Új privát üzeneted érkezett!

Csipcsab!

Egyáltalán nem kell aggódnod! Ezzel nagyon sok anyatejes baba van így, és szerencsére egy éves korig a tej tényleg bőséggel elég nekik.

Az okot ne kérdezd, de nyilván, ha ennyire ügyes a szopiban a lány, és ilyen remekül sikerült eddig, eztán sem kell aggódni amiatt, hogy éhen akarna halni. Ha nem lenne neki elég a tej, már rácsapott volna a gyümölcsre, főzelékre.

Hidd el, az sem fenyeget, hogy emiatt majd túlságosan kötődne hozzád, vagy hogy örök életére anyatejen fog élni. Eljön majd az az idő, mikor egyszercsak becuppant 200 ml főzit, és az is, mikor majd szopizni sem akar.

Egyébként az én gyerekem is ilyen volt. 10 hónapos koráig semmi mást nem fogadott el, csak az anyatejet, még inni sem akart. Pedig mikor 9 hónapos volt, vissza kellett mennem dolgozni, igaz, hogy csak 4 órában, de ez az utazással uszkve 5-6 óra különlétet jelentett. A lány inkább kiböjtölte, hogy hazaérjek, de még a fagyasztott, lefejt tej sem kellett neki. Aztán 10 hónaposan egyszercsak azzal fogadott a bébisintér, hogy a gyerek bevágott egy egész üveg főzeléket. Onnantól kezdve evett.

Amire figyelj: ne erőltesd! Ne érezze kényszernek, mert az később visszaüthet! Kínálgasd, de ne legyen elvárás, hogy meg is egye. Ha eszik, jó, ha nem, az is. Amíg hízik, hidd el, minden rendben van!

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Share!

"3 hét alatt 37 dekát gyarapodott. A védőnő szerint kicsit kevés, de nem annyira gond. Talán hetente kellett volna mérni, és akkor látszana, hogy mely időszakban hogyan hízott?"

Az nem annyira lényeg. Az a lényeg, hogy gyarapodjon. És ha erre még a védőnő is azt mondta, hogy rendben van, akkor hidd el, rendben is van. Amúgy általában pont a védőnénik szoktak a dekákon csüngeni, és aggódni, ha túl kevés.

"Miért van az, hogy 4-5 napot küzdünk azért, hogy 2 napig elég legyen neki a tej???"

Létezik ám olyan, hogy valaki extra érzékenyen reagál a környezeti változásokra. Egy kis idegesség, és kevesebb a tej - átmenetileg. És olyan baba is létezik, aki szintén érzékenyen reagál a dolgokra, és egyik nap jóval kevesebbet, másnap jóval többet enne.

"Nem tudom mennyire fogom bírni a 3 hós növekedési ugrást. Köszönöm a bizalmat, de szerintem, ott fogom feladni. Persze, nem a szoptatás, hanem azt, hogy ismét"

Hát, itt vége volt a mondatnak, úgyhogy nem tudom, mit akartál írni. De szerintem egyre jobban fogod "bírni" és nem lesz gond azzal az ugrással sem.

"Nem sokat változott a helyzet. Tej van, de kell a pótlás, főleg este. Gyorsan kiszopizza, amit talál, és utána sír. Ilyenkor egyértelműen látszik, hogy kell még neki, és szívesen is fogadja."

Ilyenkor esetleg nem tudod megpróbálni azt, hogy újra mellre teszed, és hagyod, hogy addig cuppogjon rajta, amíg akar?

"Ajak befelé fordulást továbbra is csinálja. Próbálom a helyes irányba terelgetni, de nem igazán hajlandó. A kisujjamtól még öklendezik is, pedig nem dugom bele a torkába."

Lehet, hogy eléred vele a nyelv hátsó részét, az is elég az öklendezéshez. Gondolom, ilyenkor kiveszed az ujjad. Azért próbálgasd, ne add fel.

"Eddig reggelente porszívóztam neki az orrát, napközben csak sóoldatoztam, mert látszólag szelelt az orra. Talán durva, de ki szoktam próbálni úgy, hogy befogom az egyik orrlyukát. Nemrég szopizott, és most kitartóan szívtam neki, a lábam között lefogva, ahogy Máténak is szoktam. Meglepődtem, hogy mennyi kijött, pedig látszólag most is szelelt az orra. Inkább a hangján hallatszik, hogy náthás. Ezentúl nem fogom sajnálni. Naponta többször "nekiesek"."

Azt jól teszed. Sőt, orrszívás előtt spriccelj be egy kis sóoldatot, hagyd, hogy feloldja a cuccost, és utána szívd. Sokszor elég ragacsos tud lenni a váladék, ezen segít a sóoldat.

"A legújabb dilije a kisfiamnak, tegnap kezde, hogy félig kiszívja a tejet, utána pedig bőg, és nem fogadja el a mellem. Rengeteg levegőt nyel, sokat kell büfiztetni. De van amikor utána sem kell neki a cici. Ordít egy sort, kimerül, akkor már elfogadja, és belaszik. Nagyjából ez a menetrend. Igazából nem tudok általánosítani. Msotanában minden szoptatás máshogy zajlik, csakhogy mégjobban összezavarodjak."

Neked is ajánlom a szopi közbeni büfiztetést, amit Orsimorsinak írtam. Lehet, hogy a levegő már tekeri a belét, és emiatt csinálja a szopi közbeni nyüglődést.
Egyébként a fogínyét nézted már? Nincs megduzzadva, elfehéredve néhol, esetleg nem nagyon piros?
Sajnos, általában minden szopi másképp zajlik, de nem azért, hogy összezavarodj.:)

"Teljesen igazad van abban, hogy nálam lelki okokból nem megy a
tejtermelés. Minél jobban akarom, annál jobban nem sikerül. Nagyon szeretnék változni."

Olykor jobb, ha nem akarsz, csak hagyod, hogy történjenek a dolgok. Pl. szülés közben is: ha nagyon tudattal akarod irányítani, biztos, hogy nehéz szülésed lesz, ha hagyod, hogy csak történjen, aminek kell, a tested elvégzi a munka oroszlánrészét helyetted.

"Látod, éppen ez a bajom. Nagyon sokat teszem mellre, és mégsem jön össze. Kezdek belefáradni, pedig tudom, hogy nem szabadna."

De szabad. Szabad belefáradni, elkeseredni, kétségbe esni, de közben tudjad, hogy képes vagy végigcsinálni, hogy a babád és a tested nem ellened dolgozik. Nem könnyű dolog ám a szoptatás, de ha annyi mindent képes voltál már megtanulni az életben, hidd el, ezt is képes vagy! Az iskolákban is mennyi olyan dolgot kell magunkévá tenni, ami először halál érthetetlennek tűnik, mennyi lehetetlennek tűnő vizsgán kell átverekedni magunkat, aztán az esetek nagy többségében mégiscsak képesek vagyunk megcsinálni!

"Az feltűnt, hogy a pisije időnként erősebb szagú. A másik, hogy volt 1-2 hét, amikor nagyon szépen le lehetett tenni, kaja után elnézelődött, hason is tornázgatott, dumált a játékokhoz, ha jelezte, hogy álmos, akkor vittem aludni - már említetten cicin vagy éppen kendőben. Most az a jellemző, hogy nem marad meg letéve, hamar elkezd nyűglődni, alig mosolyog.
Védőnő megnézte a bőrét, azzal szerinte, minden rendben van. Ja, és elírtam. 36 dekát gyarapodott (nem mintha az az 1 deka számítana)."

Mindazok ellenére, amit leírtál, a gyerek gyarapodik. Márpedig gyarapodni csak akkor tud, ha többet eszik, mint amennyit az életbenmaradáshoz felhasznál. Tehát több tejed van, mint amennyi ahhoz kell, hogy életben tartsd. Ami összességében azt jelenti, hogy igenis eszik eleget!

"Persze, nem is várom el, hogy mindenre találj nekem megoldást. Én úgy érzem, hogy a szoptatást nem lehet elkülöníteni az anya-gyerek kapcsolatban, sőt azt kell látnom, hogy a családi kapcsolatoktól sem. Ezért írok gyakran mellékkörülményeket. Soha nem szoktam fehéren-feketén látni a dolgokat."

És milyen jól teszed. Igazad van!

"Mátét szinte egyáltalán nem tudom bevonni a Kornél körüli teendőkbe. Magam is meglepődtem, amikor így reagált. Valahogy nem éreztem rá jellemzőnek. Sokat változott az utóbbi időben, rengeteget önállósodott, de mégiscsak egy 2 éves, akinek anya kell. Valamelyik este kihozatta magát az apjával a nappaliba, ahol Kornéllal alszunk, és csak mellettem volt hajlandó elaludni, félálomban még a cicimet is megsimogatta."

Olyasmiben sem vesz részt szívesen, hogy a popsitörlőt odaadja, vagy a pelust odavigye?
Szegénykém, nem lehet könnyű ez neki sem. Eddig ő állt a figyelem középpontjában, most meg ott van egy síró csomag, amelyik miatt sokkal kevesebb jut neki belőled...
Egyébként most jelent meg egy nagyon cuki könyv a Pagonynál, a Tesó-ügy, érdemes megvenni, nagyon egyszerűen, kedvesen van benne leírva minden a tesóval kapcsolatban. És nem úgy, hogy de jó egy tesó, hanem úgy, hogy igen, rengeteg kellemetlenséggel is jár ám ez a nagy tesó szempontjából.

"Kendő többször is bevetésen.
Azonban vannak teendők, amiket nem lehet kendőben elvégezni, és bármennyire is kényelmes, nem hiszem, hogy az egész napot ott kellene töltenie. Természeti népeknél jobban megy ez a dolog. Én csak elöl tudom hordozni (x-ben). Próbálkoztam fektetve, de nem éreztem biztonságban, a hátamra pedig nem merem tenni.
Kornél az ujját még mindig keresi."

Majd megtalálja, ne aggódj.:) Háton még ne hordozd, majd ha tartja a fejét rendesen. Persze, hogy nem kell az egész napot a kendőben töltenie, de ha nyűgös, sírós napja van, csak tedd bele nyugodtan.

"A LLL ajánlása alapján tanultam fejni, de pár kérdésem azért maradt.
A cikkedben pl. arról lesz-e szó, hogy a szoptatás kezdete/vége után mennyi idővel érdemes fejni?"

Erre nincs konkrét percadat. Ha befejezted a szopit, utána letetted a gyereket, már fejhetsz is. Szopi előtt csak akkor érdemes fejni, ha hasfájós a gyerek, befelé forduló a mellbimbó, vagy nehezen indul be a tejleadás. Akkor érdemes úgy időzíteni, hogy utána szinte rögtön mellre kerüljön a gyerek.

"Kell, hogy legyen tejleadó reflex? Ezt azért kérdezem, mert ha csak keveset tudok fejni, akkor általában nem sikerül kiváltanom, és csak "préselgetek". Ennek van értelme?"

Nem feltétlen. Egyrészt egy idő után már nem is érzed olyan egyértelműen ezt a reflexet, másrészt, ha még sikerül a szopi után közvetlenül fejned, akkor nem fog újra megjelenni. És ha nem fáj a mellednek, akkor még a préselgetésnek is lehet értelme, ha emelni akarod a tej mennyiségét.

"És, ha már fejés. Esetemben, véleményed szerint, lenne értelme rendszeresíteni? V.szeg tovább bonyolítanám vele az életem, de ha ezzel segítenék, valahogy megoldanám."

Szerintem nálad igen. Mivel alapvetően úgy látod, hogy az a gond, hogy bizonyos esetekben nem elég a tej, éhes marad a gyerek és pótolni kell, érdemes. Nem minden szopi után (az esti lefekvés előttinél és reggel viszont nagyon hatékony tud lenni), de érdemes lenne, márcsak azért is, mert összegyűlhet annyi, hogy ne tápszerrel kelljen pótolni, hanem a lefejt tej is elég. Aztán meg egyszercsak már a lefejtre sem lesz szükség.

"Még eszembe jutott valami, arról, amit Orsimorsinak írtál a székeltről. Az anyatejjel + tápszerrel táplált babákra is érvényes, hogy csökken a széklet mennyisége ennyi idős korban?"

A tápszer nem hasznosul olyan jól, mint az anyatej, tehát, ha logikusan végiggondolom, nyilván a tápszeres pótlás több székletet eredményez. Ez persze attól is függ, mennyi tápszert kap egy gyerek, ha csak minimálisat, akkor a széklet mennyiségére, minőségére is minimális hatással lesz, ha szinte ezen él, akkor meg nyilván ez határozza meg a székletét is.

"Bingó!! Az elgdugult orra volt a ludas. Sokat leszívtam neki délelőtt. Mit mondjak, nem kíméltem. Nagyobb fokozatra kapcsoltam a porszívót, és jött is a váladék rendesen. Könnyebben, szívesebben szopizik."

Nagyon remek! Ügyes vagy! És ne kíméld, ne félj, az orrszívástól, még ha üvölt is, semmi baja sem lesz.

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Dia!

nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat.
Kevésbe használjuk a cumit, de biztos, hogy egyik napról a másikra nem fogom tudni elvenni.
A mérleget elhagytam teljesen és azt figyelem, hogy mit jelez a lányom, ha bealszik a cicin többszöri unszolásra sem szívja tovább , jól lakott,ha elenged iés mást figyelget közben nevet és már nem érdekli a cici akkor is jól lakott:)

Sokat segített amúgy az elmúlthetekeb, hogy minden szoptatás után fejtem, még a hajnali evés után is, eleinte csak pár csepp jött,hosszú fejés után egyre több lett napról napra (20-40 ml)mára ott tartok, hogy az elmúlt két napba csak a reggeli és az esti szopi után fejtem és hát 100 ml tettem el a fagyóba.
Azt hiszem ezt meg is tartom, mert megnyugtat az a tény, hogy jól lakott és még mindig van a cicibe:)
megérte az elmúlt hetek küzdése, nincs jobb látvány ahogy a lányom lefordul ciciről és hát az egész arca tiszta tej:)
tegnap voltunk tanácsadáson
3 hósan 6050gr és 63 cm
szsúlya :3900( hazahoztuk 3610)
szóval 1szó mint 100 köszönöm a biztatást:)
mindenkinek kitartást és sok erőt:)

Aterhességalatt az ember lánya azt hiszi, hogy a világ legegyzserűbb dolga a szoptatás,mert
miért nem tudna egy baba szopizni?
miért ne lenne elég tejem?
aztán amikor odakerül az ember rájön, hogy néha küzdeni kell kitartónak lenni azért, hogy legyen teje az embernek, de megéri:)

KépKép

Kép
 

 
 

Orsimorsi!

Örülök, hogy jól alakulnak a dolgok!

Azért a fejéssel tessék vigyázni, mert az állandó fejés állandó túltermelést tart fenn, a pangó, mellben maradó tej meg fasza mellgyulladást okozhat. Szóval, szerintem ne tornázd az egekig a tejtermelést, ha megnyugtat, tarts fenn napi egy-két fejést, de ne többet. (Erre fokozatosan szabad csak levinni a fejéseket.)
Ha gond van, akkor maximum újra előveszed a gépet, és nyüstölöd a melled, ahogy kell.

