Cukorcsúcs - de nemcsak az asztalon
![]() |
Cukorcsúcs
- de nemcsak az asztalon
(2001.12.19) |
A
2-es típusú diabetes egyik fõ jellemzõje, hogy étkezések után
hiányzik a hasnyálmirigy ún. fõ jellemzõje, hogy étkezéskor idõben
bocsásson ki inzulint. Ez a gyors és korai inzulinválasz a
szervezet elsõ védekezõ mechanizmusa az étkezés közbeni veszélyes
vércukor-csúcsok ellen. Mivel hiányzik ez a reakció, a vérben
felhalmozódott fölös cukor (glukóz) nem tud elég gyorsan
lebomlani, kialakítva ezzel az étkezés közbeni vércukorszint-csúcsot. Ami
miatt pont most érdemes errõl beszélni annak oka az, hogy a jelenség
legveszélyesebbé a folyamatos jellegû étkezés nassolás
esetében válik, mivel ilyenkor a több órás lecsillapulási
idõ miatt állandósul a vércukorcsúcs. Ez különösen igaz
akkor, ha nassolt étel magas cukortartalmú, például: szaloncukor,
csokoládé, bejgli vagy egyéb karácsonyi sütemény. A
2-es típusú cukorbetegségrõl a közhit tévesen azt tartja, hogy
ez a cukorbetegség ún. enyhébb, kevésbé veszélyes formája.
A 2-es típusú diabétesz azonban a vezetõ halálokok egyike,
az étkezés közben kialakult vércukorcsúcsok pedig a kardiovaszkuláris
betegségek kialakulásának, valamint az ebbõl adódó elhalálozásnak
egyik legfontosabb kockázati tényezõje. Kutatások
kimutatták, hogy 34 százalékkal nagyobb valószínûséggel halnak
meg szívbetegségben azon betegek, akiknél kialakul az étkezések
utáni vércukorcsúcs, mint a normál vércukorszinttel rendelkezõk. Nagyon
fontos tudni, hogy az étkezési vércukorcsúcsok nem diagnosztizálhatók
a reggeli éhgyomori vércukorszint-mérés alapján (ami az egyik
legáltalánosabb diagnosztikai eljárás), hanem 75 g glükóz
elfogyasztása után egy kétórás vércukorszint-ellenõrzést igényel.
Ez a késõbbi ellenõrzés az orális glükóz-tolerancia teszt
(OGTT). Nem véletlen,
hogy sok kettes típusú diabeteses beteg létezik, akiknek jelentõs
vércukorszint-csúcsát a betegség jelentkezése után csak 12 évvel
diagnosztizálják. A
vércukorszintet általában úgy mérik, hogy megvizsgálják, mennyi
a plazmában a glükóz koncentrációja. Étkezés utáni vércukorcsúcsról
akkor beszélhetünk, amikor a 2 órás vércukorszint meghaladja a
7,8 mmol/l értéket. A
vércukorcsúcs kezelésekor a betegeket nagyobb fizikai
aktivitásra ösztönzik elsõsorban azért, hogy visszatérjen
normális testsúlyuk , illetve egészséges, kiegyensúlyozott étrendet
írnak elõ számukra. Legtöbbjüknek nincs szüksége gyógyszeres
kezelésre, mivel az életmód változtatás önmagában is nagyon hatékony. Háttéranyag |