Új privát üzeneted érkezett!

Pildi!
Egyetértek.Kép

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Alice!
Nem kaptam választ a kérdéseimre.Kép
E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Mostanában elég kevés szó esik tápszerről.Kép
Azért lehet,hogy ha Mackoo nem teszi be azt a barackos hírdetést,akkor ki tudja,talán még ma is a tápszerekről beszélhetnénk vígan,és...nem zajlana így itt az élet.Kép
Nem kellene inkább a Hozzátápis topicban folytatni az eszmecserét almáról,szőlőről,barackról,citromléről?
Edit

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 

 
 

Bár máris kimerítettük a témát.Kép

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


OFF
Anyapoc, szia! Jól vagyunk, harmadikon ha törjük is a fejünket, de már nem. Éppen most megyek vissza dolgozni!
Te?
ON
 
 


OFF
Zsuzsa
Én már dolgozom 1 éve,tudod,Apa kint hajózik,egyedül vagyunk egyenlőre.Aztán majd lassan jöhet a tesóKép.Demég várunk,mert jövőre ismegy ki Apa és nem tudunk dönteni,hogy lenne a legjobb!Hol vannak képek a fiúkról?
Anyapoc
ON

 
 


Ildi (Pildi),
nekem csak egy kérdése lenne.
Mit tennél akkor, - látva, hogy szinte minden táplálással kapcsolatos beíráshoz AZONNAL hozzászólsz és óva inted az anyákat attól, hogy természetes táplálékokat adjanak a gyerekeiknek hacsak az nem anyatej - ha mondjuk pár év mulva megint megjelenik egy "legújabb tudományos kutatás", ami arra világít rá mondjuk, hogy azok között a kevesebb az allergia, akik nem műételekkel etetik a gyerekeiket - ha nincsen anyatej? Hogyan számolnál el a lelkiismereteddel? Egyáltalán mitől vagy ennyire biztos magadban, hogy szinte embernemesítő feladatodnak tartod azt, hogy pl. a babaneten azonnal lebeszélj valakit arról, hogy 6 hónapos kor alatt bármi ételt adjon a gyerekének? Mitől vagy ebben annyira biztos?

(Ha már engem ennyire lelkismeretlen maradi és gyerekpusztítónak állítottatok be?)

Csak még néhány gondolat... elgondolkodtatok-e azon, hogy a WHO miért is ajánlja a fél éves korig tartó kizárólagos szoptatást ill. antiallergén tápszerezést? Mert ők egy világservezet pl. És sajnos nagyon sok oylan ország van, ahol a korai tápszeezés az ivóvíz minősége miatt valóban sok bajt okoz.. és elgondolkodtatok-e azon, hogy ki is rendelte emeg azokat a kutatásokat, aminek az volt a végeredméyne, hogy az allergiák fő okozói a korai hozzátápálásban keersendők? Megmondom: a tápszergyártók és a nyagy gyógyszeripari cégek. Mert a tehéntej végülis megoldható napi 2-300 forintból, node a tápszer....

Olyan nagyon biztos vagy benne, hogy én vagyok a hülye, és nem te vagy az agymosott a sok fölöslegesen olvasott cikk miatt???
 


És hogy megint on topic legyek, és Szilde és mások kérdéseire ujra válaszoljak - bár ezt megtettem ha jól melékszem már a beírásaimban - Iván unokám BEBA HA Start tápszert kap pótlásnak. Szopik, és utána kapja a pótlást.
A lányom naponta 7-8-szor szoptat mindkét mellből, fej is azért a 10 ml-ért, amiben beadhatja a D vitamint - issza a teákat, eszi az UU bigyókat, pihen, a gyerek jó szopó, ennek ellenére alig van teje mi kéne még???
 


Alice!

A második írásoddal kezdem, bár ezesetben nagyon off vagyok inkább.
Sőt, ezt azzal kezdeném, hogy nem vagyok lll-es és nincs semmilyen szopis témájú hivatalos szaktudásom, pusztán a saját tapasztalataim és a neten olvasott infók. Azaz igaziból nem én vagyok a te embered, a legjobb az lenne, ha a lányod (nem te, hanem ő!) közvetlenül beszélgetne valakivel, aki valóban szopi szakember, legyen az LLL csoportvezető vagy szoptatási tanácsadónő. (IBCLC)
Sőt, még mielőtt mást írnék, azt is bevallom, hogy az elmúlt egy-két napban sokat olvasgattam veletek kapcsolatos arhivumot, konkrétan a te hsz-eidet az indexen, idevágó témákban.
Mit tanácsolnék én a lányodnak:
-durva, de legelőször is, hogy szopi témában ne az anyukájára hallgasson, hanem bárki olyanra, aki nem elfogult a te oldaladról, nem utálja alapból az összes szopi aktivistát, az LLL-t és a szoptatási tanácsadókat.
-másodszor, hogy higyjen saját magában és a babájában. Higyje el, hogy képes szoptatni és akarjon szoptatni, nem a külvilág felé, nem azért, mert most az trendi, nem azért, mert akárki azt mondja, hogy ez kell és igy a helyes, hanem belülről, belső késztetésként érezze ezt jónak.(hiába tudom én, hogy van rajtam 10 kiló fölösleg, hiába mondja ezt nekem x vagy y, hogy le kéne adnom, hiába olvasom akárhol, hogy mozogni kellene többet, egészségesebben táplálkozni stb. - amig belülről nem indul meg, hogy én ezen igenis változtatni akarok és hajlandó vagyok érte épeszű dolgokat megtenni, addig nem fogok komoly fogyókurát végigvinni ill változtatni az életmódomon)

Ahogy olvastam, kisunokád már egy hetesen teát kapott (arra most nem emlékszem, cumiból?), csipkebogyóteát, ha jól emlékszem, cukorral és citrommal. Szerintem, ez egy felesleges menet, ha tényleg folyadékot kell pótolni, akkor nem cukor, citrom, meg csipkebogyó kell, hanem csak és kizárólag forralt viz. Ezesetben a baba ezt tényleg szomjoltásra fogja inni, és nem azért mert finom. Tudom, szopi után kapott, és utána lám jobban aludt később kért szopizni, nem sirt annyit. Igen, de mi történik ilyenkor: eltömi vele a pociját, nem érzi az éhséget, nem annyiszor kér szopizni, mint különben.
Szintén nem tartom szerencsésnek, hogy rögtön az első héten odakerült a polcra a tápszer, most abban nem vagyok pontosan képben, hogy hány naposan és pontosan milyen indokkal kapott először belőle. Pótlásra -szerintem- nem akkor szorul egy baba, ha sokat sir, ha nem alszik, ha egész nap cicin lenne nélküle, hanem akkor, ha nincs elegendő kakis, pisis pelusa és a havonkénti mérések szerint nem gyarapodik kellőképpen.

Itt jönnének a kérdések (amelyeket lehet, szintén ki lehetne hámozni az indexen, vagy máshol, csak én se győzöm az éjjeleket):
-mi alapján mondtátok, hogy kevés a tej?
-kap-e cumit, cumisüveget, használtok-e bimbóvédőt?
-jól van-e a baba cicin? (kifelé forduló ajkak, bimbóudvarból minél nagyobb terület legyen a szájában, nyelve a cici alatt, teste az anyuka felé fordulva stb)
-mennyi a pisis, kakis pelusok száma?
-most konkrétan hol tartotok, hányszor és mennyit pótoltok? Mivel kapja a pótlást?

Amit valószinűleg javasolnék:
3-4 nap együtt a babával az ágyban. Beköltözni, és ahányszor csak hajlandó, annyiszor cicire rakni. Nem 7-8-szor, de akár 15-ször is, akár félóránként is! (hangsúlyoznám, ez nem azt jelenti, hogy az a célom, hogy hónapokig ez legyen, ez egy néhány napos tejszaporító kura) Ahányszor csak hajlandó szopizni! Anyukának közben szigorúan pihenés, alvás, amikor csak engedi a baba (fekveszopinál szinte szopi közben is). (Ha jól van a baba szájában a cici, akkor felázás nevű problémától nem kell félni)
Közben teljes kényeztetés -házimunkát csinálja csak a nagymama-, jó kis fürdő, kedvelt ételek akármi.
Ja, fejésnek ezesetben semmi jelentősége nincs (d vitamin mehet egyenesen a baba szájába, vagy a mama cicijére), nincs értelme stresszelni magát vele.
HOgy közben mennyire kell a pótlás, azt vaktában nem merném írni -egyrészt meg kéne keresnem, pontosan hogy szokták javasolni a szakértők, másrészt nagyban függ a pótlás mennyiségétől. Ha egy-egy alkalommal csak 10-20 ml az aktuális pótlás, azt azt hiszem ki szabad hagyni, ha sok a pótlás, akkor fokozatosan kell csökkenteni próbálni. Na látod, ezt meg kell keresnem, de ha tényleg hajlandóak vagytok megfogadni az általad utált szoptatás kommandósok tanácsait, akkor előásom az általuk írtakat ill őket magukat és kinyomozom neked.Mindenesetre az biztos, hogy az anyatejen kivüli dolgokat abszolút minimalizálnám, és amit feltétlenül muszáj, azt kiskanállal adnám neki. Cumisüveget és játszócumit teljességgel mellőzném, a komfortszopizási igényét (amikor megnyugvásért kell csak neki) is a cicin elégítse ki, mert az is stimulálja a mellet! Lehet, hogy druván hangzik, tény, ez a 3-4 nap lehet, hgoy olyan lenne, hogy 24 órából 20 ban szopizik a baba, de nagyon nagy arányban hatásos a módszer!


Nézzük az első írást.
óva inted az anyákat attól, hogy természetes táplálékokat adjanak a gyerekeiknek hacsak az nem anyatej
ezzel vitába szállnék, mert magam kifejezetten a természetes táplálékok hive vagyok, azt tartom helyesnek, ha valódi alapanyagokból saját készitésű ételeket adunk gyermekeinknek, nem támogatom a direkt babáknak kitalált mű izéket, sem tápszerek, sem babatejek, sem tejpépek, de továbbmegyek, bébiételek formájában sem! Nagyobbak esetében is többre tartom a sima alapanyagokból otthon készült ételeket, legyen az akár gyümölcsjoghurt (natúr joghurtból saját magam által beletett gyümölcsökkel), akár főttétel, akár "édesség". Merem ezt nyugodtszivvel vállalni, négy gyerekem közül egy se evett soha tápszert, tejpépet, babatejet meg hasonlókat (persze, könnyen vagyok, volt anyatejem), minimális mennyiségben evett konzervkaját.

Ha figyelmesen olvasod a hszeimet itt a babaneten, akkor láthatod, hogy sok esetben megkérdőjelezem, hogy tényleg kevés-e az anyatej, tényleg szükség van-e arra a műételre, nevezzük nevén a HA tápszerre. Nagyobb gyerekek esetében kifejezett szószólója vagyok annak a nézetnek, hogy felesleges a tejpépet bevezetni a szopó babánál (második félévben), vagy egyéb pénznyelő babatermékek értelmetlenségéről próbálok "meggyőzni" másokat.
Amiket "állitok" allergia ügyben, azokat olyanoktól olvasom, akik maguk rengeteget foglaloztak a témával, és konkrétan olvastak ilyen tanulmányokat és irásaikban több alkalommal cikkek tucatjait sorolták fel a legújabb kutatásokról. Mint kutatónak, nehéz azt feltételeznem, hogy több, valóban alaposan, rendesen elvégzett kutatás más eredményt ad most és már eredményt fog adni 30 év múlva. Ezelőtt 30 évvel nem léteztek a mai tápszerek, azt lehetett használni, ami volt. Ma már léteznek, és kutatások tömkellegét elvégezték, amely kutatások azt eredményezték, hogy a modern tápszerek kevesebb problémát okoznak, mint a tehéntej (most maradjunk az első életévnél, nem (vagy nem csak) szoptatott babáknál). Mint kutató tudom, hogy egy kutatási eredmény lepublikálása rengeteg kontroll vizsgálatot igényel, mely vizsgálatok reprodukálhatóak, és azok az eredmények tudnak hosszútávon megmaradni, amelyeknél nem követnek el egyértelmű bakikat.

Amit majd 10 év múlva fognak kitalálni, azügyben nekem nem lehet, nincs lelkiismeret furdallásom. Túl azon, hogy itt mindenki tudja, hogy nem orvos vagyok, nem szoptatási tanácsadó sem semmilyen hivatalos szakember, mezeien egy anyuka, aki maga is gyerekeket nevel és aki hajlandó követni a friss eredményeket, hajlandó felülbirálni akár önmagát is (ha nagyon ráérsz, megtalálod itt az én 4 évvel ezelőtti irásaimat is, vannak benne dolgok, amik - az azóta olvasottak és tanultak alapján- finomodtak azóta). Nem szentirás a tanácsom, mindenki maga dönti el, hogy érveim meggyőzték-e őt vagy sem, nem fogok senki gyerekébe semmit beleerőltetni avagy elvenni tőle. Nem hiszem, hogy elszámolni valóim vannak.
Amiket tanácsolok, saját gyerekemmel is úgy járok ill járnék el. Megpróbálok minden fellelhető információt elolvasni, ésszerűen mérlegelek és azalapján döntök. Nem azért tanácsolok valamit, mert 30 éve is úgy csinálták és mégis túlélte az én korosztályom is, hanem azért, mert vizsgálatok bizonyitják, hogy a kutatók most ezt látják jónak.

Nehéz elképzelnem, hogy a tehéntej kevésbé árt, mint az a valami, amit szintén tehéntejből állitanak elő, de azon a módon, hogy a tehéntej ismerten ártalmas alkotórészeit megpróbálják kiiktatni, átalakitani, ártalmukat csökkenteni. A tápszerek többsége ugyanúgy tehéntejből készül, nem E, nem műanyag, tehéntej, módosítva.
Ugyanakkor magam is vallom, hogy egy éves kor után, amikor már lényegesen kisebb az allergia kockázata, akkor a babával nem a babatej és hasonlókat érdemes megismertetni, hanem a valódi tejből készült dolgokat.

Nem hiszem, hogy a cukros, citromos csipkebogyóteával, a reszelt almalével és hasonlókkal csökkentené valaki a bevitt mű dolgok számát, hiszen nem ezekkel lakik jól a baba. Ugyanakkor ezek néhány hetes -napos!- korban óriási feladat elé állitják a még éretlen emésztőrendszerüket, amivel sajnos sok kisbaba nem tud megbirkózni. És ennek a következménye nem rögtön, hanem sokszor hetek, hónapok, évek múlva jön elő!
Az, hogy ismerek x embert, aki nem érzékeny rá, nem lett beteg attól, hgoy tehéntejen nőtt fel, az nem jelent semmit. A kutatók nem az én általam ismert emberek nagyságrendjében, nem 10-20-100 embert vizsgálnak, hanem ezres nagyságrendű népességben kutatnak. Attól, hogy az általam ismert mondjuk 100 gyerek között nincsen egyetlen vak, autista, süket, nyitott gerincű baba sem, attól még nem hiszem azt, hogy ezek elhanyagolhatóan ritka dolgok és felesleges tartani tőlük, felesleges szűrővizsgálatokra menni, avagy ami kivédhető, az ellen lépni (mint a nyitott gerincnél a folsav).

Nem igazán hizsem, hogy a sok olvasás szükségszerűen árt. Nem igazán hiszem, hogy a csak szoptatott babáknál meglévő hozzátáplálási tanácsok a tápszergyártók érdekei miatt születtek volna. Merthogy ebben a csoportban ezek a tanácsok nem azt eredményezik, hogy hahó, tápszert adj a féléves babának kelkáposztafőzelék és paradicsomleves helyett! Ezek arról szólnak, hogy felesleges, és árthat a babának egy csomó dolog, amit néhány hónappal később már nyugodtan ehet és semmit nem veszit, ha fél évvel később kap narancsot, citromot vagy akármit, lesz még rá 80 éve. És a kutatások tápszer nélkül is arra jutnak, hogy árthat a korai hozzátáplálás, mert nem alkalmas rá a baba emésztőrendszere.
Mégsi mitől lenne fejlettebb a tápszeres babák emésztőrendszere? A tehéntejtől, ami a bocinak készül és a bocinak való enzimeket stb tartalmazza? Vagy a műételtől? Azt hiszem nem vitatott, hogy az anyatej jobb, ergo ha még az anyatej sem elég az emésztőrendszer hipphopp kialakitására, akkor miért lenne alkalmas rá más?

Na, mára elég belőlem, már megint nem alszom, mig tehetném.

Ildi

Ildi
 
 


Jaj, még egy apróság.
Szintén irtad valahol, hogy te magad nem birod meginni a tejet.
Ez engem duplán óvatosságra intene. Én hiszek az emberi szervezet önszabályozó képességében, el tudom képzelni, hogy nem véletlen, hogy nem kivánod a tejet, reális esélye van annak, hogy te magad a tej valamely alkotórészére érzékeny vagy. (ez sok esetben csak magára a tejre jön elő, tejtermékre nem az alkotórészek különböző módosulatai miatt -lásd pl savanyitott tejtermékek kevésbé veszélyesek, sokan arra nem érzékenyek, de tejre magára igen). Ha ez fennáll (ezt egyébként minden bizonnyal ki lehet nyomoztatni dokikkal), akkor fokozottan oda kéne figyelni Ivánka etetésére, lévén, hogy az allergiás hajlam örökölhető. Nem tudom, recessziv-domináns stb téren milyen, de elképzelhetőnek tartom, hogy lányaidnál esetleg nincs ilyen godn, de hordozhatják az erről szóló gént és későbbi generációban -unokáidnál- előjöhet. És ahogy mondani szokták, ha van allergia a családban, akkor fokozottan oda kell figyelni, mert az átlagnál nagyobb az esélye, hogy a kicsinél is legyen.
(sőt, továbbmegyek, gyakori, hogy allergia változó tünetekben jelenik meg, nem is jó konkrét valamire való allergiáról beszélni, inkább allergiára való hajlamot jó emlegetni. Ilyen alapon a pollen allergiás felmenő-rokon esetén is érdemes vigyázni a kicsi etetésénél.)

Ilyenkor azzal, hgoy nem sietünk bevezetni ételeket a babának, azzal a jelenlegi kutatások szerint nem ártunk neki, kevésbé változatos koszttal is hozzájut a neki szükséges tápanyagokhoz, viszont csökkentjük az allergiás reakció kialakulásának esélyét.

Ildi

Ildi
 
 


Hű,
most annyi mindent írtál egyszerre, hogy majd csak részleteiben tudok válaszolni, mert csak időnként tudok a gép elé ülni.

Szoptatás: a lányomat én soha nem predesztináltam arra, hogy jobb a tápszer mint az anyatej. Ami tanácsot írtál, annak a nagyrésze megfogadhatatlan sajnos.
Irod, hogy költözzön be a gyerekkel az ágyba - ezen jót derültem, ugyanis még ki se költöztek az ágyból, a baba kettejük közt fekszik a mózeskosárban, a lányomnak semmi dolga egész nap, csakis a babával foglalkozni, ezért is költöztek ide az első hónapra (no meg állitólag ez alatt a vejem felújítja a lakásukat, de ehhez képest egész nap itthon van és szórakáizk a számitógépén... lévén, hogy még nincsen állása az egyetem óta).

De ez is nagyon kimerítő, folyamatosan szoptat háromóránként midkét mellből, utána etet, utána lekezeli a mellét, majd ő is akkor szunnyad el, ha a gyerek hajlandó elaludni.Hálistennek kezd kialakulni a kisbabánál is már ez a rendszer, előbb nem is sír, mint az aktuális etetés, és egyre kevesebbet fáj a hasa, inkább az éhségtől sír.

Az igény szerinti szoptatás -azaz lógjon egész nap azanyja mellén - nos ez azért kivitelezhetetlen, mert annak örülünk, hogy végre rendbejött a genyes kisebesedett melle, amivel hazajött a kórházból, ugyais ott is azt a bölcs tanácsot kapta, hogy legalább 50 percig szoptassa... másrészről én - kutatások ide, aktivisták oda - rendkívül károsnak tartom, sőt nemcsak én, hanem az eddig megkérdezett 2 db védőnő és 2 db gyerekorvos is (az egyik az ő kerületükbéli, a másik a mi kerületünkbéli, pillanatnyilag két orvos és két védőnő tanácsait kapjuk) nemcsak azért, mert ujra felázhatna a melle, nemcsak amiatt, mert a lányom még a gondolatától is sikítozni kezdett (tanácsoltam a multkor, minden ellenérzésem dacára), hanem amiatt is, mert véleményem szerint - és ez nemcsak az én véleményem, számtalan más ebbéli tapasztalatot is olvastam erről a kérdésről - a folyamatos szopás állandó hasfájáshoz is vezet, a kicsi beleinek ugyanis igenis szüksége van egy emésztési időhöz és kiürüléshez. Nem véletlen tanácsolták többen, hogy 2 órán belül nem tanácsos ujra szoptatni. Nem beszélve aról, hogy az első két hétben az volt a cél, hogy minél többet kímélhesse a mellét, hogy legyen ideje begyógyulni...

A kicsi jól szopik egyébként, még a füle is mozog ha szopik, bekapja az egész bimbót, erőteljesen szív, ami tej az anyja mellében van azt kiszopja. Hogy honnan tudjuk mennyit szopik? Van mérlegünk (digitális), onnan. 50 grammnál többet még nem sikerült mérni, abből kifolyólag eleinte csak a délutáni utolsó és esti szopás után kapott pótlást (kb 50 grammot), de mióta átsikoltozott két napot az éhségtől, azóta már minden szopás után.
Pisis pelenka azóta van mióta teáztatjuk igény szerint, azaz nem csak 10 gramokat hajlandó adni a lányom neki, hanem a védőnő tanácsára annyit ihat amennyit kíván. A teában léávő cukormennyisg elhanyagolható, három decihez kap egy mokkáskanálnyi szőlőcukrot ettől ugyan el nem telik... Napi 100 gramm fogy el belőle egyébként átlagban...
Kaki: másnaponta délelőtt, ez úgy néz ki most már rendszeres, szabályos mustárszínű és állagú.
Cumi: igen van cumisüveg és cumi is, bár ez utóbbit gyakran kiköpi. Bimbóvédő az egyetlen amivel nem hajandó szopni.
Na majd folytatom, ha ujra lesz időm, megyek mosogatni.
 


Alice, várom a folytatást, aztán majd egyben igyekszem válaszolni. AZ eddigiekről mindenesetre annyit, hogy a kettes pontom, a belülről jövő akarat, az a kulcspont. Amig azt mondom, hogy ez és ez kivitelezhetetlen, úgyse jó, stb, addig nem igazán tud segiteni az ember.
Ildi

Ildi
 
 


Kedves Aliz!

Tudom, hogy nagy galádság, amit írok most, de egyszerűen nem bírom magamban tartani. Pedig akartam, de nem megy.
Szóval nagyon furcsa, hogy ennyire otthon vagy a lányod és családja legintimebb dolgaiban is. És általad mi is. Talán a tudtuk nélkül...
Furcsa, hogy helyette te vagy itt a babaneten. Meg hogy ország-világ előtt (ráadásul neved nem igazán eltitkolva) írsz a családi és egyéb dolgaikról. Tudja a lányod? És a vejed? Azért ez nem egészen ugyanaz (főleg ilyen szépen névvel, ahogy te nagyon nyíltan vállaltad magad), mint ha valaki egy akármilyen nicken a SAJÁT házassági problémáiról ír.
Szoptatás témában pedig igazából az volna a jó, ha a lányod olvasná ezeket, és ő gondolkodna el rajta (anyuci nélkül), hogy megoldható-e számára, fontos-e számára az egész. És ha nem, akkor ezt valóban ki akarja-e hirdetni ország-világ előtt...
Egyszer már írtam neked, akkor nagyon magabiztosan hárítottad, amit én - akkor még kicsit óvatosabban - huhogtam. Nyilván most még magabiztosabb vagy. Ha mos megint azt írom, hogy igen óvatosan szabad csak az embernek a felnőtt gyereke életébe belefolynia, akkor ugyanazt gondolod majd, mint akkor. De nem most lesz ám az, mikor egyszer csak a fiataloknak elég lesz ebből a nagyon is erős (vagy legalábbis az írásaid alapján nagyon erősnek tűnő) belefolyásból, hanem... egyszer csak. A helyedben inkább visszahúzódnék. Pl. nem tudhatod, hogy ha mégis lesz egyszer allergia, akkor nem fogja-e elkeseredésében a lányod (okkal vagy ok nélkül, ez ebben az esetben mindegy) a szemedre hányni a szoptatási hozzáállásodat. Lehet, hogy igazságtalan lesz. De te adtad rá az alapot, hogy legyen mivel kapcsolatban igazságtalanul szemrehányást tennie. Esetleg. Ilyenekre nem árt előre gondolni.
Írom mindezt annak tudatában, hogy sejtem, mit kapok majd ezért. És hogy ha nekem írná valaki, én is kiakadnék. De mégis...

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn,
tán egyszerűbb, ha a lányomat kérdezed meg e tárgyban, az indexen manojoe nick néven megtalálod, oda ő is meg én is szimultán egyszerre is szoktunk irogatni, majd válaszol amit válaszol, engem nem különösebben érdekel, bár a látszat nem ez, de ő is egy felnőtt diplomás nő, meg tudja magát védeni - velem szemben legalábbis. (Házassági problémákról egyébként nem nagyon emlékszem, hogy irogattam vona...)

Pildi,
(meglátásom szerint) második pont kilőve, szóval a szoptatást be is fejezhezjük, mint témát.

Mi is maradt?
Utánaolvasás... nos szerintem ez nem mindig jó. MIndig az jut az eszembe, mikor vagy két évtzeden keresztül volt ez a koleszterin dolog a kutatásokkal, egész élelmiszer iparágak álltak rá a se íze se bűze koleszterinszegény ételekre, megszületett a "csak tojásfehérjéből álló rántotta" fogalma, (azóta van durum tészta pl.) ugyanis a "legújabb kutatások" kimutatták (és nem hiszem, hogy azok a kutatások kevésbé támasztották alá az eredméyneiket mint a mostaniak), hogy a tojás mint olyan megnöveli a koleszterinszintet és érelmeszesedéshez, infarktushoz vezet - ha akkor komolyan vettem volna, már rég pánikban lennék, ugyanis az akkori WHO ajánlás szerint HETI két tojásnál több már káros az emberi szervezetre... ehhez képest énnálam 4 tojásból kezdődik a rántotta, és annyi tojást ettem életemben, hogy ha lenne ilyen módszer, azóta már én tojnám őket..Kép Nos mostanra igen csöndesen ugyan, de megállapították, hogy azért ez nem egészen így van, a tojás ugyan növeli a koleszterint, csakhogy épp a védőkoleszterint, mert hogy azóta az is kiderült, hogy abból is kettő van... vagy utaljak a spenót - paradicsom rákkeltő hatása c. kutatásokra? Hogy a sugárterápián átesett embereknek nem ajánlották a spenót és a paradicsom fogyasztását? (Linket sajnos nem tudok beadni, mert akkor még nem volt PC, de én határozottan emlékszem ezekre...)

Szóval én azért nem dobom magam hanyatt ezektől.
Valami kis józan parszti kell azért az élethez, mi a veszélyesebb pl? Ha nem mosod meg a gyerek kezét evés előtt, vagy ha egész nap mindig mosod??? (Elárulom- az utóbbi...)

Tea: ilyenkor mindig tanácstalan vagyok, hogy miért kell ezen ennyire kiakadni, mikor a legtöbb kórhézban vagy tápszert, vagy cukros vizet, vagy csipkebogyó teát adnak a csecsemőosztályon, míg az anya teje beindul... és biztosan megvan ennek is az oka.
Kár, hogy azok a szakemberek akik ezt meg tudnák magyarázni be se mernek írni ide, de állítom, hogy a kismamák tömege sem, akik nem szoptatnak mert nem sikerült, csak szemérmesen hallgatnak és meg se merészelnek szólalni...
Miért baj az, ha több foyladékot kap, mint amennyit igényel? Jobban átmossa a szervezetét, állandó működésre készteti a veséket...

A gyerek éretlen bélrendszerét se nagyon értem az az igazság... ha valamit a bél nem tud megemészteni, akkor az kijön egy az egybe, túl korán spenótot kapott babák kakija tiszta zöld, és még mindig nem értem, hogy az alma mi kár okozhat??? Hiszen ha bármi kárt okozna - vagy már arról is megállípították, hogy allergén? (Nem csodálkoznék, mióta már valaki a krumpliról is előadta ugyanezt...) akkor vagy hasgörcse, vagy hasmenése vagy kiütése vagy bármije lehetne... a kenyérféleségek tiltását sem értem egy éves kor alatt... hányan lesznek glukózérzékenyek??? Ezerből, tízezerből hány?

Amit a tejről írtál - nos van benne valami, hogy a tehéntej nem igazán alkalmas egy az egybe a gyerekek táplálására, és igazad van én is undorodom tőle, de én pl meg se ittam soha emiatt, sőt még az anyatejet sem - ez volt a fő probléma anno... ezen még gondolkodom.
 


Alice!

"a kenyérféleségek tiltását sem értem egy éves kor alatt... hányan lesznek glukózérzékenyek???"

Nem glükoz, glutén érzékenység, nem mindegy.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


http://www.babanet.hu/szak/gy169.php

Kérdés:
Úgy tudjuk, hogy a glutén egyéves kor alatt nem ajánlott. Héthónapos kortól adható tejpépet kaptunk, amely tartalmaz glutént. Odaadhatjuk-e nyolchónapos gyermekünknek?

Válasz:
6 hónapos korig semmiképpen nem adunk glutentartalmú ételt a csecsemőknek. Ezután már az érzékenység kialakulásának a valószínűsége nagymértékben csökken. Így a tápszercégek glutentartalmú tápszereiket (7 hótol adhatót ) a szakemberek jóváhagyásával forgalmazzák. A gyermekorvosok közül nem kevesen, én is inkább 9 hótol ajánlom a glutent tartalmazó ételeket, akár már a főzelék rántással készítését is. Óriási a választék van már főzelékekből, gyümölcspépekből de tejpépekből is, amelyek nem tartalmaznak glutent. Addig ezekből válogassanak. A kialakult gluten érzékenység a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan.

Dr. Gömöri Ágnes

*****

És ez a lényeg, hogy , ha kialakul, gyógyíthatatlan.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Alíz!
Ha a baba nem szophat igény szerint, akkor csak a minden szopi utáni fejés ala Mutter marad mint tejszaporítás. Ha ez sem, akkor annyi tej van amennyi, addig tart ameddig, és nem kell többet törődni a témával.

A mellünk sajnos nem sokat változott azóta, hogy lejöttünk a fáról, még mindig a csimpánz életforma kedvez a tejtermelésnek a legjobban. Akinek ez nem jön be, az annyit tehet, hogy megbékél magával, és hagyja a közvéleményt a francba.

Ez az összekeveredik az emésztett meg emésztetlen tej alapvetően nem egészen így van. Az emésztőrendszer alapvetően egy csőreaktor, a visszakeveredés max. a gyomorban magában lehetne, ahol viszont az étel tartózkodási ideje relatíve rövid. A sokszor kicsit szopizó babák viszont lehetnek hasfájosak, ha túl sok laktózdús elsőtejet isznak, mivel a sok laktóz fokozott gáztermeléshez vezet a belekben.

Kisebesedett cici téma: biztos nem rövid Iván nyelvféke? Jól tartja a nyelvét szopi közben?

Az meg hogy hogy tud ártani egy kicsi alma, a todomány mai állása szerint:
Az emberi emésztést egy nagy csomó baci és jópár gomba segíti, akik a szállásért-ellátásért bizonyos tápanyagok pl. poliszacharidok lebontásával és vitaminok termelésével (pl. K-vitamin) fizetnek. A csecsemő steril bélcsatornával születik, és azt, hogy milyen bélflórája alakul ki, alapvetően meghatározza, hogy mi mindent kap enni. A bélcsatorna fontos szerepet játszik az immunrendszerben is - a legtöbb idegen anyag innen jut a szervezetbe. A csecsemők immunrendszere is éretlen. Az érés folyamatában fontos szerepet játszanak a bélbacikák. Az optimális immunrendszerhez optimális bélflóra kell, ez a kutatások jelen állása szerint a 4-6 hóig tartó kizárólagos szoptatással érhető el legkönnyebben. Tápszerből meg az a fajta jobb, amelyik prebiotikumokat tartalmaz.
(Nagyon sajnálom ha itt-ott ókínai vagy zavaros lett, ébredezik a bennem alvó biomérnök.)

Bocsi-bocsi a hosszúságért!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Coeliakia, avagy a gluténnel szembeni túlérzékenység
http://www.elelmezesvezetok.hu/2002-12-16.htm

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


A lisztérzékeny gyermekek diétája
http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=288


A lisztérzékeny gyermekeknél a diéta rendkívül fontos és elengedhetetlen. Célja: a klinikai tünetek megszűnése, a bélcsatorna felszívó funkciójának javítása és a vékonybél-nyálkahártya bolyhai regenerációjának elősegítése.
A helyesen összeállított étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Az étrend lényege, hogy helyettesíteni kell a nem fogyasztható gabonaféleségeket más növényi alapanyagokkal (kukorica, rizs, sárgaborsó, szójaliszt, illetve kukorica- és burgonyakeményítő).
A diéta betartásával a betegség nem gyógyul meg, a cöliákiás embernek élete végéig diétáznia kell, de a tünetek teljesen elmúlnak, és a bélcsatorna nyálkahártyafelszíne teljesen helyreáll. A diétához a nyersanyagok kiválogatása a glutén-tartalom alapján történik.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/oh/2000/48/1.htm

A coeliakia a vékonybél leggyakoribb malabsorptióhoz vezetõ betegsége, melyet a gabonafélék (búza, rozs, árpa és lehetségesen a zab) gluténfrakciója idéz elõ genetikailag fogékony egyénekben.

http://www.hazipatika.hu/services/enc?word=;etid=210

Cöliákia (lisztérzékenység,glutén-érzékenység)

Feltehetően immunológiai eredeti, bélfelszívódási zavaron alapuló tünetegyüttes, amely a vékonybél nyálkahártya bolyhainak jellegzetes sorvadásával jár. A bélbolyhok pusztulásának oka a glutén intolerancia, azaz a beteg nem tudja megemészteni a liszttel készült ételeket, és emiatt állandó hasmenéssel küszködik, könnyen kiszáradhat és az ásványi sók, a vitaminok nem tudnak felszívódni és eljutni rendeltetési helyükre, a sejtekbe.


(Készült a Család és Egészség Lexikonja alapján)

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Borcsa, kösz azért nagyjából vettem az adást, nem volt annyira kínai... de még mindig nem értem mi kárt okozhat az alma - ha a gyerek élvezetttel cuppogja és nem fáj tőle a hasa.

Kisebesedett cici már meggyógyult, az oka az volt,hogy nem fokozatosan tetették mellre a gyereket a kórházban, hanem azonnal 50 percekre.

Steril bélflóra: a gyerek nemcsak steril bélflórával, ahnem egy teljesen steril környezetből jön a világra, érdekes módon mégis jól bírják a gyűrődést (kórházi látogatók, stb..) valami ilyemsmi van a bélrendszerrel is, végül is már maga az a tény, hogy nem csak anyatejet, hanem tápszert is kap - vagy csak tápszert - az is megzavarhatná - az estetek döntő többségében mégsem ez történik.

(Érdekes, Ivánka nem hasfájós pedig MINDEN oka meglenne rá - ha az lenne, sokkal jobban meggondolnánk azt a két mokkáskanál almalét amit kap naponta.)

Gluténérzékenység - kös a kiigazítást - hát tényleg egy meredek betegség, de azért ez nem jellemző az emberiségre - én ugyan adtam nekik száraz kenyérhajat rágcsálni mikor fogzottak, de ezen nem múlik, majd kicsit később kapnak - bár azt a mai napig nem értem, hogy egy jól fejlődő gyereknél miért kell eleve azt feltételezni, hogy ez bekövetkezik. (PLáne, ha "ujabb kutatások szerint" ez a betegség akár felnőttkorban is jelentkezhet először.)
 


Kedves Alice, én most csak ezért még nem regisztrálok az indexre, meg különben sem a lányodnak írtam olyasmit, hogy késztetése legyen "megvédeni magát", hanem neked. Nem ő tehet róla, ha még mindig a nagy okos, gondoskodó felnőtt szerepében tetszelegsz az ő önállóságának rovására. És ha ezen önállóságra ki sem alakult benne az igény - hát csak sajnálni tudom. Nem az ő hibája. Kritizálni őt eszembe se jutna. Téged annál inkább, mert elképesztő, hogy egy viszonylag fiatal, és valószínűleg nem is túl egyszerű nagymama ennyire ne vegye magát észre. De nem akarok én a lányodtól semmit, csak leírtam, milyen fura (és szerintem ízléstelen), hogy ennyire benne vagy egy felnőtt család dolgaiban. És általad mi is, de úgy, hogy az érintettek talán nem is tudják.

Házassági problémák: a vejedről írsz olyan stílusban, hogy - akár igaz, amit írsz, akár csak egy elfogult vélemény - nem szeretném, ha mondjuk valaki a hátam mögött rólam írna ilyeneket egy nyílt fórumon, ráadásul úgy, hogy aki ismer, az rá is jöhessen, kiről van szó.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Hahó,
most már én sem tudom megállni.

Alice,
kérlek, menj át a Táplálkozás Hozzátáplálás topikba, az almától, teától stb. kezdve az egész téma oda tartozik. Ha megjelensz ott, akkor egész biztosan oda fognak neked reagálni a többiek is, a - nyilván nem a családi életet érintő - vitán épülhetnek a többiek is, itt meg visszakapják a terepet azok, akik csakugyan a tápszerről, a tápszeres táplálásról szeretnének eszmét cserélni.

Adrienn,
régen nem hallottam rólad. Hogy vagytok, mi újság? Ha van kedved és időd, írj mélt is akár.

Üdv
Kriszi
 
 


Sziasztok!

A vitába nem szállnék bele, vannak nálam sokkal okosabbak, csak néhány dolgot szeretnék leírni.

Manó: az én történetem hasonló a tiédhez, csak két pontban van különbség:
Időre születtem 350g-mal, anukámnak semmi teje nem volt, úgyhogy tápszeres voltam kezdetektől, ami jött vissza belőlem folyamatosan. Rengeteg kivizsgálás, nem találtak semmit, de fogytam folyamatosan. 6 hetes koromtól kaptam mást, ez már bent maradt, így 2 hónapos koromra visszanyertem a születési súlyomat. DE: én allergiás vagyok mindenféle pollenre, és "bőtejű".

Ami nekem nagyon furcsa szoptatás-ügyben, hogy milyen kevesen keresnek fel szoptatási problémájukkal szakembert. Ha lúdtalpam van, ortopéd orvoshoz megyek, ha szoptatási gondom van, akkor szoptatási tanácsadót. Nem gyerekorvost, nem védőnőt, mert bár jó lenne, ha ők is tudnának annyit, mint a tanácsadók, de nem így van Kép
Szerintem bőven megéri azt az 1-2 telefont, vagy házhoz hívást. Két eset van:
1. bejön a tanács, és akkor az ember egy csomót spórol a nem megvásárolt tápszeren
2. nem jön be, de akkor az ember lelkiismerete is teljesen nyugodt lehet, mert mindent megtett az ügyért.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Adrienn, légyszives idézz tőlem olyat, amit ebben a topicban írtam és a lányom magánéletéről, pláne (nemlétező) családi problémájáról szól! Hogy más témájú topikokba mit és hogyan írok, az hadd legyen az én dolgom, ha neked az a jó, hogy utánamnézel az a te bajod.

Kriszi, ez a topic tök döglött volt míg bele nem írtam, szóval maradok. Te meg arról érdeklődsz amihez kedved van. Ez így működik.
 


Alice

Nem fogod elhinni,de az én férjem az almára is allergiás!Ezért nem kezdhettük a fiamnál a hozzátáplálást almával,ráadásul éppen egy hasmenés közepén voltunk,amire azért ugye jó lett volna...És meg ne kérdezd,hogy anyósom adott-e annak idején korán almát a férjemnek,mert gőzöm sincsKép.
A tejről:nem adtam 1 éves kora előtt Bulcsúnak tejet,de ha natúr issza, a mai napig tiszta kiütés lesz a popsija.Sokszor sajna nem tudom lebeszélni róla,nem fáj neki,de a szervezete mutatja,hogy vmi nem stimm.(2 éves)Egyéb feldolgozott tejtermékeknél semmi gond.

Én is úgy gondolom,hogy a folyadékpótlásra szükség van,főleg ilyen melegben és ilyen pici babánál,mint Ivánka.Csak azt nem értem,hogy miért éppen teával.Szt ha Te szomjas vagy,Te is inkább egy jó pohár vizet iszol meg,ami teljesen természetes,hiszen a víz a legjobb szomjoltó.
Próbáljátok ki,és ha tényleg szomjas,akkor biztosan fog vizet inni.Ha nem,akkor meg nem is szomjas....

A hogy miért nem kell sietni a hozzátápival?Hát én egy logikus dologra tudok gondolni...nem véletlenül 6 hónapos kora körül kezd el kinőni a foga egy csecsemőnek....De ez csak az én józan paraszti eszemKép.

Cory

Nálam is hasonló volt a helyzet,anyukám nem tudott szoptatni és minden kijött belőlem.Akkor elvitt a drbácsihoz,aki megállapította,hogy nem tudja a gyomrom kicspani a fehérjét és hogy a tápot rázzák össze citrommal és utána adják oda.Onnantól kezdve semmi bajom nem volt...KépTalán nálad is...
És anyukámn bátyámat szoptatta,sőt tejtestvére is volt...engem nem tudott...

Anyapoc

 
 


Alice,

...(no meg állitólag ez alatt a vejem felújítja a lakásukat, de ehhez képest egész nap itthon van és szórakáizk a számitógépén... lévén, hogy még nincsen állása az egyetem óta).


Adrienn helyett átmásoltam, amit a vejedről írtál. no comment.
 
 


Juli, köszönöm! Pont ezt akartam. Kép

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Cory!

Persze, én tudom hogy ez cska véletlen hogy én lettem allergiás, és hogy bármikor kijöhet. Annak idején azért elég korlátozottak voltak a lehetőségekKép Anyukámnak megindult atej, de én 2700 körül voltam, besárgultam mire beindult, ráraktaik infúzióra, és nem hoztak ki szoptatásra. Anyukámnak fájt a melle, ezért a nővérek hidegvizes borogatást raktak rá. Mire nem voltam sárga sikeresen elapasztották. Azért jó hogy ma már legalább ilyen nincs a kórházakban.

Szoptatási tanácsadó: Hát, bevallom én olyan idegállapotban voltam az első pár hétban, hogy az szégyenKép Tudtam, hiszen olvastam róla hogy be kén feküdni az ágyba és folyamatosan szoptatni, 1 napig meg si csináltam, de estére zokogtama kimerültségtől. Hogy miért kimerítő egész nap az ágyban feküdni? Bavallom, fogalamam sincsKép Valószínűleg elkapott a depresszió. Lényeg a lényeg, hogy semmi energiám nem volt senkihez fordulni, a kijövő védőnőn és orvosan kívül, akik pedig sajna nem annyira szakértők ebben a témában. De ezt az állapotot csak az tudja, aki benne voltKép

Én tényleg úgygondolom most hogy másodszorra már sokkal jobban fog m,enni, aztán ki tudja hoyg alakul.

Orvosokbanvaló bízás: Hááát, Alice, azért bevallom neked hogy a lányom nem egész 2 éve alatt nagyon megingotta bizalmam az orvsokban, és lassan rájöttem hogy igenis felül kell bírálni amit mondnak és több helyről is érdeklődni. Ez most nagyon off topic, szóval cska címszavakban: nem túl drazstikus hasmenéses bacival ügyeletes orvos fertőző osztályra küldött, ahelytt hogy kakimintát vett volna. Ennek következményeként durva rota és szalmonell avírus. Kórházban elszúrt lázcsillapító oltás, e helyén gumó, megmaradt lyuk a lányom combjában, hetekig jártunk sebészetre, amikor akórházban kérdeztem mit kéne vele csinálni az orvos azt mondta nem tudjaKép Második eset, krupp gyanús köhögés, mire fül orr gégész szakorvos szteroidos kúpot ad. A neten tudom meg hogy azt csak rohamnál szabad adni. Rá egy hónapra kb gynaús lezs a dolog, be a klinikára, pullmonológus főorvos szavai: nem kell mindnet elhinni! Lányom persze nem kruppos, csak van egy pici tölcsérmelle. Én meg beadtam neki 2 szeroidos kúpot a nagy semmireKép
harmdik eset: nyúlharapás egyes számú orvos szerint semmi gond, de kötözésen jelenjünk eg a sebészeten. megjelenünk, a sbeész nem tudja hogy kell e tetansuz oltás. László kórház, oltási tanácsadásra át. ottani doktornő körberöhög, a sebészek túlbuzgók, agyon tetanuszozzák a gyerekekekt, semmi szükség rá. Vissza a sebészetre kötözésra, persze más orvos, elkezd velem kiabálni, hoyg ezt hogy gondolo, a nyúltól veszettséget lehet kapni, azonnal zároltassama nyúlállományt, különben azonnal elkezdi vezsettség ellen oltani a lányom. Gondolhatjátok. telefonaz állatorvosnak, körberöhög, de ad igazolást. Másnap vissza a sebészetre, új sebészKép, néz rám mint Rozi a moziban. Fogadjunk hogy a x.y főorvos volt ez a b....

Tudom hoyg nagyon off topic, meg hogy te is felnevelet d a lányod és bizti találkoztál pár orvossal, de ez a bízom az orvosunkban mondatodról jutott eszembe.

megjegyzem a mi gyerekorvosunk fél évesen párzsis kenyert akart etetni a lányommal, mert neki már 4 hónaposan volt fogaKép Imádoma doktornőt, de én mindíg ráhagytam, persze , már eszi szépenKép

Manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
 
 


Sziasztok!

Ha mar offolunkKép
Nekem a legnagyobb gondom az elso gyereknel a sebes mell volt. Hiaba tudtam elmeletben mindent a helyes mellretevesrol, hiaba szopott szerintem jol a lanyom, csak kisebesedett mindket mellem. Es az a legnehezebb, hogy ilyenkor ne kimelje az ember, mint Aliz irta a lanyaval kapcsolatban, barmennyire is csillagokat lat az elejen /utana lezsibbad, mar nem erezniKép/, ne ritkitsa a szopikat es ne kezdjen bimbovedot hasznalni. /Mellesleg nekem a fejo jobban megkinozta a mellem, mint a ded./
Es a masodik gyerkoccel ugyanigy jartam, sebes mell, csillagok, de tuleltuk. Szerencses az, aki megussza mellseb nelkul. Komolyan erdekelne, hogy hany nonek sikerul, jelentkezzenek a csokosok.Kép

A masik gond: sose tudtam fejni 10-20 g-nal tobbet. Egyszeruen nem indult be a reflexem a fejotol, az annyit emlegetett botejuektol elteroen nekem egy kis vekony sugarban csordogalt nagykegyesen fejeskor. Aztan egyszer lecuppant a gyerek szopi kozben es akkor lattam, hogy mint szokokut spriccel szanaszet a tej, tehat valoszinuleg azert van ottKép Igy ez a gond is kilove.

Harmadik gond a hizas. Marmint a gyereke, az enyemmel nem volt gond, sajnaKép Nos, az en lanyom a heti 10 dekakat alig hozta, sirdogalos fajta is volt, igy nem volt konnyu ezt az akadalyt is venni. De egy jo gyerekorvos mellett /anyuka, nem levagni akarjuk, hova akarja hizlalni?!Kép/ ez is veheto akadaly. Azota a lanyom ket eves, ehetne a szalonnat koretnek a porkolt melle, megsem eszik sokat, nem is hizik. Ilyen fajta. Szerencses.

En ott latom a keveredest, hogy azt allitjak a sikertelen probalkozok, hogy "mindent megtettek es megsem sikerult a szopi, holott az LLL papnoi szerint marpedig akkor mennie kell", ugyanakkor a "mindent megtettek" kifejezes naluk nem az LLL ajanlasait fedi, hanem amire az o erejukbol, lehetosegukbol /fajdalomkuszob, stressz, csaladi hatter, stb.../ futotta. Es igy lehet, hogy bar o mindent megtett, amire tole telt, de ez megsem volt eleg a sikeres szoptatashoz. Es ez lehet sok esetben a megkeseredettseg, tamadas oka is. Holott ha valaki egy deci teat is megitat egyszerre a deddel szopi helyett, vagy a mellét egy hataron tul mar kimelni akarja pl., akkor az mondja azt, hogy igen, en ezt mar nem birom, inkabb jojjon a tapszer, de legyen nyugalom. Es lelkileg meg bekeljen meg, hisz ez az o dontese volt, neki igy volt jo.

Aliz,
irasaidban Ivanka hasfajos, ha surun akar szopizni es nem engeditek, es nem hasfajos, ha almat eszik. Igaz a mondas, hogy minden nezopont kerdese?Kép

-Afonya

ui: lehet, hogy napokig nem tudok majd nethez jonni, ugyhogy csak szolidan!Kép
 
 


Sziasztok!

Áfonya:
Ezekszerint én csókos vagyok Kép 2 gyereket szoptatok, és nem volt sebes a mellem. Illetve egyszer igen, de az Zsoma 5 hónapos korában volt, mikor rágókának nézte a mellem.
DE: fejni én sem tudtam, max 40ml-t, azt is csak vészhelyzetben, mikor a cumizavaros kisebbiknek kellett pótlásnak. Pedig tuti a bőtejű kategóriába sorolnának, hiszen két gyereket szoptatok.,

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Rjuli,
jogos a pont (bár én csak azt akartam érzékeltetni, hogy pillanatnyilag fogalmam sincs róla meddig maradnak nálunk...).

Anyapoc,
ez nekem egészen magas, hogy az almára hogyan lehet allergiás valaki... mondd csak, nem figyeltétek meg, hogy nem bizonyos fajta almákra allergiás? Ugyanis nagyon sok olyan gyümölcs (pl. a citrusfélék) van (köztük alma is!) amiket a raktárakban érlelnek, és a cél érdekében befujják őket valamivel - no ez allergizálhat. Az ilyen gyümölcsöket nagyon alaposab, körömkefével meg kell mosni evés előtt.

Mano,egyáltralán nem vagyok elájulva az orvosoktól, a gyerekorvosoktól se, az én hátam mögött is van már egy csomó negatív tapasztalat. Amiket leírtál, olyan dolgokon én is átestem - két orvos két homlokegyenest más véleményt mondott ugyanarról. De megtanultam szelektálni.

Áfonya - a két dolognak nincsen köze egymáshoz, két mokkáskanál almalétől nem fog eltelni szopás után...

No úgy érzem, egyelőre kimerítettem a témát, nálunk úgysem változott semmi azóta.
 


Áfonya!

Tudod hogy vanank olyna szerencsések akik ebből az egész vitából, meg szoptatási nehézségekből semmit sem értenek. Pl a barátnőm, Hála Istennek.

Én a terhessége utolsó hónapjaiban próbáltam neki beszélni róla hogy én annak idején mit rontottam el, és hogy ne csak 3 óránként szoptasson hanem igény szerint, akár napi 24 órát stb stb, szóval tiszta szopipárti szöveg. aztán megszületett a babája, mindent úgy csinált ahogy avédőnő mondta, szigorúan 3 óránként szopi, egy mellből, sőt 2 hónapos korától szigorúan 4 óránként, mert ugy ehasfájós, ne egye tele magát. és a tej mégis bőven elég volt az elejétől, semmi kisebesedés, a baba gyönyörűen fejlődik, én emg csak néztem és nagyon örültem hoyg tényleg vanank ilyne klasszikusan működő szoptatások is, amikor tényleg úgy van mint a naygkönyvben. Csak sajnso elég ritka.

Egyébként az osztályos topicban is ha jól emlékszem én voltam az egyetlen aki mikor kb fél évvel a szülsé után szóba jött a téam,a kkor azt mondta hogy úgy érzem nem tettem mega szoptatásért, merte gyszerűen nem bíratm idegileg akkoriban , és épp úgy volt ahoyg írod, hogy akkora megnyugvást hozott a fejés és úgy anyatej itatás, hogy utána már nem is próbálkoztam. Úgyhogy nagyon egyetértek azzal amit te írtál.De ettől nem érzem rossz anyának magam (szerencsére ezt nem si mondja senkiKép)és tényleg meg tudom érteni ha más is ilyen helyzetbe kerül.

Alice!

Akkor ok, cska nelkem ez nagy tanulópénz volt, én tök naivan álltam ehhez a dologhoz, és hát sajnos az első esetből kifolyólag egy remek heg csúfítja láynom combját, amit kamasz korában biztos nem fog megköszönniKép

Na, téma részemről is kivesézve

Azért majd még néha benézek hátha van valakinek tápszeres kérdése, azt hiszem elég sokfélét kipróbáltunk és tudok segíteni ha valaki rászorul és nem tud kiigazodni.

Manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
 
 


Még nincsenek itt a vendegek, kesik a vonat en meg raerek a kov. etetesigKép

cory,
tenyleg csokos vagy akkor, legalabbis az en szememben, szopi terenKép

Aliz,
en nem a ket mokkaskanal almara gondoltam, hanem arra a 100 g teára "cumisüvegbol (édeskömyén, pici szolocukorral, pár csepp citrommal)" -idezet Toled, mas forumrol. Azert ettol mar eltelhet a babo, nem? De tenyleg maganugyetek /lenne, ha kozben nem bantanal meg masokat/, valahogy az igazsaghoz tartozik ez is.

Mano,
szerintem az a baj, hogy sokan igy gondoljak, csak nehezen ismerik el/be, még maguknak is. Es ezert erzik kudarcnak... holott ha tenyleg ennyit bir, akkor nincs ok kudarcerzetre, tenyleg megtett minden tole telhetot. Ha meg birt volna tobbet is, csak a kenyelem, a mittudomenmi miatt feladta a probalkozast, akkor meg azt kell elismerni es nem acsarkodni.

De tovabb en sem akarom ragozni.

-Afonya
 
 


Aliz!

Van biokerted bioalmával? Ivánka milyen almát eszik?

Még egy csomó minden felmerült, bár lapozhatnék, de már megkérdezem, jó?
SZóval:
"a baba kettejük közt fekszik a mózeskosárban" Ezt azóta is próbálom elképzelni. Nagy ágy, egyik szélén anyuci, másik szélén apuci, ágy közepén egy mózeskosár, amiben Ivánka. Nem tudom, nekem ez olyan hülyén néz ki. Minek az ágyba a mózeskosár? Perzse, lehet, hogy csak egyszerűen nem vagyok elég vizuális tipus, mindenesetre ha fenti, akkor nekem tuti útban lenne a mózeskosár.

"agyon kimerítő, folyamatosan szoptat háromóránként midkét mellből, utána etet, utána lekezeli a mellét, majd ő is akkor szunnyad el, ha a gyerek hajlandó elaludni" Nekem ennél sokkal kényelmesebb módszernek tűnik, hogy a gyerek szájába dugom a cicit, azt annyi. Ha ez 40 perc, akkor annyi, ha 60 akkor annyi. Ha már begyógyult az a cici, akkor nem gond, fejni mint kiderült nem érdemes, egyéb kezelés? Ha meg gyerkőc csendben nézelődik és nem kéri már a cicit, akkor meg pihentetőKép.
Tényleg, a gyerkőc dönti el, hogy ennyi volt és erre a menetre már nem kell tovább a cici, vagy a lányod, vagy az óra, vagy te?

"jól szopik egyébként, még a füle is mozog ha szopik" KépKép látod ezt még nekem egyik szoptatási kommandós se mesélte, mint a helyes szoptatás legfőbb ismérvét, de ki tudja! Ja, én is mozgatom a fülemet, még szopi nélkül isKép ha akaromKép

"három decihez kap egy mokkáskanálnyi szőlőcukrot ettől ugyan el nem telik... Napi 100 gramm fogy el belőle egyébként átlagban..."
Nem, nem, ezt akkor nem sikerült még értelmesen elmondani. Nem a mokkáskanál szőlőcukortól telik el a gyerek. Ez úgy működik, hogy hoa édes löttyöt kinálok, akkor azt a gyerek nem csak annyira issza, hogy szomjas, hanem mivel finom, ezért annál többet is. És akkor már eltelik tőle (bár jól nem lakik, hizni nem fog tőle, de átmenetileg a teli pocak effektust érzi és nem kér és dolgozik a cicin. Márpedig az anyatejtermelés úgy működik, hogy minél több inger éri a mellet, annál több tej termelődik.). Másfelől ráadásul mint tudjuk, az édes italok el sem veszik a szomjat, tehát még inkább inni akarunk utána.

"miért kell ezen ennyire kiakadni, mikor a legtöbb kórhézban vagy tápszert, vagy cukros vizet, vagy csipkebogyó teát adnak a csecsemőosztályon," tudod, ezek a szoptatási kommandósok jól kiakadnak a kórházon is, mert a kórház azta gyakorlatot követi, ami 30 éve volt divat, amikor az anyák igen nagy százaléka a végén nem is tudta szoptatni a gyerekét.
Szoptatási szakértők tudják, hogy létezik egy csomó pont, ahol hibát lehet elkövetni, olyan hibát, ami a termelődő tejmenyniség csökkenését, vagy a baba szopókedvét csökkentheti.

"Miért baj az, ha több foyladékot kap, mint amennyit igényel? " Mert akkor nem jelzi tejigényét, nem kerül mellre, nem éri a mellet anyni inger és nem termelődik a szükséges mennyiségben tej.

Na, mindegy, eléggé túlmentünk itt rajta, csak én még el voltam maradva némi válasszal.

Ildi

Ildi
 
 


Áfonya: azért Zsomával elég rendesen megküzdöttem (koraszülött, cumizavar...). Pele és Iboly tudnának mesélni, hányszor beszéltünk telefonon az első hónapban.
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Nagyon igaz amit írtok arról, hogy a "megtett mindent" és a "megtett minden tőle telhetőt" nem ugyanaz. Most már sejtem, hogy én is csak minden tőlem telhetőt tettem meg annak idején Ádámmal. A kisebesedett mell nekem is nagy probléma volt, meg az is, hogy az igény szerinti szoptatást is azért kicsit órához akartam igazítani ("nehogymá fél óra múlva újra éhes legyen... biztos más baja van..."). Nem is lett elég tejem.

De van az éremnek másik oldala is: a sírós babákkal azért kicsit nehezebb! Az én fiammal nem is lehetett volna beköltözni az ágyba, mert utált feküdni. Őt ringatni kellett, csak akkor nem sírt. És nem csak este, de egész nap. Persze ő szélsőséges eset volt, de el tudom képzelni, hogy van még rajta kívül olyan gyerek, akivel sétálgatni kell, mert ha ágyban akarják tartani, akkor sír. Ez az egész pedig olyan stresszt tud okozni az anyánál, hogy a "tőle telhető" esetleg még kevesebb lesz, mint amúgy lenne.

Viszont: hasfájós babáknál érdemes Infacol-t használni. Hátha segít. És ha nem fáj a baba hasa, meg ha alapjában véve a nap nagy részében jó a közérzete, akkor talán múlik a stressz, és az anyukának marad ideje vagy inkább idege ahhoz, hogy a szoptatásért még többet tegyen meg. (A mellsebre meg tényleg csodákat tesz a Garmastan, ha megfelelő rendszerességgel használjuk.) Az első gyerekemnél se a Garmastant nem ismertem még, se az Infacol-t. Utóbbi akkor még nem is létezett, sajnos.
Hogy most jobban megy a szoptatás, mint Ádám ugyanilyen korában, az azért van, mert több jó tanácsot fogadok meg. De azért is tudok több jó tanácsot megfogadni, mert Máté fiam sokkal nyugodtabb, mint a bátyja volt, tehát én is sokkal nyugodtabb vagyok. És ez sokat számít.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Csak egyetlen apróság jutott eszembe Alice. én eé tudom képzelni az almára való allergiát is. Bármire lehetünk allergiások, legfeljebb vannak ritkábban előforduló esetek. Az öcsém pl. az emberi hajra (!), tehát a saját hajára is allergiás.Pedig az aztán testazonos anyag.
 
 


Sziasztok!

Sokszor érzem azt mindenfelé a neten, hogy akinél ment a szoptatás, az szerencsés és mázlista. Én azt tudom, hogy mi is sok olyan dolgon átmentünk mint ti. Pl mindkét fiam hasfájós volt.
A nagyobbikat az első 3 hónapban nem lehetett letenni. 1-1,5 órán át szopott az első naptól kezdve, de ő most is ilyen lassú. 3 hónapos korában, mintha elvágták volna a hasfájást.
Hát Zsoma nem ilyen. 11,5 hónapos és még mindig hasfájós. Vele sok probléma volt, és a dacom volt a legerősebb, hogy sikerüljön. Egyszerűen úgy voltam vele, hogy olyan nincs, hogy a nagyobbik még szopik, a kicsi meg tápszeres, mert lényeges mennyiséget fejni nem tudtam, tehát a kanalazós módszer csak addig működött volna, amíg keveseket eszik (30g-okat evett, mikor hazahoztuk, ebből 0-5-10g ment ciciből, a többit kiskanállal kapta). 9 nap alatt rávezettük, hogyan kell szopizni.
Szóval egyre többször érzem azt, hogy én örüljek, hgoy sikerült és kész. Én baromi büszke vagyok arra, hogy ilyen indulással sikerült (gondolok itt a második babámra), de a neten ezt nem "illik" leírni, mert csak hurrogás, és nekemesés van belőle Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Adrienn,
nem bioalmát kap, hanem olyan almát amilyet kapni lehet. SzörnyűKép (DE ne fáraszd magad most génkezelt élelmiszerek címszavű cikkek belinkelésével, egész életében ilyen élelmiszereket fog enni, a biokaja már csak a mesében létezik.)

Na akkor a szoptatás: gyerek felsír, mama lemossa a melleit - (még mindig kezelni kell, mert tart még a berepedés)- gyerek lemér, gyerek mellre tesz. Gyerek 5 percig szopik erősen, majd bealszik, ekkor büfi, ujabb mellretevés (először vissza az előzőre, majd a másikra, közben ujra büfi, mert ujra bealszik) - ezzel eltelik vagy 40 perc, akkor mérés - majd pótlás, utána gyere jóesetben elalszik, vagy nézelődik, vagy nyüglődik- ha a szopás kezdete óta eltelt már két és fél óra, akor ujra az egész.

Ha nem az éhségtől sír - ezt azért lehet ám hallani - akkor teával megkínál, utána általában elalszik. Nem egyszerre kap 100 milliltert, ennyi fogy el egész nap. Egyszerre jó ha 10-20-at iszik.

Igen, pontosan úgy alszanak, balról apu, jobbról anyu, középen a mózesben a ded. (Lányom parája, hogy agyonnyomhatja, emiatt van így, áráadásul ha éjszaka nyüglődik, akkor a hasára veszi és együtt alszanak..)

Egész nap a mellen - még rémálomnak is sok.

(Egyébként mebocsáss, de ez a mostani szoptatási őrület kezd hasonlítani a Jehova Tanui szekták hangulatához, azok is iszonyúan kedvesek, lerázhatatlanok és erőszakosak, ráadásul egy csomó marhaságot mondanak.) És - mielőtt azzal vádolnál, hogy ezt én ültetem a lányom fejébe - éppen tegnap fakadt ki, ezek az ő szavai, minekutána tegnapelőtt kivittük sétálni a babát a parkba, és ott egy db. anyukával találkoztunk, akinek - még mielőtt bármit is mondott volna, hogy hívják az gyerekét, fiú.e mennyi idős stb szóvalmég az udvariassági köröket se futotta le - a harmadik kérdése az volt, hogy szoptat-e erndesen,és lám az ő gyereke 22 hónapos és még mindig szopik...
 


Oppá, elnézést,a választ Pildinek címeztem, nem Adriennek...
 


Sziasztok!

Alice

Igen,mindenféle almára,még az otthoni,abszolute bioalmára is allergiás.Héjjal és héj nélkül is.KépÉs ha magas is,és elképzelni sem tudjuk,sok olyat tud a szervezet ám produkálni!
Etilénnel érlelnek,de az a természetben is erre való hormon a gyümölcsökben.Amennyire én tudom,inkább a korai érés ellen kapnak kezelőszert,hogy ne ronmoljanak meg az úton...de hazai almánál ez nem jelelmző....
És bár nem válaszoltál az előző kérdésemre,de most akkor még vmit nemértek...Ha csak 2 mokkáskanál alma...akkor meg minek?Nem azért,mert éhes--mert jóllakni nem lehet vele...nem azért mert szomjas---mert ennyi a szomjat nem oltja(meg amúgy sem)...Akkor tényleg,minek????
Csak hogy aa lelkiismeretetek nyugodt legyen?(ez most nem provokáció).Hogy evett ezt is,azt is,biztos nem lehet éhes?Komolyan nem érte....
Másik.Ha vkinek 22 hónaposan szopik a gyereke,az nem feltétlenül jelenti azt,hogy olyan sokat.Lehet,hogy csak napi egyszer,kb 5 percet.Az én fiam is ilyen volt.17 hónaposkoráig "szopott",nem tudom másként mondani,de ez csak annyira korlátozódott,hogy reggel felkelés után mellémbújt az ágyban,kb 5prcig(amíg a tejleadó reflex működésbe hozta a dolgot) szopott,aztán kész.Aztán már csak 1-2 szippantás,aztán egyszer csak nem kellett.Tehát nem olyan rémálom,mint gondolod, a sokáig való szoptatás,mert szt Te másként képzeled el.Vagy tévedek?
És most meg ne haragudj,de vhogy nekem nem jön ki a 2,5 óra abból,amit leírtál a szoptatási időről....Mennyit is alszik két szopi között?
Még1szer:nem bántás,csak érdeklődés!Kép


Áfonya

Nekem is volt kis mellsebesedés,de nem is annyira seb,csak nagyon érzékeny volt...csillagokat akkor láttam,amikor begyulladt az egyikKépMajd a topikodban akarok is erről kérdezni(illetve a 2 gyermek közti különbségrőlKép)

Anyapoc

 
 


Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó helyen kérdezem.e, de mintha a többi tápis topik állna.
Szóval, az a kérdésem, hogy aki CSAK tápit ad/adott a babájánbak, az adja mellé a D vitamint is?
Mert én most olvastam, hogy a Mo.-on kapható tápikban máűr benne van a kelő mennyiség, így nem kell adni mellé a cseppeket.Most akkor hogy van ez?Túladagolás vagy nem? A Drnő tévedett vagy a Kismama magazin?
Sajnos van egy szörnyű gyanúmKép

Puszka , Léna

Lilypie Pregnancy tickers
 
 


Cory, ne haragudj, de ezzel a sikereddel (mármint a hangoztatásával)frusztrálni azokat, akik épp önváddal teli szívvel gondolnak a saját szoptatási kudarcukra, nem csak itt a neten nem illik, de általában sem. Különben is: a gyerekért tetted, hogy megküzdöttél a nehézségekkel vagy azért, hogy a te lelked nyugodt legyen, sőt büszke lehess...?
(De ha a sikereddel és a módszered közrebocsátásával biztatni akarod azt, aki maga is szeretne saját tapasztalatodból adott tanácsokat, az persze más... Azért nyilván nem jár nekedesés.)

Alice, azért a Jehova tanuihoz hasonlítani a szoptatási kampányt - hát ez elég sértő. Semmi hasonlóságot nem látok.
Olyat meg nem írtak nektek, hogy a gyerek egész nap legyen mellen.

Azt már meg sem kérdezem, mert úgysem érted, hogy miért fura ez nekem, hogy a szoptatásokat te ennyire figyelemmel kíséred? Jó nagy cirkusz lehet nálatok az egész körül. Nem csoda, ha nem megy.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Nuska,
nézd meg a tápszer összeállítását, ha szerepel benne a D vitamin, akor addig ne adjál neki, míg meg nem kérdezted a gyerekorvosotokat. Pár nap kihagyás nem jelent semmit (igaz pár nap "túladagolás" sem, ne parázz, (a szomszédasszonyom egy éves kisfia anno cukorkának hitte és bezabálta egyszerre az egész levél D vitamint - olyan sárga mázas bgyók voltak - rohantak vele a kórházba, de csak azt mondták nekik, hogy no akkor most egy ideig ne kapja...)

Anyapóc, dokinénink szerint jót tesz a gyerek bélflórájának, és ő szeretné, ha nem csak az anyatej ízét ismerné. Emiatt kap napi 2 mokkáskanál almalét, jövő héten 3 kanállal fog kapni, majd 4 kanállal, utána pürével ugyanez...
Tényleg nagyon sajnálom, hogy a férjed ennyire allergiás, de emögött azért valami elemi immunhiány lehet azt hiszem - de gondolom már erről hallottatok eleget...Kép

Többen is kérdezték, hogy miért nem forralt víz, miért éppen tea? Hát azért, mert az édeskömény jót tesz a szeleknek, másrszt mert szereti, megnyugtatja, a citromlé miatt van benne egy icipici C vitamin is...
 


Léna!
Szerintem a tápszeres dobozon kell hogy legyen egy felsorolás, hogy miből mennyit tartalmaz. (ha nincs, az rég ciki a tápszergyártóra nézvést). Meg kéne keresni benne a d-vitamint és össze lehet hasonlitani a mennyiségét a külön adottal. Én még azt is el tudom képzelni, hogy tápszer és tápszer között is van ebben különbség.
Nézd meg gyorsan a dobozt!

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Adrienn: természetesen a babámért tettem, és nem magamért, és nem is magamra vagyok büszke, hanem a kisfimra, aki végül csak megtanult szopizni. Nem kérkedni akartam vele, hanem csak leírni, hogy lássátok, milyen a másik oldal.
Kicsit olyannak érzem, amit írtál, mintha azt mondanád az olimpiai bajnoknak, hogy ne hangoztassa, hogy büszke rá, mert milyen szar annak, aki nem jutott ki az olimpiára.
Azt akarom mondani, hogy ahogy rossz érzés annak, akinek nem sikerült, ha látja, hogy másnak simán megy, nekem is rossz, hogy sok esetben inkább titkolnom kell több okból is.
Amennyire tudok, próbálok segíteni hasonló helyzetben lévőknek... de ezt aki ismer, tudja.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Léna!

kell mellé a D vitamin. Ez tuti. A D vitamint az első éveben mindenképpen kella dni vigantol olaj formájában, aztán a második éveben már csak télen. Persze vannek egyéni eltérések.
Ne aggódj, túladagolni nem lehet a klasszikus értelemben, csak ha nagyon angyon sokat kap belőle. Az én lányom még mindíg iszik reggel este tápszert (baba 2 bifiduszt), és most májustól mondta védőnő hogy nem adjak neki D vitamint nyáron, de ősztől újra kell, pedig már 2 éves lesz októberben.

Én simán el tudom képzelni hogy milyen az amikor ennyi idős abba szopik, reggel, este, mert Emma is igényli még reggel este a cumisüvegét a tápival, ahogy felkel az az elős dolga. Gondolom kb így van annál is aki szopik. Tőlem is sokan kérdezték már miért nem adok neki inkább rendes reggelit, vagy mondjuk tehéntejet. Én egy valamit sosem értek , hogy miért jobba tehéntej mint a tápszer? De komolyan! Nem egy este volt amikro komplett hülyének néztek hogy még tápszert veszek neki. Pedig én úgygondolom hoyg amíg ízlik neki,addig miért ne. legalábbsi 3 éves koráig.

Amúgy azért azt megjegyzem tényleg angyon idegesítő amikro kisbabája van az embernek és úton útfélen az a második kérdés hogy uyge szopik még. És ha valaki azt mondja hogy nemKépKépKép Tőlem a szomszéd bácsi kérdezgette hetente, nagyon idegesítő volt, sőt másik szomszéd férfi is. Ez engem is dühített.


Anyapoc!

na most jól megfogalmaztad ami engem is zavar ebben az almalé dologban Alice -nál. Hogy miért? Ez az egy amit nem értek a történetükben, a több i részt nagyon át tudom érezni.

Adrienn!

Igen, én is épp így érzem hogy mindent megtettem ami akkor tőlem telt. De nagyon készülök hogy a második babánál majd pár év múlva több legyen az ami tőlem telik.

Manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
 
 


baba=beba

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
 
 


Alice!

Linkügyben ártatlan vagyokKép, az nem én vagyok, örülnék ha én is tudnék igy tucatszám linkelni!Kép

A bioalmát csak azért kérdeztem, mert ellenkező esetben ez is mindenfélével kezelt lehet, amiket te is soroltál Anyapocnak, szóval igaziból egy csomó műdologgal érlelitek Ivánka bélrendszerét. Kell az is szerinted ilyen fiatalon?

"másrszt mert szereti, megnyugtatja": szerintem a málnaszörpöt is szeretné, akkor azt is kell neki adni 7 napos kortól? Meg még nagyon sok mindent szeretne, ami édes, de mégse adunk neki. Na, most akkor csipkebogyó vagy édeskömény? ANno első gyereknél, 93-ban még engem is megetettek az édeskömény dumával, hát utálta a gyerek (megjegyzem juszt is kiskanálból adtam), és nem is használt neki semmit. Egyébiránt nyári gyerek volt ő is, nem voltam még profi a szopiban én se, mégse fogadta el a picikét cukros vizet sem a gyerek, nem kellett neki! Pedig akkor, az akkori gyerekdokink még szintén nem volt igazán friss a most divatos irányzatból, még vérvételre is elküldte 3 hósan, nem árt-en eki, hogy nem adok mást. Lőn, nem ártott, teljesen jó volt a vérképe. Én azt szerettem abbana dokiban, hogy fejlődő képes volt, 95-ben az ikreimnél már nem zaklatott, ő is látta, hogy jó az, ha 4-5 hóig abszolút semmit nem adok nekik.
"citromlé miatt van benne egy icipici C vitamin is..." meg egy csomó vegyi anyag, mint fentebb az alma kapcsán elhangzott. Sőt, ha nem frissen citromból, hanem direkte citromlé, abban még tartósitószer, meg E betűs műdolgok is vannak.



Leirt szopi menetből nekem az jön át, hogy Ivánka, még alig egy hónaposan napi 7-8-szor 15 percet van mellen. Ez azért nem tűnik túl soknak, olynnak, amit ne lehetne növelni, ha valaki akarná. Ebben az életkorban az lenne az optimális, ha egy-egy mellen 15-20 percet szophatna (most vagy bealszik, vagy nyűglődik, de ez utóbbi esetben lehetne cicin is!), ugyanis akkor jut hozzá a zsirosabb hátsó tejhez, ami laktatóbb is, valamint az első tej az, ami inkább a hasfájásban ludas lehet. Harmadrészt pedig a ciciknek a tejtermeléshez szintén szükségük lenne a több ingerre!
Én -minden bizonnyal bőtejű szerencsés alkatnak elkönyvelt anya- ennyi idős gyerkőceimet egyszerre minimum 30, de inkább 40-60 percig szoptattam alkalmanként, lemosás meg egyebek nélkül, tisztán a szopi időt tekintve. Lehet, hogy ettől lettem szerencsés bőtejű????

Nem foglak vádolgatni, de az logikus, hogyha ennyire szoros kapcsolatban vagytok, ennyire benne vagy a baba körüli dolgokban, beleértve a szopit, és ha jól követem az eseményeket, a terhessége idején is eléggé közelről átélted a dolgokat, akkor nem lehet függetleníteni őket és téged egymástól. Akarva, akaratlanul.
Nézd, bevallhatom, számomra rólad az a klasszikus kép alakult ki, amit szoktak emlegetni tipikusan. Ahol a dolog a "nekem se ment lányom!"-mal kezdődik, az "adj teát, almalét stb"-vel folytatódik, előbb utóbb jön az "elég nagy már, nem kell éjjel ennie, csak teát adj neki éjjelre" mondat szóval a klasszikus 30 évvel ezelőtti nézetek. És akiket ilyen szempontból példaként szokás felhozni, hogy mi az, ami nem tesz jót a szoptatás sikerének.
Ne érts félre, nem azt akarom ezzel mondani, hogy szándékosan a nem szoptatás oldalán állsz és azt sugallod a lányodba! Nem, nem. Elhiszem, hogy jót akarzs nekik, hogy elhiszed, hogy jó -lenne- az anyatej. Csak éppen megmaradtál annál a gyakorlatnál, ami ezelőtt sok-sok évvel volt divat és ami már akkor is azt eredményezte, hogy nagyon sokaknak nem sikerült sokáig szoptatni. És mi itt tépjük ugyan a szánkat, de lepereg, nem hiszed el nekünk, hogy a mai "divatos" módszerrel el lehet érni azt, hogy ugyanolyan kiindulási feltételekkel rendelkező anyák is sokáig tudják szoptatni gyermeküket.

Ildi

Ildi
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet: