#baba#anya

Cukorcsúcs - de nemcsak az asztalon

Cukorcsúcs - de nemcsak az asztalon

Cukorcsúcs - de nemcsak az asztalon  (2001.12.19)
SAJTÓKÖZLEMÉNY – 2001. december 11

 
Az év vége és a kapcsolódó ünnepek közeledtével egyre több és több csokoládé, sütemény és egyéb édesség tûnik fel az asztalokon. Sokan, sokféle édességet szeretnek, azonban van egy közös pont ami mindegyiket összeköti: a cukor.

A cukor (és az édességek) sajnos nem mindenki számára élvezhetõk maradéktalanul, Magyarországon is több mint 500 ezer ember szenved diabetesben. A cukorbetegség fõ jellemzõje, hogy a betegnél a vércukorszint szabályozás rosszul mûködik. 
A betegségnek két fõ típusát különböztetjük meg. Az 1-es típusú (inzulin-dependens diabetes mellitus (IDDM), mindenképpen inzulinkezelésre szorul, mivel a betegségnek ebben a formájában a hasnyálmirigy nem termel inzulint. A 2-es típusú (nem-inzulin dependens diabetes mellitus (NIDDM)), diabetes az  inzulintermelés renyheségével, és a szöveteknek az elválasztott inzulinnal szembeni rezisztenciájával függ össze. Ez utóbbi típus sokkal gyakoribb, mivel ezen betegek alkotják a diabéteszes esetek mintegy 90 százalékát.
 

A 2-es típusú diabetes egyik fõ jellemzõje, hogy étkezések után hiányzik a hasnyálmirigy ún. fõ jellemzõje, hogy étkezéskor idõben bocsásson ki inzulint. Ez a gyors és korai inzulinválasz a szervezet elsõ védekezõ mechanizmusa az étkezés közbeni veszélyes vércukor-csúcsok ellen. Mivel hiányzik ez a reakció, a vérben felhalmozódott fölös cukor (glukóz) nem tud elég gyorsan lebomlani, kialakítva ezzel az étkezés közbeni vércukorszint-csúcsot.
Hosszútávon a magas vércukorszint mérgezõ hatású, ahogy öregszik az ember, az â-sejtek inzulintermelõ képessége is romlik. Ez utóbbi kialakulásához nagyban hozzájárul a modern és egészségtelen életvitel, a csökkent fizikai aktivitás és az elhízás.
 

Ami miatt pont most érdemes errõl beszélni annak oka az, hogy a jelenség legveszélyesebbé a folyamatos jellegû étkezés “nassolás” esetében válik, mivel ilyenkor – a több órás lecsillapulási idõ miatt – állandósul a vércukorcsúcs. Ez különösen igaz akkor, ha nassolt étel magas cukortartalmú, például: szaloncukor, csokoládé, bejgli vagy egyéb karácsonyi sütemény. 

A 2-es típusú cukorbetegségrõl a közhit tévesen azt tartja, hogy ez a cukorbetegség ún. “enyhébb, kevésbé veszélyes” formája. A 2-es típusú diabétesz azonban a vezetõ halálokok egyike, az étkezés közben kialakult vércukorcsúcsok pedig a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának, valamint az ebbõl adódó elhalálozásnak egyik legfontosabb kockázati tényezõje.  

Kutatások kimutatták, hogy 34 százalékkal nagyobb valószínûséggel halnak meg szívbetegségben azon betegek, akiknél kialakul az étkezések utáni vércukorcsúcs, mint a normál vércukorszinttel rendelkezõk.
Ebben szerepet játszik a tünetegyüttes gyakorisága – 40 év felett minden hetedik ember érintett – és az a tény, hogy a magas vércukorcsúcsokat általában késõn fedezik fel.
 

Nagyon fontos tudni, hogy az étkezési vércukorcsúcsok nem diagnosztizálhatók a reggeli éhgyomori vércukorszint-mérés alapján (ami az egyik legáltalánosabb diagnosztikai eljárás), hanem 75 g glükóz elfogyasztása után egy kétórás vércukorszint-ellenõrzést igényel. Ez a késõbbi ellenõrzés az orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT).  Nem véletlen, hogy sok kettes típusú diabeteses beteg létezik, akiknek jelentõs vércukorszint-csúcsát a betegség jelentkezése után csak 12 évvel diagnosztizálják.

 A vércukorszintet általában úgy mérik, hogy megvizsgálják, mennyi a plazmában a glükóz koncentrációja. Étkezés utáni vércukorcsúcsról akkor beszélhetünk, amikor a 2 órás vércukorszint meghaladja a 7,8 mmol/l értéket. 

A vércukorcsúcs kezelésekor a betegeket nagyobb fizikai aktivitásra ösztönzik – elsõsorban azért, hogy visszatérjen normális testsúlyuk –, illetve egészséges, kiegyensúlyozott étrendet írnak elõ számukra. Legtöbbjüknek nincs szüksége gyógyszeres kezelésre, mivel az életmód változtatás önmagában is nagyon hatékony. 
Kutatások kimutatták, hogy a testsúlycsökkenés, az egészséges étkezés és a testmozgás csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

Háttéranyag

Kockázatfelmérõ teszt


Az anyag összeállítása a Novartis cég megbízásából és ellenõrzése mellett készült.

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?