Vindo, abszolút megértem, amit a vizsgáról, vizsgázókról írtál (nekem kb. 1 vizsgám maradt el betegség miatt tizenakárhány év alatt, tehát nem azért mondom), inkább amiatt írtam, amit, mert tényleg kiakadtam már ennyi év alatt azon, hogy ha tüdőbajos az ember, ha külföldre kell utaznia (munkaügyben!), akármi ilyen, azért oldja meg az összes többit is rendesen. Ez pedig sokszor ütközik. A kérdés az, h fontos-e a mhelynek, hogy az ember tudományosan is odategye magát, s ha igen, akkor ez jár dolgokkal, pl. nem biztos, hogy csak a nemtanítós napokon vannak konferenciajelenések. Másutt ez tök evidens, h pl. a konfi miatt másutt van az ember, akkor az óráit nem kell megtartani. (Nálunk a helyettesítés pl. alig műxik, mert kevés a terem, azok fullra betelve, a hallgatók nem szoktak megjelenni, elvileg hiányzásnak számít, de van hallgató, aki ezt vitatja, szóval bonyolult, plusz az ember sem ér rá akármikor. Az egyik mhelyemen anno egyszer tartottam előadást pótolva, kb. 3-an lézengtek, miközben én hajnalban utaztam le, mert vidéken volt az óra, csomót készültem rá stb. Gáz.)
Tehát, amit ki akartam ebből hozni: az úgy nem megy, hogy az ember állandóan feszüljön szanaszét, tanítson, de produkáljon is, de ehhez sok helyütt nincsenek meg a lehetőségek. Most bele sem kezdek, mert saját bőrödön is tudod, mennyibe fáj az embernek csak az, h tanít (saját iroda, konf.költségek -- ebbe nem is megyek bele)... szerintem egy egyetem ennél rugalmasabb kell legyen a saját embereivel is. De ezt most csak általánosságban írtam persze

Jöhet még a dob vissza. Ádi pl. a rajzolást hagyta abba nyár óta, tonnányit rajzolt előtte. Most állandóan épít, kislegót vagy mást. Hallani sem akar a rajzolásról, nem erőltetem, mert akkor teljesen elmenne a kedve tőle, így hátha visszajön. Nem tudom amúgy, mivel függ össze ez, tesóval, új ovis csoporttal, mindkettővel, egyikkel sem...?