Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok leendö és tapasztalt mamák, papák!

Elsö babánkat várjuk novemberre, lassan kezdünk a beszerzendö babaholmikon is gondolkodni. A mi babakorunkban még természetes volt, hogy az újszülöttet pólyában vitték haza a kórházból vagy vitték sétálni, keresztelöre, stb. Kb. addig a korig, amíg a mózeskosarat is ki nem nötte, tehát nem igazán sokáig. A ma korszerünek számító tájékoztatókban viszont azt olvasom, hogy a pólya összeszorítja a baba lábát, nem hagy neki elég mozgásteret, összességében (bár nem konkréten részletezve) káros. Egy csomó helyen meg fel sem merül, hogy pólya még lehet a világon egyáltalán.

Nem anyagi kérdés, hogy beszerezzünk-e egy pólyát, akár tudatosan rövid idöre is. Nyilván nem fogom a babát reggel jó szorosan belekötni, és estig úgy tartani. De talán, mivel "téli baba" lesz, alkalmanként jól jöhet.

Van tapasztalatotok? Érvek az ésszerü, mértékletes alkalmazás mellett és ellen?

Várom válaszaitokat.

Üdvözlettel
Lynn
Lynn
 


Szia!

Mi kölsönkaptunk egy pólyát, de nem az a megkötõs, hanem kicst modernebb bebújtatós és zipzáras volt. Én csak akkor használtam, ha jöttek látogatni és nem akartam, hogy mindenki megtapizza, nyaggassa, mert azért más ha rugiba van és más ha pólyába van bebugyolálva.
Ezenkivûl egyáltalán nem használtuk.
Én
 


Szia Lynn! Szerintem attól is függ, hogy kell-e a pólya, hogy mennyire meleg a lakásotok. Egy jól fûtött lakásban, ahol mondjuk általában több van, mint 22-23 fok (én ezt inkább túlfûtöttnek nevezem, de ízlés dolga), nemigen kell a pólya. Ha hûvösebben szerettek lakni, jól jöhet, különösen, ha a baba melegkedvelõ lesz - az elsõ néhány hétben elõfordul az ilyen. Késõbb is jó szolgálatot tehet a pólya, mint babakocsi betét, habár ha jó anyagiak között éltek, biztosan olyan kocsit vesztek, amiben már az is van. Sétáltatáshoz nem kell a pólya, mert ott a gyereken a meleg ruha, plusz a kocsi bundazsákja.
Azzal nem értek egyet, hogy összeszorítaná a pólya a gyerek lábát, bõven van ott hely egy újszülöttnek az elsõ néhány hétben, amikor még úgysem rugdalózik annyit.
 

 
 

Szia Lynn!
Én anno ragaszkodtam a hagyományos pólyához és a mózeskosárhoz. Elsõsorban azért, mert nekem nagyon tetszik. Olyan igazi babás Kép
A lánykám augusztusi, de nagyon jó ötlet volt, mert az nap, amikor haza engedtek a kórházból rendkivül csúnya szeles idõ volt.
A lakásban is használtam, mert még nyáron is nagyon hûvös. Ezenkívül azt is olvastam (sajnos most nem tudom, hogy melyik könyvben), hogy olykor a babák azért is sírnak, mert ilyen friss babóknál a sok akaratlan mozgás elfárasztja õket, de a kezük lábuk "még sem tud megállni". Ilyenkor jó szolgálatot tehet a pólya. Nem tudom mennyi enek az igazság alapja, de nálunk bejött.
Igaz, hogy a fentiek ellenére csak elég ritkán raktuk pólyába és akkor is csak lazán kötöttem bele, de én mellette szavazok Kép
szia, Phaedra
 


Sziasztok!

Nekunk a korhazban "csinaltak" polyat, negyzet alaku pled volt parnahuzatba beleteve, sarkara allitva tetted ra a gyereket, rahajtottad a ket szelet a babara, majd fel a labanal levo sarkot. Remelem, erthetoKép. Nekem azert tetszett, mert elso gyermekes leven azt se tudtam, hogy fogjam meg a babat. Es a polya segit ebben, tartani a gyerkocot, konnyebb felemelni benne.
Enyem nyari gyerek, mi utana mar nem polyaztuk, bar kaptunk kolcson. Az en konyvem is irja, hogy az ellen is jo, hogy a sok akaratlan, hirtelen mozdulat felebressze a babat. Mondjuk Reka hason aludt.

-Afonya
Afonya
 


Sziasztok,
nálunk az elsõ gyereknál a kórházban szintén így volt, mint Áfonyánál (csak nem a Schöpf-Méreiben szültél? Kép). Itthon is így tekertem bele egy takaróba.
A lányom a SOTE I-en született, ott pólyát adtak. Jó volt, könnyebb volt így megfogni, (Pedig már volt tapasztalatom Kép), azonkívül szvsz nekik így jobb is, kicsit olyan "fészekmeleg", mweg körülöleli õket, mint anyu pocija.
Nyilván nem lehet/kell sokáig használni, egy-két hónapos korig. De nekünk nagyon bejött.
Arra kell vigyázni, hogy a legf
elsõ szalagot kicsit szorosan (nyilván nem túl szorosan) kell megkötni, mert ha az nem fogja meg, a baba könnyen belecsúszik a pólyába, fõleg, ha picike.
Zsóka

Zsóka
 
 


Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy máris ennyi választ, tippet kaptam. Köszönöm!!! Hajlok rá, hogy nekünk is "igazi pólyásbabánk" legyen. :-)

Mivel Németországban élünk, a család magyarországi részére vár majd a pólya beszerzése, itt nagyon bután néztek rám, bárkivel beszéltem erröl. A fiatalabb családtagok (a mi generációnk) nem is tudták, hogy hívják azt a valamit, amit leírtam nekik.

Egyébként is úgy látom, itt nagyon nagy a kínálat a praktikus holmiktól az esztelenségekig, és a tapasztalatlan (vagy kevésbé igényes, talán kevésbé intelligens?) fiatal mamák hamar bedölnek egy-egy orrba-szájba reklámozott holminak, föleg, ha még egy kis "öko" "natur" vagy "bio" címke is fityeg rajta. Semmi kifogásom az ésszerü környezetvédelem ellen, de mint sok más területen, itt is könnyü túlzásokba esni.

Elnézést e kis kitéröért, mégegyszer köszi a tippeket, szívesen veszek további véleményeket és ellenvéleményeket is.

Lynn
Lynn
 


Lynn!
A pólya elõnye, hogy viszonylag biztosan lehet megfogni benne a nyeklõ-nyakló babát. Ezért sokan használják pl szoptatáshoz. További elõnye, hogy fészek a picinek, õk nemigen szeretnek "kiterítve" lenni.Viszont ellene szól, hogy korlátozza a csípõk szabad mozgását, emiatt nem fejlõdik rendesen a csípõizület vápája. Régen pedig azért is alkalmazták nagy elõszeretettel, hogy"ne legyen görbe a baba lába"-tehát jó szorosra kötötték.
Én azt hiszem, hogy fészkesíteni másképpen is lehet, pl úgy, ahogyan fentebb említik a lányok: kispléd stb. Ezesetben viszonylag szabadon tudja a lábát felhúzogatni, terpeszteni, viszont a túlmozgásokat visszafogja. Én biztosan nem tenném be bekötözött pólyába csak azért, hogy esztétikai élményt nyújtson...
ss
 


Amikor elkezdtem olvasni a topicot, már kezdtem fogalmazni a hsz-omat, de mire a végére értem, láttam, h. ss megelõzött. Pont ezeket akartam írni, annyi kiegészítéssel, hogy nálunk az vált be, hogy nyitott pólyára raktam a babát, így megvolt a kuckó-érzés bezártság nélkül.
 
 


Kedves ss!

Azt hiszem, egyetértünk, persze, hogy nem az esztétikai élmény kedvéért pólyázom be a babát. Az eddigi hozzászólások alapján: alul lazábban, felül fixen megkötve, nem hosszú idöre, amikor fogni, hurcolni kell, és hideg van, és csak a baba pár hetes koráig. Esetünkben november-december... errefelé egyébként sincs igazi kemény tél.

