Sziasztok lányok!
Miért olyan gáz ha keményedik a has? Én ezt nem tudom.. kicsit ebben a témában el vagyok maradva, igaz nekem nem is szokott bekeményedni..
Szeretnék egy tévhitet eloszlatni viszont a cukorvizsgálatokkal kapcsolatban:
A vércukorvizsgálat az egyetlen, ami miatt éhgyomorra kell menni, hogy lássák, az alap cukor-érték mennyi. Ennek kell 3-4-5-nek lennie normál esetben. A 3-4 a legjobb (nekem volt már 2 is, de az még belefér.. 8 a max úgy emlékszem, szóval ami az alatt van az még viselhető, de 5 fölött már újracsináltatják a vizsgálatot). Itt azt vizsgálják, hogy mennyire esik le a cukrod, illetve egyben azt is, hogy magas-e.. ha itt magas, az baj... (mondjuk máshol is, de itt különösen)
Ha úgy küld a doki vizsgálatra, hogy egyél előtte és ne éhgyomorra menj, ott vagy nem vizsgálnak cukrot, vagy a cukor átlag értékét vizsgálják.. az sem rossz, úgy tudom annak is 3-6 között kell lennie és itt a vércukor normál értékét vizsgálják ha rendesen étkezel.
A terheléses cukorvizsgálat lényege az, hogy rövid idő alatt mennyi inzulint tud termelni a szervezeted magas cukormennyiség bevitele esetén is. Éhgyomorra vért vesznek, megitatnak veled egy szörnyü löttyöt (ami 80%-os cukoroldat és van belőle csokis és citromos - egyik rosszabb, mint a másik).. aztán 1-3 órával később (ez a dokitól függ) levesznek megint vért és ismét megmérik a cukrot. Ennek lényege az, hogy addigra a cukorszinted visszamegy-e normális, elfogadható értékre, vagy nem. Ha nem, akkor gyanús, hogy cukros vagy, mivel pár óra alatt a szervezetnek normalizálnia kell a vércukor szintjét. Amikor nekem ilyet csináltak én rosszul lettem a löttytöl (érthető, felszökött a cukrom 200 fölé

)
Én elég sokszor voltam már cukorvizsgálatokon, mert gyerekkoromban amikor valami bajom volt folyton elküldtek erre is, aztán amikor a gyomrommal volt bajom mindenre ráfogták és csináltak egy csomó terheléses cukorvizsgálatot is..
Juteszembe!
Ez esetleg hasznos lehet mindenkinek:
Kiderült, hogy miért szar a gyomrom (számomra eddig nem volt egyértelmű). Bébikoromban anyunak nem volt teje és tápszert irt fel az orvos.. és akkor egy nagyon hülye orvos volt (csak hát ugye nem volt még a gyakorlatban szabad orvosválasztás), és felirt nekem Robébit.. amitől szépen megpüffedtem, mint egy kistehén.. aztán amikor három hónapos koromban rájött, hogy valamit nagyon elbaltázott, akkor közölte anyámmal, hogy mostantól kezdjen el rászoktatni az ételekre. Természetesen anyu mit tehetett volna mást, követte az orvos utasításait.. bizott is benne gondolom, hogy jót mond.. és hát elkezdett rászoktatni a kajára..
Nos, ez volt a hiba szerintem. Sok dolgot nem birok rendesen megemészteni és refluxom van.. időnként előfordul velem az is, hogy ha pl. túl sokat eszek napközben, reggelre kihányom (általában éjjel). Hálistennek ritkán van, de nem túl jó igy sem, mert egész életemben oda kell figyelnem.
Ezt azért meséltem el nektek, mert nemrég mesélte anyu nekem és akkor döbbentem erre rá, hogy tényleg mennyire fontos, hogy egy baba féléves koráig kizárólag tejet vagy tápszert kapjon.. utólag persze szegény anyu is rájött, hogy ez igy nem volt szerencsés, de addigra már késő volt.. Én nem hibáztatom érte, nem tudta és akkoriban nem voltak olyan fórumok mint pl. ez, ahol meg tudta volna beszélni másokkal.. szóval értitek.. akkor még más volt minden..
Olvaslak ám titeket minden nap, csak nincs mindig energiám irni

Az e-maileket megkaptam köszi mindenkinek! Aki még nem irt az irjon!!
hanee (16+2)