Családközpontú szülészet

Családközpontú szülészet

Szandtnerné Kisdaróczi Orsolya szakdolgozata
2001

1. Családközpontú szülészet

1.3. Alternatív szülészet
1.3.1 Vertikális szülés
1.3.2 Otthonszülés
1.3.3 Vízben szülés
1.3.4 Gyöngéd születés

 


1.3 Alternatív szülészet

1.3.1 Vertikális szülés

A WHO 1985-ös állásfoglalása szerint: ”A szülõnõt a szülés alatt nem szükséges kõmetszõ helyzetbe hozni. Elõnybe kell helyezni a vajúdás alatti sétálást, és lehetõvé kell tenni minden szülõnõ számára, hogy a szülés alatti helyzetet õ maga választhassa meg.”

A gyermekszüléssel kapcsolatban fennmaradt emlékek bizonyítják, hogy már az õsi természeti népek is a függõleges testhelyzetet részesítették elõnyben asszonyaik szülésénél és ez a gyakorlat évezredekig fennmaradt.

A vajúdás, a szülés alatti testhelyzet, annak változtatása napjainkban is érdeklõdés és megfigyelés tárgyát képezi  a szülésnél segédkezõ szakszemélyzet számára. 

Vertikális helyzetben a szülés természetesebb, fiziológiásabb. A szülõnõ nem érzi magát kiszolgáltatottnak, saját maga irányíthatja a testében lezajló történéseket. Aktívan résztvehet a szülés eseményeiben. Szülést követõen azonnal láthatja, megérintheti gyermekét.

Nincsen optimális vajúdási, illetve szülési testhelyzet. Õsi ösztönökkel a vajúdó kiválasztja a számára legkedvezõbb pozitúrát.  

Vajúdás alatt teljes a mozgásszabadság. A szülõnõ sétálhat, leülhet, felállhat, leguggolhat, saját igényei szerint. 

Megfigyelések szerint a különbözõ testhelyzetek váltogatása javítja a vajúdás minõségét, hatékonyságát és a szülõnõ számára az a tudat, hogy aktívan alakíthatja az eseményeket még a fájdalom elviselését is könnyebbé teszi. A kontrakciók frekvenciája ritkább, de intenzitásuk nõ. Érvényesülhet a gravitáció hatása, amely miatt a méhszáj tágulása lerövidül. A szülés idõtartama csökken.

A kitolási szakban ugyancsak a vertikális, illetve efelé hajló pozíciókat, valamint a guggoló testhelyzetet kell elõnyben részesíteni. Szülõszék alkalmazása szükséges, amelyre a szülõnõ a kitolási szak kezdetén ül rá. Együttszülés esetén az apa a szülõnõ háta mögött, egy külön széken foglal helyet. 

Kitolás során a kontrakció szünetekben sem húzódik vissza a magzat feje, így a koponya áthaladása könnyebb és gyorsabb. A hazai szülészeti gyakorlat már jelentõs tapasztalatokkal rendelkezik a szülõszék alkalmazásával és a tapasztalatok kedvezõnek mondhatók. A Magyarországon alkalmazott szülõszék hátránya, hogy  fixált, nem mozgatható, ferde pozícióban tartja a szülõnõt és így mozgási lehetõsége gyakorlatilag nincs. (3,21,24)

2001.07.18

1.3.2 Otthonszülés

Tartalom

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?