Üdv
Lynn
Lynn
 


Lynn,
azt kell mondjam, tökéletesen összefoglaltad Kép. (Szerintem legalábbis)
üdv
Zsóka

Zsóka
 
 


Lynn,
az én babám is december elején született, és nagyon jól jött a pólya. Bár nem abban hoztuk haza, de mennyivel könnyebb volt megfogni, mikor olyan kis porcelánbabának tûnt, ráadásul a kórházban állandóan fényben volt, szóval gyakorlatilag otthon láttam elõször igazán. Jól meg lehetett fogni, sokx altattam oldalán, ezáltal ki volt támasztva, de nem használtuk sokáig. Mikor már megszoktam a bébit, akkor jobb volt csak úgy magamhoz ölelni.Kép Utána kölcsönadtam, most a polcon várja a kistesót.
Ágci

Kép
 
 


Sziasztok !
Lynn, én ikreket vártam. 2002 novemberében születtek és pólyát használtam. Mondták sokan, hogy milyen régimódivagyok, de én nem hallgattam rájuk. 2 hónapos korukig pólyáltam a babáimat, nem kellett aggódnom az miatt, hogy beletekerednek a takaróba, oldalt tudtam őket támasztani, nem kellett attól félnem, hogy visszabuknak. Volt elég mozgásterük is benne, sőt még a hátuk is hamar megerősödött, mert ha hasra tettem őket mind a kettő tudta tartani a kis fejecskéjét, amire a mozgásneurológián azt mondta a doktornő, hogy " ugye, pólyálja őket. Nagyon helyes! " Mindemellett a fészek hatás is jól esett nekik.
Szóval én ajánlom.
Üdv Ági!
Gyimesi Ági
 


Sziasztok!

A pólyát a régi időkben azért használték, hogy a baba gerince az első két -három hónapban erősödjön meg. Nem is volt annyi gerincferdülés mint most. Sőt mi több a anyukákák és nagymamák azt mondják, hogy szoptatni is könnyebb pólyával.

Üdv. Melinda
 


NO az idő közben elszállt, immár 2008-at írunk, de én is nagyon pólyapárti vagyok.
Több okból.

Először is: szegény kis ujszülött kijön az anyja hasából egy kicsi meleg kuckóból, aztán hirtelen ott találja magát egy tágas térben, a kezeit -lábait nem tudja kontrollálni, járnak mint a motolla, elbizonytalanodik, sírni kezd... ha megfigyelitek, minden kiságyba tett ujszülött valahogy beküzdi magát egy sarokba, minél kisebb helyre.
A pólya ezt megoldja: kis térben van, biztonságos melegben

Másodszor is: a hőháztartás. Egy ujszülött teste nem olyan mint a miénk, kb. 6 kilós korára éri el azt, hogy neki is az legyen a hideg mint egy felnőttnek, és az legyen a meleg mint a felnőttnek. Namármost a biztonságos 36-37 fokos meleget csakis egy pólya tudja biztosítani neki.

Harmadszor: kezdő anyukáknak és apukáknak tényleg sokkal biztonságosabb az első pár hétben (a pólya nagyjából 4 hétig jó) pólyástul felemelni a kis csomagot, nem lötyög a kis feje stb. És igen, talán még a gerincének is jót tesz, bár erről még nem olvastam semmi okos tudományos dolgot.

A lányaimat én biza anno pólyába raktam, és nagyon jó volt úgy. És a lányomat is rábeszéltem, aki először ellenkezett (júlisi hőség stb), de bizony, amikor este állandóan sírt és motollaként járt a kis keze lába, akkor kipróbálta, és bizony megnyugodott azonnal a pólyában a kiskölök.

Szóval hajrá pólya!

Üdv: eszterlánc


Sziasztok!

Aki ezen a héten kommentel a Babanet valamelyik cikkéhez, az egy cuki Figurka álommanót nyerhet!

Kép

Úgyhogy mondjatok véleményt bátran: mi az, amit feleslegesnek tartotok megvenni a babának? Mit szóltok az új, otthonszülést szabályozó rendelethez? Vagy pl. szerintetek milyen praktikákkal lehet ránevelni egy gyereket az olvasásra?

Kedden sorsolunk!

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó