Új privát üzeneted érkezett!

Én szeretem cukorral, de nem mertem ajánlani, mert nem bozti, hogy mindenki úgy szereti! Eleinte nálunk sok krumpli-kevés sóska ment, és nem nagyon cukroztam, ha jól emlékszem, de én a többi fõzeléket sem. De ha egyik féle nem ízlik, akkor lehet ízesíteni, hátha úgy jobban.
Ildi

Ildi
 
 


Köszi Ildi a tanácsot, jelentem megcsináltam, szerintem nagyon fini lett, és a fiamnak is nagyon ízlik.
Geva
Geva
 


Geva, remek, további jó étvágyat hozzá!
Ildi

Ildi
 
 

 
 

Sziasztok!

Mi eddig még csak almaleveztünk, ma kapta a fiam az elsõ kiskanál almapürét. Hát, elég meglepett képet vágott! Következõ gyümölcsként az õszibarackot szeretném kipróbálni, csak azt nem tudom, lehet-e fagyasztottat kapni. Ti találkoztatok már fagyasztott õszibarackkal? Mármint amiben csak barack van, és nem vegyes gyümölcs.Örülnék egy tippnek, hogy hol lehet ilyet kapni.

tothe
 
 


Szia Tothe!

Igen, lehet kapni fagyasztott oszibarackot, legutobb a Tescoban vettem.

Pussza: Barbi
 
 


[url=http://gombt.hu/anyakiskolaja/etkezes.html" TARGET="_top]http://gombt.hu/anyakiskolaja/etkezes.html[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Szia Barbi!

Kösz a tippet, de legutóbb ott nem kaptunk. Majd nézegetem, ezekszerint csak átmeneti hiány.
Ma már második nap adtam a kicsinek pürét, de nem igazán akarja elfogadni. Az almalevet szereti, mind kanálból, mind pohárból lelkesen issza, de a pürére fintorog, egy részét kiköpi, s egy idõ után nem is nyitja ki a száját, úgyhogy inkább nem erõltettem. Hiába higítottam lével, nem kellett. Ti jártatok már így?
 
 


Peni!

Most tutira van, legalabbis tegnap este elmentem vasarolni, es a Fogarasu uti Tescoban vettem 3 csomaggal:-)
Az en kisfiam 7 honapos, az alma izet imadja, de ha reszelve probalom adni neki, oklendezik, es sugarhanyas lesz a vege. Doktorneni szerint osszefugghet azzal is, hogy nem zar rendesen a gyomorszaja, de nem feltetlenul. Ellenben a botmixer kremes-habosra turmixolja, es akkor mar nagyon szivesen eszi:-) Esetleg megprobalhatod neki is igy, de ha nem eszi, ne eroltesd! Lenyeg, hogy az izet szereti, az allagaval majd megbaratkozik:-)

Pussza: Barbi
 
 


Sziasztok!
AZ én kislányom 4,5 hónapos és csak szopizik. Még nem tervezem az elválasztást de érdekelne, hogy a készen kapható bébiételekrõl mi a véleményetek?
Elõre is köszi: Katka
 
 


Katka!

Nekünk a lányokkal a Hipp bébiételek nagyon beváltak. Akkor még nem volt csak a Kecskeméti meg a Hipp.
De én igazából legjobban a gyümölcsösöket szerettem adni neki, meg a natúr pl. csak sütõtököt, vagy csak sárgarépát, a kutyulékos bébikaják nem voltak finomak sem, és a baba sem szerette õket. A sütõtököt és a répapürét aztán hozzáadtam a saját magam által kutyult kajákhoz. Hát ilyenformán eszegettünk mi akkoriban.
Nem tudom milyenen pl. a Nestlé, vagy a többi újfajta bébikaja. Most majd hamarosan azért már mi is kapunk belõle ízelítõt, mivel a primõr zöldségeket nem fogom a babának adni, a nyári nem primõr zöldségekig maradnak majd a bébikaják.

Szia: Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Sziasztok!

Én elég sokszor adom a fiamnak a bébikaját, és õ szereti is. Elõször Kecskemétit vettem, majd a Mildiket is nagyon megszerette. Hogy õszinte legyek, én a HIPP-et és a NESTLÉ-t drágának találom, fõként, hogy életében kb. 2szer evett meg egyszerre egy üveggel.

Mellesleg egy-két kajának olyan jó íze van, hogy a maradékot én eszem meg... (Na jó, ezek már a nagyfiúknak való kaják)De pl. a Kecskeméti alma-krumpli, alma csirkehús szerintem nagyon finom és a fiam is imádta.

Azért figyelj rá mindig, mi van bennük. Érdemes vásárlás elõtt elolvasni az összetételt!!!

Szia Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron
 
 


Sziasztok, mikortól és hogyan lehet bevezetni a babáknak a húst? Hogyan készítsem el? Elõre is köszi a tanácsokat.
Geva
Geva
 


Mindenkinek!

