Új privát üzeneted érkezett!

Kedves mindenki!
Ugyan az egyik fórumon már felvetettem ezt a témát, de senki nem reagált rá, úgyhogy itt próbálkozom.
A fiam két éves, és szeretném a nyár folyamán leszoktatni a nappali pelusról (annál is inkább, mert szeptemberben jön a kistesó és nem akarok két gyereket pelenkázni). Kaptam már mindenféle jó tabnácsot (ne adjak rá pelust, ne adjak rá semmit, hagyjam possadni a kakis pelenkéban, hadd csípje a fenekét stb. De egy városi lakásban szerintem nemigen megoldható hogy ne adjak rá pelust, hacsak nem akarom az egész álló nyarat a padlószőnyeg tisztításával tölteni.
A fiam néha jelzi utólag, hogy kakis a pelus, de pl. a pisis pelenkában órákis elüldögél, még akkor is, amikor már a nadrágja is csurom pisi (mellesleg textilpelenkát használunk). A bilire nem hajlandó ráülni (néha játékból nadrágban ráül). Úgy gondolom hogy erőszakkal nem lehet szobatisztaságra nevelni egy gyereket, de ennél tovább nem jutottam. Igaz, hogy mikor pelust cserélünk, mindig mondja, hogy fuj kakis, de ennyi az egész. Segítsetek!
Zsóka
Zsóka
 


Sziasztok!
Nekem is jól jönne néhány jó tanács arról, hogy hogyan lehet bilire szoktatni a gyereket városi lakásban. Az én fiam már elmúlt két és fél éves, de a Zsókáéhoz hasonló okok miatt eddig nem mertem sem erőltetni, sem levenni róla a pelust otthon. Nálunk is padlószőnyeg van, és nem merem megkockáztatni, hogy ne adjak a gyerekre pelust. A fiam még soha nem kakilt-pisilt WC-be vagy bilibe, bár játékból szívesen ráül a WC-re (vettünk neki gyerek WC ülőkét és kissámlit is, hogy egyedül is fel tudjon mászni). Most már nagyszerűen rá tud ülni a WC-re, ki tudja törölni a fenekét, le tudja húzni a WC-t stb., de az eszébe se jut, hogy "pottyantani" is kéne bele valamit. Mit tegyek?
Krisztina
 


En csak annyit tudok errol irni, amennyi az en tapasztalatom, es azt hiszem, nekem szerencsem is volt. Mi is kicsi lakasban lakunk, en azonban ugy kezdtem, hogy raultettem a fiamat a bilire(elotte nem ult rajta ket percnel tovabb, aztan a fejere tette es szaladgalt...)es elkezdtem neki meselni. Vagy ugy jatszottunk, hogy o ult a bilin. A kovetkezo fokozat az volt, hogy nem adtam ra pelust, csak kis gatyot, es aztan mar o jott, hogy baleset tortent. Nagyon meg kell dicserni, ha "veletlenul" bilibe pisil, vagy kakil, mi meg a nagyszuloket is felhivtuk, es elujsagoltuk nekik. Az egesz folyamat nem tartott tovabb ket honapnal, ezalatt az ido alatt egyszer kellett az agyteritot kimosni. Ma mar nappal nincs rajta pelus, a delutani alvasnal sincs, ejszakara azert adok ra, mert az hosszabb idoszak, es besikerulhet baleset. De mostanaban ejszaka is felsir, hogy pisilnie kell. Ha egyszer elkezdi kellemetlenul erezni magat a pisi-kakis pelenkaban, akkor tuti, hogy rovid idon belul raszokik a bilire.
Dani fiam ket es feleves, es szobatisztanak mondhato, sot mar egyedul letolja a nadragjat es a WC-nel allva pisil( a kakilas egy kicsit bonyolultabb)
Ja! ti megengeditek, hogy utanatok menjen a WC-be, ha ti vagytok benn?? Olvastam valahol, hogy ez lehet a gyereknek jo pelda is.
Udv
Eva
Eva
 

 
 

Kedves Éva!
Tudom, hogy furcsán hangzik, de nálunk valahogy úgy alakult, hogy a Wc-zés teljesen nyilvános dolog, szóval sokszor még az ajtót se húzzuk be (harmonikaajtó van rajta). Mondjuk pici a lakás, és csak mi hárman lakunk benne (férjem, a gyerkőc és én), és a WC egyben fürdőszoba is. A fiam mondjuk egyébként se bírná ki, hogy ne jöjjön be, ha éppen a WC-n ülök. Újabban már felnyitja nekem a WC tetőt, ha megyek, és tép nekem WC papírt is. Nem tudom, jó-e ez a "rendszer" de számomra mindenesetre elég kényelmesnek és természetesnek tűnik.
Krisztina
 


En is csak azert kerdeztem, hogy megtudjam, hogy csak nalunk van-e ez igy, vagy mas csaladban is bemegy a lurko a WC-be. Nalunk is bejarkal, de erdekes modon a WC-re ulni fel, van neki is kissamli, uloke. Pisilni tud bele, kakilni nem. Egyebkent a fiam akkor is betor a furdoszobaba, ha zuhanyozok. Ez szerintem nem egyedi dolog
Udv
Eva
Eva
 


Sziasztok,
Én már megpróbáltam a bilire ültetni de ráülni se hajlandó, csak néha ruhástul. Viszont (mivel nálunk is egyben van a WC és a fürdőszoba), néha ott van velem, sőt, (nagy kegy...)ő húzhatja le a WC-t. Aztán jön a közös kézmosás, és mindig elmondom ilyenkor, hogy nweked is a bilibe kell pisilni és kakilni. Itt tartunk...
Zsóka
Zsóka
 


Kedves Mindenki!
A módszeretek jó, egy a lényeg, semmit nem szabad erőltetni. A lányom két és fél éves lesz és még nem volt két éves és már szobatiszta volt (nappali). Szerintem úgy tanul a legjobban, ha látja, ezért én hagyom, hogy bejöjjön a fürdőbe utánam (a férjemhez nem, mivel kislány), egy hónapja ott tartunk, hogy felügyelettel tud zuhanyozni. A WC-n minden dolgát egyedül elintézi, abszolút önkiszolgáló. A legjobb szerintem, hogyha a bili mindig szem előtt van, és gyakran kell neki mondani, hogy oda kell a a WC-zést intézni. A padlószőnyegen nálunk egyszer esett folt, nevettem és legyintettem rá, azt mondtam neki, hogy legközelebb a bilire üljön rá, mert a szőnyegre fuj nem szabad pisilni.Innentől kezdve lett ténylegesen szobatiszta. Ha pld. elmegyünk valahova autóval, visszük az útibilit a csomagtartóba, amikor beültetem a babaülésbe, mondom neki, hogy szóljon ha pisilni kell. Ha szól, beültetem a csomagtartóba (családi batárunk van) amíg végzi a dolgát, integet a mellettünk elhaladó autóknak. Csúcsfej! Ennyit az én tapasztalataimról.
Barátnőktől hallom, hogy a fiúk nehezebben lesznek szobatiszták, és az új kistestvér nagyban hátráltatja a szobatisztaság elérését.
Sok szerencsét! Sziasztok!
ANETT
Anett
 


Sziasztok!
Nagyon örülök ennek a témának , mert ez nálunk is "nagy" probléma. Én is írtam már az anyaság c. topicban de arra sem írt senki.Nekem úgy sikerült a pisilés a bilibe, hogy először is megvártam azt az az időt manócskánál , hogy érdekelje a dolog, (ő 2 és fél éves volt)ekkor levettem róla a pelust és kb . 2-3 "baleset" után szólt , hogy neki pisilnie kell. Eleinte rohanni kellett, mert utolsó utáni pillanatban jelzett , de aztán egyre ügyesebbek lettünk.Ma már akár 10-15 percig is vissza tudja tartani . Most 3 éves és fél éves.Viszont ami nálunk nem működik az a kakilás egyszerűen nem hajlandó csak pelenkába végezni a dolgát.Szól , hogy kakilni kell kérek pelenkát.Feladom rá és amikor megtörtént a dolog akkor ismét szól , hogy készen van.(Ez kb. 5 perc), ugyhogy tényleg akkor szól amikor kell neki.Már mindent kipróbáltam volt, hogy nem adtam rá amikor kérte és kértem , hogy üljön rá a bilire, de inkább visszatartotta és este amikor éjszakára kapott pelust akkor kakilt be.A másik amire rá kéne szánni magamat az az éjszakai leszoktatatás. Nappal ha alszik , felébred amikor pisilnie kell az ágya mellé van készitve a bili, felkel pisil és utána alszik tovább.Írjatok ha van ilyen tapasztalatok jó? Összel oviba megy és oda elvileg csak teljesen szobatiszta gyerkőc mehet!Az igazsághoz hozzátartozik, hogy van egy kistestvére akitől viszont az ellenpéldát látja.
Lehet. hogy ez is befolyásolja a dolgot?
Segítsetek ha tudtok előre is köszi:
Szilvia
Szilvia
 


Kedves Szilvi!
Amennyire hallottam, a kistestvér lehet "visszahúzó" példa is. Sajna megoldást nem hallottam rá. Az éjszakai pelusmentességről pedig azt hallottam, hogy az meg majd jön magától. Hát nem tudom...
Titeket olvasva úgy döntöttem, hogy mivel júliusban megyünk a nagyszülőkhöz vidékre két-három hétre, ahol jó nagy udvar van, tehát nem gond a "baleset", ott fogom elkezdeni a leszoktatást (nappal pelusmentesen öltöztetve a gyereket), és reménykedek abban, hogy a két-három hét alatt abba legalább belejön, hogy szól, ha pisilnie-kakilnia kell. És akkor talán már itthon el tudom kerülni a baleseteket.
Ja, és Szilvi! Szerintem a bilibe kakilást ne erőltesd, majd jön az magától. Valahol olvastam, hogy a gyerekpszichológusok szerint fél magától elengedni a gyerek a kakit, mert ő ezt a saját teste részének fogja fel. Egyébként kértél már tanácsot a gyerekorvosotoktól?
üdv:
Zsóka
Zsóka
 


Kedves Zsóka és Szilvi! (Én ugyan reagáltam felvetésetekre a másik szálon, de az internetszolgáltatóm másképp akarta...:-)) Én az ötödik gyerekkel fogom kezdeni a leszoktatást és kapaszkodjatok meg, de nem tudom, hogyan kell. Én is úgy teszek, hogy kisnadrág és mosás, kisnadrág és mosás... De igazán csak azért, mert szerintem nem kellemes a 30 fokos melegben pelusban lenni... Egyébként azt biztosan éreztetni kell vele, hogy nem tetszik neked, hogy pelust kell használni, hogy ettől szomorú vagy és ha eljön az ideje, akkor majd szoba tiszta lesz. Az éjszakánál meg észreveszed, hogy reggel száraz a pelus
Haraszti Gáborné
 


Sziasztok!
Köszike a válaszokat és tippeket!Beszéltem erről a gyerekorvosunkkal aki azt mondta ne csináljak ebből konfliktust a gyereknek , mert ő majd ezt is , mint minden mást meg fogja tanulni! Igen de mikor ??Egyébként nem erőltetjük nála a dolgot , de hát azért azt valahol éerznie kell, hogy nem ez a normális nem??? Ugyhogy szoktam vele erről beszélgetni és erre nagyon aranyosan azt szokta mondani:
Anya! Ha majd olyan nagy leszek én is, mint te meg Apa a WC-be fogok kakilni!!
Édes nem ???
Az éjszakáról pedig , neki minden reggelre tiszta pisi a pelenkája!!(Iszik is éjjel, lehet, hogy előszőr erről kéne leszoktatni???)
Sziasztok:Szilvia
Szilvia
 


Sziasztok!
Először is egy kis büszkélkedés és egy kérdés ezzel kapcsolatban: a fiam már harmadik napja igaz, hogy utólag, de mindig szól, ha kakis a pelus. Kérdésem: így kezdődik a szobatisztaságra szokás, vagy mi ez? Egyébként nagyon örülök neki, amikor szól, mindig megdicsérem, hogy szólt, és moindom hogy akkor most tiszta pelust kap. És mindig mondom, hogy a bilibe kellene stb.

Szia Szilvi!
Lehet, hogy az éjszakai ivás nem túl jó dolog. Hányszor ébred fel éjjel inni? Egyébként valahol azt olvastam, hogy pl. hiába nem adnak a gyereknek este inni, attól még nem lesz éjjel szobatiszta, tehát lehet hogy nem ettől pisis a gyerkőcöd reggelre. Majd kialakul magától. A fiam meg cimusüveggel alszik el (amibe nem cukros Herbária gyerekteát vagy tiszta vizet adok neki), tehát reggelre ő is tiszta pisi, néha még az ágy is. Éjjel már nagyon ritkán ébred fel, akkor is egy kis víz után elalszik.
sziasztok
Zsóka
Zsóka
 


Sziasztok! Zsóka, igen, ez egy lépés a szobatisztaság felé, de ne siesd el! Csak türelem!
Nem értem, miért alakítottátok ki ezt az ivászat dolgot a gyerekeknél. Vacsoránál iszik a pici ( embertelenség szomjaztatni a gyereket és igaza van Zsókának felesleges is!) aztán fürdés, alvás.
Ez valami cumipótlék, szopás helyettesítő pótcselekvés szerintem! De nem akarok senki lelkivilágába mászni! Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Sziasztok!
Laura egyszer kel fel inni általában hajnalban (kb 5 körül)ilyenkor megiszik egy pohár teát és alszik reggel 8-ig , lehet , hogy ez tényleg valami pótcselekvés nála , de fogalmam sincs , hogy , mit kéne tennem, egyszerüen ne adjak neki ????Egyébként ez régen sokkal rosszabb volt , volt olyan éjszaka , hogy 1/2 liter folyadékot is képes volt meginni.
Viszont van egy ÓRIÁSI hírem!!!!
Tegnap a MANÓCSKÁM belekakilt a WC-be!!!
Úgy történt, hogy épp valamit csináltam és ő kérte szokás szerint a pelust erre én mondtam neki ,várjon egy kicsit , majd késöbb bepelenkázom . Ezek után csak annyit láttam, hogy beszaladt a WC-re magáracsukta az ajtót és kisidő múlva kiabált büszkén, hogy sikerült!!!!
Nagy volt az öröm , egyből fel kellett hívni a nagyit, és apát is, akik szintén megdicsérték.Úgy láttam rajta , hogy ez a kis műsor nagy hatással volt rá de egyenlőre nem akarom elkiabálni a dolgot.
A további fejleményekről majd beszámolok nektek jó??
Sziasztok üdv mindenkinek:egy nagyon büszke anyuka
Szilvia
Szilvia
 


Kedves Timi!
Abszolút igazad van, nálunk az esti cumisüvegezés elalvás előtt szopipótlék, ugyanis egész nagykoráig (ill. elválasztás előttig) elavlás előtt cicit kapott. Most cumisüveg van, és fő is a fejem, hogy hogyan szoktathatnám le róla. Minden este mesélek neki elalvás előőt, lehet, hogy ez lesz majd a cumisüveg helyett, csak nem tudom, hogyan vegyem el tőle az üveget.
Egyébként az esti mese nálunk még abból áll, (két éves), hogy elmesélem neki, hogy mi történt vele aznap. Olyan aranyos, amikor közbeszúr valamit, azon a szálon megy a "mese" tovább. Nagy ritkán mesekönyv is van (csak amolyan képeskönyv állatfigurákkal, aikről elmondjuk mi ketten, hogyx ki is az és mit csinál). Csak úgy elvenni nem akarom tőle a cumisüveget (il. egyszer csak nem adni neki), hát most tipródom.
sziasztok
Zsóka
Zsóka
 


Kedves Zsóka! Írtad, hogy elmentek vidékre. Új hely, változás és megfelelő alkalom, hogy beadd neki, hogy változtatsz! Nem lesz könnyű, a kétéveseknél konzervatívabbak nem léteznek!De magadnak könnyíted meg az életet. Ne feledd, ősztől már két emberke szeszélyeit kell(ene) kielégítened! Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Kedves Szilvia!
Gratulálok a sikerhez! Az én fiam egyelőre ott tart, hogy ha leveszem róla a pelust játékból ráül a bilire, WC-re, de amikor pisilni vagy kakilni kell, kéri a pelust, aztán szól, ha kész van. Most felbátorodtam a te példádon, és ma kipróbálom, mi történik, ha a kérése ellenére nem adom rá a pelust. Majd beszámolok a fejleményekről.
Krisztina
Krisztina
 


Szia Krisztina!
Várom a híreket és szurkolok nektek!!Lehet egyébként ha mi is hamarabb kezdtük volna akkor könnyebben menne, mert nem lenne ilyen gátlásos??
Mint már írtam Laura már 3 és fél éves!!De az öröm ma is folytatódott,ma is sikerrel jártunk a WC-n.De este viszont kért megint pelust .Lassan haladunk a cél felé!!
Szilvia
 


Szia, Szilvia!
Örülök, hogy jól haladtok! Én sajnos tegnap nem jártam sikerrel. Egy ideig ugyan próbáltam ellenállni a fiam kérésének, hogy adjak rá pelust, de amikor elpityeregte magát, nem bírtam tovább, és ráadtam a pelust, amibe megkönnyebülve kakilt bele. Utólag vettem észre, hogy azért a bilibe is pottyantott egy pici pöttyöt. Ma megint megpróbálom, hátha idővel mégis sikerül egyszer a pelus helyett a bilit használni!
Krisztina
 


Szia Krisztina!
Jól tetted ,hogy adtál rá pelust.Ha én kifejezettem azt, mondom Lalácskának, hogy nem adok pelust akkor annál inkább nem akart a bilibe kakilni ,én inkább próbáltam az időt húzni,és végül is szerintem már annyira kellett neki, hogy ezért sikerült. De ezelőtt képes volt egész nap visszatartani .Nem ér ennyit az egész.De az is haladás , hogy próbálkozik.!!
Szia :
Szilvia(Egyébként ma nagyon rossz napunk volt, egész nap nyügi volt)
Szilvia
 


Az én tapasztalatom az, hogy a legjobb módszer arra, hogy valamit önálóan csináljon meg a gyerek az ha nem tudsz azonnal pattanni ha kiejt valamit a száján. Kanállal is úgy tanult meg enni a kislányom, hogy nem tettem a szájába, mert muszáj volt gyorsan elmosogatnom. Egy darabig nézte az ebédjét és méltatlankodott, egyszer csak nekilátott. Utána jól megdicsértem,de következetesen másnap már elvártam a "hőstettet".
Ha már egyszer elértünk valameddig nem lépünk vissza. Múlt héten volt 2 éves. A szülinapján a csini ruhához igazi bugyit húztunk. Ez számára varázslatos volt, de a játék hevében bizony bepisilt. Azóta sem hordunk itthon pelust. Egyik nap nincs semmi gond, nem győzöm dicsérni, másnap minden a bugyiba megy. Ekkor én sürű zsörtölődések közepedte, hogy a pisi-kaka a wcbe való tisztát adok rá. Tehetek még valmit? Segitsetek:Barbara
Barbara
 


Kedves Barbara!
Fentebb már írtam, és csak megerősíteni tudom, semmit nem érdemes erőltetni. Jó úton haladsz, közel a várva-várt szobatisztaság, tapasztalatból tudom. Sok sikert!
Anett
Anett
 


Sziasztok !

Én a gyerekeimet úgy szoktattam szobatisztaságra, hogy a bilit mindig oda tettem ahol épp voltunk, ha a gyerekszobába játszottunk, akkor oda raktam, ha a nappaliba akkor oda. Mindig szem előtt volt és a gyerekek még élvezték is, hogy állandóan rá ülhettek egyedül. Az egészet játszásnak fogták fel, hipp-hopp szobatiszták lettek. A lányom egy éves volt és már pelus nélkül mentünk el rövidebb útra, nagyon élvezte hogy nincs rajra a pelus. A fiammal is hamar próbálkoztunk, kint a udvaron is pelus nélkül játszottak ( persze a bili ott is ott volt ) nem mondom hogy néha-néha nem történt baleset, de elmondhatom hogy könnyen lettek nappalra szobatiszták. Éjjelre megbízhatóan 2,5 évesen lett a fiam szobatiszta, a lányom már kicsit később Ő közel három éves volt.
Végül is éjjel a sötétbe nem várhattam el hogy felkeljenek és bilizzenek. A szobatisztaságra a szervezetnek is meg kell " érnie " Erőltetni nem lehet, az se jó megoldás ha valaki állandóan felkelti a gyerekét éjjel bilizni.
Akkor lehet próbálkozni éjjelre pelus nélkül lefektetni, ha legalább 10 napig nem történt éjjel baleset. Persze még ezután is bepisilhet, ha nem akarjátok, hogy átázzon az ágy, akkor lehet kapni gumi lepedőt, amit a lepedő alá kell teríteni.
Ha bármikor is bepisil, vagy bekakil a gyereketek, akkor SOHA nem szídjátok, vagy büntessétek meg, nem azért pisil be mert Titeket akarna idegesíteni.
A szobatisztaság egy hosszú folyamat.

Mindenkinek sok sikert !!! Szilvy
Szilvy
 


Szia Barbara!
Az én lányom most 2 éves és 5 hónapos (éppen ma). Mostanra biztosan szobatiszta, a pisi és a kaki is a bilibe megy. Kétéves korában, illetve egy picit előtte kezdtük a szoktatást, nem láttam túlzottan fontosnak az erőltetést, mert ez az egész biológiai folyamat eredménye, s nem lehet erőltetni, illetve azzal csak rontani lehet - gondolj a dackorszak amúgy sem kellemes pillanataira. Eleinte nem igazán értette, mit is akarunk tőle, de készségesen ráült a bilire, persze eredmény nélkül. Aztán eljött egy pillanat, mikor még ráülni sem volt hajlandó. Egy ismerős kismama tanácsolta akkor, hogy próbáljam meg, hogy nem adok rá pelust, akkor ugyanis zavarni fogja, hogy mindig nedves a ruha rajta. Ha bepisilt soha nem szidtam meg, csak mutattam, hogy nem a ruhába, hanem a bilibe kellett volna tenni a pisit. Lassanként rájött a dolog lényegére - jó sok ruha fogyott akkoriban -, s szinte egyik napról a másikra sikerült. A kakival későbbi és nehezebb volt a dolog, ő is visszatartotta, de egyszer sikerült a bilibe, s ezt az egész család óriási lelkesedéssel jutalmazta. Ez tetszett neki, s azóta nincs gond, bárhova elmehetünk, mindig szól, ha pisilni kell. (Bocs, hogy hosszú voltam, de talán segítettem.)
Sziasztok: Boglárka.
Boglárka
 


Aggódó Mamik!

Olyan helyesek vagytok, ahogy aggódtok!!! Nem kinevetek senkit, de az első gyereknél én is stresszeltem magam. A nagyszülők bevált módszerét alkalmaztam, ölembe vettem a bilit lányom 8 hónapos korában és úgy nézegettünk mesekönyvet. Persze ehhez az is kellett, hogy valamennyire behatárólható legyen "ürítési" szokása. Ő ebéd után trónolt. 20 hónaposan lett szobatiszta és ágytiszta egyszerre. Persze ott volt a gumilepedő még egy jó ideig...
Másodszülött fiú. Őt is ültetni próbáltam, hisz beváltnak tekintettem a 8 hónapot. Nos, ő sikítva ugrott fel. 10 hónaposan újabb próba, mert nála meg kialakult, hogy ha kinyitotta a szemét, azonmód inni kérte a kakaót és utána trotty. Textilpelusos volt még ő is, naná, hogy ölbevettem és bilin itta meg a kakaót. Szokás lett, aztán így maradt. Míg nem a fólia, amivel a pelust rákötöztem, jó nagy hurkát gyártott a combjára. Éppen szülinapos volt (2 éves) és mondtam, helyesebb lenne a kis sortja, ha bugyit vennénk alá. Meg a combja sem fájna. Ebbe maradtunk és utána folyton kérte a bilit. Lehet, hogy szerencsém volt? Ugyanis ma a lányom 16 és a fiú 13 éves...ezek pedig ősi módszerek voltak.

No, de itt a 16 hónapos fiacskám!!! Ő már Pampers baby. No, ő vele hogyan lesz, nem tudom! Rohan a bilivel, sejti mire jó, ücsörgünk is, mire megunja és feláll, kiszalad a konyhába, leguggol és odapisizik. Én felszedtem minden szőnyeget, tavaly linoztuk az összes szobát. Csak egy feltörlés...Udvaron is sokat meztelenkedhet...

Szerintem is biológiai érés is kell mindehhez, no meg a beszédfejlettség is. (Maya 1 évesen beszélt, Dávid másfél évesen szólalt meg). Bálint is ért mindent, de még nem beszél, mutogatja az összes (!) testrészét, hasonlítgatja a mienkével. Imádja a köldököt mutatni is, meg megnézni mindenkiét. Tudja, hogy kukiból jön a pisi. Ennyi...csak én most nem stresszelem magam vele. Reménykedem, azért mire ovis lesz, minden oké lesz. A következetesség nem azonos a szigorral, a büntivel és az erőltetéssel szerintem. Ahány gyerek, annyi szoktatás én így látom. De jó olvasni mindenki sztoriját!!!

Evelyn
Pap Éva
 


Felháborít az ötlet, hogy éjjel ne adjunk inni kisdednek éjjel, csak hogy ne leygen pisis reggelre...Hát, én megvesznék, ha éjjel ha megébredek, nem ihatnék! És nem ágyba vizelek...

És ebben a hőségben!!!!

Most hallottam a hírt, volt már olyan kisgyerek, aki azért nem kapott ENNI, hogy ne kakiljon...

Ha egy kutyával tesznek ilyet, megjelennek az állatvédők...
Névtelen
 


Sziasztok,
Némi büszkélkedés és egy-két kérdés a nálam tapasztaltabbakhoz:
Ábel fiamról ma levettük a pelust, úgy rohangált egy szál pólóban a szobában, bili a sarokban. Néha-néha rárohangált, belepisilt. Persze ennek nagyon örültünk, megdicsértük, milyen ügyes. Egy a gondom csak, nem tudom, ez nem a mi kedvünkért "rendezett" dolog volt-e. Ugyanis, ha a pelusba pisil, csak elengedi és kész. A bilibe pedig hallható nyögésekkel és erőlködéssel (mintha kakilna) pisilt. Nem tudom, hogy ez az első bilibe pisiléseknél "velejárója"-e a dolgoknak, vagy pedig a mi kedvünkért pisilt bele (eddig soha nem pisilt bilibe, szóval talán mégis "kellett" neki. Viszont azt nem szeretném, hogy nem érzi az ingert, a mi kedvünkért pedig belekínlódik a bilibe egy pár cseppet. (Megjegyzem, most délután, amikor levettük a pelust róla, nem ültettük rá a bilire, hogy márpedig most oda kell, hanem csak betettük a bilit a szobába és mondtuk neki, ha pisilni kell, oda tegye. Teljesen magától ment oda és ült rá, eddig még ráülni sem volt hajlandó.) Szóval nem tudom, ez az erőlködés ilyenkor normális-e. Mi a tapasztalatotok?
Másik kérdésem, hogy a leszoktatás időszakában a nappali alváshoz adtatok-e a gyerkőcre pelust vagy nem. Szerintem a nappali alvás ugyanolyan, mint az éjszakai, tehát kellene rá a pelus. (Végül is nem adtam rá, de holnap fogok.) Ti mit csináltok?
Harmadik kérdésem, hogy ebben az időszakban, ha utaztok metrón, villamoson stb, mi történik, ha szól, hogy pisilni kell. Leszálltok? Vagy utazáshoz adtok rá pelust? Vagy ott csurgatja el esetleg magát a villamos közepén (amiugye elég kínos és nem is túl higiénikus, plusz még meg is büntethet a BKV a szennyezésért...)
Segítsetek, várom a tanácsokat
köszi
Zsóka
Zsóka
 


Szia Zsoka, en a nappali alvashoz mar csak akkor nem adtam ra pelust, ha mar anpkozben szobatiszta volt. szerintem nem varhato el egy ilyen pici pocoktol, hogy egyszerre hagyja el a bepisilest, es en ugy vettem eszre, hogy Daninal eleg nagy traumat okozott, ha arra ebredt, hogy pisis. Egyebkentgratulalok az eredmenyhez!!!!!!!!
Ahhoz kepest, hogy nemreg meg nem is volt hajlando raulni a bilire, nagyot haladtatok.
Egyebkent en is hadd buszkelkedjek: Daninal elhagytuk az ejszakai pelust is!! ez ugyan azzal jar, hogy egyszer egy ejszaka vagyok olyan szivtelen, es felebresztem pisilni, de eddig meg bevalt. Szinte fel sem ebred, a kukija ala tartom a bilit es alszik tovabb. Ugyhogy hala a jo Istennek nem kell ket gyereket pelenkazni!
ja, a nyogesek nalunk is megvoltak, szerintem tenyleg fel akarja hivni magara a figyelmet, hogy megdicserjek utana.
Ha pedig utaztok es meg nem biztosan szobatiszta a baba, adj ra pelust, legalabb is en ezt tennem. Egyebkent viszed magaddal a bilit? Mert hogyan pisilteted meg a pockot, ha leszallsz a buszrol?
Ez csak egy erdeklodo kerdes volt, volt olyan eset, hogy en vittem...
Udv
Eva
Eva
 


Sziasztok!

Bár nekem már messze van a téma.
Szerintem, ha úgy érzed, direkt nektek pisil, ennek inkább örülni kéne. Az első fokozat, hogy pisilek ha már jön, a második hogy akkor intézem, amikor akarom! És ha direktbe tud, akkor ha figyeltek rá stb. akkor esetleg ez már egy előrébb tartó szakasz?!
A közlekedés nálunk anno Up&Go -val ment, és általában igyekeztem a járműre szállás előtt megpróbáltatni pisilni őket. Bilit sose vittünk, a fiúkkal sima az ügy, de a kislány is leguggolt a fák mellé. (Ebből sose csináltam gondot, ha a kutyák piszkát eltűri a város, akkor a 2-3 (5-6) éves gyerek is intézhesse a dolgát, ha muszáj neki)

ILdi
Pethes Ildikó
 


Kedves Zsóka! Szerintem is jó, ha nektek pisil a bilibe a kicsi! Szerintem azért erőlködik, mert megpróbálja magában felidézni a dolgokat, hogy mit is kell neki csinálnia ilyenkor. És talán nem is igazán tudja elválasztani még az érzéseket.
Habár a rádióban úgy hallottam, hogy ilyenkor neurotizálja a gyermeket a pelus, praktikus okokból adok neki. Én nem vettem észre ilyen neurózist a fiaimnál! (Engem viszont lehet, hogy neurotizálna az eredmény) Egyébként az én két évesem is itt tart! Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Kedves mindenki!
Köszi a tanácsokat!
Ma, a Harmadik Napon (jól hangzik, mi?) ott tartunk, hogy van a padlószőnyegen egy jó pár büdös pisifolt, (kaki hálistennek nincs), a bilibe is ment néhány csepp. Érdekes, tegnap adtam rá bugyit (avagyí alsónadrágot), egyszer sem szólt, minden a gatyába ment. Valahogy jobban működik a dolog, ha nincs rajta alul semmi. Ha mondom neki, hogy pisilni a bilibie stb, néha kerek perec kijeletni, hogy neemmmm! Persze ráhagyom. Hát most itt tartunk. Ha viszont kaki megy a gatyába, azt utólag mindig jelzi. Ki érti ezt? :)
A hétvégén szőnyeget fogok súrolni...
Zsóka

ui: a bilibe pisilés még mindig nagy nyögésekkel megy, de ezek szerint ez normális. Legalábbis akkor most már nem aggódom miatta.
Zsóka
 


Sziasztok!
Képzeljétek, a fiam tegnap pelus nélkül jött haza a bölcsiből. És semmi "baleset" nem történt! Otthon boldogan mutatta apának, hogy nincs rajta pelus. Mi most ott tartunk, hogy nincs rajta pelus, csak akkor kéri, ha pislini-kakilni kell. Eddig még sose történt "malőr", viszont a bilit-WC-t nem hajlandó használni, csak játékból. Szerintetek mit tegyek, ráhagyjam, és majd magától fog egyszer csak bilit-WC-t használni, vagy rá lehet vezetni valami furfanggal, hogy ne a pelust használja?
Krisztina
Krisztina
 


Kedves Krisztina! Csak nyugalom. Szerintem ne csinálj semmit! Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Köszi, Timi, akkor várok! (Ha valakinek, hát neked ebben biztos van tapasztalatod!)
Üdv: Krisztina
Krisztina
 


sziasztok!
Jelentem: visszaestünk. Helyesebben én nem vagyok következetes. A helyzet az, hogy a fiam ha nincs rajta alul semmi, akkor (ha csak a nagy játlék hevében meg nem feledkezik magáról), akkor nagy komolyan ráül a bilire, akár háromszor-négyszer is egyműás után, és nagy nyögések közepette produkál egy kávéskanálnyi pisit. Aztán megünnepli magát (bravóóó! bravóóóó!) persze ilyenkor én is vele bravózok, és dicsérgetem. De ha rajta az alsónadrág, netalántán még rendesen fel is van öltöztetve (azaz nadrág is van rajta), akkor eszébe sem jut a dolog. Gondolom úgy érzékeli, hogy pelus van rajta. Hát akkor most mit tegyek?
Bejött a hűvösebb idő, nem járkálhat félmeztelen.
Adjak rá nadrágot, és várjam meg, míg csurom pisi lesz és neki lesz elege belőle? (Soha nem szól amiatt, ha pisis a ruhája). Viszont MINDIG jelzi (utólag, az igaz, de én ennek is örülök), ha bekakilt. Ilyenkor is megdicsérem, de mondom neki, hogy a bilibe kellene stb.
Lányok, mit csináljak?
Zsóka
 


Kedves Zsóka! Most szerintem, adj rá nyugodtan pelust, mert felfázik. Egyébként nekem is visszaesett a kicsi. Nyugalom. Ezt nem lehet és nem is kell siettetni! Ha akarod időnként megkérdezheted tőle, hogy nem akar-e bilizni! Ne csinálj belőle központi kérdést! Dicsérni nagyon fontos! Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Szia Timi!
Abszolút egyetértünk, én is ezt tettem/teszem. Soha nem hagyom a pisis gatyóban, mert félek, hogy megfázik. Rászántam ezt a nyarat, hát majd meglátjuk. Most már csak azon rágom magam, hogy ha meglesz szeptemberben a kistesó, nem fog-e "visszaesni". Vagy ő még túl kicsi (2 éves) ahhoz, hogy "visszaessen"? Hallottam ilyeneeket, hogy a kistestvér érkezésekor úgymond visszaesnek a babakorba (persze nem mindegyik). De inkább megpróbálom most leszoktatni, hűátha sikerül, és akkor ősztől csak egy gyerkőcöt kell pelenkáznom.
köszi
Zsóka
Zsóka
 


Sziasztok!
Egy fentebbi véleményhez: sajna egy kutya mellett sem áll állatvédő, és ha nem adnak neki enni, akkor éhen pusztul. Ha ebben az országban valamivel utoljára foglalkoznak, az az állatvédelem.
Egyéb: Butaság, hogy a gyereknek nem lehet éjszakára inni adni. Az én taktikám: Lefekvés előtt meg kell pisiltetni és csak egy kevés buborékmentes ásványvizet kell neki adni, hogy inni tudjon, ha kell. Az édes gyümölcsleveket azonnal megissza, legyen az három deci, de vízből mindig csak keveset iszik.
Üdv
Anett
Anett
 


Kedves Zsóka! Előfordulhat, hogy bepisil majd újra! Ha akkor szépen nyugodtan állsz a dologhoz, akkor majd abbahagyja a babaságot! Sajnos a kétéves már elég nagy egy ilyenhez! Ha vigasztalhatlak én három gyereket is pelenkáztam egyszerre, igaz akkor a nagyot már csak éjszaka! Ki lehet bírni!
Kedves Anett! Nem tudom honnan jön az állatvédelem, de ha szabad nagyon óvatosan megjegyeznem a budapestiek egy kissé túllihegik ezt az egész állatvédelmet! Én egy falusi vagyok, mi az állatokat nem "ölben" tartjuk, hanem funkciójuk van és engem zavar, hogy amikor az állatvédelemről esik szó, a házőrző és az egérfogó állatok nem is kerülnek színre! Nekem kissé idegen ez a hozzáállás! (Bocsánat az off-topic-ért!)
Ami pedig az éjszakai ivást illeti egyetlen apró kitételt szeretnék hozzáfűzni: ez nem butaság, hanem embertelenség! Egyébként igazad van. Üdv: Timi
H
 


Zsóka!

Csak Timi mondatáról eszembe jutott, én egy évig pelenkáztam hérmat. Kibírtuk valahogy, cserébe utána tán ha kétszer pisilt a nagy a padlóra, és egy hét(vagy kettő, már nem tudom, de nagyon kevés volt) alatt megvolt pisiügyileg (éjjel-nappal) a szobatisztaság. Nem azért,hogy bárkit is erre bíztassak, csak megnyugtatásul, ha valakinek nem sikerül kétévesen maradandóan szobatisztára nevelni a kicsit.

Szia:

Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok lányok,
köszi a biztatást, gondoltam most elkönyveltetek magatokban mint hisztios tyukot aki nem akar két gyereket egyszerre pelenkázni. Persze hogy "ki lehet birni" (anno anyáink is ezt tették, éjszaka is), csak én textilpeluist használok, és így egy kicsivel több a gond. De ha most nem sikerül Ábelnek a pelusmentesség, nem esem kétségbe és vele sem fogom éreztetni, hogy "már szoibatisztának kellene lennie". (Anyósom már tavaly, másfél éves korában is későnek tartotta a leszoktatást...) Szuóval próbálkozunk, és bízom Benne (meg magamban).
Zsóka
Zsóka
 


Kedves Zsóka! Nem könyveltünk el hisztisnek! Az anyáink 60-70-es évek anyái, már 8 hónapos gyereket bilire nyomdostak. Én első gyerek voltam Horribile dictu: 4 hónaposan kerültem bilire!!!!
Az öcsémet(az ötödik gyereket) még két és félévesen sem riogatták a bilivel...
Én is textil pelenkát használtam, ráadásul még automata mosógépem sem volt abban az időben. Én azonban nem kételkedem abban, hogy neked őszre már csak egy babát kell pelenkáznod. Az én tapasztalataim szerint, az én gyerekeimnél a nyár nemcsak a nappali, de az éjszakai pelusmentességet is meghozta... Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Az én kisfiam 2éves múlott, most mutatkoztak be egymásnak a bilivel, de még nem történt meg a dolog. Én egyáltalán nem sürgetem, majd szól ha akar bilizni.
Tünde
Névtelen
 


Képzeljétek! A fiam (2,5 éves) tegnap életében először teljesen egyedül ráült a WC-re, és belepisilt!!! (Aztán sajnálkozott, hogy olyan gyorsan végzett, merthogy nagyon élvezte a sikert!) Mulatságos, de olyan boldog lettem, mintha megütöttem volna a főnyereményt!
Krisztina
Krisztina
 


Kedves Kriszti!
Gratulálok! (Mindkettőtöknek :))
Zsóka
Zsóka
 


Kedves Timi!
Hát remélem igazad lesz, és őszre Ábel már szobatiszta lesz. Most ha ki kell mennem a szobából, ahol ő van (lakásfelújítás miatt sajnos most szegénykénm csak a saját szobájában lehet), akkor adok rá alsógatyót. Mire bementem, tele volt kakival a szoba (kipotyogott a nadrágból. Nem szóltam egy szót sem, megmosdattam, kitakaríotttam a szobát, kimostam a bugyit. Mondtam neki, hogy a bilibe kell(ett volna). Szóval még mindig ott tartunk, hogy ha nincs arjata alul semmi, akkor 10 esetből 8-ban (a maradék kettőben a játék hevében megfekledkezik róla) a bilibe pisil. Kaki még sose sikerült a bilibe. A dokinéni azt mondta, hogy adjak rá alsónadrágot, és hagyjam abban pisisen. De őt ez egyáltalán nem zavarja (gondolom, mert a textilpelus is nedves ha pisis, ellentétben a nadrágpelenkával). Ellenne órákig a pisis bugyiban, ha hagynám (de nem hagyom, mert félek hogy felfázik). A dokinéni szerint az, hogy alul semmiben van, nem jó. Hát nálam az alul gatya módszer nem jön be. Marad az alul semmi. Hosszú még a nyár...
Zsóka

ui: Köszi, hogy nem könyveltél el hisztis tyúknak :))
Zsóka
 


Szia, Zsóka!
Köszi a gratulációt! Azóta a fiam már 3 napja csak éjszaka használ pelust. Lehet, hogy segít a te problémádon az én tapasztalatom, amit mindjárt leírok. Eleinte az én fiam is csak akkor használta a Wc-t, ha alulra nem adtam rá semmit. Na, hétvégén aztán nagyszülőkhöz mentünk, és bejött a hideg is, erre én úgy gondoltam, hogy a melegítőnaci alá inkább adok rá pelust is. Fiam erre hevesen tiltakozott, levette magáról a pelust, és felhúzta a melegítőnadrágot, és megígérte, hogy WC-be fog pisilni-kakilni, csak ne adjam rá a pelust. És tényleg így lett! Persze a gatyót én húztam le róla, de rendesen szólt, ha WC-re kellett mennie.
Kedves Timi!
Igazad volt! Nem erőltettem semmit,és a gyerek maga kezdett szobatisztává válni! Pedig én azt hittem, hogy a szobatisztaság eléréséhez rettentő erőfeszítés és leleményesség kell az anyától. Klassz, hogy ez csak így, természetesen is megoldható!
Üdv:Krisztina
Krisztina
 


szia Krisztina!
Remélem, mi is elérünk ilyen sikereket. Megyünk a nagyszuülőkhöz júliusban... :)
Zsóka
Zsóka
 


Kedves Krisztina és Zsóka! Kicsit lemaradtam erről a szálról!Nem voltam kinnt vagy két napot a neten. Szóval én azért adok kisgatyát a gyerekekre, mert nálam az udvaron állatok vannak, kutya, macska és nehogy valami sérülést szerezzenek be, nem merem vállalni az alul semmi módszert, de ha nálad ilyen nincs, akkor szerintem nyugodtan! Ami a pisis alsót illeti, ízlés dolga,de a pelussal ellentétben, ahol a pelenkavédő szigetel és melegen tart, addig a vizes alsóban nagyon csúnyán fel lehet fázni. Egyébként tapasztalatom, a hűvösebb időben a hosszú nadrágba nyugodtan becsurgat a fiam és észre sem veszi, ha kis alsó van rajta akkor már szól, hogy pisilni kell, sőt már magától lehúzza és elintézi egyedül a dolgát az udvaron! Látja a nagyobbaktól! Hosszú nadrágban azonban semmit sem tesz! De további nyugalom és türelem mindenkinek! Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Szia Timi!
Hát nem tudom, mennyire szigetel a pelenkavédő (szerintem a textilpelusnál nem igazán). A nadrágpelussal ilyen gond nincs, az biztos, de hát az nálunk csak éjszakára használatos.
Most, hogy bejött a hűvösebb idő, megint pelusozunk, mert nem akarom megreszkírozni a felfázást. Hogy mi lesz így a leszoktatással?
Bár előttünk még a nyárból két hónap...
A pelus ellenére mindig megkétrdezem Ábelt, kell-e pisilin, néha akar ias, de a legtöbbszöregy dacos "nemmmm!" a válasz. Ilyenkor ráhagyom. Most itt tartunk.
üdv mindenkinek
Zsóka
Zsóka
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron