#baba#anya

Hogy szoktasd rá a gyereket, hogy a szülői ágy helyett a sajátjában aludjon: 5 hasznos tanács!

Általában a gyerekek többsége idővel kinövi azt, hogy a szüleivel együtt hajtsa álomra fejét. Azonban mégis van egy pár kivétel, akik akár 8–9 éves korukig is a családi nászágyban, anya és apa között alszanak el, ami nem egy kényelmes és egy egészséges dolog, tulajdonképpen senkinek.

Hogy szoktasd rá a gyereket, hogy a szülői ágy helyett a sajátjában aludjon: 5 hasznos tanács!

Félelem és a figyelemhiány

Ezek a leggyakoribb okai annak, ha egy gyerkőc ottragad a szülői ágyban. Főként az édesanyák gondolják úgy, hogy 1-2 éves gyerekük még túl kicsi ahhoz, hogy kiságyba aludjon, mivel fél és ez lelki traumát okozhat neki. De ez hibás felfogás, hiszen ha a gyerek érzi, hogy foglalkoznak vele, szeretik, a közelben vannak a szülei, a kiságyat is megszokja. Lehet, hogy eleinte sírni fog, de némi kitartás és türelem segít. Gyakran a szülők között is konfliktust szül a gyerekkel való közös alvás, az apák azzal vádolják párjukat, hogy túl sokat foglalkoznak a gyerekkel, az anyák pedig azzal vágnak vissza, hogy férjeik önző módon viselkednek.

Most következzen 5 hasznos tipp, hogy változtatni tudjunk a helyzeten, ami mindenki javát szolgálhatja.

1. Játék

Meséljük el a gyerekünknek, hogy a nagy ágy, ahol anya és apa alszik, az az ő játszóterük, a kiságy pedig a gyerkőcé, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Nem kell megtiltani, hogy felmenjen a szülői ágyra, csak feltételekhez kell kötni, hogy 1-2 órát játszhat az ágyon, de már a délutáni alvás a kiságyban kell megtörténjen.

2. Lépésről-lépésre

Az nem vezet sehová, hogy egyik napról a másikra áttesszük a gyereket a kiságyba, ha tetszik, ha nem. Ezt fokozatosan kell bevezetni, hiszen a gyereknek meg kell szoknia új környezetét. Tegyük barátságossá a kiságyat, maradjunk mellette, míg elalszik, olvassunk mesét, énekeljünk, kapcsoljunk fel egy kis lámpát, ami kellemessé teszi a helyszínt. A szoba ajtaját sem kell becsukni, biztosítva így a gyerek biztonságérzetét.

3. Elhatározás

A gyerekek nagy manipulátorok, képesek könnyedén az ujjuk köré csavarni a felnőtteket. Nem rossz indulatból teszik ezt, ez náluk inkább ösztönös. A különalvásnál is határozottak kell legyünk, olvassunk mesét, majd adjunk puszit, ölelést a gyereknek, és tegyük be az ágyba, hiszen meg kell értenie, hogy szeretjük, imádjuk, de a kiságyban kell aludnia éjszaka.

4. Következetesség

Ha következetesek és kitartók vagyunk, akkor képesek leszünk megoldani ezt a problémát is. Nagyon fontos az, hogy nem szabad a felénél abbahagyni. Néha az érzelmeket is félre kell tenni, mert nekünk, szülőknek is jogunk van a pihenésre, a kényelmes alvásra, amit a gyereknek is meg kell érteni, ugyanakkor át kell esnie a kezdeti nehézségeken.

5. Rendszer

Ki kell dolgozni egy módszert, egy programot, hogy mikor milyen szabályok szerint történik a kiságyban való alvás. A gyerekek szeretik a rendszereket, hozzászoknak és elfogadják, csak ehhez sok türelemre, kitartásra lesz szükség. Például esténként a gyerek csak a saját szobájában tartózkodhat, játszunk együtt vele, majd szépen ha elérkezett az idő, akkor történjen meg a lefektetés. És ha a játékszabályokat mindennap betartjuk, nem lesz gond.

A cikk forrása: filantropikum.com

2020. február 25.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?