A súlya tökéletes, sőt! Remélem, megnyugodtál, hogy Réka-kölök bizony nem fog éhenhalni.:)

És igen, egyetértek veled: a szoptatás sokszor kemény menet. Az éteri mosollyal szoptató anya képe szerintem az első hónapokban inkább csak vágyálom, mintsem valóság. Kőkemény tanulási folyamat ez, ahol ugyan megvannak az alapvető ösztönök mindkét fél részéről, ám rengeteg mindent menet közben kell elsajátítani. Meg kell tanulni magát a szoptatást, egymást, stb.

Most rohanok, mindenkinek szép napot!

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Sziasztok!

Egy kis - nagy segítségre lenne szükségem. Megpróbálom érthetően megfogalmazni a problémáimat :) Hozzáteszem teljesen kezdő anyuka vagyok: első gyerek, holnap két hónapos.

Bence 2840 grammal 58 centisen született. Súlyvesztés (2580g lett) valamint egy fertőzés miatt infúziót és antibiotikumot kapott a kórházban. Sárgaság miatt kék fény alá is került így a szoptatás nem ment túl fényesen. Később belelendültünk: egy hét múlva 2900 grammal jöttünk haza.
Szerintem utána is szépen gyarapodott, de most mintha leállt volna a gyarapodás. Jelenleg 4180 g. A dokinéni hétfőn tápszert akart adni mondván, hogy sovány. Nem nagyon szeretném tápszerezni - persze, ha nagyon kell akkkor nincs más teendő. Nem tudom mennyi gyarapodás a normális és mikor kell kiegészíteni.
Hozzátartozik, hogy az másfél hete küszködünk a jobb cicimmel. Ez ügyben is tanácsot szeretnék kérni, mivel nőgyógyásszal, védőnővel nem sokra mentem.
Múlt héten hétfőn nagyon bekeményedett a cicim és rettentően fájt. Masszíroztam, borogattam, fejtem - amennyire tudtam - hétvégére jobb is lett valamivel. (Nőgyógyász megnézte - antibiotikumot írt fel tartaléknak, mondván, hogy ha piros lesz kezdjem el szedni. Nem lett, és lázam sincs.)
Viszont a helyzet nem túl jó. Továbbra is vannak benne csomók és meglehetősen fáj. A mellbimbón lett e gy fehér pötty is - ez úgy néz ki most már elmúlik (itt visszaolvastam, alkalmaztam a jótanácsokat:)). Ellenben nagyon fáj ha szopik Bence. Próbálkoztam fejni etetés után, hogy ne maradjon benne csomó (egyet egyáltalán nem sikerült megszüntetni soha), de akkor nemvolt elég tejcsi neki később és a mellem valamint a szoptatás is rettentően fájt. Nem tudom mit kéne tenni, hogy elmúljon illetve milyen tünet számít súlyosnak.

Előre is köszönöm a segítséget és elnézést a hosszú levélért.

Timi
 


Dia!

most úgy csinálom, hogy minden második estetés után fejek.

A hajnali evés után ,mert akkor nagyon sok marad. vagy a reggeli első után,és a esti utolsó evés után mindenképp.

Én se gondoltam, hogy rögtön leállni mert az nem jó,addig akarok lemenni, hogy napi két fejés maradjon, aztán majd azt is szépen elhagyni, fokozatosan.

Mennyi idő alatt csökkentsem le?

KépKép

Kép
 


Sziasztok!!!

Dia, szeretnélek megkérdezni mi a véleményed az éjszakai szoptatásról. Mi most 4 hónaposak múltunk pár nappal, és még egyszer éjszaka ragaszkodik a cicizéshez. Ezt kb 3-4 óra között van és utánna visszaalszik kb 8-ig. Engem igazából nem zavar, sőt lehet hogy még jobb, mivel nem robban szét reggelre a mellem.
Azt nem tudom mennyi idős koráig normális az éjszakai evés, és mikortól kell , ha kell, erről leszoktatni.
Az biztos hogy éhes éjszaka mert szépen eszik, ráadásul mind a kettőt kiszívja.
Sok helyen olvasom hogy 2 hónapos korukra a babák végig alusszák az éjszakát és nem is esznek csak reggel.

Köszönöm előre is a válaszod.

Andi
 


Hú, bocs, Orsimorsi, hogy nem válaszoltam, enyhén szólva nagy káosz most a magánéletem, még kicsit kapkodom a levegőt.

Fokozatosan. Ez egyénfüggő, a lényeg az, hogy ne álljon elő olyan helyzet, aminek a következménye gyulladás lehet. A napi két fejés okés, de ha érzed, hogy nagyon feszül a melled, egy icipicit fejjél le belőle, de épphogy csak annyit, hogy a feszülés, a kellemetlen érzés megszűnjön. Aztán úgy egy hét múlva csökkentsd napi egyre úgy, hogy fokozatosan egyre kevesebbet fejsz le, azaz nem üríted ki a melleidet totálisan. Aztán azt az egyet is csökkentsd mennyiségben.

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Bandaandi!

A véleményem az, hogy minden gyerek külön egyéniség. Vannak mázlisták, akiknek a babája már két hetes kortól átalszik teljes éjszakákat, és vannak kevésbé mázlisták - mint pl. én - akiknél a gyerek még majd egyévesen is ébred.

4 hónaposan szerintem semmiképp sem szabad erőszakkal leszoktatni az éjszakai evésről. Főleg nem akkor, ha ez téged alapjában véve nem is zavar, csak azért vagy bizonytalan, mert a más gyereke másképp csinálja... Ha netán egyévesen is ébred még, és téged már zavar, vagy a gyereken azt látod, hogy kialvatlan, nyűgös napközben, az már más kérdés, de sokan még ekkor is azt tartják, hogy az erőszakos leszoktatás káros.

Ráadásul az éjszakai etetésnek számtalan haszna is van. Az egyik, hogy a melled nem durran be reggelre - ahogy te is írtad. A másik, hogy éjszaka az agyunk szépen elkezd prolaktint termelni - ez a hormon a felelős a tejmennyiségért -, és ha ilyenkor szoptatsz, még több prolaktin termelődik, ergo a tejtermelésed is emelkedik. Sokan veszik észre, hogy az éjszakai szoptatások kihagyásával jelentősen megcsappan a tej mennyisége.
A harmadik, hogy míg éjszaka is szoptatsz, sokkal jobban érvényesül a szoptatás fogantatás gátló hatása. Persze ez nem ezer százalék, és nem szabad totálisan a természetre bízni a dolgot - már ha nem akartok hirtelen egy újabb csemetét -, de általában a ciklus akkor szokott helyreállni, mikor a mamák abbahagyják az éjszakai etetéseket.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a tejben olyan anyagok vannak, amelyek segítenek neked és a babának is ellazulni, jobban aludni. Azt meg már tán felesleges is megemlíteni, hogy lelkileg is jól hat a gyerekre, ha éjszaka is van lehetősége mellre kerülni, mikor felébredve esetleg azzal szembesül, hogy megszűnt körülötte a világ és eltűnt az anyja - ebben a korban ugyanis a gyerek még mindent, amit épp nem lát, elveszettnek érez. Csak úgy 10 hónapos kora körül - az első szeparációs félelemhullám után - jön rá, hogy attól, hogy valamit nem lát, az még létezik. Tehát, ha nincs ott a mama, attól még létezik, és visszatér, nem örökre ment el.

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Share!

Mi van veletek? Sikerült beszélned Gabival?

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Dia!

Köszönöm a válaszodat. Engem tényleg nem zavar az éjszakai szoptatás, csak annyi helyről hallom hogy már végig alusszák a babák az éjszakát és nem tudom mit rontok, rontunk el. Remélhetőleg semmit, mert szépen hízik, fejlődik. :D

:idea:
Még egy kérdésem lenne. Most nálunk kiderült hogy feszes az izomzatunk és tornára hordom Áront. Ez a Dévényi Anna torna. Kiváncsi lennék mi a véleményetek és tapasztalatotok róla. Most az elején még nagyon sír a pici, de azt mondják meghozza az eredményét. Volt valaki hasonló helyzetben?

Andi
 


Bandaandi!

Nem rontasz el semmit, a gyerek jól működik, te meg teszed, amit tenned kell.

A Dévényi-féle torna nagyon jó, sok izomtónusos gyereken segítettek már. Viszont a kezelés maga egyáltalán nem kellemes, kifejezetten fájdalmasnak élheti meg a gyerek, ezért a bőgés. Később ez majd csitulni fog, de nehogy abbahagyjátok!

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Sziasztok ismét!

Elnézést, hogy bepofátlankodtam közétek, de olvasgatva Titeket reméltem itt kaphatok egy kis segítséget. Sajnos mostanában nem volt nagy a forgalom, de látom most ismét jelentkeztetek, így újra elküldöm a "levelemet".

Egy kis - nagy segítségre lenne szükségem. Megpróbálom érthetően megfogalmazni a problémáimat Hozzáteszem teljesen kezdő anyuka vagyok: első gyerek, holnap két hónapos.

Bence 2840 grammal 58 centisen született. Súlyvesztés (2580g lett) valamint egy fertőzés miatt infúziót és antibiotikumot kapott a kórházban. Sárgaság miatt kék fény alá is került így a szoptatás nem ment túl fényesen. Később belelendültünk: egy hét múlva 2900 grammal jöttünk haza.
Szerintem utána is szépen gyarapodott, de most mintha leállt volna a gyarapodás. Jelenleg 4180 g. A dokinéni hétfőn tápszert akart adni mondván, hogy sovány. Nem nagyon szeretném tápszerezni - persze, ha nagyon kell akkkor nincs más teendő. Nem tudom mennyi gyarapodás a normális és mikor kell kiegészíteni.
Hozzátartozik, hogy az másfél hete küszködünk a jobb cicimmel. Ez ügyben is tanácsot szeretnék kérni, mivel nőgyógyásszal, védőnővel nem sokra mentem.
Múlt héten hétfőn nagyon bekeményedett a cicim és rettentően fájt. Masszíroztam, borogattam, fejtem - amennyire tudtam - hétvégére jobb is lett valamivel. (Nőgyógyász megnézte - antibiotikumot írt fel tartaléknak, mondván, hogy ha piros lesz kezdjem el szedni. Nem lett, és lázam sincs.)
Viszont a helyzet nem túl jó. Továbbra is vannak benne csomók és meglehetősen fáj. A mellbimbón lett egy fehér pötty is - ez úgy néz ki most már elmúlik (itt visszaolvastam, alkalmaztam a jótanácsokat:)). Ellenben nagyon fáj ha szopik Bence. Próbálkoztam fejni etetés után, hogy ne maradjon benne csomó (egyet egyáltalán nem sikerült megszüntetni soha), de akkor nemvolt elég tejcsi neki később és a mellem valamint a szoptatás is rettentően fájt. Nem tudom mit kéne tenni, hogy elmúljon illetve milyen tünet számít súlyosnak.

Előre is köszönöm a segítséget és elnézést a hosszú levélért.

Azóta a mellbimbón levő fehér folt visszatért, szoptatás után olyan mintha fel lenne ázva a bőr.
A testsúlygyarapodás továbbra sem túl sok és sajnos jövő hétfőn védőnéni újabb ellenőrzést tart.
Azóta szopás közben cicirángatás is történik.
--------------------------------------------------------------------------------
Timi
 


Dia!

Semmiképpen nem akarom abbahagyni. Remélem hamarosan javulni fog és már nem lesz ennyire fájdalmas neki. Igazából csak a szívem szakad meg mikor nem tudok neki segíteni, és nem is lehet közben megnyugtatni.

Köszönöm a válaszaidat.

Andi

Szia Timi!

Majd Dia biztos segít neked, de szerintem 2 hónap alatt nem is híztatok keveset.

Dia biztos fog segíteni a mellgyulladásban és minden jól fog alakulni, csak kitartás és ha lehet kerüld a tápszert mert könnyen leszokik a ciciről.

Minden jót!

Andi
 


Andi!

Szerintem próbáld meg úgy venni a dolgot, hogy a segítség az, hogy jár a tornára. A sírás meg csak melléktermék... Ebben az esetben.
Hiszen azt te is tudod - ezért jártok oda -, hogy nem bántják, hanem a jövőbeni mozgásáért dolgoznak....

Azért írom csak, mert tudom, milyen vacak, mikor tehetetlennek érzed magad. De hidd el, néha egy kis szemléletváltással fordulnak az érzések is.

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Moszat!

A hízása szerintem sem rossz a gyereknek. Nem tudom, mennyi idős, de ha megnézed, majdnem megduplázta már a születési súlyát.

Szerintem a következőkön kellene magadban elfilózni egy picit:

- hízik a gyerek, ergo nyilván több tejem van, mint, ami a szimpla életben maradáshoz kell.
- basztat a védőnő, hogy a gyerek vékony, legalábbis a nagy könyv, a statisztika és az EÜ normák szerint, aszongya, adjak tápszert

Aztán nézz magatokra apával: vékony testalkatúak vagytok/voltatok? babának milyen paraméterekkel rendelkeztetek? ha vékony valamelyikőtök, és kicsinek is az volt, jó eséllyel örökli a gyerek is ezt a hajlamot, azaz simán lehet, hogy amit a védőnő vékonyságnak titulál, örökölt adottság. Mondjuk, nem is kell minden babának mini Michelin emberkének lennie, ugyi?:)

Aztán nézz a gyerekre: jókedvű? láthatóan fejlődik testileg-lelkileg? aktív, figyel a környezetére, alszik rendesen?

Figyeld meg pár napig a pelust is: van napi 4-6 pisis pelus? A kutacsa nem besüppedt (nyári nagy melegben természetes, ha olykor az, de ez most nem játszik)? Bőre pettyhüdt, vagy az az igazi húsos, harapnivaló cupák?

Ha a kérdések többségére nemmel feleltél, akkor mellre fel a gyerekkel, szoptass minél többet! Akár félóránként is. Garantálom, hogy 1 hét múlva a kerület összes iskoláját elláthatod tejjel a tízóraira. (De még ekkor sem kell tápszer... Persze, ha biztonságot ad, kiválthatod, tarthatsz otthon belőle, de hidd el, az ember könnyebben nyúl hozzá, ha kézközelben van, mintha ott marad a gyógyszertárban.)

Ha a gyerek jókedvű, és a fenti kérdésekre igenekkel válaszoltál, plusz a bőre is rugalmas, a gyereknek kutya baja. Csak ilyen.

No és akkor kell meghozni a következő döntést:

A.) A gyerekem látszólag is tök frankón elvan, hízik, még ha nem is annyit, amennyit a védőnő megálmodott, én meg hiszem, hogy sem harakirit, sem éhenhalást nem követ el az elkövetkező 18 évben önszántából. Szóval, ha védőnéni ajánlgatja a tápszert, akkor:

1. elfogadom, azt majd eldöntöm, mi legyen, addig is, jól mutat a konyhapolcon
2. megmondom neki, hogy köszönöm szépen, nem tartunk rá igényt, gyerek egyelőre jól van, majd ha kilóg minden bordája, akkor szóljon.

B.) Bár a gyerek hízik, mégiscsak aggasztó, hogy nem annyit, amennyit védőnéni szerint kell, és akkor most vagy jól felturbózom a tejtermelést és ráveszem a büdöskölköt, hogy nyomasson még magába napi fél litert pluszban, vagy benyomom neki a tápit, hogy a védőnéni örülhessen. (Merthogy vsz. te nem fogsz annyira...)

