Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok még nevet válogatók!

Nálunk ez a kérdés igen gyorsan megoldódott. a február 18-i hozzászólásom után 3 nappal az én kicsi fiam úgy döntött ő bizony kibújik (a 31. héten), így igen gyorsan nevet kellett neki találni. Így született meg a végleges variáció: Daniel Alexis. Mindkét nyelvterületen használható, itt sem ott sem idegen nevek.

Erika
 
 


Erika!

Gratulálok a babához! Jól van? És te? Írhatnál egy kicsit, hogy mi volt!!

Betti

KépKép
KépKép
 


Szia Betti!

Köszönöm a gratulát! A történetünket leírtam az anyaságról/2004. tavaszi kisbabák topicban,(2004. március 01. 21 h. 22) ahová fényképet is tettem fel a kis lurkóról.
Még több fotó a kisemberről, és a nővérkéjéről:
http://babanet.hu/album/main.php?album=1148
http://babanet.hu/album/main.php?album=1068
http://babanet.hu/album/main.php?album=1087

Elég hosszú a sztori, így nem untatnám itt a többieket, de ott megtalálod. Köszi az érdeklődést!

Erika
 
 

 
 

Erika!

Megnéztem a képeket, nagyon szépek a gyermekeid.
A szülősztorit is el fogom olvasniKép!!

Betti

KépKép
KépKép
 


Eniko,
es ezek mind tutira magyar nevek? Elmentettem! A kovetkezo baba meg nincs uton, de annak is magyar neve lesz. - esetleg angol kozepnevvel, mint az elsoe.
Kati
 
 


Kati! Nem engem kérdeztél ugyan, de szerintem legalábbis kritikával kezelendő a lista. Nem tudom, mitől válik magyar névvé valami, de elég nehéz elképzelni, hogy a Frigyes és a Károly, amely neveket pld németrómai császárok viseltek előszeretettel, magyar lenne... vagy a Dzsingiz, ami ugye egy tatár kán neve volt, a Dzsamilla gyakori török női név, a Hédi a német Hedvig becézése, a szófia görög szó és bölcsességet jelent... és így tovább. Ettől persze még használatosak ezek a magyar nyelvben is, régóta azok - de hogy magyarok lennének? Mitől és miért épp ezek? És van a felsoroltak közt egy csomó, ami Magyarországon is teljesen ismeretlen, legfeljebb külön engedéllyel anyakönyvezhető... hát, azok pld mitől magyarok?

Márti
 
 


Márti, teljesen igazad van.
Lányok ne vegyétek be, hogy ez magyar névlista!!!!
Kriszta

Gyermekeim: Réka és Zoltán
 
 


Oke, az elobb nem volt idom elolvasni a listat.
Amikor nezegettem a magyar neveket anno, abban akadtam meg, hogy egyes nevek torok, vagy kun eredetuek. Attol kevesbe magyarok?

Kati
 
 


http://www.extra.hu/petika/nevnap.htm

A fenti linkre klikkelj rá, majd a bal felső sarokba, az eredetre. Ott találtam! Nézd meg a török eredetű neveket.
Azt esetleg el sem tudnád képzelni, hogy a törökök a magyaroktól vették át??????
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Kedves Enikő! Amennyiben engem kérdeztél: nem, nem tudom elképzelni, hogy pld a Dzsamilla nevet a törökök a magyaroktól vették volna át Kép Elhiszem, hogy jóhiszeműen írtad be a linket, de nem hiszem, hogy ez lenne az az autentikus forrás, amiben gondolkodás nélkül bízni kell. Számomra a Ladó féle utónévköny hitelesebb - de ettől persze mindenki azt a nevet adja a gyerekének és olyan megfontolásból amelyiket és amilyen okból csak akarja. Csak szerettem volna néhány kétes pontra felhívni a figyelmet.

Márti
 
 


Hát konkrétan a dzsamillát én sem hinnémKép. De nézd meg a török neveket. Ott meg egy csomó név van ami elvileg magyar! Szóval ez oda-vissza is műxik. Általában hódoltságtól függően.
A Ladóban én is jobban hiszek, de azt nem találtam a neten. Nekem meg itthon csak a 74-es van meg. Azóta meg változott. De nem találtam olyan linket, ahol a "Ladó féle" utóneveket eredet szerint csoportosították! Ha találsz szóljál légyszi! Vagy írd be ide a linket avagy a névsort! Köszi! Kép
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Enikő! Csak könyvben van meg a Ladó, gépen nem, úgyhogy azt itt nem tudom közkinccsé tenni és nincs semmiféle magyar név listám sem - én pusztán a belinkelt listát átfutva fejeztem ki a kétségeimet annak valódiságát illetően. De akinek ez fontos, az biztosan talál magának Kép

Márti
 
 


Nekem fontosKép De én meg is oldottam magamnak Kép
Puszka
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Tmami!Kép

Koszi

Maci
 


Sziasztok!
Nekünk,már van egy kislányunk,és a kistesójának kellene lánynév.Mindkettőjüknek két utónevet akarunk,és olyat ami "összességében "egyforma hosszú.Csak igazságosan.Kép
Kislányom Hanna Krisztina,hugija Dorina.....
Szóba jött a Flóra,Gréta,Réka,Lilla,Viola,Sára,Nóra,Blanka,Bianka,Emma,Evelin,Nadin,Berill,es etleg Fanni.
A gond csak az,hogy Krisztina elég "hagyományos" név, és nem akarnám túlcifrázni a tesójáét se jobban.
Ha esetleg általam nem ismert neveket írtok annak is nagyon örülök.Héber gyökerűt,mint a Doran? Más is lehet,csak jó jelentése legyen.Előre is köszönöm.Edit

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
 
 


Sztem a 2. névnél nincs akkora jelentősége, hogy milyen hosszú vagy mennyire gyakori, hisz azt úgysem használja. Inkább az a lényeg(legalábbis nálunk így volt), hogy hangzásban illeszkedjen az 1. keresztnévhez és legyen v.mi személyes/ érzelmi kötődés.
Nálunk így lett Zsófia Judit (Judit a nagymamám volt, ráadásul héber név) és Dorottya Hanna. (Hanna nincs a családban, de mindenképp héber eredetűt akartunk. Plusz mindkettőnek görög eredetű az 1. neve, de ez csak szerencsés véletlen.)
Szép héber nevek-legalábbis nekem tetszenek: Liza, Dina-bár ezek nem gyakoriak, viszont a Dorina sem hétköznapi. Nekem az (mármint a Dorina) lett volna a befutó, de a férjem hallani sem akart ilyen "különleges" nevekről. Sztem ma már ezek sem keltenek feltűnést.
 
 


Lisa az nagyon figyelemreméltó név.Köszönöm a tippet.A Dináról mindig eszembe juta Sekhem-i sztori.
Mindenképpen olyan nevet szeretnék,ami még nem volt a családban,így Zsófia,Eszter,Judit,Dóra kilőve,sajnos.Az Eszter egyik kedvencem.
A hangzás nagyon fontos,és lehet ,hogy nevetségesen hangzik,de nem akarom,hogy ezen legyen a vita,hogy neki mért hosszabb,v.különlegesebb,mint nekem?Azt szeretném,hogy ebből is érezzék,hogy egyformán szeretjük őket.
Edit

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
 
 


Hali!

Látom megint ugyanaz a régi nótaKép Magyar név... Megmondom őszintén, hogy aki magyar nevet szeretne adni a gyermekének az nagyon felkötheti a gatyáját.Kép De persze van egy másik dolog is ami már régóta foglalkoztat, de még nem írtam le soha. Gondolom itt Ti mindannyian bizonyítani tudjátok történész által kutatott családfával, hogy a véretek nem keveredett a törökökével, a németekével (német-magyar monarchia) és az oroszokéval mikor még dögivel voltak itt és még ki tudja... Kit hova és mikor vetett a sors... sokan mentek-jöttek amerikába és nemcsak az 50-es években. Benem elég rendesen van sváb vér. NÉmet és még talán ruszki is. Pedig magyar vagyok, de pont ezért nem törtem magam, hogy magyar nevet adjak a gyereknek. Megelégedtem azzal, hogy a magyar nyelv már rég befogadta és nem cseng nagyon idegenül, ha kiejtjük. Gábor. Totál héber név, pedig már szinte magyarnak tűnik.

Most jön a kistesó. Eddig úgy néz ki, hogy Barbara lesz, ami görög név, vagy Emese ami ugyan magyar név, de nem megy a vezetéknévhet, ami Demeter. Megmekken a gyerek mire kimekegi.Kép Fiúnévből meg Kornél a nyerő ami meg latin. Pedig ennek is olyan magyar hangzása van.Kép

sasha

Kép
 
 


Szia,

Excuse me, I don't know if I am at the wright place, because I don't speak hungarian.

Well, I'm French but my father was hungarian. I'd like to give a hungarian name to my son. I really like "Milan". I know that it is on the hungarian calendar now and also that it is used most of the time by the Serbians. So for an Hungarian, is it a strange, unusual or shocking name ? Does many Hungarians give this name now to their childrens ?

Please, give me an advise, it will be realy helpfull (In fact, I'm a little bit scared that my cousin Zsolt doesn't approuve my choice...)

Thanks
Philippe

Thanks


Hi Philippe,

This is the perfect place for your question. Kép

Though I'm afraid I may have bad news for you:
Milan does not sound much like a Hungarian name. (At least to me.)
I'd call a name 'truly' Hungarian, if when hearing it even away from Hungary, it still makes me think that person behind the name could be my 'countrymate'.

My guess is that these days 'not truly Hungarian' names are more fashionable, then traditional ones. So . . . if you like 'Milan', it is a nice name, as a Hungarian I can't think of single thing against it. Kép Kép

Good luck!
Laci
 
 


One more thing: the proper spelling would be 'Milán'. ( If you happened to know the difference between 'a' and 'á' ) Kép
 
 


Philippe,

Milan is slavic name, not hungarian Kép but if you like it, just go ahead! Kép
In year 2002, 513 Milán was born in Hungary. In this below link you can see the most popular names. (among them Milán)
http://www.nyilvantarto.hu/BMKOZP/hivatkozas/inform/fuzetnepes/nepesseg2003/f-fi u.html

You can find a list of first names here (férfi=man)
http://mek.oszk.hu/00000/00084/00084.htm

Regards
Soraya
 
 


Hi to everyone,
Thank you all for your answers. It's really helpfull. I have one last question about le name "Milan". It is now a popular or a fashonable name in Hungary but was this name in the calendar since a long time ? In France, we have a lot of new firstnames but they will desappear. For instance, two years ago we have a lot of Kevin or Samantha, but it is already finished. So, if I choose Milan, it would be glad that this name last a litte time in Hungary.

Bye
Philippe


Két gyerköcöm van Dániel Zsolt és Dóra Zsuzsanna. Harmadik babánk lány lesz és mivel az első kettő D. Zs. monogrammos /véletlen csak hónapokkal késöbb eszméltünk rá/ mostmár poénból is ilyet keresün.Segitséget kérek. Sajna a páromnak nem tetszik a Dia.
 


Dalma Zsófia? Ez sztem hangulatában is illene a másik két gyerek nevéhez! Kép

D-vel van még Daniella, Darinka, Dominika... meg még jónéhány elég szokatlan név, Zs-vel Zselyke, Zseni, Zsanett... meg még néhány szintén nagyon ritka.

Márti
 
 


Szia Zsu
Dávid Zsombor?
 
 


Valaki tud ajanlani M betus lany nevet? ami nem tul kulonleges, de megsem a Maria, vagy hasonlok.
Koszonom:
egy friss kismama: Indian.
KépKép
 
 


Márta Kép Én nagyon elégedett vagyok vele, mostanában ritka, viszont itthon és külföldön is ismert Kép

Márti
 
 


Marina,Mariann,Mína,Mónika,Mira,Melinda,Málna,Mirtill...stbKép

------------------------------------
Nem tudom miért de nekem sosem(majdnem sosem) volt kérdéses mi lesz a gyermekeim neve.Kislány korom óta tudtam,hogy a fiam,Dominik,a lányom pedig Leila lesz.(Leányzó még csak tervben van)KépSzerencsére a férjemnek is tetszettek ezek a nevek.Viszont mivel a fiamnak adtunk 2. nevet is,ami Zsolt,ezért majd a kislánynak is kellene...de ez az amit nem tudok,hogy mi legyen...(Anita Leila lett volna,de a vezetéknevéhez nem illik az A betű.És az is fura,hogy Leila Anita,mert 2db A betű egymás után....)Na persze nem sűrgős,hiszen kb még 2-3 év az érkezéséig...és az sem biztos,hogy leányzó lesz,bár ezt érzem...Kép

Orsi
 
 


Orsi!
Adj vmi támpontot.
Mi a vezetéknév,v. mire végződik?
Edit

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
 
 


Sziasztok..

Amikor mi megtudtuk, hogy terhes vagyok, máris a fiú neveket kezdtük böngészni..A férjem rögtön elsöre kiszúrt egy nevet, amitöl engem a libabör is kirázott, de öt nem lehetett lebeszélni..Mivel ö német, én meg magyar, olyan nevet szeretett volna ami különleges, és a magyarországi utóneves könyvbe benne van (tehát nem magyar név, csak magyarországon elfogadott)..én 9 hónapig hadakoztam ellene, de mégis csak ö lett a nyeretes..:-)Megállapodtunk, hogy az elsö fiúnak ö adja a nevet, a másodiknak meg én fogom.. Igy aztán végül 2005. 12. 1.-én megszületett Adorjan..( azért nem Adorján, mert itt Németországban az ékezetekkel néha szokott lenni probléma)
Most már elég jól megbarátkoztam ezzel a névvel, nem is tudnák neki mást elképzelni :-))

Maya
Vendég
 


Sziasztok,

a mi kislányunkat Ilang-nak hívják, második neve Anna. Sokan kérdezik mi ez, de mikor mondom, hgy tudjátok van az a virág, hogy ilang-ilang, akkor már ált. mindenki tudja. Ha jár még erre vki, van tippetek, egy esetleges tesónak milyen név volna jó, ha fiú, ill. ha lány? Lánynak vmi virágnév (Jázmin?), na de fiúnak?

Köszi, Tündér

Ui: nincs még tesó, csak gondolatbanKép
 


Tündér!

Nekem a Jázmin volt a kedvencem (mindig a nagymama jázminbokra alatt bújtam el, gyönyörűen átsütött ott a napfény, jó illat volt, ezért nagyon szép az emlék és vonzott a név), de amikor mondtam valakinek, mindenki csak pislogott. Néhány éve viszont annyira elterjedt a Jázmin név, hogy tavaly 20. volt a népszerűségi listán. Úgyhogy nekünk most már nem lesz Jázmin nevűá kislányunkKép
http://www.nyilvantarto.hu/new/letoltes/ujszulottutonev2006.xls

A fiunk Miksa, és nagyon bejött a név. Illik rá és mindenkinek tetszik, pedig amikor vártam a kissrácot, akkor többen elhúzták a szájukat.

szirom, Miksa és Ede

Kép

Kép
 
 


Szirom,

Nagyon jó név a Miksa, nekem is tetszik nagyon! A Jázminnal nálam is vmi ilyen van, hogy van a kertünkben egy bokor, meg az illata, szal ez egyfajta kötödés.Kép Tényleg nagyon fent van a toplistán, de szerencsére még nem most kell dönteni, mármint csak a név miattKép

Amúgy meg vagyok arról gyözödve, hogy nincs mindenki számára tökéletes névválasztás, mert mindenkinek más az izlése, vezetékneve, családi hagyomány, stb. stb. Nálunk is volt hideg-meleg az Ilanggal kapcsolatban, de mára már tök természetes, hogy így hívjákKép

Jó egészséget nektek!

Tündér
 


Sziasztok!
Az én kislányom 11 éves és a Mercedes névre hallgat.Kisfiam még uton van ö a Marvin nevet kapja majd.
Lányom imádja a nevét söt részletessen kioktat mindenkit a jelentéséröl és elmagyarázza okossan hogy az auto egy kislányrol kapta a nevét.Amit persze egy spanyol királynö is viselt.
Az Ilang név nagyon tetszik nekem is gratula hozzá..
üdv :Tina
Vendég
 


Helló!

Kép


Kép
 


Sziasztok!

Nekem a Szilveszter név nagyon tetszik, ti mit szóltok hozzá?

Üdv,
Eszti
 


Sziasztok,ugyan nekem még pocaklakóm sincs viszont a nevek már megvannak,amin tuti nem fogunk már változtatni.esetleg van itt olyan aki már kérvényeztetett nevet?Kiskacsa szerintem szép név :)

edina15
Csepreg
 
 


Sziasztok!

A mi pocaklakónk még nagyon picike (13+5), de a nevei már megvannak.
Szerintetek az Emma Rozina milyen hangzásban?

Köszönöm előre is!

Lilypie Pregnancy tickers
 


Szia kicsipotty (itt is) :)


Nekem tetszik az Emma.


Mi még gondolkodunk, de ami eddig a legszimpibb : lány: Emili, fiú: Etele


Az Etelén én még nagyon gondolkodok, a páromnak tetszik inkább. Lányban még tetszik a Viktória is.


Misa
Lilypie Pregnancy tickers
misa
Szombathely
 
 


Sziasztok! 

Nekünk kislányunk lesz, most 29 hetes:) Viktória Ágnes lesz... habár előre sajnálom szegényemet, mert eléggé hosszú lesz a neve, mivel a párom és az én családnevemet is megkapja, mivel mind a 2en ragaszkodunk a nevünkhöz, meg még a 2 neve... :D AViktória az már megvan vagy 2 vagy 3 éve, már akkor tudtuk, ha lesz egyszer  lányunk akkor Vikibaba lesz, az Ágnest meg édesanyám után kapja.
Szerintetek milyen a név?
anncsa
Budapest XVII. kerület
 
 


@anncsa:


Gratula! Viktória egy gyonyorű név

Lilypie First Birthday tickers
 


Sziasztok! :) 20. hetes terhes vagyok . ! 18. hétben tudtuk meg, hogy kislányunk lesz . Igaz mi már  az elején gondolkodtunk , hogy ha kislány/kisfiú lesz akkor milyen nevet fog kapni . Nehéz döntéssel, de a Stella nevet kapja :) A párom szerint maradjon , neki nagyon tetszik. Ahogy nekem is. :$  :) Szerintetek szép?  Mit gondoltok ? :o

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: