Regisztráció

Várandós naptár

Harmadik trimeszter: 34. hét

A babád

baba a várandósság 34 időszakában

Magzatod viselkedése egyre inkább hasonlít egy újszülöttére. Ébrenlétekor szemei nyitva vannak, alváskor lehunyja. Már erősen tud fogni, körmeire pedig nem sokkal születése után ráfér egy alaposa manikűr. Elkezdődik az antitestek termelése, ezek az immunrendszer katonái, miközben bőre is egyre vastagabb védvonalat képez. Most már 46 centi körüli a hossza, súlya pedig 2,5 kiló. Ha most születne, már 95% esélye lenne a túlélésre!

Már csak 12 hónap, és gyermeked 46 hetes minitornádóként teper majd végig a lakáson, pakolva, játszva, tanulva! Csak győzd követni, no meg kivárni!

A te tested

Szervezeted egyre inkább a nagy eseményre készül, ennek jegyében méhed egyre gyakrabban tart edzéseket, azaz egyre gyakrabban észlelhetsz erősebb összehúzódásokat. De ezek még nem a vajúdás fájdalmai. Itt az ideje, hogy megtanuld a vajúdás három alapfázisát:

Első fázis: Akkor kezdődik, mikor már rendszeres fájásaid vannak, amelyek egyre sűrűbben és erősebben jelentkeznek. Előjelei lehetnek, ha távozik a nyákdugó (bár ez akár több nappal előtte is kipottyanhat), ha hasmenésed van, étvágytalan vagy és valahogy sehogy sem találod a helyed. Kórházba akkor szokás indulni, ha a fájásaid már 1 perc hosszúak és 10 percenként jelentkeznek. Ezekkel a fájásokkal megkezdődik a méhszáj lassú tágulása. A fájások fokozatosan erősödnek és sűrűsödnek, így egyre inkább befelé figyelsz, és kizárod a külvilágot. A tágulási szakasz és az átmeneti szakasz között van rá egy kis időd, hogy felvedd azt a testhelyzetet, ahogy szülni szeretnél. Az átmeneti szakasz egy rövid, de rendkívül kemény része a szülésnek, amikor a fájások szinte egymást érik, igaz, erősségük alacsonyabb, mint a tágulás alatt, de a szakasz végére méhszájad teljesen kinyílik (a teljes tágulás kb. 10 centi, vagy ahogy az orvosok mondják, 5 ujjnyi).

Második fázis: Méhszájad már teljesen nyitva áll, a baba feje beilleszkedett. Erős székelési ingert is érezhetsz, bár ma még mindig kapnak a kismamák a szülés előtt beöntést a legtöbb helyen. Ekkor kezdődik a kitolás, azaz most bújik elő a baba a méhedből a szülőcsatornán át. A kitolási fájdalmak jól elkülöníthetők és másmilyen fájdalmat jelentenek. Ha nem kaptál fájdalomcsillapítást, úgy érzed, sürgősen nyomnod kell. Ha kaptál, nem fogod érezni ezt a nyomási kényszert, így majd a szülészek, szülésznők segítenek neked azzal, hogy mondják, mikor nyomj. Ha gátmetszést végeznek, akkor valamikor most csinálják. De általában várnak egy fájásra, és fájás közben történik meg a dolog, így nem fogod érezni. A fázis végére előbújik a TI gyermeketek!

Harmadik fázis: Ez a lepény születése. Kb. 5 perccel a baba megszületése után ismét jelentkeznek a fájdalmak, igaz, már nem annyira élesen. Olykor a kórház személyzete némi fizikai segítséget is ad ahhoz, hogy a méhlepény mihamarabb megszülessen.

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás
Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
Viszketés
Aranyér

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 35. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó