Na, a megyeit hagyjuk. Hivatalosan azt mondják, hogy kétóránként etess a kórházban, otthon 3, és fel kell kelteni a babát...Szerintem rá fogsz érezni, hogy mikor kell, ne görcsölj, a baba jelzi. Mondjuk 3 óránként tényleg nem árt felébreszteni - legalább a kórházban, - mert ugye szülés után fogynak, és amíg nem indul hízásnak, elvileg nem engednek haza.
Amúgy én nem foglalkozom azzal, hogy mennyit meg mennyi időnként kellene ennie. Nekem az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy akkor és annyit adok neki enni, ahogy kéri. Amúgy Lili szerdán lesz 16 hetes és olyan jó 6,5 kiló. Két hete volt 6,20.

Látjátok a képeken, hogy kis pofás; és jókedvű, kiegyensúlyozott, mozgékony baba. Az elején persze én is rágörcsöltem a dolgokra, nektek se mondom azt, hogy ezt ne, vagy azt ne, magatoknak kell úgyis megtapasztalni, hogy a ti babátok mit igényel. Higgyétek el, az anyai ösztönnél nincs megbízhatóbb.

Úgyis fogtok millió kért és kéretlen tanácsot kapni, és ezek sokszor egymás szöges ellentétei lesznek. Csak úgy lehet ezt "túlélni", ha tudjátok, hogy mit akartok, és, hogy a babátoknak mi a jó. Pl. ha sír, zárd rá az ajtót- monja sok "bölcs". Persze, a gyerek bent ordít, te meg kint bőgsz. És egyikőtök se kapja meg azt, amit akart:a gyerek a biztonságot, te a nyugalmat.
És egy valamit hadd mondjak: a babák rettentő érzékenyek. Bárkinél és bárminél jobban megérzik azt, hogy ti milyen hangulatban vagytok, és azonnal reagálnak rá. Ha, felhúzom magam, vagy feszült vagyok, Lili is tiszta kis ideggombóc; ha türelmetlen vagyok, ő is az. Szerencsére Lili elég nyugodt, nagyon ritkán sír, de egy mondatot egy életre megjegyeztem: ideges anyuka ideges babát nem tud megnyugtatni.
Szóval én tapasztalataim alapján

csak azt tudom mondani, hogy hagyni kel, hogy a baba vezessen, ő tudtodra adja, hogy mi a jó neki, és kialakítja ő magának azt a napirendet, amihez később te is tudsz alkalmazkodni, és neki is biztonságot jelent.
Na, jó éjszakát mindenkinek, álmodjatok angyalkákkal. (Ezt szoktam mondani Lilinek, és mindig mosolyog rajta