Bocs, hogy ilyen kis viccesre próbáltam venni a figurát, de talán könnyebb így átlátni, mintha tényszerűen, nagyon okosan írom le, mire figyelj, és mikor felesleges a tápi.

Most ezt elküldöm, aztán áttérünk rád, oké?:)

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Melleddel kapcsolatban egy gyors kérdés, hogy tudjak válaszolni: a fehér folt a bőrödön van, vagy fehér kis cucc van a kijáratokban? Utóbbi esetleg kemény is?

Bocs, de inkább megvárom a választ, mielőtt mondok valamit.

Jaja, cicirángatás: ha ilyet csinál, vedd el tőle, várj egy kicsit, kösd le valamivel a figyelmét és próbálkozz utána újra. És figyeld, hogy az ajkai kifelé forduljanak, nózicsúcs és áll érjen a cicihez. Nyelvvel nem tolja ki? Standard kérdés, de muszáj: cumi, cumisüveg?

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Köszi Dia remélem tényleg jó lesz. Majd írok a fejleményekről.

Timi!

Nekem az első gyerekemnél 3 hónaposan a védőnő tápszert ajánlott, mert sokat sírt a gyerek, de amúgy meg hízott fél kilót egy hónap alatt. Én rohantam, kiváltottam és 5 hónapos korára kiköpte az anyatejet. Most a másodiknál már egy párszor volt nehéz hetünk, de kaptam segítséget, főleg itt, és még mindig csak anyatejet kap és nem kell pótolni. Azért mondom hogy ne add fel és ne kapkodd el a tápszerezést.

Andi
 


Dia

Először is köszönöm a válaszokat.
Magunkra néztem - szegény gyereknek van mit bepótolnia :) Egyébként igazad van gyerekként mindketten vékonykák voltunk. Bence sajnos mostanában nem olyan jókedvű, sokat - tudom relatív - sírdogál, aludni pedig soha nem is aludt túl sokat. Napközben szinte alig alszik, maximum, ha autókázni megyünk. A kutacsa néha kicsit besüppedt, de ha szopizik akkor újra rendben van. A pisis pelust megfigyelem.
Egyébként én sem szeretnék tápszert adni, inkább anyatejjel kínlódjunk :)

A mellemmel kapcsolatban: a fehér folt/pötty a bimbón van. Ez a mellem általában fáj is szoptatásnál is és köztes időben is olyan, mintha tűvel bökdösnék.

Ajkakra, nózira és állra figyelek szoptatásnál, mivel már olvasgattam a tanácsaidat :)
Nyelvvel nem tolja ki és cumi , cumisüveg nincs. Ellenben vonaglás társul néha a rángatáshoz.

Timi
 


Andi

Neked is köszönöm a biztatást.
Azért jó, hogy vannak ilyen fórumok és segítőkész emberek, mert sajnos amúgy a magyar rendszerben egy kezdő anyuka általában nagyon magára van hagyva és tanácstalan is a teendők tekintetében.
Persze tisztelet a kivételeknek, akik odafigyelnek az újdonsült édesanyákra.

Timi
 


Timi!

Bocs, azt elfelejtettem még kérdezni: volt-e szájpenészetek? Illetve less be most a gyerek szájába, látsz-e szürkésfehéres, nehezen lejövő lerakódást a nyálkahártyáján? Esetleg piros pöttyöket a popóján? Mennyi idős most Bence pontosan?

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Dia!

Szerdán volt 10 hetes.
A védőnő szerint nincs szájpenészünk, pedig szerintem lepedékes a szájpadlása, plusz az ínyén is van két fehér pötty. Popón piros pöttyök volt, hogy voltak. Ma meg már két hatalmas adag termés volt - túlzás nélkül derékig kakis volt elől és hátul is - remélem nem valami hasmenéses nyavalya.
Egyébként mostanában sokat folyik a nyála és az öklét is folyamatosan a szájába tömi. Rögtön evés után is, így nem hiszem, hogy éhes lenne. Vagy nem tudom. Bonyolult dolog ez a "gyerektartás" :) Félre ne értsétek a meghatározást! De tényleg nehéz, nem?

Timi
 


Sziasztok!

Moszat,
igen, bonyolult dolog! :roll: Kitartás nektek!
Az ökölrágással az agyamra megy a lelkem. Dia majd csóválja a fejét, de még mindig képtelen vagyok eldönteni, hogy jóllakott-e, kell-e még neki. Tápszerrel tényleg vigyázz. Én szoktam adni, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy jól teszem-e, hogy valóban szükség van rá. Ahogy Dia mondja, néha csak az én megnyugtatásomra. Tudom, hogy éhen nem hal, de a fogyása óta képtelen vagyok hinni a gyereknek. Állandóan egyensúlyozok, hogy, ha adok neki pótlást, akkor mennyit. Mennyi az, amivel jóllakik, de nem zabál be, amivel nem alszik órákat, hogy tudjon szopizni. Áhh! Ha szépen gyarapszik, ne adj rögtön tápszert. Ha megteheted nagyon -nagyon sokat szopizzon! Én sem hittem, de beválik!

Orsi,
nagyon szépen megoldottad a dolgot!

Dia,
továbbra is megy a kínlódás, de azért kitartok. Tehetek mást?
Orrszívás minden szopi előtt - éjszaka is, ha felébred. Néhány napja ráállt, hogy, ha 10 körül elalszik, akkor már kihagyja a 2 óra körüli evést, és 5-7 körül ébred. Ha én is ennyit alszok, reggelre úszok a tejben, és 30-40 ml-t még tudok fejni szopi után. Ez persze nagyon jó, de úgy döntöttem, hogy inkább kihagyom az úszkálást, és felkelek 1 óra körül fejni. Ma 60 ml-t sikerült, de remélem, hogy lesz több is.

Wow! Egyszerre ordít mindkettő! Megyek....

Kép
Kép
 
 


Sziasztok megint!

Timi!
Én is kezdő anyuka vagyok és mi is így jártunk. Valószínü beindult a gyermekednél a fogzás. Nálunk is elkezdődött viszonylag hamar már 1,5 hónapos korban, állandóan az öklét rágta, és szinte mindig törölni kellett a nyálát, mivel eláztatta még a ruháját is. De ez egy elég hosszú folyamat, nem azt jelenti, hogy már holnap kibújik a foga. Nekem majdnem 6 hónapos volt mikor kibújt az első lent, majd utána a mellette levő 1 hét múlva. És így tovább. Most már majdnem 7 hónapos és 3 fogacskája bújt ki. Nyugi nem éhes a picurkád.
Azzal is egyett értek veled, hogy elég nehéz ez az anyaság, mert sokszor mikor sír találgatsz, hogy most éppen mi baja van, mivel nem tud még beszélni. Ilyenkor mindig kerestem a sírás okát.
Mikor nálunk szájpenész volt akkor mi rózsamézzel kezeltük. A nyelvén volt fehér lepedék, továbbá az ínyén és a szájpadlásán 1-2 folt.
Ja és még egy dolog. Nálam is előfordult, hogy néha kevesebbnek éreztem a tejcsitermelésemet, ezért a szekrénytetején volt egy doboz tápszer megnyugtatásként, de nem volt rá szükségem. Inkább mindig cicire tettem amikor kérte. Beválik.

Dia!
Megint visszatértem. Még mindig a legtöbb esetben szopizik a picurkám. Ugye most lesz 7 hónapos és nem fogad el más ételt, italt csak az anyatejet. Próbáltam már almát, répát, krumplit, sütőtököt nem nagyon jön be semmi nála. Tudom írtad azt, hogy nem kell aggódni, mert 8-10 hónapos korig elég az anyatej, de azért én nem szeretném feladni. Meg fogja valaha szeretni a más ételt, ízeket is? Elég kínos, mikor megyünk valahová és akkor mindig előkapni a cicit ha éhes, szomjas, mert ugye ez nem elfogadott, megszólják az embert. Meg a másik, hogy már végre itt a jó idő és sajnos a gyermekem testén mindenhol (has, hát, fenék, tarkó, arc) apró piros pöttök jelentek meg. Most mit csináljak? Kicsit meg vagyok ijedve. Segíts kérlek!
Köszönöm
Icus
 
 


Dia!

Szerencsére a kiütések elmúltak, csak a hirtelen jött melegtől voltak.
Még egy kérdésem lenne nincs valami jó ötleted arra, hogy mivel már 4 foga van a kisfiamnak, nagyon sokszor véletlenül és direkt is ráharap a mellbimbómra, ami nagyon fájdalmas tud lenni. A mellbimbóvédőt nem fogadja el.
Ja és még egy mivel tudnám rábírni a kisfiam az ételekre és folyadékok fogyasztására. Mit tegyek?
Icus
 
 


Sziasztok!
Kérdésem lenne, tanácsot szeretnék kérni.
Most múltunk 6 hónaposak és eddig sikerült hogy csak anyatejet egyen Áron.
Mondta a védőnénink, hogy elkezdhetjük a hozzátáplálást. Hát én megpróbáltam először az almát amit egy az egyben elutasított. Utánna most megpróbáltuk a sütőtököt, ami annyira ízlett neki hogy a délutáni szopizás ki is maradt és utánna csak este evett anyatejet alvás előtt. Ez mind szép és jó, DE éjszaka többször kel és sokat nyöszörög mocorog. Végülis éjszaka most többször eszik mint előtte. Mi lehet az oka? Hagyjuk abba a hozzátáplálást?
Köszönöm előre is a segítséget!
Andi
 


Kedves Andi!

A hozzátáplálás kezdete ugyanúgy nagy változás a baba bélrendszerének, mint amikor megszületik a baba, és elkezd a száján keresztül táplálkozni. Nem biztos, hogy könnyen megy első nekifutásra az új ételek emésztése. Akár kevés, amit elsőre megeszik a baba, akár sok. Ha azt látod, hogy megviseli a hozzátáplálás a bélrendszerét, akkor érdemes vigyázni, hogy semmilyen új ételből ne egyen sokat egyszerre. Többek között ezért is ajánlják, hogy a hozzátáplálás tényleg hozzátáplálás legyen, azaz a babának szopizás után kínáljuk az új ételt, ezáltal tényleg csak annyit eszik belőle jó eséllyel, amennyi pluszban kell az anyatejen felül. És ez általában nem jelent elsőre egy tetemes adagot, hanem így szépen lassan változik az arány, ahogy a baba irányítja. Persze, mint mindenben ebben is vannak kivételes babák, akik így is sokat esznek vagy ennének az új ételből. Ilyenkor van anyuka abban a helyzetben, hogy akkor most melyik ujját harapja meg?Hagyja, hogy sokat egyen a baba az új ételből, és akkor esetleg a baba pocakja bánja a dolgot, vagy nem engedi a babának, hogy elsőre nagyon sokat egyen, és akkor meg a babája elégedetlenkedik esetleg.

Röviden összefoglalva ezt a litániát, amit eddig írtam: A nyugtalan éjszakának lehet oka az új ételek bevezetése, amelyeknek az emésztése még nem olyan egyszerű a baba bélrendszerének. Ilyenkor a fokozatosság és a türelem csodákat tehet.

Zita
 
 


Zita!
Köszönöm a válaszodat. Én eddig fordítva csináltam és először adtam neki a sütőtököt és utánna az anyatejet. Most megfordítom és megpróbálom hogy délelőtt adom hátha akkor jobban fog aludni éjszaka.
Köszönöm
Andi
 


Sziasztok! Bár én a hozzátáplálást tápszer mellett csináltam, mi úgy kezdtük, hogy az újdonságot napról napra növeltük egy kiskanállal. Így első nap egy kanálka, második nap 2, stb úgy egy hétig, utána amennyi jólesik. Ez gyümölcsnél, főzinél is így volt. És így fokozatosan szokott hozzá az új ízekhez és állaghoz. Úgy tudom, szoptatásnál ugyanígy lépcsőzetesen tanácsos adni, de szopi után!
Sziszkusz
 


Sziasztok! Én is kérdeznék! Első babámmal teljes kudarc volt a szoptatás, különböző okok miatt. Most úgy másfél hónap múlva megérkezik a kistestvér, és most nagyon rágyúrtam a témára (babanet fórum, könyvek, DVD...) szóval remélem most tényleg győzni fogok, és sikerül majd szoptatnom. A kérdésem az első napokra vonatkoznak, a gyermekágyas időszakra:
Milyen gyakran tettétek mellre? Tudom, hogy figyelni kell a babát, és az éhség első jeleinél. De reális az, ha 2-2,5 óránként szoptatom akkor is, amikor még nem indul be a tejem? És mindkét ciciből, igaz? Ha már lankad a figyelme, tegyem át a másikra? Következő szopinál pedig fordítva kezdjem?
Ti hogy csináltátok? Már csak ez zűrzavaros a fejemben, aztán lehet, hogy ha itt lesz a karjaimban, minden magától érthetődő lesz, de nem számítok nővéri segítségre, első körben is csak magamra számíthattam, csak sajnos nem voltam felkészülve a témából!
Köszi
Sziszkusz
 


Kedves Sziszkusz!

Ha fel akarsz készülni a szoptatásból, akkor arra találsz korrekt információkat könyv formában és az interneten is.

Könyv verzióban a legjobb, és abszolút helyes információkat tartalmaz, ráadásul képekkel is illusztrálva például a szoptatási testhelyzeteket, így akár a kórházba is bevihető: Márta Guóth-Gumberger - Elizabeth Hormann: Szoptatás című könyve. Részletes ismertetőt találsz róla a http://www.szoptatasert.hu/belso.php?in ... _szoptatas oldalon.

Ha nem könyv formában akarsz információhoz jutni, akkor a Szoptatásért Magyar Egyesület honlapján elolvashatod a Szoptatós füzetet. Ezt megtalálod a http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=kiadvany oldalon.

Az előző egy rövid eszenciája a szoptatással kapcsolatos tudnivalóknak. Részletesebben szintén az egyesület honlapján található oktató anyagban olvashatsz. Ennek elérhetősége: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato

Ezen kívül sokat olvashatsz a La Leche Liga honlapján, melyet a www.lll.hu oldalon.

Amit még érdemes olvasgatnod az Schneiderné Diószagi Eszter tanácsadó oldala az nlc-n. A blogjaiban megtalálod tömörítve az összes fontos tudnivalót, ha meg a kérdezz-feleleket olvasod, akkor jó eséllyel rájössz, hogy milyen tipikus problémák vannak, mik a megoldások, sőt általában arra is rájön az ember lánya, látva, hogy mik vezettek ehhez a problémához, hogy milyen ballépéseket érdemes elkerülni. Elérhetősége: http://www.nlcafe.hu/szakertoi_oldalak/326621/1/

Üdv:

Zita
 
 


Szia Zita!
Köszi az infókat! Szerencsére már jópárat végignéztem (kiolvastam a Szoptatás c. könyvet, és a LLL kiadványait is). De gondoltam megkérdezem a gyakorlott anyukákat is, akik már célba értek e téren!
Köszi az nlc-s elérhetőséget, azt még eddig nem találtam meg!
Üdv Ildi
 


Sziszkusz,
igen, reális a gyakran szoptatás az első napokban is: minél gyakrabban ingerlitek, annál hamarabb fog beindulni. Aztán gyereke válogatja: az enyémeket ébresztgetni kellett a kórházas napokban, mert végigaludták volna a teljes bent-tartózkodást. Másé meg egész nap cicin lógna, szünet nélkül.
És igen, mindkét ciciből, főleg az elején, amíg be nem indul. Utána is érdemes, kivéve ha nagyon sok (túl sok) tejed lenne. Sőt arra még érdemes figyelni, hogy ha az egyik cici "gyengébb" hozamúnak tűnik, vagy a gyerek nem fogadja olyan lelkesen, akkor eleinte mindig azzal kezdeni, persze aztán sorra keríteni a másikat is :) Én ezzel szerencsétlenkedtem az elsőnél, féléves kora után le is mondtunk az egyikről, és mivel még majdnem másfél évig szopott, jó felemás voltam egy ideig :D A másodiknál okultam a dologból, és sikerült is szépen kiegyensúlyozni a két oldalt.

Üdv
Kriszi
 
 


Köszi Kriszi! Nagyon köszönöm a tapasztalataidat! Remélem sikerrel járunk majd!
Üdv
sziszkusz
 


Sziasztok!

Sajnos a félelmem beigazolódott, és második babámnál sem sikerül elindítani a tejet (Az első fiam tápszeres lett.) Most nem akarom gyorsan feladni, így a segítségeteket kérem. A helyzet jelenleg:

8 napos Máté, az étkezések 3 óránként a következőképpen néznek ki: 20-20 perc mindkét cicin, ebből az elején az első 5 perc nagyon aktív, gondolom akkor sajtolja ki a bent lévő tejcsi nagyobb részét. Utána már csak húzza, és sokszor bealszik rajta. Ilyenkor abbahagyom a szopit, felkeltem, és mikor újra rájön, hogy éhes, akkor a másikat adom oda. Figyelek rá, hogy 20 percnél ne legyen több összességében egyik cici sem, tekintve hogy már nincs bennük. Jó ez így? Nem túl hosszú? De gondolom kell a cicinek az inger, hogy itt még koránt sincs meg a mennyiség... No, ekkor megmérem, hogy mennyi evett, általában 20 ml jön össze. Mivel a másik ciciből csöpög közben a tej, és ott is összejön 15-20 ml, azt adom elsőnek kiegészítésnek fecskendővel, majd a maradék mennyiség tápszeres pótlás szintén fecskendővel. Így egy étkezés most 50-60 ml. Ez napi 8-9szer.

Most már kellett adni neki pótlást, hiszen sárga is, és egy egy hetes gyereknél már nem tudunk csak arra várni, hogy induljon a tej, mert közben már gyengült a gyerek.

A kérdésem most az, hogy hogyan tovább? Jó így, hogy 20-20 perc cicin, utána pótlás, utána pedig még fejek kicsit a kézi szívóval, hogy stimuláljam a ciciket? Közben sokat iszom, szedem az Urticat és a Lactoherbet, illetve begyúrok tejserkentő golyókat. Igyekszem pihenni, sokat a babával lenni, és várni.

Kérlek, akinek van ebben tapasztalata, vagy hasonló cipőben járt, írjon! Köszönöm nagyon!

Ildi
 


Sziszkusz, örülök, hogy beszéltünk telefonon, és továbbra is azt mondom, ne aggódj, nincs gond, csak össze kell szoknotok. Tejtermelésed meg beindult rendesen, ez már abból is látszódik, hogy magától folyik szopi közben a másik ciciből...

És hívj, ha bármi gond van.

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Sziasztok!
Ha valamelyikőtök szed (vagy ismer olyat) More Milk Plus-t, átadnám a megmaradt 85 db-omat fele árban. A 120 db-os 10.000, én odaadnám 5.000-ért.
Csak olyannak, akinek bejött, mert nekem ugyan több lett a tejem, de a lányom azóta nem hajlandó szopizni, nem tetszik az íze neki. :(
daisy@comunique.hu
 


Sziasztok!

Itt én még új vagyok,de szeretnék tanácsot ill. a tapasztalatokat kikérni tőletek.
32 hetes pocakos vagyok és szeretném majd a babánkat szoptatni.Hallottam a minap a "Lucerna Céklával" bogyóról és ezzel kapcsolatban lennék kíváncsi,hogy tényleg olyan jó e és mennyire vált be nektek!Állítólag már terhesség alatt is szedhető és nagyon jó tejserkentő hatása van!

Előre is köszönöm a válaszokat!
 
 


Szia Baba22!

Gratula a nemsokára kibújó babához!

A bogyót nem ismerem, de hogy őszinte legyek, szerintem a legfontosabb és a legjobb tejserkentő az, ha minél többször mellre teszed a babát az elején, és hagyod sokáig (értsd MINIMUM 30-40 percig) szopizni. Nem fog folyamatosan szívni, az elején ehhez még gyengék, olykor bealszik rajta, de az inger akkor is éri a melled, ha csak komfortcumizik rajta.

Amit a magad részéről tehetsz a tejtermelésért, az az elegendő pihenésben, a rendes evészetben-ivászatban rejlik, és rásegíthetsz még azzal, hogy szopi előtt átmasszírozod meleg víz alatt a melled, így könnyebben ürül.

Ha bármi kérdésed lenne, csak írj ide.

Szép napot!
dia
Budapest
 
 
 


Szia dia!

Köszi szépen a válaszod,csak gondoltam mivel még idejében vagyunk,utána járok ezeknek a dolgoknak,hogy minél zökkenőmentesebben menjenek a dolgok,de így is lesz biztosan "buktató"! Nagyon szeretném szoptatni legalább fél évet,csak félek,hogy nem lesz tejem (a cicik nem nőttek szinte semmit sem :()Bár mindenki azt mondja,hogy ezzel ne foglalkozzak,mert majd a szülés utána napokban "durrannak" be,de azért aggódok,nehogy kivétel legyek. :D Első gyereknél rengeteg a kérdés....nem is gondoltam volna,hogy ennyire.... :D Köszönöm a válaszod mégegyszer!


Szép napot neked is!
 
 


Sziasztok!!

Én még nem jártam itt de találtam sok jó tanácsot. Én sajnos az anyámmal nem tudok mit kezdeni állandóan tömné a lányomat, bár én mondtam neki hogy még szeretnék szoptatni amíg lehet... :oops:
Bár felnevelt négyőnket és nekem Zsófi az első babám és még csak 4 és fél hós nem akarom megbántani.... Gondolom nem baj ha nem dagadt a lányom :roll:

Köszi Cuna
 
 


Sziasztok!

Bár már írtam korábban privit is Diának, szeretném itt is megköszönni a sok-sok segítséget, amit kaptam Tőled a kisfiam születése utáni hetekben. Sajnos nagyon nehezen indult el a tejem, és ha Dia nincs, akkor fel is adom a dolgot. Tényleg cicire kell tenni, amennyit csak lehet, és nem szabad elkeseredni!!!

Máté most 3 hónapos. Mikor két hetes korában Dia azt mondta, hogy az első 3 hónapot kell átvészelni, bevallom, nagyon messzinek tűnt az egész, mert nem álltunk valami jól: átlagban a nap felét töltötte cicin, ami ugye hihetetlenül megterhelő egy ugri-bugri két éves bátyus mellett. De valahogy átvészeltük a kezdeti időket, és még mindig van tejem, ami nagy szó. Mert hiába tettem rengeteget cicire és fogadtam meg mindent, amit Dia mondott, sajnos most kb. fele annyi tejem van, mint kéne. Éppen ezért két elengedhetetlen társam: a mérleg és a Szoptanít. A mérlegtől sokan rettegnek, hogy csak megijeszti az anyukákat, és úgyis sír a baba, ha éhes, és csak a pelusokat figyeljem. Azonban az én esetemben, mivel nagyon-nagyon nehezen szopizza ki a cicit, hiszen nem ömlik, bizony kell a mérleg. Nagyon érdekes, hogy van, mikor csak 20-30 ml-t tud kipréselni, máskor pedig 40-et ripsz-ropsz. Mindenesetre ez ugye egy 3 hónaposnak édeskevés, ezért jön a képbe a Szoptanít. Így pótlás alatt is szívja a cicit, és még ügyesen kiszedi a hátsó tejemet is. Bizony, mérlegelni kell, és nézni, hogy mennyit adjak pótlásnak Érdekes, hogy a másik ciciből fel tudok fogni kicsöpögő tejet, amiből egy nap alatt összejön másfél deci, és egy anyukának hála: az utcából kapunk tejecskét, így Máté tiszta anyatejes baba így is, hogy nincs nekem elég.

Sőt, ha Dia nincs, már semennyi se lenne, mert feladtam volna az elején.

Szóval nálunk ez a helyzet. Tótágast állhatok, akkor se lesz több tejem, de a hosszú hetek tapasztalata alapján most már ügyesen megoldom a pótlást. Remélem ez még jó darabig működni fog. Mert mostanában Máté már kíváncsi lenne a külvilágra, és szeretné gyorsan letudni a dolgot. Viszont ha begyorsítanám, és nem adnám meg a háromnegyed órát a procedúrának, akkor nem szívna ki tőlem annyit. Úgyhogy szurkoljatok, hogy legyen továbbra is ilyen angyal-türelmes kislegény!

Sziszkusz
 


Sziasztok!

Sziszkusztól
szeretnék kérdezni: hogyan oldod meg a háromnegyed órás szopizásokat a nagytesó mellett???
Kíváncsi vagyok, mert én sokat szenvedtem, és a mai napig mennek a harcok, amikor szopik a kisebbik.
Nagyon ügyes vagy, és drukkolok, hogy minél tovább ilyen rendben menjenek a dolgaitok!

Kép
Kép
 
 


Szia Share!

Hááát: Minimax-szal. Nem vagyok híve a mesenézésnek, de ilyenkor szabad. Egyébként kicsi Máté most már sztrájkol, és max. 20 perc alatt le kell tudnom egy szopit, mert képes éhen maradni, elutasít és zokog, ha ennyi idő alatt nem vagyunk készen. Így körönként már csak egy cici jár, és egy idő után kinyitom neki a Szoptanítot, hogy ne vegye észre. Meglátjuk, hogy fog ez hatni a tejtermelésre. Nem sok jót ígér, hogy csökkent az idő, de nem tudok mást csinálni!
Köszönöm a bíztatást!
Sziszkusz
 


8)
 


Sziasztok!

Atolvastam az otolsó oldalakat a témában, de igazából nem találtam megoldást az én problémámra. Gondoltam, megkérdezem tőletek hátha valaki tud nekem segíteni vagy esetleg megnyugtatni.
Kisfiam, Bence, most 4,5 hónapos. Ami a szopizást illeti, már tulajdonképpen az első naptól kezdve az a helyzet, hogy csak pár percet hajlandó szopizni, pedig tejcsi az volt bőven, a védőnőm szerint ikreket is nyugodtan szoptathattam volna :).
Szóval olyan hogy a gyerek 30 percet szopik vagy esetleg 40-et, olyan nálunk sajnos nincs. A mai napig csak kb 5 percet hajlandó szopizni egy-egy alkalommal 2,5 - 3 óránként. Kérdeztem a védőnőmet meg az orvosunkat is, de mindketten azt mondták, hogy ne aggódjak, úgylátszik a gyerek hatékonyan szív, nincs baj a fejlődésével. (3050 g-mal született, amikor a dokinál voltunk 3,5 hónaposan 6450 g volt, most itthon mértük, 6900g, szóval a doki látogatása óta megcsappant a sulygyarapodása, de azért van). De én azóta se nyugodtam meg teljesen, hiszen mindenütt azt olvasni, hogy a zsírosabb tejcsi az csak mittudom én hány perc után jön.

Amikor éjjel felébred úgy 4 és 5 óra között szopizik, de akkor is csak a szokásos 5 perc, aztán annyi.
3 hete volt egy ugrása, akkor érezhetően kevesebb volt a tejcsi, szinte 1,5 óránként raktam mellre, hogy hátha úgy termelődik majd több, 2 nap után "rendeződött" a dolog, visszaálltunk a szokásos 5 percre 2,5 - 3 óránként. Hiába kínálom, egyszerűen nem kell neki, nem sír (csak ha már nagyon unja, hogy kínálom neki), jó kedvű baba.

Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett a beszámolóm, de gondoltam leírom részletesen. Nem tudom mi tévő legyek, remélem van valakinek jó öttlete, tanácsa.

Előre is köszi!

Lida

Kép
 
 


Lida,
az én másodikam ugyanezt csinálta, ami nagyon furcsa volt az első után, aki egy-egy órát nyammogott a cicin. A másodiknak elég volt öt perc, hiába kínáltam, nem kért többet. De szépen hízott, nem volt sírós, így nem aggódtam. Egyszerűen ilyen hatékonyan tudott szopizni. És ne ijedj meg, ha lelassul a súlygyarapodás, 3 hós kor után már lassabban nő a babák súlya, 6 hós kor után pedig még lassabban. Ez teljesen természetes, különben, gondolj bele, egy éves korára 15 kiló lenne (nekem a négy éves fiam ennyi, hehe, oké, ő kicsit kicsi a korához képest).
Szóval nyugalom, minden rendben van! :D 8)

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Zsizsa!

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan visszaírtál, most már megnyugodtam :D . Tudom hogy nem kellene annyit aggódnom, csak úgy féltem, hogy nehogy az legyen a következménye, hogy egyszer csak leáll, mert hogy volt olyan is, amikor már csak 3 percig tartott a szopi.
Na, ez van, az ember elhatározza, hogy éjjel nappal szoptat ha kell, hiszen a gyerek a legfontosabb, ha csak cumizni akarna rajta azt se bánnám, de hát ő csak nekilendül, méltatlankodik ha nem ömlik azonnal ahogy hozzáér a cicihez (nagyon cuki olyankor :D ), aztán amikor megindul, turbó gyorsasággal lezavarja a dolgot, és megyünk játszani. Többször tűnik úgy, hogy talán még szopizna egy kicsi, de mivel már nem jön csőstöl a tejci, hanem megkellene érte jobban dolgozni, akkor már nem is érdekli. De azért cuki, mert hagyja magát puszilgatni meg ölelgetni, ott aztán kiélhetem magam. :)
Köszi még egyszer!

Lida

Kép
 
 


Sziasztok!

Sziszkusz, a kitartásod és a problémamegoldásod a te érdemed! Az pedig, hogy begyorsult a gyerek, nem gond, ha a hízással minden rendben van! És szívesen, bármikor máskor is.

Lida! Egyetértek zsizsával, ilyen hízás mellett tuti, hogy eleget eszik a gyerek. A zsíros tej kiválasztása pedig nem x idő, hanem x mennyiség kiszívása után indul el, ami mindenkinél egyéni. Ha meg nem jutna hozzá, tuti, hogy nem hízna ilyen tempóban, úgyhogy tényleg nagy levegő, kifúj, nyugi, jól csináljátok!

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Dia,

köszi a megnyugtatást, akkor úgy tűnik rendben lesz ez így. De azért a mérleget nem teszem el végleg :)
Egyébként az imént volt egy maratoni 8 perces szopink, bár mondjuk 3,5 órára az előző szopitól, mert nem értünk időben haza, de nem is követelődzött. Lehet nem is igényli már olyan sűrűn mint ahogy kínálom neki (2,5-3 óránként). Na mindegy, egyenlőre maradok így aztán majd figyelem a babót.

Köszi,
Lida

Kép
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: