Új privát üzeneted érkezett!

Hát megint én vagyok. Prbléma változatlan (ld. nov.i hozzászólás).
- a ráhagyás nem vált be- még mindig csak pellusba kakail (nem tud ülve, csak állva- legújabb felfedezés)
- wc-n ülve, ügyeskedve nem jött be, amint elindult a kaki kifelé elkezdett sikoltozni, és nem nyomott
- nem adok rá pellust nem jött be, visszatartja, sokáig nem mertem hagyni, mert beszárad, és volt már olyan pici korában hogy úgy kellett kikotorni belõle akkorára összegyûlt
- erõszakot nem merek
- csel nem jön be- látja hogy a kistesó is pellusozik
á szóval semmi. Menni kell áprilisban az oviba jelentkezni, nem is tudom mi lesz. Jó, eltitkolom, de mi van ha még szept-ben is ez van? Kicsapják az oviból? Mondjuk inkább este kakil.
hah, nehéz ügy. Újabb javaslatok?
ZA
ZA
 


Szia Zorkanya!
Szerintem megoldódik nyáron,de semmiképp se erõltesd...úgyse lehet.
A barátnõm kisfia teljesen szobatiszta volt,aztán az ovis-sokk miatt újra bekakilt(3,5 évesen).Jelenleg 4,5 éves,és csak otthon hajlandó kakilni, és csak állva...ha nem hagyták visszatartotta,így a Heim Pálba kötött ki, azóta retteg a kakilástól (párosítja a fájdalommal)
Azt hallották, hogy a gyerekeknél természetes állapot, hogy állva kakilnak,ezért ragaszkodnak hozzá...
Szóval, ha nem forszírozod valszeg több sikerrel jársz...nekem a közvetlen környezetemben 3 olyan eset is volt,amikor erõltetés miatt kórház, glicerines kúp, szilvalé stb...lett a vége,és persze ezekután a kínszenvedések után már mindenki örült, hogy valahova sikerült.
Nem hiszem, hogy kicsapják...bbár pont mst hallottam, hogy 1kisfiú 2* bepisilt,ezért visszatették a bölcsis csoportba.Kép
Sok türelmet, ehhez leginkább az kell.
E
Névtelen
 


Zorkanya!

Nálunk Donát 2000. márciusába ment volna óvodába, mini csoportba. Be is írattam, de ugyan ezért a problémáért nem adtam be akkor. (Nem volt hajlandó csak pelenkába kakilni.) Született kistestvére így meg tudtam tenni, hogy itthon maradjon. Ma már látom, hogy balgaság volt, mert nem kakilt volna be az óvodába, hisz itthon sem tette, úgyhogy emiatt mehetett volna nyugodtan. Legközelebb szeptemberben ment rendes kiscsoportba és még mindig csak pelenkába kakilt. Én õszintén megmondtam az óvónõnek (bár nem tudom, lehet, hogy ez nem mindig célravezetõ), hogy mi a helyzet a gyerekkel. Végül is a dolog 2001. májusban oldódott, meg amikor is már 9 hónapja járt óvodába és elmúlt 4 éves. Fent olvashattad a történetet, bár Pele mint pszichológus megjegyezte, hogy szerencse is közrejátszott benne.

Ha te szeretnéd és õ is, hogy óvodába menjen nyugodtan, írasd be már azért is, hogy meglegyen a helye. Ha meg nem viszed szeptemberben, ráérsz akkor lemondani vagy csúsztatni, de addig is itta nyár sokat fog még érni, fejlõdni a kislányod.

Szia

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 

 
 

Megint én....:-((

Úgy látszik félévente jelentkeznem kell, merthogy
MÉG MINDIG PELLUSBA KAKILUNK.

Teljesen depressziós vagyok már. A tanácsokat megfogadva VÁRTUNK, VÁRTAM a nagy csodára.

Hát hiába.

Szóval tömören összefoglalva: Zozi szeptben 3,5 lesz. Tavaly nov. óta kvázi szobatiszta, éjszakára sem hord pellust, pisilni a wc-be szokott. Tudatosan tudja szabályozni a dolgot, tehát elvileg szobatiszta LEHETNE, de mégsem az, mert kakilni csakis ÁLLVA és csakis PELLUSBA tud.

Felvették az oviba, másfél hónap múlva kezdünk. Nem mondtam meg a kakidolgot, igaz a szobatisztaságot nem is kérdezték, lesz olyan ovistársa aki dec-ben lesz csak 3. A szülõin nem mertem megkérdezni a dolgot, és az óvonénik sem szóltak róla- vagy nem gond, vagy evidensnek veszi a teljes szobatisztaságot, nem tudom.

Ma a Balatonon voltunk, és az úton szólt hogy kakilni kell, igy hát ráadtam egy pellust a kocsiban, de mondta egy fél órával késõbb hogy õ ülve nem tud kakilni. Itthon megint kért este, adtam is rá. Bevonult a konyhája elé- az a kakilós hely, ott pakolgat közben, meg telefonálgat. Látom hogy nekikezd, majd elkezdett keservesen sirni hogy elakadt a kaki. Mondtam neki hogy próbálja meg késõbb. 10 perccel késõbb megint sirni kezd, aztán elkezdett sikoltozni, teljesen megijedtem, de nem engedte hogy benézzek a pellusba, csak azt sikoltozta hogy nem tud kakilni. Végül némi nyugtatás után, de végig sirva felfeküdt az ágyra, és levettem a pellust, óriási kaki volt elakadva már félig kint, Zozi meg sikitozott, meg dobálta magát, üvöltött hogy nagyon fáááájjjj! Végül kipiszkáltam a kakit, jó beszáradt nagy kaki volt, minden csupa kaka lett mert Zozi dobálta magát mint az õrült. Majd megszakadt a szivem. Utána meg összebujtunk, de még akkor is sirdogált, hogy elakadt a kaki, és nagyon fájt, meg megijedt, de én megmentettem, és most már jobban van.

Na szóval ez már borzasztó. Semmilyen székletlazitó technikát nem tudok alkalmazni, nem szereti csak a barack, meg meggylevet, mást nem is hajlandó meginni, nem hajlandó semmilyen szirupot bevenni (kiskorában a Vitacolan nagyon bevált a problémára), szóval nem is tudom.

Egyszerûen retteg a kakitól. Nem tudom mit tegyek.

Azt mondta majd az oviban a kiswc-be megpróbálja belevarázsolni a kakit.

Valahol olvastam itt a neten hogy állitólag van ilyen kis wc alakú bili vagy micsoda. Sznobság ide, vagy oda, bármibe is kerül megpróbálnám...Hátha...

Tudja valaki hol lehet ilyet beszerezni?

Jaj istenem, mit tegyek???
Segitsetek...

Puszi: ZA
Zorkanya
 


Kedves Zorkanya!
Az én fiaim sem akartak wc-be kakilni. A kicsi most 2,5, teljesen szobatiszta lenne, de kaki csak a ruhába vagy pelusba megy. A bölcsiben megnyugtattak, hogy ez kialakul. Ha úgy érzed, hogy az a dolog Nálatok ilyen fájdalommal is jár, és nehéz elviselni, akkor talán fel kéne keresned a gyerekorvost, vagy a régi védõnõt, õk biztosan ki tudnak találni valamit. sokféle széklezlazító dolog létezik, ha a gyógyszertárban nem is tudnak adni, bioboltokban is próbálkozhatsz. Nem tudom, hogy jár-e oviba v. bölcsibe a kicsi, de ha õ nem, valamelyik ismerõsödé biztos: kérdezzétek meg hogy az ovi hol vette a wc-t? Más ötletem most nincs.
Én olyan szülõket (vagy topicot) keresek, akiknek nagyobb gyereke éjszaka bepisil. 4 múlt a nagyobb fiam, és ha 9-10 körül nem keltem fel, hogy pisiljen, akkor reggelig nem tartja benn.
Sziasztok: Timi
 
 


Kedves Zorkanya!
Szörnyû élmény lehetett!
Két dolog jutott hirtelen eszembe:
Eleget iszik Zozi? Mikor a lányom 14 hónapos volt, nefrológiára kerültünk, és a vesegyógyász doktornõ azt mondta, hogy egy ennyi idõs gyereknek kb. 1 liter folyadékot kell fogyasztani naponta. Akkor egy 3,5 éves gyereknek nyilván többet?!
A másik, ami székletlazítára beválhat, a zabkorpa. Ugyan úgy lehet elkészíteni, mint a tejbegrízt, csak dara helyett zabkorpát teszel a tejbe (de vízzel is lehet). Nálunk nagy kedvenc, a közeli és távoli családban is sok gyerek eszi, szívesebben, mint a valódi tejbegrízt. Próbáld ki, hátha beválik! Drukkolok!
Lídia
 
 


Kedves Zorkanya,

nekem ugyan meg csak ket eves a lanyom, de nalunk is szorulasos problema. Es mikor mondtam a lanyomnak hogy ha eszik a kiwibol, -amibol termeszetesen anya is eszik-, akkor konnyebb lesz a kakilas. Es a lanykam megkostolta, azota mindennap koveteli, es tenyleg ugy vettem eszre, hogy segit a szorulason!
Probald ki, hiszen a fiad mar van abba a korba, hogy megertse, hogy ez az O erdeke. Legalabbis Nici ket evesen tokeletesen "vette az adast" :-)
Szia, Beja
Névtelen
 


Üdv,

Beja: Zozi= Zorka (lejányzóóóó)
Aranyosak vagytok, de valszeg félreérthetõ voltam: nem állandósult probléma a székrekedés, csak ezt most azért volt megrázó mert egy egy ilyen élmény lerombolja az összes addigi munkámat amit a wc.be való kakilás elõremozditása érdekében teszek.
Az igazi probléma a pellusba (és kizárólag oda, ráadásul függõleges testhelyzetben..:-))kakilás.

Puszi:ZA
Zorkanya
 


Tehát továbbra is várom az ötleteket.
Ilyen volt legutóbb a Wc-be varázsolni a kakit cimû mese, ami a játszóteres kisbarátnál bejött. Nálunk sajna nem... :-((((((
ZA
 


Zorkanya!

Annyiból hadd nyugtassalak meg, hogy valahol normális amit ZOzi csinál, nem õ van ezzel egyedül. Emlékszem, Bálint is sokáig csak a pelusba volt hajlandó kakilni, én meg reggel nem voltam hajlandó az éjjelre adott pelust levenni róla, amíg bele nem produkál. Ebbõl aztán sokszor az lett, hogy fél nap még abban a pelusban volt brrrr de nem zavarta.
Esetleg meg kéne próbálni felderíteni a probléma okát. Hogy maga az állás az, vagy van esetleg más is. Szokták mondani, hogy félti, fél attól, hogy a wcben csak úgy eltûnik. Naív módszer, hogy fogni a kakás pelust, és a tartalmát bejuttatni a wc-be, õelõtte, elmondani, hogy "szia kaka, itt lenne a helyed" vagy hasonló, és õelõtte lehúzni. Hátha megtetszik neki. És ha már rendszer, akkor esetleg javasolni, hogy mi lenne, ha mindjárt oda tenné õ maga.
Az állva kakilás elgondolkodtatott. Nem igazán tudom megmagyarázni, mi oka lehet erre. Dokitok mond erre valamit? Számomra abszolút nem logikus, hogy állva könnyebb legyen,mint ülve-guggolva. Azt mondod pelusba is mindig állva intézi? Vagy ott csak a kényelem miatt, hisz ha ül akkor kvázi a pelus zavarja a nyomásban? Esetleg kutya-macska hasonló alkotásának megtekintése?
Nem jár úgy sose, hogy pisi közben becsússzon? Esetleg ha sok rostosat eszik és lazább, vagy éppen enyhe hasmenése van? Gondolom ha egyszer-kétszer biliben (wcbwen) látná, akkor valami gát lerombolódna, és utána már könnyebb lenne, elhinné õ maga is, hogy képes rá.
Olyan kiswc dolgot nem ismerek, mobil wc-t láttam már, de az szerintem túl drága, ha egyébként utána nem kell. Még nagyanyósom (anyósom anyósa) jutott eszembe, pontosabban a férje csinált anno neki egy hokedli-wc-t, végül is hokedli tetején luk, alatta vödör. Ilyesmit esetleg lehetne csinálni az õ méretében is nem túl sok pénzbõl. Persze szigorúan vele együtt, hogy lássa, ez most neki készül stb. (anno még a mi gyerekkorunkban nekem pl olyan etetõszékem volt, aminek az ülõke közepe köralakban kiemelhetõ volt, alá tenni a bilit)

Ildi

Ildi
 
 


Az allva kakilas nem annyira logikatlan, hiszen szinte mindent allva csinalnak. A fiam akkor lett szobatiszta amikor feladtam a harcot erte :-) Nagy harcrol persze nem volt szo de engem zavart hogy nem megbizhato. Aztan hogy lathatoan nem erdekelt a dolog, beerett. A balesetek elofordultak/nak meg ma is neha (3,4 eves) de max annyit fuzok hozza hogy utalok szaros bugyit/pelust mosni (moshatot hasznaltunk az utobbi 1 evben). Es hogy biztassak mindenkit, ma a gyerek egyszercsak eltunt. Mindenki ot kereste, kapu zarva, kertben nincs, egyik szobaban sem, aztan mikor mar ordibaltunk utana kisetal a wc-bol (senkinek nem jutott eszebe ott keresni): kakiltam :-), vigyorog. Meg a feneket is kitorolte es az elozo hasonlo egyeduli probalkozasoktol elteroen NEM kente ossze a wc-deszkat. Ezert meg azt is hozzatette: Nem kell szart takaritanod anya :-). Ugyanis mindig kerem hogy a torlesre hivjon be megha a tobbit egyedul intezi is hogy utana ne kelljen az egesz furdoszobat kipucolni. Van vege a kakikorszaknak is, hinni kell benne :-)
idike
 


I(l)diék!!

Jó fejek vagytok...:-)
Ezt a Wc-ben a helye a kakinak holnap kipróbáljuk.
Apropo: Pelus, avagy pellus?
Én ha pellusról beszélek akkor két ll, de a pelenka az nem pellenka. Viszont ha pelus, akkor azt hogy mondod? Már ha érthetõ...Én maradnék a pellusnál, mégha helytelen is.
Az biztos hogy mindig állva megy a dolog, max mondjuk elõredõl közben, de ülve nem. Persze ha logikusan belegondolunk akkor ülve a bugyiba kakilni elég kényelmetlen lenne nekünk is. Bár hogy állva milyen lehet, az is elég elképzelhetetlen a számomra..(:-)
Na mindegy. A jövõ 7en az unokatesókkal megyünk a Balatonhoz. Terv(2) hogy a lányok megtanitják a Zozit wc-be kakilni...Hátha...
Puszka
ZA
 


 


Sziasztok, Zorkanya mi már besyéltünk errõl a kaki témáról ha jól emlékszem! Kép Nem tudom mennyire emlékszel, de Máté sem tudott rendesen kakilni. Õ most majdnem 4 éves és sohasem eröltettem a kakilást és szobatisztaságot. Persze azért zavart, mert a vele egykorú gyerekek már szobatiszták voltak. Megpróbáltam elengedni a fülem mellett a megjegyzéseket és járni a magam útját, én azt hittem és reméltem, hogz a szobatisztaság is megoldódik egyik napról a másikra. Persze mondtam neki, hogy lassan ki kellene próbálni a WC-t vagy a bilit, de ezeket Máté mindig elutasitotta és csakis pelusba akart kakilni. Ráadásul elkezdõdött a székrekedéses korszaka és bekememényedett a kakija, félt ezek után kinyomni a keményet. Jó kis ördögi kör. Kipróbáltam én is egy pár székletlazítót, eredménytelenül. Mivel pszi. asszisztens tanfolyamra jártam, beszéltem egy minket oktató pszichológussal, aki azt tanácsolta, hogy próbáljak meg rájönni, mi lehet az oka ennek a székletvisszatartásnak. Rájöttünk közösen, hogy a saját feszültségemet viszem át Mátéra, aki igy reagált erre: nagyon sokat tanultam és kb. kéthavonta vizsgáztam, a saját vizsgadrukkomat és a megfelelni akarásomat igy tudta feldolgozi. Két hete fejeztem be az összes vizsgám, két napra rá Máté rendesen kakilt, kinyomta magától, szólt, sõt tegnap hasmenése volt!
Rájöttem arra is, hogyha kakil miért csak a pelusba akarta: egyszerûen félt attól, hogy valami "kiesik" belõle. Vannak olyan gyerekek, akik nem szeretik ezt az érzést. Mindig ráadtam a pelust. Aztán ugyanúgy, ahogy a lányok fennt írták, kiöntöttük a WC-be a pelus tartalmát.
Múlt héten vasárnap a Máté még pelust kért a pisiléshez is, illetve ha nem volt rajta szépen bepisilt. Kedden azt mondta, hogy neki soha többet nem kell pelus, mert már nagyfiú és azóta tényleg nem kell neki pelus. Egyszer sem pisilt vagy kakilt be, még éjszaka sem! Örülök, hogy most már magam tapasztaltam, hogy egyik napról a másikra mindenféle szoktatás nélkül eljutottunk idáig. Persze megtehettem, mert itthon voltam a kicsivel. Egyébként Áron, aki két éves lesz októberben ugyanezt kezdi csinálni, ha nincs rajta pelus. Ugyanúgy visszatartja a félig kinyomott kakit és ha pelust adok rá kinyomja egészen, egyébként nem. Szerintem õ is fél attól, hogy kipottyan belõle valami, inkább adok rá pelust. Remélem tudtam segíteni valamit.
Bóbita
 
 


Szia Zorkanya!

Én kiejtve is pelusnak mondom. Anyósomtól hallom pellusnak kiejtve, a rokonságban-ismerõsöknél mástól nem, ezért fura is nekem anyósomé. De nem vagy egyedül, más is használja így! Hogy melyik helyes? Nem tudom, hisz ez egyfajta "becézés", azokra meg nem nagyon van helyesírás kötelezõen, nem?

Ildi

Ildi
 
 


Zorkanya, és valamivel kicsit megvesztegetni? Pl. a megtakarított pel(l)us árát õ költhetné el, amire szeretné.
Judit
 


Judit, es mi van, ha kesobb a megtakaritott BUGYI arat akarja majd elkolteni :-) Tudod a gyerekeknek jo a logikajuk! :-)

Zorkanya, bocsanat, hogy a leanyzot elneztem!!! Bocsi Zozi!

sziasztok, Beja
dbeatrix
 


Egyébként szerintem ez egy jó ötlet, elég nagy hozzá már ZOzi. Bálinttal anno azt csináltuk, 3évesen, hogy ha mi colát ittunk és kért volna, nem kapott, mondván az csak a nagyoknak jár. És hangoztattuk, hogy ha nagy lesz, és nem lesz pelusos, akkor ihat colát. És amikor sikerült neki bilibe intézni, akkor valóban kapott is. (tudom, hogy a cola nem egészséges, ezzel együtt szeretem, viszont igyekszem a gyerekeknek inkább mást adni, viszont mint tiltott gyümölcs így édesebb, és vonzóbb volt, attól a pár alkalomtól meg azért nem lesz semmi baja).
Ildi

Ildi
 
 


Beja, errõl szól az élet. Tanulsz az ötösért (gyüjtöd a pirospontokat), vagy hogy felvegyenek az egyetemre, dolgozol, mert pénzt kapsz érte, amibõl majd szuper babakocsit, rugit, kiságyat, játékot vehetsz a babádnak (vagy nem is neki?), elmehetsz belõle nyaralni, megveheted a szuper videót, megfogadhatod a menõ orvost, stb. Mindig valamiért csinálunk valamit, igen, van aki a bugyiját is fizettségért húzza le.

Én hallottam olyan történetet, ahol úgy lett szobatiszta a gyerek, hogy nagyon szeretett volna egy játékautót, ami egy kirakatban volt, az anya pedig közölte, vagy pelusra vagy a játékautóra elég a pénz, a kettõre együtt nem. És bevállt.
Egy kis motiváció néha csodákat mûvel, és nem minden kakiért igéred be, hanem az elsõért. Hogy ha nem kéne pelusra költeni már, akkor pl. el tudnánk menni az állatkertbe, vagy ... mindenki maga ismeri a gyerekét a legjobban, mi a titkos vágya. és lehet hasznos ajándékot is kigondolni. Persze ehhez az kell, hogy ne legyen meg mindene, tudjon vágyakozni.

Természetesen nem kell rászoktatni, és ha már egyszer sikerül magától, fog menni ajándék nélkül is. De csak egy gondolat volt. Nem biztos, hogy bevállik.
Meg nem akarok vitába menni, olyan puskaporos itt mindig a levegõ. Ne szólj szám (ne szólj hozzá) nem fáj fejed.

Judit
Judit
 


jó naktek hogy már ott tartotok hogy nem kell pelus. 16 hónapos lányom már a pelenkázóasztal látványától is üvölt. Tartogatja akakiját a pelusban és nem akarja odaadni nekeem. Rémálom a pelenkázás. Van valami tipeetek,vagy van esély r hogy kinövi?
Köszönettel
emese
 
 


Biztosan nem fogod az eskuvoje elotti napon pelenkazni Kép
Csak ki kell birni. Nalunk ma volt egy bepisiles, "elfelejtett" kimenni. Addig jatszott amig becsurgott.

Judit, ne haragudj, en sem akarok veled osszeugrani de nem ertek egyet. Nem errol szol az elet. Nem szolhat csak errol! Nem azert lesz egy gyerek szobatiszta mert beigernek neki valamit hanem mert megerik ra. Lehet hogy jo idoben igertek meg neki a dolgot es keszen allt ra de nagyon-nagyon dizedukativ, es amoralis mindenert beigerni valamit egy gyereknek. Ha valaki azert megy csak mindennap dolgozni mert meg akarja venni a jovo honapban a mittudomenmit az boldogtalan. Valami jo kell legyen a meloban penz nelkul is kulonben megorul bele az ember. Na hosszu meg OFF lettem, bocs.
idike
 


Ja meg valami. Delelott nem volt hajlando belepisilni a Balatonba! Ki kellett jonnunk es meglocsolni egy fat! Kép
idike
 


Idike,Te komolyan arra tanitod a gyerekedet,hogy PISILJEN a Balatonba???? Ha uszodaban vagytok akkor meg arra,hogy nyugodtan pisiljen a medence vizebe? Az eszem megall!!!
Es ha legkozelebb kakilnia kell,majd biztatod,hogy nyudodtan eressze be a Balatonba,olyan nagy az a to,hogy fel sem tunik senkinek?!
A csucs az,hogy ezt le is irod ide,mintha marha buszke lennel magadra,es meg a vigyorgo arcot is hozzateszed!
Hat tudod,ez minden,csak nem vicces!
kornyezetvedo
 


idike anyu!Lenne egy indiszkret kerdesem: Te jomagad is bele szoktal pisilni a Magyar Tengerbe?Ha a valasz:igen.....akkor az enyem meg: no comment!
Zoli apu
 


Zoli apu és kornyezetvedo!

Szoktam inni bort/sört/pálinkát, de a gyereknek tejet adok, talán rosszul csinálom?


A fához szabad pisilni? Nem fáj a fának?

xy
xy
 


Azért most õszintén, hányszor igértetek be a gyereknek fagyit, csokit, játszóteret, stb, ha nem nyafog a boltban tovább, vagy még bírja egy kicsit a villamoson?
Hányszor kerestetek másik munkahelyet, mert jobban fizettek? Vagy férjet, mert nem jött össze? Hányszor engedtétek a gyerekeiteket a Ti ágyatokban aludni, mert végre csendet szerettetek volna? Egy ott alvástól összedõlt a világ? Persze ha rendszer lesz belõle.
De az, hogy egy gyerek végre a WC-be kakil, azért nem mindennapos.
Mindig valami vezérel, igazából semmit nem teszünk csak úgy. Mindegy, hogy a jutalom az érzelem, pénz, játék vagy csak valakinek az elismerése.
Igen, lehet hogy rosszul érthetõen írtam a pelenka árát, de a pelenka árán nem csak barbie babát meg autót lehet venni, hanem kirándulni is lehet, elmenni belõle valahova, táncházba, vagy csak anyának több ideje jut, mert nem kell annyit keresnie. Meg lehet ideologizálni, bár biztos ebbe is majd valaki beleköt.

Én annyit próbáltam leírni, de ezt csak a saját édesanyja tudhatja mi az, mert õ ismeri, amivel meg lehet fogni a gyereket, hogy saját maga is nagyon akarja a WC-be kakilást, akarja legyõzni a félelmét, megszokásait, mert egy négyéves pelenkába kakilása már BERÖGZÕDÉS, NEM ÉRETLENSÉG. Lehet ez egy szép, különleges WC papír együttes kiválasztása is, vagy az illatosítóé, stb...Bár ezeket elõre jó.
És azt is érzi a gyerek, hogy a szülõ ideges miatta. Valaki írta is itt, hogy a saját idegességedet is átveszi. Ne legyen állandó téma a hova kakilunk, azaz ne csak jutalmazzuk, csúnya szó, de a dicséret is az, hanem ha mégsem csinálja oda, akkor se csináljunk belõle ügyet. Ez ugyanis a "negatív" jutalmazás kategóra. A gyerek annyit lát belõle, anyát bántja, idegesíti, hogy én nem a WC-be kakilok.

Bár egy kicsit elment a topik témája, már megint. Kép


Judit
Judit
 


Sziasztok!

Judit! Teljesen egyetértek veled, és nem hiszem, hogy azok, akik beléd kötöttek, még sohasem alkalmazták ezt a módszert. Én sem vagyok az a típus, aki mindenért felajánl valamit, sõt, néha úgy érzem, szegény gyerekeim, igazán lehetnék adakozóbb velük. De egy-egy ilyen trükk - és tényleg nem is feltétlen az anyagiakról van szó, csak azt sokkal egyenesebb és ezért könnyebb megértetni velük (nem kell pelust venni megmarad a pénz másra)- szerintem nagyon be tud jönni és semmi etikátlan nincs benne.
Idike: mondd nyugodtan a gyereknek, hogy kakiljon azért a wcbe, hogy boldog legyen, egészséges legyen stb. De szerintem hamarabb mondod azt, hogy anya örömére kakiljon oda. És ez már valahol ugyanaz.
Mégis mi motiválja õket arra, hogy nekik kényelmetlenebb, bonyolultabb módon intézzék, hogy legyõzzék a félelmet amit ezirát éreznek? Mégcsak nem is arról volt szó, hogy minden esetben ez a követendõ módszer, hanem arról, hogy adjuk tippeket egy nem olyan egyszerû eset megoldásához.
És tényleg szerintem az kössön bele ilyenbe, aki még soha egyszer sem alkalmazta (sok-sok év alatt) ezt a "módszert". De semmire, se a villamoson való nyafogásra, se másra!

Amivel viszont nem értenék egyet illetve ilyen értelemben egyet értek mindenkivel: nem szabad állandósítani a dolgot, nem lehet mindig ez a cél. Nem tanulhat csak azért, mert az ötösért kap egy huszast (százast! brrr ilyen is van, másodikban! fiam oszt.társainál), de kaphat egy csomag matricát, ha végre hajlandó a fél év alatt összegyûlt pirospontokat összeszámolni és beváltani a tan.néninél. Sõt, a kitûnõ bizonyítványért is kaphat valami ajándékot, ettõl még nem azért az ajándékért fog egész évben tanulni (nincs is arányban, mondjuk kap egy könyvet érte)

Ildi

Ildi
 
 


Hat kedves kornyezetvedo, lehet engem melyen megvetni, a Balatonba es egyeb termeszetes vizekbe igenis belepisilek. Kakilni nem szoktam, de egy pisiert nem megyek ki. Az uszoda vizebe pedig nem pisilek bele. Amugy kedves kornyezetvedo, Te is belepisilsz a Toba meg bele is kakilsz ugyanis a Balatonparti telepulesek nemtudompontosan hany szazalekaban (olyan 80 korul) NINCSEN szennyviztisztitas. SEMMILYEN. Lehet csudalkozni, de tobbek kozott ezert nem epithettek a szuleim meg egy szobat a nyaralojukhoz (ferohelybovites) es igy bizony szukosen vagyunk. Este meg ha lemegyunk a strandra, akkor ejfel utan romantikusan omlik a napi termes direkte a toba. Na most akkor pisiljunk campungbudiba es vigyuk haza Pestre??? A 3 eveset meg nem vittem el a leirhatatlan allapotu kozbudiba, csak egy faig de a kulonbseg szamomra nem lenyeges. Amugy a halak, a hattyuk, a kacsak, bekak, kigyok (kimerult a keszletem Kép ) belepisilhetnek?? Es ha szerinted a fahoz sem szabad akkor a kutyaknak a pisijet hogyan lehet megoldani? Pelust mindegyikre? Amig kutyam volt addig gyujtogettem a szilard termeket de a pisijet nem jutott eszembe soha feltorolni az aszfaltrol. Otleted?? Mennyivel jobb a kutyapisi mint a gyerekepisi? Es a savas eso? Az esoerdok pusztulasa? A dioxin botranyok? A rozsdas hordokba lerakott atomhulladek? A legutobbi National Geographic hosszu cikket szentelt a kerdesnek. Vagy a garei hulladektarolo botranyarol hallottal mar??? Ne alljon meg az eszed a Balatonba pisilesen mert a felsoroltakba akkor talan belebolondulsz. Zoli apu nem is kertem a kommentarodat. Kép

Es mielott belebonyolodnank a ki kit vet meg es miert kerdeskorbe, hanyan hasznalnak eldobhato pelenkat??? Zoli apu? Kornyezetvedo?? En azt hasznaltam nagyreszt pedig tenyleg maceras. Most pedig megyek pisilni. Nem a Balatonba Kép
idike
 


Kedves PIldi es Judit idezek:
"Beja, errõl szól az élet. Tanulsz az ötösért (gyüjtöd a pirospontokat), vagy hogy felvegyenek az egyetemre, dolgozol, mert pénzt kapsz érte, amibõl majd szuper babakocsit, rugit, kiságyat, játékot vehetsz a babádnak (vagy nem is neki?), elmehetsz belõle nyaralni, megveheted a szuper videót, megfogadhatod a menõ orvost, stb. Mindig valamiért csinálunk valamit, igen, van aki a bugyiját is fizettségért húzza le. "

Magamat nem ismetlem el, ezzel nem ertettem egyet. Kulonosen a kezdo mondattal. Es en tenyleg nem igergetek a gyereknek semmit. Kikerulom a konfliktusokat ahol lehet es magyarazok neki. Aruhazban azert nem kap meg a penztarnal kitett cukorkakat mert azok iskolasoknak valok, o meg most megy oviba. Ennyi. Fagyit meg nem jutalomkent kap hanem mert szereti es mert etel. Etellel soha SOHA nem jutalmaztam. Nemregen hallotta eloszor a jutalom szot es amikor kerdezte igazan nem tudtam mit mondani neki, az o eleteben nincsen JUTALOM. Minel inkabb belemerulok a temaba, egyre inkabb biztos vagyok benne hogy jol csinaljuk. Ne a jegyert jarjon iskolaba es tanuljon hanem mert tudni jo. Nem veletlen hogy hivatalosan az elso ket osztalyban NINCSEN osztalyzas! Ne azert varja haza az apjat este mert hoz neki valamit. Amugy rettenetesen sokmindent megveszek neki neha meg marhasagokat is de ha nem akkor megmondom hogy most nincsen penzem. Es nincsen hiszti. Most jovok ra, 3,4 eves es meg nem volt egy kiados hisztije. Vicces volt a kakiljon mert egeszseges lesz mondat, PIldi, jot mosolyogtam rajta. Vannak 3 evesnek is elmondhato magyarazatok, nem kell ilyen bonyolultan kozeliteni a kerdest. Nalunk a hova pisil-kakil talan azert sem volt gond mert nem zarjuk magunkra a wc-ajtot. Latja amikor csinaljuk. Az apja meg egyutt csinalja vele, vegulis o a fiu. "De szerintem hamarabb mondod azt, hogy anya örömére kakiljon oda." Na ez megint santit. Nekem nem orom ha o odakakil/pisil, mi kozom hozza. Kinek orom ha en a wc-be intezem a dolgaimat (mar Zoli apun es Kornyezetvedon kivul)? Egyszeruen a felnottek nem hasznalnak pelenkat. Nekem nincs, o is nagy mar, neki sem kell. Ennyi. A bili is hamar kimerult nalunk, jott a wc-szukito, ma mar az sincs.

"Hányszor kerestetek másik munkahelyet, mert jobban fizettek? " Lehet hogy nagy balek vagyok de volt hogy maradtam a kevesebbet fizeto helyen csak mert jol ereztem magam, pedig ajanlottak tobbet mashol.

"Mindig valami vezérel, igazából semmit nem teszünk csak úgy. Mindegy, hogy a jutalom az érzelem, pénz, játék vagy csak valakinek az elismerése. "
Na ezzel most sem es semmikor nem fogok egyet erteni. A sajat belso joerzesed nem eleg? Magadban nem bizol? En a paromat szeretem. Nem azert szeretem hogy szeressen hanem mert o olyan amilyen, szeretni valo. A gyerekemet szinten. Azert teszed most tisztaba hogy majd ha kamasz lesz akkor tisztelettel beszeljen veled? Mar el van szurva. Azert csinald mert Te szereted Ot, fuggetlenul attol mit fog o ezert adni majd kesobb. Vagy hogy mit ad most. Errol szol a szeretet, nem a jutalomrol.

De tenyleg elszalltunk az eredeti tematol Kép
idike
 


"Nalunk a hova pisil-kakil talan azert sem volt gond mert nem zarjuk magunkra a wc-ajtot. Latja amikor csinaljuk. "

Idike!
Két gyerekem közül az egyik gond nélkül lett szobatiszta, a másikkal pedig hasonló gondok voltak, mint amit Zorkanya írt. Nem tabu a fürdõszoba, pisilés, kakilás.

Én a te véleményed szerint ha jól következtetek, jó meg tehetségtelen anya is vagyok. Tiszta skrizofénia.

Normál problémamentes gyereket nem nehéz nevelni. Akkor vállik érdekessé a dolog, ha valamiben pont a te gyereked mûködik egy picikét másként.
Szerinted a hozzád hasonló anyák hány olyan anyában keltenek büntudatot, akiknem kicsit késõbb indul el, kezd beszélni, lesz szobatiszta, többet hisztizik a tiédnél stb a gyerekük? Az pedig nem biztos, hogy a te tökéletességedet mutatja, ha nem volt a gyerekednek még nagyobb hisztije. Szerintem ez ugyanannyira nem "normális", mint a négyévesen pelenkába kakilás. A dackorszaknak fontos szerepe van.

Egy kicsit a saját tökéletlen próbálkozásaimról.
Pelenkában ültettem rá a WC-re, mégis utána intézte el, mondtunk neki olyat, hogy nincs pénz pelenkára, ezért nincs több pelenka, már nincs az õ méretében (ez volt a legrosszabb, mert tartogatta), majd én is igérgetésbe kezdtem. Akkor lett "szobatiszta", amikor õ ia akarta, és ezért tényleg meg lehetett egy kicsit "vesztegetni" valami nagyon vágyott dologgal. De amikor az elsõ összejött, utána ment a dolog magától, nem várt el minden kakilásért, pelenkamegtakarításért egy kisautót. Sõt nagyon büszke volt magára. Talán mégsem rontottuk el teljesen.

Az se jó, ha egy gyerek mindent feltétel nélkül megkap, meg az se, ha mindent valamiért tesz meg.
Ja, és én meg a párom is váltott munkahelyet, olyat ahol jól éreztük magunkat, csak éppen a szakadék szélén táncoltunk anyagilag. Nem volt mibõl vesztegetni a gyereket, a sima csak úgy adott vacakok megvásárlására pedig már végképp nem futotta.
Van amiért korpásodik az ember haja. ala Prokopp Dóra. Szerintem nagyon jó mondás.
Zsalikom
 


Sziastzok!

Nálunk a szobatisztaság úgy zajlott,hogy mikor jött a nagy meleg, a jó idõ, egyszerûen levettem róla a pelust. EGyszer a parkettára pisilt,akkor nem szidtam meg,csak mondtam,hogy jobb lenne a bilire ülni.Legközelebb odaült.Kapott WC szûkitõt is,most felváltva használja a bilit és azt,ahogy éppen kedve van-de ez engem nem zavaer.EGy barátnõm mondta,hogy vigyem úgy utcára,hogy nincs rajta pelus,szólni fog,ha kell pisilni.Kb. másfél hónapja (három évesek leszünk okt-ben) úgy hordom a városba és mindenhová,hogy bugyi van rajta.Eddig még nem pisilt be,mindig szólt.

Szeretnék tanácsot kérni! Éjszakákra még kell a pelus.Valahol azt olvastam,hogy akkor ne adjunk már este rá pelust,ha néhány napon át száraz a pelusa reggel.Hát nekünk még nem az.Akkor most próbálkozzak v.ne?
A barátnõm ezt is drasztikusan oldotta meg,egyszerûen mióta bilibe pisil a kislánya,nem ad rá éjszakára sem.EGyszer-kétszer volt baleset,de többször nem.Na ezen a téren nem vagyok merész,úgyhogy inkább tapasztalatokról kérdezlek Titeket,hátha okosabb lesezk.

Én soha nem igérgettem neki semmit sem a bilizésnél.Nem tartottam jó ötletnek, másrészt a kisfiam nem eszik édeséget,tehát ilyesmivel nem is tudtam volna megvesztegetni.És nem akartam,hogy pisinél v.kakinál mindig jutalmat várjon,ahogy egy kisbarátjánál történt.Õ úgy lett szobatiszta,hogy olvadós rágót kapott a pisinél és azóta is követeli mindig.
Bár mindenkinél más válik be,én nem ezt a módszert választottam.

Sziasztok:Giti
Giti
 


Hát kedves mindenki,,,


Soha nem gondoltam hogy még egy ilyen ártatlan témából is lehet igazi dühöngõt varázsolni.
Bár azt hiszem bele kell nyugodni hogy itt már régen volt az, amikor egymás torkának ugrása nélkül lehetett véleményt mondani. Az öreg motorosok még biztos emlékeznek azokra a régi szép békeidõkre. Talán errõl is lehetne topikot nyitni, hogy hogyan juthatott ide a babanet csapata, amikor az ember már 2x meggondolja mit irjon le a nevével fémjelezve, vagy leirja-e egyáltalán, ha vmirõl mást gondol, anélkül hogy a drága jó édesanyját emlegetnék, vagy szimplán csak elküldjék a francba..Talán megoldás lehetne ha megszünnének a névtelen, vagy alkalmi ninckname felhasználók, és minden témához csak úgy lehetne hozzászólni mint regisztrált felhasználó. (Bár ez sem jó ötlet, mert regisztráltathat több nevet is, aztán igazi skizoként hol a jó, hol a rossz (hol a csúf...:-)) szólna hozzá. Vagy talán csak mérsékletesség kellene mindenkitõl.

No de vissza a témához. Én nem tagadtam soha a kakisdolgot, zavar, idegesit nagyon, de ez van. Egyszer majd csak sikerül, csak most hogy jön az ovi, azért kevésbé toleránsan tudjuk kezelni- hiszen ezért akár ki is tehetik az oviból. Mindenesetre a babanet azért jó mert tanácsot kérhetsz. Én örülök ha valakinek a gyereke már korán szobatiszta, és nem érzem azt hogy az én gyerekeim bármivel rosszabbak is lennének mert valami nem sikerült idõben. Ilyen pl a Döndi (Zozi öccse) mély hallgatása is, pedig nála fiatalabb gyerekek már beszélnek. Döpi halandzsázik, istenem, majd beszél õ is, ha másfél évesen még nem is. (Biztos Karinthy szindróma: nincs még mondanivalója...:-))Errõl régen már sok szó, vita volt, sõt anno volt vmi dicsekvõs topik is, én mindig azt mondom mikor elkeserednek az anyák: nem kell ilyen dolgokkal foglalkozni, hisz nem volt még gyerek aki 15 évesen ne járt volna, csak mászott volna. Vki irta is itt ezt a kakiügyre alkalmazva.

Az ötletek tetszettek, ki is próbálom mindet. Majd meglátjuk.

No, szóval köszönöm a válaszokat, örülök az ötleteknek. Bár nem hiszem hogy a Zozi attól fog wc-be kakilni mert kap egy Barbie babát. Félreértés ne essék: én igenis megvenném neki ha ezen múlna, de félek Zozinál ez a terv nem válna be. (A kólát meg nem szereti..:-))

Bóbitának igaza van, biztos itt többrõl van már szó. Valószinûleg Zozi és érzi, hogy én mennyire akarom már, lehet hogy dacból csinálja, a hatalmát gyakorolja vele, nem tudom. Tudjátok november óta kinlódunk ezzel a ráhagyással, én is azt mondtam, majd ha megjön a kedve biztos magától is ráül. Dehát igy egy eltelt sikertelen 3/4 év után azért már nem nagyon akarok türelmes lenni, pláne hogy egy lassan 3,5 éves gyereknek (aki uszkve 2,5 kora óta nem hord pellust) igenis szobatisztának kellene már lennie.

Emese (drusza: én is Egedi vagyok!!!)

Judit: azt hiszem ha egyszer sikerülne, a többivel már nem lenne gond. Na de az az elsõ, az enm akar sikerülni.

Környezetvédõ vita. Ha csak idiék pisilnének bele a Balatonba, de sajna nem. Én pl minden további nélkül megpisiltetem a fánál ha éppen lenn vagyunk, de a férjem ezért többször összeveszett már velem, merthogy ez micsoda primitiv dolog, és a játszótéren is van anyuka aki nem engedi a gyerekét ott pisilni. Erre csak azt tudom mondani: ha a játszótéren lesz majd wc, akkor mi sem pisilünk a fa tövébe. Persze a Balaton más. Én mondjuk bele sem pisilnék, mert engem mondjuk idegesitene hogy összepislantom a fürdõrucim, és még wc papirt sem tudok használni, de a gyerekek annyira másabbak. Õk szerintem minden fenntartás élkül belepisilnek. Még akkor is ha nem ezt látják a szüleiktõl.

Ismét Judit: én már azt is csináltam hogy vettem ezeket a Brise nyomkodó illatositót, amit a falra kell ragasztani. Zozi rohadtul élvezte, de megbeszéltük hogy azt csak az nyomogathatja aki kakil, mert a kaki büdös. Bõszen üldögélt a wc-n, és nem átallotta azt hazudni hogy ó, õ kakilt, csak azért nem látom mert már lecsúszott, és bõszen nyomogatta az illatositót, mert az jár neki! (Mert megérdemlem..:-))

Inkább az a kérdés mivel lehet a félelmet leküzdeni. Gondolom csak a tapasztalás útján, ha majd magától rájön, hogy milyen jó dolog is kakilni. De amig közbejönnek ilyen szorulásos rossz élmények addig érthetõ hogy nem akarja elhinni milyen jó is. Talán hashajtót kellene adni neki vagy kúpot és ráültetni a wc-re, és addig le nem engedni amig ki nem csusszan a kaki? Vagy ez nagyon drasztikus?

Most mennem kell, igy is sokat pofáztam már...Irjatok!
ZA
 


Szia ZorkanyaKép

Követem már egy ideje ezt a topikot. Hát én tökéletlen anya lettem a 4. gyerekemmel, mert míg az elsõ 3-nak semmi baja se volt a bilibe kakilással, Eszter megrémült az elsõ biliskaki látványától, azóta se kakilt bilibe csak párszor, meg amikor hasmenése volt. Mióta bilizünk, ritkábban is kakil, kb. 2 naponta. Rájött, hogy akkor kell intéznie, amikor alvásra pelust adok rá.
Egyelõre nem is problémázok nagyon rajta, azért igyekszem hasznosítani az ötleteket.

Néhány dolog Zorkanyának:
Ez után az élmény Kép után nem biztos, hogy az unokatesók vagy kik meg tudják tanítani 1 hét nyaralás alatt...
Mi is van az ovival? Te otthon vagy Döndivel, nem? Akkor hordhatod fél napokra is Zozit, vagy majd kakil este vagy reggel otthon. Nálunk már vécés korukban is mindig itthon hagyták reggel a "termést", nem gyõzünk sorbaállni reggelenként... (Ugye el tudod képzelni?Kép)
Ne szabj neki határidõt, próbáld nem izgatni magad (ha-ha) miatta.
És végül: ha van egy jó gyerekpszichológus, keressétek fel, hátha segít. Komolyan! Inkább feleslegesen, minthogy ez sokáig gondot okozzon.
dr. Kígyós Évát ajánlanám is, valami agykontrollos helyen biztos tudják, hol lehet utolérni (Elixír újság, NapÉjHáz).

Ha még eszembe jut vmi, írok. Ja és persze, ha nekünk beválik vmi, megosztom veletek.

Sziasztok

Edóka
Edóka
 


Szia Zorkanya,

hat, eleg elkeserito lehet ez a helyzet, hiszen egy ekkora gyerektol mar joggal varhato, hogy bilibe intezze a kakit.
Az jutott eszembe, hogy nem zsarolni akar teged ez a Zozi-lany azzal, hogy csak pelusba kakil? Mit tudom en, nincs valami olyan komolyabb dolog a hatterben, amit rosszul esett neki, vagy tesofeltekenyseg, vagy ilyesmi.Csak talalgatok.Lehet , hogy o ezt az utat valasztotta az akarata ervenyesitesere.
Jo volna kitalalni, hogy mi az oka, mert lassan mar beleoszulsz ha jol erzekelem. Talan egy kis szelid eroszak...ha jol emlekszem Bigacsiga irta valahol, hogy o bizony egy kicsit "eroltette" a dolgot, es be is jott neki. Minden gyerek mast igenyel, van aki magatol csinalja a dolgokat, masokat terelgetni kell.

na eldugulok.

szia

bb.
 


Sziasztok!

Ismét én! Hátha kapok ötletet az éjszakai szobatisztasággal kapcsolatban.... MEgköszönném:
Giti
Giti
 


ááá-------


"Én a te véleményed szerint ha jól következtetek, jó meg tehetségtelen anya is vagyok. Tiszta skrizofénia."
En ezt meg csak nem is gondoltam Kép Leirva meg tenyleg sehol sem lathatod.

Amit irtam azt masok is leirtak, nem csak en nem igerek minden teljesitmenyeert valamit a gyereknek. Nem gondolom hogy csodaanya lennek, bar a gyerekem csodagyerek de ez nem az en erdemem Kép

"Akkor lett "szobatiszta", amikor õ ia akarta, és ezért tényleg meg lehetett egy kicsit "vesztegetni" valami nagyon vágyott dologgal. "
Mit gondolsz ha nem vesztegeted meg, meddig nem lett volna meg szobatiszta? Hiszen eszerint mar erett volt ra. Feleslegesen vesztegettel Kép

Ki az a Prokopp Dora?
idike
 


Giti mi is sokaig ebben a cipoben jartunk. Nappal 99,99% szobatiszta, ejjelente heti 2-3 pisi. En ket dolgot csinaltam. Vettem egy egyik oldalan gumilepedot, a masik oldal finom pamut, ez van a lepedoje alatt es kap egy szoktatos bugyit ejszakara. Ez belul puha frottir, kivul pamutszeru de vizhatlan. A legnagyobb meretet kapta hogy kenyelmes legyen. Ez az "alvobugyi", amit csak "nagyfiuk" viselnek ejszakara es ma mar tenyleg ritkak az ejszakai pisik. Egyszer fel is ebredt hajnalban, pisilt es visszafekudt es el is aludt ami ritkasag nala, ha felebred akkor fent is marad (sajnos). De a pelenkat mar kisbabasnak tartotta es nem volt hajlando felvenni (miota megszuletett a hugom pici babaja, azota o a nagyfiu), meg talan melege is volt benne. De engem mar belulrol sem erdekel a dolog, elegedett vagyok vele. Turelem.

Van egy 4 gyerekes baratnom aki a 3. utan egyszer kijelentette hogy a siros babak szulei elrontanak valamit, egy jol tartott gyerek nem sir, az ovei sosem voltak sirosok. Aztan megszuletett neki a 4.... Kép
idike
 


Többen javasolták már a drasztikus megoldást. 3 nap várás, visszatartás után feladtam. De a legdrasztikusabb mego a beöntés volt a gyereknél....Brrrrr....
Giti, tulképpen röhej hogy most én adok tanácsot, de ez a kis (pelenkába) szaros Zozi nov óta nem hord éjszakára pel(l)ust. Én egész egyszerûen nem adtam rá egyik napról a másikra. 2 éjszaka bepisilt, utána csak ha mondjuk nem pisiltettem meg lefekvés elõtt, vagy sokat ivott. Ha ezekre odafigyelsz akkor szerintem nem lesz gond. Milyen érdekes, Zozi uolyan idõs kisbarátja vigan kaksizik a wc-be, de éjszaka még bepisil. Ezek a gyerekek..fene sem érti...
ZA
ZA
 


Szia Zorkanya!
Jól eltûntél a chatrõl...
Eszternek azt találtam ki, mint elsõ lépés, hogy ha pelusba kakil is, amikor nem tiltakozik, megmutatom neki a kakit, és elmondom, hogy ezt most lehúzzuk a vécén. Ha akarja, meg is nézheti.
Mondjuk augusztusi programként.
Lehet, hogy ha nem adnék rá pelust, szobatiszta lenne alváskor is, de egyelõre az a kakilós idõszak (hogy milyen szag van alvás végére a szobában, arról jobb nem beszélni...), és nem akarom elvenni tõle ezt a bevált lehetõséget, majd csak ha már kialakult a bilibe kakilás.

Szerintetek ez jó ötlet? (már a megmutatás, együtt lehúzás)
Mert ezt Ti is csinálhatnátok, Zorkanya. Vagy csináljátok is?

Ja! Kígyós Évát nõi tanfolyamról ismerem, ott fantasztikus volt, mint gyerekpszichológussal még nem volt vele dolgom, de ha gondom lenne, hozzá mennék.

Pussz:
Edóka
Edóka
 


Sziasztok!

Edóka, jelentem már én is javasoltam a tegyük át a kakit a pelusból a wc-be dolgot Kép ! Szóval én jó ötletnek tartom.

Idike, te meg úgy érzem, vagy szándékosan nem értesz bennünket, vagy rosszindulatú vagy, vagy mi nem bírunk elég érthetõen írni. Idézek tõled: "nem csak en nem igerek minden teljesitmenyeert valamit a gyereknek" És aláhúznám a minden szót. Mert ez úgy hangzik, mintha mi, akik igenis alkalmaztuk már ezt a módszert, mindenért ígérnénk. Nem.
És mellesleg büszkén jelentem, az én gyerekeim sem kaptak a pénztárnál levõ édességbõl és mégcsak nem is azért, mert az iskolásnak való, ugyanis szerintem nem való iskolásnak sem a sok édesség, de fõleg nem a minden boltbamenésnél vegyél valamit dolog. Én kerek perec megmondtam, hogy nem ezért jöttünk a boltba (hanem tejért, kenyérért) illetve hogy véleményem szerint nem egészséges. Most, hogy már õszre 3 iskolásom van, továbbra se tartok tõle, hogy nekiesünk a pultnak (de anya, azt mondtad az iskolásnak való, akkor most vegyél nekem!). Esznek édességet, mert bár nem tartom hasznosnak, véleményem szerint az õ korukban a limitált mennyiség, és idõben jól megválasztva (értsd egy nap egyszer, pl. nálunk vacsi után, és utána rögtön fogmosás) nem árt. Egyébként büszkén mondom azt is, hogy az én lányom közelmúltban egyetlen ilyen -menjünk a boltba és vegyél nekem ezt vagy azt -szövege kiflire vonatkozott! (és mellesleg juszt is kihasználtam, és õt egyedül küldtem be, kérdezze meg, van-e, és remekül használható volt a dolog az egyedül boldogulás gyakorlására, és valahol itt is zsaroltam õt, ha ki nem is mondtam neki). Huh, mit is akartam ezzel?

Nem hiszek az egyedüli jó módszerekben. Abban sem, ha valakinek valami sikerült -egy, kettõ vagy akár három gyereknél- hogy övé a tuti módszer, õ az aki jól csinálta a dolgokat. Vannak többé-kevésbé jó módszerek, vannak olyanok, amik 90-95%nál beválnak, de mindig lesznek olyan gyerekek, akikre az adott dolog éppen nem mûködik. És lehet, hogy nála éppen egy másik dolog fog beválni. Akár olyan is, amit az elõzõ gyerekeinél rossz módszernek gondolt az ember.

Ja, még egy, bár ez itt tényleg off topik, a környezetvédelmes kérdés (pedig van már hozzá topik, átvihetnénk a témát)
"mig kutyam volt addig gyujtogettem a szilard termeket de a pisijet nem jutott eszembe soha feltorolni az
aszfaltrol." Mondjuk az legalább eszedbe juthatott volna, hogy ne az aszfaltra csinálja a kutyád, hanem a fa tövébe. És igenis baj van addig, míg ez van a fejekben.
Nem tudom igaz-e, általánosban mesélte egy föcitanár, és nagyon megmaradt bennem. Kb a 80-as évek elején lehetett. Hollandiában járt, vett a boltban tejet, ami csöpögött. Vagy éppen folyt, nem tudom, lényeg, az utcán folyt ki nagyobb mennyiségû tej. És a helyiek(!) ugrottak, hogy segítsenek és feltörölték a kifolyt tejet. Az utca kövérõl!!! Nem a pisit, a tejet. Nem direkt az aszfaltra pisiltek, hanem a véletlenül kijutottat takarították fel. Létezett ilyen, ha igaz a föcitanárom sztorija.
Na ettõl mi még nagyon messze vagyunk. És amíg az emberek úgy állnak hozzá, hogy : mi az én kis környezetszennyezésem a globális avagy lokális nagy szennyezõkhöz képest? Minek csináljam, amíg a gyárak (stb) sokkal nagyobb kárt tesznek?
addig nem is lesz változás. Pedig a fejekben kéne kezdeni, mert ha én és minden egyes személy csak a saját "hatáskörében" betartaná, akkor a mi gyerekeinknek ez fontos lenne, és mikor nagyok lesznek, és gyárigazgatók, és olyan emberek, akik tehetnek valamit a globális gondok ellen, akkor fontos lesz nekik.
Ha otthon nem ezt látják, nem szokják meg pici koruktól kezdve, akkor nehezebb lesz nekik késõbb megváltozni.
De ezt már kifejtettem valahol régebben, azthiszem.

Giti: az éjjeli szobatisztasághoz kell egy bizonyos fokú testi érettség. Nagyobb, mint a nappalihoz. Kell, hogy ilyenkor (tudomisén a kémiáját biológiáját) kevesebb pisi termelõdjön, azaz egyáltalán esélye legyen rá, hogy kibírja pisilés nélkül az éjszakát. Nem hiszek benne, hogy a renszeres éjjeli felkeléses megoldás jó megoldás, hiszen a nyugodt alvást zavarja meg. Szerintem akkor lehet éjjelre szobatiszta egy gyerek, ha elõtte tipikus, hogy nem pisil éjjel (a pelusba). Azt mondjuk azért ki lehet próbálni, hogy úgy intézni, hogy este késõn már ne igyon, pisiljen az éjjeli pelus elõtt, és reggel ébredéskor az elsõ a bili (wc) legyen. De ha ezek mellett is van pisi a pelusban, akkor val. szüksége van még szervileg az éjjeli ürítésre. Kérdés, hogy akarod-e a kelljen fel éjjel dolgot rászoktatni, vagy inkább vársz még. ÉN a magam részérõl várnék, de nem vagyunk egyformák.

Ildi

Ildi
 
 


PIldi!
Én nem szeretném õt zaklatni éjszaka,ha nem muszáj.Csak azért érdeklõdtem,hogy tudjam mikor jön el az ideje úgy általánosságban,hogy levegyem róla a pelust.Még azért pisisen ébred fel,tehát van pisi a peluskába.Ráadásul õ lefekvés után még elég sok vizet lekortyol,fõleg most a nagy melegekben.
Szóval akkor várjak,amig egymás után többször száraz lesz a pelus? És meddig normális,hogy éjszaka még nem szobatiszta?
Mi 3 évesek leszünk októberben.

Köszönöm mindenkitõl a tapasztalatot és a tanácsot,átgondolom,hogy mi is lenne a legjobb.
Puszi Nektek!

Giti
Giti
 


Sziasztok!

Általánosságban a szobatisztaságnál kulcsszó a TÜRELEM!!!

Giti!
Nappalra 4 éves, éjszakára 5 éves kort mondanak, amíg "normális", hogy nem szobatiszta.
Az éjszakai szobatisztasághoz valóban szükséges az, hogy megfelelõ mennyiségben termelõdjék az ún. antidiuretikus hormon, ami felelõs azért, hogy alvás közben kevesebb pisi termelõdik. Ennek jele lehet, hogy már nem kerül pisi alvás közben a pelusba. Tehát amíg éjjel is pisil, addig szervileg nem érett a dologra.

Timi!
Lehet, hogy nálatok is ez a gond, ha sose volt még ágytiszta a fiad. Az 5. év közeledtével, ha még mindig nem oldódott meg a dolog, érdemes felkeresni egy urulógiát, ahol vérvétellel megállapítják, hogy megfelelõ-e a hormonszint. Ha nem, orrspray formájában lehet adagolni, amíg ki nem növi a problémát a gyerek (mert ezt kinövik).

Zorkanya!
Úgy érzem, hogy nálatok ez a kakilás-téma már súlyosan elment a játszma irányába. És itt mindig a gyerekek az erõsebbek, még a saját testi épségük árán is (ld. belesül a kaki). 2 dolog lehet:1. mindenképp fel kell hagynod az összes praktikákkal, a dolog mindennapos emlegetésével. NE bosszankodj, hogy még mindig pelus van, egy szó nélkül intézd a tisztábatevést, NE beszélj a bilirõl-WC-rõl. De nemcsak külsõségeidben, hanem MAGADBAN kell elérned, hogy ne foglalkoztasson-érdekeljen a dolog. Rendezkedj be a pelusozásra, engedd el a füled mellett az összes megjegyzést, tanácsot, stb. És fogadd el a kislányodat ezzel együtt. Ha teljesen abba tudod hagyni az idegeskedést, akkor ez eredményt hozhat, persze a kulcsszó itt is a türelem!!
2. ha a fönti nem megy, akkor MINDENKÉPP keressetek szaksegítséget gyermek- vagy családpszichológus személyében, mert különben csak egyre romlani fog a helyzet.

Üdv: Pele
Pele
 


Lányok,
akkor én nem vagyok ágytiszta!!!KépKépKép Én a mai napig nem tudok átaludni egy éjszakát sem pisilés nélkül, és soha nem is tudtam. Legalább is amennyire vissza tudok emlékezni gyerekkoromra. Akkor most kevés bennem az antidiuizé hormon? Segítség! Kép

Timi,
az én fiam is néha bepisil éjjel(májusban múlt 5 éves), fõleg, ha jön a télapó, szülinap, karácsony, anyámkínja, bármi, amit vár. SOHA nem csináltam gondot belõle, nem idegesített. (Nem azt mondom, hogy téged zavar, csak úgy leírom) DE! Amióta oviszünet van, nem pisil be. Valószínûleg az óvodai hatások is közrejátszottak ebben. (Egyértelmû, hogy igen) Ezért (is) kiveszem az oviból. Mégvalami: tök érdekes, hogy hosszú ideje csak reggel tudom meg, hogy bepisilt, mert már nem ébreszt fel, hanem saját maga lehúzza a lepedõt és a nejlont, és úgy fekszik vissza. Ez nem válasz senkinek, csak úgy leírtam. Remélem, senkinek nem gázoltam bele a lelkivilágába, ahogy itt olvastam a hozzászólásokat, háromszor meggondoltam, hogy merjek-e írni. Nem szoktam hozzá ehhez a stílushoz az általam eddig látogatott topicokban. Na mindegy.

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok!

Két kisfiam van. Valakitõl azt hallottam, hogy a szobatisztaságot nem lehet erõltetni. Minden gyerek más és más. Bence 2,5 évesen, nyáron lett szobatiszta. Õ könnyû eset volt, szerintem a kora miatt jobban megértette a dolgot. Gergõ fiam most 20 hónapos. Napközbenre már pisiügyileg szobatiszta. Nem erõltettem semmit. Egyszerûen nem tudtam elkapni,üvöltött amikor a pelenkát akartam rátenni. Szerintem a meleg miatt nem akarta. A kakival vannak gondok. Nem is egy adagban szórja el, hanem több részletben, több helyre (bili, wc kizárt). Nem tudom vele megértetni, hogy hova való a kakai. Már az egész család elõtte végzi a nagy mûveletet, de hiába. Ha megszídom, másnap visszatartja. Nem tudom mit tegyek.

Ha tudtok segíteni, köszönöm. Ági
Ági
 


Kedves mindenki!!!!

Nagggggyonnnn jóóóó hiiiiireeeeiiimmmm vannnakkk!!!JUHÉÉÉÉÉÉ!

Szóval.
Vesztegetés: Zozinak felvázoltam egy Barbie baba kontra kaki a bilibe verziót, mire kerek perec közölte hogy neki ugyan nem kell Barbie baba. Másnap még próbálkoztam egy óvodába mehetsz kontra kaki a bilibe, ezen már elgondolkozott, de aztán inkább mégis amellett döntött hogy kaki a pel(l)usba.
No, ekkor életbe lépett a drasztik módszer: hétfõ óta nincs pellus. Ahogy szoritóbbá vált a kakiügy, úgy kezdett Zozi berágni. (Titokban még az apjához is ment kunyerálni pel(l)ust, de szigorúan megtiltottam neki, Zozinak pedig megmondtam: mától nincs pel(l)us, nagylány vagy, kinõtted az összeset, és a Döpike pel(l)usa meg már kicsi rád, rádadhatom, de ki fog folyni belõle a kaki, és csupa kakis leszel. Hétfõ óta árgus szemekkel figyeltem, többször ráültettem a bilire, közben játszhatott tiltott dologgal is (buxa)bármivel, de Zozi közölte velem, hogy õ ezt úgy unja már, nem ül a bilire, adjak rá pellust.
Ma (szerda), már láttam hogy a kaki igencsak ki akar bújni, ezért Zozinak meséltem a kakik világáról, ami a wc csésze alatt van, ami tele van klassz játszótérrel, hintával homokozóval, és a kibújt kakik ott találkoznak, csak az õ kakija hiányzik, és bizony az anya, meg az apa kakija igencsak sirdogál a zozi kakija után. Ez nagyon tetszett neki, no de azért annyira nem hogy kakiljon is. Ebéd után adtam neki egy kis hashajtót , és vártam. Zozi még próbálkozott a kunyerálással, egyszer dührohamot is kapott, de kemény voltam. No kérem, Zozi éppen a kádban ül mikor elkezd üvölteni hogy szaladjak gyorsan, jön a kaki!! Rohantam és kikaptam a kádból, rá a bilire, és csodák csodája, Zozi nyomott rendesen, és biza a kaki ott is volt. Elõször teljesen ledöbbent, aztán elkezdett üvöltözni hogy apa, apa, gyere gyorsan, sikerült!!
Teljes volt az ováció, Zozi nagy büszkén vitte a wc-be kiönteni a termést, integetett neki, meg magyarázott bõszen, hogy ne keseredj el kaki, várnak már, meg jó legyél, és lehúzhatta a wc-t is. Ezek után végig kellett telefonálni a rokonságot és Zozi mindenkinek elújságolta a nagy hirt (utoljára akkor volt ilyen sikerélménye mikor megtanulta a bicajt tekerni).
Utána megbeszéltük a dolgot, a Zozi ragyogott, hogy nem is fájt, és ezentúl majd kakiljunk együtt, õ a bilibe, én meg a wc-be.

No, hát most teljes a boldogság, még1x köszönjük nektek a jó tanácsokat. Remélem nem átmeneti a lelkesedés, mindenesetre jó hogy igy alakult, mert belátta hogy nem is olyan rossz dolog ez a kakilás.

Szóval puszi nektek...

ZA
ZA
 


Szóval összefoglalva:

Örömmel tudtjuk hogy a mai nap (19.06-kor) 3 napi kemény vajúdás után megszületett a mindenki által várva várt jövevény uszkve 250 grammal egészségesen. A boldog "anyuka" és feltehetõen a kis jövevény is jó egészségnek örvend!!

Puszi még1x és még nagyon soxor:
ZA a boldog nagyi
ZA
 


ZA!

Óriási gratula a "bébihez"! Kép Nagyon ügyi vagy!

Virág
Virág (fiore)
 


Zorkanya!

Gratulálok Zozinak is meg neked is!
(tetszett a kakicsaládos mese)

Ildi

Ildi
 
 


Zorkanya,

jo ezt hallani!Gratula! jot vigyorogtam a kakicsaladon...elkepzelem oket ahogy homokoznak, plane meg csuszdazas kozben. Ugyesek vagytok.

Szio

bb.
 


ZA!

GratulaKép Ezt a kakis mesét feljegyzem, tuti ötlet!

Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron