Új privát üzeneted érkezett!

A fiam 21 hónapos, és kéthónapos kora óta nagyon nyáladzik, de tényleg nagyon. Majdnem minden nap. És nem fogzástól függően.
Most már borzasztóan zavar és aggaszt. Van köztetek bárki, akinek a gyereke hasonlót produkált?
Ha a részletek érdekelnek valakit, a késői mozgásfejlődés topikon sokat írtam róla, főleg az utóbbi időben. De főleg az érdekel, van-e valakinek saját tapasztalata. Előre is köszi.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Adrienn!
Nem nyel, hagyja folyni a nyálat, vagy folyton rágcsál, nyálazza a dolgokat?
Vagyis spontán vagy készakarva jön a nyál?
Az én lányom (nemsokára 3 éves!) de most kapott rá arra, hogy mindent a szájába vesz, bekeni a kezét nyállal, azán azzal "masszíroz" be különféle tárgyakat. (előszerettel pl. az ablaküvegetKép)
Márti
T-Márti
 


Spontán. Nem nyeli le. És sajnos pohárból inni se nagyon tud, hiába szeretne. Félrenyel. És egy hónappal ezelőtt még nem jutott eszébe, hogy az ételt érdemes lenyelés előtt megrágni. Most már az jobban megy, de csak nagyon puha dolgokat tud elrágni.
Puszit adni nem tud, pedig nagyon szeretne. Fújni viszont megtanult már, csak nem csücsörített szájjal csinálja, hanem "mosolyogva". De legalább fúj.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

 
 

Szopással, vagy cumisüvegezéssel hogy állt annak idején?
Lányomnál nem volt ilyen nyelési probléma, de a pohárból ivásnál ő is fuldoklott, túl mohó volt, nem érezte a ritmust.
Elkezdtem szívószállal itatni. Ez tetszett neki és nem jött olyan gyorsan a lé, mintha pohárból inna.
Ezt kb. 2 éves korában csináltam. Ivott ugyan pohárból de csak nagyon kis mennyiségeket. A cumisüvegről viszont le akartam szoktatni, de úgy, hogy azért ugyanazt a mennyiséget meg is tudja inni valahogyan. A szívószál volt erre a megoldás. (cumisüveg gumi nélkül, bele a szívószál)

A védőnő, gyerekorvos mit mondott a nyelési, nyálzási problémára?
Márti
T-Márti
 


Márti, akkor még nem figyeltem erre. Amúgy nem emlékszem, hogy nyelési probléma vagy technikai probléma lett volna bármelyikkel is. Szívószál nálunk is működik, de hát... A nyálzás a fő gond.

Gyerekorvos és védőnő - semmit. Hogy majd kinövi. Most már kértem időpontot, megyünk neurológushoz, de csak nagyon sokára sajnos.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Okos gondolat! Mármint a neurológus.
Jobb az óvatosság. Bár nem tudom, minek lehet a tünete ez a nyálprobléma. Még nem hallottam ilyenről.
Egyébként úgy látod, hogy minden más dolog megnyugtatóan rendben van, ez az egy dolog aggaszt?
Menniyre sokára mentek neurológushoz? 3-4 hónap?
Márti
T-Márti
 


Á, dehogy látom úgy. Egy hónap múlva megyünk egyébként.
Izomtőnus fokozódással született, vagyis a kelleténél merevebb izomzattal, és sokáig jártunk Dévény-módszerrel történő (masszírozós) kezelésre. Ez sokmindenen segített, de belső izmokat nem masszíroztattam.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Húúú, ehhez nem értek.
Most kéne ide valaki, aki szakértőbb. De az meg sokszor rosszul sül el, okoskodásnak, vészmadárkodásnak tűnhetnek a tanácsai.
Mindenesetre az 1 hónap az nem olyan vészes. Feltétlenül írd meg, hogy ott mit mondtak.
Van egyébként valami gyanúd? Utánaolvastál valahol? Tartasz valamitől, ami ki fog derülni?
Jó lenne tudni, hogy minek a tünete lehet az izomtónus-fokozódás.

Azért olyan nagy baj nem lehet, ha a szakemberek (gyerekorvos, védőnő) csak legyintettek, hogy majd kinövi.

Sajnos én kevés vagyok ehhez, kár, hogy más nem talált ide.
De azért negyon szívesen meghallgatlak és ha van gondolatom, leírom neked. És különösképpen szorítok a vizsgálat miatt!

Ui: bocsi az esetleges kellemetlen kérdésért, de nem te "rúgtad össze a port" rjulival? A tanácsainak hangneme miatt? Bocs, ha tévedtem, de nem szoktam nagyon elmélyülni, visszaolvasgatni.
Ha tévedtem és nem balhéztatok össze, azt hiszem tőle lehetne még tanácsot kérni, mert úgy rémlik, ő valahogy ilyenirányú képzettséggel rendelkezik.

Márti
T-Márti
 


Márti, egyrészt már elég sokat tudok már az izomtónus fokozódásról, meg magáról a bajról is, meg minden. Hogy a gyerekorvos rálegyint, az nem nyugtat meg egyáltalán, mert sokmindenre rálegyintenek.
Igazából sorstársakat kerestem, volt is valaki, aki magánban megkeresett.

Nem én vagyok az, akire gondolsz. Én is olvastam az illetőt, megkerestem azt is, mire gondolhat, de nem találtam semmit, ami alapján egyáltalán arra rájöttem volna, hogy ki lehetett. Juli nekem nagyon is hasznos tanácsokat adott, szerintem másoknak is. A hangnem meg az őszinte szakértő hangneme, hozzá vagyok szokva, anyukám is egészségügyi, a legjobb barátnőm szintén, és én pont az őszinte válaszokat szeretem, a köntörfalazásra viszont eléggé allergiás lennék.
Tanácsot már kértem tőle ezzel kapcsolatban is, adott is, azóta próbáljuk is a gyakorlatokat (ld. késői mozgásfejlődés topik). Itt, ezen a topikon inkább olyanokat kerestem, akik esetleg már megtapasztalták e problémát, sőt esetleg a megoldását is, csak hogy lássam, van megoldás. Mert attól kicsit megnyugodnék, ha kiderülne, hogy nem a Dévény módszer az egyetlen. Mert azt nagyon rosszul tűrném, ha ebben a korban gyötörnék a gyerekemet. Babakorában annyi minden miatt sírt, hogy a masszírozás csak csepp volt a tengerben, és hasznosssága miatt elviseltem. De most már sose sír, és nehezen viselném, ha egy ilyen kezelés miatt bőgni hallanám, hosszú félórákon át. És mindez egy számára még csak jelenleg nem is kellemetlen dolog miatt, mint ez a nyálzás. Nem is értené, mi értelme. Most már ahhoz nagy, hogy csak úgy azt mondjam, hogy nem számít, mit gondol a dologról, meg kell lennie, punktum. Ez most nekem nagyon betenné a kiskaput. Kép Tkp. biztatást kerestem, hogy xy-nak is volt ilyen gondja, és így meg így oldották meg.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Hát akkor nem jártál nagy szerencsével. Kép
Én sajnos nem értek hozzá és (szerencsére) hasonló problémám sincs.
De úgy látom, te igencsak otthon vagy ezekben a dolgokban és lelkiismeretesen utána is jársz. Ráadásul ott az eü. háttér anyukád személyben.
Megindított, ahogy félted, óvod a gyereked a felesleges "nyúzásoktól", de ugyanakkor egészséges módon aggódsz is érte.
Bízom benne, hogy a neurológiai vizsgálaton fény derül valamire, nem nagyolják el a dolgot, nem ráznak le, nem hagynak kétségek között.
De még akkor is tovább lehet lépni máshová...

Annyira kellemetlen a Dévény módszer masszázsa? Vagy csak zavarja a gyereket, hogy nyúzzák, húzzák, de nem fáj a dolog? Bocs a buta kérdésért, de tényleg nem tudok semmit erről.
Nem is muszáj válaszolnod, nem akarlak itt feltartani, hiszen nem viszem előrébb a dolgodat.
További minden jót!
Márti
T-Márti
 


A Dévény módszer sajna fáj a babáknak. És nem is csinálják egy bizonyos kor fölött. Viszont nagyon hatékony, sok babát tökéletesen rendbehoz. És ha nem lenne, akkor sok gyerekből mackómozgású, esetlen felnőtt válna. Az én fiam a gyógytornász szerint szélsőségesen merev volt, azt mondta, pályafutása alatt ilyen kötött izomzatú babát még nem látott. Kép Nem is tudom, mi lett volna vele, ha nem jutunk el a gyógytornászhoz.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Adrienn!
Nekem mindkét fiam (4,5 és 2 évesek) meglehetőssen nyáladzottak, sőt a kisebbik még most is. A nagyobbik addig, amíg 4 éves korában kivetettük a manduláját (nem emiatt) és ezzel egyidőben elhagytuk a cumit is. Azóta szinte csak akkor folyik a nyála, ha be van dugulva az orra. Érdemes lenne esetleg megnézetned, hogy nem-e túl nagy az orrmandulája. Annak elég észrevehető jele, ha állandóan nyitva a szája és alvás közben horkol. Nálam a kicsinek is nagy lehet a mandulája, mert ezek jellemzőek rá, de emiatt nem érdemes műteni.
Valószínűleg ilyen típusok is, de ezt meg majd kinövik.
Bettinetti
 


De, túl nagy, ez már kiderült. Viszont horkolás meg nyitott szájjal alvás nincs.
Szóval a nagyobbikod már kinőtte. Ez jó hír. Akkor nem reménytelen az ügy.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XTrefl