Nem tudom, hogy tudjátok-e, de a Kecskeméti bébiételek gyártását megvette a Hipp. Nem most, 1-2 évvel ezelõtt. De valami hiba folytán nem védték le kellõen a márkanevet és emiatt most kétféle Kecskeméti van forgalomban. Azzal a különbséggel, hogy az egyiket a Hipp gyártja, a másikat pedig a Kecskeméti Konzervgyár. Az elõbbin csak egy kis korona van, az utóbbin pedig a kiskecske. Azért erre érdemes odafigyelni a vásárlásnál, mert elsõre nem szembetûnõ!

Geva!

Szoptatott csecsemõnek 7 hónapos kora elõtt nem érdemes bevezetni, de akkortól viszont szinte kötelezõ. Ilyenkorra már az at. nem fedezi a vas-szükségletet, ezért azt pótolni kell a vérszegénység elkerülése miatt. Elsõ körben csak keveset, és fõleg ún. fehér-húsokat. Csirkét, pulykát, házinyulat. Borjuhúst a legújabb kutatások szerint allergiára veszélyeztetett csecsemõknek egy éves kor alatt nem kell erõltetni, és ue. a helyzet a hallal is.
Nekem nagyon bevált praktika mindkét gyerekemnél és a körzetemben is, hogy megfõzök egy egész csirkemellet felkockázva, majd a fõzõlé egy részével együtt összeturmixolom. Ezt a sûrû húspépet jégkockatartóban lefagyasztom, aztán amikor szükség van rá, csak belepottyantok egy kockát a forró fõzelékbe. A kocka felolvad, a fõzelék ehetõre hül és fõleg nem kell pepecselni minden nap a hús elkészítésével. Ennyi.
Ha van még kérdésed, emilben is felteheted, védõnõ vagyok, lehet, hogy tudok válaszolni!
Szia: Kinga
Kinga
 


?
 
 


Sziasztok!

"7 hónapos kora el?tt nem érdemes bevezetni, de akkortól viszont szinte kötelez?. Ilyenkorra már
az at. nem fedezi a vas-szükségletet, ezért azt pótolni kell a vérszegénység elkerülése miatt"
Na az ilyen kijelentésektõl szoktam falra mászni. 93-ban még a 3 hónaposan tisztán anyatejes fiamnál is azt gondolta a drnõ, hogy ettõl biztos vérszegény lesz. Meg is döfette (aki átélt már vérvételt ekkora babával, az sejti milyen érzés volt) Természetesen nem volt vas-hiányos...
A WHO stb. elvei szerint, ha jól tudom, de LLL-esek biztos megmondják, 6 hónaposan ugyebár indul a gyümölcs, majd 2 havonként jön új, azaz így kb. 8 hóra jön a fõzelék, és 10 hó körül a hús...

Ildi

Ildi
 
 


Köszi Ildi.
Én is rohamot kaptam, de kitöröltem a kirohanásomat. Kép
Így maradt a kérdõjel.
Az én kislányom 9 hónapos koráig csak anyatejet kapott. Igaz, volt bõven. Akkor kezdett érdeklõdni az egyebek iránt...
Üdv.
Malacka
 
 


Kedves Ildi és Malacka!

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, ne kapjatok dührohamot. A kötelezõ az azt jelenti, hogy nem árt elkezdeni. Természetesen nagy különbség van gyerek és gyerek között, és én is tudom, hogy van olyan gyerek, aki ha egy éves koráig nem kap mást, csak at.-et, akkor is szépen fejlõdik. Természetesen mindig van kivétel. De a kérdés az volt, hogy mikortól érdemes bevezetni. Én pedig úgy gondolom, hogy még egy szoptatott babánál is el lehet kezdeni a hús adását 7 hónapos kora körül. Nem szigorúak a határok és ha ez az idõszak valakinél csak 8 hónapos korában jön el, akkor sincsen semmi gond. És hidd el Ildi, én még soha egy kibabámat nem szúrattattam meg a vashiánya miatt (erre egyébként is csak orvos jogosult)és még soha nem erõszakoltam meg anyukát azért, hogy tömje meg a gyerekét hússal, de legjobb tudásom szerint a gyümölcs bevezetése után sem kell két hónapot várni a fõzelékek adásával. Hidd el, maximálisan szoptatás párti vagyok, fiamat egy éves koráig szoptattam, kislányom is szopik még mindig,(és hat hónapos koráig nem kapott semmi mást és lehet, hogy csak nyolc hónapos korában kapott húst...) pedig már elmúlt egy éves és még anyatejet is adtam, amíg volt felesleg. Úgyhogy engem nem kell a szoptatás elõnyeirõl meggyõznie senkinek.
Mégegyszer hangsúlyozom, hogy a "szinte kötelezõ" kijelentésem lehet, hogy erõszakosnak tûnik de nem ez volt a cél. Úgyhogy ezúton bocsánatot kérek mindenkitõl, akinek az önérzetét megbántottam, legközelebb majd jobban megválogatom a szavaimat!
Sziasztok: Kinga
Kinga
 


Kinga!

Ne haragudj, ha erõs voltam, nekem a szinte kötelezõ és a kell szavak tûntek ki, azért akadtam ki. Mindezt azzal együtt, hogy én 93-ban és 95-ben szültem, 4-5 hónaposan fõzeléket adtam, és az elsõ fiam 6 hónaposan csirkemellet meg tojássárgáját kapott. Mert akkor örültem, hogy azt kiharcoltam a doktornéninél, hogy eltûrte valahogy, hogy én 4 hónapig nem adok semmi mást. Én csak attól tartok, hogy valaki, elsõ babával, tájékozatlanul a kell, és kötelezõ szavak olvastán úgy élheti meg, hogy ha õ nem adott (akár azért mert el se fogadta a babája) akkor hibát követett el, vagy rosszul csinálja a dolgokat. Ilyenkor az ember még eléggé hallgat a doktornõjére, védõnõjére, hiszen nincs még tapasztalata, de félti a gyermekét.
Még egyszer bocsánatot kérek tõled, nem személyed ellen, csak a kell és kötelezõ szavak ellen szólt a kirohanásom.

Ildi

Ildi
 
 


Köszi a segítséget lányok a kisfiam 7 hónapos, aki ugyan még szopik, de egyre kevésbé érdekli a cici a fõzeléket, rizspépet szívesebben eszi, ezért gondoltam lehet hogy meg kellene próbálni már a húsféleségeket is. Kipróbálom meglátjuk szereti-e.
köszi Geva
Geva
 


Kedves Ildi!

Örülök, hogy nem vagyunk haragban, meg kell mondjam, nekem ma egész nap ezen járt a fejem, és azon rágtam magam, hogy a fene egye meg, milyen hülye vagyok, hogy jót akartam és ezek szerint jól elcsesztem (bocsánat) mert nem jól fogalmaztam. Való igaz, hogy aki elsõ babájával van otthon és még tapasztalatlan, azt könnyü egy ilyen kijelentéssel kétségek közé vinni, mert ugye ez nem egy rögtönzött beszélgetés, ahol az ember korrigálhat, ha látja a másik visszajelzését. Valóban nagyon sok minden megváltozott a csecsemõtáplálás terén (szerencsére) az elmúlt 10 év során, képzelheted, mi még a fõiskolán a régi irányelveket tanultuk, azóta minden más. A másság elsõsorban az at. népszerüsítésére, és az egyre több embert kínzó allergiás megbetegedések elkerülésére helyezi a hangsúlyt. Az at. szerepe óriási, elõnyeit nem lehet eleget hangsúlyozni. Én azonban mégis úgy gondolom, hogy szerencsés dolog egy idõ után, mondjuk hat hónapos kora körül elkezdeni megismertetni a babát más ízekkel is. Természetesen nem kell erõszakoskodni, de nem is kell rögtön feladni, azért, mert az elején elutasítja a gyümölcsöt, fõzeléket, stb. Az is lehet, hogy pl. egyszerûen csak a kanállal van baja. (Réka pl. jobban szerette a mûa. kanalat, mint a fémet). És ne feledjük, hogy a kényelmesen csordogáló, finom édes at. helyett valami egészen mással próbálunk kedvében járni kisbabánknak. Aki ezt nem mindig fogadja kitörõ örömmel. Én azt mondom, nem kell feladni és minden nap meg kell próbálni. A baba egy idõ után rá fog jönni, hogy más ízek is finomak, és ettõl még nem fogja abbahagyni a szopást. Viszont ha szépen hozzászoktatjuk a különféle ízekhez, a kanálhoz, ahhoz, hogy az étkezéseknek rendjük van,- mondjuk asztalnál ülünk a babával együtt, amikor eszik, akkor mindig az etetõszékben ül, stb. stb.,- akkor könnyedén elérhetjük, hogy egy éves korára szépen egyen akár darabosabb ételeket is.
Elkanyarodtam a témától, bocsánat. Szóval ne legyen harag, legközelebb jobban figyelek!
Üdv:Kinga
Kinga
 


Kinga!

Örülök, hogy sikerült így szépen békésen lerendeztük ezt, és remélem most már nem bánt téged sem a dolog!

(történetesen az én gyerekeim elsõ kanálra, sõt elõbb, apuci által evett almát nyalogatva, nagyon megkedvelték a gyümölcsöket, sõt a fõzeléknél is inkább az volt a gond, hogy nem lehetett lépésrõl lépésre növelni az adagot, mert akkor balhéztak... de ez már valóban más kérdés)

Ildi

Ildi
 
 


Kezdõ mamáknak: húsok
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=446" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=446[/url]

Kezdõ mamáknak: tej
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=447" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=447[/url]

Kezdõ mamáknak: fõzelékek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=445" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=445[/url]

Ne adjuk idõ elõtt!
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=95" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=95[/url]

Az elsõ falatok kanállal
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4570" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4570[/url]


Szilárd ételek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=304" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=304[/url]

Útmutató válogatós gyerekekhez
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=99" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=99[/url]

Ne erõszakold rá az ételt!
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=440" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=440[/url]

Energiát a csemetéknek!
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=439" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=439[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Nem csak búza van a világon
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4928" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4928[/url]

Gabonás finomságok kicsiknek 1.
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4931" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4931[/url]

Gabonás finomságok kicsiknek 2.
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4932" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4932[/url]


Tejmentes ételek és italok
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4975" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4975[/url]

Tejmentes finomságok kicsiknek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4977" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4977[/url]


Alma nyersen, édesen, sósan
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4980" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4980[/url]

Almás finomságok kicsiknek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4981" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4981[/url]


Paradicsomi állapotok – a konyhában
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4982" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4982[/url]

Paradicsomos finomságok kicsiknek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4983" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4983[/url]


Gyümölcsös finomságok
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4595" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4595[/url]

Gyümölcsös receptek kicsiknek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4598" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4598[/url]


Sárgarépa édesen és sósan
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4978" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4978[/url]

Répás receptek kicsiknek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4979" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4979[/url]


Krumplipürétõl a lapcsánkáig
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4593" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4593[/url]

Burgonya receptek
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4594" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=4594[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Elsõ kiskanál ételünk
[url=http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=4985" TARGET="_top]http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=4985[/url]

Elválasztás
[url=http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=4938" TARGET="_top]http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=4938[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Kicsit rég jártatok itt, de megkérdeznék valamit!
Elég nagy gondban vagyok, mivel a férjem 2 müszakban dolgozik (reggel 8-este 8ig, vagy este 8-reggel 8ig).
A vacsora ami elég nagy gon, ugyanis ha nappalos a párom akkor ugye 8-ig dolgozik, elég hamar haza ér, de fürdés és utána az evés. Általában a család 1/2 9-kor tud az asztalhoz ülni, viszont volt már, hogy késöbb került rá a sor. Ha éjszakás akkor pedig este 7-kor eszik a párom és vele mi is. Nem igazán tudom ugy összehozni a dolgokat, hogy mindig akkor legyen éhes amikor enni kellene (vacsora). Egyébként is nagyon rossz evö és már az uzsonnát teljesen el kell hagyni,mert a vacsit se eszi meg.
Állitsak be neki egy mindennapi evési idöszakot, vagy hagyjam ugy a dolgokat ahogy vannak. Én eleinte rendszeres idöben ettetem, fürdettem, de hát a párom mindenböl kimaradt! Amikor pedig az apukájával fürdik a kicsi, olyan vihogások hallatodnak a fürdöböl, hogy nincs szivem elöbb megfüröszteni, amikor együtt fürödhet az apuval! Igy is keveset vannak együtt, mert napi 12 orát dolgozik a párom, tanácstalan vagyok mit is csináljak!
Adjatok nekem ötleteket ha erre jártok, légyszíves!

Köszönöm

Kisine Andrea
Kisine Andrea
 


Kedves Andrea!

Szerintem 1 órás eltérések nem okoznak gondot a babáknak. Legalábbis nálunk nem. Én elég rugalmas vagyok, pl. nem szoktam csak azért felébreszteni a picit, mert itt az evés ideje. Azért nagyjából van egy "napirend", ami szerint eszik, kb. fél-egy órás eltérésekkel. Vmikor korábban kér enni, vmikor késõbb (fõleg, ha alszik; hál' Istennek nagyon jó alvó, napközben is elég sokat alszik).
Fontosabbnak tartom, hogy ne csak az anya, hanem az apa is foglalkozzon a picivel. És ha így tudod megoldani, és a picinek ez nem okoz gondot, akkor Te se aggódj emiatt.
Orsi

Orsi
 
 


Orsi!

Köszönöm a válaszod.
Az 1 ora eltérés nekem se okoz gondot, hanem inkább az idöeltolodás. Ha ejszakás a párom akkor 7kor eszünk, viszont ha nappalos akkor 1/2 9-9 ami azért nem jo, mert ilyenkor már aludni kéne egy kicsinek (jobb esetben :-)
Most azt találtam ki, hogy 7 kor megvacsizik, akár nappalos, akár ejszakás és 8 tájban fürcsi, ami egyezik azzal, mintha nappalos lenne a párom! Ha éjszakás akkor pedig már dolgozik! Remélem beválik a dolog, Nálatok mennyi idös a pici?
Kisine Andrea
 


Andrea!

A pici 5 és fél hónapos. Van, amikor 8-kor vacsizik, és utána hamar lefekszik, de van, hogy este tízkor, és utána alszik el. Attól függ, hogy napközben mennyit alszik. Néha nagyon sokat alszik du., máskor meg alig. Én teljesen rábízom. Néha azért csúszik a "napirend", mert csomó elintézendõ van, és emiatt a városban császkálunk. A kocsiban pl. ngyon szeret lenni, olyankor "sokkal jobban bírja", és nem jelzi, hogy éhes. Leköti a figyelmét a sok látnivaló. Úgyhogy a pici is nagyon rugalmas.
Ugyan szeretném minél hamarabb letenni este, de ez nem mindig sikerül. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de így mindenkinek kényelmes a családban.
Ha a te picidnek az a jobb, ha minden a megszokott idõben történik, csináld úgy. Az apukája biztos megtalálja az idõt, hogy vele lehessen.
Orsi
Orsi
 


Szia Orsi!

Az én picim 1 éves 7 honapos. Ö napi 4* eszik csak, és 1* alszik, bár ha nem akar aludni, mert a barátnöm gyermekével játszik pl, akkor volt rá precedens, hogy nem aludt aznap, de ez nem átlagos.
Én azért nem szeretem, ha sokáig van fent, mert reggel 7kor csicsereg, mindig. Ha késön fekszik le akkor is, viszont hamarabb elfárad, 11 kor már álmos és nyügi.
Az esti vacsorák ugy néz ki, hogy ezzel a 7-es evéssel javultak, igy megvan a vacsi 7kor de megvárja papáját is, bizom benne hogy beválik továbbra is!

A picitek kisfiu kislány?

Andrea
Kisine Andrea
 


Sziaztok.
Nekem olyan problémám van ,hogy a kislányom éppen ma 9 hónapos. Mig kissebb volt minden féle ételt megevett ,de mostanra oda jutottunk ,hogy nem hajlandó 1-2 kanálnál többet enni az ételbõl igaz hogy naponta többször szopizik. Elég lenne még neki az anyatej?
Kérlek adjatok tanácsot,hogy mit tegyek?
Hagyjam,hogy magától fedezze fel az izeket vagy erõltessem aminek nem vagyok hive .
Elõre is köszi. Anikó
Ancsa
 


Szia Aniko!

Nálunk detto ugyanez a helyzet, mert nem tudok semmit belepumpálni a gyerekbe. :-)
Nálunk volt mindenféle probálkozás, gyerek videokazi, báb a kezemen, játék halmaz az asztalon, nyakig az ételbe, de hagyom, hátha eszik egy kicsit, játszik és ugy etetem, nem etetöszékben, üres colás flakon amivel tud ütögetni (ált. engem)stb.
Én elrontottam,mert néha eröltettem, és nem vált be. Szerintem probáld meg lefoglalni, és ha nem akar enni, megint uj játék hátha eszik még. Ha nem ne eröltesd, hagyd menni, alkotni! :-)
Amit nagyon szeretett enni, az pl: a tészta, rizs, palacsinta, joghurt, puding, péksütemény. Bár a péksüti és a palacsinta, joghurt nálatok nem biztos jo, mert tejes,tojásos.
Nálunk jobban ette a rizst ha golyokat csináltam neki belöle, bár nagyon maszatos lesz utána a pici. Sütötököt és minden zöldséget és rizst csibe husival összepároltam, azt nagyon szereti a mostanáig is. A mandarint imádja, a banánt szintén. Ha jol emlékszem akkor 11 honaposan már a kezébe adtam a banánt, hogy ö probálja enni. Nagyon élvezte, de mindig mellette voltam, nehogy félre nyelje. Probáld, meg, hogy banánt turoval mézzel összenyomkodod villával és azt adod neki. Vagy petit danonnal. Turot, sajtot már lehet adni 9 honapos babáknak! Fözelékekre reszelt sajtot vagy turot is tehetsz. Barátnöm kisfia imádja ezeket. Nálunk a sajt valamennyire megy, de a turo csak turogombocnak, nálatok ez viszont még korai.
Remélem tudtam valami jo ötletet adni.

Orsi!
Nem vált be a 7-es etetés! Paff.
Most a te ötleted alkalmazom, nincs idöhöz kötve semmi, és fürdik a papával!

Kisine Andrea
Kisine Andrea
 


Sziasztok!
A nevem Móni és van egy 3,5hónapos kisfiam aki szerencsére szopik. A gondom az, hogy Ádi még mindig 3 óránként eszik, de ha hagynám gyakrabban is enne. És ez az éjszakára is vonatkozik. 3kg-mal született és most 6kg. Hogyan lehet egy kisbabát a 4órás evésre rászoktatni, ha magától nem akar? Így még reményem sincs arra, hogy elõbb-utóbb átalussza az éjszakát. Egyébként nagyon kiegyensúlyozott és vidám baba, de rendkívül habzsos.Valahol azt is olvastam, hogy ha a gyerek 1 éves kor alatt duci, akkor egész életében küszködni fog a kilóival! Ti hallottatok errõl valamit?
Elõre is köszi
Móni
Mona
 


Sziasztok!

Aniko: amikor a kisfiam a fogzas miatt nem akart enni, en is mindent bevetettem, de rajottem, hogy teljesen folosleges. Ha ehes, enni fog (nalunk nincs jatek evesnel, beszelek hozza, elmondom neki, hogy mi az amit eszik, es zenet is szoktunk hallgatni kozben). A dr neninket persze nyaggattam, hogy mi lesz igy etc..., erre o csak annyit kerdezett, hogy lattam-e mar gyereket ehen halni, amikor mindenfele finomsagokkal kinaltak. Ha gyarapszik is, akkor tutira eleg neki az anyatej, es ha latja, hogy "csak ugy" megkinalod pepessel, es nem gorcsolsz, hogy megegye, akkor bizti jobb lesz! Es ha ti esztek, ultesd ot is az asztalhoz, es legyen keznel neki valo etel, ha kedvet kap o is enni:-)

Pussza: Barbi
 
 


Sziasztok!

Az én kisfiam is csinálta ezt 9 hónaposan! Már reggel eldurrant az agyam, hogy mi lenne az, amit ebédre megenne? Most már 1 éves elmúlt, azóta szinte biztos vagyok benne, hogy a foga bántotta.
Bár nekem is hiába mondták, de tényleg próbáljátok lazán felfogni a dolgot. Ha éhes, úgy is enni fog!
Most beteg volt Csongi, 2 napig bármit elkövettünk nem evett. Én már sík ideg voltam, hogy kórház lesz belõle. A 3. nap egész nap evettKép
Szóval türelem!

Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron
 
 


Móni!

Ne hallgass a butaságokra!!!!!
Ajánlom figyelmedbe a Szoptatás topikot.

Ha a baba most 3 óránként (vagy sûrûbben)szeret enni, hadd tegye! Légy nyugodt, ez nem jelenti azt, hogy világ életében így fog enni. Viszont te is láthatod, hogy ezzel szépen fejlõdik. Az igény szerinti szoptatásnak pont az a lényege, hogy nem az órát nézi az ember, hanem hagyja enni a babát akkor, amikor õ enni kér. Ebbe az éjszaka is beletartozik még ebben a korban
A dundiság kérdése pedig: az anyatejtõl nem lehet elhízni!!!! Ha mot csak anyatejesen dundinak is tûnik számodra, ne félj tõle. Ahogy egyre többet fog mozogni, meglátod lassulni fog a gyarapodása, és az alkata is változni fog! Örülj neki, hogy a te babád ilyen szépen fejlõdik, olvasgasd mások történeteit, akik pont az ellenkezõje miatt aggódnak.
És szoptasd bátran továbbra is, úgy ahogyan azt õ igényli! Te meg õ tudjátok legjobban, hogy neki mire van szüksége, nem azok, akik sok évvel ezelõtt kitalálták az x óránként kell enni, avagy x hetesen nem szabad éjjel enni stb dolgokat!

Ildi

Ildi
 
 


Anikó!
Az én lányom ma 8 hónapos, és ugyanaz a helyzet vele, mint nálatok. Amikor elkezdtünk kóstolgatni mást is a szopin kívül, mindent megevett, sõt alig akarta abbahagyni. Egy ideje változott a helyzet, szinte semmit sem fogad el, csak egy pár kanál gyümölcsöt, ezen kívül csak szopik.
A nagyobbik lányom 1 éves koráig szinte semmit sem evett, aztán egyszer csak megváltozott. Én soha nem erõltettem, nem játszottam vele evés közben. Ha mi ettünk, õ is ott ült, és ha kért, kapott. Most 3 éves múlt, mindent megeszik, nem válogatós. Vannak olyan napok, mikor nincs étvágya, vagy csak keveset eszik, de ez felnõtteknél is elõfordul. Mindig rendesen gyarapodott, nem volt vérszegény, stb.
Szerintem ha van elég tejed, szoptasd nyugodtan, és ne erõltesd az evést. Kínáld meg, próbáld kitalálni, mit szeret. Nálam az is bevált (igaz, akkor már nagyobb volt a lányom), hogy érdekesen tálaltam, kis katonákat csináltam neki, kidíszítettem a tányért.

Móni!
Csatlakozom Ildihez. Örülj neki, hogy van elég tejed, és szoptass nyugodtan! A babád tudja, mennyi kell neki. Az én 8 hónaposom is képes 3 óránként szopizni, sõt, ha nyûgös, még gyakrabban. Elhízni az anyatejtõl nem fog.

Andi

Andi
 
 


Kedves Andrea!

Nekünk egy kislányunk van, aki változatlanul nagyon jó baba. Most vmitõl hirtelen megnõtt az étvágya, és nagyon jól eszik. A napirendünk változatlaunk rugalmas. Veletek mi újság?

Orsi
 
 


Szia Orsi!

Hát jobban bevált, az ha ki várom, éhes legyen. Nem tarom magam idöhöz. Azért aggodtam, hogy igy kimarad még egy étkezés, és csak háromszor eszik, de eszik, és nem kell gyözködni, egyél még ici-picit!
Nem eszik fényesen, de most már amiatt nem idegeskedem, hogy semmit sem eszik. Már megeszi az elé rakott étel negyedét! :-) Eddig ennyit sem evett, csak eltolta az ételt! Ha viszont kivárom, hogy éhes legyen (nem akkor szokott ált. amikor a papa is vacsizik, de ott ül mellette és igen aktivan eteti a papáját!) akkor joval többet eszik, csak nem kell tényleg ahhoz ragaszkodnom, hogy most van ebéd idö-vacsi idö!
Szerintem azért jo lenne, ha naponta még 4* legalább enne, de hát ha nem akar!? Igy legalább eszik, ha még keveset is! :-)
A fürcsi idö pedig Apukáé! Mind a ketten nagyon élvezik az együtt fürdést!
Amit ez a "két" gyerek csinál pancsolás közben! :-)
Hát valoszinü tul aggodtam a dolgot, és tulságosan bizonytalan voltam abban, miért nem eszik. Megitélésem szerint, ha nincs napirend, rosszabbul eszik a gyerek. Hát rosszul gondoltam, lehet csak nem igényli a napi 5*-i evést, csak a kevesebbet! Minden gyerek más, ez is azt bizonyitja, hogy az átlagohoz viszonyitjuk saját csemetéinket (legalábbis én), és néha elfeletjük, hogy Ö nem is átlagos! :-)

Kislányotok igen jo lányka, ha ilyen szépen eszik, bár a mi kisfiunk se rossz fiu! :-)
Megtekinthetö a hölgy itt a babaneten?
Kisine Andrea
 


Pildi!

Ne harizz, de ki irt butaságot Moninak?

Moni!

Szerintem még korai a 4 orás evésre rászoktatni Ádikát. Vannak olyan babák akik,már hamar ráállnak az éjszakai evésre (pl nálunk 6 hetes volt amikor egy éjszakai evést kihagyott, átaludt), vannak olyan babák akiknél 1 éves korba is éjszakai etetés van.
Ezt nem lehet igazán általánositani.
Gondolom fáraszto neked, hogy nem tudod kipihenni magad, de szerintem szoptasd amikor igényli, amig van lehetöség anyatejet ennie.
Kisine Andrea
 


Köszi a gyors segítséget, teljesen igazatok van. Eddig igény szerint szoptattam, de az utóbbi idõben annyian kérdezték csodálkozva: Még mindig 3 óránként eszik?? S még nem alussza át az éjszakát?? Ha jót akarsz magadnak, akkor most keménynek kell lenned és le kell szoktatnod az éjszakai evésrõl! ... és ehhez hasonlók... úgyhogy teljesen elbizonytalanodtam: Lehet hogy én csinálom rosszúl?
Most megnyugodtam, köszönöm!
Eddig Ádám csak anyatejet kapott, még teát sem. A védõnõ azt mondta kezdjem el most már új ízekhez is hozzászoktatni, s így akár 1 hónap múlva már pl. a tízórai nem tejci lesz, hanem mondjuk alma. Nem korai ez még 3,5 hónaposan? Én úgy gondoltam, hogy 6 hóig csak anyatejet kap (ha lesz annyi tejem).
Köszi
Móni
Móni
 


Móni!
Csak magadra halgass, jól csinálod. A többit meg felejtsd el. Akkor etess amikor éhes, és teljesen felesleges a gyümi, meg a tea. Szomjoltásra is a legjobb az anyatej.
Sokszor frászt kapok az ilyen óriási szakértõ dumáktól, de engedd el a füled mellett!
Sok boldogságot a babához
ZSomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Sziasztok!

Andi, nem az itt írókra gondoltam, hanem amiket Móni innen-onnan hall.

Móni: teljesen ráérsz az új ízekkel. 6 hónapos korig teljesen elég az anyatej, nem lesz vitaminhiányos (stb) a baba. Sõt, a második félévben is (a jelenlegi WHO ajánlások értelmében) az anyatej a fõ táplálék, és nem elválasztás, hanem hozzátáplálás van. Azaz végig megmarad az összes szopi, nem váltjuk ki gyümire, vagy fõzelékre, hanem azokat pluszban, szopi után adjuk.

Tudjátok, eszméletlen, hogy még manapság is védõnõk és gyerekorvosok micsoda butaságokat mondanak. A legújabb ilyen: tápszeres, 6 hónapos baba: (az külön fejezet, hogy mért is tápszeres, most azt hagyjuk). gyerekdoki: most hogy a baba elmúlt féléves, már nyugodtan adhat neki az anyuka tápszer helyett (!!!) tehéntejet! 2002 Magyaroszág! Katasztrófa, nem??

Ildi

Ildi
 
 


Pildi!

:-)
Nem értettem, miért irtad! Most már tiszta a dolog.
Bocsi
Kisine Andrea
 


Sziasztok Lányok!

Adott-e már valamelyikõtök anyatejjel kevert tejpépet a gyerkõcnek. Megpróbáltam a MILDI körtés rizspépet, de a következõ evés elõtt kihányta szinte az egészet. Már az állaga is elég furcsa volt. Összekeveréskor sûrû, pár perc után pedig teljesen híg. Nincs valami jó tippetek?

Másik téma: fagyasztás. Mennyire lehet fagyasztani a bébikajákat? Gondolok itt a krumplival készített kész fõzelékekre, vagy csak sóska, ill. spenót magában. Milyen stádiumig készíthetem el?

Elõre is köszi

Peni
 
 


Szia Peni, ha még jársz erre.
Én 6 hónapos kora után adtam csak tejpépet a fiamnak, de vízzel keverve, kanállal eszi. Azt nagyon szereti a mai napig is.
Fagyasztás: én krumplit föztem saját levében, brokkolit, répát, külön-külön összeturmixoltam és pici zacskókban, adagonként tettem el (kb. 1-1 evõkanál).
Én már adok húst is, azt húslevesben megfõzöm, turmix, stb.
Éva
 
 


Sziasztok!

Nekem most az lenne aktuális hogy mi az amit a baba szívesen megiszik? Annyiféle baba-ital van, ebbõl már sokat ki is próbáltunk, meg teát, meg buborékmentes ásványvizet (a Gellérthegyit állítólag babák is ihatják), próbáltam a felforralt és lehûtött vizet pici citrommal, de nem igazán van oda egyikért sem. Viszont ebben a kánikulában inni kell! És most a szopit is nagyon alábbadta.
Segítsetek ha van valamilyen épkézláb ötletetek!
A kisfiam egyébként 7 és fél hónapos.

A tejpépet Évához hasonlóan én is 6 hónapos kora után adtam elõször.

Sziasztok: Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Szia Norcsi!
Két tipp: Narancs leve fele-fele vizzel (lehet hígabb is), vagy ugyanez alma levével. Nekem ajánlották a sárgarépa levét is, de még nem próbáltuk. Lánykám a meggy és a dinnye levét is szivesen megissza. Kicsit pepecs, de inni kell.
Emmama
emmama
 


Szia Emmama!

Holnap nekiállunk szépen sorban kipróbálni!
Nagyon köszönöm!

Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Sziasztok!
Meglehetõsen válogatós, rossz-evõ a fiam. Most 9 hónapos. 10-20 dekákat hízik havonta, csak. Igaz, hogy már áll,leül, mászik, sõt ujjaimat fogva gyalogol. Most 7,7 kg. Ott tartok,hogy számolom a kalóriákat mennyit eszik. Kb. nyolc hónapos koráig cicizett. Fogalmam sincs hogyan tudnám rávenni a normális evésre. Azt sem tudom mennyit kéne ennie. Van erre valami norma? Pl. egy üveg babakaja, vagy ilyesmi.
Az a baj, hogy eröltetni sem akarom, de ennie csak kell..?
Ha van ötletetek szivesen fogadom.

Gabi
 
 


Szia Gabi!

Sajnos en is evvel a problemaval kuzkodok.
A kislanyom szinten 9 honapos es 7,25kg.A doktornenik
visszarendelt minket 6het mulva,hogy hatha valtozik valami.
8 honapos koraig O is anyatejet kapott,de a szopizassal
mindig gondunk volt,igy lefejtem neki a tejcsit.6 honapos
kora ota kap zoldseget,gyumit es rizspepet.A tejcsibol
sem evett soha sokat,a max.adagja 150ml.volt.Mara tapszert kap kiegesziteskent.Kulfoldon elunk es az orvosok tablazat
szerint ertekelik a gyerekek sulyat es magassagat.A sulya
50%,a magassaga 90%.A doktornenik azt javasolta probaljak
reggelire rizspepet adni es ha meg igenyli pluszba tapszert.
Probalkozunk,de egyenlore nem sok sikerrel.Megeszik sok
mindent,most kezdtuk a husikat.Nem valogatos kislany,csak
hat a mennyiseg nem elegendo amennyit megeszik.
Anyukam azt mondja,ne eroltessem csak amennyi jol esik,
mert csak megutalja az etelt es az eveszetet.
Sofie is nagyon ugyesen maszik es mindenhol felkapaszkodik,
nyugott,kiegyensulyozott baba.
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet: