Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!Kislányom 11 hónapos és alul már van két fogacskája.Mostanában ha szopiztatom többször megharapja a cicimet és ha mondom neki mérgesen,hogy nem szabad, valamikór csak mosolyog rám.Mostanában már eltotom a kis állacskáját és ha továbbra is harapdáll nem adom neki a cicit.Ilyenkór néha nagyon meg tud bántódni és persze akkor megsajnállom és kicsit késöbb visszakapja a cicit.Ti mit csinálnátok hasonló helyzetbe,kinek van tapasztalata ez ügyben? Minden jót és szép napot mindenkinek!
 
 


G_Andi!

Az a helyzet, hogy te ezt ösztönösen megoldottad szerintem. Úgy kell, ahogy csinálod. Ha harap, rászólni, ha újra harap, elvenni tőle. Később újra mellre tenni, de ugyanezzel a következetességgel.

Egyébként általában akkor harapnak, ha áttörés előtt van a foguk, emiatt pedig feszít, viszket a fogínyük. Esetleg kirpróbálhatod, hogy szopi előtt egy tiszta gézdarabot az ujjadra tekersz, és alaposan átdörgölöd vele a fogínyét - bár ilyenkor meg szeretnek az ujjra ráharapni, a változatosság kedvéért.:)

És ne aggódj, pillanatok alatt elmúlik ám ez az időszak szerencsére. Egy dologra figyelj még, ha ráharap, ne kiálts fel hirtelen, ez ugyanis annyira megijesztheti a gyereket, hogy utána elutasítja a mellet.

Sok sikert és üdv:

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Kedves Dia! Köszönöm válaszod.Igazad volt,mára már ki is bújt az egyik felső fogacskája és még két helyen fehéredik a felső inye.Már nem is harapdál szopizás közbe. Köszi szépen!
 
 

 
 

g_andi!

Igazán nincs mit. De számíts rá, hogy még lesz ilyen és harapni fog esetenként. Amikor viszont már kint van az összes foga, nem fog harapni - a szopás amúgy is egészen más technikát igényel, mint a rágás, már csak ezért sem. Meg addigra már lesz olyan nagy, hogy megértse, hogy anyának ez fáj.

Sok sikert a továbbiakhoz is.

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Sziasztok!
Nekem az 5 hónapos kisfiammal van gondom, ui. néhány hete nem hajlandó szopizni. Most már sötétbe vonulunk, csöndben, (ami nem mindig megoldható, de igyekszünk), de akkor is max 1 cicit szív ki, mert amikor áttenném a másikra, akkor rámnéz, anya te itt, de jó, inkább játszunk "felkiálltással" nem hajlandó többet enni.Ha valaki bejön, vagy valami hangot hall, akkor pedig végkép abbhagyja, még az 1 cici előtt. Volt olyan, hogy egész nap nem evett semmit.
Eddig átaludta az éjszakát, 7 és 8 körül kelt, de mióta ezt csinálja többször is, van, hogy háromszor is ébred, mint újszülöttként.
De mivel napközben nem szopizik rendesen, ezért a tejcsi sem elég neki már este. Egyébként is voltak gondjaim a tej menniységével, szerintem nem maradt rajtam elég súlyfelesleg a szülés után. Az elsővel nem volt ilyen gondom, de akkor 5 kg-val több voltam. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy el kéne kezdeni bevezetni az egyéb kaját. Már nézegeti amikor eszünk.
Mi a véleményetek? Csak mivel koraszülött, 35. hétre született, gondoltam jó lenne kivárni a 6 hót.
2490 gr-al született, most 7 kg körül lehet. Előre is köszi a segítséget!
 
 


vedua!

Először kérdezek párat, jó?

Legutóbbi méréskor mennyit hízott x idő alatt? Pisis pelusból mennyit produkál egy nap? Kap-e cumit, cumisüveget? Kakija mennyi időközönként van és akkor milyen állagú (kemény bogyó, krémes, vagy vizes)? Kap-e teát vagy bármi mást az anyatejen kívül?

Egyébiránt a hangulata is változott esetleg? Vagy jókedvű? Fejlődik szépen, folyamatosan? Növögeti ki a ruháit?

Köszi:

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Szia!
Egy hónapja volt utoljára mérve a védőnőnél, akkor egy fél kg-t hízott, de akkor még nem is volt semmi gondunk. Gyorsan lemértem, most 6860, így most az egy hónapihoz képest 40 dkg-t hízott. Végülis az nem rossz. A kakis pelus edddig úgy volt, hogy naponta egy, de az mindig annyi, hogy fürdés, mert nyakig olyan lett, krémes állagú. Most, ilyen már vagy 5 napja nem volt, és egy kisebb adag is csak egyszer az elmúlt 5 napban. A pisis pelusok is csökkentek az elmúlt napokban. Szám szerint nem tudom, de eddig minden szopi után kellett cserélni, mert elázott, tegnap meg talán ha kétszer cseréltem, de akkor se volt nagyon tele. Mostanában inkább éjszaka pisil, igaz enni is akkor eszik.
A hangulata, az utóbbi két napban nem volt valami jó, ez kérdés nélkül is feltünt. Mindig vidám, egész nap mosolygós egyébként, egyfolytában sikkangat, de tegnap tegnapelőtt egy fél mosolyra alig futotta. Beteg volt ő is és a nővére is az elmúlt héten, de már néhánynapja jól van, a rossza hangulatot ennek az utóhatásának tudtam be. Taknyos volt egyébként, más nem volt, hál Isten.
Ja és tegnap volt először, hogy az éhség már a nappali alvás rovására is ment. Mikor felkel, akkor mindig etetem, utánna másfél órát ébren van, és 2-2és fél órát alszik. Majd kezdődik minden előröl. Tegnap viszont egy órával előbb sírva ébredt, ilyet sose szokott, és akkor evett is valamennyit, a másik alkalommal, meg nem bírtam lefektetni, aztán rájöttem, hogy éhes, és akkor is evett megint egy kicsit. Viszont így nagyon kiborult, hogy borult a napirendje annyit sírt egéyz nap, mint eddig soha. És most éjszaka, pontosan óránként kelt, szegény ugye ilyenkor már enne, de hiába nyamogott, nem nagyon volt mit. Meg ha lett volna, akkor egy óránál többet bírt volna ki.
Tápszert nem nagyon szeretnék adni, meg ugye azzal szerintem nem lennénk előbbre, mert azt se érdekesebb inni, mint szopizni.És lehet, hogy nem is tudna inni belőle.
Cumija, cumisüvege nincs, két hónaposan kellett neki vizet adnom, mert sárga volt, de kb. kétszer próbáltuk, nme nagyon tudott inni belőle.
Már mindent pprbáltam, teát, homeós bogyót, more milk tablettát, de minden csak időlegesen segít, mert ha ugye nem szopik egész nap...És az éjsazkázástól már kezdek nagyon fáradt lenni.
Előre is köszi.
 
 


dia írta:vedua!

Először kérdezek párat, jó?

Legutóbbi méréskor mennyit hízott x idő alatt? Pisis pelusból mennyit produkál egy nap? Kap-e cumit, cumisüveget? Kakija mennyi időközönként van és akkor milyen állagú (kemény bogyó, krémes, vagy vizes)? Kap-e teát vagy bármi mást az anyatejen kívül?

Egyébiránt a hangulata is változott esetleg? Vagy jókedvű? Fejlődik szépen, folyamatosan? Növögeti ki a ruháit?

Köszi:

Dia


Szia!
Újból próbálom: az előbb már válaszoltam, de valahogy nem jelent meg.
Szóval egy hónapja volt utoljára mérve a védőnőnél, akkor fél kg-t hízott, de akkor még nem jelentkezett ez a probléma. Most gyorsan lemértem, 6860 gr, vagyis most 40 dkg-t hízott. Az nem is rossz. A kakis pelus eddig úgy volt, hogy minden nap egy, de az annyi, hogy fürdés, mert nyakig olyan lett, krémes állagú. Ilyen már k b. 5 napja nem volt, és egy kisebb adag is csak egyszer az elmúlt 5 napban. Pisis pelus az kevesebb, számszerint nem tudom pontosan, de eddig minden szopi után cserélni kellett, mert elázott, tegnap viszont talán kétszer cseréltem, és akkor se volt tele. Most inkább éjszaka pisil, igaz enni is akkor eszik.
De tegnap volt először, hogy az éhség a nappali alvást is felborította. Eddig, mindig "evett" mikor ébredt, ébredéstől másfél órát volt fenn, majd aludt 2, 2és fél órát. Tegnap viszont egy órával hamarabb sírva ébredt, ilyen sose volt még, és utána evett is egy kicsit, többet mint mostanában napközben szokott.Aztán pedig alvásidőben nem tudtam letenni, rájöttem, hogy éhes, megint evett is egy keveset, de addigra már eléggé kiakadt, hogy felborult a napirendje, annyit sírt mint még soha.
A hangulata kérdés nélkül is feltünt, hogy rosszabb. Tegnap és tegnapelőtt egy fél mosoly alig futotta tőle, pedig egész nap nevet, sikkangat egyébként. De betegk voltak, ő is és a nővére is(csak taknyos volt hála Isten) és a rossz hangulatot ennek az utóhatásának tudtam be.
És most éjszaka pontosan óránként kelt.Szegény akkor már enne, de nem nagyon volt mit, gondolom ha lett volna, egy óránál többet bírt volna ki.
Cumija, cumisüvege nem volt, két hónaposan kellett volna vizet adjak neki, mert sárga volt, de nem nagyon tudott inni belőle, hiába próbáltuk.
Tápszert nem szeretnék adni neki, meg szerintem azzal nem lennék előbbre, mert az se érdekesebb mint szopizni, meg lehet, hogy nem is tudna inni belőle.
Mindent próbáltam már, teát, homeós bogyót, more milk tablettát, de minden csak időlegesen segít, mert ugye ha egész nap nem szopizik...
Így viszont semmit nem tudok aludni, nem tudom mi lenne a megoldás.
Köszi a gyors választ.
 
 


Szia!

A fél kilós és a 40 dkg-os hízás is teljesen rendben van. A pisis pelusok száma ezek szerint teljesen rendben van - 4-6 pelusnak kell lennie naponta, és ami még fontos, hogy ne legyen sötét színű, szúrós szagú a vizelete -, a kakis is rendben, főleg, hogy az állaga krémes.

Ezek alapján a gyerek bőven eleget eszik, a tejmennyiséggel sincs gond!

Két dologra tudok gondolni így hirtelen - pontosabban háromra.

Az egyik, hogy a gyerek fejlődési ugrást él át, azaz megnőtt a kalóriaigénye, amit a te tejtermelésednek utol kell érnie. Ez általában hirtelen jelentkezik, és akár egy hétig is eltarthat, ilyenkor a gyerek sokkal gyakrabban lesz éhes, gyakrabban jelez-ébred. A legjobb, amit tenni tudsz, hogy minél gyakrabban mellre teszed, a sok-sok szopi pár nap alatt feltunningolja a tejtermelést is.

Az, hogy úgy érzed, nem eszik eleget, egyáltalán nem biztos, egy ekkora gyerek bizony már akár percek alatt brutális mennyiséget bír kiszívni. Ezt bizonyítja egyébként a hízása is - és bár a hosszban való méretváltozásra nem válaszoltál, de biztos vagyok benne, hogy azzal sincs gond.

A másik, hogy ennyi idősen kezdenek komolyabban foglalkozni a külvilággal. Szopi közben bármi elvonhatja a figyelmüket - de azért elsötétített szobába felesleges menni vele. Inkább kínáld meg egy órával később, hátha eszik még.

A harmadik pedig, hogy bár már meggyógyult, előfordulhat, hogy még annak az utóhatását érzitek.

Amit szerintem tenni lehet: először is hidd el, hogy nagy gond nincs. A beste gazember hízik rendesen, gyors mint a szél, de más ennek örülne.:)
A másik, hogy ne ragaszkodj ennyire mereven a napirendhez. Nem baj, ha néha felborul, átmenetileg megbolydulnak a dolgok, mi, emberek baromi alkalmazkodóképesek vagyunk ám, csecsemőként is. Tudom, hogy borzasztóan fárasztó neked, de most érdemes egy kicsit alárendelni magadat az igényeinek. Hidd el, rendeződni fog.
Próbáld meg napközben többször megkínálni. Nem erőszakosan, csak amúgy féllvállról. Ha elfogadja, hadd egyen, ha nem, akkor nem. Ha gyakrabban elfogadja - még ha kicsit is eszik -, azzal a tejmennyiségedet is fokozhatod (bár továbbra is állítom, hogy annak rendben kell lennie), és talán a kicsinek is jobban megfelel így.

Abban biztos vagyok, hogy eszik ez a gyerek napközben, méghozzá nem is keveset. Csak gyors. Olyan gyors, hogy észre sem veszed, és már belökött 150-200 ml tejet. Ha nem így lenne, hidd el, 40 dkg hízása tuti nem lenne.

Szóval, készülj fel rá, hogy vár rád pár fárasztó nap, és főleg éjszaka. Próbálj meg aludni vele napközben - akár vele összebújva is, nincs is annál jobb -, hogy jobban bírd az éjszakákat.

Tudom, mennyire fárasztó, az én lányom anno 10 hónapig kelt éjszakánként óránként... De szerencsére a te fiadnál erről szó sincs. Egy hetet azért adhatsz magatoknak.

És ne, ne adj neki még főzeléket, gyümölcsöt. Korai. Főleg, ha korababa volt. Sőt, lehet, hogy jobb lenne, ha csak 7 hónapos kora körül kezdenétek a kóstolgatást. Az, hogy nézi a kaját, még nem jelenti azt, hogy ennie is kell. Hogy nagyon szélsőséges példát mondjak, az ekkora kölkök a kutyaszarra hasonló őszinte lelkesedéssel bámulnak, mint a kolbászra, mégsem adunk neki belőle egy kóstolót sem.:)

Üdv:

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Szia Dia!
Köszi szépen a gyors választ. Megpróbálom majd gyakrabban mellre tenni, csak tényleg sokat alszik napközben, ami jó, mert kényelmes, de elég nehezen kivitelezhető a gyakori mellre tétel, mert azért felkölteni nem akarom. Mert ugye másfél órával a szopi után már alszik, ami nem azt jelenti, hogy én altatom el, mert azt nem kel, de ha nem teszem be a kiságyába, akkor ott alszik el ahol van, hintaszék, járóka, vagy valakinek a kezében:-)És két, két és félórát huzza a lóbőrt, vagyis mire felkelt 3,5-4 óra is eltelik az előző szopitól. Szóval inkább azt mondanám, hogy nem is annyira én, hanem ő ragaszhodik a napirendjéhez. Majd azt próbálom meg, hogy még elalvás előtt megkínálom.
A pihenéssel az a gond, hogy a nagyobbik is csak 2,5 éves, és szinte soha nem alszanak egyszerre:-)De azértmég bírom, csak tudod eddig olyan idilli volt, végilaudta az éjszakát, ahhoz képest az óránkénti kelés elég gáz. Azért gondoltam, hogy ez valami gondot jelent. De ez a kis kölök ezt a mostani felkeléseit leszámítva tényleg egy álom, tudom mert az én lányom még most is, pedig két és fél éves, elég sokszor kel fel éjszaka.
Én amúgy arra gondoltam, hogy azért hízik, mert amit nem eszik meg napközben, mert minden annyira érdekes, azt bepótolja éjjel.
A lényeg: próbálkozunk, és majd jelentkezem, hogy mi volt.
Köszi mégegszer a biztatást, sokat jelentett.
Édua
 
 


Vedua!

Nagyon sok baba csinálja azt, 3-4-5 hónapos korától, hogy nappal rövideket eszik, és éjjel, sötétben nyugalomban pótolja be azt a mennyiséget, amire nappal nem jutott ideje. Ez nem azt jelenti, hogy az anyukának kevés a teje, hanem hogy a baba értelmi fejlődése kicsit ellene dolgozik az anyuka alvásigényének. Ekkor két dolgot tehetünk. Vagy elfogadjuk, és máris jobban érezzük magunkat a rengeteg kelés ellenére is. Vagy elkezdünk idegeskedni, ami viszont tényleg nem tesz jót a tejtermelésnek. A szoptatás szempontjából jó eséllyel az első megoldás a célravezető. Ahhoz viszont, hogy az anyuka túlélje a keléseket, a belenyugváson kívül szükség van arra is, hogy próbálja az éjszakákat úgy szervezni, hogy minél kevésbé legyen megterhelő. A gyerekágy az anya ágya mellett, vagy együttalvás is ezt szolgálhatja. És persze napközben is jót tehet, ha időnként sikerül a babával együtt pihenni.

Szóval jó eséllyel csak korosztályos jelenséggel találkoztatok szembe, azaz jól működik a gyermeked. Még ha fársztó is ez az állapot.

Üdv:

Zita
 
 


Édua,
nekem mind a négy gyerekem ezt csinálta kb. 3-4 hós korától, a negyedik most csinálja. Jobban érdekli a külvilág, mint a szopi, és így nappal keveset eszik, inkább éjjel kel. Most pl. 12-15x kelt (nem számoltam pontosan), ez nekem is sok, de az 5-10 keléshez már teljesen hozzá vagyok szokva. És ahogy Zita mondja, ha elfogadod, és nem kapálódzol ellene, sokkal könnyebb. Mi együtt alszunk, így csak cici be, és alvás tovább. :)
Nappal én sem tudok aludni, mert egyik nagyobb gyerekem sem alszik nappal, fáradt is vagyok. Ezen hétvégén tudok segíteni, amikor a férjem elvan a nagyokkal, én meg a kicsivel alszom egyet.
Többet nem is írok, Dia és Zita szépen kifejtette a dolgokat.
Hajrá! :)

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!Krisztike már 11 hónapos,de éjszaka ő is felkel 4x-5x szopizni.Szépen fejlődik,9250g.Igaz most egy kis köhögéssel küzdünk már jó ideje, amit a nagyobbik leányzóm is elkapott tőle,de remélem minél elöbb meggyógyulnak.Mostanában elég nehézkes a gyógyszer beadása,ráadásul nem is szopizhat előtte és utána 1, 1 és fél órát, mert a Cedax baby szirupot úgy kell beadni neki.Persze utána már nagyon éhes, hirtelen szopizik, majd kihánnya az anyatejet a slájmmal együtt.Szerencsére ma kellett beadnom neki az utolsó adag gyógyszert és bízok benne,hogy nem fog hányni.Jó volt elolvasni az elöző válaszokat,mert nekünk is szóltak.Szerencsére az éjszakai keléseknél nagyon sok segítséget kapok a férjemtől,és ha nagyon fáradt vagyok ő rakja mellém a picikét és ő teszi vissza a kiságyába,vagy elalszunk minden a mi ágyunkba.Már alig várom,hogy átaludhassak egy éjszakát és remélem majd ennek is eljön az ideje.Mondjuk most hogy beteg,talán kell is neki a gyakori szopi. Szép napokat Mindenkinek!
 
 


Kedves Andi!

Megnyugtatlak, eljön az ideje az átaludt éjszakák. Az én gyerekeim legalábbis nem maradtak éjszaka felkelősen. Kinél előbb, kinél később, de teljesen maguktól elhagyták ezt a kicsit fárasztó életszakaszt.

És gondolom Zsizsa sem nyugtatgatná Éduát, ha az első három csemetéje még "úgy" maradt volna.

Üdv:

Zita
 
 


Jaja, Zita jól gondolja :D :wink: , az én nagyjaim is átalusszák már az éjszakát (kivéve amikor betegek). Különböző korban értek meg rá, az egyik 1,5, a másik 2, a harmadik 2,5 éves korától nem ébred éjszaka (de kb. két éves korától ő is csak 1-2 alkalommal ébredt).
Szóval fel a fejjel, eljön még a nagy alvások ideje! :D

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok Anyukák!!!

Azt szeretném kérdezni, hogy a More Milk kapszuláról mit tudtok? Lehet-e folyamatosan szedni, vagy akkor nem hat (mint az urtica?) :roll: Ebben van most minden reményem!!!! :roll: :P

 


Till, állítólag hatásos, de nagyon drága. És görögszénamagot tartalmaz,amit te is tudsz teának főzni. De ha kecskerutát, és görögszénamagot teának megfőzöd és összeöntöd, tuti hatás lesz!!! :wink: (jelzem vércukorszint csökkentő hatása van mindkettőnek, így még az ir is hatásos).

Kép
 
 


Kata,
kösziiii!!! :D (Nahát, majdnem megkérdeztem, honnan tudod, hogy IR-m van, de aztán most látom, hogy Te vagy az!!! :D :D :D )

Remélem, jól vagytok! :P
Nálunk az van, hogy hetente elmegy a tejem péntek-szombatra :oops: , akármit csinálok!!! Ez 3x ismétlődött, míg negyedszer úgy elment múlt csütörtök éjjel, hogy nem tudtam visszahozni, hiába a napi 4 liter folyadék, pihi (lakás már szalad :? ), és óránkénti szopizás :oops: . Viszont Lencsim nem hajlandó cumisüvegből enni, és mokkáskanállal tápszert adni viszont macerás...Apa vadászott nekem urticát, az nem hatott. Akkor ajánlotta valaki a More Milket, na, mondom, ezt még kipróbálom...4 napig szedtem napi 4 szemet és tegnapra -legnagyobb meglepetésemre, mert én már lemondtam róla - visszaállt a tej, megint bedurrantak a cickók! Végre nem kolplal a Lánykám! :P
Fiamat nem tudtam szoptatni, 6 hetesen elment a tejem, mert senki nem mondta, hogy ha fogy, mit kell csinálni...így elapadt. De most elhatároztam, hogy MINDENT ki fogok próbálni, hátha mégis tudok én is szoptatni :roll: :P Szóval küzdünk!!!

Kicsit visszaolvasok, ha megengeditek :P , próbálok okosodni!

 


Kedves Tilidian!

A More Milkről nem tudok neked nyilatkozni, igazából az én ismerettségi körömben nem a csodaszerek hozták az eredményt. Viszont arról, amit most másodszorra írtál, eszembe jutott valami. Azt írod, hogy péntek-szombatra megy el mindig a tejed. Hogyan zajlanak nálatok a hetek, nem kifejezetten csak babailag gondoltam, hanem úgy a család életére. Sokszor van az, hogy valamilyen stresszel van összefüggésben a tej. És nem is igazán a mennyiséggel van ilyenkor a baj, hanem azzal, hogy a stressz, a oxtocin termelődése ellen hat, ami a szoptatásnál a tejleadó reflex működéséhez elengedhetetlen. Ha pedig a tejleadó reflex nem működik rendesen, akkor a baba nem jut elég tejhez, és nem azért mert ne lenne tej, hanem mert egyszerűen nem jön ki rendesen. Szóval én itt a stresszkeltő dolgok körül kezdenék keresgélni. Persze lehet, hogy messze állok a probléma igazi okától.

Szép napot kívánok!

Zita
 
 


Tillidian!

Miből gondolod, hogy elmegy a tej? Mi az a tünet, amire ezt alapozod?

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Dia :P
abból, hogy az egyébként durranásig telt cicik teljesen leapadnak. Ilyenkor óránként teszem mellre Lencsit -el is fogadja-, de kb 3 percig kell szívogatnia, mire belövell a tej és a 2 ciciből összesen tud 30 grammot szívni :oops:
Ezeken a napokon (ilyenkor beparázok és egész nap mérem) egész nap cicizünk, és így tud 630-670 gramm között enni. (Egyébként ma 11 hetes és 5030 gramm, tehát ha 150 gramm/kilónként kell, akkor min 750 tej kéne :roll: ).
Pótlást meg szinte lehetetlen neki adnom, mert semmilyen cumisüveget nem hajlandó elfogadni, pohárból inni nem sikerül, így mokkáskanállal max 2x30 grammot tudok adni neki...De eddig csak 4x volt ilyen pótlás, egyenlőre küzdünk a tejciért :roll: )

Zita :P
köszi, aranyos vagy! Én is gondoltam már erre, de nem tudom...minden napunk egyformán nyugodtnak tűnik :roll: :P

Volna még 3 kérdésem:
1.) Nálunk csak az igény szerinti szopi jön szóba, lehet ezt még 5 kiló felett?
2.) Fejni van értelme ilyenkor is (nem csak az első 6 hétben) tejszaporításért?
3.) Nekem a tejbelövellés előtt kb 40 másodperccel mindig émelyeg a gyomrom (innen szoktam tudni, hogy mindjárt jön a tej), ez normális?

Lányok,
nagyon köszönöm a tanácsokat előre is! :P

 


Bocsánat, többször ment el az üzenet, így törlök..,
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tillidian 2009.12.29 01:45-kor.

 


ezt is :P

 


Kedves Tilidian!

Előre is elnézést kérek, de azt hiszem, hogy regény hosszúságú lesz az írásom.

Először arra reagálnék, amit eredendően nekem címeztél.

Ilyenekre gondoltam például, hogy mondjuk a férjed dolgozik hétközben, és hét végére kezdesz lemerülni. Aztán esetleg jön a hétvége, otthon a férjed, van segítség, nyugi van, a nagyot nem kell iskolába vinni és rendeződnek a lelki (szinte láthatatlan) ráncok. Sokszor láttam ilyet, ezért kérdeztem.

És akkor most az, amit Diának írtál.

az egyébként durranásig telt cicik teljesen leapadnak

Ez egy teljesen normális állapot. Mármint, hogy egy idő után nem lesz olyan durranásig telt cici érzés állandóan. A szülés utáni időszakban van egy szöveti ödéma, ami egy idő után lecseng, és nem az a normális ilyenkor már, hogy állandóan nagy és kemény legyen a mell, hanem puhább tapintású lesz a mell. De ez nem jelenti azt, hogy ne termelődne elég tej.

Ezeken a napokon (ilyenkor beparázok és egész nap mérem) egész nap cicizünk, és így tud 630-670 gramm között enni. (Egyébként ma 11 hetes és 5030 gramm, tehát ha 150 gramm/kilónként kell, akkor min 750 tej kéne ).


Az a bizonyos 150g/testsúlykilogram egy átlag. Az átlag azért átlag, mert annál van aki többet, de van aki kevesebbet eszik. És ha Lencsi lányod ennyire nem fogadja el a pótlást, akkor valószínűleg nincs is szüksége rá. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a mai szuper digitális mérlegek sem teljesen korrektek. Mikor például kevesebbet mutat szoptatás után, mint előtte. Meg minél a nagyobb a gyermek, és minél jobban mozog, annál inkább tudsz vele 3 egymás után három különböző értéket mérni. Van egy amerikai orvos, akinek a szakterülete a szoptatás. És több könyvet is írt ez ügyben a szakemberek számára. És sok mindent vizsgált a szoptatással kapcsolatban. Így például, hogy mennyit is szopiznak egészséges, jól gyarapodó babák. Azt találta ez a Lawrence nevű orvos, hogy egészséges, kizárólag szoptatott, 3 hónapos babák által fogyasztott napi tejmennyiség átlagosan 770g, a szélső értékek 500-1200g. Amint látod a szélsőértékek között majdnem 2,5-szeres a különbség, szóval a ti „eltérésetek” az „elvárttól” ennél jóval kisebb.
Igazából inkább az lenne az irányadó, hogy kevés, vagy nem a tej, ha ilyeneket figyelnél a napi fogyasztás helyett, hogy hogyan alakult Lencsi gyarapodása, mennyi vizeletes és székletes pelenkája van (leginkább a vizeletes a lényeges, mert ennyi idősen már az is normális lehet, ha nincs mindennap széklet), milyen a bőre, a kedve, viselkedése? Hányszor kerül mellre egy 24 óra alatt? Teát, vizet kap-e? A cumija van-e?

És akkor most a kérdéseid.

Nálunk csak az igény szerinti szopi jön szóba, lehet ezt még 5 kiló felett?

Az igény szerinti szoptatás teljesen működőképes egészen a szoptatási időszak végéig. Sőt, igazából én azt tapasztalom, hogy a nem igény szerinti ritkán működőképes hosszútávon. Kivéve, mikor a baba saját biológiai ritmusa elég közel van a régi tankönyvek 3 órás ritmusához. De ez a babák között a kisebbség. Így azt látom, hogy valamelyik fejlődési ugrásnál, vagy valami olyan történésnél, ami nem megszokott reakciókat váltja ki a babából, az ilyen irányított etetésnél, általában elkezd kevés lenni a tej. És aztán vagy beindul a pótlások ördögi köre, vagy az anya elkezd mégiscsak igény szerint etetni. Ha meg esetleg nyári babáról van szó, akkor eleve nem kap elég folyadékot a baba, ha csak három óránként szopizik. Ilyenkor muszáj a víz, de az meg egy sor probléma forrása lehet.
És még írnék egy kicsit erről az igény szerintről egy kicsit a saját gyerekeim kapcsán. Az én gyerekeim úgy voltak összerakva kicsinek, hogy bármilyen betegség bevezető tünete az volt, hogy elkezdtek kizárólag szopizni, függetlenül attól, hogy már mást is ettek. Így például mikor a fiam 11 hónaposan volt életében először beteg, az első tünet az volt, hogy annak ellenére, hogy a hozzátáplálás már bőven és jól ment, nem kért egy napig semmi mást csak anyatejet. Aztán egy nap múlva kitört rajta a betegség. Ezen a ponton, ha tankönyvileg próbálkoztunk volna, akkor valószínűleg lett volna egy a betegségen felül is rosszkedvű gyerekem, és én is megőrültem volna, hogy miért nem eszik mást a gyerek, éhen fog halni. Betegség után pedig mindig visszaálltak az addigi megszokott kerékvágásba. Ennek persze mindig volt egy kis mellékhatása, hogy a néhány napig tartó intenzívebb szopizástól a betegség lecsengése után pár napig a durranásig telt cici érzés uralkodott el rajtam, mert ugye a tejmennyiség még ekkor is követi az igényt. Csak éppen az igény hirtelen esett vissza. De talán ez azon mellékhatások egyike, ami nem igazán okoz problémát.
Fejni van értelme ilyenkor is (nem csak az első 6 hétben) tejszaporításért?

Igen van értelme, csak nem mindig ez a célravezető. Több tej attól lesz, ha több inger éri a mellet. Ez ugye lehet a baba szopása és a fejés is. Bár a fejés általában nem olyan hatékony, mint egy egészséges, jól szopó baba. Ha ez a lelked megnyugtatja, és maga az ezzel járó macera nem ront inkább a helyzeten, akkor lehet. De mindig tudni kell, hogy minden anyuka más. Van, akinél jobbat tesz, ha azt a húsz percet, amit a fejéssel töltene inkább egy jó zene, vagy egy jó könyv melletti pihenéssel tölti. Van, aki meg a fejésre esküszik.
Nekem a tejbelövellés előtt kb 40 másodperccel mindig émelyeg a gyomrom (innen szoktam tudni, hogy mindjárt jön a tej), ez normális?
Ha jól tudom, akkor ezt az oxitocin okozza. Van, akinél hányinger is lehet, ugyanezen okból.

Remélem, hogy találsz hasznosat a kisregényemben.

Üdv:

Zita
 
 


Kedves Zita!

Nagyon szépen köszönöm, bizony, sokat segítettél!!! :P

Ezt most hallom Tőled először, hogy az émelygés az oxytocin miatt van! (Azt olvastam, hogy az oxy és a prolactin felelős a tejelválasztásért, de ennyi volt az összes infó.)

Fejés: örülök,hogy nem ezen múlik, megnyugtattál! Igazából nekem az első 6 hétben is nagyon macerás volt, de mondta a védőnő, hogy "kötelező", így kézzel fejtem naponta többször.

Igény szerinti szopi: akkor továbbra is így csinálom! Igaz, nincs állandó napirendünk így, de én nem bánom, csak legyen tejci! :roll:
(Védőnő erősködött, hogy már 1 hónaposan 3 óránként kapjon (2660-nal született és 1 hónaposan 3840 lett), így neki füllentettem, vagyis ráhagytam :wink: -és továbbra is igény szerint adok :roll: .

Nekem az állandó parám abból ered, hogy Anyum telebeszélte a fejem, hogy a mi családunk nem tud szoptatni, ő is csak 2 hónapig szoptatta mindhárom gyerekét! (Biztos nem véletlen, hogy fiammal napra pontosan 2 hónapra apadt el teljesen a tejem :oops: ). Most viszont elhatároztam, hogy mindent meg fogok tenni a szopiért, hátha én is tudok?! :roll: Rettegve vártam a 2 hónapot és utána kezdődött ez a "csökkenő tej"-dolog. Túl vagyunk egy krízis-héten, mikor 7 napig tényleg óránként szoptattam, de most már jobb a helyzet! :P

Említed, hogy vannak fejlődési ugrások! Meg tudnád mondani, kb mikor vannak ezek, vagy ez is egyéni? :roll:

Nagyon köszönöm a segítséged!
Üdv: Till

 


Till,
a védőnőd kissé elmaradott ismeretekkel rendelkezik... Már miért lenne kötelező fejni? Én az elsőnél kb. 6-7 alkalommal fejtem kizárólag a legelején, hogy ne gyulladjon be a mellem, a másodikkal talán 3x, a két utolsóval egyszer sem. Ha szaporítani kellett a tejet, akkor a gyereket rácsatlakoztattam a cicire, ahányszor csak megnyikkant (és ahányszor elfogadta). Mind igény szerint szopizott, fél éves korukig kizárólagosan, és utána sem igen akartak más enni, hiába kínáltam őket, a nagylányom 10 hósan, a két fiú 14 hósan kezdett mennyiségeket enni, addig csak szopiztak (igény szerint ugye). Szóval lehet ezt jó sokáig csinálni. :D
A három óránkénti etetés is hülyeség (már bocs), legközelebb megkérdezhetnéd a védőnőt, hogy vajh ő is órára eszik? És ha éhes, akkor vár, mert nem telt még el az előírt idő? Jaj, annyira elképesztő, hogy vannak még ilyen védőnők...
Az én nagylányom 2-3 hós kora között kezdett végre nem kétóránként enni (egy evés egy óra hosszat tartott, szóval egy óra kaja, egy óra szünet, és így tovább). Nem mondom, hogy könnyű volt, alig tudtam sétálni menni vele az elején, villámöltöztünk, hogy valamennyi időt kint tudjunk tölteni. :) Bezzeg a másodikam szinte percre pontosan 3 óránként szopizott 5-5 perceket, és kész. Hiába kínáltam gyakrabban, tojt a fejemre. :D Ebből is látszik, hogy az adott gyerekre kell figyelni, mert mindnek más az igénye (ahogy azt a védőnőnek nagyon jól kéne tudnia).

Amit írtál Anyukádról, szerintem tényleg biztosan nagy szerepet játszik a nehézségeidben. Szerintem ne rettegj most már, hiszen ha két hónapig ilyen jól tudtál szoptatni, akkor miért is ne menne tovább? Ja, és lehet, hogy jobb lenne, ha nem méregetnéd, mert az is csak stresszel. Nekem pl. fogalmam sincsen egyik gyereknél sem, hogy mennyit szopizott, soha nem mértem. Ha nem akart többet enni, akkor úgy vettem, hogy jól lakott. Jó kedve volt, sokat pisilt (én is ezt figyeltem), gyarapodott, ha néha keveset is, szóval nem éhezett. A testsúlykilogrammonkénti 150g az az átlag, Zita nagyon jól leírta. Miért enne már minden egyforma súlyú kisbaba grammra pontosan ugyanannyit? Mindnek más az anyagcseréje. Én pl. többet eszem, mint a férjem, mégsem hízom, ő meg alig tudja tartani a súlyát, pedig másfélszer nehezebb, mint én. És ha igaz lenne, hogy neki másfélszer annyit kéne enni, mint nekem, akkor jócskán elhízna. :wink:

Fejlődési ugrások: kb. három hetesen, hat hetesen, három hósan és hat hósan vannak, de lehetnek eltérések.

Szerintem nagyon jól csinálod! :) Csak így tovább! :)

(Ui.: Bocs a sok saját példáért, nem tudom, mi tört rám, hogy ennyit írtam, általában nem szoktam... :oops: )

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Kedves Tilidian!

A fejlődési ugrások jellemzően 3 és 6 hetesen, illetve 3 és 6 hónaposan jelentkeznek, (ahogy Zsizsa is írta). Persze kisebb nagyobb eltérések vannak. Vannak babák, akinél ez nagyon látványos, van akinél, kevésbé. És persze tulajdonképpen ez az anyuka irányából is egy szubjektív dolog, mert van aki, úgy éli meg a dolgot, hogy hát mi felnőttek sem eszünk mindig ugyanannyit, így a babák sem, és fel sem veszi a dolgot. Van aki meg, főleg aki szereti a számokat a baba táplálkozásával kapcsolatban, az általában rosszabbul éli meg a dolgot, ha meg nem is tudott róla, hogy van ilyen, hogy fejlődési ugrás, akkor meg kétségbe is esik, hogy biztosan kevés a tej. Ilyenkor szokott sokszor képbe kerülni a pótlás, holott pár nap alatt lecseng ez a gyakoribb szopizás. A baba elintézi magának, hogy a nagyobb kereslethez, nagyobb kínálat is társuljon.

A másik veszélyes időszak mikor a pótlás, meg a korai hozzátáplálás be szokott lépni a képbe, erről fentebb is volt pont szó, mikor a babák az értelmi képességeik fejlődése okán, elkezdenek nappal minden mással foglalkozni, csak éppen az evéssel nem, viszont éjszaka jóízűen, csendben, nyugalomban bepótolják azt, amire nappal nem értek rá. Ez persze azzal ár, hogy a az addig éjszaka viszonylag jól alvó baba is elkezd újból kelni, vagy többször kelni, mint eddig. Természetesen az legtöbb anyuka első gondolata, hogy ’Jajjj, kevés a tej, biztosan azért kel újból a gyermekem!’, holott az esetek nagy részében erről szó nincs, csak a baba nem nappal veszi magához a szükséges tápanyagok nagy részét. Ez persze fárasztó anyai szemszögből, de egyébként teljesen normális jelenség. Olyannyira, hogy nemcsak anyatejes, hanem néha még tápszeres babák is el szokták játszani, pedig hát a tápszer biztosan nem apad el az üvegből. Ennek időpontja viszonylag tág: 3-4-5 hónapos kor körül, de a 4 hó talán a nagy átlag.

Szerintem most felejtsd el, amit anyukád mesélt. Abban az időszakban, még a szigorúan időre etetés, a teáztatás, és a nagyon korai hozzátáplálás volt az általános. Ezek mellet tulajdonképpen csoda, ha valaki sokáig szoptat, mert a három önmagában is szoptatásra sikerességére nézve veszélyes dolog közül előbb-utóbb valamelyik megteszi a hatását. Anyukám engem 5 hónapig szoptatott. Annak idején ez rekordidő volt. (Volt egy tejtestvérem is, valószínűleg ennek köszönhető, hogy az akkori nagy átlagnál tovább tartott ki a tej.) Most már lassan három hónapos a lányod, eddig működött a szoptatás. Miért ne működne tovább is???!!! Aki az önbizalmadat akarja letörni ez ügyben, azt kerüld el messzire. A természet jól kitalálta a női szervezetet, meg a babáét is. Ha hagyjuk, hogy mindkettő működjön a természet rendje szerint, és nem próbáljuk mi kitalálni, hogy milyen szabályok szerint kell működnie, akkor sok problémát megspórolhatunk.

Üdv:

Zita
 
 


Kedves Tillidian!

Az előttem szólók már sok mindent elmondtak, én még egyetlen dolgot fűznék hozzá. Legyen bármennyi is a tejed, a lányod szemmel láthatóan rendesen hízik, mint a fene, azaz elég neki az, amit megszopik. Felesleges ezerrel felturbózni a tejtermelést, mert nem biztos, hogy ő ettől többet fog enni, ellenben frankó kis mellgyulladást produkálhat a dolog.

Szóval, a fejést felejtsd el. A mellszívó nem fogja figyelni, mennyire van szüksége a gyereknek. Ha fel akarod turbózni, akkor csapd mellre a gyereket, úgy, ahogy fentebb írták, és ha éhes, el fogja fogadni. Ha meg nem, akkor miről beszélünk?:)

Az én anyám hasonló kedvességekkel traktált, mikor megszültem a lányom. Be is voltam tojva rendesen. Utólag azt mondom, tök feleslegesen. A gyerek 2 és fél éves koráig szopott. 10 hónapos koráig kizárólag anyatejet - nem fogadott el mást, hiába kínáltam.

És igen, nekem sem voltak végig tejtől duzzadó cickóim. Még csak az kellett volna, meg se bírtam volna mozdulni tőlük.:) Ja, és kis cicikkel kezdtem, 70A-val, 85B-re nőtt, ami külön öröm.:)

Szóval, nyugi. Ne a mérleget nézd, ne a védőnőre hallgass, ne adj igazat anyukádnak, csakis magadra és a lányodra figyelj. És még valami: bármennyire kis törékeny lénynek tűnik a kislányod, olyan bivalyerős életösztön van benne, mint ide Lacháza. Csak nem gondolod komolyan, hogy ő éhen akar veszni?:) Bízz benne, ami kell neki, úgyis el fogja venni, meg fogja követelni.:)

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Kedves Zsizsa, Zita, Dia!

nagyon szépen köszönöm Nektek, máris bizakodóbb vagyok!!! (Hamarabb kellett volna Rátok találnom, sok pityergést megspóroltam volna :oops: :lol: De csak nost jutott eszembe, hogy "Szoptatás" címszót keressek itt a Babaneten, mert a 2009 októberi topikban -ahol "lakom"- a tápszeres kismamiknak úgy éreztem, fájó pont, ha erről témázgatok, és nem volt hová fordulnom, szóval nagyon köszönöm, Lányok!!!)

Akkor beszerzek végre egy szoptatós melltartót is (babonából úgysem vettem, mert "2 hónapra minek", de igazatok van: ha idáig ment, miért ne menne tovább??? :D
OK, akkor igyekszem nem pánikolni az ilyen eseteknél, mikor kevésnek érzem a tejet...Megtaláltam a fiam etetési naplóját: 6 hetesen kezdett "fogyni" a tej, mármint csak 60-70et szopott egyszerre, így kb 450 körül evett egy nap, és persze csak 6x adtam neki, mert a védőnő azt mondta, csak annyiszor szabad az ő súlyához :oops: - tehát már sejtem, hol ment félre a dolog: nem raktam gyakran mellre, nem ittam sok folyadékot, csak bőgtem, gogy éhezik a kölök, így doktornéni azonnal felírta a tápot, és bár minden kaját szopival kezdtünk, a napló 8akkor mindent mérettek velem) világosan kimutatta, hogy napról-napra csökkent, amit szopni tudott, és 2 hónaposan már csak 1x tudott szopni egy nap kb 20 milit. Én balga meg beletörődtem, hogy ok, genetikusan ennyire vagyok képes :oops: . Visszacsinálni nem lehet dolgokat, de most annyira szeretném én is átélni ezt a szopis időszakot, mert Kislányom egyébként is ajándék: 6 évet küzdöttünk érte, míg beköltözött hozzánk! :D
Ha nem haragszotok, jönnék még errefelé, ha kérdésem van, és még egyszer nagyon köszönöm Nektek!!! :D

(Ahhoz képest, hogy a kórházban járt 2x is szoptatási tanácsadó, nem lettem okosabb, főleg arról beszélt, mit együnk és hogyan kell a mellet ápolni :roll: )

 


Tillidian, dehogy haragszunk, pontosan ezért van ez a topik! Sőt, gyere csak és kérdezz, mi meg válaszolunk - ha tudunk.

Egyébiránt pedig a statisztikák szerint az első három hónap a gázos, ha azt rendben végigcsináljátok, azzal megalapozod a hosszútávú szoptatást, akár évekre is. Szóval, nyugi, vedd csak meg azt a melltartót - bár én utáltam, nem is használtam:) - és bízz magatokban. Menni fog!

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


sziasztok!1,5 éves a lánykám, most tartunk ott, h.már pár hónapja, csak 2szer szopik, s napi 2szeri szopival, nem tudtam fenntartani a tejtermelődést és már nem jön belőle semmi, csak átlátszó valami, ennek ellenére, még napi szinten rákérezkedik, ha csak egyszer is, ami nem tart sokáig,csak gondolom az érzés fontos neki.
MÁsodik dolog, h. áprilisban jön kistesó.
ja és van még valami, h. Mirával ilyentájban márt elindult az előtejem, most meg mint már írtam, nem jön semmi.
Kérdéseim:1.nem lesz -e kihatással a második baba szoptatatására, h. Mira szopja az üres cicit?ne nézzetek hülyének, de ez a kérdés merült fel bennem..
2.van ilyen, h. első babánál volt előtej, most meg nincs?
azért büszke vagyok magamra,h. eddig tudtam szoptatni Mirát, mégis megint kétségek között vagyok a tejet illetően.hogy lesz e elég stb..
3.ha szoptatni fogom kistesót,(4 hónap múlva) van rá esély, h. Mira visszaáll a cicire?
Már megnyugtattatok, h. akkor is lesz elegendő tej mindkettőnek, nade volt néhányszor gond nálam is a szopi körül(igaz pótlást sosem adtam)azért kételkedem
Előre is köszi a válaszokat

Kép
Kép
eyi
 
 


Kedves Eyi!

1. Miért néznénk hülyének? Mindenkiben felmerülnek kérdések, kétségek. Tudományos választ nem tudok neked adni erre a kérdésre, ehhez keress meg a kérdéseddel egy IBCLC-t a www.ibclc.hu oldalról, de a gondolataimat illetve a tapasztalataimat le tudom írni. Szóval az áttetsző valami is valami. A második és harmadik gyermekemmel való várandósság alatt végig szopizott az aktuálisan korban a megszületendő előtt járó. Természetesen félidő környékén mindkétszer látványosan csökkent a tej mennyisége. Semmilyen hatással nem volt ennek a következő baba szoptatására. Mindkét alkalommal az aktuálisan eggyel nagyobb is szopizott tovább a szülés után, és ezzel a 3. kérdésre is válaszoltam. Az első időben jóval többet, mint addig, mert persze nagy változás volt, hogy az utolsó hónapok ínsége után ismét van sok tej, de aztán pár hét múlva lecsengett az újdonság varázsa, és visszaálltak a reggeli és esti szopzásra a nagyobbak.

2. Valószínűleg van ilyen. Ahogy a terhességek sem egyformák, így gondolom ez is bőven különbözhet. Azt viszont több helyen is leírják/ták szakemberek, hogy a baba születése hogy alakul a szoptatás, nincs összefüggésben azzal, hogy volt-e az anyukának várandósan előteje, vagy nem.

És gondold végig! Mirával egy siker-sztori volt a szoptatás a nehézségek ellenére. A nehézségeket is meg tudtátok oldani. Szóval miért kellene másképp lennie?! Próbáld kicsit pozitívabban nézni az eddigieket, és abból erőt meríteni! Tudod, a sikeres szoptatáshoz az egyik fontos összetevő az önbizalom.

Üdv:

Zita
 
 


Sziasztok!

Eddig azt hittem, hogy nem lesz szükségem szoptatási tanácsra, mert minden a legnagyobb rendben megy, de a minap a "doktorbácsi" kicsit elbizonytalanított, hogy tényleg jól csinálok-e mindent.

Kislányom, Tábita most 4 hónapos. Koraszülött volt, 5 héttel hamarabb született, a súlya 2465 g volt. Most, 4 hónaposan 6700 g. Nagyon jól megy neki a szopi, mást nem is kap, még cumit sem adok neki. Csak az esték olyanok, hogy nehezen alszik el, illetve folyton felébred (napközben magától is elalszik), ezért sokat teszem a cicire. Doktorbácsi viszont azt mondta, hogy ne tegyem annyit mellre az este, a cicit ne használjam cuminak.

Errôl a következôket gondolom:
1. Ha jól tudom, nem tudnak elhízni a csak szoptatott babák.
2. Ha tele cicit kapott, és utána 1 órán belül kér újra, ugyanarra a mellre teszem, amibôl nem is jön már annyi tej.
3. Nem is mindig teszem mellre, próbálunk sétálni vele, ringatni, de sokszor csak a cici nyugtatja meg.
4. Azt is megfigyeltem, hogy ha nem szopik annyit az este, hajnalban hamarabb felébred, mert megéhezik.

Napközben sem nagyon nézegetem az órát, hogy mikor eszik. Általában 3 óránként, de van, hogy gyakrabban kér, aztán olyan is van, hogy alszik egyhuzamban 4 órát. Egy négy hónapos babát nem "igény szerint" kéne már szoptatni?

Nekem úgy tûnik természetesnek, hogy akkor kap cicit, ha kér. Másik kislányommal is így csináltam, és 2 éves koráig lelkesen szopizott. Jól csinálom, vagy változtatnom kéne valamin?

Köszönöm elôre is!
 


Zsuzsi!

Abszolút jól csinálod! Dokibácsid meg szerintem nem gondolta jól.

Ráadásul a koraszülött babáknál szopi ügyben általában azt a kort szokták figyelembe venni, amikorra ki volt vele írva rendesen, időre a mama, azaz Tabita valójában még nincs három hónapos. Úgyhogy tök érthető, ha jobban és többször igényel téged és a cicit, mint egy átlagos négy hónapos.

És ha ő így jobban el tud aludni - és neked sem nyűg -, akkor miért ne tennéd mellre?

Kérdéseidre a válasz:

1. Nem, nem fog elhízni, anyatejtől nagyjából teljes képtelenség, most még hurkás, de ha elkezd mozogni, pikkpakk leolvad róla. Az anyatejtől ráadásul más típusú, jobban mozgósítható zsírsejtek képződnek, mint bármi mástól.
2. Ezt is tök jól csinálod, mindig próbáld meg azzal a mellel kezdeni a szopit, amivel előtte befejezted.
3. Ezt is tökéletesen csináljátok.
4. Az esti tejben olyan anyagok is vannak, amelyek nyugodtabb és mélyebb alvást biztosítanak a babának. Kalóriában is gazdagabb, mint a napközbeni tej. Így ha többet tud belőle enni, nyilván jobban hatnak rá a nyugtató anyagok, és tovább marad tele a pocakja is.

És már az újszülött babát is lehet igény szerint etetni, nemhogy egy Tabita korú kisasszonyt. Kapjon csak akkor enni, amikor kéri, jelzi és elfogadja.

Te pedig nyugodj meg, profi módon menedzseled, csak így tovább!

Üdv:

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Hűűű, és az Alida volt a nagy kedvenc nevem, mikor Borit vártuk.:)

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Dia:
nagyon köszi a gyors és megnyugtató választ! Most is beigazolódott, hogy az ember lánya hallgasson csak az ösztöneire. :)
 


sziasztok!
köszönöm a választ,bevallom megnyugodni jöttem ide :)

Kép
Kép
eyi
 
 


Sziasztok!
Én fényt kaptam anno, mikor bölcsibe íratáskor megkérdezték:
Mi a gyerek menetrendje? :shock: Én meg csak néztem (mi "ez" vonat?!) :roll:
Mikor és mennyit eszik? :shock:
Hát hogy lehet ilyet kérdezni?! Én se mindig ugyanakkor eszem-iszom-pisilek-grammra-egyformát! "Ez" is ember, csak kicsibe nem?!
Mi (helyzetünk folytán) gyorsan áttértünk a "rendes" kosztra (4hósan- milánói) , ló nincs elven jó a tápszer, de hosszú távon sz..t sem ér, szegény kölök állandóan tolta volna (gondolom valami tudatalatti éhség érzet gyötörte, mert oké van benne vitamin stb, de mégsem ér fel az anyatejjel) , miután már csak "ember ételt" evett, sokáig nagyon falánk volt, a bölcsiben DUPLA ADAG EBÉDET evett, és otthon is evett rendesen. Aztán egyik nap, bennt ebéd közben, a fél adag kajáját otthagyva felállt, és közölte: - Elég volt!
Na azóta normálisan eszik.
A szoptatásra visszatérve: éjszaka könnyen megoldható az etetés
középre a picit,oldalt fekve mellé fekszel, összehajtasz egy textilpelust amit "polcnak" beraksz a cicid alá, így a csöppnek szájmagasságba kerül a "konyha". Így működik a "non-stop önkiszolgáló" :D Lesz egy kis plusz pihenőd!
Ne félj: nem fogsz rá feküdni, ez ösztönös! Én nagyon "izgága" alvó vagyok, ráadásul pasi, de én is úgy aludtam a fiam mellett mint a seprűnyél! Volt hogy rajtam aludt, én is eldurmoltam, és reggel ugyanabban a "pózban" ébredtünk, egy centit sem mozdultam. Az anyákban jobban benne van a védelmező ösztön, úgyhogy nem nyomjátok agyon.

 
 
 
 


Sziasztok,

nemigen találtam mellszívókról topikot.

Anno elsö kisfiamnál nem vettem, kézzel próbálkoztam, kisebb-nagyobb sikerrel. Nagy elhatározás és kitartás eredményeként tudtam 5-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálni. (A súlyfejlődésével nem volt gond, csak én paráztam a kelleténél többet.) Szeretném ha most könnyebben menne, és ezért gondoltam hátha jó szolgálatot tenne egy mellszívó.

Szeretném kikérni a tapasztalatokat, alapvetöen a kézi és elektromos kütyük közül melyik mellett érdemes dönteni? (Szivesebben vennék kézit, de ha az elektromos a tuti...Vegyek egyáltalán vagy fogadjam el, hogy ez nekem 'csak' ennyire megy és végülis ez is elég?)

Ha mégis van ilyen topik, kérném szépen belinkelni és elnézést kérek!
Köszönöm előre is!

Kép
 


Kedves Kriemhild!

Nem igazán tud az ember másnak mellszívót ajánlani, mert kinek ez válik be, kinek az. Van aki az Avent mellszívóra esküszik, más azzal egy cseepet sem tud kifejni, míg mondjuk a Medelával meg igen. És fordítva. (Azért ezt a kettőt írom, mert ez a kettő amit leginkább szoktak használni.) És persze van olyan is, aki kizárólag kézzel tud fejni. És vannak azok, akik egyáltalán nem tudnak fejni semmilyen módszerrel, mert náluk csak a baba szopizása tudja kiváltani a tejleadó reflexet. De ettől még remekül tudnak szoptatni.

De a fejés nem elengedhetetlen ahhoz, hogy a szoptatás menjen. Lehet, hogy abba az irányba kellene inkább menned, hogy miért "paráztál" annyit? Az idegeskedés, márpedig a parázás az, a legjobb tejapasztó módszer ugyanis. Szóval valószínűleg, ha annak megtalálod a nyitját, hogy mi volt az oka amiért ennyire kételkedtél, akkor a nagy nehézséget már leküzdötted a sikeres szoptatás elől.

Megkérdezhetem, hogy miért aggódtál ennyire? Elbizonytalanított valaki, vagy valami?

Üdv:

Zita
 
 


Kedves Zita,

köszönöm válaszod!

Igazából hasonló a történet, mint fentebb is olvasható egy másik topiktársunknál, lévén, hogy anyukám 'nem tudott' szoptatni és akkor nekem ne már, hogy menni fog... (Ráadásul volt egy kis terror is a dologban :"tessék egyél egy kis banánt, ez a buta anyád azt hiszi neked az anyatej elég! Mikor adsz már neki rendes kaját, te ennyi idősen már..." - a fiam kb 4 hónapos volt)

Szóval mivel most már tudom, hogy én tudok szoptatni, hiszem egy gyereken már 'bizonyítottam' és tényleg voltak nehéz, megcsappanós időszakok is, nem fogok már parázni ezen, az biztos. Tehát úgy érzem ezúttal könnyebb lesz, mert már nincs bennem a kérdés: menni fog-e?
Csak szerettem volna magamnak komfortosabbá tenni az életet, mert kézzel nehezen tudtam fejni, pedig jól jött, hogy minden nap lefejtem egy 100-200 közt, amivel aztán egy etetést az 5. hónap után ki tudtam váltani.
Mivel most hamarabb szándékozok visszamenni dolgozni, nem is célom tovább szoptatni.
Azt hiszem akkor beszerzek egy kézit azért, és kipróbálom, jobb-e mint csak kézzel. Legfölebb nem jön be nekem, akkor majd továbbadom.
Gondolom az emlő elasztikusságára egyik sincs jobb hatással..:(

Mégegyszer köszönöm a választ!

Kép
 


Lányok segítsetek!

8 napos a babám, igény szerint szopizik, a tej mennyisége is rendben van, minden szép és jó lenne, de a mellbimbóm merő adta seb, gyakorlatilag nincs rajta bőr, csak seb és véres húsdarabok, szörnyű látvány..pláne ha elkezdi szívni..hihetetlen fájdalom, már remeg a kezem közben és könnyben úszik a szemem. Úgy látom, javulásra semmi esély, mert gyakorlagilag nincs ideje begyógyulni, mert újra és újra ugye kiázik.
Szopi maximum 10 perc, vagyis nem komfortozik és áztatja sokáig.
10 perc alatt jóllakik és kiüti a mennyiség és bealszik.
A technikája jó, mélyen beveszi az egész bimbit a szájába, meg ha nem jól harapna rá, akkor nem tudna 10 percen belül végezni (gondolom).
Hónalj alatti tartásban szoptatom, mert így lehet a legjobban beadni a szájába a cicit, meg mivel akkora a fájdalom, most nem is merem máshogy szoptatni.
Szájpenésze nincs.
Nem lenőtt a nyelve sem.

Hogyan lehetne elmúlasztani ezt a sebesedést?
A gyógyszertárban kikevertek egy speckó krémet, van benne glicerin és csersav...bár óriási javulást még nem vettem észre tőle, igaz csak 2 napja kenem.
Vettem ezen kivül még 100% lanolint, ami úgy néz ki mint a gépzsír...most tervezem, hogy ezzel próbálkozom, bár nem vagyok benne biztos, hogy ezt szabad-e sebre kenni (?)
Egyébként egész nap csupasz cicivel vagyok, se melltartó, se póló, hogy szellőzzön..
Van 5letetek, hogy mit lehetne még tenni?
 
 


Kedves Lara!

Merre laksz? Ha van lehetőséged, akkor én megmutatnám egy hozzáértőnek. Hozzáértőn jelen esetben egy laktációs szaktanácsadót értek. A következő linken megtalálhatod az elérhetőségeiket: http://www.ibclc.hu/elerhetoseg

A lanolin egyébként mehet a sebes mellre. Kivéve, ha allergiás lennél a gyapjúra.

Üdv:

Zita
 
 


Kedves Kriemhild!

Szerintem nem lesz gond nálatok. És az előző gyermeked szoptatásának tapasztalataiból már azt is tudni fogod, hogy a füled mikor használd rendeltetésszerűen. Azaz mikor kell az egyik füleden beengedett információt a másikon kiengedni. :)

Üdv:

Zita
 
 


Sziasztok!

Nekem is van még egy kérdésem. Második kislányom 9-én tölti a 6 hónapot. Kizárólag szopik. Mivel 5 héttel korábban született a kelleténél, felmerült bennem a kérdés, hogy a hozzátáplálást is jó-e, ha 5 héttel késôbb kezdem. Megkérdeztem itt (Kanadában) egy védônôt errôl, aki azt mondta, hogy nem számít, hogy mikor kellett volna születnie, mert a szervezete vastartaléka kimerül féléves korára. Szerintem teljesen érett már a hozzátáplálás elkezdésére, erôs, egészséges baba, és néha már majdnem kikapta a kezembôl az ételt, tehát érdeklôdik az evés iránt (a szánk mozgását is utánozza, ahogy eszünk). Ti mit tanácsoltok? Vagy nem kell ebbôl az egészbôl ekkora ügyet csinálni?

Köszi:
Zsuzsi
 


Zsuzsi!

A hat hónapos kor ajánlása azt jelenti, hogy a gyerekek nagy átlagban ekkor érik el a fejlődés ama fokát, amikor a bélrendszerük megérik a szilárd táplálék megemésztésére, feldolgozására. Ettől egyénenként eltérhetnek a gyerekek, erre és arra is.

A te esetedben azért én még lehet, hogy várnék egy pár hetet. Az, hogy ki akarja kapkodni, nem jelenti azt, hogy valóban a kajálás iránt érdeklődik - tapasztalat, hogy ekkortájt a gyerek a kutyaszart is a szájába veszi, ha alkalma van rá -, ő még ilyenformán szerintem nemigen tesz különbséget étel és csócsálnivaló tárgyak között.

Azért öt hét alatt a vasraktára sem merül ki, már csak azért sem, mert az anyatej vastartalma és összetétele gyors utánpótlást jelent.

Olyannyira nem, hogy pl. az én gyerekem 10 hónapos koráig nem volt hajlandó elfogadni mást - és nem azért, mert nem kínálgattuk. Próbálkoztunk ezerrel, de mindent kiköpött. Mégsem volt sosem vashiánya, semmiféle hiánybetegsége, ma már 10 éves lesz, és köszöni, tökéletesen jól van. Egyáltalán nem érződik rajta, hogy 3-4 hónappal később kezdett szilárdat enni, mint más gyerek.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Szia Dia,

köszönöm a tanácsot. Persze, erre már én is gondoltam, hogy nem feltétlenül a kaja iránt érdeklôdik, hanem bármi megkaparintható dolog iránt. Én is úgy gondoltam, hogy néhány hetet még várok. Nagyobbik kislányom elfogadta rögtön az ételt, de a gabonakásán kívül nem volt hajlandó pépes dolgot megenni (azóta sem eszi a leturmixolt ételt). Nem úgy tûnik, hogy Tábitának nem lenne elég a cicitej, így nyugodtan várhatunk még.

Köszi mégegyszer:
Zsuzsi
 


Sziasztok!

Most írom a diplomámat a csecsemők táplálkozásáról. A szakdolgozatom megírásához szükségem van kutatásra, ezért szeretnélek kérni titeket, hogy segítsetek nekem azzal, hogy a kérdőívet kitöltitek és visszakülditek nekem.

Itt megtekintheti a közzétett űrlapot: https://spreadsheets.google.com/viewfor ... blI0WVE6MA

Segítségeteket előre is köszönöm!

Gazsi Krisztiánné Kosicsár Ágnes
 


Sziasztok!

Nekem is lenne egy szopival kapcsolatos problémám.

Kisfiam 3,5 hónapos kizárólag szopik. Eddig minden oké volt jókat szopizott szépen hízott. Múlt héten viszont egyik pillanatról amásikra elutasította a cicit feszítette magát tekergett és sírt. Rájöttem hogy valószínű megijedt szopi közben és sztrájkba kezdett. Csak félálomba tudtam megszopiztatni. Ez 1 hétig tartott vissza állt de nem szopizik már úgy mint korábban:(( szinte csak komfort szopik. És most megint kezdi a tiltakozást:( Üvegből viszont nem tud enni
ha be kanalazzuk akkor 1 perc mulva vissza engedi mintha le se nyelte volna.
Úgy érzem a tejem is jócskán csökkent. mert eddig feszesebb volt gyakrabban éreztem a tejleadót is. Fejek szopik után (már ha jön v.mi) de az se mindig megy mert mostanában óránként kér.
Mit csináljak hogy megint olyan ügyesen szopjon??
A komfort szopi is serkenti a tejtermelést?? Most ha megmérem 60-90gr ot szopik előtte 120-150-et is evett persze akkor nem óránként.

Kép

Kép

Enikő


Kedves Enikő!

A komfort szopizás is szopizás, és így serkenti a tejtermelést is.

Biztos vagyok benne, hogy ijesztő, mikor nem akar, vagy nem úgy akar enni a fiad, mint eddig. Hogy álltok pisis pelusokkal? Gyarapodásán is látszik a sztrájk? Ha ezek rendben vannak (pisil eleget és nem fogy), akkor csak a türelmedet kell elővenni, és kitartani, hogy ne akard mindenáron valahogy "megtömni".

Jól jön ilyenkor a sok testkontaktus, hordozás. Mert a nincs a babára rákényszerítve, hogy szopiznia kell, viszont, ha magától jut el az ötletig, hogy szopizna, akkor ez azonnal kivitelezhető. És közben persze lehet az okokat is kutatni. Nincs-e valamilyen fájdalom a sztrájk hátterében, vagy egyéb ok.

Ebben a témában érdemes elolvasni a Rózsa Ibolya írását:
http://www.szoptatasert.hu/belso.php?in ... roblema1#5

illetve a szopási strájkos kis tanácsadó füzetet: http://www.lll.hu/node/278

Ezekben a lehetséges okok jól összevannak foglalva és egy-két sikeresen megoldódott hasonló probléma is leíródott.

Üdv:

Zita
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron