Új privát üzeneted érkezett!

Az egyik topicban nagy sikert aratott egy lista, amit a kórházban töltött napok tapasztalata alapján állítottam össze egy barátnomnek. Arra gondoltam, ez másnak is jól jöhet. Tegyétek hozzá Ti is, ami még fontos.
Sziasztok, Dorka

- papucs két pár (egyik, amiben zuhanyzol), mindkettő jó, ha mosható
- hálóing vagy pizsama (nálunk nem adtak kórházit), de olyan ami felül gombos, hogy szoptatni tudjál. Jó mély gombolású legyen! Legalább kettő!
- inkontinenciás betét, de legalább a sima egészségügyi betét éjszakai változata
- mellszívó
- melltartóbetét (sok, ha eldobhatós)
- szoptatós melltartó (a Kékgolyó utcában van egy Anita nevű bolt, ott állítólag olcsóbb és minden méretben létezik. Ezt ráérsz az utolsó hónapban megvenni, mert addig még nagyon nagyot nőhet a melled. Nekem egy számmal nagyobb méret kellett, mint egyébként)
- rádiótelefon (ha van vagy tudsz kölcsönkérni)
- fejhallgatós kisrádió (ha nagyon kiéheznél egy hírekre vagy zenére, bár én elő sem vettem)
- szoptatós könyv vagy kismama könyv, amiben tanácsok és ötletek vannak a gyermekágyi időszakra vonatkozóan
- boríték (ez mindig kelendő portéka, mert általában mindenki elfelejti, és aztán szegény férjeket szalasztják el vásárolni)
- borítékba valót a férjed hozza, mert mindennek lába szokott kelni
- személyi igazolvány
- TAJ-kártya
- kismamakönyv
- leletek
- 1 hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat
- sok-sok rostos ivólé
- néhány szendvics, ha pont vacsoraidőben szülnél, és legközelebb csak reggeli járna (ha később hoznak Neked be szendvicset, akkor érdemes barna kenyérből kérni, és kérjél rá valamilyen olajos magvakat, hogy rostdúsan táplálkozhass. Ez indítja be a bélműködést jobban. Különben kapsz hashajtót, de én féltem bevenni, hátha a babának is hasmenése lesz, de nem lett végül)
- szőlőcukor
- egy üveg Laktoherb (üdítőnek is jó, ha behűtöd)
- könyv vagy újság (bár én ezeket elő sem bírtam venni, mert a babám teljesen lekötött, elbűvölt és egész nap őt nézegettem, ismerkedtünk)
- nálunk a babáknak adtak kórházi ruhát (nagyon édes angolpólyák voltak, csak az igazán pici súlyú babákat tették normál pólyába, hogy meg merje fogni a kismama, meg szoptatni is könnyebb. Kristófot sosem láttam pólyában
- pelenkát és popsikenőcsöt is adtak (ez volt a reklám helye, mert az egyik pelenakgyártó adománya volt, így minden új kismama ezt próbálta ki, ezt megismerte, hát utána is sokan ezt vették). DE! FONTOS: keresd fel a leendő gyerekorvosotokat, válaszd ki a legszimpatikusabbat! Én is elmentem még pocakosan, és nagyon megnyugtató volt, hogy tudtam, itt már várja valaki az én babámat. Az első nap ki is jött hozzánk rögtön. A védőnő is a második napon már ott mosolygott, szerintem csak babázni akart...fúj de ronda vagyok! Szóval azért is jó, ha találkozol vele előre, mert fel tudja írni, hogy miket szerezz be a patikából, ne a férjednek kelljen ezzel foglalkozni látogatás helyett. Biztosan fog majd kelleni alkohol (nem tudom, hány százalékos), popsikenőcs, fültisztító a köldökcsonk ápolásához, babafürdető krém (patikaszer! ne vegyél Johnsont, mert allergén! Ez a patikai fürdetőkrém amúgy borzasztó nehezen oldódik, érdemes egy bögre langyol vízben feloldani, és azt beleönteni a fürdetővízbe, vagy egy vatta segítségével bekenni vele a gyereket), sima napraforgóolaj a koszmó eltávolításához és a rejtett testrészek tisztogatásához, vatta, K-vitamin, D-vitamin.
- evőeszköz
- szalvéta
- vigyél egy konyharuhát is, mert ha első nap nem tudsz ülve enni, akkor félfekve magadra tudod teríteni, és mégsem leszel teljesen maszatos
- sokan azt mondják, hogy a felfújható úszógumin jobban tudtak ülni az első napokban. Ha van ilyened, vigyél be. Nekem nem volt, így nincs tapasztalatom, de az ötlet jónak tűnik, különösen amikor az ember mindent kipróbálna, csak fel vagy le tudna már ülni :o)
- legalább két törülköző (kéztörlőnek és zuhanyzáshoz)
- kézfertőtlenítő vagy antibakteriális folyékony szappan (nálunk adott a kórház, de idővel elfogyott) Otthon már nem nagyon használtuk, de mondjuk a vendégek nem baj, ha ezzel mosnak kezet, még ha meg sem fogják a babát, ami egyáltalán nem lenne baj. Szegény babóca nem vágyik az első időben arra, hogy mindenki kézbe vegye. Persze a szűk család az más.
- sok bugyi, mert naponta több is kellhet
dorka (dorka)
 


Sziasztok!
Kiegészítés:
-patikában kapható a WC-re papír ülőke, nagyon fontos, higiénikus! KözWC-re nem túl jó érzés leülni..., főleg nem sebbel.
-popsitörlő, saját részre is, mert még a WC papír is dörzsinek tűnik az első napokban!
Üdv: Judó
Judó
 


Judó, nagyon jó ötlet mind a ketto!
Puszi, Dorka
dorka (dorka)
 

 
 

A Szilvia konyhai papírtörlövel nagyon kíméletesen meg lehet törölni a gátseb környékét. Mosdásnál és pisilésnél is lehet használni. Tulképp nem is kell törölni, csak odateszed, és magától felszívja a nedvességet.

