek korábban csináltak inszeminációt, lombikbébit, sikertelenül, a Gynevac után terhesek lettek. Közülük 15 lombikbébivel, 1 inszeminációval. de 16 spontán, azaz nem történt velük a Gynevac után beavatkozás. Ennek a 16 asszonynak előzetesen összesen 33 sikertelen lombikbébi kisérlete és 73 inseminációja volt. Nekik valószínüleg semmi másra nem volt szükségük, mint a Gynevac-ra! Mint már korábban írtam: a Gynevac nem csodaszer, de a krónikus gyulladáasokat jól gyógyítja, és a sikertelenül próbálkozó nőknél 85 %-ban találtam krónikus gyulladást.

Visszatérve Évához: a spontán vetélés is lehetett a krónikus gyulladástól. Mivel nem történt befejezés (kaparás),ezért már akár a következö ciklusban is lehet terhesség. De a hormon szintet és a gyulladást rendezni kell elötte. Ha valóban jó a hormon (a menses elött 1 héttel 21ng/ml vagy 64 nmol/l fölött van a progeszteron) akkornem kellszedni Utrogestant. Ha alatta van: Clostylbegyt indukció kell és a peteérés után néhány nappal el kell kezdeni az utrogestant vagy Duphastont.
A teákat nem ismerem, ezért ezekről nem tudok nyilatkozni.

KedvesLella!
Ha sárgatest elégtelenséged volt, akkor szükséges volt a Turinál. De azt csak késöbb szokták volt régen adni, amikor már biztos volt a terhesség - és addig el is vetélsz sokszor a sárgatest elégtelenség miatt. A Clostylbegytet 2 célbólkell adni: ha nincs peteérés, akkor csinál, ha van de elégtelen a sárgatest hormon mennyisége, akkor magasabb hormontermelésre ösztökéli a petefészket. Clostylbegyt adása után kell adni Turinált, Duphastont vagy Utrogestant, hogy elegendő legyen a sárgatest hormon (progeszteron). Most látom az e-mail címedet, majd oda is írok, de ezek mind közérdekü közlemények voltak, azt hiszem.
Délbenm kinyomtattam a kérdéseiteket, arra válaszoltam most. Amik késöbb keléetkeztek, azokat még nem láttam, de már éjfél után 164 2 van, és 23 óráig dolgoztam. Most még megnézem a többit, kinyomtatom, de majd máskor válaszolok.

Mindenkit üdvözlök Erazmusz
Erazmusz
 


Szia Erazmusz!

Ismét L-né vagyok a válaszodat köszönöm az e-mail cimemt már feljebb is leirtam de most itt és ha netán ott leirnád hol találhatnálak meg az jó is lenne.E-mail cimem: Katka@index.hu Kőszike a gyors válaszodat,várom az e-mailodat.
Szia L-né
Névtelen
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon köszönöm a válaszokat.
Azt szeretném még kérdezni, hogy a Gynevachoz hogyan lehet hozzájutni, hogyan kell alkalmazni, stb.? Akkor is lehet használni, ha nem bizonyított a gyulladás?
Az én ciklusaim 25 naposak. A múlt hónapban, amikor terhes lettem a 21. napon vettek tõleg vért vizsgálatra. A következõ volt az eredmény:
Luteinizáló h.(LH) (MEIA): 1,04 U/l
Foll.stim.h. (FSH) (MEIA): 2,69 U/l
Prolaktin (MEIA): 19,95 ng/ml
Progeszteron (MEIA): 31,74 nmol/l
Oestradiol (MEIA): 0,517 nmol/l
Tesztoszteron (DELFIA): 4,28 nmol/l
Béta-HCG (MEIA): <2,0 U/l
A doktornõ leírása alapján a progeszteron szintem felényi a normálisnál. Most nagyon elkezdtem félni. Most akkor mi a helyzet?
Ma vagyok a ciklus 24. napján. Tehát csütörtökön nem kellene megjönnie. Szúrkál az alhasam és érzékenyek a melleim. Ma a hõm az eddigi 36.7-36.8-ról felment 37.-re. Mit gondol? Lehet ez terhesség? Minden nap ugyanabban az idõben, reggel fél 6-kor mérem a hõt. És azt mondták a lányok, hogy vetélés után késik a vérzés, nem úgy jön meg mint rendesen. Kérem írjon errõl is röviden.
Mindent nagyon köszönök. Kérem válaszoljon mielõbb, mert most nagyon elbizonytalanodtam, hogy mi van a progeszteronommal?

U.i: Szabad tegezõdni, vagy maradjak a magázódásnál? Senkit nem akarok megbántani.

Éva
Éva
 


Kedves Erazmusz!

Még elfelejtettem valamit. Fentebb írta, hogy ha a hõ nem megy fel 37. fölé, az biztos sárgatest elégtelenség. Nekem 36.2-36.5 szokott lenni az alaphõmérséklet és tüszõrepedés után megy fel 36.8-ra és ott marad az újabb vérzésig. De a 37-re nekem soha nem ment fel, csak amikor szedtem a Clostylbegytet vagy a Serophenet, valamint a múlt hónapban amikor terhes lettem és a mai napon is felment 37.0-ra. Mi a teendõ?

Köszönettel: Éva
Éva
 


Kedves Erazmusz! Matol merem a homet, es jelolni fogom az altalad kuldott tablazatba. Nagyon aranyos vagy, hogy a KépvegeredmenyKép -rol is mellekeltel egy fotot, ugy legyen, sikeruljon mindannyiunknak, aki babat szeretne. A tablettaknak elkezdek matol utanajarni, remelem, sikerrel, es akkor azt is kezdem esetleg a tuszorepedes utani 2.heten.
Nagyon koszonom a kedvesseged, en is szeretnek fotot kuldeni neked az eredmenyrol.. Kép
Szia, Lella
Lella
 


Kedves Erazmusz!
Köszönöm a válaszod! Jó lett volna ha irsz egy emilt (természetesen megértem ha nincs rá idod), mert nagyon szerettem volna megtudni, hogy honnan ismered Siklósi profot; tudod az elmúlt másfélévben nagyon sokat jártam hozzá aminek következtében padlóra kerültünk anyagilag, és úgy érzem nem sok mindent kaptam a pénzemért...NAGYON MEGBIZTAM BENNE, de az utóbbi idoben úgy érzem nem haladunk az 5-rol a 6-ra.
Köszönettel, Szonja
Szonja
 


Kedves Erazmusz!
Most fedeztem fel ezt a topicot és nagyon megörültem neki. Nekem több kérdésem is lenne. 6 évvel ezel&#337;tt szültem a fiamat császármetszéssel. Epidurális érzéstelenítést kaptam, de mégis voltak fájdalmaim. Érdekes érzés volt, alulról éreztem valami &#337;rült fájdalmat. A szülés alatt nem nagyon voltam magamnál. Fájdalom csillapitot nem kaptam, mikor kinn volta fiam elaltattak. A szülészn&#337; mesélte, hogy mikor vartak össze felrúgtam &#337;t. A terhességem alatt Dopetig-et és Pipolphent szedtem. Kérdésem, hogy El lehet e rontani az epidurálist, illetve lehet e valami köze a Pipolphen-nek ahhoz, hogy nem voltam magamnál. A terhességem során rengeteget aludtam ett&#337;l a gyógyszert&#337;l.
Most szeretnénk még egy babát, de nagyon rendszertelen a ciklusom. Igaz, hogy még csak 3 hete mérem az ébredési h&#337;mérsékletemet és ez nem jelent semmit, de eddig még nem volt peteérésem. Kétségbe vagyok esve. Mekkora problémát jelenthet, hogy rendszertelen a menszeszem egy másik baba szempontjából? Hormon tartalmú gyógyszert nem szedhetek, mert magas a vérnyomásom.
Várom válaszod.
djeszter
djeszter (djeszter)
 


Kedves Erazmusz!

Olvastam fentebb amit a spirálról írtál. Nagyon el vagyok ken&#337;dve. Nekem spirálom van. Hat év rakta fel az orvosom. Tudom, hogy 5 évig lehet csak, de sajnos így alakult. Most megyek levetetni. Mikor kaptam felkészítettek rá, hogy hosszabb és fájdalmasabb lesz a menszeszem, mint el&#337;tte. Hát nem így történt. Nincs gyakrabban meg, s&#337;t ... nem hosszabb és nem fájdalmasabb.
Ja és császármetszés után kaptam kb másfél-két hónappal.
Lehet, hogy nálam van valamilyen probléma?

Köszönettel: M-né
Névtelen
 


Kedves Erazmusz!
A válaszod kicsit meglepett. El kell, hogy mondjam valamikor én is h&#337;mér&#337;ztem csináltam is rendesen, de a dokim azt mondta ennek semmi értelme, ez nem mutat semmit.
Sajnos mi már 3 éve próbálkozunk, hátrahajló méhem van és a férjemnek is kevés a sp... száma, tehát úgy jön össze a gyerek, az eddigi tapasztalat (1 vetélés)szerint,hogy mindketten Clostylt szedünk. S&#337;t van amikor Pergonal injekciót kapok, bár az nem használ, de múltkor összejött. Megjártam én már a hadak útját, annyi dokinál jártam, mondták már nekem, hogy medd&#337; vagyok, hogy laparoszkópiát kell csinálni stb... Ha ezeknek mindíg hittem volna akkor ki tudja hol tartanék. Most legalább van egy olyan dokim aki lelkiismeretesen követi ami velem történik és eredményt eredményre halmozunk. Remélem sikeresen lépkedünk, mert remélem nem sok választ már el az anyaságtól.
A gynevac-ot már hallottam, de majd beszélek a dokival mit gondol róla, lehet ezt is elkezdem. Szedek Elevitet, hátha ez is segít.
bubi
 


Kedves Djeszter!
Nekem van egy ismer&#337;söm, aki szintén császárral szült, és neki nem hatott az epidurális érzéstelenítés, el kellett altatni. Az orvosa azt mondta neki, hogy ez a fajta érzéstelenítés nem mindenkinek felel meg, nála sem lehet semmilyen m&#369;tétnél alkalmazni, nem csak császárnál.

Kedves Erazmusz!
Megint megjött a menzeszem, pedig már kezdtem abban reménykedni, hogy most lesz baba (ez volt a 3. sikertelen ciklus), mivel a melleim nagyon megduzzadtak, és fájtak is (ennyire még nem fájtak máskor). De még most is ugyanolyan duzzadtak a melleim, nem változtak semmit, pedig máskor a menzesz el&#337;tti napon már nem szokott feszülni. Mit&#337;l lehet, hogy most még mindig ilyen duzzadtak? Van emil címem is, ott is válaszolhatsz: szuszmusz@freemail.hu

Köszi Ildi
másikildikó
 


Kedves Erazmusz!

Rövid próbálok lenni, jó sok más megválaszolnivaló kérdésed is van. Kép Szóval. 23 éves leszek augusztusban és 2 hónapja hagytam abba a Marvelon szedését 6,5 év után. Az orvosomban teljesen megbízom, ez alatt az id&#337; alatt sokszor "rohantam hozzá", hogy nem kéne-e szünetet tartani, váltani..stb, de minding megnyugtatott. Problémám egyébként a gyógyszert&#337;l nem volt semmi. Most viszont babát szeretné(n)k. Az els&#337; gyógyszer utáni mestruációm 37 napra jött meg (38-on volt már er&#337;sebb a vérzés) , ma pedig a 34. napon vagyok. Sajnos nem emlékszem, hogy tinédszerként hány naposak voltak, de nem tudom, hogy ez normális-e, hogy ilyen hosszú ez a ciklus. A dokim azt mondja, hogy minden szépen visszaáll majd a rendes kerékvágásba, csak hát az els&#337; rendes mensim után azt gondoltam, hogy na majd a második huszonvalahány napra biztos megjön és szépen beáll, de hát sajnos már megint a 34. napon vagyok. Tudom, hogy 1 menzesz után még butaság is ilyeneket kérdezni, de attól félek, hogy ez a hosszú ciklus nem normális. A dokim azt mondja, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásom am iatt, hogy Marvelon szedtem évekig. Egyébként holnap hívom hogy mi legyen, csak gondoltam megkérdezlek téged is. Ezen kívül kicsit hátrahajló méhem van, de a dokim szerint emiatt ne gondolja azt, hogy sokkal nehezebben fogok teherbe esni. Err&#337;l is érdekelni a véleményed, akár egy kis statisztika.

emilem: futorosa@freemail.hu, de ha itt lesz a válasz, az is OK.
Köszönöm, hogy id&#337;t szakítottál rám!!
Üdv: Évici
Évici (Évic
 


Kedves Erazmusz!

Még mindig kérdeznék valamit. Ha alacsonyabb a progeszteronszint, de mégis létrejön a terhesség, akkor biztos, hogy károsodást okoz a babánál az alacsony progeszteronszint? Vagy ha nem elegendõ a progeszteron, akkor mindenképpen meghal a baba?
Ha létrejön a terhesség, vagyis késik a vérzés már pár napot, akkor érdemes-e elkezdeni az Utrogestan szedését? Vagy csak akkor van értelme elkezdeni az Utrogestant szedni, amikor megrepedt a tüszõ és utána néhány nappal?

Éva
Éva
 


Kedves Erazmusz!

Szeretném én is megkapni a szép görbét és a koordináta rendszert: Köszönöm!

fax: 467-0385 kilsteve@hotmail.com
Pucúr
 


Kedves Erazmusz!
El sem hiszed mennyire orulok az altalad felajanlott lehetosegnek.
27 eves vagyok,ket kisfiut szultem,mindkettot csaszarmetszessel.Az elso mutet utan nem volt semmi gondom,de a masodik utan kb.8 hetet vereztem.Ezutan nehany honapra ra a ciklusaim rendszertelenne valtak,abban az ertelemben,hogy normalis idoben jelentkeztek,normalisan zajlottak le,de verzes utan ket napig szunet,es utana ismet 2 nap verzes.Ultrahangos vizsgalatokra is voltam,ahol egyik alkalommal egy 2 cm atmeroju petefeszek cisztat mutattak ki.A kovetkezo ciklusban mar nem volt ott.Az orvosom a Mikrogynon kis hormontartalmu tablettat ajanlotta.Mar 8. honapja szedem.A tabletta alatti ciklusoknak fele normalisan zajlott,fele meg ugyanugy ,mint tablettaszedes elott.Nem tudom mi tevo legyek,meddig szedjem meg a tablettakat.Egyaltalan megoldhato-e ez a verzes zavar ezzel a kezelessel?Amugy nincs szuksegem fogamzasgatlasra mert a masodik mutet utan elkotottek a petevezetekeimet.(Es sokszor hanyingerem is van a tablettak miatt.)
Nagyon szepen koszonom a tanacsot,elore is!
Kerlek szepen a kovetkezo cimre valaszolj:
ibaratosi@personal.ro
Névtelen
 


Erazmusz!Az elozo Nevtelen vagyok.Arra szeretnelek megkerni ,hogy ne a fenti linket hasznald a postaladamhoz,mert kiprobaltam es nem mukodik.A cim az helyes,de mas levelkuldo programot hasznalj,kerlek,mert maskeppen nem fogom megkapni a valaszt.(a fenti azt hiszem Outlook-kal mukodik,mukodne)
Koszi!
Névtelen
 


Sziasztok!

Eszter!
Ami az epidurálást illeti. Természetesen el lehet rontani. De anélkül is alakulhatnak érdekesen, esetleg fájdalmasan a dolgok, hogy bárki hibázott volna. Az epidurális egy ravasz tér, amit nem elég hogy megtalál az anesztes, és nem elég, hogy oda belevarázsol egy anült, még annak hatnia is kell. Mivel nincs rá teljes széleskör&#369; és 100%-ig megbízható információ, hogy miért is hat ott, ahol hat (ezt a f&#337;orvosunk mondta, neki pedig elhiszem) ezért akadhatnak esetek, amikor máshogyan, pl foltosan hat. A foltos azt jelenti, hogy foltokat kihagy. Pl nálad az alsó részt. Nálam a fél oldalamat. A kis foltok eltüntethet&#337;k nagyobb érzéstelenít&#337;adaggal. Ez viszont csak akkor megoldás, ha az embert m&#369;tik. A szülés fájdalomcsillapítása kisebb adagokkal történik, mert ha az anyukát teljesen elzsibbasztjuk, akkor nem tud segíteni a kitolásban.
Az sem igaz, hogy ha valakinek egyszer nem sikerült, akár egyáltalán nem csillapodott a fájdalma, akkor nem lehet ismét próbálkozni. Ez csak akkor igaz, hogy ha bármilyen ellenjavallat fenáll. Pl nem egyezik bele, vagy allergiás minden érzéstelenít&#337;re. Volt egy kismama, akinek betettem az EDA-t, biztos voltam benne, hogy jó helyen volt, mégse hatott. Megbeszéltük, hogy ismét megpróbáljuk, csak egy réssel feljebb. Tökugyanolyan volt a betétele, ugyanabban a rétegben, ugyanolyan teret találtam. Gondoltam, hogy akkor ez sem fog hatni. De tökéletesen m&#369;ködött. Azóta sem értem és nem is fogom már. Ett&#337;l is különleges az EDA. Ha nem érzed úgy, hogy ilyet soha többet, akkor legközelebb is válaszd nyugodtan ezt a megoldást, ha bejön, annyival jobb a többi lehet&#337;ségnél, hogy érdemes megpróbálni.

Snoopy
snoopy
 


Kedves Lotti!
A högörbédröl tudnom kellene, hogy melyik testürgedben mérted? Ha a popsidban, akkor azt jelenti,hogy alacsony a progeszteron szint, a végén a torokfájás miatt ment fel 27 fok fölé. Ha szájban, az mindig alacsonyabb 2-3 tizeddel, mint az igazi alaphö, tehát nemigen megy 37 fokig fel. De a leírt hormonérték is alacsony volt.
Az "alacsony" fogalmát úgy értem, ahogy Siklósi professzor meghatározta: a ciklus második felében átlagosan 21 ng/ml fölött kell lennie, illetve más mértékegységben: 64nmol/l. Ilyenkor lehet egészséges terhesség.
Ez ÉVÁNAK is szól, meg mindenkinek, akinek megmérték a hormon szintjeit a ciklus második felében (21 nap körül). Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet terhes az, ekinek ez alatt van a progeszteron szintje, de amióta sikerül méretnem a hormon szinteket, azóta egyértelm&#369;en tapasztalom: valóban nagyon ritkán sikerül terhesség alacsonyabb progeszteron szintnél. 20 esetb&#337;l 19 elvetél- elhal a baba, ha alacsonyabb a progeszteron.(1-1 azért sikerül.) Ezért célszerü beállítani még terhesség elött, hogy ne legyen keserü csalódás a vége.A laboratóriumok viszont sokkal alacsonyabb értéket adnak meg normál értéknek - nem tudom,miért. És azok a nögyógyászok, akik nem ismerik Siklósi prof ilyen irányu kutatásait, a labor által megadott normál értéket látva, olyankor is azt mondják, hogy jó, amikor nem az. Én tapasztalatból tudom, hogy igaza van ebben Siklósi profnak.
Nem kell félni amiatt, hogy alacsony a progeszteron, hanem gyógyszeresen emelni kell, erre is jó a Clostylbegyt. Azzal jól be lehet állítani. Petérés után pedig Duphastont szedni.
A vetélés után általában annak késik a vérzése, akinek egyébként is rendszertelen a vérzése. Úgy látom, szép számmal vannak köztetek olyanok, akiknek ez az egyik f&#337; baja. Nálatok az ovuláció indukciós kezelés alapvetöen fontos. A rendszertelen vérzés a petefészek müködés elégtelenségének a jele, és ez vezet meddöséghez.

Apropó MEDDÖSÉG! Ez nem egy megalázó jelzö, hanem egy állapotnak, egy kórképnek a neve. És nem meddö nök vannak, hanem meddö házasságok. Akkor nevezzük a házasságot meddönek, ha egy évi védekezés nélküli rendszeres nemi élet mellett nem jön létre terhesség. Ha egy orvos kimondja ezt a szót, nem szabad miatta megsértödni, hanem ugyanugy kezelni kell a kórképet, mint mondjuk a középfülgyulladást! Egyébként volt olyan házaspár paciensem, akik együtt nem tudtak gyereket létrehozni, de mikor elváltak és ujra házasodtak, 1 év alatt mindkettönek lett gyereke.
Itt a babaneten mindenki tegezi egymást, így én is Titeket és Ti is engem. Ez személytelen, és talán közvetlenebb. A rendel&#337;ben azért másképp van a dolog, bár ott is szeretem a barátságos és feszültség oldó dolgokat.
Ismét Évának: magad is látod, hogy csak akkor megy fel a höd a szükséges szintre, ha szeded a Serophent vagy C-et. Tehát ezt kell tenned, ha gyereket akarsz. Az Utrogestan szedését érdemes elkezdeni.

Kedves Djeszter!
Err&#337;l már korábban és most is írtam: a ciklust ovuláció indukciós gyógyszerrel rendezni kell és a megfelelö progeszteron szintet eklérni, ha másik gyereket akarsz. Ez nem emeli a vérnyomást.
Vérzés rendezésre nehogy fogamzásgátlót szedj!!!Az epidurálásról Snoopy-t kell megkérdezni, &#337; aneszteziológus (=altató orvos), jobban ért hozzá, mint én.

Kedves M-né!
Nekem ez a tapasztalatom és álláspontom a spirálról. Nem mindenki ért velem egyet. De a barátnöm, aki sok évig élt Amerikában,mondta, hogy ott már 15-20 éve nem tesznek fel spirált, mert annyi kártérítési pert indítottak az orvosok ellen miatta, hogy betiltották.Ez megdöbbentett. Keleteurópa jó piac lett 10 évvel ezelött a spirál gyártók számára. Ma már itt is sokkal kevesebbet látok, mint 10 évvel ezelött.

Kedves Bubi!
Örülök, hogy jó dokid van. Ha mindent rendbe rak Nálad, akkor biztosan sikerül az anyaság!

Kedves Ildi! A mellek a sárgatest hormontól fájnak általában menses el&#337;tt. Valószínüleg még nem ürült ki teljesen, azért fáj még.

Kedves Évici!
A fogamzásgátló abbahagyása után 3 hónapot célszerü várni a terhességgel, hogy visszaálljon az eredeti hormonrendszer. A változás idöszaka fejlödési rendellenességet okozhat. Ha nem emlékszel rá: lehet, hogy régen is ilyen volt a ciklusod, csak akkor nem törödtél vele. Mérd az alaphödet, és abból kiderül, hogy van-e probléma?
A hátrahajló méhtöl nyugodtan terhes tudsz lenni, csak arra kell ügyelni, hogy ha ez bekövetkezik: utána elöre forduljom magától. Ha eljön az ideje, elmondom, hogyan.

Pucúrnak küldöm a görbét, a fényképet és a koordináta rendszert.

A Gynevac-ról Pethes Ildikó jó információt irt. 5 ampulla, 10 naponként a kúra.

Mi van Ancsival? Még nem találkoztam vele, mióta beléptem a a topic-ba.

E-mailokat talán holnap írok.
Üdv mindenkinek Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!

Sikerult megtalalnom a Duphastont, meg is vettem, en ma vagyok a 12.napon, ma kapom a Profasi 5000 szurimat, es 6 nap mulva elkezdem a fenti gyogyszert, ebbol 2x1 lehet a mennyiseg... talan? Igaz, virtualisan nem lehet verkepet nezni, de feltetelezve, hogy a progesteron szint alacsony voltaval van a baj, szerinted megfelelo lehet a 2x1 tabl.?

Meg valami, igaz, a higanyos lazmeromon a made in China all, az ma reggeli elso meresem /vegbelben/ erteke 38,2 lett. Ez realis ertek lehet? Azert megprobalok beszerezni egy japan lazmerot, ha sikerul.

Meg szeretnelek kerni a Gynevac hatoanyaganak a leirasara is, mert a neverol nem tudtak beazonositani.

Nagyon koszonom a segitseged. Lella
Lella
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron