Utazás

Néhány alapvetés

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a biztonságos közlekedés kérdését megoldottnak tekintik a szülők a gyermekülés megvásárlásával. A legfontosabb eszköz, a gyermekülés beszerzésével azonban csak a felmerülő problémáknak csak egy részét előztük meg. Azzal, hogy kisgyereket szállítunk az autónkban egy sor szokatlan helyzet átgondolására kényszerülünk. Van néhány olyan alapvetés amit nem lehet elégszer elmondani.

Felelősen gondolkodó szülőként az a legfontosabb, hogy az autóban és a közlekedés során mindent gyermekünk biztonságának rendeljünk alá. Így például nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a gyerekülésben elhelyezkedő utasunkat nem kötjük be. Nem siethetünk annyira, vagy hiába csak a szomszédos utcáig gurulunk el. A gyereket mindig rögzíteni kell vagy a gyerekülés öveivel, vagy az autó biztonsági övével. Elég egy vészfékezés, vagy egy ártatlannak tűnő koccanás ahhoz, hogy a gyerek súlyos sérüléseket szenvedjen. 

A korszerű autók többségében, ez például szempont is lehet a gépkocsi kiválasztásakor, kikapcsolható az utasoldali légzsák. Így amikor az egy felnőttel utazó kisbabánk kagylós gyerekülését a sofőr melletti ülésen rögzítjük nagyon komoly veszélyforrást iktathatunk ki egy mozdulattal. Ez a korszakalkotó biztonsági eszköz ütközéskor, de már koccanás hatására is olyan erővel nyílik ki, hogy nekiütődve a gyerekülésnek kimozdíthatja azt stabilnak hitt helyzetéből.

Sokszor látni olyat, hogy az egyébként példamutatóan fegyelmezett család minden tagja biztonsági övet használ, csemeték a gyerekülésben, csak éppen a kalaptartón maradt néhány veszélytelennek gondolt apróság. Balesetek szimulálásakor bebizonyosodott, hogy sokszor nem is az ütközés okozza a kocsiban ülők sérülését, hanem az ütközéskor hihetetlen erővel elszabaduló tárgyak. Egy zseblámpa, egy kis üveg üdítő, vagy akár egy könyv is képes nagyon fájdalmas, súlyos sérülést okozni, miután az ütközéstől pillanat alatt megálló gépkocsi korábbi sebességének megfelelő tempóban állnak röppályára. tehát ne tároljunk mindenféle kacatot, vagy fontosnak vélt dolgot a kalaptartón! Biztosan elférnek a csomagtartóban!

A másik egyszerű eszköz ami nagyon sok autóban megtalálható, az a gyerekzár a hátsó ajtókon. Ennek bekapcsolásával azt érjük el, hogy gyermekünk még véletlenül sem tudja kinyitni belülről az ajtó. Sem haladás közben, sem amikor már leparkoltunk. Ez utóbbi különösen fontos, mivel nem egy olyan esetről tudni, amikor látva a szülők kiszállásat az autóból a gyerek ösztönösen kinyitotta az ajtót . Az már csak szerencse kérdése, hogy az autónk mellett csak egy másik parkoló jármű áll, vagy az úton teljes sebességgel haladó járművek haladnak el…

És végül egy, az álló autókra vonatkozó alapvetés. Soha, de soha ne hagyjunk egyedül a kocsiban gyereket. Se napon, se árnyékban, se biztonságosnak vélt garázsban…Soha sem tudhatjuk, hogy az egy percesnek gondolt bevásárlás vagy ügyintézés mennyi időre nyúlik el…

2010. január 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó