Új privát üzeneted érkezett!

Segítséget szeretnék kérni, egy öntudatos, nagyon változó igényű 7 hónapos baba napirendjének kialakításában. Néha nem is alszik, néha egész nap, este se u.abban az időben álmosodik el, de ez nem mindig naponként változik, hanem néha hetente, időtől... Tehát ha eleltatom délután, este nem alszik, mert nem álmos, de van olyan lefektetem, fölkel, eszik, és megint alszik. Mit csináljak? Ti hogy csináltátok?
Léda
Névtelen
 


Sziasztok!

Megpróbálom feléleszteni ezt a topikot Csipkerózsika-álmából, bár úgy látom, anno sem volt nagy tolongás. Hátha.
Nálunk kísértetiesen hasonló a helyzet, mint a topikindító Lédánál (gondolom, 3 éve sok minden változott Kép):
Kisfiam most 7,5 hónapos, és a napja a következőképpen néz ki: ébred 6 és 8 óra között. Szopi, kb. 1 óra múlva gyümölcs. 9 és 11 között (a reggeli ébredéstől függően) újra elalszik. Az alvás ideje nagyon változó, 30 perc és 3 óra között ingadozik. Délután pedig a délelőtti alvás függvényében vagy alszik még egy fél órát, vagy egyáltalán nem alszik estig. Éjszaka egyszer szopik, 3 és 5 óra között. Nem tudom, hogy mi befolyásolja az alvási ciklusait, mert sokszor ellentmond a "felnőtt logikának", azaz, ha azt várnánk, hogy sokáig alszik, mert előző nap pl. nagyon elfáradt, vagy keveset aludt, stb. akkor pont nem alszik sokat. Az a gond, hogy így a szilárd etetés is össze-vissza van, nem tudok neki fix időben ebédet adni, hanem ahogy sikerül, ezért nem is eszik "rendesen", csak játéknak nézi az evést.

Teljesen tanácstalan vagyok, így persze semmivel sem tudok hozzá igazodni, hiszen ő maga sem igazodik magához.

Ha valaki erre jár, szívesen venném a tapasztalataitokat!

Zsófi
 
 


Szia Zsófi!

Az én kislányom már 18 hónapos, de megpróbálok visszaemlékezni Kép Nálunk is kábé úgy volt, ahogy írod, de ez engem akkor nem aggasztott. Egyszerüen alkalmazkodtam az ö ritmusához. Aztán, amikor visszamentem dolgozni, öneki is kellett egy-két dologhoz alkalmazkodnia.

Pontosabban miben vagy tanácstalan? A rendszertelen alvás zavar, vagy hogy nem eszik?

A felnött logikához csak annyit tudok hozzátenni, hogy ha különösen fárasztó napunk volt, vagy épp nem sokat aludt délután, MINDIG úgy mentem az ágyba, hogy ma biztos átalusszuk az éjszakát. Hááát, egyszer sem jött be, illetve ha igen, akkor legkésöbb 5-kor keltünk Kép

Én annyi kikötést tettem magamnak (bár nem tudom melyik korban volt), hogy de 10 elött ne aludjon el - akkor inkább játszunk, ébren tartom, ill. du 4 után sem.

Még most is változó, hogy mikor fekszik le és mennyi idöre, de annyi biztos, hogy dél körül (tág fogalom nálunk Kép) alszik 1-2 órát.

Tudnék még írni, alvási szokásokról, evésröl, de nem tudom pontosan mire vagy kíváncsi. Kérdezz még!!

Kép Kati
 
 

 
 

Sziasztok!

Valamikor sikerült jól megfogalmaznom e téren a gyerekeket: napirend az, amiről mire azt hiszed, hogy kialakult, addigra fel is borul.
Teljesen normális, hogy nem egyformák a napok, nagyon sok baba csinálja ezt. AZ én lányomnál -egyéves- az evés délben most is egy lutri, mert ha már álmos, akkor nem eszik, és ha véletlen jól alszik, akkor bőven benne vagyunk a délutánban, mire ebédel.
Ennyi idősen nálunk a fő kaja a cici volt, és nem is csináltam nagy ügyet belőle, hogy mennyit eszi hozzátápit. Szerintem semmi jelentősége nincs, hogy 10-kor, 12 avagy délután 2-kor esszük azt a kaját, inkább ahhoz érdemes igazitani, hogy szopi után legyen (mondjuk fél-egy órával), és nagyjából azonos napszakban.
Alvás:sokszor inkább az igaz rájuk, hogy ha túl elfáradnak,a kkor pont emiatt fognak rosszul aludni. Nehéz megtalálni a pontot, amikor már fáradt de még nem túl fáradt. (Lányom általában kel éjjel, minimum 3-szor, rosszabb esetben óránként, nehéz tendenciát mondani. De pl, most elmúl t3 éjjelből 2-t egész jól aludt, 3-3,5 órákat egyben (összesen 3 ébredéssel), ezeknél este fél 11 volt, mire le tettem, nappal meg aludt összesen 2-2,5 órát. Tegnap viszont nem jött össze nappal csak 30 perc, este fél 9-kor már letettem és pocsékul aludt, óránként legalább megébredve.)
Egyébként sokáig neki a 30 perc nappal volt a standardje (abból előbb 4 majd 3 végén már csak 2), most mióta jó idő van és saját lábán van kint a levegőn, azóta tud délben nagyobbat aludni és akkor elég neki az egy alvás.
Én úgy gondolom, hogy a fix időben evés, fix időben alvás stb csak a felnőttek ideája, a gyerkőcnek nem biztos,, hogy erre van szüksége. Inkább a dolgok egymás utániságának a sorrendje az, ami jó, ha ismétlődik.

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Nekem van egy 2 és fél éves lányom és egy 8 hónapos kisfiam. Hogy a gyerekekkel is tudjak eleget foglalkozni, és magamra is jusson egy kis idő, fontosnak tartottam, hogy egy-két dolognak legyen fix ideje. A picit alakítottam a nagyobbhoz. Tul.képp akkortól, mikor már elkezdett szilárdat is enni. Mivel Szilvi ebéd után 2-2és fél órát alszik, ehhez igazítottam Szilárdot is. Együtt ebédelünk, utána mennek aludni. Ehhez az kellett, hogy tízórai után nem alszik, hanem a jó levegőn vagyunk kint ebédig. A sok inger kellőképpen lefárasztja, aztán jóllakottan jó nagyot alszik. Ő is legalább 2 órát alszik. Nekem ez volt a legfontosabb, mert így én is tudtam pihenni, olvasni stb. Szilárd már az éjszakákat is végig alussza 1-2 hete, este 8-tól reggel 7-8-ig. Előtte ált. 2x ébredt. Azóta van így, hogy az esti szopi után kap még vacsit. Az egész délelőttöt nem bírja ki ébren, ezért úgy szoktattam, hogy a reggeli szopi után kb fél órát még fent van, amíg Szilvivel reggelizünk, aztán megy aludni. Több napon át mindig leraktam, aztán vhogy megtanulta, hogy alvás van ilyenkor. És kb. 10 körül ébred, amikor szopi van majd egy kis gyümi.
Szóval fokozatosan alakítottam Szilvi napirendjéhez az övét, és szép lassan megszokta a ritmust. Nem okozott gondot. Mindennek megvan az ideje. Szerintem egy idő után hozzászoknak a gyerekek a rendszerességhez, és igénylik is ezt. Legalábbis a lányomnál ezt tapasztaltam. De ha vmi nem úgy jött össze, akkor se volt semmi gond, kicsit borult a napirend (főleg, ha a nagyszülőkhöz mentünk), aztán újra visszaállt pár nap múlva.
Bocsi, ha túl hosszú voltam.

Orsi

Orsi
 
 


Sziasztok!

Zsófi, az én lányomnak is volt egy ilyen összevissza időszaka, (kb. 2-3 hónapig tartott) aztán valahogy mégis kialakult egy nagyjábóli napirend, noha semmi különösebbet nem tettem az ügy érdekében. Illetve arra én is igyekeztem figyelni, hogy az esti lefekvés előtt kb. 2-3 órával már ne aludjon el, mert akkor mindig cirkusz lett a lefektetés.

Sziasztok!

Kispici
 
 


Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, nem is reméltem, hogy ilyen gyorsan ilyen sokan fogtok idetalálni.

Igazából a fő gondom az, hogy volt egy kb. 2-3 hónap, amikor volt napirendje, igaz, akkor is a változó reggeli ébredéstől függött, de onnantól kezdve összesen 3x aludt 30 percet - PIldi - nálunk szintén így volt! -, erre tudtam számítani. Amikor elkezdtük a hozzátápit, nagyjából ugyanolyan időben adtam neki a főzit, és evett is rendesen. Most, hogy össze-vissza alszik, sokszor nem tudom, hogy mikor tényleg elég álmos már, aztán az a vége, hogy elalszik a cicin (ezt kb. 2 hónapos kora óta nem csinálta), és annyi a főzeléknek. Ma is este 7-kor próbáltam megetetni, azzal a főzelékkel, amivel ma már háromszor próbálkoztam, de mindig rosszkor. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebbet eszik, az 1-2 dl-ről lementünk sokszor 1-2 kanálra, és szerintem ez az össze-vissza napirend miatt van.
Remélem, kialakul valami, mert felébresztgetni nem szeretném, ha meg nem álmos, hiába fektetem le, csak sír az ágyában.

Zsófi
 
 


Zsófi!

Próbálj meg vmilyen szertartást a lefekvés köré. Egy idő után megtanulja, hogy ilyenkor aludni kell. Nálunk úgy volt, hogy a kiságyba csak akkor tettük, ha azt akartuk, hogy aludjon. (Amikor picike volt, csak akkor tettük a kiságyba, amikor vagy elaludt a cicin, vagy nagyon álmos volt.) Aztán megtanulta, hogyha kiságy, akkor alvás.

Orsi
 
 


Orsi!
Köszi a tippet, de sajnos nálunk ez nem fog működni. Mindig is csak alvásra tettük a kiságyba, sosem játszott ott. (Ill. reggelente amíg zuhanyzok, oda teszem, mert ez a legbiztonságosabb, de az a 10 perc nem mérvadó, azt hiszem Kép) Ha nem álmos, csak sír az ágyában, nem is próbál elaludni. Ha álmos, 2 perc alatt már alszik is.
Zsófi
 
 


Zsófi,
Azt hiszem én értem mit akart Orsi ezzel mondani.
Valamikor nálunk kialakult az, hogy este (vagy ebéd után) elkészültünk az ágyba, felmentünk a gyerekszobába és a lányom ott játszott. Én meg figyeltem, hogy mikor álmosodik. Ha túl korán tettem le, ö sem volt hajlandó elaludni.
Néhány hónap múlva, ha elfáradt, már ment is magától a kiságy felé, mert tudta, hogy ott alszik. Ekkorra már biztos volt 11-12 hónapos, de ezt a rutint 8 hónaposan kezdtük. (Azóta meg már megint más van.)
Kati
 
 


Sziasztok!
Kati!
Értem én, hogy mire gondoltok, csak sajnos az én manókám egy extra macerás eset. Többször előfordult, hogy tudtam, hogy álmos, fáradt, és nem aludt el, mert valami felkeltette a figyelmét, és rögtön kiment az álom a szeméből. Ráadásul a gond ott kezdődik, hogy délelőtt egyszer 30 percet alszik, máskor meg 3 órát. Aztán az ébredéshez képest lesz újra álmos, mostanában kb. 4-5 óra múlva. De nem szeretném felébreszteni, amikor éppen 2-3 órát alszik, csak azért, hogy aztán akkor legyen újra álmos, amikor a "napirend" megkívánja. Az egész nem is érdekelne, ha emellett enne rendesen, de így nem tudok egy kb. állandó ebéd-időt sem betartani.
Sziasztok
Zsófi
 
 


Zsófi! Szerintem nem baj, ha még nincs kialakult napirendetek. Nálunk sem volt, mindent a kisfiam aktuális igényeihez igazítottam. Ha aludt, akkor később ettünk, ha nem volt álmos, nem aludt. Nem erőltettem semmit, hagytam, hogy minden a saját ritmusában történjen. Tudom, ezzel sokan nem értenek egyet, de nálunk bevált. Most 3 éves és már tudom tartani a nem túl szigorú napirendet.
Szerintem ne aggódj, kialakul majd, vagyis, ha hagyod, az irányításoddal kialakítja ő magának a napirendet, és idővel elfogadja az általad "diktált" ritmust is.
Beatrix
 


Zsófi!

Akkor igazítsd az alváshoz az evést. Aztán majd kialakítja magának a saját ritmusát. Biztos még "új" dolog neki ez a kajálósdi, lassan szokja meg. Akkor nincs mit tennetek, mint kivárni. Kép
Orsi

Orsi
 
 


Sziasztok,
Zsófi az én kisfiam most lesz tíz hónapos és körülbelül pont ugyanaz van mint nálatok, csak azzal a különbséggel, hogy mostanában egyre korábban kel (fél5-fél6 között). Ilyenkor általában magam mellé teszem, hogy szopizzon amitől félálomba kerül egy-két órára, így én is aludhatok még, de az ágyába már nem lehet vissza tenni.
Szerintem nem kell nagy ügyet csinálni abból, hogy minden nap egyforma legyen, mert felnőtteknél is van, hogy fáradtabb vagy energikusabb valaki függetlenül attól, hogy mennyit aludt.

Nálunk egyébként az a fő gond, hogy nappal is csak cicin alszik el. Tehát ha éppen nem vagyok ott amikor ő álmos akkor hisztizik és mivel nálunk sincs fix időpontja az alvásnak, ezt nem mindig tudom kivédeni. Ha valakinek van ötlete, hogy erről hogy lehet leszoktatni akkor írjátok meg!

Kata
Sckata
 


Sziasztok!
Köszi a segítséget, lassan kezdem megszokni a gondolatot, hogy akkor ez van, majd lesz máshogy is Kép. Lehet, hogy inkább a kajával van gondja, nem azzal, hogy különböző időpontokban kapja.
Kata!
Mostanában szokott rá Boti, hogy ő is csak cicin alszik el nappal, ezt kb. két hónapos kora óta nem csinálta. Amikor mondtam a férjemnek, hogy vajon ebből hogy lesz elválasztódás, mikor úgy tűnik, hogy egyre jobban ragaszkodik a szopihoz, azt mondta, hogy eddig még semmilyen szokása nem tartott 2 hónapnál tovább, és ebben igaza is van. Nem hinném, hogy valahogy le lehet erről szoktatni, max. olyan nem túl jól hangzó dolgokkal, mint "addig hagyom sírni, míg álomba sírja magát"...
Zsófi
 
 


Sziasztok!

Ildi, a napirend-definíciód nagyon tetszik! Kép Én is mindig figyelem (azt várom, hogy ő alakítsa ki a saját napirendjét), azt gondolom nagy boldogan, hogy akkor ez most így van, aztán kiderül, hogy mégsem. Végülis én az esti szertartáshoz és fürdés-időhöz próbáltam ragaszkodni (rugalmasan Kép ), meg ahhoz, hogy a nap reggel kezdődik, nem hajnalban. (A hajnali szopi még az éjszakához tartozik.) Egyébként még örültem is neki, hogy nincs különösebb napirendünk, mert "menősök" vagyunk, és így nem kellett a napirendhez igazodni.

Azért most, hogy Kata már 7 hónapos és elkezdtük a hozzátápit, meg hogy az egyetem miatt hetente-kéthetente néhány órára másra kell majd hagynom, elkezdett izgatni ez a napirend dolog - ezért is találtam rá erre a topikra. Kép

GyeZsu
 
 


Sziasztok!

Málunk mindkét gyerkőc abszolut rossz alvó, így nem lehet napirendet csinálni! Kittivel kezdem, ő amikor kicsi baba volt, sokat próbáltam mindenféle trükköt, de 18 hónapo koráig nem sikerült napirendet kialakítani. Akkor "elegem lett", főleg abból hogy minden altatás egy tortúra és bölcsibe adtam! Nem bántam meg! Most öt és fél éves, és még mindig a bölcsiben kb. 2 hét alatt megszokott napirend szerint élünk. Szerencsére az oviban is szinte ugyanez a napirend, mármint hogy 12-13 órakor fektetik le őket ebéd után. Szerintem amíg a baba 2x, 3x is alszik naponta, addig szinte képtelenség napirendet kialakítani, mert annyi minden közbe jöhet, pl. ma nekünk egy csörgő telefon cseszte el a délelőtti alvást a kicsivel.
Petiről annyit, ha nem fekszem mellé, max. fél, 1 órát alszik, de ha felébred és gyorsan mellé fekszem, (+cici 5 percig) még van hogy 2 óra hosszat is alszunk pluszban. Na, ezt nem akarom elhinni, hogy akkor már nem volt álmos! Akkor miért ébredt fel?
Nem is töröm magam ezen, már csak kb. 10 hónap és meglesz a napirend, addig meg majd csak kibírjuk valahogy. Nekem meg direkt jól esik a Petivel való délutáni, délelőtti alvás, a lakás romokban, kit érdekel!?
(Szegény apát, amikor hazajön néha vissza szeretne menni dolgozni! Kép)

Hali !
Andi

Ui.
Bocsi, a hosszú ö-imet nem ismeri fel a babanet, de már lusta vagyok kijavítani.
 
 


Szia Andi!

Ez az alvás érdekes, reggelre Kata is mindig az ágyunkban köt ki, és kb. öt perccel azután, hogy felkelek, ő is ébred. Ha hétkor, ha fél tízkor.

GyeZsu
 
 


A férjem szerint az "anyaszag" miatt! Kép
A.
 
 


Sziasztok!

Nagyon jó ez a napirend topic, leirom én is a tapasztalataimat.

Első gyermekével "kisérletező" anyuka vagyokKép Mindenkit meghallgattam, kinden idevágó könyvet cikket elolvastam. Illetve igyekeztemKép Tapasztalataim:

Bármily "csúnyagonosz" anya is vagyok, kisfiam az első perctől kezdve a saját szobájában, a saját kiságyában alszik. Mikor éjjelente még enni kért, felkeltem, kimásztam az ágyból és átsétáltam hozzá. Ha már a szopinál tartok, nekem pl. az igény szerinti szoptatás - melyet most nagyon favorizálnak - egyáltalán nem jött be. Biztos nagyon jó, és sokaknál beválik, nálunk épp az ellenkezőjét váltotta ki: a félig megemésztett anyatejcsire rázabált a gyermek, ettől állandóan fájt a pocija, állandóan bukott, rosszkedvű és nyűgös volt. 6 hetes volt, mikor észrevettem egyfajta rendszerességet az étkezéseiben, ehhez alkalmazkodtam (akkor még napi 7-szer kért enni). Ennek köszönhetően pontosan akkortól, azaz 6 hetes korától átaludta az éjszakát. Bevezettük az este 8 órai fürdést, utána szopi következett s reggel 5-ig nem ébredt fel. 3 hónapos korában elhagyta a reggel 5 órai étkezést, ekkor már este 8-tól reggel 8-ig aludt és 5-6 alkalommal kért enni egy nap. Hogy legyen időm magamra, ne legyek gyermekem rabszolgája, elkezdtem szépen a napközbeni alvások idejét is "belőni", ami számára azzal volt egyenlő, hogy betettem a kiságyába. Azaz: kiságy = alvás. Hamar hozzászokott.
Kb. 4 hónapos korától a következő a napirendünk:
- ébredés reggel 8 körül, majd reggeli
- délelőtt 10 körül teszünk egy nagy sétát, elintézem a bevásárlást, stb. Ilyenkor alszik 1/2 - 3/4 órát a babakocsiban
- Dél - 1/2 1 körül ebéd, utána alvás (változó: 1-1,5 óra)
- Du. 4-1/2 5 körül uzsonna, utána ismét egy rövid alvás (1/2-1 órányi)
- Fürdés este 1/2 8 körül, majd vacsi és alvás reggelig

Napközben rengeteget játszom Vele, ha szép idő van akkor még uzsonna előtt is teszünk egy sétát. Ha dolgom van itthon, tanulni, olvasni szeretnék akkor kisfiam a járókában van (útálja) vagy az etetőszékben "követ" engem oda, ahol tevékenykedem. Ezt nagyon kedveli, beszélgetünk, nézi ahogy végzem a dolgom.

Egyszóval én napirend-párti vagyok, igy kerülhető el, hogy a gyermek állandóan a nyakunkon lógjon, s a rabszolgájává váljunk. Petike saját maga kezdte el kialakitani a szokásait, én csak felfigyeltem és alakitottam rajtuk egy picit. Most 7 hónapos, boldog, kiegyensúlyozott és nagyon értelmes baba.

Andi
Lehet napirend akkor is, ha 3x alszik a kisbaba napközben. Legyen ideje az alvásoknakKép A telefont meg tedd félre, én azt szoktamKép
A bölcsi miatt tartom fontosnak a rendszert, ne ott kezdjék el szoktatni. nekem lesz könnyebb a dolgom. Petike 1 évesen lesz bölcsis, remélem zökkenőmentes lesz a beszoktatás.

Sziasztok,

Szilvi
 
 


Sziasztok Anyukák!

Nagy örömmel leltem rá erre az oldalra és olvasva a hozzászólásokat megkönnyebbűltem, hogy nem vagyok egyedül az azonos vagy hasonló problémákkal.
Egészen friss anyukaként - szeptemberben született első babónk- én is küzdök a mindennapok nehézségeivel :(

Tetszett Szilvi már megkövült (2004?!?nov.4.) de hasznos hozzászólása, ehhez teszem hozzá magvas gondolataimat, hátha én is segíteni tudok vele valamelyikőtöknek :D

Fontos a napirend topik -én is eszerint próbálom már most kialakítani a rendet- de mennyire?! teszem fel a kérdést! Faltam az elmúlt hónapokban az ide irányuló könyveket, régen olvastam ennyit!! de sok az eltérés!!! csak óvatosan!!! Kisfiam tisztán anyatejpis ebben és a "saját kiságyban alszunk"-ban következetes vagyok. (Előbbit tejszaporító teával illetve mentes sörrel erősítem- bevált!! ajánlani tudom!!- utóbbit a kórházban már így alakítottuk :P és ez ellen sem tiltakozott kisManó :P )

a napirendet az elmúlt 4-5 hétben sikerül kialakítani, azóta több-kevesebb sikerrel működik is a dolog-bár még tudja Anya, hogy nagyon kicsik vagyunk :D
az ébredés illetve a fürcsi "rituáléját" már kezdetektől fogva kialakítottuk. (Ébredéskor: tejpi, pelus csere, vissza kiságy-"játék"körforgó ill.nézegetés Este: fürcsi, tejpi, kiságy és alvás-hol egyedül, hol anyával és legutolsó esetben jön a "szilikon-vigasz") a cumiról is tudnék írni, de az már egy másik topik-téma.

a nehézségem a napallal van!! 2xmegyünk sétállni ha az enyhe idő engedi, 11-13h között és 15-16.30h között. sajna most már egyre korábban sötétedik :( közben alvás a babakocsiban illetve a nappaliban egy erre a célra vásárolt pihenőben.

a gondom az, hogy kisManó általában a két szopi közötti első órában éber(ezt kihasználva gyakran lekötöm a figyelmét (ének,gagyogás,egymás felfedezése stb.)és a következő adag előtt 1h-val beájul!! Mindenki mást mond!!! védőnő, hogy engedjem aludni, majd magától felkel (ennek az lett az eredménye, hogy mikor felkelt mohón szopizott pótolva az átaludt időt, aztán buki és 2h múlva megint ordít a ciciért, éjjel többször megébredt, szóval felborult minden!! gyerekorvos: max.fél óra mulva az esedékes szopiidő után keltsem életre a gyereket!! ezzel elértem, hogy mellre tettem az előírt időben, de vagy nem evett eleget mert visszaaludt a cicin vagy eszegetett és 2h múlva ismét enni akart :(

nem tudom melyik a jó?!?! és melyiket kövessem inkább!?! ja és nem beszélve a hasfájásról -mellyel nehezen veszem fel a harcot - ami még jobban nehezíti a napirend kialakítását ill. következetes használatát!!

van5let?! segítség!!!
g.timi
 
 


Sziasztok!

Szeretném megkérdezni tõletek, hogy milyen napirendjének kell lenni egy 3éves gyermeknek?
Fõleg az alvásra lennék kíváncsi, pl.: hogy mikorra kellene elaludnia délután,hogy ne az legyen éjfélig szaladgál mivel sokáig aludt.
Köszi a válaszokat!
T
timbrodreen
Debrecen
 
 


Szia!

Nem tudom milyen napirend jó egy 3 éves gyereknek, de szerintem ez gyerekfüggő és nem korfüggő.
Kislányom 1.5 éves, nála bevált egy napirend-szerűség, leírom hátha másnak is beválik.
Ő általában reggel 7-8 között ébred, ebéd után (12.30-13 óra körül) alszik 1.5-2 órát és este 8 körül elalszik.
Nálunk ez jól működik, persze van, hogy borul a napirend. Pl ha reggel sokáig alszik akkor ebéd után nehezen alszik el (vagy egyáltalán nem). Vagy ha nem alszik ebéd után akkor este 7-kor már tiszta nyűgös, fáradt.
Lehat egy-két év múlva ő is később fog este elaludni, de most még kell neki ennyi alvás szerintem.

Helló
Vendég
 


Kedves Topiklakók!

A Babanet kommentelői között, nyereményjátékunk keretében, a jövő héten egy remek Chicamaca baba és gyerekfüggőágyat sorsolunk ki a Fuggoagy.hu jóvoltából!

Kép

Érdemes hát elmondani a véleményeteket, például arról, hogy szükség van-e napirendre egy baba életében, vagy sem!

Osszátok meg velünk (is), Ti milyen példát szeretnétek mutatni a gyereknek, és mi mindenben változtatok a gyereknevelés során.

Folytatódott Születésnaplónk is: K. már betöltötte a 30. hetet, most Á. naplójába kukkanthattok bele, ha kíváncsiak vagytok, mit él át egy férfiember várandós felesége mellett.

Megtaláltok minket a Facebookon is, ha van kedvetek, csatlakozzatok, nagyon jó kis közösség alakult ki ott is!

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Szia Léda!

A babád szopizik? Az én fiam szopizott és azt állítottam be neki nagyjából ugyanakkorra és ezzel együtt az alvás is beállt. Mert evés után általában mindig aludt. Volt, hogy csak 20-30 percet, de akkor is volt rendszer. Amúgy náluk ez még sokat változik, később be fog állni. De fontos, hogy valamennyit azért aludjon etetések között. Hogy van nálatok pontosan az evés, alvás? Lerakod és nem alszik el? lehet, hogy az altatásban kéne változtatnod: ringatás, sétálás, éneklés, stb, nem tudom, hogy van nálatok.
Este ugyanakkor fürdesd és utána alvás. Nálunk ez születése óta így van, tudja, hogy fürdés után alvás van. Régebben még szopizott utána és közben elaludt, most simán elalszik fürdés után.
Próbálj kitalálni egy időbeosztást, ami mindenkinek jó és próbáld tartani, amennyire lehet. Minden gyereknél változik, mert ahol a szülők sokáig vannak fent, a gyereket is későn rakják le. Másoknak az a fontos,hogy már este 20-kor aludjon és inkább korán keljen, mert ők is korán kelnek. Ezt ti tudjátok, milyen a ritmusotok, apa mikor ér haza, stb. Mi is akkor kezdtük el kicsit később lerakni, mikor apa később ért haza, hogy még meg tudja fürdetni.
Nálunk úgy működött,hogy az esti fürdést állítottam be először és ahhoz már jött a többi is. Attól is függ sok minden, hogy éjszaka felkel-e enni, reggel mikor kel. Én azt is úgy csináltam, hogy reggel pl. 8-kor megetettem és onnan indult minden, és be lehetett állítani már a 3 óránkénti evést, alvást.
Én úgy gondolom, hogy ilyen korban az alvás az evéssel van összefüggésben, tehát azt alakítsd ki, és az esti fürdést.
Remélem érthető voltam és tudtam segíteni.

Sok sikert,
Anita
 
 


Hú, bocsi, most látom csak, hogy egy 2001-es kérdésre válaszoltam. :roll: :twisted:
 
 


Na, akkor válaszolok a 3 éves napirend kérdésre.
:wink:

Az én fiam 2,5 éves. Ő reggel 6-7 között ébred. Délután 13-kor rakom le aludni, ami mostanában elég nehézkes, nem igazán akar. Mindent kitalál, hogy ne kelljen, de én ragaszkodom hozzá, hogy aludjon. Mindenképpen lerakom, akármi van és mindig el is alszik. Melléfekszem és megvárom, míg elalszik, kb. 20 perc szokott lenni.
Alszik kb. 1,5-2 órát. Volt már, hogy 3 órát aludt, de este akkor is leteszem 20.30-kor. legfeljebb fél órát hülyéskedik még, de elalszik. Nálunk sosem volt olyan, hogy éjfélig rohangált volna. Fürdés után rögtön ágy és alvás. Odafekszem mellé és van, hogy sokáig hülyül az ágyban, de nem jön ki onnan. Eszébe sem jut, mert mindig így csináltuk és határozottan mondom neki, hogy alvás, különben itt hagyom. Olyankor általában megszeppen és mondja, hogy jó. És már alszik is. :)
Van, hogy apát kéri, hogy feküdjön mellé, akkor ő jön át, nála gyorsabban elalszik.
Szóval nekem nagyon fontos a napirend, nagy ritkán persze van eltérés, ha később érünk haza vagy napközben megyünk valahova, de akkor is próbálom tartani a napirendet.
Aztán lehet, hogy nála is lesz változás, de egyelőre működik így.

Anita
 
 


Kedves Topiklakó!

Kommentelj még holnap estig a Babanet cikkeihez, hátha Te leszel az a szerencsés, aki nyereményjátékunk keretében ezen a héten egy remek Chicamaca baba és gyerekfüggőágyat nyer majd, a Fuggoagy.hu jóvoltából!

Kép

Nemcsak nyerhettek, de segíthettek is azzal, ha például eláruljátok: ha már szükség volt rá, miképp szabadították meg a gyereket a fejtetvektől?

Elő a farbával: szerintetek szükség van-e napirendre egy baba életében, vagy sem?

Kedves Olvasónk írását is kommentelhetitek, ahol a maguk kálváriáját osztja meg számtalan praktikus tanáccsal fűszerezve, húgyúti fertőzés témakörében.

Hasonló jellegű, igényes és praktikus írásokat egyébként szívesen publikálunk, nemcsak a Te Történeted rovatban - bár oda is várjuk történeteiteket. Írásaitokat erre a mélcímre küldjétek: szerkeszto kukac babanet pont hu.

Megtaláltok minket a Facebookon is, ha van kedvetek, csatlakozzatok, nagyon jó kis közösség alakult ki ott is!

Üdv:

Dia

[size=12:d15e2bdd2c][color=blue:d15e2bdd2c][b:d15e2bdd2c]Gyerekszoba blog - Neked is volt gyerekszobád?[/b:d15e2bdd2c][/color:d15e2bdd2c][/size:d15e2bdd2c]
dia
Budapest
 
 
 


Sziaztok! Azt szeretném megkérdezni,hogy a babucimnak aki 6 hónapos ,hozzátáplálás képpen este kap tejpépet mert éjszaka nagyon sokszor felkel enni,de ez semmin nem változtat,ugyanugy kel 2óránként,jó lenne tudnom melyik etetésnél adjam neki a tejpépet,hogy jobban aludjon ?én 19órakor adom neki amikr nemsokára már fekszik is..később kelllene adnom?valaki tudna segiteni? Köszönöm szépen
encus71
Budapest XIX. kerület
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó