Új privát üzeneted érkezett!

Mondjatok véleményt, mert én nem hiszek abban, hogy egy kisgyerek az egyik napról a másikra elhagyja a pelcsit. Szoktatni kell, vagy kivárni azt a "másik" napot?
Réka
 


Szia Réka,
Nem akarok undok lenni, de ha nyitsz egy új topikot, elõtte nézd meg van-e már ilyen. Keresd a Szobatisztaságra szoktatás c. topikot, ott már
alaposan ki van vesézve a téma.
üdv
Zsóka
zsóka (zsók
 


Reka

En kivartam azt a napot, jo idonkent utana elofordult baleset, de tenyleg egyik nap meg kellett nekunk pellus masik nap mar nem engedte magara nagylanyom es onnetol kezdve allandoan szolt. Ez elso lanyommal volt igy, kozepso lanyom aprankent lett csak szobatiszta, legkisebbel meg nem tartunk itt. Ha keresovel rakeresel volt mar ezzel foglalkozo topic. Sok okossagot irtunk ott mar ossze

Napocska
napocska (napocska)
 

 
 

Réka,
az egyik napról a másikra dolog tényleg igaz lehet, nálunk is bevált, és a szobatisztaságra "szoktatás" legjobb módszere. Igazából a saját magad szoktatása a türelemre, de nagyon sok gondot megelõzöl vele. Egyébként csatlakozom az elõttem szólókhoz a topicot illetõen. Andi
andi
 


Kedves Réka!
A babák tényleg egyik napról a másikra lesznek szobatiszták, én azelőtt 2 nappal, hogy szobatiszta lett a fiam, vettem egy extra óriás csomag pelust, mondván, hogy sokáig kell még, mert előjele sem volt a szobatisztaságnak. A szoktatással az a baj, hogy egyrészt dacot szülhet, illetve büntetőeszköznek használhatja a gyerek a bilihasználatot - hiszen neked fontos, nem neki (bizonyára te is hallottál már ilyen krónikusan székrekedéses gyerekekről), másrészt azt tanulja meg, hogy a saját ürítési funkciói kívülről, általad vezéreltek, és nem ő irányítja, hogy mi történjék.
Szóval türelem. Egyébként mennyi idős a babád?
Üdv: Pele
Pele
 


Zsóka!

Mit fonökösködsz itt! Azt nyit mindenki, amit akar és ott ahol neki tetszik.
Te maximum ne nézz bele!
Már többször láttam, hogy mindenbe beleszólsz!
Renáta
Renáta
 


Renáta,
itt mindenki mindenbe beleszól(hat), úgy tudom, nyilvános a babanet.
Többször volt már ebbõl gond, a szerkesztõ is írt róla a saját rovatában, sõt egybevont topikokat pont azért, mert egy témában sokat nyitottak olyanok, akik elõtte nem néztek körül.
A hangnemedet kikérem magamnak.
Ha elolvastad volna a topikot, nemcsak én írtam arról, hogy van már ilyen topik.
Õszintén szólva úgy felhúztam magam, hogy jobb ha most elküldöm ezt az üzenetet és befejezem, mert olyat írnék le hogy magam is megbánnám.
zsóka (zsók
 


Renáta,
nem hiszem hogy Zsóka bántó szándékkal írta volna amit írt.
Az utolsó hozzászólásával pedig maximálisan egyetértek.
A.
Névtelen
 


Kedves Mindenki!

Ne veszekedjünk, inkább segítsünk egymásnak.
Nálunk is egyik napról a másikra lett szobatiszta a lányom.
Igaz 2 hónap kellett a harmadik szülinapjához, tehát nem kapkodta el.
De rögtön ment éjszaka is. Nekem is megmaradt egy csomag felbontatlan pelus, de majd jó lesz a fiamnak (majd beleno).
A férjem elfelejtett a lányra pelust adni az éjszakai lefektetésnél.(Látszik, hogy marha surun csinálja, mi?) Én a picit etettem.
Reggelre teljesen száraz maradt. Majd ettol a naptól kezdve müködik a dolog.

Sziasztok:
Andi2
Andi2
 


Teljesen egyetértek Zsókával. Lehet, hogy azért, mert mi itt már öreg motorosok vagyunk, és mi tisztában vagyunk vele, hogy hol milyen topic van. Tényleg helyenként tök ugyanabban a témában 3-4 (sõt babakocsi ügyben a keres-kínálban már több is) topic van. Ha valaki tényleg kíváncsi valamire, akkor mért nem néz körül? Ha tényleg érdekel a kérdésedre a válasz, akkor nyomozz, keress, mert lehet, hogy már többen megírták, ott van. És megtalálni is könnyebb valamit, ha egy-egy topicban van, és nem kell hármat olvasni végig!
És Zsóka, szólj bele mindenbe!!!
Ildi
Pethes Ildikó
 


Tudod Renáta, sikerült egy szuper szar (bocs) estét szerezned. Egész este ez járt a fejemben, ezen gondolkodtam. Nem tudom, lehet, hogy a hangnemem néha kioktató (nem hiszem, de lehet). Ahogy Ildi is írta (köszönöm, Ildi!) öreg motorosok vagyunk mi itt. Pont Ildi jutott eszembe tegnap este, talán mi ketten vagyunk itt az egyetlenek, akik márt a babanet indulása óta itt vannak, és végig itt is maradtak. Ez persze nem valami különleges érdem, de tényleg nagyjából ismerjük a topikokat, mit hol mikor tárgyaltunk ki/meg. (Ildi, akartam is írni, látom hogy te mindent végignézel, a babavárós topikokat is, õszintén csodállak érte, nekem már azokhoz nincs energiám...)
Na mindegy. Most magam részérõl lezárom a témát.
És ezután is beleszólok mindenbe, senkitõl nem fogok rá engedélyt kérni.

Ildi, köszönöm. Kép
üdv mindenkinek
Zsóka
zsóka (zsók
 


Zsóka, nincs mit köszönnöd, ez teljesen természetes. Én ugyan a kezdeteknél kb. két-három hetes késéssel indultam, de azóta vagyok az tény. Néha én is gondolkodom, vajh kik vannak még abból az idõbõl, apránként nagyon sokan elfogytak. Nagyon becsülöm az írásaid, azt hiszem sok mindenben hasonlóak az elképzeléseink, véleményeink. Kívánom, hogy maradj meg itt az oldalakon minél tovább!!!
Ildi
Pethes Ildikó
 


Kedves Mindenki (de fõként Renáta),
én abszolút nem értem, hogy ha valaki itt nem kíváncsi a mások véleményére, hozzászólásaira, akkor miért ír egyáltalán? Soha nem volt arról szó, hogy mindennel vagy mindenkivel egyet kell értenünk, csak kíváncsiak vagyunk egymás tapasztalataira, tanácsaira, és sokszor az ellenvélemények is fontosak, hisz abból is tanulni lehet. Azért úgy hiszem, a döntõ többség egyet ért legalább ebben, ugye? Andi
andi
 


Sziasztok!

Zsóka, szeretnék tiltakozni, én is már az elejétől itt vagyok, csak akkor még babaváró voltam...Kép

Amúgy valóban, nem lecseszni kellene a stílusokat illetően, hanem a tartalmat nézni...
Már így is néha áttekinthetetlen a Társalgó, nem hiszem, hogy Zsóka bárkit ki akart volna oktatni. Sőt, itt egyáltalán nem akar senki senkit kioktatni, tehát felesleges az ellenséges hangnem.

Puszi:

Dia
Dia
 


Szia Dia,
Bocsánat, nem állt szándékomban bárkit is kihagyni Kép. Csak (hál'Istennek) annyian vagyunk már itt, hogy nem emlékszem mindenkire. Nagyon sokan a régiek közül viszont eltûntek. Néha egy-egy hozzászólás erejéig valaki visszatér, de már nem babanet-függõ...
üdv
Zsóka

aki most elnézést kér - bár még mindig úgy látja, hogy a hozzászólása nem volt sértõ
zsóka (zsók
 


A vitatkozással kapcsolatban csak annyit,hogy itt alapvetően csak Renáta hangnemét érzem zavarónak.Az addig oké,hogy valaki kis figyelmetlenség miatt nyitott még egy sokadik ugyan arról szóló topicot,az is rendben van,hogy valaki emberi hangon figyelmezteti őt,hangsúlyozom,emberi hangon,mert Renáta stílusa nem tartozoik ide.
Kedves Renáta! Nem hiszem,hogy Zsóka főnökösködni akart volna azzal,hogy mégegyszer mondom,emberi hangon figyelmeztette Rékát.Te azonban annál inkább olyan hangnemet választottál ami kioktató és sértő Zsókára nézve.Azért mert Te tájékozott vagy ,régóta vagy itt és nagyon ráérsz(irigyellek is miatta)még nem jelenti azt,hogy ilyen hangnemben beszélhetsz valakivel aki semmi okot nem adott rá.Mellesleg Pethes Ildikó is mindenhol a világon megtalálható,szinte minden oldalon olvastam írást tőle.Ő nem zavar Téged,hogy "mindenbe beleszól"?Ahogyan Zsóka zavar úgy Ő is zavarhatna.
Szerintem igenis kell a stílussal foglalkozni,ha így elfajul,mert ilyen alapon mindenki elküldhetné a másikat a búsba,ha nem ért vele egyet.Tartalma az emberi hangban írt levélnek is és a lecsesző hangnemben írt levélnek is van,de azért mégsem mindegy ugye?
A szobatisztaságról csak annyit,hogy mi is pont a bilire szoktatásnál tartunk.A kicsi fiam 2 és fél éves,és elég lusta amolyan fiú módra.De nem idegeskedem,mert ez az egész idegrendszeri érettségen alapul.ennek is,mint a felülésnek,mászásnak,megvan az Úgynevezett szenzitív periódusa(fogékony időszaka).Ennél előbb semmiképp nem szabad erőltetni,mert csak rosszat teszünk vele,úgyhogy egyetértek a türelmesekkel.
Bánkanyuka
 


Kisebbik fiam Gergõ egy hónap múlva lesz 2 éves. A meleg napokon alsónadrág nélkül van, és mindig szól, ha pisilni, kakilni kell, sõt, magától ráül a bilire vagy meglocsolja a füvet. Tegnap este nem volt hajlandó felvenni a pelust, ennek ellenére nem pisilt be egész éjjel. Ez eddig úgy hangzik, mintha a szobatisztaság útjára lépett volna. De: ha van rajta alsónadrág vagy nadrág vagy pelenka, akkor szó nélkül bepisil, csak a kakiért szól. Sõt, alsóban áll oda meglocsolni a füvet. Hamarosan jön a hûvös idõ, nem szaladgálhat pucéron. Szerintetek hogyan lehet elérni nála, hogy letolja a nadrágot vagy legalább szóljon, hogy segítsünk? Van valakinek tippje?

Iboly
Iboly (iboly)
 


Ja, és nem találtam a Szobatisztaságra Szoktatás című oldalt. Pedig úgy rémlik, mintha én is írtam volna oda pár hónapja. Megvan még, nem tudjátok?

Iboly
Iboly (iboly)
 


Iboly, itt van:[url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/82.html?998678053" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/82.html?998678053[/url]
Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Ildi, köszi! És örülök, hogy megint itt vagy. Sulikezdési õrület volt nálatok is, igaz? Kép

Üdv. Iboly

Ja, és úgy tûnik, nálunk megvolt az utolsó pelenka ünnepe!!!!
Iboly (iboly)
 


Szia Iboly!

Szabi, aztán a sulikezdés, bár ez utóbbi idén egész nyugis lett. De most már újra vagyok!

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Sziasztok!Tudnátok tanácsot adni?A szobatisztaság teljesen a "mumusom"lett!Zoárd fiam 1999.09.07-én született.Én úgy voltam vele eddig,hogy megvártam,míg az egész dolog egyáltalán elkezdi érdekelni.ez kb.2 hónapja kezdődött el.A bili pedig már tavasz óta ott volt a szoba sarkában,szem előtt.Mindig mondtuk neki,mire való,párszor rá is ültettük,megvártuk,míg belepisil,és megdicsértük,csak hogy tudja,mire való.Aztán rábiztam,mikor jön el az idő!De a bilivel csak játszott,belepakolta a játékait.Ellenben a W.C.!Az nagyon érdekelte,főleg július óta.Vettünk kisülőkét rá,és pár hétig tök jó volt,mindig mutatta,menjünk pisilni.Élvezte az ezzel járó szertartást is.(papir,lehúzás,kézmosás...)De most,mintha ráunt volna.Főleg,mióta a melegitőgatya is előkerült.Most már nekem kell szólnom,hogy megyünk pisilni.Eddig nyugodt voltam,hogy 3 éves koráig van idő,ott a jövő nyár is.De most megtudtam,hogy mikor jövőre van az óvodai beiratás áprilisban,addigra neki száraznak kell lennie!El vagyok keseredve!Hogy fogom én fél év alatt,ráadásul télen szobatisztaságra szoktatni?Adjatok tanácsot légyszi,mert már aludni sem tudok.Sziasztok Edina
Névtelen
 


Edina!

Szerintem nem kell aggódnod! Ha már elkezdödött, áprilisra szerintem nagyjából már napközben szobatiszta lesz... Ami fontos, ne érezze rajtad a gyerek, hogy ez téged mennyire érdekel, mennyire központi kérdés, mert akkor lehetséges, hogy eszközként fogja használni. Jutalmazás, büntetés a szülö részére. Ugyanúgy, mint ahogy az evést is szokta némelyik gyerköc...

Esetleg mi lenne, ha hagynád, hogy néha becsurgasson a melegítögatyóba, de nem cserélnéd ki rajta? Persze, csak a meleg szobában, de hagyd rajta, hátha a kellemetlen érzés miatt, ö kezd el szólni!

Semmiféleképpen ne kezd el jutalmazni a bilibe, WC-be pisilésért, mert ez megint a fent említett problémához vezethet! Ez belülröl fakadó igényként kell rögzülnie, ha jutalmazod, külsöleg jön az igény is.

Esetleg még azt is ki lehet próbálni, hogy hagyjátok nyitva a WC ajtót, ha ti mentek pisilni, hadd lássa, ott csináljátok ti is. De olyanról is hallottam már, hogy a papa vitte magával, ha neki is kellett, és mintegy férfias titokként kezelték a dolgot, hogy ugye ök pisiltek...

Aludj csak nyugodtan és ne izgasd magad, emlékeim szerint anno még az én csoportomban is elöfordult, hogy egy-egy gyerek bepisilt, és nem volt belöle semmi gond. Felnött korára meg ez a probléma általában meg szokott oldódni magától...Kép

Puszi:

Dia
Dia
 


Szia Dia!Köszönöm szépen a bátorítást,én is valami ilyenre gondoltam,hogy ha hagyom bepisilni,akkor hátha rájön,milyen rossz pisiben lenni.Csak legalább odáig jutnánk el,hogy szól,ha kell neki.Remélem jutunk ezzel a módszerrel valamire.És akkor a kakiról még nem is beszéltünk.. Szia Edina
Névtelen
 


Sziasztok!

Bundi 2 éves és jobb napjain szól mindenért, máskor csak, ha végzett már. Van valakinek ötlete, hogy beszéljem meg vele ezt? Nem merem pelenka nélkül hagyni most télen.
florka
Göd
 
 


Szia Florka!

Minden gyerek más- és más idöben lesz szobatiszta. Valószínûleg Bundi még nem érett arra, hogy bilibe-WC-be pisiljen. Szerintem nem fogod tudni vele ezt megbeszélni, mert ez nem az ö akaratától, hanem az idegrendszere fejlettségétõl függ.
Én annak idején Dávidot soha nem akartam bilire szoktatni, mert biztos voltam benne, hogy szól, ha használni akarja, hisz elöbb utóbb zavarja öket a pelenka. Nálunk 2,5 évesen jött el ez az idö, de ekkorra éjjel-nappal és kis- és nagydolog ügyében egyszerre történt meg a szobatisztaság.
Petra most 21 hónapos, és még egyszer sem ültettem kényszerböl bilire...bár mostanában bejön velem a WC-re, és míg én végzek, ö pelenkástul-ruhástul ráül a bilijére, megjegyzem, önszántából..szerintem elöbb-utóbb szólni is fog, hogy vegyem le róla a pelenkát. Én ráérek, és kivárom ezt az idöt.
A legfontosabb, hogy nem váljon nála görcsös, kötelezö dologgá a bilizés, mert akkor megutálhatja, dacossá teheti, ami úgyszintén a szobatisztaságot hátráltatja.
A teljes megbízható szobatisztaság a gyerek 5 éves korára alakul ki...de 3 éves koráig bármikor lekerülhet róla a pelenka, ez teljesen normális. Szerintem sokkal veszélyesebb az, hogy ha télen bepisil, és felfázik...
Szóval ne aggódj, legyél türelmes, és add rá Bundira a pelenkát!
Szia: cscs
cscs
Budapest XIII. kerület
 
 


Szia cscs!
Azt hiszem nem fejeztem ki magam jól. Bundi szól a wc-ért, mert nem bilit, hanem wc szûkítõt használunk, csak néha késõn. Sose kényszerítettük mi sem, csak kérdezzük, hohy kell-e. Azt nem értem, miért vannak napok amikor szinte mindenért szól és másnap miért nem.
Szia:Florka
florka
Göd
 
 


Szia Florka!

Azért, mert még nem igazán szobatiszta, azaz nem igazán tudja még visszatartani a pisit. Ez tényleg idegrendszeri kérdés, és ha ez még nincs teljesen kialakulva nála, akkor tényleg elöfordulhatnak balesetek.
Ilyenkor még nagyon sokmindennel tudnak elmélyülten foglalkozni, de egyszerre csak egy dologal, nem oszlik meg a figyelmük, így pl. játék közben a pisilésre már nem jut elég figyelem, ezért fordulhatnak elö balesetek.
Tudom, hogy sokkal egyszerübb volna az élet pelenka nélkül, de elöbb-utóbb, mint minden ember, vissza fogja tudni tartani, szólni fog idöben, és csak akkor fog pisilni, amikor a WC-n ül.
Szia: cscs
cscs
Budapest XIII. kerület
 
 


Köszi cscs! :-))
florka
Göd
 
 


Sziasztok!
Nekem is az a véleményem,hogy hagyni kell "megérni" a gyerkõcöt a dologra.De mit csináljon az,akinek kisfia 27 hónapos,És a w.c. egyáltalán nem érdekli?Viszont tavaszra,az óvodai beiratásra szobatisztának kellene lennie?Mi a véleményetek a dologról?
Maszi
maszi
 


Maszi,
miért kellene szobatisztának lennie a beiratásra? Nem elég, ha akkorra szobatiszta, amikor ténylegesen kezdi az ovit?
A szobatisztaság egy hét, de akár egy nap alatt is bekövetkezhet (nálunk pár nap leforgása alatt történt az egész), szóval ne aggódj, nagyon messze van még a tavasz egy ilyen kis kölyök életében!!!
andi
andi
 


Szia andi!
Nekem azt mondták,hogy mindenhol úgy lehet beiratni a gyerekeket,ha a beiratáskor már szobatiszta.Errõl már kérdeztem itt a neten szakembert is.Õ is azt mondta.Ez olyan kiszúrás azokkal,akiknek nyár után született a gyerekük,mert ugye nyáron sokkal könnyebb a szobatisztaságra "megérni",mint télen,amikor hideg van,fõleg családi házban,ahol amúgy sincs túlfûtve a fürdõszoba,és még nekem sincs kedvem a hideg W.C.-deszkára ráülni,hát még egy pici gyereknek.Amúgy kaptam egy olyan tanácsot,nyugodtan mondjam azt beiratáskor,hogy szobatiszta,úgysem ellenõrzik.Õszre meg már biztos az lesz.Ha meg mégsem,akkor azt mondom,valamiért visszaesett.Jobbat nem tudok kitalálni.
maszi
maszi
 


Maszi,
micsoda hülyeség, én még ilyet nem is hallottam. Nyugodtan mondd viszont ebben az esetben, hogy szobatiszta (és õszre már biztosan az lesz!!!). Én azért megnézném, hogy mit csinálnak egy ilyen elvárásokkal rendelkezõ oviban azokkal a gyerekekkel, akik tényleg visszaesnek, véletlenül bepisilnek, stb. Az egész dolog egyébként is csak az óvónõk jóakaratától függ... A mi ovinkban legalább három gyerek van a kiscsoportban akiket szó nélkül bepelenkáznak alváshoz, soha nem csináltak ebbõl problémát. Ha szeptemberben nem teljesen szobatiszta egy három éves, azt mondják, nem gond, közösségben hamar rá fog jönni, hogy sokkal jobb pelus nélkül. Ilyen is van.
Ne stresszeld magad, NAGYON messze van még a tavasz. Tedd ki a bilit a szoba közepére, nekünk anno minden helyiségben volt egy, hagyd, hogy a macit, babát, akármit biliztesse. Az én lányom semmi érdeklõdést nem mutatott heteken keresztül, aztán egy reggel odarohant, hogy gyorsan, bepisilek.. Ráült, belepisilt.. Ennyi volt, minden elõjel nélkül. Még kb. két hetet kellett utána várni, hogy bele is kakiljon (ekkor 29 hónapos volt), és 32 hónaposan éjszakára is lekerült a pelus. A lényeg, hogy ne érezze, lássa rajtad, hogy te ebbõl ügyet csinálsz.
andi
andi
 


Sziasztok!
Hadd legyek egy undok önzõ dög, és hadd dicsekedjek el! Dilu kb. két hete teljesen szobatiszta lett. Szeptemberbe kezdett bölcsibe járni. Néha-néha ráült a bilire, de azért legtöbbször a pelusba ment a pisi, kaki. Én úgy voltam, ráér még, nem izgatott a dolog (27 hónaposan). A bölcsiben egy olyan csoportba került, ahol már nem igazán hordtak pelust a gyerkõcök, nyáron mindenki leszokott róla (Dilu egyébként nyáron elõszeretettel pisilt a bugyijába, ha nem volt rajta pelus). Aztán észrevettem, hogy egyre többször szól, és ha kérdezem, hogy "nem kell pisilni?", akkor elõszeretettel rohant a Wc-re (ülõke nélkül kapaszkodott, nem engedte felrakni az ülõkét). Kb. egy hét alatt eljutottunk a napközbeni teljes szobatisztasághoz. De tényleg azóta egy csöpp sem ment be. Ugyan alváshoz még pelus van, de általában üresen kerül le róla (még éjjel is). Szóval én most nagyon büszke és boldog vagyok (amúgy is, csak most még jobban).
és Maszi!
Látod tényleg tõlük függ, mikor érnek meg rá. Ne keseredj el! Szerintem már beiratkozásra szobatiszták lehettek, de ha mégsem, szerintem is füllentsél!
Üdv: Bobo
Bobo
 


Lányok, engem egészen megnyugtatott az, amit itt most olvastam.:-)))

Köszi: Florka
florka
Göd
 
 


Lányok,
mi van akkor ha egy gyerkõc nem hord már pellust, nem pisil be éjszaka sem, de kakilni nem hajlandõ se bilibe, se wc-be, csak a pellusba. Ez igy zajlik: szól ha kakilni kell, és kéri hogy adjak rá pellust. Adok. Belekakil, majd rögtön le kell venni, kitakaritani, és újra bugyit húzni rá. A kakitól undorodik, elve szerint kakilni csak a pellusba kell. Semmilyen fortély nem segitett. Ha kakit lát befogja az orrát, fúj büdös, és közli hogy õ csak a pisit szereti. Szerintem azért kakil pellusba, mert nem látja a kakit akkor. Biztos hogy fél tõle, mert egyszer nem adtam rá pellust hiába kérte, igy akartam wc-re kényszeritnei, és bekakilt a bugyiba, olyan bogyósat, majd annyira megijedt hogy sikitozni kezdett mikor a bogyók szétgurultak ahogy lerángatta magáról a bugyit. Egyébként Zoziról van szó, szept-ben volt 2,5. Amig csak nappalra volt szobatiszta akkor sem kakilt a bilibe, hanem megvárta az éjszakai pellust és visszatartotta a kakit. A gyerekorvos szerint ne maceráljam, még nem érett. De hogy lehet ez, hiszen amúgy meg szobatiszta lenne, tudja szabályozni az ingereit, nem bekakil, hanem tudatosan visszatartja a kakiját. Mi ez ha nem érettség? Volt valakinek hasonló tapasztalata??Mit csinált??Mit csináljak???
Zorkanya
Zorkanya
 


Zorkanya,
a Vekerdy errõl nagyon sokat ír, és nekem is volt már hasonló a baráti körben (mármint gyerek), tényleg el fog múlni. A gyerkõc már szobatiszta, tudatosan csinálja ezt, pontosan azért, mert fél. Nagyon sok kicsi nehezen éli meg azt, hogy valami koszos, büdös idegen anyag távozik a testébõl, pszichésen felzaklatja õket, de a szellemi érettséggel ez el fog múlni. Abszolút nem szabad kényszeríteni arra, hogy elhagyja ezt a szokást, mert pont az ellenkezõjét fogod elérni valószínûleg. Hagyd õt. Sokkal rosszabb lenne, ha állandóan visszatartaná a kakit, mert egy idõ után tartós székrekedést is eredményezhet, megannyi problémával. Egy egészséges környezetben felnövõ gyerek minden ilyen macerás szokásból kinõ, ahogy beérik a kis feje lágya... Ugyanígy elhagyják maguktól a cumit, cumisüveget és minden más kisbabás szokást, és pszichésen jobb lesz neki is, ha a maga idejében teheti.
andi
andi
 


Zorkanya,

Irnék neked e-mailt!!! Nálunk ugyanez volt a probléma.

Bóbita

UI: Olyan rég nem irtál már aa babanetre vagy csak én nem találkoztam velük? Hogy vagytok?
bóbita
 


Bóbita: vorosgabor@chello.hu. Izgatottan várom, addig is puszkó. Néha-néha irogatunk- inkább csak olvasunk. Zorkanya
Zorkanya
 


Andi, Vekerdy melyik könyvérõl van szó???Zorkanya (már megint..)
Zorkanya
 


Zorkanya!

Vannak másik topicok is ebben a témában, olvass bele.
Pelének nagyon jó tanácsai vannak mint szakember (pszichológus)

[url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/82.html?1002139240" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/82.html?1002139240[/url]

Az arhivból kimásoltam neked a mi történetünket:
bigacsiga 2001 Május 25 péntek - 23h 45: Edit


Sziasztok Lányok!

Az én nagyobbik fiam négy éves.
Nálunk a kakilással volt a gond. Nem volt hajlandó se bilibe se wc-be kakilni csak abba a pelenkába amit éjszakára ráadtam. Soha nem szólt, hogy neki kakilni kell mindig kivárta az estét és akkor. Ha nem adtam rá pelenkát képes volt napokig visszatartani. Nekünk a pisilés is sokkal nehezebben jött össze mint általában másoknak ezért pelenkáztam még éjszakára. Inkább a kivárásos módszert választottam mint, hogy visszatartsa és attól legyen baja.

Hétfön következett be a fordulópont ami így zajlott:
Kérte, hogy hagyjam magára és menyjek ki a szobájából. Kérdeztem, hogy kakilni kell. Mondta, hogy igen. Fogtam lehúztam a pizsamáját és bár viaskodva, de levettem róla a pelenkát. Nagyon sírt és kiabált, hogy nem szabad ilyet csinálni csak pelenkába szabad kakilni és bilibe nem. Volt olyan pillanat amikor nagyon megszántam és majdnem visszaadtam rá azt a vacak pelenkát, de helyette azt mondtam sajnos elfogyott amit meg levettem róla az elszakadt és nem tudom visszaadni rá. Amíg ezeket mondtam végig arra gondoltam csak ki ne nyissa azt a szekrényt ahol a pelenkát tartom, mert akkor lebukok. Nem jutott eszébe az sem, hogy a testvérének van, de kérte a szakadta ragasszam meg. Persze ez a cirkusz után nem tudott kakilni sem. Éjjel 11 óráig meséltem neki énekeltem babusgattam és így aludt el. Reggel lett a nagy csoda magától ráült a bilire és telepakolta. Rettenetesen boldog volt hordozta körbe a lakásba a nagy csodát. Már régebben félre tettem neki egy mintás wc papir most az az o különbejáratu wc papirja azt csak o használhatja. Ma már péntek van és a csoda minden este és reggel megismétlodik.
Oszintén örülök én is. Tovább léptünk egy lépést sokáig tartott, de megérte!

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Zorkanya,
ami nekem épp megvan itthon az a Kérdezz! Felelek... elsõ kötete a Szülõk házikönyvtára sorozatban, de a rádióban, Nõk Lapjában is többször beszélt a dologról.
Andi
andi
 


Sziasztok Mindenkinek! Én egy abszolut kezdõ vagyok és végsõ elkeseredésemben ültem a géphez.A SZOBATISZTASÁG érdekel,de nagyon.Sok jót olvastam itt és tanácsot szeretnék kérni.Kislányom Melissza szeptember elején volt 2 éves.Nagyon értelmes,már másfél évesen tisztán beszélt,8 hónapos kora óta jelezte ha kakilni kellett.A bilivel,a WC szükitõvel hamar megbarátkozott,szivesen ült rajta és soha nem eröltettük.Nyár közepén szobatiszta lett.Õsszel elkezdett ismét bepisilni,pedig semmi különös nem történt.Visszaadtuk a pelenkát,néha szólt ha pisilni kellett.Decemberben ott tartottunk,hogy bepisilt,bekakilt és már egyáltalán nem szólt.Megelégeltük és levettük a pelenkát.Sajnos bepisil,bekakil,az egész napunk errõl szól,hol dicsérjük,hol szidjuk.Már nem tudom mit csináljak? Visszaadjam a pelenkát?
Melcsi
 
 


Melcsi,
nem szabad szidni! Szakértõ nem vagyok, de azt tudom, hogy TELJESEN és megbízhatóan szobatisztának csak kb. 3 (de legkésõbb 4 ) éves korra kell válnia egy egészséges gyereknek. Szerintem ha erõlteted, pont az ellenkezõjét fogod elérni. Azt pedig biztosra úgysem tudhatod, hogy az õ kis fejében mi játszódik le,hidd el, egy pár hónapon belül rendezõdni fog a dolog, csak legyetek nagyon türelmesek. andi
andi
 


Szia Bigacsiga !
Ugyanezzel a problémával küszködünk a kisfiammal aki most 3 éves . A pisiléssel semmi gond , 1 hónap alatt szobatiszta lett , viszont csak a pelusba hajlandó kakilni . Próbáltuk mi is azt , hogy nem adjuk rá , de akkor meg addig ugrál , amíg el nem múlik az inger , de akkor meg 2-3 napig nem kakil. Begörcsöl a hasa , és órákig képes sikítozni , aminek ugye az a vége , hogy székrekedése lesz . Azt viszont már cikinek tartja , hogy pelenkába végezze a dolgát , mert õ már nagyfiú. Teljesen tanácstalan vagyok .
erika (erika)
 


Sziasztok!
Nagyon érdekesek a hozzászólások és nagyon hasznosak,főleg nekem,mert az én kisfiam ma ült rá először egyedül a bilire, úgyhogy talán kezdődik a bilire szoktatás cimű fejezet. Dávid 2 éves múlt októberben és az utóbbi időben mindig szólt mielőtt pisilt volna a pelusba, ha kaki volt,azonnal szólt,mert valószinű zavarta. Bilije a mai napig nem volt, mert kerestük az ideálisat,végülis úgy döntöttünk,veszünk egy egyszerűt (kék és hátul egy sárga macifej van,ráadásul nem volt egetverő összeg,mint némely divatos bili).szóval Dávid állandóan levette magáról a pelust.Egyesek szerint ez nem jelent semmit,viszont én másként éreztem.Ma hazavittük a bilit és először oda sem akart menni.Nem erőltettük,nem is foglalkoztunk vele. Ráültettem a kedvenc maciját és egyszer csak azt vettük észre,hogy macit ledob a biliről és levetkőzik és ráül. És belekakilt,csak egy picikét. Akkor én nagyon megdicsértem és el volt ájulva apa is meg a nagyi is. De Dávid elküldött minket onnan. Ott trónolt egész a fürdetésig (1 órán keresztül,néha kakilt egy keveset) Aztán jött az orditás,mikor mentünk fürdeni,mert bilizni akart.
Ennyi egyelőre a történet és remélem pozitivan folytatódik majd.Köszönöm,hogy megoszthattam az élményt.Még jelentkezem,
Addig is sziasztok:Giti
Giti
 


Erika!

Nem tudok okos tanácsot adni. Én megéreztem, hogy most lehet és megcselekedtem. Ha nem jött volna be tovább pelenkáztam volna és legközelebb probálkoztam volna.

Mindenesere probálkozz vele puhatolozz, hogy hogy szeretné. Biztos van valami ami felkelti a figyelmét.

pl. adj neki játékot és játszon közbe, nézzen képeskönyvet.
vagy lehessen egyedül ha úgy akar, vagy legyél vele ha úgy akarja. Választhason bili és wc között.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Szia Melissa!
Ne keseredj el,nem vagy egyedül!Mi is pontosan ebben a cipõben járunk,pont úgy,mint ti.A picurkáink is egyidõsek.Te nem véletlenül a MÁV-ban szültél?Mikor én szültem 1999.09.07-én,utána levõ napokban volt egy pár szobával arrébb valaki,aki ugyancsak Melissza volt,és a kislánya is Melissza lett.
szia:maszi
maszi
 


Sziasztok!

Az én kisfiaim (ikrek) szinte egyidõben lettek szobatiszták teljesen maguktól, 3 éves korukra.
Most januárban töltötték a 3. évet.
Én nem eröltettem semmit, de a bili mindig ott volt a szobájukban. Eleinte csak játékból ültek rá, a nyáron is mikor lehetett meztelenkedni a teraszon mindig ott volt a bili. Nyáron rászokta maguktól hogy a pisi a bilibe ment, néha elõfordult hogy a kaki is, akkor nagyon megdicsértem õket, és láttam rajtuk hogy büszkék magukra.
Jött az õsz és nálunk is romlott a helyzet, visszakellett adnom nappalra is a pelust, pedig a nyáron már teljesen elhagyták.
Attila kisfiam a kakit csak pelusba volt hajlandó rakni és utána szólt hogy tegyem tisztába. De mintha szégyelte volna magát Andriska elött, mert teljesen magától egyik napról a másikra, azt mondta nem kell több pelus.
Reggel már arra mentem be a szobájukba, hogy az éjszakai pelust levette és ráült a bilire.
Teljesen maguktól szoktak a bilire, persze én mindig elmondtam mi a helyes, és megdicsértem õket.
Anyukám mindig mondta hogy én meg nõvérem annak idején milyen hamar szobatiszták voltunk. Kicsit dühitett is a dolog, mert úgy éreztem azért mondja mert nem jól csinálok valamit. De ma már tudom hogy jól csináltam, és nem szabad hogy az érdekeljen hogy a más gyereke milyen hamar lett szobatiszta, mert minden gyereknek erre meg kell érnie.
Talán az ikreknél könnyebb, mert ha az eggyik elkezdi, a másik nem akar lemaradni és utánozza.
Én úgy gondolom hogy simán ment a szobatisztaságra való áttérés, pedig egy stresszbe voltam hogy hogyan lesz ez nálunk, mert két gyerek pelenkázása kész anyagi tönkremenés.
Most már éjszaka is szobatiszták, este mielött lefekszenek biliznek egyet és reggelig kibirják.
Nem mondom hogy nem fordul elõ baleset, de hamarosan ezt is elfogják hagyni, mert látom hogy szégyenlik is.
Ezért azt ajánlom minden édesanyának emiatt ne aggódjon, mert eljön majd az ideje, csak valakinél elöbb és valakinél késöbb, ezt nem szabad eröltetni.
Én sem akartam elhinni hogy igy fog menni egyik napról a másikra, de most a szekrényben nálunk is ott van egy megkezdett Libero.

Sok türelmet mindenkinek!

MIrmur
 
 


Szisztok!
Jó ez a téma. Minden anyukának hatalmas dolog, amikor végre már nem kell a kakis popsikat törölgetni, nameg máshova is lehet rakni azt a nagy adag pénzt amibe a pelus kerül. Nálunk nehezen indult meg a bilizés. A 2. szülinapján, Kittikém még egyszer sem csinált semmit se a bilibe. Rá se ült egy pillanatra sem. (Nálunk is jött a szöveg, hogy bezzeg én már másfél évesen szobatiszta voltam, ja és tudtam az Anyák tyúkját kívülrõl! Kép
Mindíg a a szekrényben kakilt állva a pelusba. Egyszer elegem lett és betettem a bilit a szekrénybe. Mérgesen kidobta és magára csukta az ajtót. Sokat járkált a nyáron bugyi, minden nélkül, és úgy vettem észre visszatartja a dolgokat. Egyszer viszont amikor ment a szekrénybe, már elegem lett és gyorsan levettem a pelenkát és enyhe erõszakot alkalmazva ráültettem a bilire. Egyik kezemben a Kinder tojás, amit csak a bilin ülve lehet megenni. Ez bejött! Elkezdte eszegetni, és közben meglett a kaki is. Nagyon örült neki õkisasszonysága is. Ezek után már nagyon felgyorsultak a dolgok. Eltelt fél év, most már majdnem 3 éves. A WC-tetõ egyszer a fejére csukódott azóta nem akart ráülni, csak a bilire. Most abból is elegem lett, hiszen idegen helyen nem volt gond a WC csak itthon. Beadtuk szegénykémnek, hogy eltörött a bili és szegény apucinak még nem volt ideje megragasztani. Most már wécézik is az én kis Kittikém. (Azért nagyon ritkán még bepisil éjszaka, ha sokat iszik.) Szerintem sem szabad erõltetni a dolgokat, de azért egyszer, egyszer, egy icipicit azt is kell.
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron