Sportos kismamák

Babanet-Est TV Magazin
2008 10 10

Gyerek elõtti életemnek szerves és kitörölhetetlen része volt a sport. Amikor azonban megtudtam, hogy elõanya állapotba léptem, megkérdõjelezõdött bennem a sport hasznossága. Vajon nem teszek ezzel kárt a gyerekemben? Nem indulhat meg idõ elõtt a szülés a testmozgás hatására? Természetesen feltettem ezeket a kérdéseket az orvosomnak is, aki azt mondta: Ami jó a mamának, az jó a babának is. Persze, vannak kivételek.
Aki a terhessége elõtt is rendszeresen sportolt, annak az elsõ hónapokban sem kell lemondania a mozgásról, maximum azon érdemes elgondolkodni, ne váltsunk-e sportágat. Hiszen a több tízkilós súlyok emelgetése, vagy a lovaglás nem biztos, hogy a legjobb választás egy babát váró kismamának.
Aki viszont eddig nem hódolt ennek a szenvedélynek, az jobb, ha kicsit késõbb, inkább a második harmadban kezdi el a terhelést, és akkor is csak nagyon fokozatosan és ésszel. Ha a gyermekvárás elõtt egyáltalán nem sportoltunk, elég, ha csak szorgalmasan látogatjuk a terhestorna órákat. Itt nemcsak izmaink átmozgatására van lehetõség, de elsajátíthatjuk a szülés alatt legpraktikusabb légzéstechnikákat is.
Az elsõ harmadon túllépve már amúgy is nagyobb a pocak, benne a baba is, aki ekkor már a számára kellemetlen mozgásformák esetén nemtetszését is tudja nyilvánítani. Kisebb-nagyobb rúgások formájában. A rekeszizomnak a baba növekedésével egyre kisebb a mozgástere, ahogy tüdõnknek is, ráadásul testünk megváltozott formája egyensúlyozásunkra is kihat. A táguló, laza izületek és szalagok, amelyek majd a szülésnél nagy szolgálatot tesznek, sport közben ficamokhoz, rándulásokhoz, netán még esésekhez is vezethetnek. Tehát a körültekintõ, óvatos szemléletmód a javallott.
Ugyanakkor a sportolás a terhesség során is számtalan elõnnyel jár: kevesebb lesz a felszedett súlyfelesleg, amivel majd a szülés után kell megküzdeni, több oxigénhez jut a mama és a baba is, jobban mûködik tõle a mama szíve, kisebb a visszerek kialakulásának kockázata. Mindemellett remek kikapcsolódás, feltölt energiával, sõt, még a szülés és a vajúdás folyamatára is jó hatással van.
Ne feledjük, a terhesség nem betegség, hanem természetes folyamat! A várandósság alatti sporthoz pedig nem kell más, mint mértékletesség, fokozatosság és önfegyelem.

Szilágyi Diána

 
Tippek:
 
  • A kerékpározás, lovaglás, a harci és önvédelmi sportok azért veszélyesek, mert könnyen eshetünk egy nagyot, amit pocakkal mindenképp kerülni kell.
  • Nem ajánlott a tenisz, a futás sem az elsõ harmadban, ahogy a squash és a súlyemeléssel járó kondizás, aerobik sem, mivel túl nagy fizikai megterhelést jelentenek egy kismamának
  • A gyaloglás egész terhesség alatt ûzhetõ, frissíti a vérkeringést, erõsíti a láb izomzatát. Csak figyeljünk a helyes testtartásra és a légzésünkre
  • Egészen a szülésig járhatunk úszni is, bár itt bizonyos elõírásokat a fertõzésveszély miatt mindenképp be kell tartanunk. Úszás közben relaxálhatunk, könnyebbnek érezzük magunkat, és még a derékfájás ellen is remek.
  • Aki sosem sportolt, tornázzon. A szó hagyományos értelmében, tehát lábemelések és egyéb tornagyakorlatok formájában. A túlerõltetést, a kifáradást mindenképp kerüljük!

 

 


Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
Lázas a gyerek

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?