Az ultrahang történetének rövid áttekintése

 
1. A hanghullámok nagy tartományt alkotnak, melynek csak egy része fogható fel az emberi füllel. A hallható hangok felső határán felül lévő, füllel már nem hallható rezgések az ultrahangok. A hanghullámok, mint mechanikai rezgések, anyaghoz kötöttek, ellentétben például a fényhullámokkal. Terjedésükhöz közvetítő közeg (levegő, folyadék, szilárd test) szükséges, a közegek határától majdnem teljes egészében visszaverődnek.
 
3. A Curie testvérek 1880-ban fedezték fel a piezoelektromos és a reciprok piezoelektromos effektust, ezzel az ultrahangok gerjesztésének és kimutatásának elvét. Az echotechnika az első időszakban elsősorban a hajózásban, majd az anyagvizsgálatban fejlődött.
 
5. Később ismét megnőtt szerepe a medicínában, de most már a diagnosztika területén. Elsőnek a neurológus Dussik 1942-ben , az iparban szerzett tapasztalatok alapján közölte le az általa kifejlesztett metódust, mellyel agytumort és agykamrákat tudott kimutatni.
 
7. A mai, korszerű ultrahangkészülékek az évtizedek során forradalmi változáson mentek keresztül. Mivel káros hatása mai ismereteink szerint nincs, alkalmazási területe rohamosan terjed. A magzatvizsgálatok mellett egyre gyakrabban használják számos szerv, szervrendszer, pl. a gyomor-bélrendszer, az agy és a dülmirigy vizsgálatában is.
 
9. A szülészet-nőgyógyászati ultrahang diagnosztika mára önálló orvosi tudományág, művelése megfelelő képesítéshez és gyakorlathoz kötött, amelyet a világszerte elismert Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság felügyel szakmailag.
 
 
 
2. Az ultrahanghullámok az emberi testben meghatározott sebességgel terjednek, mely függ a szövetek tulajdonságától, ezt pedig vastagságukkal, összenyomhatóságukkal és alapvetően víztartalmukkal lehet jellemezni. Függ a terjedési sebesség a hőmérséklettől is, azonban az emberi szövetek temperatúrája stabil és viszonylag alacsony, így a gyakorlatban elhanyagolható. Az ultrahang terjedése során a fényoptikához hasonló, ismert jelenségek következhetnek be: visszaverődés, áthatolás, törés, elhajlás és szóródás.
 
4. Hat évtizeddel ezelőtt, az 1940-es évek végén az orvostudomány fegyvertára új, hatékony módszerel gazdagodott, amikor alkalmazni kezdték terápiás célokra, különösen kiterjedten 1949 és 1955 között. az ultrahangot. Az első berendezések a háborúból megmaradt radarok felhasználásával készültek
 
6. Az 1950-es évek végétől egyre több közlemény számol be a különböző szakterületeken alkalmazott szonográfiás vizsgálatok eredményeiről. Ian Donald 1957-ben alkalmazta először a magzati elváltozások megfigyelésére, 1963-ban pedig magának a terhességnek a felismerésére is.
 
8. Magyarországon Falus és Sóbel vezette be az ultrahangtechnikát mind a kismedencei, mind a hasi diagnosztikában, és a módszer elterjesztésében is vannak érdemeik.

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?