Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, kinek mi a véleménye erről a két eljárásról? Akár ellene, akár mellette, írjátok meg a véleményeket, tapasztalatokat, bármit ezzel kapcsolatban. Illetve, ha valakinek van mondanivalója a vértesztes módszerrel kapcsolatban (a fizetős változat) az is talán hasznos lenne sok kismamának. Pl. hol mennyibe kerül, mennyi idő alatt van meg az eredmény, mennyire megbízható, normál értékek, stb.

Kép
 
 


Szia Mamy!

A chrionbiopsziát kicsit hamarabb csinálják, 12-13. hét körül, az amniót 16-20. hét között. Mindkettőnek sajnos vetélési kockázata van, kb. 1 %, de csak ezek a 100% ban megbízható vizsgálatok. A chrionbiopszia kockázata állítólag kicsivel nagyobb, de van aki szerint ugyan akkora - megoszlanak a vélemények. Talán csak azért nagyobb a kockázata, mert a korábbi időszakban a magzat eleve sérülékenyebb. Én ezért döntöttem az amnio mellett, nekem 2 hét múlva csinálják, és nagyon bízom benne hogy nem lesz baj.

A vérvételes vizsgálaton én is sokat gondolkodtam, és csak azért nem csináltattam meg, mert ez eredménye csak kb. 80-90 %-ig megbízható. Részleteit olvasd el a www.downszures.hu-n. Sajnos tudok olyanról, akinek a vérvétel jó erdményt hozott ki, mégis beteg lett a baba...Kép

Te miért akarod vállalni a vizsgálat kockázatát?
Én a korom miatt ( 40 év ), + lombik baba.

Hányadik hétben vagy?

Üdv: Icus

Icus

Kép

Kép
 


Mamy!

Nekem mindkettőt csinálták. 3 éve az amniocentézist, aminek 1 hónap volt az eredménye, mivel itt tenyésztést is csinálnak a magzatvízből. Most pedig a chorion biopsiát és kerek 3 hét múlva kaptam meg a levelet a jó eredményről, de azt mondták, ha gond van 2 hét múlva telefonon hívnak. Szerencsére nem hívtak. Amit Ica leírt mind igaz, szerintem a biopsiának azért mondanak egyesek nagyobb kockázatot, mert az első 3 hónapban amúgy is esendő a magzat és könnyű erre fogni az ezer más ok mellett. Én 1-1%-ot mondanék ez is inkább azért, hogy magukat védjék. Ez érthető. Azt is hallottam, hogy álltalaban akkor van gond, ha a beavatkozást végző orvosnak nincs rutinja és elrontja (ez az 1%) Pl a Baross u.-ban és a Szabolcs u.-ban jól csinálják. Mindkét vizsgálat ingyenes és ajánlott 35 év felett, de ha valaki nem töltötte be a 35-öt és mégis elvégeztetné, van rá mód, csak kevesen tudják, hogy pl az anyai félelemre hivatkozva is elvégzik ingyen. Természetesen ha indokolt (örökölhető betegség vagy rossz AFP miatt) akkor ingyen van 35 év alatt is. Azt hallottam, hogy tervben van a 4 komponensű vérvételes módszer bevezetése állami támogatással.
Érdemes ebbe a topikba ia beleolvasgatni: http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/7484/1567.html?1139316697

Kriszta

Kép

KépKép
 

 
 

Sziasztok!
Icus!
Én a 11. hétben vagyok, de úgy döntöttünk a férjemmel, hogy nem vállaljuk egyik beavatkozást sem. Nagyon nehezen jött össze a baba, igaz hogy 36 éves leszek, de úgy érzem minden oké, és a családban sem volt soha semmiféle genetikai probléma. Genetikai tanácsadáson még nem voltam ugyan, el fogok menni, de eddig akárkivel beszéltem erről, mindenki azt mondta, ha nem nagyon muszály, akkor inkább hagyjuk ki (még a háziorvosom is!) Úgy gondolom, hogy az az 1-3 %-os vetélési kockázat is magas, még annak sem szabadna lennie! Lehet, hogy az eredmény 100 %-os, de szerintem nagyobb a veszély ha a mama ideges, feszült a beavatkozás miatt, és nagyon sok rémtörténetet hallottam már. Volt, aki 1 héttel az amniocentézis után vesztette el a picikéjét, majdnem a 18. héten, ráadásul utólag kiderült, hogy teljesen egészséges volt a baba. Belegondolni is szörnyű. Szóval, mi nem végeztetjük el egyiket sem, legalábbis most ez az álláspontunk. Szerintem ez az egész csak fel van fújva, a kvartett teszt meg az ára miatt elég húzós, az is leginkább egy "üzleti fogás", mert az aggódó kismamák ugyebár szeretnék biztosra tudni hogy egészséges a baba. Régen nemhogy ilyen vérvétel, de ultrahang sem volt.
Bocs ha hosszú voltam, szép napot.
Mamy (11+3)

Kép
 
 


Sza Mamy!

Véletlenül sem akarlak rábeszélni semmire, ezt a döntést mindenkinek magának kell meghozni, tudva, hogy a döntés teljes felelőssége és minden következménye az övé.
Engem is mindenki le akar beszélni róla, de ha véletlenül beteg a baba, utólag mit fognak mondani?
Mindkét döntésnek lehet jó és rossz következménye egyaránt, ez úgyis csak utólag derül ki, sajnos...Én is félek a vetéléstől, nagyon nehezen jött össze, de ha valami baja van???
Akinek betegen születik a gyereke, egész életében verheti a fejét a falba... és abból már nincs kiút...Kép
Én óvodában dolgozom, most is van egy Down-kóros kisgyerekünk... Kép

Szóval, nem akarlak befolyásolni, nem is adnék senkinek tanácsot, mert ha rosszul sül el, utána mit mondok neki?

Nekem az orvos is csak annyit mondott: mind a két esetnek van kockázata, és senki nem dönthet helyettünk...

Kívánom szívből hogy minden rendben legyen Kép

Szücsi

Icus

Kép

Kép
 


Szia Szücsi!
Teljes mértékben igazad van! Ezt csak saját felelősségre dönthetjük el. De én úgy gondolom, ha neadjisten beteg a baba, akkor sincs senkinek semmi köze ahhoz, hogy én hogyan döntöttem anno, természetesen sajnos ez "benne van a pakliban" hogy ilyen csúnyán fogalmazzak. Nem igazán érdekelne, hogy ki mit mondana? Tudom, illetve képzelem hogy mekkora fájdalom egy beteg gyerek, de én csak arra tudok gondolni, hogy ez azért még mindig elenyésző, egy évben átlag 100-150 Down kóros baba születik, a ki tudja hány ezer szülésre. Reménykedünk, hogy a miénk nem lesz ebben benne. Persze, garancia nincs, tudom. De azért bízom benne. Most így gondolom, aztán majd meglátjuk a 16. hétig ráérünk még esetleg változtatni a véleményünkön, ha meghallgattuk a genetikai tanácsadást.
Én is kívánom neked, hogy minden rendben legyen, csodállak a bátorságodért, és erőt, kitartást kívánok a vizsgálathoz, elsősorban lelkileg.
Mamy

Kép
 
 


Mamy!
3 éve még csak 35 éves voltam és a dokim engem is le akart beszélni a vizsgálatról, de én ennek ellenére megcsináltattam. Tényleg csak Te tudod eldönteni, hogy mi a jó. Abban is igazad van, hogy senkinek semmi köze a döntésedhez ezt senki nem vitatja, neked csak a saját magaddal kell szembenézned. Én megértem, hogy félsz a vetélés kockázatától, én is féltem, de sokkal jobban féltem a beteg gyerek születésétől. És tulajdonképpen még most is félek, hogy a CVS eredménye negatív, mert a legtöbb beteg gyerek a születéskor fellépő oxigénhiánytól lesz fogyatékos. Amit írtál az éves átlagról az lehet, hogy úgy van, de ebből 90% a 35 év felett szülő nők gyereke. Semmiképp se beszélnélek rá, csak az írásodból úgy érzem, hogy Te már 100%-ra eldöntötted mit akarsz és ehhez vársz megerősítést. Ezt sajnos én nem adhatok, mert a vizsgálatról csak jókat hallottam és tapasztaltam.
Egészséges babát és gondtalan terhességet kívánok neked és ne aggódj, bárhogy is döntesz, mindkét oldalon kicsi a kockázat és miért pont nálad lenne Kép
Kriszta

Kép

KépKép
 


Szia Kriszta!
Igazad van mindenben, sajnos túl aggódós típus vagyok, talán ezért lehet hogy ennyire elszántnak vélsz. Pedig még nem döntöttem el 100 %-osan, "csak" 99 % de még azért elmegyek a genetikai tanácsadásra. Aztán majd meglátjuk...
Köszi a bátorítást, minden jót!
Mamy (11+4)

Kép
 
 


Sziasztok
32 eves vagyok, van 2 gyonyoru gyermekunk es most ujra megorultunk, szeretnenk egy harmadikat.
De felunk. Itt Olaszorszagban megcsinaljak az amniocentezist 30 eves kortol. A kerdesem az: egy jo genetikai Uh nem helyettesitheti az amniocentezist? Ezt az Uh -t mikor vegzik?
 
 


Szia Adri

Én úgy tudom, egyedül az amnionak és a corionbiopsziának van 100 %-os eredménye, az UH csak nagyjából megbízható.

De 32 évesen még jóval kisebb a kockázata a Down kórnak, lehet hogy fölösleges kockázatot vállalnál a vizsgálattal. Ugyanakkor huszonéves anyukáknál is előfordulnak beteg babák. Hááát, dönteni neked kell, ebben nem adnék tanácsot. Az életkorhoz viszonyított esélyeket nézd meg a www.downszures.hu oldalon, ha gondolod.

Icus

Kép

Kép
 


Adri!
Nem helyettesíti. Az UH-al a nyaki redőt nézik. A genetikai UH azt hiszem az AFP-vel egyidőben a 16. héten van, de lehet, hogy a 12. héten. Csak azért keverem, mert nekem az amnió miatt a 12. héten is csináltak. És van még egy nagy UH a 18. héten is. Van genetikai vérvétel, ami megközelíti a magzatvízvételt, de mégsem annyira pontos, mert kevesebb dolgot vizsgál. Az egyedüli 100% az amniocentézis illetve a korábban (12.héten) végzett chorion biopsia. (ahogy Icus is írta) A Te korodban még nincs olyan nagy kockázat, bár én is gondolkodtam volna 32 évesen, hogy megcsinmáltassam, de mivel 35 évesen szültem így számomra egyértelműbb volt a döntés. Azért érdemes a vérvételen is gondolkodni, mert annak kisebb a kockázata.
Kriszta

Kép

KépKép
 


Sziasztok!

Kriszta!

Azt olvastam, hogy Nálad már mindkettő vizsgálatot megcsinálták. Én 35 leszek az idén, és a 2. gyerekkel 8+3 hetes terhes vagyok. Már jó ideje azon gondolkodom, hogy melyik vizsgálatot csináltassam meg, de félek, mert a dokim 5-10% vetélési kockázatot mondott, ami elég magas arány. Én eddig 1%-ról tudtam, de állítólag a méhbe bevitt fertőzések miatt ilyen magas a vetélési arány. Azt nem tudod, hogy mi alapján döntenek arról, hogy melyiket csináltatják meg? Nekem a doki csak annyit mondott, hogy majd az AFP eredménye után küldenek amniora, viszont ha gáz van, akkor az már elég későn derül ki... Chorionról csak annyit mondott, hogy azt is ugyanakkor csinálják, mint az amniot. Hát én erről mást olvastam, erre közölte, hogy a laikusok ne olvassanak semmit se... Nem mindegy, hogy a korai 9-13. hétben derül ki, ha baj van, nem? A 16. hét után már fájásokkal indítják meg a szülést, ami azért már elég dúrva. Nem akarok semmi rosszra sem gondolni, de valahogy szeretnék minél hamarabb túljutni valamelyik vizsgálaton, csak azt nem tudom, hogy melyik a jobb, melyik kevésbé ártalmas a babára. Épp most olvastam, hogy valakinek a chorionbiopszia után elhalt a méhlepénye...
Egyébként hol csinálják a legprofibban?
Erika
 


Erika!
Én az álltalad leírtak alapján dokiváltáson gondolkodnék. Először is a kockázat nem 5-10%, hanem 1-3%. Másodszor nem egyidőben csinálják a choriont és az amniót. A chorionbiopsiát a 12 héten csinálják, míg a magzatvízvételt (amniocentézis) a 18 hét környékén. Az orvosod szerintem akkor sem javasolná, ha az AFP eredményed rossz lenne. Laikusként sokkal többet tudsz, mint a dokid
bocsi délután folytatom, most indulnom kell.
Kriszta

Kép

KépKép
 


Erika!
Anno az első gyereknél olvasgattam mindkét vizsgálatról és akkor 1% kockázatot írtak az amnióra és 2-3%-ot a biopsiára. Dokim szerint egyforma a kockázat, amit ha logikusan végig gondolok igaz, mivel utóbbit az első harmadban végzik, amikor még annyira halandó a magzat és elég nehéz megállapítani, hogy mi okkozza a vetélést. Könnyen rá lehet fogni erre a vizsgálatra akinél volt. A chorion biopsiát a Szabolcs utcai kórházban csinálják nagyon profin, de az amniocentézist is ott csináltatnám. A Baross u.-ban az amniót csinálják nagy rutinnal. A többiről nem tudok. Szerintem ha bejön az az 1%, az többnyire az orvos rutintalansága vagy amúgy is baj lett volna. Illetve ezzel védik magukat az orvosok, ami érthető.Szabolcs utcában a vizsgálat eredménye max 5 hét, de ha baj van 2 hét múlva felhívnak. Nekem 3 hét múlva itt volt a levél, hogy minden rendben Kép Az amniócentézisnek az eredménye is később lesz meg, mert azt még tenyéztik.

Kriszta

Kép

KépKép
 


Kriszta!

Köszi szépen a válaszodat!
Most már aztán tényleg pánikolni kezdek.:-( Eddig csak győzködtem magamat, hogy biztosan én vagyok az, aki túl érzékenyen reagál dolgokra és nagyon a szívére veszi azt, hogy a fogadott dokija magasról lesz..ja, de most már egyre többen mondják azt, hogy orvost kéne váltanom. Mivel több helyen olvastam azt, amit Te is elmondtál, ezért meggyőződésem, hogy a doki le akarta rázni a kérdéseimet, és nem is igazán akart velem foglalkozni. Most csak az a gondom, hogy dokit kéne találni, aki a Dél-pestiben van és lelkiismeretesebb, mint a mostanim.
Köszi szépen a segítségedet.

Erika
 


Erika!
küldj egy mail címet, ahova írhatok neked. k.kriszta@chello.hu

Kép

KépKép
 


Sziasztok!
Sajnos nekem is vannak tapasztalataim ezen a téren. A 12. heti UH-on óriási nyaki redőt talált az orvosom és már teljesen ödémás volt a baba. Beküldtek a Schöpf-Méreibe. Ott is megerősítették, hogy haldoklik a babám. Pedig én még "csak" 32 éves vagyok és semmit sem éreztem, a családban soha semmilyen genetikai baj nem volt. Tehát ez sem biztosíték semmire. Elvégezték a chorionbiopsziát. Két nap múlva megtudtam az eredményt: Down kór. Én a velem történtek után mindenkinek ajánlom, hogy inkább végeztesse el a vizsgálatot, mert így 100%-osan tudhatja, nincs-e baja a babájának. Bár nálam már sajnos nem volt vetélési kockázat, de nem volt nagyon fájdalmas a vizsgálat.


Erika! Nekem nagyon jó orvosom van a Dél-Pestiben. Tudom ajánlani, ha szükséged van még rá. A tied is ott van? Megírnád a nevét, ha igen? Az email-címem: n.anett@primposta.hu Köszi.

KépKép
 
 


Szia Nanett!

Szomorúan olvastam soraidat...
Kívánok sok erőt és jó egészséget a következő próbálkozáshoz

Icus

Kép

Kép
 


Szia Nanett!
Nehogy feladd! Ez csak egy genetikai veletlen volt, ami NEM FOG megismetlodni. En 24 evesen megszultem egy 18 hetes leanymagzatot. Elfolyt a magzatvizem, ki tudja miert.! A baba egeszseges volt, fertozes nem volt.
Azota 2 cuki kislanyom van es ha minden ok. hamarosan jon a harmadik!! Gondolom a 6 honapot neked is ki kell varni. En a hatodikban mar ujra terhes voltam! Hajra!!
ADRI
 
 


Sziasztok!

Úgy néz ki, hogy chorionbiopsziára fogok menni 2-3 héten belül. Egy cikis kérdésem lenne. Illik ilyenkor valamit adni a vizsgálatot végző dokinak?

Erika
 


Erika!
Nem. Ez egy pár másodperces beavatkozás futószalagon.
Kriszta

Kép

KépKép
 


Erika
Hol fogják csinálni?
Lujza
 
 


Sziasztok!

Köszi a választ!

Lujza!
Én a Szabolcsba fogom kérni a beutalót. Miért kérdezed?

Erika
 


Nanett,

sajnálom és veled érzek. Én szeptemberben szültem meg a 22.hetes kisfiamat, Edwards szindrómás volt. Mára talán már túl vagyok rajta (mondjuk), de mindnekinek azt javaslom, hogy ha csak egy ezreléknyi esélye van annak, hogy beteg a baba, inkább csináltassa meg a vizsgálatot. Tényleg van vetélési kockázata, de iszonyatosan profik csinálják, tényleg futószalagon zajlik, de nincs mitől tartani. Egy a fontos: utána szigorúan be kell tartani az orvos utasításait, pihenni kell.
 
 


Köszönöm szépen a bíztatásokat, nagyon kedvesek vagytok. Igazán sokat jelent. Már türelmetlenül számolom a napokat (heteket), hogy próbálkozhassunk végre újra. De addig még sok idő van.

KépKép
 
 


Sziasztok

Amniocentézist csináltak febr. 21-én.
Megjött a Genetika eredménye: "kromoszóma rendellenességet NEM találtunk".


A leleten volt még egy megjegyzés, miszerint a "meddőséggel kapcsolatos genetikai rendellenességek kimutatására ez a vizsgálat nem alkalmas".
Nekem lombikos babám van, nem tudom, hogy ezt kifejezetten a lombikos procedúra esetleges szövődménye miatt írták-e rá, vagy másoknak is van ilyen megjegyzés a leleten? Azt elmondták a tanácsadáson, hogy a magzatvíz vizsgálat elsősorban a Down-kórt meg pár gyakoribb problémát szűri, az összes rendellenességet nem tudják kimutatni.

Szóval a kérdés azokhoz akinek volt már ilyen vizsgálata: nektek volt-e hasonló megjegyzés a leleten?

Icus

Kép

Kép
 


Sziasztok!

Én csak szegedi tapasztalatokról tudok beszámolni, és arról nekem mit mondtak a genetikai tanácsadáson. Kicsit szakmabeli vagyok, most is egészségügyben dolgozom, és április 11-én megyek amniocentézisre.

A történet ott kezdődik, hogy az orvosom megpróbálta a legideálisabb időpontot megtalálni a tarkóredő mérésre, így a baba hossza alapján az épp betöltött 11. hétre időzítette ezt. Ez a mérés 3,3 mm lett, március 6-án (CRL:56 mm), ami a Csongrád megyében betartandó szigorú szabályok miatt már mindenképpen genetikai tanácsadásra jogosít fel.
Oda időpontot kell kérni, és egy nagyon lelkiismeretes orvosnő végzi, aki mindenre igyekszik válaszolni amit az ember kérdez. Elmondta, az én értékemmel (2,5-3,4 mm) a babák 92 %-a egészségesen születik, és 8%-nál van valamilyen eltérés. És ebbe nemcsak a 13. 18. és 21. kromoszómaeltérés, illetve az ún Turner-szindróma (XO) tartozik hanem minden fejlődési rendellenesség. Mesélt arról is hogy ma már a megszületett Down-kóros gyermekek 70-80%-a 35 év alatti nőknél születik, jó szűrési eredmények mellett. És láttam egy táblázatot is nála, ahol a 7 mm feletti tarkóredőnél még a gyermekek 60-70 % is teljesen egészségesen születik.
Elmondta pontosan azt is, hogy mik az előnyei és hátrányai mind a chorionboholy-mintavételnek és mik az amniocentézisnek. Az előbbi egyetleny előnye hogy korábban lehet végezni és gyorsabban van eredménye, de ugyanakkor gyakran előfordul, hogy ott rendellenes sejtek vannak a babában viszont nem és fordítva, illetve a vetélési kockázata 1-3 %. Az amniocentézist később végezhetik (Szegeden betöltött 17. hét után), hosszabb tenyésztésre van szükség, de pontos eredményt ad, és a kockázata 0,5-1% között van.
Elmondta a négyfaktoros vérvételt is, de sajnos ott is csak 80-90 % a pontosság és ott is 5-6%-ban lehet fals negatív és pozitív eredmény, de ennek ellenére erről is adott egy mindenre kiterjedő tájékoztatót, mint a fenti vizsgálatokról is.
Ezek után ott helyben kért egy időpontot szív UH-ra (amit nem csinálnak mindenkinél) és egy genetikai UH (ami mindenkinél megtörténik), majd mindenféle telefonszámmal ahol elérhetőek és további információkkal ellátva átküldött a női klinikára az amniós asszisztensekhez.
Az amniós asszisztens elmondott mindent amit tudni kell erről a vizsgálatról, és válaszolt mindenre amit kérdeztem, majd kért másnapra egy időpontot kontroll UH-ra, ami érdekes eredményt hozott. A babát most 71 mm-nek mérték, a nyaki redőjét pedig 3 mm-nek, de az UH-os orvos őszintén bevallotta, olyan rosszul fekszik a baba, hogy valószínűleg csak egy baba ás lepény közötti folyadékteret tudott lemérni, és ő teljesen normálisnak látott mindent.
Ezek után az amniós nővér javasolta beszéljem meg az orvosommal az egészet, mert lehet hogy sokkal idősebb a baba, mint elsőre gondolták, így lehet már ennek a mérésnek már nem is lett volna értelme.
Az orvosom sosron kívül fogadott, és csak javasolta, hogy ilyen eredmények mellett, még mindig nagyobb annak a kockázata, hogy beteg a baba, mint annak hogy elvetéljek, és sajnos szomorú tapasztalat az, hogy hiába mindenféle vizsgálat, mindenféle határértékkel, jó eredmények mellett is volt már nagyon beteg babája, de a döntés a miénk, és ő tiszteletben tartja.
Ma voltam időpontért az amniós asszisztensnél, ahol én válaszhattam adott időn belül mikor szeretném a beavatkozást. Előző nap felvesznek az osztályra, megcsinálnak mindenféle vizsgálatot, majd délben hazamehetek, otthon alhatok és másnap reggel kell visszamenni. Egy nap 3 bevatkozást csinálnak, 3 orvossal aki ezt rutinszerűen végzi nap mint nap. Utána délutánig ott kell maradni megfigyelésre és este haza lehet menni, de ha bármi baj van akkor bármikor vissza lehet menni.

Egyszóval itt tartok ma, és elmondhatom, hogy sok mindenre számítottam ismerve a mai magyar egészségügyet, de ilyen körültekintésre és teljeskörű tájékoztatásra, a sok olvasott rémtörténet után nem.
A vizsgálat még hátra van, de nem félek tőle, dolgoztam UH-ban és tudom milyen nagy pontossággal lehet belőni egy tű helyét. Az eredménytől sem félek nagyon, talán mert arra is felkészültünk a párommal, hogy mi lesz akkor ha baj van. (Persze az orvosom ezt is pontosan elmagyarázta, így ezzel is tisztában vagyok.)

Tudom sok az érv és az ellenérv a vizsgálattal kapcvsolatban, de azért döntöttünk a vizsgálat mellett, mert most a betegség melletti kockázat nagyobb, mint a vetélésé (ami sajnos minden terhességi korban spontán is előfordulhat ennél nagyobb %-ban).

Én csak kívánni tudom mindenkinek, hogy hasonló odafigyeléssel és alapossággal tájékoztassák, hogy a döntéséhez szükséges minden információval rendelkezzen, és így hozhassa meg ezt a nem is kis döntést.

 
 


Szücsi,
Nekem nem volt ilyen megjegyzés a leletemen.

KépKép
 
 


Szia Ági!

Valóban nagyon körültekintőek az orvosaid, az már fél siker és megnyugvás. Jó ilyet is olvasni. Nálunk a Szabolcs utcában futószalagon csinálják a beavatkozást, napi 20-25-öt, utána 1 óra pihi a széken a váróban és egy kontroll UH, aztán mehettünk haza. Mindenki aggódik, de szerintem ha utána betartod a pihenésre vonatkozó előírásokat ( egy hétig semmi emelgetés, no sex) biztos nem lesz baj.
Sajnos én is olvastam olyat, hogy jó vizsgálati érték mellet beteg baba született, és fordítva is előfordul, de így most legalább biztosat fogsz tudni és megnyugszol.
Kívánom hogy minden rendben legyen, majd számolj be az eredményről, drukkolok!

Nanett
Köszi a választ, mindenki ezt írta a másik topicban is. Most megkérdezem a lombikosokat, úgy látszik ez a megjegyzés direkt ezzel függ össze.

Icus

Kép

Kép
 


Sziasztok!

Csak információként:
Ha valaki a Szabolcsba akar menni a chorionbiopsziára, akkor 8-10 hét előjegyzési idővel kell számolni. Én lekéstem róla. Már a 6. héten kell rá időpontot kérni...

Erika
 


Sziasztok!
Nekem a múlt héten csinálták a magzatvíz mintavételt a Baross utcában, és nem bírom megállni, hogy ne írjak róla egy kicsit.

Felháborítónak találom, hogy egy ilyen vizsgálat után arra nem képesek, hogy az ágyon hanyatt fekvő, éppen hasbaszúrt terhes nőt felsegítsék. Pedig a szobában négyen is voltak, és a dokin kívül a többieknek a kezében éppen nem volt semmi.

Arról nem is beszélve, hogy azonkívül, hogy "Ma azért pihenjen.", semmiféle egyéb jótanács nem hangzott el (a megbeszélésen sem), pedig mint fentebb olvastam, lehetett volna mit.
Befekvés? 1 óra pihi ott, utána? KONTROLL UH????
Hát itt semmi.

Nagyon rossz érzés volt, annak ellenére, hogy fel voltam készülve lelkileg, láttam/éreztem már a megbeszéléskor is, hogy ez itt egy gyár, futószalag, stb, de azért ezt a mérhetetlen, töménytelen közönyt, amivel ott működnek, mégsem hittem volna.

mikoo
 
 


Sziasztok!

Erika
Nekem a Szabolcsban 4 hétre volt az előjegyzési időpontom. A 8-10 hét nagyon durva...

Mikoo
Elég elkeserítő amit írtál. Az ember - joggal -elvárná, hogy ebben a helyzetben némi emberséget tanusítsanak az orvosok, úgyis fél mindenki a szövődményektől. Pihenj otthon és minden rendben lesz! A körzeti biztos felvesz táppénzre.

Icus

Kép

Kép
 


Sziasztok!

A legutóbb, amikor véglegesen időpontot egyeztettem az asszisztensnővel, rákérdeztem a pesti dolgokra. Azt mondta elég szomorúan, hogy ott teljesen ambulánsan csinálják, mert csak egy nap van rá.
Itt a professzor úgy szerződött le a OEP-el, hogy egy nap kizárólag 3 vizsgálatot finanszírozzanak.
Ráadásul ezt a hármat egy óra alatt csinálják meg, a rendes uh-os rendelés előtt.
Előző nap felvesznek, megcsinálnak minden labort, egy teljes körű nőgyógyászati vizsgálatot, aztán hazamehetsz estére, csak másnap reggel kell visszamenni. Szigorúan meghagyta, hogy egyek, nehogy attól legyek rosszul, bár az osztályon a reggelit megkapjuk.
Aztán megkérdeztem, hogy mennyi "szövődményes" esetük volt közvetlenül utána, mert ha jól tudom aki az első pár órát rendben túléli annak valószínűleg nem is lesz emiatt vetélése. Tavaly kettő ilyen volt, az idén még senki, és azt a kettőt sem lehet tudni pontosan miért volt.
És hogy ne aggódjak, ha bármi gond lenne még, akkor ott vagyok kéznél és gyógyszeresen sok mindent lehet csinálni. És megbeszélte velem, hogy utána hogy képzelem a dolgokat, hogy maradja otthon szépen, pihngessek egy hétig, és utána is biztos ami biztos ne erőltessek semmit. Ha pedig baj lenne, akár a saját orvosomhoz, de akár a klinikára is bármikor bemehetek és őt is elérem telefonon ha kérdésem van.
Majd ezek után elnézést kért, hogy most siet és megnézi az aznapi kismamáit hogy jól vannak e.
Jól tudom sok minden hiányzik az egészségügyből, de az emberi hang, az odafigyelés sosem pénz kérdése, és ha elvétve is (sajnos) de vannak még pozitív tapasztalatok.

Remélem mindezt azután is elmondhatom, ha túl leszek ezen a vizsgálaton.

 
 


Szia Szücsi!
Igen, megpróbáltam pihenni. Gyesen vagyok, és 4-5 napot kaptam a családomtól, aztán hazajöttek a fiaim, és azóta vissza a sűrűjébe... de azért még odafigyelek, hogy pl. ne emeljek. Asszem ha eddig minden ok, már nincs nagy esélye a bajnak. Legalábbis remélem.
Köszi amit írtál, néhány jó szó csodákra képes. :-)

Olvastam Ágit, és örülök, hogy vannak emberségesek az orvosok közt. Így gondolnám normálisnak ezt a hozzáállást és a vizsgálatot.
 
 


Sziasztok!

Ági, Mikoo
Egyes források szerint ha a beavatkozás után 1 hónapon belül baj történne a terhességgel, azt az amnio szövődményének tekintik. Persze nem bizonyított az összefüggés, mert félidős terhességben is még 3% körüli a spontán vetélések száma azoknál is akiknél nem történt beavatkozás. A másik topicban ahová én írogatok ( 36 éven felüliek) tavaly volt egy lány aki 4 hét múlva elvetélt, nem biztos hogy a beavatkozás miatt, de a görcsei azután kezdődtek...
Ezt azért írtam le hogy szerintem érdemes 1 hónapon át fokozottan figyelni mindenféle emelgetésre, megeröltetésre, és jobb félni mint megijedni...Úgyhogy pihenjetek sokat, inkább többet mint kevesebbet, és akkor biztos minden rendben lesz.
Nekem annyit mondtak még, hogy ha görcsölnék, szedjek be Nospát nyugodtan. Egy ismerősömnek napi 3x2 MagneB6-ot javasolt az orvos a görcsök megelőzésére.

Ági
Klaszz hogy nálatok ilyen emberiek a körülmények, és az emberi hang tényleg nem pénzkérdés... Vajon más dokiknak miért esik nehezére???
Ápr. 11 a költészet világnapja, akkor nem történhetnek rossz dolgokKép

Mikoo
Örülök hogy jól vagy, írj majd ha meg lesz az eredmény.

Icus

Kép

Kép
 


Sziasztok!

Én kedden voltam a Schöpf-Mereiben időpontot kérni a chorionra, és ott a kezembe nyomtak egy papírt, amire az alábbiak voltak írva:

" Mintavétel nélkül 35 éves kor felett a spontán vetélés, magzati elhalás, halvaszülés és a koraszülés veszélye kb. 16%. A mintavétel ezt a veszélyt 1%-kal fokozza."

Azért ez elég gáz, nem gondoltam volna, hogy a 35 már ilyen rossz kornak számít ebben az esetben. A doki annyit mondott, hogy a legkritikusabb idő a beavatkozás utáni hét, ha azt kihúzzuk, akkor remélhetőleg nem lesz gond. Hát, én is nagyon remélem...
Én ápr. 11-én fekszem be és másnap lesz a biopszia. Nem mondom, hogy jól tudok aludni mostanában...

Erika
 


Erika

A 16 % valóban nagyon soknak hangzik, de ebből a koraszülés teszi ki a legnagyobb részt. Persze az is lehet veszélyes...
Kíváncsi lennék, hogy ehhez képest a fiatalabbaknál hány % a statisztika...

A végeredmény ebből is az, hogy maga a beavatkozás 1%-kal növeli a lehetséges problémákat.

A pozitív gondolkodás sokat segíthet.

Icus

Kép

Kép
 


Sziasztok!

Utánanéztem kicsit a százalékoknak, bár ezek csak számok, nagyon sok terhességből összesítve, amik ugye nem mind ideális körülmények között zajlanak. A statisztikával mindig ez a baj, a legideálisabbtól a legrosszebb körülményeket is beleveszi (gondolok itt arra nem mindegy hogy valaki plAngliában, itthon vagy esetleg Ukrajnában szül).
Vagyis ezek csak számok amik a kockázat mértékét mutatják, nem a bekövetkezés valószínűségét.

Erika
A 16 % valóban soknak tűnhet, de a CVS-t a 9-12 hét között csinálják, amikor mindenkinél viszonylag magas a vetélés kockázat, akár megcsinálják a CVS-t akár nem.
A kor előrehaladtával nő a kockázat; a klinikai vetélés esélye 6,4% a 35 év alatti nők esetén, 14,7% a 35-40 éves nőknél, és 23,1% 40 év felett (de ez az egész 9 hónap átlaga).

Miután a terhesség klinikailag felismerhető lesz (35-50 nap), 25% végződik vetéléssel. A vetélés kockázata erősen csökken a 8. hét után az idő múlásával. Az első trimeszter végére a méhlepény elég fejlett lesz ahhoz, hogy átvehesse a progeszteron termelését. Ekkor a sárgatest elhal, s nem termel többé progeszteront. Ha azonban ez a két esemény nincs szinkronban, akkor csökken a progeszteronszint, a méh összehúzódik, s kilöki a babát.

És amit még találtam, az sem mindegy előtte hány terhessége volt az embernek és azok hogyan végződtek, mert ez még levehet vagy hozzátehet a kockázathoz.

Kicsit hosszú voltam de a lényeg, hogy egy kockázatszámítást csak tájékoztató adatnak kell tekinteni és nem szabad rajta stresszelni, ami ráadásul még árthat is a babának (a stressztől a szervezet védekező funkciói indulnak be és minden fölösleges funkciót igyekeznek leállítani ami ettől von el energiát).

Ja és még valami, fentebb írtam, hogy a genetikus itt nálunk elmondta nekem, hogy pozitív CVS esetén mindig megcsinálják a magzatvízvételt is, mert előfordulhat hibás sejt a boholyban, miközben a baba teljesen egészséges. Szóval csak nyugi és Szücsinek igaza van, fő a pozitv gondolkodás...
Nálatok miért kell CVS-t csinálni? Csak a korod miatt? És nem tudom mi nyugtatna meg téged, ha a számok akkor tudok még adatokat, esetleg keress meg emailben :-)))
aghe73@freemail.hu

Szücsi

Utána egy hétig itthon leszek, majd a következő két hétben olyan dolgom lesz a munkahelyen amit itthon is tudok csinálni, majd megbeszélem a főnökömmel, hogy ittthon csinálhassam, itt azért bármikor le tudok feküdni. A férjemnek pedig már jó előre szóltam hogy egy hónapig rá marad majd minden nehéz házimunka és a bevásárlás, de ő ezt egy csepet sem vette zokon :-)))
A Magne B6 és nospa valóban jó "ötlet" az előzőt rendszeres, az utóbbit alkalmanként már szedegettem.
És nem mondom, hogy nem villan be időnként hogy történhet rosszul is bármi, de ilyenkor kb olyan vagyok mint Scarlett O'Hara, ma nem foglalkozom vele, majd holnap :-)))
És csakis pozitív dolgokat próbálok elképzelni, még az is lehet a rossz tarkóredő eredményt is én beszéltem be szegény picurkának, mert már előtte egy hétig azon rágódtam mi van ha túl nagy lesz a mérés eredménye.
Fura, de már a 14. héttől mocorog, akor még csak úgy mint a kis buborékok, de mostanra már rendesen érezhetően :-)) És nem tudom ki hogy van vele, én elmeséltem nekimi és hogyan fog történni, hogy ne ijedjen meg, és ne féljen, meg hogy nem eshet neki baja, ugyanúgy, mintha a 7 éves nagyfiamnak mondanám. Lehet, hogy butaság, de szerintem ő is jobban érzi magát tőle, nemcsak én :-)))

 
 


Szia Ági!

A statisztikai adatok tényleg csak hozzávetőlegesek, és az ember csak abban bízhat, hogy vele ez nem fog előfordulni. Másképp nem is lehetne végigcsinálni.

Szerintem jó ötlet ha elmondod a babának, mi lesz, hogy ne ijedjen meg, és beszéld meg vele, hogy ő is segíthet, hogy minden rendben legyen: a szúrás után csak óvatosan mocorogjon, maradjon távol a szúrás helyétől ( mert ott érzékeny a burok, máshol rugdosson). Én autogéntréningre jártam ezzel kapcsolatosan, és ott egy ún. célformulát fogalmaztunk meg, rövid egyszerű mondatokban. Ezt relaxálás közben kell magadban elmondani, és közben vizuálisan elképzelni a méhedet, ezzel készíted fel a tested és az agyad hogy hogyan reagáljon. Naponta többször érdemes ezt megtenni. Leírom neked, hátha érdekel:
Az amnio előtt:
"A szervezetem felkészül a tű behatolására. Nyugodtan fogadom. ( elképzeled hogy a tű behatol). A tű távozása után a burok összezáródik és megerősödik. A méhem megnyugszik és gyorsan regenerálódik."

Az amnio után pár napig:
" A burok tovább erősödik, a lepény biztonságosan tapad, és a méhem nyugodt."

Ez egy kicsit önszuggesszio, én hiszem hogy segít.

Icus

Kép

Kép
 


Szia Szücsi!

Megnyugodtam, akkor nem csináltam túl nagy őrültséget azzal hogy beszélek hozzá. Igaz sosem tanultam semmiféle technikát, de most már célirányosan mondogatom majd :-) Elvégre még van egy hetem hátra addig :-))

Szerencsére 99%-ban mindig jobb oldalon rugdos, vagy balra de azt a köldökközelében, így tuti hogy balról böknek le :-), és magától a beavatkozástól nem is tartok, asszem egy császárnál kevés rosszabb dolog lehet :-) Ráadásul ha jól tudom, legalábbis itt nálunk a lehető legvékonyabb tűvel végzik a beavatkozást, mert ezzel a szúrcsatorna spontán záródik (bár ezzel nehezebb és lassabb a vizsgálat).A vérvételhez hasonlította az asszisztensnő, de gyorsan meg is jegyezte, nehogy egy olyan lóvastagságú tűt képzeljek el, de a mechanizmus ugyanaz :-)

Annyira nem szeretem, hogy manapság a legtöbb orvos odalök egy számot a beteg eleé, hogy ennyi meg annyi százalék, aztán meg hagyja had rágódjon rajta. És mérges is vagyok ilyenkor ezekre az orvosokra, mert felesleges izgalmakat okoznak, enélkül is bőven van az embernek min rágódnia.

Nem tudom ki hogy van vele, de én pl hiszek az álmokban is, és azok most csupa jót jeleznek, vicces de álmomban láttam a pici egész géntérképét, azt hogy lány, meg hogy egészséges, kíváncsi vagyok mi jön be ebből (az államvizsga tételemnél teljesen bejött annó :-)))).

 
 


Szia Ági!

A szúrás általában a köldök közelében szokott lenni, de a lényeg az hogy monitoron figyelik, hol van éppen a baba, ő pedig reflex-szerűen úgyis arrébb ugrik.

A fenti célformulához még az a fontos, hogy mindig pozitív állításokat kell megfogalamazni, nem tiltást.

Kívánom hogy bejöjjön az álmod és minden rendben legyen. Majd az eredményről értesítsKép

Icus

Kép

Kép
 


Ági!

Nálam a CVS-t a papír szerinti 15+3 terhességi héten csinálják majd. A Schöpf-Mereiben rákérdeztem és ott, a 20 hétig CVS van és utána amniocentézis. Először a Szabolcs utcában, majd a Barossban akartam megcsináltatni, de mivel akkor már betöltöttem a 12. hetet, ezért elküldtek azzal, hogy már késő, max. 12. hétig csinálják. Erre a SM-ben a 14. héttől kezdik a CVS-t a 20. hétig, majd utána amnio. Nagyon érdekes...

Azt is mondták, hogy pozitív CVS után jön az amniócentézis. Remélem, nem kerül sor rá.

Egyébként, nekem azért javasolták a CVS-t, mert 35 leszek mire megszülök, és az előző terhességemnél emelkedett AFP-m volt és a családban előfordult csigolyarendellenesség. Biztos, ami biztos alapon.

Erika
 


Sziasztok!
Szücsi, tök jó amiket írtál! Ha hamarabb olvasok ilyen önszuggesszió-dolgot, már ott is alkalmazom...
De ezentúl: BIZTOS! Köszi!
Nagyon nehéz volt, egyáltalán eldönteni hogy megcsináltassam-e, mert amikor az UHnál mondták, hogy kéne a vizsgálat, annyira megzavart hogy azt vettem észre, hogy kezdek "elzárkózni" érzelmileg a babától, asszem mintegy önvédelemből... hogyha valami baja van ne sérüljek annyira lelkileg vagy mi. Persze amint rájöttem, hogy mi zajlik bennem próbáltam tenni ellene, de nagyon nehéz volt, és ebben (lett volna akkor) nagyon jó technika amit írtál.

Amúgy, tényleg olyan érzés, mint egy vérvétel, még ha vékony is a tű. Furcsa volt, ahogy pontosan éreztem hogy most megy át a bőrömön... most a (khm, na igen) zsírrétegen... most kicsi ellenállás... és megy át a méhen...

Egyébként előtte azt hittem végig nézik monitoron, de nem. Csak előtte, felderítés végett. Aztán csak kézzel nyomizás közvetlenül a szúrás előtt.

Na, jó, befejezem a lelkizést, mindenkinek minden jót.
Az eredményt meg majd "szállítom"! :-)
 
 


Sziasztok!

Erika, genetikai eredetű csigolyarendellenesség vagy csak deformitás? Mert nekem azt mondta a genetikusom, hogy csak a kromoszómák számbeli, illetve formabeli eltérését vizsgálják (pl. letörött kromoszómakar), és célzottan akkor keresnek génre ha valami konkrét baj már volt előtte (pl. cystás fibrosis). Fura micsoda eltérések vannak klinikákon belül :-((( Most legyen okos az ember lánya...
Azt meg végképp nem értem miért a kockázatosabb beavatkozást részesítik előnyben nálatok, még a külföldi irodalom is 9-12 hetet ír a CVS-nak és 16-18. hetet az amniónak.
De ennek ellenére minden rendben lesz a bevatkozásnál ne aggódj, elég régen csinálják már mindkettőt :-))).

Mikoo

Azt hiszem mindenki átmegy ezen, hogy most kötődjön a kicsihez vagy nem, mert akkor sokkal nehezebb elengedni, nem voltam ezzel én sem máshogy, de végül úgy döntöttem, hogy sokkal nagyobb "bajt" csinálok azzal, ha elutasítom a picit, akiről mondjuk kiderül hogy egészséges, mint azzal, hogy nekem rosszabb és fájóbb így elengedni ha mégis probléma lenne vele. És a legfurább, hogy amikor eldöntöttem magamban hogy, hogy igenis ugyanúgy viszonyulok a picihez, mintha nem lennének ezek a sötét felhők a fejünk fölött, megmozdult, mintha csak jelezte volna hogy így a helyes, pedig még csak 14 hetesek voltunk :-))) Azóta is ha elkezdek egy picit is aggódni, rögtön jön az a picike rúgás, mintha figyelmeztetni akarna, hogy nem szabad csak jóra gondolnom.

Elnézést ha kicsit hosszúra és lírai sikeredett :-))

 
 


Szia Ági!

A 7. csigolya nem záródott rendesen a férjemnél és a papírjára nyitott gerincet írtak... 5 évesen derült ki neki egy ortopédiai vizsgálatnál, de probléma nem volt vele, még a háta sem fáj.
Erre a genetikán azt mondták, hogy ezt nem nézik a kromoszómavizsgálat során, hanem az UH való erre.
Sokat gondolkodtam azon, hogy megcsináltassuk-e a biopsziát, de elég jól utánajártunk dolgoknak, és a statisztika azt mutatja, hogy 35 felett jóval nagyobb annak a kockázata, hogy Down-os gyerek szülessen, mint maga a vetélés kockázata. Én próbálkoztam azzal, hogy inkább az amniot csinálják meg, de a genetikán is és a nődoki is azt mondta, hogy csak 0,5%-kal magasabb a vetélési arány a CVS-nél, de legalább jóval előbb kiderül, hogy gáz van-e.

Erika
 


Sziasztok!
Én egy hete kedden voltam corion biopszián a Schöpf Méreiben. A 10-12 nap helyett, 3 és fél hét múlva ígérték az eredményt, április 21-re.
Nem tudja valaki a labor számát, ahol lehetne sűrgetni az eredményt???? Mert nem bírom ki április végéig!!!
Köszi:
Orsi
 
 


Orsi!

Milyen volt a biopszia?
Nekem ápr. 12-én csinálják majd ugyanott. Milyenek a tapasztalataid? A kórházról? Dokiról, aki csinálta?
Egyébként, nekem is min. 3 hetet mondtak az eredményre, de a genetikán azt is mondták, hogy ne is próbáljunk telefonon érdeklődni, mert úgysem mondanak semmit se. Hát, lehet, hogy majd csak olyan laborost kell kifogni, bár, ha jól emlékszem hárman dolgoznak csak a kromoszómavizsgálatokon, abból egy a genetikus, akivel beszéltem.

Erika
 


Sziasztok!

Erika, szerintem ne aggódj, még ha 35 felett vagy is, most olvastam egy statisztikát, hogy évente 8000 genetikai vizsgálatot végeznek (azt hiszem ebben benne van mind a CVS mind az AC) és ebből 33 Down szindrómás gyereket szűrnek ki, a többi genetikai rendelleneségből ennek töredékét. És ebben benne vannak azok akik "csak" 35 felettiek, és azok is akik rossz AFP-vel vagy tarkóredő eredménnyel rendelkeznek.

Sajnos az eredmények nem a vizsgálati módszer hosszúsága, hanem a töméntelen minta/kevés laboros és genetikus arányából adódnak, vagyis asszem nincs mit tenni mint kivárni míg megcsinálják :-(((. Az orvosom csak annyit mondott arra figyeljek, hogy a korongos számított 24 hétbe benne legyek, mert utána már csak élettel össze nem egyeztethető indokkal engedélyezik az indított "koraszülést". Azért örülök hogy még akkor is elmondott mindent előre, ha szerinte sem kell aggódnom. Rosszabb lenne a bizonytalanság.

Orsi

Mint írtam, sajnos kevés az ember a laborokban azért ilyen hosszú a várakozási idő :-((( Nekünk is csak kb 20-21 hetes korunkban lesz eredmény :-((. De bízz benne, hogy rendben lesz minden. Igazából most én is csak arra gondolok, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy biztosra fogjuk tudni, nincs genetikai baja a picinek, és még egy extra szívuh-ot is kapunk egy szívspecialistánál, legalábbis itt Szegeden :-)). Már a genetikus adjunktusnő megkérte az időpontokat erre is meg a szimpla genetikai uh-ra is, nem kellett rohangálni külön emiatt :-).
És gyere nyugodtan, és írj ha már tele a hócipőd a várakozással, itt mindannyian ugyanazon megyünk keresztül...


Ma voltam AFP szűrésen, na az sem volt semmi. Iszonyat tömeg, ülőhely nincs, és esküszöm direktbe az AFP kismamákat hagyták a végére, mert a váróban a végére csak gömbölyödő anyukák maradtak :-((. AZért egy óra álldogálás már 17 hetesen is fárasztó. Nem értem az AFP-t is minek csinálják, olyan nagyon nagy a szórása az eredményeknek, ráadásul összevissza időben küldik a kismamákat, amiből születik egy csomó álpozitív eredmény. Asszem ez is csak arra jó hogy rémisztgessék az anyukákat. Pl. a fiam eredménye, ami 7 évvel ezelőtt teljesen normális volt, most abba a tartományba esne amikor rányomják hogy Down-kórra gyanús. Pfff.... ráadásul most olvastam, hogy nemcsak az anya testsúlya, de néhány alapbetegség is emelheti vagy csökkentheti a szérum AFP-t... bár ennek már csak amnio után lesz eredménye, vagyis majdhogynem tök mindegy...

Hát mára talán ennyi voltam, legyen mindenkinek szép és főleg nyugodt napja:-))

Ági

 
 


Szia Erika!
Biopszia: 2. emeleten van. Majd fognak szólni a nővérek reggel, hogy menjetek fel és a lift előtt várakozzatok. Ha a lépcsőn feljössz, akkor jobbra kell fordulni, ott fogják csinálni. Minket megvárattak ott is egy kicsit. Aztán mindenkitől elkérték a papírját, amit előzőleg megkapott a nővértől és beküldtek minket egy kis szobába, ott kellett várni. Először azt hívták be aki a legutoljára adta oda a lapját. Persze nem tudom, hogy ez mindig így működik-e?
Aztán, ha behívtak, fel kell feküdni egy ágyra (olyan, mint a nőgyógyásznál), és megvizsgálnak, hogy nincs-e nyitva a méhszájad. Aztán kapsz egy érzéstelenítőt, aztán jön a hasbaszúrás. Részleteket nem tudok mondani, mert nem mertem odanézni, pedig a vérvételnél mindig odanézek, de itt nem ment. Végig a monitort néztem, mert közben UH-n nézik, hogy hová szúrnak. Meg mondják is, hogy mi történik. És beszéltetnek is, talán azért, hogy elvonják a figyelmedet.
Utána egy órán keresztül szigorúan feküdni kell. Nekem szükségem is volt erre, mert nagyon fájt a hasam. Pedig még homeobogyókat is vettem be.
Utána délután behívatott az orvosunk (vércsoport papírral), mi úgy láttunk, hogy azokat az anyukákat csak, akinek ő csinálta előzőleg a genetikai tanácsadás napján az UH-t.
Tehát azt hiszem 6 anyukát, és először az RH negatívokhoz szólt, aztán mindnekinek elmondta, hogy mit nem szabad csinálni az elkövetkezendő 2 hétben:
1. semmi szex
2. Fürödni, csak zuhanyozni szabad
3. Közepesen nehéz-nehéz fizikai munka, izzadás
Nagytakarítás.

A kórház egy napig elviselhető, kibírható. Megjegyzem én is a 7 ágyasban voltam. Én este csak 8 után értem be, már lefürödve, tehát a fürdőt sem kellett használnom, csak a WC-t.
Itt is találsz egy jellemzést az egészről:
"Elküldve 2005 Július 10 vasárnap - 09h 02:" VIRNYA hozzászólása: http://www.babanet.hu/cgi-bin/discus4/discus.cgi

Hú, de hosszú voltam. :-( Ki fogja ezt elolvasni?
Orsi
 
 


Szia Orsi!

Én elolvastam.:-)
Nagyon köszi a részletes beszámolót! Maga a beavatkozás nem fájt? Az normális dolog, hogy utána nagyon fájt a hasad? Sokan azt mondták, hogy semmit sem éreztek, sem a kisműtét során, sem utána. Dokik szerint ez ok volt? Hol szúrtak meg? Az tuti, hogy én sem merek majd odanézni, én egy nagyon természetellenes beavatkozásnak tartom ezt az egész hasbaszúrásos-birizgálós módszert, de hát ez az egyetlen módja annak, hogy kiszűrjék az esetleges bajt. Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor én nem is attól tartok, hogy genetikailag baja lesz a babának, hanem attól, hogy egy teljesen egészséges babát elveszíthetek a beavatkozás szövődményeként. Én totál hiszek abban, hogy a gyerek nem lehet beteg, de azért azt a kockázatot sem merem vállalni, hogyha mégis az lenne, akkor egész életében szenvedni lássam. Azt hiszem, hogy tényleg az a legjobb, ha pozitívan gondolkodunk, az jobb nekünk is, meg a babának.

Erika
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: