Dr. Bugris Valéria

Dr. Bugris Valéria

Dr. Bugris Valéria kutató, vegyész, fitnesz-, életmód- és táplálkozási tanácsadó, szakács, cukrász, alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudományi szakember

Bemutatkozás:

A táplálkozással kapcsolatos kutatásaim fókuszában a test biokémiai folyamatai és a táplálkozásunk rájuk gyakorolt hatásait vizsgálom.

Életem nagy részét részecskekutatással a kismolekulák-, DNS- és fehérjék világában töltöttem. Doktori fokozatom megszerzését követően a magyar egyetemeken és kutatóközpontokon túl az oxfordi egyetemtől kezdve a lundin át, a francia-, német-, angol-, svéd részecskekgyorsítók és kutatóközpontokon keresztül, számos helyen dolgoztam, éltem, gyűjtöttem a tapasztalataimat. E tudás birtokában kezdtem el a táplálkozásra is más, kissé tudományosabb szemmel tekinteni.

Olyan kérdések kezdtek el foglalkoztatni, hogy milyen alapvető folyamatok játszódnak le testünkben, ha megeszünk például egy almát. Lépésről lépésre mentem utána az adott biokémiai folyamatoknak, hogy megtudjam mi zajlik bennem az elfogyasztott táplálékok hatására. Saját hormonzavaraim (IR, PCOS) eljuttattak odáig, hogy egyre mélyebbre merüljek tudományos szinten a kérdéskörökbe. Legfőképp a hormonrendszer, az anyagycserefolyamatok és a táplálkozás rájuk gyakorolt hatásai közötti összefüggésekbe ástam bele magam. Érteni akartam, hogy mi zajlik bennem és miért, és vajon hogyan lehetek képes mindezt befolyásolni. Mindeközben további kérdések vetődtek fel bennem: Tudjuk-e valójában, hogy mit eszünk és hogy azoknak az élelmiszereknek az adott kémiai összetevői milyen hatással vannak egészségünkre és betegségeinkre?

„Az vagy, amit megeszel” – tartja az egyik régi mondás. Sajnos, manapság feledésbe merültek ezek a bölcsességek, pedig legtöbbjük megfontolandó igazságokra épül. Abból tud ugyanis testünk építkezni, amit elfogyasztunk. A táplálék információ számunkra, testünk számára, és attól függően, hogy milyen információt osztunk meg vele, azzal fog dolgozni, abból képes (fel)épülni, fejlődni. Amit érzékelünk és tapasztalunk akár egészségi állapotunkban, akár megjelenésünkben, de abban is, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, milyen a hangulatunk, mind-mind tükröződnek bennünk, és ezt sugározzuk a külvilág felé. A testünkkel való kapcsolat a DNS-ünkbe kódolt, velünk született sajátosság. A kérdés csupán az, hogy vajon figyelünk-e arra, mit üzen nekünk. Mert ha így teszünk, észre fogjuk venni, hogy mindig jelzi, mire van szüksége és bizony meghálálja, ha hallgatunk is rá. Ennek következtében pedig rá fogunk ébredni, hogy testünk mi magunk vagyunk, nem csak egy eszköz, amit büntetlenül (ki)használhatunk.

Több, mint 12 éve foglalkozom táplálkozáskutatással, egyre nagyobb szenvedéllyel, egyre mélyebben és átfogóbban vizsgálom a táplálkozás és annak hatására végbemenő biokémiai folyamatok komplexitását. Megszerzett tanulmányaimra, ismereteimre és tapasztalataimra alapozva kutatom a megfelelő módon kivitelezett, egyénre szabott étrendet, melynek alappillérei azok az apró, de fontos különbségek, amik elvezetnek a szervezet igényeinek megfelelő és egészséges táplálékhoz juttatásához. Mára mindez missziómmá, küldetésemmé vált.

Munkám során egyre nagyobb szükségét láttam, hogy a szakma világán túl, szélesebb körben is elérhetővé váljanak az ismeretek. Felelősséggel tartozunk az információért, a tudásért, amit birtoklunk. Kutatásaim, tapasztalataim akkor nyernek értelmet, ha minél több emberhez eljutnak, és segítik őket életük megváltoztatásában. Célom, hogy megoszthassam ismereteimet a valódi egészségről, melynek alapja a táplálkozás és a testünkre való figyelés állandó és folyamatos kapcsolata.

Szolgáltatások élő és online formában egyaránt:

  • Előadások tartása (vállalati csomagok, szaktanácsadás, meghívások, egyetemi előadások tartása)
  • Egyéni konzultáció
  • Komplex személyre szabott étrend (receptekkel)

Elérhetőségek:

Telefon: +3670 7793284 e-mail: bugris.valeria@fontanus.huHelyszín: 6721 Szeged, Takaréktár utca 2. 7-es csengő

 

A szakértő cikkei:

A testünk jobban tudja, mire van szüksége, csak figyeljünk a jelzéseire - Bugris Valéria táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk

A testünk jobban tudja, mire van szüksége, csak figyeljünk a jelzéseire - Bugris Valéria táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk

A szervezetünk valójában egyértelműen jelzi, milyen táplálékra van szüksége, csak komolyan kellene vennünk ezeket a jelzéseket. Erről és ehhez hasonló témákról beszélgettünk Bugris Valéria kutató, vegyész, életmód- és... »
X
EZT MÁR OLVASTAD?