Puha és szaftos fügés süti - ez a recept lesz a kedvenced!

Ezt a pofonegyszerű, de nagyon finom fügés kevert sütit nem kell sem dagasztani, sem keleszteni, csak összekeverni, aztán jó ízűen megenni!
Ha te is szereted a fügét, akkor ez a süti neked való! Egy bögre kávé vagy tea mellé verhetetlen.
Hozzávalók:
-
25 dkg friss füge (kb. 6-8 szem)
-
30 dkg finomliszt
-
15 dkg kristálycukor
-
12 dkg puha vaj
-
2 db tojás
-
1,5 dl tej
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
1 tk vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
-
1 tk fahéj
-
porcukor a tetejére
A fügés süti elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy kb. 20x30 cm-es tepsit vagy egy közepes méretű tortaformát, amit sütőpapírral kibélelünk.
A fügéket megmossuk, szárazra töröljük, a szárukat levágjuk, majd felnegyedeljük.
Egy nagy tálban a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Hozzáadjuk a vaníliát, a sót, és a fahéjat is. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd felváltva, kisebb adagokban a tejes keverékkel együtt a vajas-tojásos alaphoz adjuk, míg szép sima tésztát kapunk.
A masszát a formába simítjuk, a tetejére pedig elrendezzük a fügéket – a vágott felükkel felfelé, hogy sütés közben karamellizálódjanak.
A tepsit a sütő középső rácsára tesszük, és kb. 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral a sütemény tetejét.
Babanet, 2025. augusztus 13.













