" /> " />
"Aludj jól, gyermekem" - pro és kontra

"Aludj jól, gyermekem" - pro és kontra
2003.03.25

 

  Kisfiúnk, Bulcsú 5 és fél hónapos. Az elsõ hónapokban még nem gondoltuk, hogy problémák lesznek az alvással. 3 hónapos koráig kb. 3 óránként kelt enni éjjel, ami teljesen normálisnak tûnt. Gondoltuk, majd csak eljön az a bizonyos 3. hónap, amikor a mi babánk is át fogja aludni az éjszakát. Természetesen nem így lett.
Nekünk sikerült!

Azt gondolom, hogy a szóban forgó könyv, az Aludj jól, gyermekem problémának állít be egy olyan jelenséget, ami teljesen normális viselkedés a csecsemõk részérõl. A könyv szerint az éjszakai fölkelés 3 hónapos kor után alvászavarnak címkézendõ. Ezáltal a szülõk szemében kórosnak, megszüntetendõnek minõsít egy magatartásformát, és meg sem kíséreli megérteni a baba részérõl fennálló okokat.
Schneiderné Diószegi Eszter

Úgy érzem a pszichológusnõ kihagyta azt a nem igazán elhanyagolható tényt, hogy azon anyukák nagy része, aki éjszaka többször felkel gyerekéhez akár éveken keresztül, teljesen ki van merülve, napközben fáradt, ideges, türelmetlen. Nem tudom melyik ártalmasabb a kicsi lelkivilágának, egy-két óra sírás vagy egy-két év állandó kialvatlanság, nyugtalanság, mind az anyuka, mind a saját részérõl.
Én sem hagytam órákon át ordítani az enyémeket, de valahogy érezhették, hogy nem az igazi ez az éjszakai szopás (nem pelenkáztam, nem kapcsoltam lámpát, nem játszottam velük, nem volt esemény), mert hamar leszoktak róla.
Bornemissza Zsuzsa

Miután átküzdöttük magunkat az alvási nehézségeken, minden helyreállt.1 hét alatt bepótolt minden lemaradást. Azt sem vettem észre, hogy visszahúzódó lenne. Este önállóan, szinte játszva alszik el és ugyanúgy közli bánatát, mint eddig, vagyis semmiféle válságot nem fedeztem fel. Ugyanis nem arról van szó, hogy EGYÁLTALÁN NEM reagáljuk le a történést, hiszen bemegyünk, odamegyünk hozzá, beszélünk neki, nyugtatjuk.
Kovács Katalin

A fõ problémám nemcsak a "sírni hagyás" ezzel a módszerrel. Hanem az, hogy a gyakori felébredések okait nem próbálja meg kideríteni. A gyerkõcök nem egy kaptafára készülnek, a felébredéseket nem az adott életkorhoz, hanem az adott gyerekhez kéne viszonyítani.
Schneiderné Diószegi Eszter

A könyv egyik "alapvetése", hogy azért sír a baba ébredéskor, mert nem azt és nem úgy találja, ahogyan elaludt. Nos, a fiam soha nem azt és nem úgy találja, ahogy elaludt, de ezt nem zavarja õt abban, hogy sírás nélkül visszaaludjon. Mert biztonságban érzi magát.
Jókai Klára

Az éjszakai felébredések teljesen természetesek. Normális esetben rögtön vissza is alszunk, ezért reggel többnyire semmire nem emlékszünk az egészbõl. Az alváskutató orvosok szerint ez tanult folyamat, amit nagyon könnyû megzavarni illetve ezzel kapcsolatban rossz szokásokat kialakítani.
Kovács Katalin

Tulajdonképpen csak azért emeltem fel szavam, mert, és ez mind a pszichológusi, mind pedig a saját szakmám mulasztása, úgy látom, ellenpontozás nélkül egyre inkább teret nyer e könyv, amit a magam részérõl károsnak tartok, pont a pszichológusnõ által felvetett problémák miatt. Egy egész generáció szenved most a "ne vedd fel, ha sír"-divat káros hatásaitól, amelyrõl már tudományosan is bebizonyosodott, hogy káros és ráadásul még növeli is a sírások számát. Attól félek most jön majd az "aludjjólgyermekem"-generáció. Félek, hogy módszer káros hatásai majd 20 év múlva mutatkoznak, illetve egy kicsit elõbb a nevelési tanácsadókban. De a legjobban attól tartok, hogy folytatódik a mamák ösztönös gyengéd viselkedését felülbíráló poroszos gyermeknevelési divat.
Jókai Klára


És sok vélemény-tapasztalat a társalgóból

Csak kicsit hiányzik most, hogy nem szopizva alszik el. Az annyira jó volt. ... Most már akkor sosem fog hozzám bújva elaludni?

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?