Puszi:

Dia
Dia
 


Intim torna tanfolyamon hallottam Kriston Andreától:

Kisméretű tisztasági betétet bevizezve, folpackba csomagolva lefagyasztva vigyünk egy párat a kórházba. Jól jön a gátsebre.

Adri
Adri
 


Eü. betét helyett, én a kisméretû eldobható pelust ajánlom (Libero). Hihetetlen mennyiségû vért tud felszívni:-)) és talán könnyebb hozzájutni mint az inkontinenciás betéthez. (az erõs vérzésre való eü. betétet minden szobatársam átvérezte...)
Malacka
Malacka
 


Nekunk itt Kanadaban a korhazban adtak fagyasztott beteteket. Ivben volt lefagyasztva, tehat passzolt a labkoze, es erre tettem meg egy rendes szarazat. De igazan jol esett a jegeles! Ahogy kezdett olvadi, mindig ujat kertem. Ezenkivul egy olyan uveget is adtak mint azok a szipokas uditos vagy asvanyvizes uvegek, abba langyos vizet kellett tenni, es azt hasznaltam "oblitesre" minden alkalommal mikor wc-re mentem. Meg otthon is hasznaltam egy darabig, es igazan hamar gyogyult a sebem. Erdemes kiprobalni.
Agi
 


Sziasztok!

Itt is elég jó kis listákat találtok:
[url=http://krea.bke.hu/~piglet" TARGET="_top]Piglet és honlapja[/url]

Piglet
Piglet
 


Bugyi helyett javaslom az inkontinencia nadrágot. Ez egy hálós bugyi, nagyon jól odafogja a betétet, kimosva pillanatok alatt szárad, ha nem kell, eldobható. Patikában kapható, S,M,L méretben.
Evolite vagy Bioptron lámpa meggyorsítja a gátseb gyógyulását.

Iboly
Iboly
 


Iboly!

Igen, itt is azt a nadragot adjak a korhazban (nem tudtam minek hivjak) es tenyleg nagyon jo!

Agi
Agi
 


Ahol én szültem ott nem engedélyezték a pizsamát csak a hálóinget abból is csak a mélyen kivágottat.

Libero betétpelenka mini méret volt az eü. betét helyett. Nagyon jó!

Nálunk kellett takaró a babának (januárban szültem), mert a kórháznak nem volt.

Textil pelenka a babának büfi, feje alá, mert ez sem volt. Vagyis volt ötnapra egy.

Textilpelenka a fejéshez.

Kancsó ha valaki már a korházban akarja inni a laktoherb teát.

Evoeszköz és egy kevés mosogató szer.

C vitamin ha valakinek bevérzik a szeme. Nekem másodszorra bevérzett, mert nyitvafelejtettem és két napig vajudtak rajta kapjak-e c vitamint. Komolyan már azon, morfondíroztam kiballagok a gyógyszertárba ami mellettünk volt.

Kispárna amire rálehet tenni a babát szopizás közben. Ugyanis a legtöbb kórházi ágy tekno, abba pedig képtelenség fekve szoptatni. Én a saját kispárnámat vittem be egy tiszta huzattal + leterítettem egy pelenkával.

Én azt mondom minden napra két hálóing. Nem tudom voltak anyukák akik az öt nap alatt egy hálóingbe voltak végig. Hááááát! Én rendszeresen leizzadtam a szopik alatt. Kellett a sok hálóing.

Én nem bírtam viselni a szoptatós melltartót kb. 4 hétig. Addigra már ném éreztem úgy, hogy megbolondulok ha valami hozzáér a mellemhez. Én egy pelenkát tettem a hálóingembe, otthon a polómba és hagytam szabadon a melleimet. Utána pedig már simán hordtam a melltartókat elmúlt a mellem érzékenysége.

Nekem a Mimi betét jobb volt mint a Rico. A Rico csomósodott.

Itt a babaneten írta valaki, hogy a mosható melltartó betét neki megpenészedett.

Ha nincs rádiótelefonod akkor telefonkártya vagy sok aprópénz telefonálásra.

Nálunk adtak jeget. Gumikesztyübe tettek vizet az volt lefagyasztva.
Vigyázni kell a jegeléssel azt sem lehet túlzásba vinni. Napi 3-4 x 10 perc elég.

Nagyon jó még a gátseb kezelésnek hívott dolog amikor hipermangános vizzel lemossák a sebet. Érdemes nem elbliccelni.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Fúúúúúúú, tényleg! A reggeli és esti öblítés volt a nap két legjobb eseménye...Kép Sorban álltunk a kezelö elött, versenyt csoszogtunk a folyosókon..Kép

Puszi:

Dia
Dia
 


Anyaságról: Kórházak, szülések, orvosok
[url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/347.html" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/347.html[/url]

Ebben a topicban is egész sok dolgot kitárgyaltunk.

Például ezek is abból valók:

"Azt viszont tapasztalatból tudom javasolni akinek gátsebe van csak tiszta pamutból és nem muszálból készült eü. betétet vegyen. Ne vegyen Allways eü. betétet vagy olyat aminek a nedszivó rész teteje arra hasonlít, mert ennek a "tölcséres nedszívó rendszerébe" a kiálló cérnaszálak beleakadnak és húzzák a varrást. (Elnézést a cégtol ez nem hitelrontás, de ez van)
A Libresse az nem ilyen az jó. A többit meg nem ismerem, mert a szülésen kívül nem használok ilyeneket. A muszálas eü. betétbe meg belebüdösödik az ember akár mennyit zuhanyozik is.

A hálós nadrág neve: TENAFIX betét. Ugyanott lehet kapni, mint a Tena-betétet, vagy másmilyet.

A GArmastan kenöcs tényleg csodálatosan jó!
És, van egy BUROW nevü krém, amivel foleg az elso napokban fel lehet puhítani a tejtol bedurrant mellet. Utána lehet fejni, sokkal könnyebben jön a tej, és nem gyullad be a cici."

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Kiegeszitenem azzal, hogy en egy kis pumpas uvegcseben vittem magammal antibakterialis tusfurdot + 1muanyag uditos uveget felretettem es minden alkalommal! amikor WC-re mentem, vizzel toltottem a muanyagot, oblites + a fenti tusfudro + oblites ujra a vizzel = a hatasa kezzelfoghato volt, azaz a korteremben en voltam az egyeduli, aki az elso naptol ult a feneken! /jo-jo bevallom, a legeslegelso alkalom fajt, remegtem a fajdalomtol, mire tenyleg ultem, de utana mar ment a dolog. Megjegyzem, a korhazi szekek nem parnasak!

A tejbelovellessel kapcsolatban szerintem a kenocs es egyeb kiegeszitonel jobb a rendszeres! masszirozas, meg ejjel is, ha feszulni erzed, es a masik, a babat csak egy-masfel percig hagyd a melleden, mert nem fog tobbet enni, csak felazik a bimbod es kireped!
Lella
 


"Ahol én szültem ott nem engedélyezték a pizsamát csak a hálóinget abból is csak a mélyen kivágottat. "

ne vedd kritikának kata de ez börtönkórház volt? Mit csináltak azzal aki MÉGIS pizsamában volt? Hazaküldték vagy leteperve átöltöztették?

tényleg érdekelne hogy hogyan irhatják elő a ruházatomat. Árt a babának a pizsama?

sziasztok
idike a renitens pizsamás
idike
 


Ildike! He-he! Kép
Hallottam olyan kórházról (a védőnőmtől) ahol a bugyit sem engedélyezik. A kismamák aranyosan tipeghettek a lábuk köé szorított betéttel. Nem mindegy, úgysem tudnak járni:-)))
Én nem kérdeztem meg, hogy mit ír elő a kórház.
Ezért azután nem is volt nálam evőeszköz...:-)
Malacka
Malacka
 


Sziasztok!

Igen. Itt Db-ben sem lehet bevinni saját hálóinget, (ill. bevinni be lehet, de adnak kórházit Kép ) és a "gésa tipegés" itt is szokás. Nekem az egyik növér adott egy hálós valamit a császáros hasamra (hogy jobban tartson) és az megtartotta valamennyire a betétet is...
Igaz, semmi kedvem nem lett volna még mosni is ott, annyi pénz meg nincs, hogy dobáljam kifelé a szennyes fehérnemüket...

Juca
Juca (juca)
 


Lella!

Nem a szoptatás hosszúságától ázik fel és reped be a mellbimbó. Ez egy tévhit, ami, úgy látom, még tartja magát. És a tejtermelodés szempontjából kifejezetten káros, ha csupán néhány percre korlátozzuk a szoptatást.
(A részletekkel nem szeretném foglalni a helyet ebben a rovatban.)

Üdv. Iboly
Iboly
 


Érdemes rostos gyümiket enni vagy gyümölcslét inni, mert néhány helyen (pl. Szt. Margit) autómatikusan adják a hashajtót, ha a második napon sincs székleted. Bár a tapasztalatok szerint leginkább csak a babákat szokta meghajtani.

Iboly
Iboly
 


Kedves Idike!

Képzeld nem börtön kórház volt hanem szülootthon.

Azért nem lehet pizsamába és nem mélyen kivágott hálóingbe lenni - ezt egy novér magyarázta el -, mert a gyerekágyi folyás sok baktériummal is jár amit ha felhúzogatod a hálóingedet fel vihetsz a melledre és saját magadat megfertozheted vele.

Én kétszer szültem ott, de senkit nem láttam pizsamába. Én is abban alszom, de ezt az öt napot kibírtam hálóingbe.
Különben meg a viziten megkérnek, hogy hozass be másik hálóinget.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Látod bigacsiga megsértödtél pedig azzal kezdtem hogy semmi személyes... Bocs mégegyszer ha megbántottalak érzelmeidben. Pár éve még a sétáló vajúdást tartották megengedhetetlennek meg a papás szülést. Azzal azért megint vitatkoznék hogy egy derék alá nem sokkal érő pizsamafelső (horribile dictu egy fehér póló) mit és hogyan fertőz. Azok a gonosz bacik sokkal inkább felmászhatnak egy bármennyire kivágott hálóingen. A gyerekágyi folyás meg nem korlátozódik sajna a 4 kórházi napra, eltart egy pár hétig. Nagyon kényelmetlen heteken keresztül hálóingben lenni, babát sétáltatni, bevásárolni, vendéget fogadni. Vagy csak a kórházban fertőz, otthon már nem? Most már azt is bevallom hogy nem pizsama volt rajtam hanem melegitö. Egy vékony, sötétkék szinü pamutmelegitö fehér pólókkal. De ezek a kérdések már nem kivánnak választ, szvsz abszurd a téma. Én abban a kórházban jól éreztem magam és ezt többek közt a nem hálóinggel is elértem. Legalább ennyi otthonos volt az idegenben. És ezen ott senki nem akadt ki, bár tény hogy megkerestem a legtoleránsabb kórházat a környéken.

barátsággal
idi
idike
 


Kedves Idike!

Idike nem megsértodtem hanem nagyon rosszul esett.

És esett már máskor is és nem csak toled mástól is. És ilyenkor gondolom azt, hogy mi a fenének kell nekem hozzá szólni, meg ide járni.
Azért nehéz lesz innen kiebrudalni, mert ettol függetlenül szeretek idejárni.

Ja és ne felejtsük el, hogy Te nem Magyarországon szültél, abból a szögbol meg könnyu gunyolódni.

Én viszont otthon nem szülnék semmi pénzért sem, de ha lenne 350000,-Ft-om - ami nincs - akkor Telkiben szülnék és biztos nem szólna senki azért mibe alszom mibe nem.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Iboly álta ajánlott rostos gyümirol jutott eszembe.

Amikor én eloször szültem aszalt szilvát vittem magammal és az seg1tett, hogy ne kelljen hashajtót bevennem.
Másodszor meg az anyukám hagyományosan eltett befottje volt a segítség.

Aki pedig epidurállal szül tudom javasolni neki a reszelt almát.
Nekem amikor a lábamat operálták és epidurállal érzéstelenítették reszelt almát kellett ennem és nagyon nagyon sokat inni.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Szia bigacsiga, sajnálom ha rosszul esett. De a papás szülés is jó példa nekem. 13 éve, építéshelyi technikusként első munkahelyem egy most nagyon bababarát kórház szülészetének a felújitása volt. Akkor ott egy szülésre apukákat beengedni elképzelhetetlen volt. Amikor ezt kérdeztem, a főnővér (akivel napi munkakapcsolatban voltam) ugy nézett rám mint egy marslakóra. A szülés egy paravánokkal elválasztott 3 ágyas szobában történt, a vajúdás 6, egymástól 60 centire elhelyezett ágyon volt egy üvegfalú szobában. Minden irányban rájuk lehetett látni. A nagy "újitás" számukra az volt hogy a vajudóhoz egy pici zuhanyzót épitettek! Örömmel mutogatták nekem az új szülőágyakat, mindenfelé dönthető, mütöasztallá alakithato stb. Persze nem a szülö nö hanem a személyzet által! Rooming-in? Az megöli a babákat, anyák is csak maszkban nyulhattak hozzájuk. Nem csináltak kedvet a szüléshez, akkoriban vettem meg az Otthonszülés cimü könyvet (itt Magyarországon). És ma ez a kórház (gondolom átalakitva ismét, a használoi szerint az egyik legjobb, legkellemesebb, legalternativabb hely Budapesten a szülésre. Én bevallom otthonra tervezem a következőt, de ha ennek valami akadálya lenne akkor lehet hogy odamennék. És akkor sem vennék fel háloinget ha "kötelezö" lenne. De nem hiszem hogy ma amikor betegjogi képviselö és sok egyéb érdekeinket védö forum van, bármi ilyesmire "kötelezhetnek". Nem vagyok forradalmár, de az értelmetlen tiltásokat és elöirásokat nem viselem el (csak ha nagyon muszáj :-)). Ugye te is meglepödnél ha azt mondanák neked hogy a férjed nem mehet be veled szülni? Vagy ha a babádat csak fertötlenitö kézmosás után, maszkban kaphatod meg, idöre. Vagy ha a szülés után 2 napig nem lenne szabad felkelned és automatikusan nyomnák beléd a hashajtót meg a katétert (anyukám). Egy barátnömnek (orvos) a korházban 15 éve TILOS volt a pólyából kivennie a gyerekét! Ha nem renitenskedik, akkor 6 napig a babából csak a fejét meg a kezeit látja. Ma ez nincs igy. És azért nincs pl. mert ez a barátnőm igenis kibontotta a gyereke pólyáját és megnézte a babáját (mamár pólya sincsen talán)! És ha mindazok akik nem szeretnek hálóingben lenni, pizsamát vennének fel, egy idö után nem lenne annyira "borzasztó" pizsamás kismamákat látni. Persze akinek a hálóing a kedves, hordja azt. Amugy a kórházakban a fiubetegek is pizsamában vannak. :-)

Nekem te nagyon szimpatikus vagy. Itt köszönöm meg a rengeteg linket amit ide beteszel, sok idöt spórolok meg velük és hasznos információkhoz jutok. Azt hiszem nagyon sokx el sem gondolkodunk egy szabály okán és nagyon sok szabálynak nincs több oka mint CSAK. Régóta igy csináljuk, mindig bevált, minek változtatni. Ha pizsamát szeretnél huzni a kórházban, húzz azt! És ez nem függ országhatároktól szerintem.

barátsággal
idi
idike
 


Sziasztok, tudjátok én vagyok a kis minden lében kanál. Gondolkodtam ezen a pizsomaügyön, meg hogy mit csinálnak azzal aki mégis pizsiben van. Sajnos szerintem még ma is Magyarországon igenis a pénz meg a dokik és nõvérek beszélnek, a beteg pedig hallgat. Mert ha nem, akkor bizony õ jár rosszul. Nem kell hozzá komoly dolog, elég, ha ilyen olyan ürüggyel beteszik inkubátorba a babáját, nem adják ki szoptatáskor (közlik pl , hogy besárgult), vagy néhány nappal késõbb engednek haza. Vagy ki tudja még ezer féle, onnan kezdve, amin a másik topicban épp kiakadtak, hogy egyik kórházban csinálnak ingyen és alapból teljes UH ellenõrzést a babán, máshol fizetni kell érte, megint máshol még a helyi gyerekorvos sem küld el rá. Vagy terhesként az UH vizsgálatra beengedik-e a papát, veheted-e videóra, ez mind olyan pont, hogy nem hiszem, hogy ha ezekkel betegjogi képviselõhöz fordulsz ma Mo-n, akkor képviselve leszel! Ma Mo-n olyan a helyzet, hogy még ha laikusnak nyilvánvaló orvosi mûhiba történt, akkor sem érdemes belevágnia jogi utakba az embernek, mert a dokinak adnak igazat 99%-ban, a szerencsétlen szülõ meg anyagilag és fõleg idegileg tönkremegy.
Szóval szerintem sajnos ma ha egy kórház közli, hogy nálunk nem megengedett a pizsama, akkor eléggé ki tud cseszni azzal a kismamával, aki renitensként mégis pizsamát vesz fel.

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Sziasztok,

Én a Szt. Margitban szültem, ami egy inkább mamabarát, semmint bababarát kórház ( sajnos ). Az összes vizsgálaton és a szülés után is csak pizsamában voltam, ami nekem nagyon kényelmes volt. Egyébként a kórházban mondták, hogy sokkal jobb ha pizsamát, illetve szabadidő ruhát vagy rövid nadrágot viszünk, mert legalább nem érezzük magunkat betegnek.

Bóbita
Bóbita (bóbita)
 


A pizsamaügyhöz csak annyit, hogy a II-es női klinikán is szabad a pizsama, pedig az nem egy renitens kórház, sőt!

Éljen az anyatigrisség, reszkessen mindenki, aki a babám vagy az én érdekemet mellékesnek tartja egy szülészeten! De tényleg, velem se, de mással se packázzon egy alighuszon cicamica, aki azt sem tudja, mi fán terem a terhesség és a szülés, de kioktat és kellemetlen helyzetbe hoz. A másodiknál határozottabb leszek!
Pussz, Dorka
dorka (dorka)
 


"Szóval szerintem sajnos ma ha egy kórház közli, hogy nálunk nem megengedett a pizsama, akkor eléggé ki tud cseszni azzal a kismamával, aki renitensként mégis pizsamát vesz fel."

Eléggé elbizonytalanodtam tegnap amikor ezt olvastam és nem akartam azonnal válaszolni. A két utolsó beirás azonban megerösitett abban amit irtam volna. Az igényinket ki kell fejeznünk ahhoz hogy megismerjék azokat. Én sem hülyézném le csipöböl aki a háloinget emlegeti, hanem megkérdezném mi az oka a kérésének. Miután kifejtette az álláspontját elmondanám az enyémet és megkérném hogy próbálja meg megérteni. Ha a válasza az lesz hogy CSAK akkor ezt nem venném figyelembe. A gyerekemet inkubátorba pedig nem dugná senki orvosi elöirás nélkül, azt pedig nem hiszem hogy egy gyerekorvos hajlandó lenne belemenni egy pizsama/hálóing vitába egy beteg és egy ápolónö között. Nem kellene kiadniuk szoptatáskor mert nem adnám ki magam mellöl. Hazamenni pedig bármikor lehet, elég aláirni egy felelösségvállalásos papirt. Az otthoni dokinénink pedig annyira szuper és partner hogy lehet hogy ha az otthonszülés nem jön össze valami miatt akkor én 24 órán belül hazajönnék. Persze hozzáteszem hogy 2. gyerekkel sokkal öntudatosabb és tájékozottabb vagyok, szoptatni sem kell megtanitania engem senkinek. De mindenekelött egy olyan kórházat (és nem orvost!) választanék ahol ezek miatt alapban sem kell izgulnom.
idike
 


"ha laikusnak nyilvánvaló orvosi mûhiba történt, akkor sem érdemes belevágnia jogi utakba az embernek, mert a dokinak adnak igazat 99%-ban, a szerencsétlen szülõ meg anyagilag és fõleg idegileg tönkremegy. "

Nem ettol megy tonkre.

Idi! (Nem all ra a billentyuzetem a ke-re.) Es ha csaszarral szulsz? Az viszont teny, masodik gyerekkel mar sokkal ontudatosabb es tajekozottabb az ember.
En nem hiszem, hogy csak azert, hogy megbosszuljak a renittenskedo mamat, inkubatorba tennek a gyereket, es nekiallnanak kekfenyezni. Azert az emberek (meg a korhazi szemelyzet is) nem direkt gecik, csak talan leterheltek.
Egy nover szerintem meg magatol nem talalja ki, hogy csak haloing es no bugyi, az ilyen megkotesek mindig magasabbrol jonnek. Nekik csak be kell tarta(t)niuk.

Keke
Keke
 


Persze hogy a császár az más tészta, meg ha tényleg gond van az is. Én alapban arra a helyzetre gondoltam ami a fiam születésekor volt. Nekem nem volt csoszogó járásom, a szülöágyról ugyan lesegitettek de egyedül mentem át a vajudóba karomban a babával még 3 órára babázni a családdal (beengedték a papán kivül az összes nagyszülöt), aztán vissza a kórterembe. Anyu kérdezte másnap hogy mikor jönnek lemosni minket én meg nem értettem. Mindenki maga intézte az ilyesmit. Eléggé lepukkant kis kórház volt, azóta be is zárták de fantasztikus volt a légkör meg a személyzet.

Korábban ketten is irták hogy van ahol már ajánlják a pizsamát. Ezek szerint valami csak elindult "pizsama-fronton" :-). Ott sem volt szabad gondolom 10 éve. Valamiért (egyes kismamák kifejezték az igényeiket) megindult az "erjedés".

Amugy hogy visszatérjek a topic témájához (mit vigyünk a kórházba) szerintem nagyon fontos a "szülés-terv". Ebben pontokba szedve fel kell sorolni hogy mit hogyan képzelünk el. Pl. kérek beöntést, borotválást, gátmetszést vagy nem, kérek-e fájdalomcsillapitást, kit/kiket szeretnék magam mellett és kiket nem (orvostanhallgatók hordái stb) milyen poziciókat, kellékeket szeretnék stb. Az 5let nem az enyém, egy könyvben olvastam de nagyon bejön. A listát már korábban meg kell beszélni a szülés várható résztvevöivel, orvos, bába. Egy másolatot célszerü bevinni magunkkal. Én pl leirtam hogy nem kérek fájdalomcsillapitást. Menet közben már a fél karomat levágattam volna de szerencsére a szülésznö mivel tudta hogy "tiszta" fejjel mit akartam, mindig elterelte valamivel a dolgot. Hol biztatott, hol azt mondta majd a vizsgálat után utána meg "elfelejtettük". Végülis nem is volt rá szükségem igazán és utána nagyon jól esett hogy ezt betartották.

Én sem tudom elképzelni hogy felesleges dolgokkal "bosszut álljanak" a gyerekemen vagy rajtam.

idi
idike
 


Szia Idike!

Jó kis firma vagy Te!
Ma rád találtam tök véletlenül az indexen és meglepodve ezt olvastam.

"idike2002 válasz erre | adatok | e-mail 2001.06.28 12:44 (10531)

Szia Amamsik,

nekem sincs és sosenemisvolt hálóingem, el sem tudtam képzelni hogy abban legyek a kórházban. Ezért volt egy vékony kék pamutmelegitom és sok fehér póló hozzá. A hosszú nem jó hacsak nem hosszan gombos elöl mert fel kell húzni és ugy lent fertozodhet, fent meg szoptatsz. Ez nem volt túl szabatos de biztosan érted. A hálóing azért sem játszott mert majdnem egy hónapig minden éjjel tejben és izzadságban fürödve ébredtem 3-4x és annyi hálóinge senkinek sincs ami akkor kellett. Egyx majdnem kizavartak a kórterembol hogy most nincs látogatás a melegitom miatt. De én igy éreztem jól magam, kifogása meg nem volt senkinek.

idike"

Ezt meg a babanetten írtad:

idike 2001 Július 16 hétfõ - 14h 55:

"Azzal azért megint vitatkoznék hogy egy derék alá nem sokkal érő pizsamafelső (horribile dictu egy fehér póló) mit és hogyan fertőz. Azok a gonosz bacik sokkal inkább felmászhatnak egy bármennyire kivágott hálóingen. A gyerekágyi folyás meg nem korlátozódik sajna a 4 kórházi napra, eltart egy pár hétig."


Tényleg nem kötözködni akarok veled és mero véletlen, hogy pont belebotlottam, de nem vagy Te magaddal ellentmonása?

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Szerintem a két idézet ugyanazt állitja. Fehér pólóban voltam a kórházban (abból van vagy 20 és fözhetö, hipozható, kinek mi teccik). Szerinted hol az ellentmondás???

idi
idike
 


Na végre leesett! Már értem mi nem tetszett. Én sosem állitottam hogy a hálóing NEM JÓ. Én csak azt mondom hogy én nem szeretem (de hogy a baci könnyebben feljut a hálóingen mint a csipöig sem érö polon az szvsz támadhatatlan). Amikor meguntam a pólókat akkor a férjem egy kikopott kézelöjü és gallérú ingéröl leszedtem a gallért és levágtam az ujját 3/4-re és egy helyes madeiracsipke bordürrel beszegtem. Lett egy bő, halványzöld/fehér aprócsikos nagyon csinos ingem és abban kigombolva szoptattam. Ez vendégeknél volt helyes meg elmenni vhova. És persze nadrág :-)

puszi idi
idike
 


én a hülye vitázás helyett jó menstruálást kivánok mindenkinek super de luxe tamponnal
Névtelen
 


Szülés után nem ajánlott a tampon használata még akkor sem ha császárral szültél.

Higiéniai szempontból jobb ha szabadon távozik annak aminek távoznia kell.
Névtelen
 


Kislányom gyönyörü hosszú ujjain gyönyörü hosszú körmök ékeskedtek, amikor megszületett. Azóta minden kismamának a babakörömcsipeszt ajánlom mint fontos kórházi kelléket... (Állítólag az is jó szükségmegoldás, ha egy kis zoknit ráhuzunk a kezére...) Amikor pedig már nagyobbacska és nem engedi, hogy a körmét vágjuk, a legmélyebb alvás idején lehet körmöt vágni. Kislányomnál ez pl. az elalvás utáni elsö óra.
Sziasztok,
Judit
Névtelen
 


Judit

Nekem mikor szultem felhivtak figyelmem hogy a baba elso kormet nem szabad levagni, csak kb 1 honapos kora korul. Tudja valaki mi e teren az igazsag, szabad vagy nem szabad ujszulotnek kormot vagni?

Kiscica
Kiscica
 


Valóban nem szabad, mert megsérülhet a körömágy.
jamina
Jamina
 


A Bence is hosszu kormokkel szuletett, de nem is tudtam volna levagni a kormeit, megha akartam volna se, mert habar irto hosszunak neztek ki, megis le voltak tapadva a borhoz. Ezert nem ajanljak, hogy az elso kormet vagja az ember, mert ha felszabod a letapadt kormot akkor nagyobb bajt okozhatsz vele. A Bencenek ez az elso hosszu korme magatol "lehamlott" es ami azutan nott azt mar tudtam vagni.
Agi
 


Én vagyok az elsö körmös tanácsadó, visszatértem... Én kénytelen voltam levágni a Dana elsö körmét, mert karmolgatta magát (és a férjem ezt be akarta kereteztetni- az elsö kakijával együtt Kép). Talán erre szolgál a kézre húzott zokni? Szerencsére sohasem történt baleset a körömvágásnál: úgy csinálom, hogy az egyik (bal) kezemmel lehúzom egy picit az ujjbegyét, és óvatosan csipeszelem a másikkal. A legjobb a délutáni alvásnál csinálni ezt, mert akkor nagyobb a fény és nem árnyékolunk be a saját kezünkkel.
Sok puszi mindenkinek, örülök, hogy rátaláltam erre a lapra...
JuditMex
U.i.: Nem azért küldöm névtelenül a levelem, mert szégyellem magam, hanem mert a rendszer nem hagy névvel üzenetet küldeni. Csak azt nem értem, hogy tudok akkor ide belépni?
Névtelen
 


JuditMex!

Írj a szerk@babanet.hu címre egy e-mailt, amiben leírod, hogy milyen névvel szeretnél itt szerepelni és esetleg egy jelszót is, ha akarsz használni!

Juca
Juca (juca)
 


Sziasztok,

- nekem nagyon jól jött a kispárna, aludni meg szopiztatni is.
- a Szilviatörlökendö tényleg MINDENRE jó. Nem is tudom, mire nem használtam.

És nem árt, ha a rokonság megbeszéli, hogy ki csinálja a madártejet, ha nem akartok 10 beföttesüveget magatok körül tele madártejjel, hogy még a fülén is az jön az embernek.
Pocok
 


Sziasztok!

+1 5let: a szülésre felkészítö tanfolyamon ajánlotta egy gyakorló szülész orvos, hogy vigyünk magunkkal ISOSTAR sportitalt, lehetöleg széles szájú termoszban, sok-sok jéggel. Jobb, mint a szölöcukor, mert egy csomó fontos ásványi anyag és vitamin is van benne, és jól behütve a gyomrot is nyugtatja.

BMárti
BMárti
 


Sziasztok!


Jó lenne, ha újra beindulna ez a topik, és ha vannak ötletek és tud vki segítséget nyújtani, szívesen vennémKép
remélem lesz hozzászóló és tud hasznos tanácsokat adni egy kezdõ kismaminakKép
Köszike, írjatok!!!!


Anita
 
 


szia Anita
én is most várom a babámat és ez a topic nagyon jó kis listát közölt az elején. azért vannak kétségeim!!

a liberó pelenkával kapcsolatban zavarban vagyok, kibontottam egy ilyen pelenkát és nem tudom elképzelni hogy én azt a bugyimba beletegyem... az inkontinencia betéthez meg kell hálós bugyi, ilyeneket még nem láttam, majd elmegyek a gyógyszertárba és megkérdezem
egyelöre vettem 4 db eldobható chicco bugyit és egy csomag kifejezetten speciális chicco gyermekágyas betétet a brendon kismamaboltban. de még 4 hetem van, addig a tena-ból is beszerzek egy hétre valót. a folyás úgyis több hétig tart. mikortól elég az éjszakai libresse betét?

zuhanyozás után hogyan lehet alul megtörülközni miközben folyik a vér? szilvia papírtörlö elég vagy vigyek papírvattát?

mellszívót nem vettem - iszonyú drága, és milyet vegyek, honnan tudjam hogy nekem majd vákumos vagy pumpás vagy elektromos, medela, avent, chicco, pesztonka, stb kell, hmm???

szoptatós melltartót sem találtam mert csak lefelé nyíló ablakos van az üzletekben (elég nagy kézügyességet és két kezet kíván a kibontásuk) és csak a bimbóudvar körül 2-3 cm szabadul fel. olyan típust tud valaki, amin az egész kosarat oldalra ki lehet nyitni cipzárral és nem nejlonból van? ha elöbb jönne a babuc, apját szalaszthatnám mindezért Kép

a hálóing téma is elkeserítö, a sima gombos amit a kinaiban is megvehetnék nem elég, a mélyen gomboshoz már kismamaboltba kell menni és legalább 4000 ft/db, most erre ruházzak be és vegyek 6 db-ot??

te mikorra várod?
Moncsi
Moncsi
 


Moncsi,
jok a meglatasaid, gyakorlatiasak a kerdeseidKép

betet: ha majd ott leszel a korhazban, el fogod tudni kepzelni a nagymamanyi beteteket isKép Nekem kb. egy hetig kellett ilyen. Korhaz utan otthon, napkozbenre mar eleg volt az allwaystol a vastagabb fajta, ejszakara azonban megnyugtatott a tena.

zuhanyozas: annyira azert nem verzel, inkabb egy erosebb menstruacios naphoz hasonlo. En egyebkent vittem Szilviat, az nagyon jol jott, es kulon kicsi torulkozot "alváz"hoz, amit baleset eseten Apa cserelhetett latogataskor, de szerencsere nem volt ilyen.

mellszivo: nem tudom, hogy viszonyulsz a hasznalt cuccokhoz. A mellszivot vegulis ugyis kifozod, alapvetoen nincs semmi "gusztustalan" dolog vele, egy masik anya borehez ert a muanyag, ami remekul tisztithato.
Igy utolag /en is megvettem a dragat, aztan alig hasznaltamKép/en mar azt mondom, ha van a tagabb csaladi, barati korben kismama, kerj kolcson toluk, es ha bevalik, tartsd meg, vagy vegyel ujat. Lehet, hogy csak par hetig fogsz fejni, vagy addig sem, lehet, hogy a gyerkocod meg sem issza a fagyasztottat...

melltarto: sajna markajat nem tudom, de en a Metroban vettem anno, igaz, lepattinthatos, de idovel egy kezzel is megy, tiszta pamut es normalis ara van. Ja es C kosaras kellett, megis eleg nagy volt a nyilas rajta. Cipzart el nem birnek kepzelni ott, szegeny baba feje belenyomodjon?

Haloing: en pizsama parti vagyok, igy igen egyszeru volt a dolgom, a nagy melegben meg kimondottan jol jott: rovidnadragos pizsamak a kinaibol, 1000 Ft/db, a korhazba eleg mondjuk 2-3, otthon meg mar ugyis poloban lehetsz. De jo sima polo is, ha van hozza rovidgatyad, amit esetleg nem sajnalsz. Szoptatashoz meg felhuzod es kesz.

Jo hosszu lett, remelem, talalsz kozte hasznosatKép

-Afonya
Névtelen
 


Moncsi,
találtál Libero pelenkabetétet?
Egyébként gyénenként változó, nekem már a kórházban sem kellett a 4. napon a nagy betét, de utána hetekig volt még folyásom.

A külön kicsi törölközõ a fertõzések elkerülése végett is jól jöhet. Kép

mellszívó: nekem nem jött be a chicco motoros sokpénzért, helyette a kézi medelát használtam. Nem tudom, hol szülsz, ahol énszültem kipróbálhattuk az aventet és a medelát is, ha bevált, megvehettük.

Nagyon jó a pattintós, zippzárasat szerintem nem leht kapni, majd belejössz! Kép A lényeg, hogy pamut legyen.
Van olyan is, aminek középen van a kapcsa, de az szerintem kényelmetlen, mint a fent kapcsolható. Amúgy meg annak a babának nincs ám olyan nagy szája! Kép

Hálóing: én még mindig azt a kínait használom, amit 29 hónapj avettem, igaz azért,mert közbe jött a tesó is. Kép Ne felejtsd el, hogy otthon is szoptatni fogsz. Én azért vettem a piacon, mert nem kaptam máshol, de tökéletesen megfelelt. Egyébként a kórházban is volt olyan, aki pólóban szoptatott. Kép

Sok sikert:
Solya
 
 


Moncsi!

Hát sok mindenben én is tanácstalan vagyok. Azt mondják ( még nem kaptam listát az itteni kórházról) , hogy itt bugyit sem lehet használni, akkor írtó érdekes lesz a betét! Sõt a védõnõm azt mondta, hogy talán azt sem engedik, hanem vékony gézlap közé kell steril vattát tekerni?.....
Szóval elkeserítõ ami itt van.

A melltartóról annyit tudok, hogy elõrre ne vedd meg amert a vége felé fog kialakulni teljesen a cicid mérete. Sok anyuka sajna szoptatni se nagyon tud, így lehet hogy sokáig te sem tudod használni.
Mi aug 4-re vagyunk kiírva, így elég meleg lesz ahhoz, hogy ne 6 db vegyek belõle, hiszen ha kimosom, már estére meg is szárad. kaptam egy jó kis melltartó betét nevet, amit majd leírok , de nagyon elraktam...(megkeresem)
A hálóinggel én is bajba vagyok. Nem igazán szeretem. Tényleg nincs is normális hálóing. habár nem nagyok az igényeim, de amit lehet olcsóbban kapni azok olyan " asszonyosak" érted mire gondolok...?
Meg úgyis nagyon meleg lesz, még a köntös se kell lehet.
A mellszívóról annyit, hogy egyenlõre csak kézit vegyél, mert nem tudod hogy meddigfejed majd?
tényleg nem rossz ötlet amit áfonya írt, hogy használt is megteszi. Sok mindenben egyet értek vele, mert nem kell mindenbõl vadi újat venni, mert pl egy kiságyat olcsóbban meg tudsz venni pl: egy kisbabát használt, ápolt valakitõl. Én lehet, hogy ilyeneket veszek mejd, mert méregdrága dolgokat fölöslegesnek tartok.

Te mikorra vagy kiírva?

Örülök hogy áfonya és Solya is írt nekünk, jó lenne, ha pontosabb listát is tudna küldeni valaki, persze ha ráértek. Hiszen nagyon jó ötleteitek vannak. köszönöm a hozzászólást és nézzetek be sûrûbben légyszi.

Ti is kismamik vagytok újra?

Jó hosszúra sikeredett.
Vigyázzatok magatokra: Anita
 
 


Anita!

Nem olyan világban élünk már, hogy bárki is megmondja, mit vehetsz föl és mit nem. Ma már nem divat a bugyinélküliség, de, ha mégis olyan helyen szülsz, akkor sem kötelezhetnek rá. Meg amúgy is, ki nézi? Betét is lehet a hagyományos carefree, ria stb. csak az a lényeg, hogy ne mûanyagos legyen, mint pl. az always, mert abban jobban izzadsz. Kb.2 csomag éjszakai szárnyas elég, utána már otthon vagy meg gyengül is a vérzés. Normál esetben sem kényelmes bugyi nélkül betétet "hordani", de pl. egy friss gátsebbel elég érdekesen lehet összeszorított lábakkal ülni, járni.
A legfontosabb a te kényelmed, nem a kórházi õskövület szokások.
Mellszívó:én használtam medela gépit és avent kézit. Hát akkora a különbség az utóbbi javára, hogy, ha ezt tudom az 1. gyereknél, már rég lecseréltem volna. Könnyebb ezzel a kézivel fejni, mint a másik motorossal. No, meg hangtalan.
 
 


Sziasztok!

Ez a bugyi dolog megdöbbentett. Én Tena betétet használtam, normál saját bugyimmal, és nagyon bevált.
Melltartó: vettem két szoptatós melltartót, de nem vált be, szoptatáshoz is a terhes melltartóimat használom.
Mellszívó: én nem vettem elõre, 6 napos gyerek mellett kaptam kölcsön egy Avent Isist, bejött, megvettem használtan Kép
Hálóing: nálunk adtak a kórházban, így azt megúsztam Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó