Új privát üzeneted érkezett!

Választottatok már nevet a kicsinek? Tudjátok, hogy ha valami különlegeset akartok adni a jövevénynek, akkor elõ lehet ásni igazán régi magyar neveket is. Ha valakit érdekel van ilyen listám. Egyébként Baba keresztnevet adtunk a harmadik gyermekünknek (ezt nem én találtam ki régen létezett) Tudtátok, hogy "kissebségi jogokra" hivatkozva bármilyen nevet lehet anyakönyvezni? (Nem kell végig járni az MTA-as macerát) Egyébként nem kell kifejteni hogy milyen kisebbség vagy! Ezzel együtt még nem tudom, hogy mi legyen a negyedik gyermekem neve...
Ha vannak jó névötleteitek írjatok!
Szofi
 


Szia SzofiKép

Sajnos nekem még nincsenek olyan "gondjaim" mint Neked, de a nõvérem kislányának a neve nagyon megtetszett bár elsõ hallásra furinak tüntKép Zoé-nak hívják és "életet, életre valót" jelent. Mi csak Zojkának, Zojka babának becézzükKépKép

Puszi: Doris

ui: Jó babavárást és Kellemes Ünnepeket MindenkinekKép
 
 


Szofi!

És a Baba nevet fiú vagy lány viseli?

Nekünk vannak Bora, Kende, Ajtony, Apród, Myrtill nevû ismerõseink is.
RebekAnna
 

 
 

Szia Szofi!

Mi is a régi magyar nevek hívei vagyunk. Ezért is voltunk most a harmadik baba nevénél bajban, mert a jó lányneveket már lelõttük. A lányaim nevei: ANNA Borbála, és JÚLIA Cecília (ez utóbbi nem magyar eredetû, de mégsem a divatos nyugatias nevek magyarosított változata). A kisfiam BÁNK Botond (õ egyébként Dorottya lett volna ha lány lesz. A lányok meg Márton névre hallgattak volna fiúként és csak a második nevük lett volna Bánk, most váltottunk). Szóval mi ezeket a neveket választottuk.

Szia: Norcsi.
(De arra én is kíváncsi lennék, hogy a Baba nevû kisgyerek fiú vagy lány?!)
norcsi (norcsi)
 


Sziasztok!

Bár én szeretem a magyar neveket, mégis idegen nevet választottunk mindkét fiúnknak (Krisztián, Adrián).
Viszont a barátnöm kisebbik fia egy szép magyar nevet kapott: Ábris.

Sziasztok,
Evey
 
 


Köszi a tippeket! A kicsi neve BABA SAROLTA (ez mind a kettõ keresztnév) így már gondolom egyértelmû a neme. Az ÁBRIS nagyon tetszik, de ha még fokozni lehet a kérést, akkor (a vezeték nevük miatt) mássalhangzóval kezdõdõ kétszótagú mély vagy vegyes hangrendû nevet szeretnék.(Egyébként még nem tudom, hogy fiú lesz, vagy lány.(A nagyobb gyerekeimet Gergõ Valentinnak és Luca Borbálának hívják.. Tehát második keresztnév is kerestetik aminek a hagyomány szerint három szótagúnak kell lennie..
Kicsit lökött vagyok, mi? Vagy ti is ennyit tököltetek rajta? Ha van ídõtök érdekelne, hogyan zajlott nálatok a névválasztás?
Szofi
 


Szofi es mi a vezetek nevetek ugy kicsit talan konyebb volna tippeket mondani.
Szerintem mindenki felallit valami szabalyt. En elso lanyom nevet mar tizen eves koromba kitalaltam. Aztan kovetkezo gyerkocoknel mar leteztek szabalyok. Egy keresztneve lehet mindegyik gyerekemnek es hogy csak is kizarolag 3 szotagu. Ja es ne legyen nyelvtoro, ne legyen R betu benne. Ne legyen gyerekemnek kicsi korba nehezen kimondhato. Eddig sikerrel jartam nev adasba, de ha jonne egy negyedik nem volna mar otletem egyenlore.


Napocska
 


A mi kisfiunkat, ha lesz, Andornak fogjuk nevezni. Sajnos ez az egyetlen olyan név, ami mindkettönknek tetszik (nekem inkább csak elfogadható) vagyis nekem az a bajom vele, hogy nincs jó beceneve. Az én nagy kedvencem az István, de mindenki úgy nézett rám, mintha legalábbis Hozé Mánuelnek vagy Töhötömnek akartam volna nevezni a gyereket. Vagyis talán a Hozé Mánuel még menö is lenne, nem?

A kislánynál abban maradtunk, hogy az elsö nevet a párom adja (Anna-Panni), a másodikat én (Lara - igen, régi TombRaider örült vagyok). Ha 5 kislányunk lenne, akkor is tudnánk mindnek olyan nevet adni, ami mindkettönknek tetszik, de a fiúkkal baj van.
Pocok
 


Napocska: Tolnai... Pocoknak üzenem hogy találkoztatok már olyan gyerekekkel aki 6 éves korára sem tudta a nevét kimondani? Hát még leírni. Egyébként az idegen neveknél a magyar helyesírás szabályai szerint kell eljárni. Nagyon murisak a kis Dzsonok, Hozék.. stb... (Nem akarok ezzel senkit sem megbántani, de igenis fontosak a nevek..)Az egyetlen nép vagyunk, aki megünnepli a névnapot is. Pocok a becenévnek is óriási jelentõsége van (bece=kedves). Gondolkodtatok már azon, hogy pl.: a Pityunak mi köze van az Istvánhoz? Lehet hogy a becenév egy sokkal õsibb forma. Szerintem a magyaroknál is úgy lehetett, mint az indiánoknál:a hiedelem szerint ha valaki megtudta a másik nevét (nálunk becenevét) hatalma volt a név viselõje fölött....:+)
Szofi
 


Pocok: Az István név nekem is bejönKép) Ehhez képest a kisfiam Dominik, de nagyon tetszik még a Benjámin, a Marcell, a Medárd (dédapámat így hívták), a János, a Mirkó.
Szofi: a Tolnai szép, dallamos vezetéknév, nem lesz nehéz megtalálni a hozzáillõt!
anilla
 
 


Sziasztok!
Van egy jó történetem...én a Bakáts téren (Scöpf-Méreiben) szültem. Egy napon született meg az én Dobi Gábor Zoltán nevû kisfiam, a kis Lakatos Karlosszal.
Anyukámhoz az udvaron odament a kis Karlosz nõvére (kb.5-7 éves), mondta, hogy született egy öccse.
Anyukám megkérdezte: És Téged, hogy hívnak??
Erre a kislány mondott valamit.
Anyukám visszakérdezett: Krisztina?
Kislány kihúzva magát :NEM, Lakatos Trészi Vivien!
:-)))))))))
Nekem jobban tetszenek az egyszerû nevek. Lehetett volna ez a kisfiú, Károly, aztán otthon Karlosznak szólítják...
Mindenesetre szerintem fontos a név választásnál, hogy az ember tovább felnõtt, mint gyerek...sajnos:-))))
Kellemes Ünnepet mindenkinek!
Eszter
 
 


Én csak egy Dzsenifert ismerek. Szegény pici lány majd gyakorolhat eleget. De az a Trészi, ez sokkal jobb, mint a Dzseni! Már alig várom, halljak egy Britniröl! :-)
Anilla, a kislányom elsö udvarlója is Dominik volt, megkinálta Mankát babapiskótával.
pocok
 


Jennifer
Britney
Tresy.....stb. ha mar idegen neveket hasznalunk
Névtelen
 


Kedves Névtelen!

Az idegen neveket csak magyar helyesírás szerint lehet adni! A csúcs szerintem a Dzsesszika! Brrr!
Nálunk az Ábel volt a nyerõ fiú név, de sajnos a vezetéknév k-ra végzõdik, így kilõve. Végül Balázs lett Kép)
Lánynévbõl az Emma és az Adél tetszik nagyon.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Sziasztok!

Nekem a lány nevek közül az Alida tetszett nagyon, ezenkívül a Sára, Eszter, Petra, Anett, Hanna, Hanga. De végülis Bori lett (nem, nem Borbála, csak szimplán Bori), mert az elejétõl valahogy így éreztem, ennek a gyereknek Borinak kell lennie. Nagy kedvencem még a Boglárka is. És gyerekkoromban mindenáron Zsófira akartam változtatni a nevemet. No, és ne felejtsük el a Verát, Csengét, Kincsõt se. Ezek is gyönyörûek. És nõiesek.
Fiúnevekbõl ezek a kedvenceim: Bendegúz, Benedek, Csongor, Máté, Matyi, Gergõ (de ez nálatok már kilõve), Zsigmond, Zsombor, Kolos.
A párom kedvenc lánynevei meg a Ráhel és Mirjam, de ezeket sajna nem tudom, hogy lehetne becézni.
Mi fiúnévbõl a Mátéban egyeztünk meg, a Bori meg mindkettõnknek tetszett elsõ pillanattól fogva.

Puszi:

Dia
Dia
 


Sziasztok!
Az én kislányom Boglárka Rita. Azért lett Boglárka,mert ez a név tetszett mindkettõnknek a párommal és nem ismertünk azelõtt egyetlen Boglárkát sem. Azonkívül mi az egyszerû magyar neveket szeretjük,ha már egyszer magyarok vagyunk.
Mondták is az ismerõsök,hogy õk bizony nem adnának ilyen nevet a gyereknek,mert ezt a külföldiek nem tudják kimondani. Engem pedig ez nem érdekel, ha olyan helyzetbe kerül a lányom,majd megtanulja kimondani a kedves külföldi.
Egyébként azóta Olaszországban már bebizonyosodott, hogy igenis aki akarja ki tudja mondani ezt a nevet is, hiába nem magyar. Egy Olasz kislány Stella barátkozott össze a lányommal és õ meg a családja is megtanulta kimondani a Boglárkát. A Rita nevet pedig névadón kapta második névként Kislányom,mert a férjem huga Rita és õ volt a névadó szülõ.
Ha fiú lett volna,akkor a párom nevét kapta volna.(Lajos)
Ez a családjukban már a 6. nemzedékig visszamenõleg így volt és nekem is tetszett volna egy kis Lali.
Lánynevek közül nekem még tetszett a Luca,Kamilla,Barbara,Dorottya, de ezeket a párom nem szereti valamiért.
Hát ez a mi történetünk.
Úgy érzem egyébként, hogy jól választottunk, mert annyira Bogis a lányunk...
Üdv. mindenkinek és BOLDOG KARÁCSONYT!!! Sissy
Bo-Szi
 


off: Névtelenke, tanuld meg inkább a saját nevedet leirni, az úgy kulturált. Ha meg nem veszed a lapot, akkor ne irjál és ne tudóskodj. Föleg, hogy a Trészi az nem Tresy, hanem Tracy eredetileg, kis angolnyelv-professzorom. Morgás over.
Pocok
 


Névtelennek még annyit: hogy szándékosan így írtam, mert tudom, hogy csak így lehet anyakönyvezni Magyarországon...de névtelenül nem olyan ciki, hogy Te nem tudod.:-)))))
 
 


Lilla Judit a nagyobbik és Hanna Júlia a kicsi. Lillát Lilluskázzuk, régen Liliztünk is, de az úgy elmaradt. Aztán azt is mondjuk néha, hogy Lilla-pilla, Pillácska. Azt nagyon szereti, mert nagyon meghitt alkalmakkor mondjuk. Hanni az Hanni, olykor Hancsi, de van úgy, hogy Annuskától kezdve a Hanna-pannáig minden belefér.
Pusszi: maminti
maminti (maminti)
 


A mieink Barnabás és Réka. De igazából nálunk a vezetéknév-választás volt rázós, merthogy mindkettõnk vezetéknevét viselik. Szegények. Kicsit sokat kell majd írni, de szerintünk ez így nagyon klassz.De azt aztán ne tudjátok meg micsoda tortúra kettõs vezetéknevet adni a gyereknek. Elõször csak apuka nevére anyakönyvezik, aztán megkap minden szükséges okiratot (TB kártya, anyakönyvi kivonat, lakcímbejelentõ.) Ha megvan az anyakönyvi kivonat, akkor ugye az ember igényel mindenféle dolgot (Anyasáégi tám., Gyed, stb) Mire ez megvan, a gyerek legalább 2-3 hónapos. Akkor aztán beballagunk a polgármesteri hiv.-ba és kérjük, hogy nekünk kettõs vezetéknevünk lehessen. Meg is kell indokolni, hogy miért akarunk ilyet, Aztán befizetünk 5000 Ft okmánybélyeget és várunk. Kb. 2 hónapot, amikoris megjön a névviselési okirat. És igen, megengedték! No akkor hajrá, kezdjük lecserélni a gyerek összes hivatalos papírját, mindezeket persze jó pénzért. Aztán mire befejezõdött a tortúra, megszületett Réka......És kezdõdött minden elõlrõl. Mert azt persze nem lehet, hogy elõre elintézd.De mostanra minden rendben, már csak a harmadikra várunk. (Még nem jelentkezett) Talán Bori lesz. Ha fiú, akkor meg nem tudom. Na sziasztok: Kinga
Kinga
 


Szia Kinga!
új törvény alapján janurtól már nem kell kérvényezni, fizetni stb. lehet kettõs vezetéknévre anyakönyvezni.
Az enyémek, Dorottya(Dorka), Soma, és Zsombor. fiú nevet könnyebb volt választani, bár szegény Somáról sokan hitték, hogy ez csak a beceneve, uram bocsá, lány. De minden névválasztást hosszasan mérlegeltünk, utónévkönyvek, internet, név jelentése, illeszkedése a vezetéknévhez. A legkisebb fiam nevét végképp nem értik külföldön, a Zsombor igazi magyaros név. A franciák egyszerüen Jean-Poul-nak hívták. A Zsomi lánynak igérkezett egy darabig, így csak lányneve volt 34 hétig.Akkor derült ki, hogy fiúcska. Szóval mi Zoé Szaffi-t szerettünk volna. Az egész család Szaffinak szólította hat hónapon keresztül. tudtok valahol egy igazi Szaffit?
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Mi is régi magyar nevet választottunk a lányunknak, amely már önmagában is jelentéssel bír: Gyöngy. Kép
De nem ezért választottuk ezt a nevet, hanem mert ez tetszett. Még amikor ált. isis voltam, akkor láttam A skarlát betû c. filmet, ott hívták a kislányt így. Én azóta mindig úgy gndoltam, hogy, ha egyszer lányom születik (és a páromnak is tetszik ez a név -ez fontos!), akkor õ csak Gyöngy lehet.
Mikor megjelent a Ladó-féle magyar utónévkönyv, a boltban kikerestem, hogy benne van-e a Gyöngy, megtaláltam és meg is vettem a könyvet. Vittem magammal a kórházba, nehogy ne akarják majd elfogadni. Szerencsére nem volt gond.Kép
Ha fiúnk lett volna Benedek lett volna.
A következõ babánk, ha fiú lesz, maradunk ennél a névnél, ha kislány lesz, Hanga névre fog keresztelõdni. De tetszik még a Boglárka, Csenge, Kincsõ, Virág ill. fiú nevek közül a Kristóf, Máté, Ákos, Zsombor is, de Ilyenek vannak a környezetünkben, ill. a rokonságban.

Gyöngyöske
gyöngyöske (gy&
 


Sziasztok!
Az én kisfiam Zoárd Tibor.A Zoárd régi magyar név,legalábbis az utónévkönyv szerint.Túl sokat nem tudok az eredetrõl,mert sehol nem találok bõvebb szakirodalmat róla.Ha valaki tudja,hol kell ennek utána nézni az interneten,megköszönném.Ha a következõ gyerkõc kiscsaj lesz,õ Leticia Leila lesz.Én is vittem a könyvet a szülészetre,ugyanazon okokból.:-))))
sziasztok:maszi
maszi
 


Kedves Szofi,

ne haragudj nem kekeckedni akarok de a felsorolt lanynevek regiek ugyan de nem magyarok. Ha nem tevedek (es talan igen de nem szeretnek most elobanyaszni egy utonevkonyvet) de az Anna heber, a Borbala/Julia/Cecilia pedig romai eredetu nevek. A Borbala eredetiben Barbara ha jol emlekszem es barbart jelent (nem a mai "muveletlen, durva" ertelemben hanem a "nem romai" ertelemben. Barba olaszul/latinul szakallt jelent es a romaiak nem voltak szakallasok, az eszaki nepek viszont igen innen a "szakallt viselo= barbar" elnevezes). A tobbi neve eredete nem jut eszembe. A Julia nalunk is szoba kerult de aztan fiu lett es a Gyula annyira nem tetszik. A Dorottya sem eredeti magyar nev. A Bank viszont igen :-) A Marton is latin eredetu (Szent Marton romai katona volt aki megosztotta a kopenyet a koldussal)

Szoval szep neveket valasztottatok de nem osi magyarokat :-)
Ami persze nem baj.

idike
idike
 


Bocs az elozo Norcsinak szolt :-)

A mi fiunk Daniel es ugy lett az hogy mindketten felirtunk 30 fiu es 30 lanynevet egy papirra es persze nem lett 2 ugyanolyan. Aztan 2 honapig gyurtuk egymast es a vegen tortenelmi kompromisszumkent Daniel lett. Ekezet nelkul mert az apja olasz de nem Daniele mint az olasz verzio. Aztan kiderult hogy ha elkialtom magam a jatszoteren akkor a fiuk fele odafigyel :-) Ritkanak nem nevezheto de legalabb majdnem minden (europai) nyelven ugyanugy ejtik es irjak. Nekem ez volt szempont, masnak persze mas. De utaltam hogy allandoan elirtak a nevem, senki nem tudta kimondani. Meg a ferjem sem :-( Es amit utalok en magam azt ugye nem kivanom a gyerekemnek :-)

idi
idike
 


Szia Idike!

Nem vettem kekeckedésnek, örültem hogy megírtad. A ti kisfiatok is szép nevet kapott, de az való igaz hogy elég sok van hasonló névbõl mostanában. (Ez mondjuk nálunk az Annára is igaz!)

Szia, BÚÉK az egész családodnak!

Norcsi Kép
norcsi
Lenti
 
 


Sziasztok!
Az én kiskincsem Kitti. Nekem rövid lehetõleg olyan név kellett, amit már nem kell becézgetni, eleve becenév-szerû. Most viszont bajban vagyok, hogy mégegy ilyen jó kis nevet találjak, ha majd kell a kistesónak. Igaz, még nincs programba véve, de nem lehet elég korán elkezdeni ugyebár. Nálunk is a papíros megoldás volt a férjemmel, felírtunk neveket és aztán kihúzogattuk mindet. Végül a legjobb barátnõm mesélt az unokatesójáról, akit így hívnak és akkor kezdtük el izlelgetni a Kitti nevet. Igaz angol eredetû, de valahogy az angolok nem is ismerik ezt a formát.
 
 


Nagyon örülök, hogy sokan így gondolkodnak a nevekrõl. Egyébként az nem szempont, hogy külföldön nem tudják kimondani.Ha az ember olyat visz véghez, amiért érdemes megjegyezni, hogy mi a neve úgy is tudni fogják. A férjem nagyfiai külföldön tanultak és élnek ma is. Mindkettõnek két-két keresztneve van, az elsõ magyar, a második internacionális, lefordítható. Õk mindig is csak a magyart akarták használni. Levente és Attila maradtak, bár lehettek volna Tomas vagy Francois. A gyerekeim is idegennyelvû iskolába járnak és nekik sem okoz gondot, hogy magyar nevük van, sõt mindenki tiszteletben tartja a másik nevét van Luca, és van Lucie és van Anna és van Ann tehát én úgy gondolom, hogy az anyanyelvhez hozzátartozik a névhasználat is. Persze egyetértek veletek, nem kell a névválasztásnak több ezer évet átugornia, nagyon szépek azok a nevek amiket írtatok, csupán érdekességként, ha már valaki nagyon különleges nevet szeretne adni, akkor inkább a saját kulturkörében kereskedjen.

A névmagyarázatokra annyit, hogy az a pár könyv ami létezik nem biztos, hogy az egyedüli jelentést tartalmazza. A könyveket szerkeztik és a szerkeztõnek is van magánvéleménye.(Az etimológia elég bonyolult dolog és nem feltétlenül egy eredet, vagy jelentés létezhet) Én a Saroltával voltam így. Utánan néztem a Ladó féle könyvben és annyit találtam, hogy a jelentése "fehér menyét" (ami egyébként hermelin ...ezt is írhatta volna) Nem valami meggyõzõ mi? Fõként azért, mert Szent István anyját is így hívták, tehát elég régi névrõl van szó. Tovább kutakodtam és arra bukkantam, hogy a sárral (régi jelentése arany) hozható inkább kapcsolatba a név.

A Zoárdra hamarosan küldöm a megfejtést
Szofi
 


Szia Szofi!
Izgatottan várom,mire bukkansz a Zoárddal kapcsolatban.Elõre is köszi a kutakodást!
maszi
maszi
 


Van az interneten is sokféle utónévkönyv, mindenféle. A Ladó féle is .
A startlapon is lehet keresgetni.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Sziasztok!
Mi teljesen kiborítottuk a családot azzal, hogy bejelentettük, ha a baba kislány lesz, Mentának fogjuk hívni. Senki nem akarta elhinni, hogy benne van az utónévkönyvben, pedig így van. Volt olyan rokon, aki egyenesen kijelentette, hogy õ nem fogja soha Mentának hívni, neki pl. Anna lesz. Aztán a sors megoldotta a problémát, mert a baba, akit 8 hónapos koráig kislánynak néztek, a 9. hónapban fiú lett és a Dániel nevet kapta. Valóban gyakori név mostanában, de szép. Nekem ezen kívül a Gábor és a Zoltán tetszik, lánynevek közül pedig még az Éva és a Pálma.

Nóri
Névtelen
 


Szofi, az altalad emlitett ket nev pont jo pelda arra hogy vannak magyar nevek amikkel konnyu kint elni. Levente es Attila de meg Zalan vagy Bank, Emese, Ildiko, Reka, Hanga stb tokeletesek. Ha beszelsz valami idegen nyelven, probald meg kiejteni a Szabolcs nevet :-) vagy Csillat (Kszilla lesz belole a legjobb esetben, a Szabolccsal nem probalkozom :-) ). Az en nevem Zsuzsanna, haat. Nagyon tetszik, szeretem de kulfoldon... Ott csak a Susi van szuzinak ejtve brrr. Meg a kinti jogositvanyomban is elirtak, kihagytak az u betut. De az sem volt ritka hogy siman leirtak Susanna valtozatban ami ugye hivatalos verzioban nem igaz.

Az Attila nalunk eleve kiesett mert ez a szo Olaszorszagban mar nem nev hanem a rossz gyerek szinonimaja. A nagyon rossze. Ha egy szulo igazan merges a gyerekere akkor mondja neki hogy te atilla. Amikor felvetettem mint alternativat a ferjem komolyan kiakadt es nem vette meg poenra sem a dolgot :-)

A Danival meg az a furcsa hogy vilag eletemben "egyedi" nevet akartam leendo gyerekemnek. Korabban el sem tudtam kepzelni hogy a gyerekemet ugyanugy hivjak mint jopar osztalytarsat stb. Miota itt van az EN DANIM azota ez nem gond. O a DANI es kesz. Es most mar el tudom kepzelni hogy szamomra elfgadhatalan neveket adnak masok, hiszen nekik az a kis Mimoza vagy Hobagoly (bocs ha tenyleg vannak ilyen nevek) tenyleg csak O es kesz.

idike
idike
 


Sziasztok!

Hol lehet afféle top-listákat, leggyakoribb neveket taláni?
Érdekelne a statisztika. Pl ítrátok, hogy az Anna gyakori. Az én Anna-Pannám majdenem 5, de ritkán futunk össze druszával. A Rebeka név detto.

Érdeklõdve várom a lelõhelyet!

Eszter
RebekAnna
 


Szia maszi!
ÍME:
ZOÁRD, (Zuárd, Zúárd, Szolárd, Szovárd, Szalárd):
Német Gyula szerint a "szavardi" népnévbõl fejlõdött, amely a magyarok régi nevének elõrésze.
Árpád nagybátyjának, Hüleknek fia, Kadosa testvére, Árpád anyai unokatestvére. Részt vett Nyitra meghódításában. Kézainál Attila egyik kapitánya.

(UI.: Remélem ismered Lázár Ervin Nagy Zoárdját?!)
Üdv: Szofi
Szofi
 


Pocok!
Már ne is haragudj, de hát Téged milyen ízléssel áldott meg az Isten, hogy nem érzed, mennyivel szebb a Tündérbogárka az Anna névnél!

Ha én ismertem volna ezt a nevet, az összes gyeekemnek ezt adom! Képzeld, sok kis tündérbogáka szaladgálna itthon...
RebekAnna
 


Szia Szofi!

Köszi szépen a "megfejtést"!Örülök neki,hogy Te sikerrel jártál.Amúgy nem ismerem Lázár Ervin Zoárdját.Ki õ?
Szia!maszi
maszi
 


Maszi!
Lázár Ervin egy nagyon jó író, aki gyerekkönyveket ír. Pl. A négyszögletû kerekerdõ, A kisfiú és az oroszlánok stb.., Az õ egyik mesefigurája Nagy Zoárd. (Egyébként ha azt mondom Mikkamakka, Vacskamati, Lószerafin, pláne hogy Dömdödöm... akkor már biztosan tudod, hogy mirõl van szó.

Ui. Egyébként egyfajta régi nevek tartalmazó (nem hivatalos)naptáron december 30-án van a névnapja Zoárdnak.Kép
Szofi
 


Éljen Lázár Ervin!
Maminti, a kicsi zöld tündér...
maminti (maminti)
 


Sziasztok!

Az én lányaim Kamilla és Dorottya nevet viselik. Mindkettõnél a Milán név volt a kedvenc. De a második gyermekem születése elött pár hónappal sajnos a rokonok elcsaklizták tõlünk -szerencsétlen a történetük, a férjem hallani sem akart ezután a Milán névrõl. Erõsenn törtük a fejünket fiú néven, de még a szülõszobán sem tudtunk megegyezni, mondtam is a páromnak, ha fiú lesz õ mond nevet, azt amit akar.(99%-ban biztos voltam, hogy lány lesz, lehet ezért sem sikerült beleszeretnem egyik fiú névbe sem)
Eta
Eta
 


Idinek igaza van, pl. a Boglarkaval sem lehet elboldogulni kulfoldon. Probald elmagyarazni ezt a nevet az ausztraloknak! Amikor megszuletett a kislanyunk Boglarka Valerianak akartuk hivni. De amikor kerdeztek a ferjem munkatarsai a kicsi nevet igen elcsodalkoztak es sehogysem tudtak kimondani, meg akkor sem ha leirtak nekik. Igy szegeny parom ketsegbeesetten telefonalt, hogy hivjuk inkabb Kamillanak (igy aztan most 3 neve vanKép ). Meg szerencse, hogy itt tobb heted van arra, hogy a baba szuletese utan meggondold jol a dolgot, milyen nevet adsz a kisbabadnak.

Egyebkent eszrevettetek, hogy alig van magyar eredetu nev?

Erika
Erika
 


Valóban igazad van annyiban, hogy a piacon lévõ könyvek minden névre, akármilyen nyakatekert is a magyarázat valami idegen megfelelõt húznak és rögtön azt feltételezik, hogy az idegen volt elõbb. Nem akarok tippeket adni, de azért történt egy s más dolog itt az elmúlt idõkben a történelem és az irodalom hamisítás terén is. Nem volt annyira népszerû az akinek volt nemzeti öntudata (mellesleg ezt most is valami borzasztó negatív felhanggal emlegetik)
Léteznek régi könyvek, amiket tilos volt kiadni az elmúlt 50 évben, és léteznek újabb kutatások is fõként a nyelvészet területén (ide tartoznak a nevek is), csak nem ezt sulykolják az emberekbe.

Amikor az ember nevet választ, azért kb. tudja hogy milyen kultúrkörbe fog mozogni (milyen nyelveket beszél, stb) és lehet szerintem kompromisszumos megoldást találni, azért nem olyan kicsi a választék.
Szofi
 


Sziasztok Lányok!

Nekem két fiam van az egyiket Donátnak hívják a másikat Dominiknak.

Eddig a Donáttal az a furcsaság fordult csak elõ, hogy a becézett alakját Doni gyakran összekeverik a Danival, vagy fel sem ismerik és megkérdezik hát az milyen név. A Bánki Donáttal szoktam példálózni.

A Dominikkal viszont az, hogy túl gyakori lett. Volt már olyan, hogy a játszón hárman néztek visza rám.

Ennek ellenére meg vagyok a nevekkel elégedve, mert végül is illik mind a két gyerekhez.

Nagyon sokszor van úgy, hogy a szülöknek nagyon tetszik egy név és tüzön vizen ragaszkodnak hozzá, de az elfelejtik megnézni ill. elképzelni, hogy az a valaki aki viselni fogja az, hogy is fog kinézni. Azért ez sem hátrány.
Én régebben amikor még rendszeresen megvetem a Kismamát bogarásztam a neveket meg a képeket és jókat tudtam, derülni egy "kis boszorkány" (ez most jó értelembe vett) kinézetü kislányon akit Tündének vagy valami hasonló hangzásunak hívtak.

Van még egy mosolygos dolog, a vezetéknevük Miklós. Itt a netten is kérdezték, hogy adtam mind a kettõnek a Miklós nevet. Hát így! Kép Valószínüleg ha harmadik lenne az is Miklós lenne, Dániel végüvel.
Hadd keveredjenek Doni, Domi meg a Dani...
Sõt ha lány lenne az is Dani, vagyis Daniella lenne...
Már csak azért is!

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga!

Tetszik!
Rólatok csak egy mondóka jut az eszembe:

Jákobnak volt hat fia,
Mind a hat csizmadia:
Dini, Dani, Dániel,
Simi, Samu, Sámuel.

Hajrá a Danira!!
Eszter
RebekAnna
 


Sziasztok!

Van két szép lánynevem: Anasztázia, Anriette (utóbbi barátnöm és még nem találkoztam senkivel rajta kívül, akinek ez lenne a neve).
Ha nekem a harmadik babám lány lenne, akkor Kiara lenne a neve. Apa szerint idétlen, de nekem tetszik.

Sziasztok, Evey
 
 


Sziasztok!
Szofi, ezt mi is megtanultuk, hogy alkalmazkodnunk kell a kornyezethez, mert hat eloszor foggal korommel eredeti magyar nevet akartunk, de surgosen letettunk rola szegeny Babora gondolva. Igy szuletett a Kamilla, ami magyar is meg nemzetkozi isKép.
Anyosom nagyon ajanlgatta az Anna nevet is, ami valoban gyonyoru, de ma minden masodik kislany neve az. Nekem ket baratnom is van, akiknek a kislanyai Annak (raadasul majdnem egy idoben szulettekKép).

Erika
Erika
 


Sziasztok!

Nekem nagyon teteszik a Linett név is.Szeretük volna ezt a nevet választani a pici lányunknak /mert már 9évvel ezelõtt volt egy ilyen nevü ismerösünk és akkor eldöntöttük ez ritka és kedves név/,de mire a lányunk aki Laura lett megszületett a szomszédomék akiknél 6 héttel elõbb született a baba mint a mi Lauránk Linett nevet kapta.Az én nagy szomoruságomra.
No de se baj igy is imádjuk a mi kis Lini=Lauránkat/sajna nagyon felkapott név lett ez a Laura név/

Sziasztok Ildikó
Ildikó
 


Halihó!

Engem még mindig nagyon érdekelne, hogy honnan lehet megtundi, melyek az igazán gyakori nevek...
Honnan tudjátok, hogy gyakori az Anna név?
(születésekor õ volt a kórházban az egyetlen Anna, míg bent voltunk)
Csak mert többel találkoztatok mostanában? vagy ez valóban gyakoribb?
(Amikor terhes voltam, sokkal több terhes nõt láttam az utcán. Amikor (az akkor még nem) férjem katona volt, sokkal több katonát vettem észre...
Az interneten próbáltam keresgetni, de eddig sikertelenül. Van, aki okosabb nálam?!
Eszter
RebekAnna
 


Kedves Eszter!
A sulineten találtam egy idevágó oldalt ahol a népességnyilvántartó adatait vették alapul: "Az 1999-ben született fiúgyermekek körében .... az István, József, János helyét a divatosabb Dávid, Dániel, Bence, Tamás és Ádám foglalja el. A lányok körében e tekintetben is jóval szélesebb a skála ... Az élboly helyeit az Alexandra, a Vivien, a Petra és a Nikolett foglalják el, és közöttük még helyet kap a Viktória, a Dóra, az Anna s az Eszter."
Leila
Névtelen
 


Köszönöm, Leila, én is megpróbálok utánakeresni!
Eszter
RebekAnna
 


Kedves Anna!

Az utónév könyvek függelékében általában van ilyen kimutatás, de valamelyik kismamás lapban olvasta egy rövidített listán megpróbálom megkeresni.
Szofi
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: