Kánikulában kismamaként? Ezekre figyelj!

Vannak, akik kifejezetten szeretik a nyári meleget, harmincegynéhány fok meg se kottyan nekik, ám azt kevesen mondhatják el magukról, hogy az idei nyár hőségriadóiért is ugyanígy lelkesednek – pláne igaz ez a kismamákra. Néhány, általam megkérdezett, leendő anyuka így vészeli át az extrém időjárást:

Sok víz, hűvös szoba, kényelmes ruhák

„Amikor csak tehettem, zuhanyoztam és próbáltam sokat inni. Ettől persze egyfolytában a mosdóba rohangáltam. A napot kerültem, strandolás közben mindig letakartam a pocakom. ” – számolt be Niki tavalyi nyaráról. A folyadékpótlás fontossága mindenki számára ismert, erre a várandósság ideje alatt még jobban ügyelj! A komfortos érzet és a bőröd megfelelő szellőzése miatt pedig viselj természetes anyagokból készült ruhákat (pamut, len) és kerüld a műszálas darabokat.

A terhesség jellemző velejárója lehet a gyakori émelygés, szédülés. Kiemelten igaz ez a nagy melegben. „Amit tenni tudok ellene: sok vizet iszom, és úgy szervezem a napjaimat, hogy a legnagyobb melegben ki se tegyem a lábam a lakásból és a redőnyöket is szinte teljesen lehúzom.” – mondta Klári, akinek kisfia másfél éves és télre várják a kistestvért. A nagyszülők az ország másik végében élnek, ezért elég nehéz megoldania, hogy napközben néha kicsit ledőlhessen a nyári kánikulában, így néha pár órára bébiszitterre bízza a kis Ármint.

 

Láblógatás helyett…

Sokak életét keseríti meg, leginkább a terhesség utolsó harmadában, a lábdagadás, más néven terhességi-ödéma. Ez tulajdonképpen a folyadék visszatartás miatt alakul ki, ugyanis a terhesség alatt teljesen átalakul az anyagcserénk is. Vanda így emlékszik vissza a szülés előtti hetekre: „Hú, nekem akkora lett a lábam, mint egy elefántnak. Korábban is voltam már ödémás, de a terhesség utolsó hónapjában konkrétan eltűnt a bokám.” A láb bedagadása ellen leginkább úgy védekezhetsz, hogy ha teheted, napközben minél kevesebbet tartod függőleges helyzetben: ha leülsz a kanapéra, tedd fel és tegyél alá néhány párnát is, vagy ha például a munkahelyeden ülő munkát végzel, legalább egy széken pihentesd a lábaid – most biztosan elnézik majd ezt neked.

 

Lever a víz?

Több, ma már anyuka ismerősöm is azt mesélte, hogy (első) terhessége óta sokkal jobban izzad, mint előtte, így a meleget ezért is viseli rosszabbul. Habár a megváltozott hormon háztartás és a többletsúly cipelése várandósság alatt épp elég okot adnak a fokozottabb verejtékezésre, a túlzott izzadást érdemes orvosunknak is megemlíteni, főleg, ha az nem múlik el a szülést követően, ugyanis nem ritka, hogy ez a kellemetlenség a pajzsmirigy működésével van összefüggésben.

 

Biróné Ujhelyi Anna , 2015. augusztus 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó