A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2013 májusi babavárók

Sziasztok Lányok! :)

Elértük a 2500 hozzászólást! :D

Képzeljétek, lassan megfordul a Drágaságom. Már próbálkozik, hanyatt fekvésben felhúzza a lábát, leteszi, feszíti ívbe a testét, és oldalra próbál fordulni, de persze még a lába nem bírja el, és kicsúszik alóla, de irtó édes, ahogy próbálgatja magát. :)

És folyamatosan rágja a kezét... Jajjjjjj szegény cickók! :roll:

Lilypie Third Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers
picuralmos

Elszállt amit írtam, áááááááááááááááá :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Kép
savariaa
Érd

Sziasztok!

Kezdem elölről. Jajj de utálom, amikor rossz gombot nyomok meg és előtte egy kisregényt írtam meg...

Csalexandra szuper, hogy minden gyümölcsöt ehetsz, Hannának jó a pocakja. Na és, hogy átaludta az éjszakát az egyszerűen csúcs!!!! Ügyesek vagytok!!
A tej pedig be fog indulni, nekem is kezd a baloska beindulni.

Picur köszönöm a köszöntésedet. Gyümölcstorta volt, Anya sütötte és mellé még volt nosztalgia krémes, nyammiiiii!!!! :D
De jó lehetett, ahogy Picur kacagott! Bátor még nem mosolyog, bármint még nem jelent meg nála az első szociális mosoly, pedig mindent megteszek az ügy érdekében, mindenféle gügyögést, éneklést, dúdolást, csikizést próbálok meg bevetni, bár lehet, hogy ezek miatt nem mosolyog rám. 8) :lol:

Veronika jó étvágya van Adrinak, ha két óránként ennyit eszik!! Bátor változó mennyiségeket eszik, van hogy 170-et és van, hogy 90-et. De az tényleg igaz, hogy mi felnőttek sem eszünk mindig ugyanannyi mennyiséget.

Mi jól vagyunk, Bátor nagyon édes, igazából csak akkor lehet hallani a hangját ha éhes és ha fürdik. Általában végigordítja a pancsolást, pedig gyorsan végzünk, és énekelek dúdolok neki, beszélek hozzá. Nálatok hogy megy a fürdetés?
Holnap megyek a 6 hetes kontrollra. Anya jön majd velünk, Bátort is viszem, mert ha várni kell a dokira, akkor nem érnék vissza az etetésre, és ugye a kaja nálam van. :lol: :lol: Fejni nem tudok, és nem is szeretném ha cumisüvegből kapna anyatejet. De már most aggódom, hogy lesz, hogy fogja bírni, még csak a kertben voltunk, meg a csípőszűrésen. Le kéne győznöm a félelmemet ezzel kapcsolatban, de valahogy úgy érzem, hogy ha itthon vagyunk, akkor nem történhet baj. Ezért is örülök, hogy végül belevágtunk az építkezésbe és itt ez a nagy kert, így minden nap egy hosszút alszik kint Bátor, én pedig kiülök mellé és olvasgatok, sőt olyan is volt már, hogy a nyugágyban alukáltam mellette. (ez egyszer sikerült, de hűűű de jó volt :lol: )
Nekem alig volt vérzésem a 6 hét alatt, császárosoknál ez így szokott lenni? max 6 nap volt, de az is éppen hogy valami. Nővérem felkészített, hogy 6 hét vérzés várható és lesz hogy elég erős, de mondjuk ő természetes úton szült, gondolom ezért.
És itt a várva várt mellbeszámolóm: jobboska és baloska is kezd egyre jobb lenni, már csak az első 15mp a rossz. A baloska (rosszabb) is kezd beindulni, de vajon lesz olyan, hogy mindkettőben ugyanannyi tej lesz? Szoptatási tanácsadó szerint mindenkinek van egy jobban preferált melle :lol: :lol: :lol: .
Hát akkor nekem a jobboska a nyerő. :D
Na de megpróbálok leakadni a melltémáról... de hát nem megy. :shock:

Most mennem kell, Bátor kezd éhes lenni, már 1 órája ébredezik.

Szép napot mindenkinek!!

Kép
savariaa
Érd

Picur,
akkor nemsokara sikerul az az atfordulas! :) Bar eloszor mintha hasrol hatra szoktak volna fordulni... felemelik a fejuket, feltoljak magukat a kezukkel es eldolnek oldalra :)

Savariaa,
en se vagyok az a nagy kimozdulos, Palmit sehova se vittem csak setalni a kornyezo par utcaba... most mar jobban merek, de azert most se viszem tulzasba... neki csak a levego kell, arra itt a kert, ha ugyintezni megyek akkor jobb az nelkule...

Furdes: van amelyik baba szereti, van amelyik vegigsirja.... javasolnam a lassu mozdulatokat mind a vizbe helyezeskor (eloszor a labfejet belelogatni aztan szep lassan meriteni a vizbe), mind a furdokrem rakenesekor-lemosasakor, illetve nekunk nagyon bevalt a furdeto halo, azon biztonsagba erzi magat, nem kell tartani

Kép

Kép
sz.veronika

Ja es a verzes: nekem volt azert, pedig en is csaszaros vagyok. 4 hetig volt, az elso 2 nap volt eros, aztan eleg volt a sima betet.

Kép

Kép
sz.veronika

Sziasztok Lányok!

Ma voltunk Hannával oltáson,kettőt kapott szegénykém.Egy hős volt :) ,bár a sírás nem maradhatott el ,de elhanyagolható mértékben volt csak.
Viszont most délutánra kicsit sírós lett a babóca,nem tudom mi a baj,pelus tiszta,kaja van,se meleg-se hideg nincs,és mégsem jó valami....
A biztonság kedvéért kiváltottam a lázcsillapító kúpot hátha ( remélem nem kell) szükség lesz rá.
Olyan tanácsot is kaptam az ott várakozó anyukától a rendelőbe hogy ha hazamegyek adjak neki estére egy kúpot ,de nem kellene megvárnom amíg tényleg szükség lesz rá?

Picur de jóó, akkor lassan átfordul a legény!

Hanna hason úgy támaszkodik az alkarján és kitolja magát és nézelődik hogy én csak lesek! :D :D hihetetlen erős kiscsaj!

Kép
csalexandra
Sopron

Akkor mi elég lazák vagyunk, mert mi mindenhová visszük Barnust 8)
Volt már plázában, nagybevásárolni, nagyszülőzni, oviban, játszótéren... persze nálunk más a helyzet, a nagyobb miatt muszáj kimozdulni és menni, menni, menni...

savariaa, nyugodtan vidd Bátort magaddal ide-oda, hogy szokja, ne félj, nem lesz semmi baj, már nem újszülött bébik, erősebbek, mint hinnénk. Grat a szopihoz, nagyon ügyes és kitartó vagy! Igen, mindig van egy "jobb" cici, ne aggódj, nekem is a jobb a jobb :lol:
6 heteshez drukk!

fürdetés, nálunk csak a párom fürdet, eddig én 2X fürdettem egyedül Barnust. De nálunk szereti, lelazul a vízben.

csalexandra, nálunk a gyerekorvos minden szuri alkalmával javasolta, hogy adjak neki be egy fél kúpot, én be is adtam mindig, nem lázasodott be sosem, nem tudom a kúp-e az oka vagy amúgy se lázasodott volna be, de ha elkerülhető a láz, én inkább beadom.

picur, grat az átforduláshoz!

Mi megvagyunk, tegnap anyuéknál voltunk egész nap, hogy Lotti unokatesójával tombolhasson, baba gyönyörűen viselkedett, egész nap nevetett mindenkire, nem hittem el, iszonyat mosolygós ! Holnap megyünk csípőszűrésre és du. oltásra is, úgyhogy húzós nap lesz, hétvégére pedig be akarunk iktatni egy strandolást.

Valaki volt már babájával strandon? Mi beszereztük tegnap a sátrat, hogy tudjak szoptatni.

Kép

Kép
nusildi

Sziasztok!

Nusildi, mi múlt héten voltunk a Balcsin Hannával, kerestünk egy árnyékos helyet egy szép nagy fa alatt,plusz vettünk neki ilyen kis sátrat,és olyan jól elvolt egész nap. Jókat aludt a strandon,és az étvágya is megjött :) ! Bekentem azért naptejjel ,de nekünk nagyon pozitív volt az első strandolás. Mi is visszük mindenhova Hannát ,amúgy is elég pörgős család vagyunk,ő meg hadd szokja :D ! Persze normál keretek között. :D

Fürdés előtt megmértem hogy lázas e Hanna,de semmi,szerencsére eddig.Remélem nem jön elő. De azért felkészültem a kúppal. Biztos ami biztos

Kép
csalexandra
Sopron

Picur sem lázasodott be egyik szuri után sem. És csak a szuri után közvetlenül sírdogált, de ahogy felvettem, már el is múlt a bánat.

Savariaa, vidd nyugodtan magaddal Bátort, főleg ügyintézni, tuti előre fognak engedni! ;) Nagyon ügyi vagy a szoptatással, olyan jó, hogy már nem fáj annyira!

Mi is sokszor visszük magunkkal Picurt, bár ha egyedül vagyok hétközben itthon, akkor mi is csak sétálni megyünk ide a környékre. Hétvégén nagyszülőzés, bevásárlás, egy-két barát belefér. Strandon még nem voltunk. Ma kifeküdtem vele a kertbe délután, Tigi úgy örült nekünk, hogy az összes játékát odahozta, és fetrengett mellettünk a fűben. Picur meg nagy szemekkel nézte, hogy mit bolondozik mellette a kutya. :D

Fürdetést Picur szereti, már kezd pancsolni, ami kimerül egyelőre a heves kalimpálásban. Arra figyelek, hogy ne legyen éhes, lehetőleg két evés közt félidőre időzítem a fürdést, ami este hétkor van. Akkor el tudjuk kerülni, hogy türelmetlen legyen a kaja miatt. Fürdés után van a masszázs, amit ugye nem lehet, ha ordít.

Azért az átfordulás még odébb van, még csak próbálkozik, kíváncsi vagyok mikor fog sikerülni neki.

picuralmos

Sziasztok!

Mától szombatig kettesben leszek itthon Botival. A férjem a VOLT fesztiválon van a barátaival. Én nem vállaltam be a 2 gyereket egyedül 4 napra, így Liza a szüleimnél van a telkünkön a Dunakanyarban.
Boti is ma kapta meg a 2 hós oltást. Napközben végig aludt, délutánra lett egy kicsit sírósabb, de most legalább nyugodtan dédelgethetem.
A szemét meg kell mutatni szemésznek, mert még mindig váladékozik...

Mivel a férjem csak délután indult Sopronba, így bementünk Botival a belvárosba és felültünk a Sziget Eye-ra, utána bent ebédeltünk és fagyiztunk a kedvenc fagyizónkban. :) Boti ebből semmit nem érzékelt mert végig aludt a hordozóban, nekem meg jól esett a kimozdulás és az hogy csak 1 gyerekre kellett "figyelni" aki amúgy is aludt :)
Mi is mindenhova visszük Botit, volt már BKV-n, a piacon, vendégségben, cukrászdában, mátészalkai kocsma teraszán, anyuék telkén :) stb. Mi is egy pörgős család vagyunk, addig még könnyebb jönni-menni amíg a gyerek alszik az autóban vagy a babakocsiban.

Lizával is orvosokhoz jártunk az utóbbi időben. Korábban már írtam, hogy felmerült nála a tejallergia. Március óta diétán van és a múlt héten voltunk vele tejterhelésen: a tej és tejtermékek megvonása után kapott egy viszonylag nagyobb adag tejet orvosi felügyelet mellett és néztük hogyan reagál. Akkor még nem volt semmi baja, de másnapra irtó hasmenése lett és ez eltartott 5 napig ! Nagyon durva volt, vasárnap 10x volt hasmenése! Az itatására figyeltem, nehogy kiszáradjon. Hétfőn nem volt rendelés, de kedden visszavittem a dokihoz, hogy ez normális-e még ? Állítólag igen, de kaptunk beutalót a gasztroenterológiára a gyerekkórházba.
Szóval nem unatkozunk :)

Szerencsére Liza már szereti használni a testvérfellépőt, így tudok menni a 2 gyerekkel a játszótérre..

Sajnos most nem tudok mindenkinek reagálni, de a szülinaposoknak boldog szülinapot, gratulálok a fogacskákhoz, a fájdalommentes szoptatáshoz, az átaludt éjszakához

Kunkáj mindenkinek :D

Kép
Kép
mmc

Sziasztok !!!

Hát sajnos belázasodott Hanna.38,1 volt ,de a kúp szépen levitte neki,ma reggelre már kutya baja sem volt szerencsére,és benyomta a jól megérdemelt 160 tejcit :D ! Innen is tudom hogy semmi gáz.

Picur,Hanna is imád fürdeni. Kacag közben és csapdos a kis kezével :) olyan édes.

Nálatok is két oltás volt a picinek? Mert tegnap mindkét combjába kapott egyet,egy a kötelező 2 hónapos oltás és egy az agyhártyagyulladás elleni. Meglepődtem mert a védőnőm csak egyet mondott ,de végül is nem baj.

Kép

Igy alszik apukámon ! A papán jó a szundi délután :D

Kép
csalexandra
Sopron

Mmc, 10x hasmenés, szegény Liza! Nem lett rojtos a kis popsija? A gasztroakárhol mit fognak csinálni? Nekem egyszer kellett mennem oda egy gyomortükrözésre, hát azt nem kívánom senkinek, bár 19 éves fejjel voltam, de akkor sem volt kellemes. Remélem Lizánál tudják orvosolni ezt a tejallergiát.

Szandi, mi is két oltást kaptunk, az egyik a kötelező kombinált, és mi kértük az agyhártya ellenit is. Ez nem kötelező, így nem is tartják nyilván a hivatalos oltási rendben. Felajánlják, ha akarja a szülő kéri, ha nem, akkor nem. Mi kértük, így egyet kapott a jobboskába, egyet meg a baloskába. De nálunk semmi problémát nem okozott, még csak nyűgös sem lett egyik szuritól sem. Édesen alszik Hanna! :)

picuralmos

Picur , a durva az volt,hogy tőlünk nem kértek beleegyezést, mire kettőt pislogtam már a lányom combjaiba volt két tű! Persze amúgy is kértem volna én is,de azért legalább elmesélhették volna mi az mielőtt megteszik. Azt mondta a védőnő hogy mindenki kéri ugyhogy gondolta mi is :D ! Ennyi volt a válasz

Kép
csalexandra
Sopron

Höhö, ez "aranyos"... Velem még hozzájárulási nyilatkozatot is aláírattak, mert ez az oltás nem olcsó, és csak a 2 év alatti gyermekeknek ingyenes. A dokiknak meg el kell számolni a TB felé, hogy beadták az oltóanyagot. Úgy látszik itt is igaz, hogy ahány orvos, annyiféle eljárás...

picuralmos

csalexandra,
jaj de tunderi a kep! :)

Mi Palminal 2 oltast kaptunk, most masik dokink van, o azt mondta nem szereti parosaval adni, mert hogy ha gond van, akkor akarja tudni melyik oltastol... ugyhogy mi szinte minden honapban fogunk kapni oltast, mert a nem kotelezoket akkor adja amelyik honapban nincs kotelezo... isteni :?

Kép

Kép
sz.veronika

Képzeljétek, Picurnak nem jó helyen jön a foga! :shock: Ott a fehér pötty a rendes helyen, és van egy felette az ínyén. És sajnos az ínye felső részén lévő pötty nő, és "karcol". Mit csináljak? Ötlet? Csámpás fogú gyermekem lesz? :?

picuralmos

Nyaralunk, kicsi túlzással. Kint vagyunk a szüleimmel a nagyim régi házában. Így könnyebb a meleget elviselni, és óriási kert van. Sajnos nagyon soka szúnyog, közel van a Duna, de elkezdték írtani így elviselhető. Bálint nagyon élvezi, egész nap kin bóklászik, homokozik, biciklizik,mpancsol, csúszdázik, bogarakat gyűjt. Írtó sokat eszik, ês jókat alszik. Balu is nagyon jól veszi, hoztam szúnyoghálót a babakocsira, van itt egy óriási diófa, az alatt alszik. Sokat van mostmár a játszószőnyegen, kihozta, neki a játékhídat(ajánalni tudom, anno a Kika-ban vettem pár ezer forintért, oda teszed, ahová akarod, nem nóvi ki, bármit ráakaszthatsz, összecsukható). Mosolyog, és már dumál. Imád cicizni, amit a tesója anno ennyire nem szeretett. Szóval jó minden.
Ma bementünk a doki bácsihoz eg szurira. Nálunk is a hagi 1et preferálja, így most kapta a Rota-t, és a kötelezőt. Meg volt elégevde a kispasival, aki 5200g és nem tudom hány centi, de az 56os rucik már rég nem jók rá, sőt akat 3-6hós ruha, ami jó rá.
Szóval elég mintababa.
Nekem is alakul a "rosszabb" mellem, ami a bal, anno is az volt, de szerintem nem lett sokkal jobb, csak megszoktam. Abból is tud enni rendesen, csak lassabban, ami sokszor nehéz Bálint mellett.

KépKép
KépKép
kat78

Picur: szerintem az jó hely lesz a végén. Anno valami ilyesmire emlékszem én is, hogy az elején úgy nézett ki, higy rossz helyen kandikál ki a foga, de végül nem is. Várd ki a végét.

Nálam is kellett beleegyező nyilatkozatot aláírnom arról, hogy megfelelő tájékoztatást kaptam a védőoltásokról

Mi si sokat mozgunk Baluval, de anno Bálinttal is mentünk. Mi eleve nem vagyunk egyhelyben maradósak. Anno Bálintnál sokszor parásnak éreztem, de Baluval sokkal több a rutin. Igaz olyan helyre megyünk, ahonnan pár óra alatt haza tudunk jönni. Nekem az volt a lényeg, hogy használni tudja, a légzésfigyelőt, legyen ott a mérlegem, hogy lássam mennyit eszik, és legyen nálam tápszer, ha bármi gond lenne, jusson kajához. Augusztus végén meg Ausztirába megyünk a hegyekbe.

KépKép
KépKép
kat78

Jelentem, megkaptuk a 2 szurit. Nálunk szóban elmondta a doki, hogy mit kap, de 2 hete is elmondta itt nálunk. Barnus kis hős volt, Lotti pedig érzékeny virágszál, sírt, amikor babót megszúrták, annyira édes volt. Babó meg lett dicsérve, nem sárga, sokat hízott, már 5 kiló és 59 cm. Baba nem lázasodott be, este adtam neki fél kúpot, amit 1 perc alatt hatalmas f@s kíséretében kidobott a nyitott pelenkába, úgyhogy kétszer kúpoztunk, viszont aludt fél 4-ig, aztán negyed 8-kor kelt, szóval biztos megviselte. A lényeg, hogy túlvagyunk rajta! Sőt, reggel a csípőszűrést is letudtuk, minden oké, csak legyen sokat hason.

picur, ne csinálj semmit a fogával, lehet hogy most csak csalóka, ahogy kinéz, biztos rendesen, jó helyen jön neki.

mmc, sajnálom Liza hasmenését, a legrosszabb, amikor a kicsi így beteg, Lotti mai napig utál f@sni, ezzel lehet is ijesztgetni, ha túl sok csokit akar enni, hogy vigyázz, mert fisifosi lesz...

Na megyek is, ma ketten vagyunk, mert Lotti nagymamázik, hétvégén strandolni akarunk, csak lehet hogy elmos az eső, akkor kipróbáljuk az új Tarzan parkot, biztos láttátok FB-on is reklámozzák magukat, na ott tombolhat Lottika :lol:

Kép

Kép
nusildi

Oltás: Mi a kötelezőt kaptunk+Prevenar+Rota, nekünk is alá kellett írni a nyilatkozatot.

Mmc, ez a hasmenés

Bence beteg 2 napja, 39,2 fokos lát, de semmi más - Veronika, Pálminak is ez volt, ugye? Várom, hogy vége legyen, addig is szeparálom a 2 gyereket. Remélem segít. Anyukám szerencsére segít, egyedül nem tudnám kivitelezni. Marci ma kakilt, ez volt a 8. nap - férjemmel már nagyon vártuk :S
Mi is igyekszünk menni, és vinni Marcit is!

Kat, de jó, én is mennék külföldre már. Hiányzik... Babkocsi+bevásárlást megoldottad? Esetleg vmi hátizsák? Ha abba pakolnál, és a lépcsőn feldobnád magadra?

Menni kell....
amidaalah

Amidaalah,
igen nekunk is ez volt, csak laz es semmi mas... a doki azt mondta hogy ha 3 napon tul se mulik el, akkor antibiotikum... a negyedik napra mar csokkent a laz, igy kivartam, az otodikre meg lejebb ment, es a hatodik naptol volt laztalan.

Van a haromnapos laz nevu is, az a virus is volt nekunk korabban, az 3 nap laz, utana 3 nap potty... na majd meglatjatok...

Ha nem viszi le legalabb 2 fokkal a lazcsillapito szirup, akkor kup kell! 38 fokig mindenkepp le kell vinni!

Kép

Kép
sz.veronika

Jujjj, Bencének jobbulást! Marci hogy viselte az oltásokat? 8. nap, az nem semmi! Nálunk 6 nap volt eddig a csúcs. Ilyenkor Marci is tetőtől-talpig kakás? Picurról alig lehet lemosni az eredményt. :D

Kat, de jó, hogy mentek Ausztriába! A hegyeik egyszerűen csodálatosak, a srácok biztos élvezni fogják.

Ildi, ezen a "fisifosin" jót röhögtem. Egyem meg, de édes lehetett Lotti! Gratula a sárgaság-mentességhez! :)

Remélem, igazatok lesz a fogat illetően. Ma elég sírós a drágám. Azt vettem észre, hogy felsértette a szájpadlását a kezével. Annyira rágja szegénykém, lehet, hogy úgy sikerült neki.

picuralmos

Picur,
szegény picur :) Adri tegnap karmolta meg magát, majd ezen jót sírt :) Gyorsan le is vágtam a körmét :roll:

Ildi,
jaj Lottika édes... Pálmi is jönni akar Adri következő oltására... :roll:

Kép

Kép
sz.veronika

Lányok, ti megkereszteltetitek a babákat? A nagyobb tesók meg vannak keresztelve? Hogy megy ez?

picuralmos

Sziasztok!

Lassan átmegyek zugolvasóba. :? Olvaslak ám Benneteket, de nem igen van időm írni. Zajlik az élet nálunk, ovimentesen, néha hangosan, néha nyugisabban. Zalán elég nyafogós lett, amitől én másodpercek alatt a plafonon vagyok...Zéti elkezdett verekedni....Zozó meg nem akar aludni, csak anyán/anyával, a biztonság kedvéért még a nyakamt is szopizza álmában, nehogy elmászhassak. :lol:

Sajna tejci egyre kevesebb, pedig már a szopi sem fájt, de Zzó mindig bealudt, órákig tartott, szinte maratoniak voltak az evések, mert bealudt, letettem, felsírt, újrakezdtük....inkább fejtem, de erre meg nem igen van időm....de lelkileg próbálom erősíteni magam, hogy nem vagyok azért annyira rossz. :roll: Az agyam tudja, csak a szívem/lelkem/lelkiismeretem tombol egyenlőre....

Én nem megyek 6 hetesre, mert a dokim szabin, majd szeptemberben megyek hozzá....érzésre minden ok, csak a kilóim sztrájkolnak és nem mozdulnak.....15 kiló. :cry:

Szurikkal kapcsolatban, mi is mindent beadatunk, illetve apukám hozza és adja, előtte a védőnő nálunk is aláírat mindent, de már rutinból ugye mindent aláírok, amit elém tesznek. :? Rotát mi nem adjuk, bárányhimlő viszont megy. Ugyan megkapják így is, de enyhébb lefolyású lesz, ami hasznos, tekintve, hogy a betegség manapság már sokkal durvább, mint a mi időnkben....

Keresztelő, nálunk a két nagyobb is meg lett keresztelve kb fél-1 évesen, nem egy nagy macera, viszont nekem lelkileg fontos volt és egy nagyon szép családi ünnep. Zalán fél éves volt, végigaludta. Zéti 1 volt és elkapta a lelkész kezét, amikor elkezdte ráönteni a vizet, komoly keresztszülői feladat volt, hogy megoldják.....nem hisztizett, nem volt baj, csak érdekelte a víz és a pitli. :lol: Nálunk az sem volt kérdés, hogy ki milyen vallású, sosem kérdezték, ráadásul mindkét fiúnak 2-2 keresztanyja van, nincs keresztapa, mivel a családban lévő csajszik még fiatalok, sehol egy férj vagy komoly férfi jelölt.

Kimozdulni én sem nagyon tudok/merek, ami inkább engem zavar....el vagyok vágva az emberiségtől....barlanglakó lettem....a két nagy simán elvan a kertben, este mennek apával játszózni. Zozónak meg mindegy.

Képzeljétek, úgy tűnik Zéti szeptembertől bölcsis lesz a délelőttökre. A védőnő tanácsolta, de én is éreztem már, hogy igénye lenne a társaságra és talán sikerül is úgy tűnik! Ő is élvezni fogja és én is egy kicsit az egyedüllétet Zozóval.

Most megyek is, elteszem magam holnapra!
Kunkáj :)

Kép
Kép
Kép
sandie
Kaposvár

Sziasztok!
Én is Sandiehez csatlakozom, többet olvaslak titeket, mint írok, de olyan jól elvagytok :)
Amidaalah remélem Bence gyorsan meggyógyul!!!
Lucó jó kislány éjszaka szépen alszik (kopp-kopp-kopp) :D Pár napja próbálgatja szopni az ujját, olyan édes, ahogy küzd, hogy beirányítsa a kezét a szájába :DDD de néha már sajnálom, mikor tizedjére csúszik ki neki, fel sír mérgében aztán próbálja újra , kis drága :) Mi majd 11én megyünk oltásra csúsztatják kicsit, mert most nincs a doktornőnk, de mikor megyünk sem ő lesz azt mondta a védőnő, úgyhogy akkor nem is értem ha úgysem ő adja be minek eltolni, na mind1, úgy is izgulok miatta, remélem mi is megússzuk a lázat.
Itt jó meleg van, néha nyűgösködik is miatta a kisasszony, de azt akartuk annyira mikor meg hideg volt :P
augusztusban megyünk nyaralni a dédihez , nem tudtok valahol olcsón utazóágyat vagy hálós járókát?
Picur úgy látom nagyon beindultak a fogacskák nálatok :) biztos nem lesz vele semmi gond!
Nektek mondtak valamit, hogy mossátok a babák száját ( belülről) valamivel?? nekem nagyim mindig a szájpenésszel jön, hogy nincs e a gyereknek, mert hűűhhaa.. meg hogy töröljem ki a száját fürdéskor meg ilyenek. Ti csináltok valami óvintézkedést, vagy meddig kaphat olyat a baba, csak újszülött korban vagy később is? mert nekem erről a védőnőm nem mondott az ég világon semmit és mindig elfelejtem megkérdezni.
Mindenkinek jókedvű babás napokat kívánok meg jó nyaralást a nyaralni készülőknek! ( ja mi az a kunkáj? én valahol lemaradtam :P ) Páááá
Végül egy kis Luca :) :

Kép

Kép

Kép

Kép
csicsi85
Tiszaújváros

Sziasztok Lányok!

Hannának 4 napja nincs kaki!Tudom a doki azt mondta hogy normális,meg hogy majd lesz ,de látom hogy szenved,erőlködik.És ezért nyűgös. Van valami ötletetek hogy mit csináljak?Ez azért van mert némelyik napon egyszer tápszert kap és nem szokta meg a gyomra? Úgy szeretnék segíteni rajta ,mert látom hogy mennyire rossz neki.

Picur, nálunk augusztus 4-én lesz Hanna keresztelője :)! Nem lesz hosszú,hogy bababarát legyen :) ,de én szerettem volna!

Csicsi85, nagyon aranyos Luca baba :D

Kép
csalexandra
Sopron

Sandie, nagyon jó, hogy jöttél egy kicsit, már épp kérdezni akartam, hogy vajon merre jársz, de aztán eszembe jutott, hogy három manóval nem egyszerű még netezni is. Képzeld mi lesz, ha majd elkezdik ők is használni a számítógépet! ;) Lelkifurcid ne legyen a tej miatt, ha elapad, akkor elapad, ameddig tudod, úgyis szoptatod Zozót, és tegyük hozzá, hogy másik két kis raptorral ez nem olyan egyszerű még akkor sem, ha turbóbabád lenne. Szóval nyugi, ne háborogjon a kis lelked! ;)

Csicsi, a kunkáj-t Sandie Zétije hozta be a fórumra, a "good night" Zétis verziója. Annyira tetszett mindenkinek, hogy megmaradt elköszönésnek.

Szájpenész ellen szerintem ne tegyél semmit, főleg ne turkálj feleslegesen a baba szájába. Mivel törölnéd ki? Ronggyal, pelussal, ujjaddal? Azokról több bacit vinnél a szájába. De lehet, hogy ezt csak én gondolom így. A nagymamák már csak ilyenek, nyugtasd meg, hogy Luca steril ciciből kap enni, így kizárt a szájpenész. :)

Szandi, ha a pocakmasszírozás és a lábak felhúzása a pocakra nem segít, ne erőltesd, megjön a kaka magától. Nálunk is csak a puki kinyomására használ, ezektől nem jön hamarabb a kaka. Szokták még javasolni a szélcsövet, ezt a patikában lehet kapni, filléres dolog, ha gondolod próbáld meg. Vagy esetleg a lázmérővel. Én bevallom nem használom ezeket, nem kényszerítem kakilásra a gyereket, majd tojik, ha megjön az inger. :)

Köszi a keresztelős infókat! :)

Szép napot!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára picuralmos 2013.07.06 12:41-kor.

picuralmos

Nem erőltetem én sem a kakit,nem akarok rögtön nekiugrani a popsijának :D amíg nem muszáj.
De normális ez hogy ilyen sok napig nincs?

Kép
csalexandra
Sopron

Azt mondják, hogy az anyatejes babáknál a 8-10 nap teljesen normális. Na ehhez képest engem kiüldöz a védőnénink a világból, hogy miért nem kakál a gyerekem minden nap napi 5x. Mert ez is teljesen normális. Már ha ilyen sok kaka van.

picuralmos

Képzeljétek, esküvő van a szembe háznál....én lettem az utca szeme. :lol: Nem vagyok egy kukkolós típus, na de most végre történik valami, még ha nem is kimondottan velem..... :oops: ez olyan izgi.....valami véget ér és egy tök új elkezdődik.....én imádtam!
Éljen az ifjú pár!!!! :wink:

Kép
Kép
Kép
sandie
Kaposvár

Most nézem....szombat van ugye? Nos én csütörtökön szültem, tehát ma nem lehet pont 3 hetes Zozó...... vagy nincs igazam??

Kép
Kép
Kép
sandie
Kaposvár

Bence végre láztalan!! Éljen! Veronika, 3 napos lázat még régebben megkapta, most a lázon kívül semmi se volt - akkor ez tényleg ugyanaz ami Nektek is volt pár hete.

Csicsi, nem akarom leszólni a nagymamák fortélyait, de már elég nagyot változott a világ azóta, én nem sok mindenben hallgatnék rá (ha még élne, Isten nyugosztalja szegényt). Ez a szájban turkálás pedig a sterilizálás korszakában nem hangzik túl higiénikusnak :) Régen minden más volt... :P

Szandi, én is kérdeztem a dokinőnknél, hogy mit lehet tenni - erős körbe masszázs a pocakon,vagy a lábakat jó erősen rányomni a pocakra. Bár ezt inkább látni kellene, így nem tudom leírni, tuti van vmi youtubeos videó. Én nem mertem volna annyira rányomni mint ő. Mi ugye lázat is mértünk Marcinál, meg se moccantotta a dolgokat. Esetleg más tápszerrel nem próbálkoztok? Anyatejeseknél okés a 8-10 nap, de tápszer mellett már más a helyzet.

Mi nem járunk templomba, ezért keresztelő se lesz.

Sandie, nem csodálom, hogy nincs időd!!! Magánbölcsi lesz?

Kép

Kép
amidaalah

Sandie, a hónap fordulóhoz képest nézi a heteket. (Marci 29-én, hétfőn született, most a 29 szombatra esett, ahhoz képest telt el 1 hét)

Kép

Kép
amidaalah

Sandie,
az 1 honap nem 4 het, ezert tolodik el a hetfordulo :)

Kép

Kép
sz.veronika

Na most latom kozben amidalah is megirta :)

Kép

Kép
sz.veronika

Picur, Marci tegnap 3x kakilt, így szerencsére nem öntött ki a pelusból (annyira)...

Kép

Kép
amidaalah

aaaa, köszi....már annyirán pihent vagyok, hogy minden meghaladja a képességeimet....az etetés, tisztába tevés, altatás és játék kombón kívül persze

nem magán bölcsi lesz, nálunk nem nagyon vannak :roll:

húúúú jön az égi áldás, nálatok esik????

Kép
Kép
Kép
sandie
Kaposvár

Ma áttértünk a Colief-re. Két napja olyan görcsösen rángatózik, és sír Picur masszázs ellenére, pedig jöttek a pukik és nappal már alig aludt. Apa hozott egyet, kipróbáljuk. Macerás, mert le kell fejni egy kis tejet, és 20 percet állni kell hagyni, majd kaja előtt megetetni a babával. De ha használ, hát legyen. Remélem, hogy ez most már megoldja ezt a puki-gondot. Nem mondom húzós ára van, 7 ml (!!!) 4.000.- Ft. Kisebb, mint egy orrspray... :D

Sandie, micsoda események zajlanak nálatok! :) Ne aggódj először én is számoltam, hogy hogy számolja a napokat, heteket a vonalzó... :)

Amidaalah, de jó, hogy Bence is túl van a lázon! Marci is 3x kakilt, az komoly! Nálatok van még hasfájás? Templomba mi sem járunk. Az feltétel? :)

Szandi, csináld Hannának azokat a gyakorlatokat, amiket egyszer ide belinkeltem. Picurnál általában jönnek a pukik olyankor. De olyanok, hogy a könnyem kicsordul. Ő meg persze röhög... :D Viszont kaka ennek ellenére nem lett gyakoribb nálunk, tehát arra nincs hatással. Ezzel a masszázzsal is az a baj, ha már sír, akkor nem lehet csinálni, hiszen a feszes hasizmát lényegében feleslegesen simogatom. Max. jól esik neki, és talán könnyebben megnyugszik. Úgyhogy minden pelus-cserénél megcsinálom azt a pár gyakorlatot. És most nagyon bízom a Colief-ben.

Szép estét és kunkáj mindenkinek! :)

picuralmos

Sziasztok!

Picur, azt amit ide be linkeltél múltkor azt azóta is csináljuk lelkesen :D !
VOLT KAKI tegnap :D viszont semmi éjszakánk apával. Olyan erős görcsei voltak és csak tekergett és nyögött meg esküszöm morgott is :D ! Pedig annyi puki volt hogy szinte egy másodperc szünetet sem hagyott. Már nem tudtuk elképzelni hova fél ennyi levegő egy pici gyerekbe. De ennek ellenére borzasztóan tekergett.

Az oltás óta leszokott az éjszakai alvásról :( sajnos.
Infacol nekünk már nem használ :(

Nagyon mi sem járunk templomba,de nekünk nem mondta a megbeszélésen a lelkész hogy ez feltétele lenne a keresztelőnek,kicsit beszélgettünk a babáról,rendes volt,és már írta is az időpontot :D !

Kép
csalexandra
Sopron

Szandi, próbáljátok ki a Colief-et. Eddig (nagyon erősen lekopogom) nekünk segít. Az éjszakát végig aludta Infacol nélkül is a Picur, reggel a szokásos fél ötkor kelt, evett, és fél nyolcig visszaaludtunk. És nyugiba evett, nem tekergett. Puki volt reggel, de sokkal könnyebben kijött, mint mondjuk két napja.

Viszont most meg elkezdte harapdálni a cicimet, és miután én felnyögök-szisszenek-kiáltok, egyszerűen kiröhög... És ráadásul a fájós jobboskát csipkedi. Mi lesz, ha kinő a felső foga??? Jajajajjj szegény cicikéim! :?

Egyébként ezek a puki-szerek olyanok, hogy kinek melyik válik be. Sajna kísérletezni kell, melyik segít a legjobban.

Amíg most írok, rakja tele a pelust! Megjött a kaka! Juhuhhhhúúú! Látnátok hogy koncentrál! :D

Hogy valami szívet melengető dolgot is elmeséljek, tegnap Picur megsimogatta az arcomat. Nem véletlenül, nem tartottam a kezéhez az arcom, csak beszéltem hozzá, ő kinyújtotta a kezét, és óvatosan, lassan végig húzta a kezét az arcomon és közben mosolygott. Azt hittem elolvadok. :)

picuralmos

Barnus ma 2 hónapos! :lol: El sem hiszem, hogy telik az idő!

keresztelkedés, nálunk Lotti sincs megkeresztelve, Barnus se lesz. Mi meg vagyunk mindketten, de nekem ez nem fontos cseppet sem, templomba se járok és nincs olyan rokon, aki keresztszülő lehetne. Tudtommal az arról szól, hogy beavatja a vallásos dolgokba, oké, talán most már a mai világban nem lényeg, de kb. ez a lényege. Ha ez nincs meg, akkor meg minek... nálunk nemhivatalosan húgokkal egymás gyerekeinek keresztszülei vagyunk, de ez csak névleges és az is marad szerintem.

picur, részvétem a ciciharapás miatt, az borzalmas :roll: Lotti is harapott párszor nagyot belém, én hatalmasat kiabáltam, ő sírt, utána már csak néha-néha finomabban, de volt 3X olyan, hogy azt hittem, betojok :?
Az arcsimi édes lehetett, de szerintem ez még nem direkt :lol:

kaki, na nálunk nem volt pénteken kaka, erre szombaton pont az Árkádban voltunk, amikor megérkezett kulabácsi. Röviden összefoglalva, body landolt a kukában, a 10 db-os törlőkendő elfogyott, csak újszülött body volt nálunk, gyerek üvöltött, pelenkázóalátét csupaszar, pelenkázó helyiségben nem volt szappan... na szuper, de a lényeg, hogy kijött, aminek ki kellett.

Tegnap voltunk a Tarzan parkban. Nagyon-nagyon jó volt, ajánlom mindenkinek, akinél nagyobb gyerek van. Mi barátokkal voltunk kint, Lotti tombolt :lol: Több mint 3 órát voltunk kint, van baba-mama szoba fotelekkel, lehet szoptatni, még mikro és törlőkendő is van, nagyon jól felszerelt szuper hely!

Holnap anyuék, szerdán bevállalunk egy strandot, nem tudom, hogy boldogulok majd, hogy nem lesz ott a párom, húgommal megyek és az ő kislányával... de már nagyon kell, mert Lotti még nem volt idén strandon :roll: Nehéz így babával...

Kép

Kép
nusildi

Sziasztok!

Nincs időm visszaolvasni...sajnos a szopival kínlódunk. Bátor elkezd enni, majd evés közben hangosan sír, sikít, és egy idő után nem akarja bevenni a cicimet, pedig alig evett, csak sír. Van, hogy ilyenkor kakil, de ez nem szokta így megzavarni. Utánaolvasgattam a neten, és sokan tapasztalják ezt, a gond az, hogy túl sok tej jön egyszerre a cicimből és nem győzi lenyelni, ezért nyel félre sokszor és öklendezik. És a baba inkább nem eszik, mert annyira rossz élmény ez neki. Úgyhogy most jön a fekve szoptatás, hogy lassabban jöjjön a tej.
Nálunk a kakival nincs gond, napi 6 az átlag. De ezzel az új pózzal sajna nem eszik annyit Bátor, mint kéne, elfárad, így sűrűsödtek az etetések. Jajj, komolyan mondom állandóan van valami gondom a szoptatással, mit csinálok rosszul????
És ami még elég rossz, hogy pénteken eléggé magam alá kerültem, a szülés óta nem tudom összeszedni magam, depresszív tüneteim is vannak, sokat sírok, és pénteken kijött minden rajtam... annyira szerencsétlen vagyok, hogy nem bírom túltenni magam a rossz emléken, pedig azért már több, mint 1 hónap eltelt. Most próbálom összekaparni magam, mert ez így nem maradhat. Ehhez persze hozzájárul a szoptatás körüli sok probléma, komolyan mondom már a fájdalom szinte nem is számít, csak Bátor tudjon rendesen enni sírás nélkül. Az éjszaka és kaotikus, ma is 3 óta fent vagyunk, csak rajtam alszik el, így én viszont nem tudok aludni...
Nektek volt ilyen tapasztalatotok szoptatás közben?

Remélem jobb hírekkel tudok jönni hamarosan...

Szép napot mindenkinek!

Kép
savariaa
Érd

Savariaa, sajnálom, hogy nem megy, remélem megoldjátok....nekem ugyanezt csinálta Zozó is, volt, hogy már a mellem közelében elkezdett ordítani, máskor meg vígan szopizott....csak nem volt időm kitapasztalni mi lehet ez a másik kettő miatt...nekünk a fekveszopi nem jött be, mert akkor is magára kéne hagynom mindig a nagyobbakat és izgulok mit csinálnak...ezért gondolom a tejem sem jött úgy...szóval minden tiszteletem a szopisoknak....mi fejünk, ami van

Kép
Kép
Kép
sandie
Kaposvár

Savaria: a szoptatás dolgon, ne parázz. Ha van időd fej le egy keveset az elején, hátha az segít. Vagy fejd ki az összeset és add üvegbe.
Mindenki depresszív az elején, kin jobban, kin kevésbé jön ki. Egy nőnek,bárki bármit mond, teljesen megváltozik egy babától az élete. Megszűntél mint TE, és már mindig igazodnod kell valakihez, ami feszültséget generálhat. Egy barátnőm fogalmazta meg mikor először hagyta ott a gyerekét a nagyira:olyan ez, mintha beleülnél egy nagyon kényelmes fotelba, hátra is tudnál dőlni, de nem teszed tartod magad hasizomból. Azaz ha kiszabadulsz egy kis időre, akkor is a gyereken forog az eszed.
A szülés élményét tudod nehezen feldolgozni? Meg tudod fogalmazni mi bánt benne, mi az ami ennyire zaklat? Az, hogy hirtelen történtek a dolgok, és nem voltál beavatva, és az ismeretlentől való félelem volt jelen? Mert ez tényleg nehéz, én ezért örültem a program császárnak, és rettegtem attól, hogy előtte baj lesz, és akkor nek az én lelkemmel fognak foglalkozni, ami nekem pánikot okoz. De hidd el mindenki bepánikol ebben a helyzetben. Te nagyon jól csináltad, Te nem tudtál volna jobban OTT lenni. Sajnos a dokinak, ez "rutin" munka, ott megoldja 1óra, minden rendbe megy, de a beteg lelkével ő nem fohlalkozik, nem azért mert nem érdekli, hanem neki "ez a dolga". Az én dokim az előrehozott császárra beugrott, kb másfél óra, és addig a család csomagolt a hétvégére. Nekem ennél nagyobb dolog volt. Nyugi, minden jól alakul veletek, sajnos ez ilyen, erről keveset írnak a Babamagazinok. Foly.köv

KépKép
KépKép
kat78

Savariaa, nyugi, jól csinálod! Próbálj lazítani a szoptatás előtt, fejj le egy kis tejet, hogy ne zúduljon annyira hirtelen Bátor szájába. Nálunk is gond volt ez, félrenyelt, letépte a fejét a cicimről, levegőért kapkodott, mint aki fuldokol, majd hirtelen felsírt. Megsimogattam, nyugodt hangon beszéltem hozzá (fontos, hogy ilyenkor ne kapd fel, és te ne ijedj meg), és pár másodperc után visszacsatlakozott, és evett tovább. Ez el fog múlni, nálunk már alig-alig fordul ilyen elő, pedig korábban szinte minden evésnél volt. Én is fekve szoptatok, bár most a harapdálás miatt próbálkozom más pozíciókkal, egyelőre kevés sikerrel, még így is fekve a legjobb.

A szülést próbáld meg annyiszor átbeszélni a pároddal, anyukáddal, barátnőkkel vagy itt velünk, ahányszor csak szükségét érzed. Minél többet beszélsz róla, annál könnyebb lesz túltenned magad rajta. Igaza van Katnak, te megtettél mindent magatokért. Fel a fejjel, nemsokára túl lesztek ezen a szoptatási nehézségen is!

Amúgy meg aki azt mondja, hogy a szoptatás micsoda öröm és mámor, és bódogság', az nem mond igazat. Ma én is úgy voltam vele, ha még egyszer megharap Picur, átállok tápszerre, cumisüvegre. Ma ötször sikerült neki. Hülye védőnő: csak akkor harap, ha cumit vagy csőrös poharat kap. Ahham, anyukám te még életedben nem szoptattál, főleg nem egy fogzó, hascsikarós gyereket...

Aztán az újabb fejlemény csodacsepp-ügyben: ma is volt kaka!!! Tekergett Picur (ekkor cincált), rotyogott a bele, és jött a kaka. Meg voltunk döbbenve Apával, hiszen tegnap is volt. Lehetséges, hogy ez a szer rendezi neki a székletét is.

Ildi, a kaka-beszámolódon jót nevettünk, felolvastam Apának. :D Ez a Tarzan-park merre van?

És nem mellesleg, ma reggelre megint léket kaptam, a nyakamon folyt a tej. Annyira jól beállt nálunk a kereslet-kínálat... :roll:

Picur már alszik, megyek én is, kunkáj mindenkinek!

picuralmos

Picur,
arcsimi :)
Nalunk is a napokban volt eloszor, hogy kinyujtotta a kezet, megerintette az arcom es ott mar lassabban, finomabban mozgatta :) Amugy meg kapalozik hogy elerje a dolgokat, az arcom fele is ugy nyult, csak mikor megfogta akkor valtott at finomabb mozgasra.

Fej tartashoz gratula (mar akartam korabban irni), Adri meg csak emelgeti, par masodpercig tartja csak, de nem stabil.

Ma delelott jo nagy siras volt, valahogy beragadt a bufi es fajt a hasa, sehogy se tudtuk kiszedni... szegenykem kozben mar hulla faradt is volt, de a hasfajastol aludni se tudott... vegul a kovetkezo kajaval jott ki a bufi, utana vegig aludt a kovetkezo etetesig 3 orat... jol kifaradt a sok sirasba es nem alvasba szegenyke... azota minden rendben.

Ildi,
drukk a strandhoz! Mi ma voltunk megint, persze csak Palmival ovi utan, addig Adrira anyukam vigyazott.

Kép

Kép
sz.veronika

Sziasztok!!

Újabb zugolvasó jelentkezik. :)

Pedig most aztán kipihent vagyok, mert hétvégén a nagyszülöknél ejtöztünk. Isteni volt, anya és apa majdhogynem összeveszett azon, ki tologassa a kertben a babakocsit. Mondtam, hogy boxoljátok le, én addig csobbanok egyet a medencében. :)

Persze azért nem volt fenékig tejfel, mert Elinek személyit akartunk csináltatni. Ez írd és mondd 2 (azaz kettö) napot elvett az életemböl... :shock: De végül gyözött az igazság és leadtuk az igényünket, juhéjj! Söt, még dokinéninél is voltunk, Eli 5020 gramm és nött 3,5 centit hat hét alatt. Ránézek, és olyan nagy már!!! És persze egyre interaktívabb, imádom, amikor jókedvü és beszélget velem vagy a zenélö körforgoval.

Ehem, most épp felsirt, megyek, de majd jövök még...
bozza

Sziasztok Lányok!

Savariaa, nálunk is ez van! Eszik eszik,félrenyel,aztán eszik tovább és egyszer csak a semmiből úgy hogy még a bimbó is a szájában van el kezd vigasztalhatatlanul sírni. Sokszor van ez...én is próbálom megvigasztalni,simogatni picit,és akkor vissza cicire. Igaz hogy így minden egyes szopi sokkal tovább tart de ,nem tudom ellene mit tenni.

Picur nálunk megint nincs kaki és ráadásul borzasztóan fáj a hasa,azt hiszem megyek is és megveszem amit most ti használtok. Hátha nekünk is segít, ki kell tapasztalnom. És hátha nekünk is rendszerezi a kakit . Jó lenne mert szegényemen látom hogy nem oké így neki.

Picur a szoptatással egyet értek, nekem is úgy ráncigálja a cicimet hogy szerintem a jobb oldalon már bimbóm sincs,annyira fáj ilyenkor. Rászorít a fogínyével és csak húzza tépi,ordítani tudnék ilyenkor.

Lányok az vajon mitől van hogy Hannának valami irtózatos módon folyik a nyála. Egész nap kis előkével van mert ömlik a szájából :) ! Átfutott a fejemen hogy a foga?! De még olyan pici hozzá nem?

Kép
csalexandra
Sopron

Bozza, mi is csináltatunk neki személyit,mert sokat megyünk ki Ausztriába. Mi is pont tegnap intéztük el neki.

Kép
csalexandra
Sopron

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?