Családközpontú szülészet

Családközpontú szülészet

Szandtnerné Kisdaróczi Orsolya szakdolgozata
2001

1. Családközpontú szülészet

1.3. Alternatív szülészet
1.3.1 Vertikális szülés
1.3.2 Otthonszülés
1.3.3 Vízben szülés
1.3.4 Gyöngéd születés

 

Frédérick Leboyer francia orvos a keleti kultúra és filozófia hatására kialakította az erõszak nélküli szülés gondolatát. Ezen szülésmódban a magzat érdekeit figyeli és a születés alkalmával a legzavartalanabb átmenetet próbálja biztosítani a magzatnak.

 A születés utáni pillanatokban a méh által biztosított környezetet igyekszik újra megteremteni csend, félhomály és meleg formájában. 

Nézetei szerint a köldökzsinór elvágására csakis a pulzáció megszûnése után kerülhet sor ezáltal megnyújtva és megkönnyítve az új világhoz történõ alkalmazkodást. 

Nagyon fontos az újszülött szeretetteli, türelmes, mozdulatlan gyöngéd érintése. A figyelmes, szeretõ kezek között a gyermek elengedi magát, megnyílik, megnyugszik. 

Majd elindulhat a kéz, miközben legyen lágy, de határozott, fõképpen lassú, de folyamatosan mozgó. Ne simogasson, inkább masszírozzon, legyen olyan, mint az összehúzódó méhfal érintése, amely valósággal a gyermek bõrében van, hiszen oly sokáig érezte.

Végül, hogy teljes legyen az illúzió tegyük vissza az újszülöttet a vízbe, hagy lebegjen, úszkáljon úgy mint azelõtt.

Olyan egyszerûen tehetjük könnyeddé a való világhoz történõ alkalmazkodást és így elérhetjük, hogy az újszülött nem sír fájdalmasan a születés megpróbáltatásaitól meggyötörten, hanem félelemtõl, feszültségtõl mentesen, tágra nyílt szemekkel, bizalommal tekint a jövõje felé. (4)

2001.07.18

1.4 Rooming-in

Tartalom

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?