Lázas a gyerek

Babanet-Est TV Magazin
2008 10 03

Emlékszem, az elsõ alkalommal, amikor a gyerek magas lázat produkált, bennem az adrenalin-szint szökött egy perc alatt az egekig, azt se tudtam, hirtelen hová kapjak. Most már rutinos lázcsillapító-mamaként nem esem kétségbe, ha a hõmérõ csipogása után 38 fok vagy afeletti hõmérséklettel találom szembe magam. Fõleg, ha amúgy a gyerek látványosan jól érzi magát, pörög, játszik. Mert elfeküdni tényleg csak akkor szokott, ha nagy a baj.

Egy kutatás szerint a szülõk nagy része egyáltalán nem tudja, mi is pontosan a láz, sõt, sokan meg vannak róla gyõzõdve, hogy már a 38 fokos testhõmérséklet is agykárosodást okozhat. Pedig a láz természetes jelenség, az immunrendszer válasza a fertõzésre, és bizonyos fokig a beteg jó barátja. A normálisnál magasabb testhõ gyilkolja a vírusokat, bacilusokat, felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.
Fontos tudni, ha még csak a gyerek altestét becélozva tudunk hõt mérni, a végeredménybõl vonjunk le mindig fél fokot. Ha a végeredmény 37-37,5 fok között van, akkor még csak hõemelkedésrõl beszélhetünk, ezt felesleges csillapítani. 37,5-38 fok között már lázzal állunk szemben, de ilyenkor is csak akkor csillapítsuk, ha a gyerek még nincs 3 hónapos. A gyerekorvosok általában azt ajánlják, hogy 38,5 fokos láznál kezdjünk némi csillapításba, egyesek szerint pedig még 39 fokig is várhatunk ezzel. A nagyon magas lázzal (40 foktól) az a gond, hogy ilyenkor a szervezet már a saját sejtjeit is károsítja a magas hõvel.
Ha csillapítani kell a gyerek lázát, nem muszáj rögtön gyógyszerhez nyúlni. Elõször próbálkozzunk meg a hûtõfürdõvel: átlagos hõmérsékletû fürdõbe ültetjük a gyereket, és nagyon lassan, fokozatosan hûtjük a vizet addig a pontig, míg a gyerek még pont nem fázik. Akkor rögtön vegyük ki belõle, mert a szervezet a fázásra a testhõ megemelésével válaszol, azaz még feljebb megy a láz.
Ha a hûtõfürdõ nem vált be, próbálkozhatunk prizniccel is: kézmeleg vízzel nedvesítsünk be egy törülközõt, csavarjuk bele a gyereket, és fedjük be száraz takaróval. Amikor a vizes törülközõ felmelegedett, cseréljük egy újabb, kézmeleg vizes ruhával. Lassabb módszer, de hatásos.
Ha a mechanikus hûtés magában nem elég, vessük be a gyógyszereket. De óvatosan, mindig csak a meghatározott mennyiséget adva. Általában mindegyik gyógyszer csak 4 óránként adható (ez igaz a kúpokra is), de ha nagyon rossz a helyzet, és az orvos megengedi, kétféle, különbözõ hatóanyagú gyógyszert is kombinálhatunk.
Lázas gyereknél mindig tartsuk szem elõtt, hogy sok folyadékot és sót veszít, ezért itassuk folyamatosan, a legjobb, ha egy picit sós teával. Ha azt nem hajlandó meginni, adjunk neki ropit és sok-sok folyadékot. Szoptatós gyereknél ilyenkor is a gyakori szoptatás a legjobb.
Ha tartósan magas a gyerek láza (39,5 fok felett), mindenképpen hívjuk ki az orvost. Addig is folytassuk a lázcsillapítást, amíg megérkezik a szakember.
 
Szilágyi Diána
 
Tippek
 
  • Lázas gyereket ne takarjunk be vastagon, és ne öltöztessük meleg pizsamába. Ezzel is segíthetjük, hogy a szervezete minél több hõt leadjon, és magától is lejjebb kússzon a láza.
  • Ne akarjuk az aktív, pörgõ gyereket mindenképpen ágyba fektetni, ha lázas. Persze, jobb, ha nyugton tud egy kicsit maradni, de inkább meséléssel, közös rajzolással tartsuk egy helyben.
  • Szellõztessünk rendszeresen, ha lázas beteg a gyerek. Egyrészt neki is jól esik a friss levegõ, másrészt így kevesebb kórokozó kering majd a lakásban. Ilyenkor is elég egy vékony takaróval betakarni.
  • Ne erõltessük az evést. A lázas gyerek általában étvágytalan, de a folyadékot kívánja. Adhatunk neki húsleves lét, joghurtot, kefírt, kakaót, ezekkel jelentõs mennyiségû kalóriát és ásványi anyagot, vitamint is kap.
  • A citromos meleg tea jótékony hatása csak legenda. A C-vitamin hõ hatására nagyrészt lebomlik, így ha szeretnénk extra C vitaminhoz juttatni a gyereket, készítsünk neki limonádét. Hidegen.

 

 

Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó