Új privát üzeneted érkezett!

Miért szopják az ujjukat, a kezüket a kisbabák?

Szila
Szila
 


Szila!

Megnyugtatás, fogzáskor nyugtatja az ínyüket, nincs kielégítve a szopás-rágás igénye, éhes vagy ilyenek miatt.KépKép

Tikk
tikk
 


Sziasztok,

Ez engem is erdelekne.
A fogzas nalunk kizarva, mert meg csak 3 honapos. Magatol hagyja abba a szopast, tehat ehseg kizarva. Szoval en sem tudom. Ja es az 5 honapos unokabatyo is ezt csinalja.
Tudom hogy nem jo, de en ilyenkor adok neki cumit. Azt legalabb tisztan tudom tartani. Mondjuk ez a szempont kesobb lesz fontos, mikor mar kuszik-maszik.

Bianka
 
 

 
 

Bianka, 3 hónaposan már nincs kizárva a fogzás, hiszen az nemcak abból áll, hogy kibújik, hanem sokáig növekedik odabent, ami csiklandozza az inyét, de lehet csak hónapok múlva töri át.

Tikk
tikk
 


Sziasztok!

Az ujjszopást már az anyaméhben elsajátítják a picik. Nekem errõl video-felvételem is van, sikerült az egyik uh. alkalmával felvenni ahogy a picim (már nem emlékszem melyik volt) szopta az ujját, és volt olyan felvételünk is, ahol a magzatvízbõl ivott éppen. Olyan édes volt!Kép
Visszatérve az ujjszopásra. Ez szerintem egy reflex, hogy attól érzi biztonságban magát ha valami a szájánál van, a szopizás egy õsi reflex és ennél jobban az én gyerekeimet semmi sem tudta megnyugtatni.

Sziasztok, Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Tikk,

Mindig nezegetem az inyet es meg semmi jelet nem latom, hogy valami ott noni akarna, ezert mondtam hogy azt kizarnam.

Bianka
 
 


Sziasztok!

Hadd szóljak közbe. Én anno azt tanultam, hogy a gyerek fejlõdése szakaszos. Ezek közül az elsõ ilyen szakasz (ez amúgy asszem Freudhoz kapcsolódik) az úgynevezett orális szakasz. Ez a születéstõl olyan 2 éves korig tart. Ilyenkor a baba fõ örömforrása az, ha a szájába vehet valamit, legyen az az ujja, a telefonzsinór, a mama melle, a cumi. Aztán ezután jön az anális szakasz, ami szorosan összefügg a szobatisztaság kialakulásával. Ilyenkor az a legnagyobb öröm, hogy kezd uralkodni a testén annyira, hogy ha kell, vissza tudja tartani a vizeletét, székletét. Aztán jön majd az a szakasz, amikor elkezd érdeklõdni a nemi szervek iránt, ha megmutatod, akkor én is, hogy lett a baba, stb. Állítólag ilyenkor a lányok - legalábbis Freud szerint - ebben a szakaszban élik át a pénisz-irigységet, asszem a fiúknál meg ebben a korban jön el az Ödipális-szakasz is. Utána lesz egy látens, lappangó, nyugodtabb korszak, aztán jön a kamaszkor, és a genitális szakasz.

Szóval, aggódni emiatt nem kell, ez a babák alapvetõ igénye. Nevezhetjük veleszületett szopási-igénynek, bárminek, a lényeg, hogy tök természetes. És el fog múlni.

Puszi:

Dia
Dia
 


Norcsival értek egyet, tényleg már a méhen belül szopják az ujjukat. Szerintem is a legfontosabb dolog, hogy saját magukat így nyugtatják meg. Nálam mindegyik szopta, szopja az ujját, cumi soha nem kellet nekik, sõt a kicsi még cumisüveget sem fogad el (kezdettõl fogva pohárból iszik)
Az ujjszopás nagyon jó jel nekem is, hogy: anya, már fáradt vagyok, szertnék lefeküdni"
Az viszont nagyon érdekes, hogy milyen módon szopják az ujjukat: Gergõ kizárólag a jobb hüvelykujját, Luca a fényfelé tartva a kezeit mindig megvizsgálta, hogy melyik hüvelykujj a tisztább, Babi pedig a mutató és a hüvelykujját szopja egyszerre. Szerintem az ujjszopás nagyon jó, hiszen mindig kéznél van és sokkal ritkábban cumiznak így, hiszen egy idõ után mindkét kezükre szükség van a játékhoz. Úgy gondolom, hogy a fogzáshoz semmi köze a dolognak. üdv: Szofi Kép
Szofi
 


Sziasztok,
én is csak megerõsíteni tudom Dia, Szofi és Norcsi mondanivalóját. Hagyd, hadd rágcsálja a kis öklét, ez az orális szakasz, mindent így ismer meg. Megnyugtatja, és kész. Ráadásul szerintem annyira édesek, mikor ezt csinálják! És a tisztaság: mi soha nem fertõtlenítettünk semmit, ki tudja, olykor mit ettek össze-vissza a gyerekek a kertben, és sokkal egészségesebbek, mint a legtöbb társuk az oviban, bölcsiben. Úgyhogy emiatt se aggódj, Bianka!

Jó babázást:
Virág Kép
Virág (fiore)
 


x
Viki
 


Sziasztok!
Az én babum nem csak az ujját (ha igen, akkor a mutató és középsõ) szopja, de gyakran az egész öklét beletömi a kicsi szájába... Vajon még ez is normális?
Névtelen
 


Az enyém is így volt vele. S ma már (9 hó) csak elalváskor szopja a hüvelykujját.
Szóval szerintem igen Kép
Laura
 


Szia Laura! Mikor kezdte a pöttömöd az öklét "enni"?
 
 


Szia, Adrien!

Korán, kb 3,5 hónapos volt. Minden okostojás azt mondta, hogy jön a foga, aztán tessék, 8 hónaposan jött az elsõ. És éhes sem volt, mert az enyém olyan baba, hogy nagyon jól lehet tudni, ha éhes Kép. Továbbá szopási hiány sem lehetett, mert igényszerint annyit szopott, amennyit akart.
Szóval "csak úgy" rágta,. De mondom aztán átszokott az ujjára, és most már az is csak jól behatároltan.

Laura
Laura
 


Pocok!
Azt hiszem tudom a választ a kérdésedre. Gabi fiam is az én ujjamat csócsálta a legszivesebben. Rágóka? Csörgõ? Saját keze? Nem kellett, csak az enyém. Mégpedig azért mert ha az enyémet rágja akkor az neki nem fáj, viszon anya igy közel marad, és anya ize is van. Kép Aztán, hogy kijöttek a fogai így már tényleg nem volt vicces, úgyhogy rövid úton leszoktattam a kezem rágcsálásárólKép Marad a rágóka, de azokat most is hamar megunja.

puszi
sasha és a 8 hónapos Gabi

Kép
 
 


Pocok!
Sajna az én kulcsontom nem látszik ki...Kép Eltakarja a háj, meg a husiKép Úgyhogy ebben passzolok. De mostanában az az új szorakozás, hogy ha fekszem akkor beleharap a combomba, lábamba, karomba... bárhova. Vagy beszívja a hasamat és úgy csinál, mintha cicizne... vagy bármi. Egyszerüen szerintem még a puszi helyett így fejezi ki a szeretetét.

puszi
sasha

Kép
 
 


Pocok!

Ha fáj akkor rászólók, hogy nem szabad, fáj. De általában nem komolyan harap, inkább játszásiból. Az meg nem fáj egyáltalán, sõt. Csak csikiznek a kis fogacskákKép Ha tényleg fáj, azt én sem tûröm olyan egyszerü oknál fogva,hogy nem biroma fájdalmat és automatikusan felkiáltok. Ha a cicinél csinálja nem is tudom mi lesz...
Szóval ettõl én nem félek, bár a Gabi már nézte rágókának az egyik baba (1 hónap van köztük napra pontosan) kezét rágókának. A kislány a szájába nyúlt, õ meg jóízûen ráharapottKép Nah hát aki az oroszlán szájába teszi a fejét... Látta is a reakciót. A kislány se viseli jól a fájdalmatKépKép

na puszui
sasha

Kép
 
 


Sziasztok!

Az en Lillam 8 honapos lesz, es regota szopizza a huvelykujjat. Nem is zavart ez eddig, de mostansag probalom raszoktatni az anyatejen kivul mas kajakra is (reszelt alma, meg hasonlok), es eves kozben, vagy inkabb helyett szopizni kezdi az ujjat. Igy persze nem is eszik sokat. Nem tudom mit csinaljak, van hasonlo tapasztalatotok?

Elore is koszi,

Tucike
Névtelen
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron